Борисов в САЩ: да погледнем между редовете

Много се изприказва за стила, с който сме били впечатлили Тръмп. И особено за езика на тялото, ръкостисканията и попипванията, с които сме създали топла неформална връзка.

© правителствена пресслужба

Много се изприказва за стила, с който сме били впечатлили Тръмп. И особено за езика на тялото, ръкостисканията и попипванията, с които сме създали топла неформална връзка.Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Анализът му е препубликуван от "Дойче веле".


Визитата на премиера Борисов в Белия дом с право се определя като успешна. Защото препотвърди ангажиментите на най-могъщата държава в света към България като стратегически партньор в НАТО. И понеже президентът Доналд Тръмп често е изпращал амбивалентни сигнали към европейските си колеги, беше изключително важно, че по време на срещата с Борисов в посланията му нямаше никакви колебания: Америка има траен стратегически интерес към Европа и България, а в бъдеще отношенията само ще се задълбочават.


Това като цяло е достатъчно, за да оценим положително визитата на иначе живописната българска делегация. Много се изприказва за стила, с който сме били впечатлили Тръмп. И особено за езика на тялото, ръкостисканията и попипванията, с които сме създали топла неформална връзка. По този въпрос може само да се каже, че друг път е добре да сме по-обрани в себеизразяването.
Разбира се, Борисов и ГЕРБ интерпретираха успешната визита като одобрение на САЩ за тяхната цялостна политика – включително по въпроси като АЕЦ "Белене", руско-турския поток и избора на новия главен прокурор Иван Гешев (тоест, "борбата" срещу корупцията). Краткият коментар на тези твърдения звучи така: дипломатично казано, те са силно преувеличени. Защото всъщност са напълно неверни. Подобно одобрение не фигурира в документите от срещата, нито пък в думите на Тръмп в медиите. Какво са си говорили насаме двамата лидери - това не знаем. Но целта на едно одобрение на цялостната политика, ако изобщо го има, не е да остава тайно, нали така?


"Белене" и тръбите


Премиерът Борисов още във Вашингтон се похвали, че е убедил Тръмп в нуждата и икономическата целесъобразност на проекта за АЕЦ "Белене". Ако беше вярно, това щеше да е голямо постижение, тъй като поне досега Борисов не е успял да убеди в същото нито собственото си общество, нито някой стратегически инвеститор, който да сподели с България риска от строежа на централата. Нещо повече: Борисов не е успял да убеди даже себе си и собственото си правителство в икономическия смисъл от "Белене", защото официалната му позиция по този въпрос гласи, че централата ще се строи, само ако друг поеме голямата част от финансовия риск.


Въпреки че мнозина "имат интерес" да участват в проекта, досега никой не е заявил намерение да поеме риска. Тоест, да се окаже собственик/оператор на скъпи мощности, които нямат достатъчен пазар, за да се изплатят. Китай, Русия, а дори и САЩ със сигурност имат интерес да продадат техника за централата, но не и да участват като инвеститор. По отношение на САЩ визитата на Борисов във Вашингтон само потвърди това положение.


А дали все пак Тръмп не даде зелена светлина за проекта, вдигайки американското вето от него? Това също не е вярно, защото такова вето просто не е имало. Все пак ние вече сме си закупили (под формата на два руски реактора) копчето и единия ръкав от втория си ядрен балтон. Явно суверенитетът ни не е под въпрос - напълно свободни сме да взимаме необмислени решения. Като това да ходим с два балтона един върху друг.


Що се отнася до руско-турския поток през България, нещата и тук опират не само до геополитика, но и до българския интерес. Вашингтон изглежда не е против проекта, стига да е съчетан с възможности за диверсификация на източниците на газ и по-специално за закупуване на втечнен газ от Америка. Това беше позицията на САЩ и преди визитата - по време на посещението на българската делегация тя бе просто потвърдена. Тъй като проектът отговаря на европейските условия, срещу него няма възражения както относно "Южен поток".


Какво обаче печели България от този проект? Таксите от транзит, които ще получим през следващите десет години, инвестираме в тръби, паралелни на тези, които имаме. Старите тръби вероятно в един момент ще останат празни (или пък новите ще са празни?), тъй като количествата, които ще преминават през България, ще са горе-долу колкото сегашните. В най-добрия случай след тази операция ще сме на нулата. Или около нулата. Русия обаче получава от нашата инвестиция две трасета, с които ще може да притиска държави като Украйна и да вдига цената на ресурсите си. От строителството на тръбопровода ще се облажат и енергийните лобита в България. Затова да попитаме: САЩ ли трябва да ни защитават от това, че не можем или не искаме да смятаме, когато става дума за обществения интерес?


"Борбата срещу корупцията" и тандемът Гешев-Цацаров


Размяната на местата на Цацаров и Гешев е бетониране на сегашната антикорупционна политика на ГЕРБ и ДПС (с мълчаливото съгласие на БСП). За тези, които намират тази политика за успешна, новите назначения са триумф на логиката. За всички останали става дума за избор на статуквото, който е предназначен да пази същото това статукво.


За пръв път обаче имаме ситуация, в която сериозни институции вече изразиха недоволството си от избора на Гешев и от цялостната антикорупционна политика, с която той е свързан. Дотук това са президентът Радев, шефът на ВКС Лозан Панов и други висши съдии, Висшият адвокатски съвет, Съюзът на съдиите и много други. На коя страна са САЩ в този спор - и взели ли са изобщо страна?


Цацаров и Гешев вече също бяха на посещение във Вашингтон, което може да е намек, че администрацията на Тръмп одобрява Борисовата "борба срещу корупцията". Лидерите изглежда "са се разбрали" САЩ да не надничат много-много в кухнята на нашето управление, стига органите ни да развият някакъв минимален имунитет към руското присъствие (в т.нар. шпионски скандали).


Борисов обаче не бива да разчита на подобно "разбирателство" – визитата му в САЩ демонстрира защо. Първо, в комюникето след срещата му с Тръмп стана ясно, че НАТО си остава съюз на ценности, сред които правовата държава и свободата на медиите са ключови елементи. И никакви персонални (реални или въобразени) "разбирателства" не могат да суспендират тези ценности.


Второ, скритите разбирателства в политиката може и на някого да му изглеждат като "висш пилотаж", но често те стават и причина за висши гафове, какъвто безспорно е казусът между Тръмп и президента на Украйна. Особено пък когато става дума за сравнително малка страна като България, сметката, че с лични договорки ще спечелим повече, отколкото чрез принципи и ценности, винаги ще излезе крива.


И трето, онези, които разчитат на "скрита персонална договореност" САЩ да си затварят очите, бъркат Америка с държава, която се ръководи от един бащица. Президентът Тръмп е титуляр на една от най-важните американски институции, но освен него има Конгрес, чийто Сенат е поне също толкова важен във външната политика. В САЩ си имат и независим съд. Имат си и медии, които не са подчинени на някой бащица, както е на други места. В този смисъл отношенията с Америка не се свеждат до това "да се разберем с началника". Ако подобни рефлекси са се задействали у някого, те са рецидив от съветските времена. И ефект от унеса по Путин.


Като теглим чертата


Така че: като теглим чертата, посещението си остава упешно, но това не означава индулгенция или одобрение за спорни и направо вредни политики на настоящото ни управление. И след визитата в САЩ те си остават такива, каквито си бяха.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "програмен директор на Центъра за либерални стратегии"и "директор наулична шахта" са постовете към които винаги съм изпитвал уважение.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Любопитно

  Аха...родните рублофили дето се радваха за БелЯне....да четът!Освен големи приказки и прилапване на парици...АЕЦ няма да има!Безмислен е!!!Ще има участие в терминалът за втечнен газ край Александруполис...тавариши!За НЕРУСКИ газ!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 897 Весело

  Нещо за вдигане забраната, на тричането на кучета, дали не са решили?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  И Смилов в прав текст казва, че автентичнодесният снобариат разчита на пРезидента:
  "сериозни институции вече изразиха недоволството си от избора на Гешев и от цялостната антикорупционна политика, с която той е свързан. Дотук това са президентът Радев, шефът на ВКС Лозан Панов и други висши съдии, Висшият адвокатски съвет, Съюзът на съдиите и много други"

  Gunter glieben glauchen globen
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  да погледнем между редовете на ... Винету?

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Всички демократични промени в България в последните години ,се дължат изцяло или частично на помощта на американците и американската демокрация , включването ни в НАТО , в ЕС , отваряне на границите , падане на комунистическия режим , демократичните промени ,това даже да пазаруваме хляб и мляко в магазините без да чакаме часове наред ,всичко е благодарение на тях ,не на комунистите дето се тупат в гърдите тук ,какво и как били направили и как били братя с американците ,не ,не са .

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5639 Неутрално

  Слуша ли Баце американците, няма да го бутнат

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  е да , а и да го бутнат ,руснаците няма да си го вземат , това показва историческия опит с първите ни ръководители .

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  Колега недейте така...забивате нож в сърцето на каскетите кълнящи се в Масква и подлайващи на Копринка,Бузлуджа и форумите......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  Чест му прави на Смилов, че, макар и да върти и да суче, признава, че посещението на Баце в САЩ беше успех за България.
  Щото от форумните специалисти какво ли не прочетохме.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Баце се помисли за голем играч и падна за дузпа пред Тръмп.
  Обаче в морето на световната енергийна политика се удавиха мнозина...

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Защо тук се цитират сайтове като Дойче веле и ПИК!?

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Весело

  Честно има ли някой да не се забавлява със струящото от подобни текстове/автори?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  "посещението си остава упешно"

  На празни приказки не вервам.
  Има ли официално сключени договори. Нещо подписано черно на бело...

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Витету е бръмчал в Америка, така че Боце е бил в свои води!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тръмп трябваше да сезира Конституционния съд и да спре избирането на Гешев.
  Защото смилов така иска.

 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Честно има ли някой да не се забавлява със струящото от подобни текстове/автори?
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Мен не ме забавлява. Просто е досадно да свирят пак и пак един и същи "пасаж". И то фалшиво.
  Айде кметче...ти си! Докладвай...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Срещата беше точна такава, каквато се очакваше.
  Кратка, безплодна, захранваща личната суета на борисов и протоколна за Тръмп.
  Борисов както и всичките си други международни изяви ползва за вътрешна консумация, да впечатли народа колко е "гъст" с Големите началници,
  а Тръмп отдавна е забравил за нея пет секунди след приключването й.
  Всъщност, по време на заключителната съвместна пресконференция събралите се журналисти задаваха въпроси
  към Тръмп изключетлно от вътрешен характер,
  а Борисов бе част от интериора.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Родителите не се месят в харченето на джобните. Друг е въпросът, че някои харчат сега "джобните" на цели поколения българи идващи след нас...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#18] от "припознах Литекс":

  я да ни светнеш кой друг български политик /премиер, президент/ е бил в Овалния кабинет на Белия дом?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Чест му прави на Смилов, че, макар и да върти и да суче, признава, че посещението на Баце в САЩ беше успех за България.Щото от форумните специалисти какво ли не прочетохме.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot


  По-скоро е успешно посещение в смисъл без аварии по пътя и междинното кацане в Исландия, Тръп няма да го детронира защото е послушен! А пък народа нали му е къса паметта , вече не помни ,че Борисов каза ,че иска мир и по-малко оръжия в Черно Море а сега ще прави военно пристанище за нуждите на САЩ във Варна! Други успехи има ли ? Визите ще паднат ама по-нататък, предплатените самолети ще си ги чакаме а то стана ясно ,че Калинката от външното министерство изобщо не участва в тези процеси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#18] от "припознах Литекс":я да ни светнеш кой друг български политик /премиер, президент/ е бил в Овалния кабинет на Белия дом?
  —цитат от коментар 20 на Vivian Apostolov


  Чух, че Моника Люински имала български корен.
  За друг не се сещам.

 23. 23 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Успешно за Баце, че отърва преследване по закона "Магнитски". Ама засега. Понеже и Тръмп е пътник.

 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Весело

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Боли ли ?А тавариш?Скоро др.Курни ще ви спре и дневните....И ще топлите на американски и азерски газ!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Всички демократични промени в България в последните години ,се дължат изцяло или частично на помощта на американците и американската демокрация , включването ни в НАТО , в ЕС , отваряне на границите , падане на комунистическия режим , демократичните промени ,това даже да пазаруваме хляб и мляко в магазините без да чакаме часове наред ,всичко е благодарение на тях ,не на комунистите дето се тупат в гърдите тук ,какво и как били направили и как били братя с американците ,не ,не са .
  —цитат от коментар 6 на edin drug


  Всичко , което си писал е вярно с допълнението , че във вътрешен план тези промени ги направи правителството на СДС начело с Костов , което управляваше страната през периода 1997-2001 година.
  Десните трябва да се гордеят с това управление , а не да се поддават на комунистическата пропаганда и да и пригласят за охулването му.

 26. 26 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Аха...родните рублофили дето се радваха за БелЯне....да четът!Освен големи приказки и прилапване на парици...АЕЦ няма да има!Безмислен е!!!Ще има участие в терминалът за втечнен газ край Александруполис...тавариши!За НЕРУСКИ газ!!!
  —цитат от коментар 2 на Willy Messerschmitt


  Да беше се сетил да съпоставиш капацитетие на двете съоръжения. Това за домашно. Между другото, нито цената на плаващия регазификатор е известна нито с колко ще се увътрим в това наистина безполезно съоръжение. Турция има два броя и ние планираме тръбна връзка с нейната система. Излишни разходи, само за да има гарантирано гише за американски втечнен, щото Турция и Америка, нали?. А на брега на Египет работят два завода с по две инсталации, които поемат всичко от Левантинския басейн с гигантските му залежи. Ама ще ни карат от Луизиана, за по-направо.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "В този смисъл отношенията с Америка не се свеждат до това "да се разберем с началника". Ако подобни рефлекси са се задействали у някого, те са рецидив от съветските времена. И ефект от унеса по Путин."
  Какво да чакаме от бивши комунисти и мафиоти, освен следване на съветските времена. Те с такава носталгия си спомнят за него.

 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Весело

  До коментар [#26] от "venelingeologia":

  Боли ли?На това съоръжение ще има и катарски и египетски газ...Изглежда германците са глупави че при толкова руски гъз правят и терминали(2) за втечнен!!Полша също!!!Айде бегай да носиш тръби като доброволец на ТП!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Чест му прави на Смилов, че, макар и да върти и да суче, признава, че посещението на Баце в САЩ беше успех за България.Щото от форумните специалисти какво ли не прочетохме.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot


  Зависи кой какво разбира под успех.
  За мурзилките това посещение не е успех , защото вместо по-малко оръжие в Черно море , както искал Борисов , ще правим американско военно пристанище или логистичен център във Варна. Мурзилките искат по-малко натовско оръжие в Черно море и се притесняват , ако то е много , но не се притесняват , че руснаците превърнаха Крим в непотопяем самолетоносач , че го наблъскаха с руско оръжие и с крилати ракети , които могат да поразят всички черноморски държави. Русофилите за мазохисти и се радват , когато са заплашени от руско оръжие и не искат в отговор на това ние да имаме отбранително оръжие.
  Относно АЕЦ Белене , проучването на този обект от американски специалисти още веднъж ще докаже неговата стопанска несъстоятелност. Това за русофилите е неуспех.
  Относно диверсификацията на газовите доставки , за русофилите това също е неуспех , защото се нарушава монопола на Газпром да доставя 100% от газа на България.
  Относно продължението на Турски поток на Борисов американците са казали , че СП2 и Турски поток подлежат на американски санкции , което прави излишно изграждането на продължението му. Това отново е крупен неуспех за русофилите. Дали е неуспех и за Бойко, друг да каже.
  Неуспех за Бойко е , че както той сам признава , не е успял да обясни на американците как така уличен в руски шпионаж, вместо да се държи в ареста , му се разрешава да посети Русия и да му се връчи награда за неговата шпионска дейност лично от Путин, който на всичко отгоре прави заплашителни изявления повече да не преследваме неговия шпионин в България. Значи и това се е коментирало.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Любопитно

  До коментар [#23] от "krummm":

  Това с Магнитски още ли ви го прожектират по сбирките?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5026 Любопитно

  Това "между " редовете е съвсем многозначитено….зависи ,КОЙ какво гледа ! Със голяма вероятност Тръмп се е допитал по-късно до преводачите си ! Така е , номерът с посоката е спорно еднозначна....

 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Леле, леле, колко Дойче-зеле! А, ма това бил Даниелчо! Смоливчето (не Смиловчето – грешката е вярна!), бре! Каквато и тема да подхване, върти-суче и накрая пак на омразния Гешев опира! И как стана така бре, Смоливче, че „сериозни институции вече изразиха недоволството си от избора на Гешев“, пък „президентът Радев“ ви отсвири най-небрежно и подписа за назначението му въпреки скъсаните наколенки и синините по главите от търкалянето и челобитието на плочника пред президентството? Па си и нахален да пишеш, че „Цацаров и Гешев вече също бяха на посещение във Вашингтон, което може да е намек, че администрацията на Тръмп одобрява Борисовата "борба срещу корупцията". Така ли, златен? Ау-у-у-у-у-у, такъв ли бил намека? Пък ние, тромавите „герберунгели“ и „80% дебили“ да си мислим, че са били в САЩ само за да им намекват разни работи, а не за да одобрят тяхната работа? Между другото, намеците на Смоливчето за „попипванията, с които сме създали топла неформална връзка“ са откровено… давам възможност на всеки да категоризира тези намеци! Аз ги приравнявам към откровенията на дългогодишен каруцар от Сточна гара след 6-тата ракия!

  И накрая, Смоливчето се плюнчи: „като теглим чертата, посещението си остава успешно, но това не означава индулгенция или одобрение за спорни и направо вредни политики на настоящото ни управление“! Вярно ли бре, Даниелчо? Да не би да искаш да ни кажеш, че бай Тръмп толкова се е притеснил от Баце, че не е посмял да го сбръчка, ако имаше „спорни и направо вредни политики на настоящото ни управление“? М? Щото, нали, Баце е за втори път в Овалния кабинет, след срещата си с Обама през 2012 г., пък и вместо предвидените 15 минути за разговор на четири очи, Тръмп и Борисов беседваха близо час. Та, следвайки логиката на Даниелчо, Баце може да го е „поопипал“ Тръмп и с тоя девети Дан по Таекуондо да му е намекнал да внимава? Ами нали имаме налице и „документите от срещата“ на Борисов с Тръмп? Какво или кой би попречил на Тръмп да изрази някакво неодобрение относно тези „спорни и направо вредни политики на настоящото ни управление“? М? Думай, Даниелчо!

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Кви редове ве, тия са илитерати

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  ,,....Визитата на премиера Борисов в Белия дом с право се определя като успешна.....,,

  Визитата на Борисов в Белия дом била успешна, ама..... и тука Смилов прави тоно

 35. 35 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Смилов, моля Ви, пишете само тогава, когато искате да кажете нещо смислено.

 36. 36 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Анализът му е препубликуван от "Дойче веле"
  ++++++++++++++++++
  След като прочетох горното ми мина всякакво желание да чета „анализа“ и коментарите към него.
  Дневник диша само на аварийно захранване от чужди акумулатори!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Да се надявам наистина да е било успешно.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Да се надявам наистина да е било успешно.

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  Попипванията на Борисов го поставяха в унизително положение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Абсолютно тенденциозна поръчкова статия! И понеже СмиСлов няма какво смислено да каже, интерпретира на принципа "свободно съчинение по поръчка". Мисля, че още е рано да се правят генерални изводи, да не стане като прогнозите на известни "социолози" за резултатите от изборите, за да не си късате дипломите от Центъра за либерални стратегии, каквото и да означава това. Един "еднокнижник" с пожарникарска диплома ви прави за десети път на маймуни на избори, беше посрещнат с държавни почести в Белият дом и това е неуспех?
  Ха-Ха, изсмя се старият граф на развален испански.
  Поздрави на Climentin.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Весело

  Между редовете няма какво да гледаме ...
  Тръмп пред повече от 20 журналисти обяви, че харесват българския премиер.
  Това дори за умните и красивите и кресливите, трябва да е ясно , че идва Борисов 4, а не Курнелия първа

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#23] от "krummm":

  Верно е пътник, след още един мандат със сигурност ще си отпътува от голяма бяла къща.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  Разбира се че няма да има АЕЦ Белене но Баце ви очевидно загря играта на стария адвокат след първата оставка. Така че за АЕЦ ще слушаме още дълго време и за щастие никога няма да го видим.

 44. 44 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Къде е Малинов да ми говори за 3та Кримска война!Никой от русофилската паплач не желае да си признае,че това е началото на края на Русия на Балканите,скоро ще е и самата нея!

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2363 Любопитно

  До коментар [#6] от "edin drug":

  "Всички демократични промени в България в последните години ,се дължат изцяло или частично на помощта на американците и американската демокрация "

  Това "последните години" ги броим от 13 декември 1941 г. (https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_declaration_of_war_upon_Bulgaria ) или от 28 ноември 1943 г (3.The leaders took note of Stalin's statement that if Turkey found herself at war with Germany, and as a result Bulgaria declared war on Turkey or attacked her, the Soviet Union would immediately be at war with Bulgaria. The Conference further took note that this could be mentioned in the forthcoming negotiations to bring Turkey into the war.)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tehran_Conference
  Или от Парижкия мирен договор ( 10 февруари 1947 г. -https://avalon.law.yale.edu/20th_century/usmu012.asp )
  Article 4

  Bulgaria, which in accordance with the Armistice Agreement has taken measures for dissolving all organisations of a Fascist type on Bulgarian territory, whether political, military or para-military, as well as other organisations conducting propaganda hostile to the United Nations, shall not permit in future the existence and activities of organisations of that nature which have as their aim denial to the people of their democratic rights

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да гледаме между редовете... советва Дойче веле.
  Между кои?
  Не казва.

  А време то бе.. "советски совет" доверие влачеше,
  всемирно приет.

  Понястоящем се налага всеки да се "спасява" поединично.
  Да разчита на свой прочит на точните източници.

  И така:
  Лидер на свободния свят в Евразия посети проект за АЭЦ и установи:
  корупционен "гьол".
  Лидер на свят Евроатлантически някак установи и реши:
  Потеглям за Вашингтон да пресуша корупционно "блато"!

  Там се и срещнаха.
  Журналисти посрещнаха в Белия дом и в Овалния кабинет
  (ниска простройка - според журналистическа сводка).

  Журнализмът установи и широко разгласи необорими факти
  за близко разбирателство, "химия" и близка прямота
  между двамата лидера.

  Те не са "между редовете".

  Четете!

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Хубаво е да си на хранилка на Дойче веле, 319 милиона на година финансиране от немските данъкоплатци за да плюеш по родината си. Подобни "списвачи" ще ровят по кофите за смет, ако не са медии като Дневник да им публикуват "анализите". Смилов, Дайнов и Ко., за 30 сребърника, защо, бре?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  "Президентът Тръмп е титуляр на една от най-важните американски институции, но освен него има Конгрес, чийто Сенат е поне също толкова важен във външната политика. В САЩ си имат и независим съд."

  За Смилов САЩ са перфектната демокрация. Нищо че се тресат от скандали всякакви. И Смилов ли не знае, че въглищните централи са пред закриване? Някой да е чул някъде да се строи такава? И че дефицитът на ток може да се окаже убийствен за държавенцето ни. Смилов всичко знае, ма пише това за което му плащат. Както във време оно при социализЪма-комунизЪма.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2363 Любопитно

  До коментар [#25] от "tacheaux":

  " във вътрешен план тези промени ги направи правителството на СДС начело с Костов , което управляваше страната през периода 1997-2001 година."

  И като е управлявал до 2001 г. как е депозирал на 24 март 2004 г. Ратификацията на Северноатлантическия договор във Вашингтон?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Присъединяване_на_България_към_НАТО

  И как е подписал договора за присъединяване към ЕС на 25 април 2005 г.?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Присъединяване_на_България_към_ЕС

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2363 Весело

  "Първо, в комюникето след срещата му с Тръмп стана ясно, че НАТО си остава съюз на ценности, сред които правовата държава и свободата на медиите са ключови елементи."

  И "ценността" се измерва в 3.2% от БВП в полза на американския военно-промишлен комплекс. Чак Тръмп се впечатли от лакейството, "удрящо в земята" по(д)слушваната Германия.
  Смислов, Вие от "цифри" отбирате ли? Или по рождение си страдате от логорея?

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Тръмп наш" не бърза с втори манат чак колкото ти...

  Изпълнява съвети на съветник на демократа Клинтън
  (Президента преди двумандатния Президент Обама),
  за стратегия против импийчмънт.

  Съответно, дистанцира се:
  От личния си адвокат Джулиани ;
  В далечни политики Хонгконг и Афганистан.

  Но Конгреса го иска наблизо с любезна покана за 4ти декември,
  идната сряда.
  Да се изкажел и отговаря на въпроси в процес "за" импийчмът.

  До коментар [#42] от "m17":
  До коментар [#23] от "krummm":

  Верно е пътник, след още един мандат...

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "...като теглим чертата, посещението си остава успешно..."
  Като теглим чертата, какво му беше успешното? И трябва да се чете не между редовете, а зад редовете. Тепърва, лъжичка по лъжичка, ще ни се съобщават и материализират знаците на ангажиментите по американски. Може би днес пред Атлантическия клуб посланик ХМ ще внесе малко яснота около американската любов към България.

 54. 54 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Какво да гледаме...каквото са казали-това е...няма да психясваме.

 55. 55 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Имат си и медии, които не са подчинени на някой бащица" - това сериозно ме разсмя...

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И накрая като тегли чертата, Смилов, се оказа, че пак си писал много, а си казал нищо качествено.

  Просто си написал какво ти се ще да е, а не какво е в действителност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK