Твърде скъпото специализирано правосъдие

Спорно е колко оправдани са разходите, свързани със специализираните структури, чиито магистрати се обгрижват от държавата с особено внимание.

© Надежда Чипева, Капитал

Спорно е колко оправдани са разходите, свързани със специализираните структури, чиито магистрати се обгрижват от държавата с особено внимание.Текстът е препечатан от петото издание на "Черната книга на правителственото разхищение в България" – проект на германската фондация "Фридрих Науман", представящ случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намек за корупция и нецелесъобразо усвоени средства от ЕС. Доротея Дачкова е съдебен репортер във вестник "Сега".


Правосъдието е скъпо занимание. Бюджетът на съдебната власт за 2019 г. е малко над 700 млн. лв. През следващите години е заложено сумата да расте. Но колкото и да е висока, цената си струва, ако насреща гражданите получават качествено, предвидимо и ефективно прав­осъдие. Не по-малко важно е обществото да има доказателства и да е убедено, че системата работи неотменно.


От тазгодишния бюджет на съдебната власт 343 млн. лв. са за съдилищата, а 260 млн. лв. за прокуратурата. На фона на тези числа издръжката на специализираните съд­илища и прокуратури изглежда нищожна.
Дейността им обаче поставя въпроса дали и малките суми си струват.


Според официалните данни бюджетът на Специализирания наказателен съд за 2018 г. е 2 628 181 лв., над 1.6 млн. лв. от тях са за заплати. Бюджетът на Апелативния специализиран наказателен съд е 1 674 135 лв. за 2019 г. От тях малко над 1.2 млн. лв. са за заплати. Година по-рано бюджетът е 1 440 550 лв., над 1 млн. лв., от които са за възнаграждения. Публична информация за бюджета на специализираните прокуратури няма, тъй като както всичко в държавното обвинение, и средствата му са централизирани.


От прокуратурата предоставиха данните по Закона за достъп до обществена информация. Утвърденият бюджет на Специализираната прокуратурата за 2019 г. е 6.64 млн. лв. Актуализираният към края на октомври бюджет е 7.54 млн. лв. За Апелативната специализирана прокуратура числата са 1.44 млн. лв. и 1.47 млн. лв.


Още със създаването на специализираните съд и прокуратура през 2012 г. архитектите на тези структури – управляващите от ГЕРБ, и по-специално вътрешният министър Цветан Цветанов, оставиха впечатлението, че го правят, за да има кой да подпечатва безкритично обвинителните актове на прокуратурата и да гарантира успехи за отчитане пред Европейската комисия. Това е и една от причините към новите структури да няма особен наплив от магистрати. И в тях да заработят


хора без опит в тежките дела, които иначе не биха се класирали в конкурсите за повишение.


"В Европа има само един такъв съд – в Испания, но там има ЕТА (Баска терористична организация – бел. ред.), тероризъм. За съжаление, целта е да се създадат два вида съдилища – едни за масовите дела и едни за тези, които правителството на всяка цена иска да спечели", казва по време на дискусия в парламента през май 2010 г. председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.


Интересен детайл е, че на същата дискусия настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, тогава само председател на Окръжния съд в Пловдив, изказва мнение, че в специализираните съдилища трябва да се гледат и делата срещу хора с имунитет и членове на кабинета. Нещо, което беше прокарано 7 години по-късно – през 2017-а, за да бъде заобиколен Софийският градски съд, който по онова време разглеждаше почти всички т.нар. знакови дела, но се ръководеше от неудобния за статуквото Калоян Топалов.


Така към специализираните структури бяха прехвърлени и делата за корупция по високите етажи на властта. С две свои решения Конституционният съд закрепи специализираните юрисдикции и отрече тезата, че се създават извънредни съдилища, каквито основният закон забранява. "Пoдxoд, кoйтo въвeждa или cъздaвa пpeдcтaвa
oтнocнo пpeзyмпция зa злoнaмepeнocт нa дeйcтвия нa opгaни нa cъдeбнaтa влacт, e нeпpoдykтивeн и нe мoжe дa бъдe cпoдeлeн", записаха конституционните съдии във второто решение.


Въпреки това обаче е спорно колко оправдани са разходите,


свързани със специализираните структури, чиито магистрати се обгрижват от държавата с особено внимание.


С промени в Закона за съдебната власт, които са в сила от началото на 2018 г., беше регламентирано, че магистратите в специализираните структури получават допълнително възнаграждение в размер до 6 основни месечни възнаграждения годишно. Същият бонус се полага и за съдебните служители там. За целта през юли 2019 г. Министерският съвет одобри допълнителни разходи за съдебната власт в размер на 2 млн. лв. от централния бюджет, които да отидат за бонуси в системата.


На 10 октомври е одобрен втори трансфер – от 1 млн. лв. В постановлението изрично е записано, че тези пари са за обезпечаване на изплащането на допълнителни възнаграждения на магистратите и служителите в първоинстанционния и Апелативния специализиран съд. Според последните официални данни от двете съдилища в тях работят общо около 30 съдии и 70 служители.


Вносители на предложението за бонусите са депутати от ГЕРБ, "Воля", ДПС, "Обединени патриоти". Те се мотивираха с това, че правомощията на специализираните магистрати са увеличени, те ще поемат "нов огромен обем специфични по своя характер дела" и това може да блокира дейността им. Затова трябват и стимули, които да привличат магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. "Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", пишат вносителите на законопроекта в мотивите към него.


От документа обаче изобщо не става ясно дали е правен анализ на този "нов огромен обем" работа,


или се говори наизуст, за да бъде оправдано това материално стимулиране.


"Огромният обем" работа не стряска и двама от членовете на предишния състав на Висшия съдебен съвет. Галя Георгиева и Магдалена Лазарова се възползваха от подсигурения от парламента с промени в Закона за съдебната власт т.нар. кариерен бонус и избраха да работят в Апелативния специализиран наказателен съд. Иначе Георгиева трябваше да се върне като апелативен съдия в Пловдив, а Лазарова – като апелативен съдия в София.


По делата за корупция по високите етажи на властта през 2018 г. в специализирания съд са образувани 25 процеса, сочи годишният му доклад. За 2018 г. спецсъдът е разгледал 3411 искания за разрешение за използване на специални разузнавателни средства, т.е. по близо 10 всеки ден. Същата година в съда са образувани общо 7778 дела, което е с 11.80% повече от предходната година. Излиза, че един съдия е получил средно по 409 дела. Повечето обаче са частни наказателни дела, например мерки за неотклонение – 7580. Истинските дела, т.е. тези от общ характер, са едва 197 за целия съд, което е по-малко от 2017 г., когато са 204.


На сайта на Върховния касационен съд има секция, в която се публикуват актуални списъци на делата, свързани с организираната престъпност и корупционни престъп­ления. Това се прави като част от Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Според информацията от списъците към 18 октомври 2019 г. в първоинстанционния специализиран съд са висящи 29 дела за корупционни престъпления и 132 за организирана престъпност. От прегледа на самите дела се вижда, че


висшата корупция, която прокуратурата е успяла да прати на подсъдимата скамейка, изобщо не е чак толкова висша.


През март т. г. например е приключило на първа инстанция дело срещу 9 служители на ДАИ Стара Загора, обвинени, че са били организирана престъпна група за подкупи. Съдът не признава обвиненията, че са организирана група. В крайна сметка петима от подсъдимите са оправдани. Останалите четирима са осъдени условно на по 2 години затвор и глоби – един 500 лв., а останалите – по 2000 лв. Става дума за подкупи от 6800, 5000, 1800. Акцията по разбиването на "групата" е от юли 2011 г. Тоест до присъдата на първата инстанция са минали 8 години.


Пробация за срок от 6 месеца е резултатът по дело срещу прокурора от Добрич Румяна Желева. Тя е призната за виновна само по обвинението за лъжесвидетелстване и оправдана за това да е опитвала да използва служебното си положение, за да помогне на съпруга си да избегне полицейска проверка, след като е спрян във видимо нетрезво състояние.


На 26 февруари 2019 г. бившият областен управител на Бургас Павел Маринов е оправдан от спецсъда за длъжностно престъпление. Според обвинението през 2014 г. той е използвал служебното си положение в услуга на частни интереси, като се е намесил в спор за собственост между две дружества.


Най-голямото постижение на специализираната прокуратура досега е осъдителната присъда срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката є Биляна Петрова. На 15 април двете, заедно с Петко Дюлгеров, бяха признати за виновни и осъде­ни съответно на 20, 15 и 12 години затвор. Този процес обаче по всяка вероятност


ще натежи на данъкоплатците с осъдително решение на Съда в Страсбург.


Тъй като и в мотивите към присъдата беше признато, че правата на подсъдимите са били нарушени по време на ареста.


На сайта на Специализираната прокуратура не е качен докладът за дейността є през 2018 г. Така че последните данни за работата и натовареността й са за 2017 г. Промените, които пратиха към Специализираната прокуратура делата за висша корупция, обаче са в сила от началото на ноември 2017 г., т. е. няма как от доклада й да се види как новата уредба се е отразила на дейността й.


В общия доклад за дейността на прокуратурата за 2018 г. е записано, че с оглед компетентността си Специализираната прокуратура е наблюдавала най-много дела за организирана престъпност – 695, представляващи 96.8% от всички наблюдавани дела в страната за този вид престъпления. Внесените в съда прокурорски актове от Специализираната прокуратура са 161 (207; 60 за предходните две години), а предадените на съд лица са 400 (492; 386).


От внесените в Специализирания наказателен съд дела, на прокурор са върнати 29, което представлява 18% от внесените в СпНС прокурорски актове през годината. За сравнение, през 2017 г. върнатите дела са 15%. Осъдени с влязъл в сила съдебен акт са 198 (261; 125) лица. Оправдани с влязъл в сила съдебен акт са 12 (26; 19) лица.


През лятото на 2019 г. стана ясно още, че цената на ремонта на сградата на бившия Механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" в София, където ще се помещават специализираните съд и прокуратура, някак си се е увеличила повече от два пъти. И


вместо първоначално обявената сума от 8 млн. лв., ще струва 19.7 млн. лв. с ДДС.


За сравнение ремонтът и реконструкцията на двете сгради, които бяха дадени да решат 20-годишния битов проблем на Софийския районен съд, струваха около 20 млн. лв. Само че в този съд и прокуратура работят в пъти повече магистрати (в двете сгради работят 1100 души, специализираните са под 300), които се занимават с пъти повече дела.


"Увеличението е съобразено с размера на установената при обследване на сградата застроена площ, както и с идеята за отстраняване на полуразрушени халета встрани от нея и построяване на тяхно място на подземен паркинг и сграда със съдебни зали и с възможността за усвояване на подпокривното пространство", гласи обяснението на съвета. В тази сума не е включено оборудването на бъдещата съдебна палата, което значи, че цената ще се увеличи още.


По време на обсъждането само Олга Керелска е против увеличаването на сумата, защото според нея тя е драстично завишена. Керелска обяснява, че средната цена на квадратен метър за ново строителство е 500 евро, а Комисията за управление на собствеността на ВСС предлага 650 евро. "Подходът за извършването на това строителство, а именно чрез инженеринг, не е най-удачен. (...)


Сега просто хвърляме едни 19 милиона за някакви дейности,


които тепърва ще се извършат и които не знаем точно какви ще бъдат", казва Керелска по време на заседанието.


Боян Новански отговаря, че сградата се нуждае от укрепване, иначе няма да издържи и ще пропадне "Максималната стойност на новото строителство, и то луксозно изпълнение, е между 700 и 800 евро, суперлуксозно строителство в момента е 800, говоря за луксозно строителство, но следва да се има предвид това, че сградата на "Стамболийски" е стара сграда. Едно е да строите сграда отначало, от нула, друго е да преустроявате, това винаги е с процент и половина, два – казват архитектите и проектантите – по-скъпо, отколкото да почнете от нулата. По принцип най-добре е да я бутнем и да построим нова сграда, само че това не знам как ще се случи", казва Новански. В крайна сметка увеличението е подкрепено с 20 гласа. Против гласува само Керелска. Тази сграда бе дадена на съдебната власт през 2017 г. Преди това беше собственост на Софийския университет и прехвърлянето предизвика напрежение. От създаването си през 2012 г. специализираните съд и прокуратура са в бившата сграда на ДАНС на ул. "Черковна". Твърдят обаче, че там е прекалено тясно, а петте съдебни зали не им стигат. В новата сграда са предвидени 15 зали.


Където и да се преместят специализираните магис­трати, каквито и бонуси да вземат, фактите говорят, че специализираните съдилища и прокуратури са съмнителен политически проект на управляващата партия ГЕРБ. До този момент съществуването на специализирани структури не е подобрило нито "борбата" с корупцията по
високите етажи на властта, нито тази с организираната престъпност. Нито е довело до по-бързи присъди. Заради съсредоточаването на тези дела в ръцете на по-малко на брой магистрати обаче върху тях е концентриран по-голям корупционен риск и огромни обществени очаквания. Макар че дори добре платените от управляващите съдии не могат да произнесат осъдителни присъди за висока корупция, когато прокуратурата не си е свършила работата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Цялата тази работа с измислени съдилища и измислени заплати и премии за нищо правене и имитация на правосъдие или борба с корупцията показват кой ни управлява и каква държава сме .НЕщата са много зле ,след като за цялата доболнична помощ в страната се отделят 2 пъти по малко пари ,отколкото за неработеща съдебна система ,апропо със заплати ,съпоставими с тези на колегите им в ЕС ,докато на медиците заплатите са 20-30 пъти по ниски от същите на колегите им от ЕС,ясно е държавата толерира съдебната система ,която няма да коментираме как се справя с борбата с корупцията и престъпността .

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Нещо усещам редакционни сърбежи вероятно заради любимия Цв. Василев, може би и заради Баневи и Арабаджиеви, но-ооо не сърбеж, а направо остра, пареща болка ниско отзад заради неподкупната Иванчева пронизва целия политикономическия отчет на дрогарката.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Цялата тази работа с измислени съдилища и измислени заплати и премии за нищо правене и имитация на правосъдие или борба с корупцията показват кой ни управлява и каква държава сме .НЕщата са много зле ,след като за цялата доболнична помощ в страната се отделят 2 пъти по малко пари ,отколкото за неработеща съдебна система ,апропо със заплати ,съпоставими с тези на колегите им в ЕС ,докато на медиците заплатите са 20-30 пъти по ниски от същите на колегите им от ЕС,ясно е държавата толерира съдебната система ,която няма да коментираме как се справя с борбата с корупцията и престъпността .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  НЕкои дрОгарЕ много ги е страх от специализираните съдилища и прокуратура!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Ако беше прочел статията щеше да разбереш (макар че и за това имам съмнения), че авторката на статията работи за вестник "Сега" и е за на немската фондация "Фридрих Енгелс", а не на "Дневник"! Така че опита ти за оплюване е леко неадекватен и смешен. Да не говорим, че показва много ниско ниво на интелект и култура.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":Ако беше прочел статията щеше да разбереш (макар че и за това имам съмнения), че авторката на статията работи за вестник "Сега" и е за на немската фондация "Фридрих Енгелс", а не на "Дневник"! Така че опита ти за оплюване е леко неадекватен и смешен. Да не говорим, че показва много ниско ниво на интелект и култура.
  —цитат от коментар 4 на Гадьо


  Грантовете заличават принципите и медиите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гадьо":

  А разликата между двата сайта вече е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  "Нещо усещам редакционни сърбежи вероятно заради любимия Цв. Василев"

  Бихте ли обяснил как стигнахте до извода, че Цветан Василев е "любим" на Дневник? Спомнете си кои бяха единствените две медии, които години преди краха на банката на Цветан Василев се опитваха да алармират общество и контролни органи, че бизнес моделът на тази банка е порочен. Така ли се постъпва с "любим" банкер?

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  "НЕкои дрОгарЕ много ги е страх от специализираните съдилища и прокуратура!"

  Никой не го е страх! Защото тези "специализирани" (интересно в какво са специализирани) съдилища и прокуратура нищо не са свършили и няма да свършат!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  "Грантовете заличават принципите и медиите."

  Не Вселената, а едно друго нещо е безкрайно! 🤣😂

 10. 10 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Грантовете заличават принципите и медиите.
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Така просто от любопитство, да ми посочиш за кои точно грантове на или от фондация Фридрих Енгелс се съмняваш, за да твърдиш, че анализа е тенденциозен?
  Ако не ми посочиш, да разбирам, че си говориш наизуст само и само за да оплюеш написаното!

 11. 11 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#4] от "Гадьо":

  И като как така, съвсем случайно, Дневникъ, преписва редовно от СЕГА, а нито веднъж Фактор да речем.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 12. 12 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Любопитно

  До коментар [#4] от "Гадьо":А разликата между двата сайта вече е ?
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Различни собственици, редакционна политика т.н.
  А анализа е за фондация Фридрих Енгелс.
  Според теб германците преди да пуснат нещо от тяхно име дали не го проверяват дали е достоверно? Или според теб фондацията се управлява от Прокопиев, Сашо Дончев, Цветан Василев или там който още ви е неудобен?

 13. 13 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Много е просто за обяснение.

  Омразата към Боко и страха от прокуратурата ги кара да се заобичат. И това продължи вече толкова дълго че не е инстинкт за самосъхранение, това е истинска ЛЮБОФ.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 14. 14 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#4] от "Гадьо":И като как така, съвсем случайно, Дневникъ, преписва редовно от СЕГА, а нито веднъж Фактор да речем.
  —цитат от коментар 11 на ktu09630174


  Не преписва от СЕГА, а редовно публикува доклада от Черната книга, както го е правил и предишни години. Има малка разлика нали?

 15. 15 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#14] от "Гадьо":

  Няма никаква разлика. Както няма разлика между фондация Фридрих Науман и фондация Фридрих Енгелс.

  Но много ми харесва че ги бъркаш.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ами по отчетената работа се вижда, колко ни излиза като обществена цена, платена и заплащана регулярно от нас, всеки осъден и всеки спечелен и върнат лев от откраднатите.
  Ако към тези разходи добавим и разходите за оная инстистуция със сложната абревиатура (ККККОНПИ и т.н.), дето шефа и след като си купи хубаво жилище сега разпуска в Испания, а Сотир вече се е наредил на опашката...ще има още да плащаме.
  Да не говорим, че за техните грешки пак ние плащаме глобите присъдени от европейския съд, вместо да им ги удържат от заплатите.
  С една дума - "чудеса". Кой работодател, няма да накаже и уволни нает от нег човек, който не си гледа работата и вместо това го 'дарява" с бонуси - никой освен ние, овчето стадо, което чака да го острижат 0-номер.

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1351 Весело

  като започне делото срещу кмета Трайчо, съвсем ще намразите специализираната магистратура!

  И подобните му!

 18. 18 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#15] от "ktu09630174":

  Това и аз го видях в последствие, но не мога да си редактирам мнението след като е пуснато. Поне си наблюдателен, браво!

 19. 19 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гадьо":

  Не знам кога си го забелязал, но написал си Енгелс в три различни мнения.

  Фондацията Фридрих Науман е фондацията която подкрепя финансово и с ноу-хау само една единствена партия в БГ - това е ДПС. И въпросната Черна книга за България се пише от ДПС.

  В тази Черна книга са изредени всички проекти в които ДПС-обръчите не са допуснати за участие.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 20. 20 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 542 Гневно

  До коментар [#17] от "faeton.":
  Ама чакай, до сега какво правиха?
  8 години докато се произнесат за ДАИ в Стара Загора, оправдателни присъди, пробация и една невлязла в сила присъда по делото на Иванчева.
  Не знам на теб как ти звучи, ако трябва да се изразя благоприлично, бих казала, че е несериозно, съотнесено към 20 милиона за сграда, 6 заплати бонус и 18% върнати дела.
  Хайде да не се самозалъгваме, че нещо се случва - последния казус, културното министерство дори не освободи министъра на културата - никой не е виновен и нищо не се разследва.
  Виж служителите на ДАИ за какви суми са подведени под отговорност (8 години са получавали заплати служителите за да разнищят корупцията там) и ги сравни с министерството на културата и прахосаните от тях пари. Защо няма интерес да се разследва схемата?
  А и само това да беше...

 21. 21 Профил на Miloslava Emilova
  Miloslava Emilova
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гадьо":

  Фондация Фридрих Енгелс? Верно ли?

 22. 22 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гадьо":Не знам кога си го забелязал, но написал си Енгелс в три различни мнения. Фондацията Фридрих Науман е фондацията която подкрепя финансово и с ноу-хау само една единствена партия в БГ - това е ДПС. И въпросната Черна книга за България се пише от ДПС.В тази Черна книга са изредени всички проекти в които ДПС-обръчите не са допуснати за участие.
  —цитат от коментар 19 на ktu09630174


  Всъщност да донякъде си прав най-вероятно, фондацията се подкрепя от либералите в Германия членове на АЛДЕ в ЕП, където е член и ДПС. Но силно се съмнявам по този начин да им удрят политически гръб, по-скоро ако има цензура по определени теми ще от тук в България.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Те по-скоро пречат и замитат, отколкото да полагат усилия да осъдят някого. Това може да го прави и обикновен съд.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#17] от "faeton.":

  Много дела започват с големи приказки и фанфари... И какво? Даже и Христо Бисеров, вече е доказано невинен. ;)

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  "...фактите говорят, че специализираните съдилища и прокуратури са съмнителен политически проект на управляващата партия ГЕРБ..."
  но "...целта е да се създадат два вида съдилища – едни за масовите дела и едни за тези, които правителството на всяка цена иска да спечели..."
  и парите тук нямат значение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#17] от "faeton.":Много дела започват с големи приказки и фанфари... И какво? Даже и Христо Бисеров, вече е доказано невинен. ;)
  —цитат от коментар 24 на Petleshev


  Христо Бисеров не е съден от Специализиран съд!

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Тва са на Цветанов простотиите....... Закриване трябва на всички тея, специализирани съдилища..... И КПКОНПИ....а за ремонта, е дълга епопея....па една фирма, па друга...... Па квадратури......

 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2810 Весело

  Бе черна книга- лошо няма! Но що в тая черна книга няма нищо от загубите на данъкоплатците за обслужване, охрана и отстраняване на последствията от вандалщините на безсмислени протести, контрапротести, блокиране на пътища и улици, омаскаряване на знакови и свещени за българите здания и други подобни явления, поднасяни ни от маргинализирани сборища, чиито интереси нямат нищо общо с интересите на въпросните данъкоплатци?

 29. 29 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Някои вземат 13 заплата - некои вземат и 14 заплата, ама таквоз чудо 18 заплата за година...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Репортер в "Сега" на Сашо Дончев...Толкоз.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гадьо":

  Ясно е,че либералнк НПО-та действат заедно и съгласувано.Дали има или няма формална връзка мвжду ДВ,ФН,Дневник,Медияпул илижурналята,които гастролирст между тях,няма значение.За всички се вижда връзката.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  В кой отдел на Специализирания Съд е бил Бисеров,викаш?!

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  "...Нещо усещам редакционни сърбежи вероятно заради любимия Цв. Василев..."

  Дано да засърби, защото по делото КТБ сигурно са усвоени още 1 млрд, но така и така Зветан василев не е разпитан, или по-точно му ОТКАЗВАТ!

  А иначе Тиквата създава все нови и нови партийни хранилки в столицата, само и само за да си има гласоподаватели с европейски заплати. Другите - кучета ги яли!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK