Цяла България е като Перник

Язовир "Студена" някак си се е изпарил и за пръв път от 1993 г.

© Георги Кожухаров

Язовир "Студена" някак си се е изпарил и за пръв път от 1993 г.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Някои силно се изненадаха от загубата на управляващата партия на кметските избори в Перник, други – не толкова. И за едните, и за другите обаче голямата изненада дойде три дни след изборите, когато се разбра, че язовир "Студена" някак си се е изпарил и за пръв път от 1993 година 100 хиляди души в града и околните селища минават на воден режим. Разбира се, неколцина отдавна са знаели накъде отива работата, но са си мълчали. Което в България не е никаква изненада.


И изведнъж всички се разтичаха
Щом отминаха изборите, истината лъсна и изведнъж всички се разтичаха. Всякакви институции започнаха да проверяват и разследват, директорът на местното ВиК изгърмя като бушон, населението се сети да протестира, а новоизбраният кмет тръгна да обикаля телевизионните студия и най-високите инстанции. Естествено, старият и новият главен прокурор също не пропуснаха да се снимат с него, надянали опечалени физиономии. А премиерът веднага "даде" 2,7 милиона лв. за спешни нужди. Както се казва, след дъжд качулка. И 270 милиона да беше дал, все тая. Градът не разполага с никакви алтернативни водоизточници, тъй че вода няма и няма и да има (поне до април). На хората им остава само да се молят за дъжд и сняг.


Кой е виновен


Докато се надяват на природата, замесените в сюжета местни управници се опитват да стоварят върху нея цялата отговорност: "Единствената причина е сушата", "2019-а е най-сухата година от десетилетия". Фактите обаче казват друго: годината е по-скоро нормална, отколкото суха, а в далеч по-сухи години не се е стигало до режим на водата. По-сушави са били само септември и октомври, но тогава кризата вече е била факт. С други думи: режимът на водата се дължи не толкова на природата, колкото на човешките действия и бездействия.


В началото на годината язовирът е по-пълен, отколкото в предишните две години. После обаче нивото рязко спада и в края на юни се оказва с над 35% по-ниско. Затова някои подозират, че язовирът е тайно източен, за да може стената му да бъде ремонтирана не от водолази (както е било по проект), а на сухо, което е по-лесно и по-евтино. Дали това е така или не – засега не е ясно. Съвсем ясно е обаче, че през цялата година, чак до началото на ноември, огромно количество вода отива за нуждите на две големи индустриални предприятия, въпреки че те си имат свои собствени водоизточници. С други думи: ако това източване бе спряно по-рано, а населението бе предупредено навреме за задаващата се опасност, режимът на водата може би щеше да бъде избегнат или поне щеше бъде много по-щадящ от сегашния. Но две министерства, областният управител, общинският съвет, бившият кмет и шефът на ВиК (който се оказа кумец на кмета) са се изхитрили (по думите на министър-председателя) и са предпочели да си мълчат и кротуват, докато минат изборите.


Кръгът на отговорните обаче е по-голям, защото има и една системна причина за режима, която е резултат от действия и бездействия далеч назад във времето. Между 75 и 80 процента от водата, която тръгва от язовира, изтича в земята заради полуразрушена водопреносна мрежа. В огромната си част тя е строена през 60-те и 70-те години на миналия век (има и водопроводи, строени през 1936 година). Именно заради нея се стига до режима на водата през 1993-та, който продължава почти две години. Оттогава не се е променило нищо, освен че авариите и загубите на вода нарастват. В периода 2007-2013 година общината проваля проект за обновяване на мрежата. Чак през август тази година, в самия край на новия програмен период, е сключила договор за нов проект с европейски средства. Все още обаче няма нито обявени обществени поръчки, нито яснота откъде ще се намерят средства за собственото ѝ финансово участие.


Перник не е изключение


При това Перник не е някакъв самотен остров на безводието. В днешната му криза като в огледало се отразяват проблемите на цялата държава, и то не само в т.нар. воден сектор.


Последните известни официални данни са за 2017 година, но оттогава не са настъпили някакви революционни промени. Според тях загубите по водопреносната мрежа в България са средно над 60%. Годишно на всеки сто километра от тази мрежа стават по 85 аварии, като повечето ВиК оператори дори няма как бързо да установят къде точно са течовете. Половината водомери са извън техническа годност и вероятно са неизправни.


За да се промени тази картина, има нужда от огромни инвестиции, основният източник за които е ЕС. Но достъпът до европейското финансиране е свързан с изискване за точно определени реформи. В продължение на много години обаче тези реформи се отлагат и влачат, поради което и еврофондовете неведнъж бяха спирани. Когато пък се стигне до конкретни проекти, те попадат в омагьосания кръг на волно или неволно обърканите обществени поръчки, проточват се до безкрайност, а накрая често се провалят. Изпълнението и на сегашната оперативна програма е отчайващо. Да не говорим за поддържането и управлението на язовирите, които си остават заплаха - за безводие или за наводнение.


Да не дава Господ


От своя страна водният сектор също не е изключение. Горе-долу същото е положението и във всяка друга публична сфера. Нещата се променят толкова бавно, че преди да са дали ефект, вложените средства и усилия изтичат като водата от допотопните водопроводи – заради липса на воля и визия, заради партийни назначения, безхаберие, некомпетентност, кражби и лъжи.


Сега на перничани им остава само едно: да се молят за дъжд и сняг. Но за молитва са и много други неща в България – да не дава Господ да опреш до здравеопазването, полицията или съдебната система.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Въобще държавата е виновна за трите месеца пълна суша, както и за глобалното затопляне дето го няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Публичните сфери затъват
  една след друга. Карат го повече на доизживяване вместо на модернизация. При някои, като съдебната система, последиците са косвени, за други като Вик мрежата - съвсем преки.

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Не бе Бояджиев, това изобщо не е верно! Всичко е наред. Вода има и времето ще го покаже.
  Само преекспонирате и пишете антибългарски статии, вместо да обуете потурите и да друснете едно хорце, с бъклица ракийка и с флага в една ръка. Виж, Баце е в чужбина, Каракачанката и той завалийката там, че ако не беше министър, можеше и виза да не му дадат, нали е бившо. Той и Баце ако беше един нормален гражданин на Банкя, щеше да види Щатите през крив макарон.
  А, вие се научете да пускате повече позитивни новини - как се правят пътища нови, как се пробива Хаимбоаз...пардон Шипка, кака Баце е пуснал Турски поток и открива денонощно заводи, как се тълпят хиляди българи, прокудени от майката БГ, на пристигащите Терминал 2,3,4,5...изобщо не видите ли кви неща се случват.?
  Айде, Бояджиев, лека нощ/добро утро и стига с тия простотии.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Инвестирането на европейски пари в българските води ще е толкова успешно, колкото инвестирането в селски стадиони.
  Само даване незабавно на концесия на чужди оператори може да намали загубите и да осигури инвестиции в сектора.
  Е, водата ще поскъпне, но сегашното положение по-весело ли е ?

 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Е, чече стана ясно, че електоратът ще разбира за тепърва за размерите на стабилността по трудния начин. Жалкото е, че ще страдаме всички. А и след това може да отнеме десетки години, ако се намери кой да се захване, да се реформира цялата кочина.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  "На хората им остава само да се молят за дъжд и сняг."
  =============
  Молиха се и Господ чу молитвите им.

  До коментар [#4] от "boevbisser":
  "Само даване незабавно на концесия на чужди оператори може да намали загубите и да осигури инвестиции в сектора."
  ============
  Спомняте ли си една чужда фирма, докарана отМилен Велчев да оправя митниците? Краун.....не знам си какво. Оправи ли ги?

  Еретик
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Краун отдавна я няма, а митниците работят много по-добре, приходите от митнически сборове в бюджета си нарастват стабилно.
  Не съм привърженик на ГЕРБ, но за митниците си мълча - там цифрите говорят.
  А че има контрабанда - то винаги ще има, както и ще има загуби на води - въпросът е да са в приемливи мащаби. При водите обаче не са.
  Много хора плюят консцесията със Софийска вода и донякъде са прави - там със сигурност има някаква далавера, но я си представете, че дружеството беше останало общинско - още една баница за управляващите плюс няколкостотин милиона дълг за разкош, а и вероятно ако не воден режим, то поне 60 % загуби на води и в София.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Софийска вода? Или други филантропи?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Трябва да се мисли спешно и мащабно ,щото каквото и да стане и колкото и дъжд и сняг да вали ,все пак сме в началото на глобалното затопляне ,та догодина в България няма да стане нито по влажно ,загубите няма да са по малко ,а водния режим по лек ,затова всеки да се готви и да търси алтернативи ,държавата не може да осигури сигурност и алтернатива ,колкото и пари да им се дадат ,защото се краде на 1000 % .

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Какви филантропи ти се въртят в главата?
  Концесионирите идват да печелят и поне според мен са по-малкото зло спрямо сегашния срамен хаос и безхаберието в сектора.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3638 Весело

  До коментар [#10] от "boevbisser":
  И сега какво ще излезе? Добри водни концесионери, лоши плажни концесионери, летища отделно, минерални води също..... Няма гаранция, че ще е добър. Иначе да взема страната на концесия.

  Еретик
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  Стабилност означава повече от същото каквото е било преди и ако може малко по-добре. Реформи и качествено нови промени не очаквай. Средносрочна или дългосрочна стратегия също не очаквай. Така че дъм съгласен с извода ви. След Бойка нерешените проблеми ще изискват години целенасочени усилия.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#11] от "Костадин Иванов":

  Аз твърдо вярвам, че държавата - особено пък нашата, почти нищо не трябва да управлява в икономиката. Нейните задачи са съвсем други.
  Секторите, в които се вихрят държавата и нейните представители като мениджъри - води, енергетика, бдж и т.н. каквото и да ги коментираме, ще е излишно - хаос, преразходи, откровени кражби, корупция, калинки, каквото се сетите.
  Когато и да се даде на концесия някое от тези предприятия - все ще е добре.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Цяла България е като Перник"

  А стига, бе!
  Целата наша китна и свидна България - като Перник?
  Не моя го поверам.
  Никогиш.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2008/02/22/462058_sofiiska_voda_pi_edna_voda_v_suda/

  Това отпреди да се роди препечатващата журналистика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  "Стабилност означава..."

  ... застой, а впоследствие разруха.

  Най-стабилни бяхме при бае Тодар, чийто ученик ни стабилизира в момента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Статията е от 2008 г., бая си разтегнал ластика.
  Не казвам, че Софийска вода е цвете за мирисане - и тогава, и сега, просто са по-малкото зло.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  “...води, енергетика, бдж...”

  Специално в БДЖ е такава разруха, че ако успеят да го продадат за 1 евро на Дойче Бан, ще е монументален успех.

  Но смее ли някой?! Нали после ще го оплюят като Костов с БГА Балкан...

  Която имаше 90 милиона дългове и всяка година трупаше още 20-тина милиона.

  Или Кремиковци, дето Красен Станчев от ИПИ беше сметнал, че ако пуснат целия персонал в безсрочен платен отпуск при пълно възнаграждение, ще спестят пари.

  Никой вече не иска да приватизира нещо, от което може още да се краде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Напълно съгласен, явно има още за крадене, затова и т.нар. дясна ГЕРБ не приватизира.
  А дългове могат да правят и частниците - я виж наследниците на БГА Балкан, тимаджиите, че дължат вече над 55 млн. лв. на летището, което пък е държавно.
  Да се смееш ли, да плачеш ли....

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":

  При толкова много айдуци, при такова юнашко крадене, не е истинско чудо, че още кретаме криво-ляво като държава?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Тия за 30 години даже не са и помислили да сменят и 1 км тръби. Говоря за пернишкото общество. Сигурно водата им е била евтина. Такива ми ти работи.
  А после все някой им е виновен

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  "...2007-2013 година общината проваля проект за обновяване на мрежата....през август тази година, ... е сключила договор за нов проект с европейски средства. Все още обаче няма нито обявени обществени поръчки, нито яснота откъде ще се намерят средства за собственото ѝ финансово участие"

  На крив гербер сушата му пречи. Или наш човек ще усвоява парите или няма да се прави нищо, това е гербавото правило. Резултатът е режим на водата, като в доброто старо време.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  И да се приеме горното за изцяло вярно , то НАБЛЮДАВАЩИТЕ ИНСТИТУЦИИ няма как да не разбират положението , защото се предполага за НАЛИЧИЕ НА КОМПЕТЕНТНОСТ от тяхна страна ! Така , че Министър -председателят може да си тълкува удобно положението , но ТОЙ е началник на министрите и зам.министрите си ! Друго, може и да са роднини или съпартийци по-вероятно , но това си чиста проба престъпление.....дали, ще го кажат от нехайство или от умисъл - факт !

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Слава Богу "НЕ цяла България е Перник"!!!!

 25. 25 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Без коментар. Само прочетете по-долу, в подписа ми.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 26. 26 Профил на pafka
  pafka
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Срамно е да се чете такъв текст. Констатациите са точни. При проядена, некадърна и некомпетентна управленческа върхушка, приятелски кръгове, такъв ще е резултатът.

 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Един басейн се пълни... задачи от 6ти клас. 2019та да не сложат по един датчик за дебит и да липсва информация за язовирите в реално време е признак за тежко малоумие. Че даже и са жълти стотинки такива сензори.

 28. 28 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "населението се сети да протестира" :-)))))))

 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  Не знам. Преди 2 седмици обиколих Родопите. Язовир Доспат е доста празен. Язовир Широка поляна е на практика пресушен. Язовириъте Голям Беглик и Малък беглик са пълни догоре. Язовир Батак също е доста намалял.
  Някой специалист по хидромелиорации да се изкаже. Политическите кометатори са ясни - Боко е виновен.

  Gunter glieben glauchen globen
 30. 30 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Не знам. Преди 2 седмици обиколих Родопите. Язовир Доспат е доста празен. Язовир Широка поляна е на практика пресушен. Язовириъте Голям Беглик и Малък беглик са пълни догоре. Язовир Батак също е доста намалял.Някой специалист по хидромелиорации да се изкаже. Политическите кометатори са ясни - Боко е виновен.
  —цитат от коментар 29 на Alarmstufe: Rot


  Ми тея калинки начело на язовирите кой ги е назначил бе , умньо ?

 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Не станаха ли твърде много мини ВЕЦ овете? Дали те не допринасят за разхода на вода?Не твърдя,че основната вина е при тях,но наистина на доста язовири бяха направени такива централи. Проблемът там е кой ,кога и как контролира подаването на вода и нивото на язовирите?

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Кво им пука Вааа? Нали Тръмп "помилва" пуйката за деня на благодарността е важното ......... Ши излезе че "земетръс" е виновният и за туй водата е няма......и всичко е 6.....

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  И какво стана с "унея" 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания (ДКК), дето бяха тихичко приети на заседание на Министерския съвет ......... и всички щели да знаят, как ще бъдат изхарчени , ......а Караниколов ?.....500 милиона за язовири - без обсъждане, без санкция на Народното събрание и без обществени поръчки..... А за Перник.......а по сериозно "Дневник"..... Като пишете статия, се разровете по на дълбоко........ако може!!! .... Цената за ремонта на стената е определена на 32 млн. лв. Лиляна Павлова с гордост съобщава, че ремонтът ще се прави по-най-добрата технология - с водолази, без да се източва водата от язовира, без да се нарушава водоподаването към Перник и без да се влошава качеството на водата. Финансирането е със заем от Световната банка...... МРРБ е институцията, която е трябвало да контролира дали ремонтът се извършва по одобрената технология - с водолази, или по евтината..... По това време министър вече е Петя Аврамова..... Възложител на ремонта е МРРБ, по това време е била Лиляна Павлова............ Търгът е спечелен от консорциум "Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи", в който влизат румънска и унгарска фирма.......... И до къде я докараха? А Борисов се прави на "Мен ме нямаше".....и пак "уйдурми".....а 100000 души "молитва за дъжд" да правили......а Световната банка информирана ли е кво стана с "финансирането и"?

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10900 Неутрално

  Не е сушата(доказано), не е и кишата(очевидно). Значи е "Гришата" (днешния)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rex":

  Трябва да си особено умен, за да вярваш, че Борисов назначава шефпвете на язовири.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Въобще държавата е виновна за трите месеца пълна суша, както и за глобалното затопляне дето го няма!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Ми то пише за какво е виновна. Средно 60% от водата по тръбите се губи. Водният сектор е в немилост и финансирането му се отлага вече 10 години. Язовирчето на Перник е малко, а ГЕРБ след десет годишно управление идея си няма какво да се прави. Повечето водоснабдявания, вкл на големи градове въобще нямат пречиствателни станции, а наличните се нуждаят от неотложни ремонти. Повечето от реките на България безполезно изтичат в морето. Колкото язовири се построиха през социализма, толкова си останаха. На най-чистата българска река Места няма нито един язовир/в България/. Май ти стига толкова.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Цяла България избра, да е като Перник. Сякаш някой друг ги избира тези безхаберници.

 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Е, чече стана ясно, че електоратът ще разбира за тепърва за размерите на стабилността по трудния начин. Жалкото е, че ще страдаме всички. А и след това може да отнеме десетки години, ако се намери кой да се захване, да се реформира цялата кочина.
  —цитат от коментар 5 на truly


  Нашите съграждани се сещат да бият шута на комунягите единствено след като ги докарат до просешката тояга. Така беше през 1990-та, така беше през 1996-та, така ще стане и в обозримото вече бъдеще, когато гербавите комунета сринат и другите социални системи!

 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "...2007-2013 година общината проваля проект за обновяване на мрежата....през август тази година, ... е сключила договор за нов проект с европейски средства. Все още обаче няма нито обявени обществени поръчки, нито яснота откъде ще се намерят средства за собственото ѝ финансово участие"На крив гербер сушата му пречи. Или наш човек ще усвоява парите или няма да се прави нищо, това е гербавото правило. Резултатът е режим на водата, като в доброто старо време.
  —цитат от коментар 22 на tigervi


  Следващата стъпка на гербавите комунета ще е режим на тока - аканъ като в доброто старо време!

 40. 40 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 759 Весело

  Сушата, Кишата и Гришата - това бяха виновните за всички неудачи на социалистическата икономика. Много не сме помръднали от тази максима.

 41. 41 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Аааа сакън! Тук един многоуважаван форумец - понтиф обяви, че Бостън е американския Перник! Лудост някаква, явно в състояние на алкохолно опиянение.

 42. 42 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rex":Трябва да си особено умен, за да вярваш, че Борисов назначава шефпвете на язовири.
  —цитат от коментар 35 на Alarmstufe: Rot


  Боце назначава шефовете на шефовете на язовири. Идиот назначева идиоти за министри които назначават идиоти за шефове на язовири. Не знам как да ти го обясня още по-просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK