Археология на корупцията: новото издание на "Черната книга"

Едно от достойнствата на "Черната книга" са по-дребните казуси.

© Цветелина Белутова, Капитал

Едно от достойнствата на "Черната книга" са по-дребните казуси.Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД. Текстът му е от "Свободна Европа" и е по повод петото издание на "Черната книга на правителственото разхищение", представена във вторник вечерта. Тя е издадена от фондация "Фридрих Науман" и представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намек за корупция и нецелесъобразо усвоени средства от ЕС.


Корупцията никога не е самостоятелен феномен. "Черната книга" показва един от най-важните за обществото подходи към този феномен. Това е поредното пето, един вид юбилейно, издание на "Черната книга на правителственото разхищение". Подходът се свежда до разкопаване на информация за онова, което не се вижда, в обществените харчове.


Достъп до информация
Като "деяние" корупцията е договор. Като договор, тя е един вид авторегулатор (в него страните участват по предположение доброволно) на обществени сделки за чужда сметка. В него поне единият от деятелите има достъп до парите на другите. В дадения случай другите са данъкоплатци. За техните средства, намиращи се във временно разпореждане на едната от страните по сделката, обикновено има писани и неписани правила. Те са по необходимост винаги по-строги от разполагането със собствени средства. И по идея са винаги известни на страните по сделката.


Причината договорът да не е публичен е в това, че страните по него съзнателно нарушават тези правила. Затова и практически всички казуси (без два), разгледани в "Черната книга" са плод на археология в съдържанието на договорите, с прилагане правата по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


Тук трябва да отдам дължимото на правителството на Иван Костов и мнозинството на ОДС в парламента, които разработиха и приеха ЗДОИ през първата половина на 2000 г. Много от възможностите за разкриване на кривиците в управлението на публични средства не биха били използвани или биха били използвани със закъснение и по-неефективно, ако не беше дейността на Програма "Достъп до информация", от 1996 г. насам, по застъпничеството за закона, наблюдението на неговото прилагане, развитието на правата и процедурите по него, воденето на съответните дела в административните съдилища и обучението на онези, които имат права на достъп (граждани и журналисти, каквито са авторите в книгата) и задължение да го предоставят (лицата на изборна длъжност и служителите в държавна и общинска администрация).


Един от материалите в книгата е анализ на археологическите находки на Сметната палата в областта на публичните финанси. Това е анализът на успехите и провалите на държавата.


Неефективността като общ знаменател


"Обществена ефективност" по Парето е положение (при използване и разпределение на ресурси), при което някой се оказва по-добре без никой да е загубил, да е станал по-зле. От това гледище корупцията би следвало да е изначално неефективна. Но такива са всички игри с нулев резултат, при които печалбата на един е загуба на друг. Иначе казано всяка обществена ситуация, при която се взема от един, за да се даде на друг – което най-често се прави легитимно от публичните политики – е неефективна.


Неефективна, защото увеличава обществената цена, разходите по осъществяване на сделките и – в дългосрочен план – намалява обществените ползи. Тази неефективност е неотменима, но може да бъде поддържана на относително поносими равнища.


Това положение на нещата аз бих нарекъл "презумпция за неефективност и необоснованост на публичните политики". Инициативи като "Черната книга" в крайна сметка имат принос към намаляване на обществената цена на неефективността.


Обществената цена, по Коуз, е разходът на лицата в дадена юрисдикция за придобиване на информация, собственост, защита на правата върху нея и за решаване на спорове по повод тези права. Органите на публична власт не могат да отменят тези разходи, но могат да ги увеличават или намаляват.


Неефективността е вкоренена в корупционните договори. Обяснението е просто:


– Те са забранени, противоречат и на закона, и на морала;


– Резултатът им не е сигурен, защото няма как пред публична институция да намериш защита на споразумението;


– Но се предлагат на конкурентна основа от мнозина, които имат достъп до ресурс на данъкоплатците;


– В съчетание с несигурността на резултата, цената на услугата за гарантиране на достъп до този ресурс е ниска в отделните случаи, но висока като обществена сума.


"В Русия, който не може да граби, краде". Това е наблюдение на граф Никита Панин от 1762 г. Той е дипломат, конституционалист и социален философ, който днес би бил определен като класически либерал.


Наблюдението на Панин има универсален смисъл. Между "грабежа" и "кражбата" на обществени ресурси разликата е в размера, постоянството и продължителността на деянието. И в умението да скрие стореното.


"Черната книга" не позволява последното да се случва. Общото между различните казуси е, че те нарушават стопанския (и публично финансов) принцип на конкуренцията между несвързани лица – доставчици на стоки и услуги срещу пари на данъкоплатците в името на привилегирован достъп на лица, свързани с този или тези, които са отговорни за оползотворяването на дадения ресурс на данъкоплатците.


Едно от достойнствата на "Черната книга" са по-дребните казуси. Всички случаи обаче са следствие на решение на колективен орган на представителната демокрация. Особеното при колективните решения е, че те не са по-видими и по-трудни за установяване на вина от, например, придобилите известност и разбираеми за широката публика индивидуални придобивания на недвижимо имущество.


Едно от определенията за "корупционна среда", което аз бих дал, е, че това е среда, в която мнозина могат да направят обосновано предположение, че ще им бъде поискан подкуп или че някой конкурент ще потърси привилегия преди тях. Тогава хората дават, преди да бъде поискан.


"Черната книга" е пречка пред развитието на такава среда.


Съставянето й беше дълго време само намерение. Случаите на злоупотреба с власт придобиваха известност през медиите. Но процесът на разкопаване и осмисляне на информация изисква време за достъп и анализ. Преди пет години Фондацията за свобода "Фридрих Науман" подкрепи идеята за годишно разглеждане на най-интересните и заплетени случаи.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "Черната книга" е пречка пред развитието на такава среда.

  Ма така съмса смял, ма така съмса смял..

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  Вече нищо не може да спре алчните и нагли милиционери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Това прилича на писано в сайт като ПИК или Свободна Европа.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Неутрално

  Ендемична корупция ...при това

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  бреййй, книжлето съдържало даже и намек за корупция, представяте ли си... брааво... некой да му закачи там един орден за храброст на другаръ Станчев

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  До коментар [#5] от "extraCACA":

  Еволюция - усещане - намек - ....??? Малки страхливи стъпчици в посока на всеизвестната истина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  Как да прочетем тази книга ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  UNITED EU ATLANTIC UNION

  Бля бля...
  умнокрасиви правила ;)

  Умнокрасен,
  Не ти е нужен закон от 2002 за достъп до обществена информация
  за да изпълняваш норми каквито закон Върховен от 1991,
  непосредствено и непрекъснато действащ върху ти,
  повелява.

  Почни под по Върховния да съобразяваш.

  Той повелява права на Принципиални правоимащи.
  Некои права - Неотменими.

  Повелява, също, отговорности и права за лица второстепенни.

  Само съобразно Върховния Закон непосредствено възействащ
  биха могли да се изчислят права за достъп или недостъп за лица
  принципиални правоимащи и за лшца служебни, отговорни,
  второстепенни.

  Тогава чак, салдото Справедливост.

  "Археология на корупцията:
  новото издание на "Черната книга".
  Красен Станчев

  "Като "деяние" корупцията е договор.
  Като договор, тя е един вид авторегулатор
  (в него страните участват по предположение доброволно) на обществени сделки за чужда сметка.
  В него поне единият от деятелите има достъп до парите на другите.
  В дадения случай другите са данъкоплатци.
  За техните средства, намиращи се във временно разпореждане на едната от страните по сделката, обикновено има писани и неписани правила.
  Те са по необходимост винаги по-строги от разполагането със собствени средства. И по идея са винаги известни на страните по сделката.

  Причината договорът да не е публичен е в това, че страните по него съзнателно нарушават тези правила.
  Затова и практически всички казуси (без два), разгледани в "Черната книга" са плод на археология в съдържанието на договорите, с прилагане правата по

  Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

  Тук трябва да отдам дължимото на правителството на Иван Костов и мнозинството на ОДС в парламента, които разработиха и приеха ЗДОИ през първата половина на 2000 г."

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Хората НЕ дават пари щото много им се дават или от нямане за какво да си ги похарчат. Те дават пари, щото нЕкоа подводница им е обЯснила, че не дадеш ли нЕма да получиш. И, ... .

 10. 10 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 724 Весело


  "Обществена ефективност" по Парето е положение"..., което БГбаши Мефодиевич познава и прилага отлично, ама с акцент на първата сричка- пАрето и както обясни на Херо, ако не е той да ви дава патоци- никва археология нямаше да имате, особено пък археология на. Корупцията!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Ай стига с тая корупция веее! корупция има, но в България е на много по-ниско ниво отколкото корупцията в Италия например! Ама там нямат аФтентични болшевики да клеветят Италия по света и затова не се говори за корупция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  инициативата се даде още от началото в ръцете на наследниците на БКП и ДС и ще опоскат държавата като скакалци , атова е най прекрасното место на света .

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От ръка на ръка се предава. Иначе карикатурите на "художника на Газпром" са по книгата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ето връзка към няколко поредни издания:

  http://www.fnf-southeasteurope.org/our-work/black-book/

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Само със закон няма да стане.
  Трябва да се смени чипът на мнозинството от племето.
  Най-лошото е, че племето трябва да извърши това самостоятелно, след сериозен размисъл. Почти съм убеден, че то не е способно на подобен интелектуален подвиг.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":

  Мерси. Значи последната още не е качена. Ще изчакаме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  "В Русия, който не може да граби, краде". Това е наблюдение на граф Никита Панин от 1762 г.
  Уникално! Защо ми звучи познато. При соца, понеже беше пълен недоимък на какво ли не, даже неща от рода на перфоратор се крадяха от тези, които не бях допуснати до по-голямата трапеза.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мондиана":

  До коментар [#17] от "Мондиана":

  И аз се присъединявам+++++++

  Иначе е факт, че корупцията е всеобщо явление, има го по цял свят и както много други неща, влиянието на размера е огромно, при това като абсолютна, но за по-беднички страни като нашата и относителня величина.
  Та да не се питаме прехода дали е дълъг или къс и защо сме на опашаката, за съжаление не само в ЕС.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Корупцията е правопропорционална на калинките и обратнопропорционална на е-правителство. Затова нашите тикви усвоиха парите ,а е-правителство няма.

 20. 20 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2017 Гневно

  "Отначало ходи и омайва кмета с шоколади и комплименти - докато стане плащането. После го е сметнал - няма да получи последно плащане (1 млн), ще му задържат депозита (но не могат да го вземат) ще плати 100 000, ще даде и на работниците 200 000, но накрая спестява минимум 500 000. И не ги дава на кмета, и не свършва работа." Разбирате ли за какво става дума? като създадеш корупционна среда, изпълнители стават тарикати, които бързо се сещат как да "прецакат системата." И после анекси, повторни поръчки, "форсмажор" и т.н. :-(

  Никола Йорданов
 21. 21 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Целта на "Черната книга" е да припомни на всички нас, че като общество имаме отговорност да контролираме как държавата харчи парите ни, да изискваме отчетност от държавната/общинската администрация как и в какво влага средствата от нашите данъци.
  В изданието 2019 са описани стрежа на спортната зала в Шумен, която отчита приходи като малък квартален магазин; казуси в здравеопазването и др.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  А някои дават, защото по легалния начин никога няма да постигнат това, което искат, защото...просто не стават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK