Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат?

Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат?

© Цветелина Белутова, КапиталАделина Банакиева участва в протестите на майките на деца с увреждания срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Наричат я жената кауза заради социалните каузи, с които е ангажирана. В началото на месеца данъчните затвориха склад в Панчарево, в който Банакиева събира дарения за педиатрията в София – възглавници, завивки и чаршафи. Според публикации в медиите – под претекст, че в него се развива общественоопасна дейност и е заплаха за финансовите интереси и сигурността на държавата. От началото на годината това е втората дарителска акция на "Екип Лайкучка", както го е кръстила организаторката, за бедстващото здравно заведение. Вчера тя написа отворено писмо до премиера, министрите на здравеопазването и социалната политика и комисията срещу дискриминацията. Препечатваме го от профила й във "Фейсбук".


До Бойко Борисов – министър-председател на Република България


До МЗ – на вниманието на Кирил Ананиев
До МТСП – на вниманието на Бисер Петков


До Комисията за защита от дискриминация


Господа, като участник във всички протести на майки на деца с увреждания, като човек с чувство за гражданска отговорност и правещ и невъзможното за облекчаване на живота на децата и хората с увреждания в държавата,
си позволявам, на прага на идващите празници, да ви попитам:


– Вие наясно ли сте, че всеки трети пост в социалните мрежи е просия за лечение или рехабилитация или помощно средство?


– Вие наясно ли сте, че хей там наоколо –


в Европа, за една година и половина се сменят по 4 инвалидни колички на дете с увреждане?


– Вие наясно ли сте, че камиони с помощни средства стотна употреба от Европа идват тук и деформират още повече и без това болни деца?


– Вие наясно ли сте, че на тийнейджър с детска церебрална парализа (ДЦП) му се "полага" помощно средство на всеки 3 г.?


– Вие наясно ли сте, че децата растат? (представете си, дори и децата с увреждания растат)


– Вие защо не опитате да си държите децата и внуците по 3 г. в едни обувки, а смятате, че един позиционен стол или инвалидна количка не умаляват?


– Вие наясно ли сте, че по света тези помощни средства се дават според нуждите,


дават се не от някоя фирма която гледа да продаде това което е внесла, а от социален ЕРГОТЕРАПЕВТ, който да е достатъчно компетентен да съобрази динамиката в развитието и растежа на пациента.


– Вие наясно ли сте колко деца допълнително увреждате и се оперират от сколиоза и какво ли още не, вследствие използване на неподходящи за конкретния човек помощни средства?


АКО случайно не сте наясно с някой от горните въпроси и нямате компетентни лица, които да ви ги разяснят – аз поемам ангажимент да ви осигуря едно групово посещение от майки с прилежащите им деца с колички и да ги попитате дали помощните средства, които се " раздават" в държавата, са подходящи и качествени, да ви разяснят как се събират пари за подходящи и да ви покажат документи колко струват тези подходящи помощни средства.


Подател:


Полудяла да събира пари за ентерална храна, дърва за огрев и инвалидни колички бясна жена


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Абсолютно права е ! ! ! !
  На всичкото отгоре фирмите са лицензирани и за да ти признаят фактурата си задължен да си вземеш помощното средство от лицензирана фирма !
  А цените на лицензираните фирми ДОГОВОРЕНИ И ОДОБРЕНИ от от Социалното ведомство са убийствен спрямо тези на свободния пазар:
  Акумулаторна инвалидна количка 300 вата - 3 219.00 лв ->
  1 800 вата под 2 000.00 лв свободния пазар ! ! !
  Тягови акомулатори 50 Ач 600.00 лв -> 90 Ач 312.00 лв свободни
  На всичкото отгоре срока за ползване на такава количка е 10 години, а те не издържат и 3 години!
  И куриоз за цена на дъска за тоалетна чиния
  в лицензиран магазин -> 94.00 лева ! ! !
  Имаш право на 300.00 лв за обувки за диабетно стъпло всяка година , а на св.пазар са под 100.00 лв със силиконова стелка ! ! !
  Списъка е неимоверно дълъг за изкуствено създадения МОНОПОЛ , който ужким е обявен извън ЗАКОНА ? ! ? ! ? Ч

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Узаконена спекула с парите на всички !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Всичкото хубаво, ама какво правят майките и бащите без деца, но с увреждания на протеста?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ами чакат някой да им поема сметките , хубаво е да се поемат 100% на разходите на хора с увреждания и децата им ,ама е още по хубаво ,всички тези хора да имат и плащани данъци и осигуровки преди това , защото в голямата си маса ,родители и близки на деца с увреждания ,не са плащали никога нито данъци ,нито осигуровки ,в много случаи децата са увредени именно поради това ,че родителите им не са спазвали никакви правила по време на бременност ,никаква профилактика ,а след това увредени и почват претенциите някоой да им плаща разходите цял живот , да ,ама парите идват от данъците ,не може едните да дават ,а другите само привилегии ,искам държавата да направи проверки на всички упорито протестиращи и да ни уведоми ,колко от близките на тези деца си плащат собствените данъци и какви имоти имат ,за да имат претенции ,разбира се при цялото уважение към инвалидите и техните права .

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3164 Разстроено

  "Вие наясно ли сте, че децата растат? (представете си, дори и децата с увреждания растат)" - само израстването на БГ ОПравниците все не се случва. Иначе цАлувките по ЕС форумите са повече от сърдечни, че след всяка, все повече затвърждават в "белите" страни, колко бързо се приспособяваме към тях. Отношението към хората, на които държавата най-вече, трябва да помага се свежда до перманентни кампании - капачки(!?!), поредната Коледна офанзива на държавните "хора"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Понеже помагам на две деца с увреждания тия 10 майки абсолютни мошенички от 15 000 явно още имат "поддръжници" да им се връзват.
  Първо какво имат против обществото да е солидарно с хората с увреждания не само децата Ами да се вкопчили в държавата
  Второ. Половината родители на деца с увреждания са богати да речем. Те биха дали и милион стига децата им да се оправят. Именно такива родители са и най-големите обществени спонсори за дневни центрове, центрове за рехабилитация помощни средства, специалисти.
  Трето използването на 10 мошенички с политически цели си е грях другарки и другари. И не сте интересни
  Четвърто интересно как обществото в столицата позволява на тези 10 майки с увредени мозъци да тормозят 3 милиона човека неизвестно

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  "Вие наясно ли сте..." "Вие наясно ли сте..." "Вие наясно ли сте..."

  Вие наясно ли сте, че парите не растат по дърветата?
  Вие наясно ли сте, че тия пари отнякъде трябва да се вземат, и че някой трябва да ги изработи?

  Ако някой е откраднал ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПАРИ , ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИНВАЛИДИТЕ, това вече си е престъпление, и с него трябва да се занимават други!

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  +++

  За съжаление, децата с увреждане, а и възрастните с увреждания, са изтеглили късата клечка от съдбата, НЕ ВЯРВАМ ЧЕ ИМА ХОРА, КОИТО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИМ ВРЕДЯТ, но близките им да си седнат на органите за сядане, и да не изкарват другите виновни за лошия си късмет!

  Съдба!

  (Не казвам КАРМА!)

 9. 9 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Така е при Баце ви-морала на Нула.

 10. 10 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Уврежданията на децата не винаги се дължат на неразумния живот на родителите, а много по-често на генетични аномалии или инфекции по време на бреманността, които за възрастните минават без следа, но могат фатално да увредят плода. Следват травмите при раждане и уврежданията при нещастни случаи. Никой не е застрахован, че точно на него няма да се случи.
  Затова държавата трябва да въведе задължителен безплатен скрининг на всички бременни за предотвратяване на раждането на деца с генетични и други аномалии по време на бременността. За такова нещо наистина трябва да се настоява, в много европейски държави отдавна го правят и в Холандия и Исландия раждането на деца със синдром на Даун е рядко изключение. Има толкова тежки аномалии, при които децата са с тежка умствена изостаналост и живеят само по няколко години и имат най-различни заболявания на вътрешните органи.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3790 Гневно

  ?!?!?Има все още учудващи се ?! Представете си следното - след още 30 години преход , под мъдрото посткомунистическо ръководство , как от целия свят пристигат туристи ( днешна мечта на.....) и гледат човешката мутация ( наречена може би естествена , ако ще им отърва...) и цъкат , ли цъкат с езици ( такива мутантите нямат , защото не им трябвали...) …….спирам , защото основният въпрос е КОЙ с КОГО се гаври сега , днес !

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":

  Именно. Съдба. И специално в Габрово и държавата и обществото, повтарям обществото е направило всичко възможно не само за децата, но и за възрастните да да включени в обществото.
  Да помагат с каквото могат
  За материално обезпечение естествено, че не става и дума. Става дума за рехабилитация и интегриране.
  Интересното е, че повечето от хората с увреждания, които познавам са по-големи оптимисти от Кмета.И се радват, когато могат да помогнат да свършат нещо полезно.
  Според степента на увреждане естествено.

 13. 13 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 348 Любопитно

  Не разбрах за какво точно са запечатали данъчните въпросния склад? Каква причина изтъкват?
  Без отговор на този въпрос статията увисва със страшна сила.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 14. 14 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 348 Любопитно

  Не разбрах за какво точно са запечатали данъчните въпросния склад? Каква причина изтъкват?
  Без отговор на този въпрос статията увисва със страшна сила.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 493 Неутрално

  За да се вникне в проблема на тези хора трябва да се прояви към тях голяма доза емпатия. Спореде мен политиците или онези от които зависи , а голяма част от пишещите във форума трябва един ден да опитат от местоживеенето си да отидат до общината или която и да е обществена сграда с инвалидна количка. Това най -малко.

 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#1] от "Чардо":Узаконена спекула с парите на всички !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно с парите на всички и така е от над 20 години!
  И никой не ти и обръща внимание!
  По тези проблеми със точни примери съм писал, и до соц. министерство и до Мая Манолова дорде бе омбудсман и то не по един път и отговор от нийде ! ! !
  Де факто парите на социалното ведомство се наливат в тези лицензирани фирми!
  Не можеш да си представиш какъв донор им става един кьопавец като мен? !
  Наближи ми времето например за подновяване на някое от помощните средства и започва да ме подканя по телефона да отида във фирмата , от там ме водят при техен също в кюпа лекар специалист на които съм сигурен, че им плащат защото те издават протокол без да имам направление от личен лекар към тях ! ! !
  За обувките пък е абсолютна мафия , не зависимо коя фирма е и от къде е ! Ужким ти вземат мярка за да ги правят на ръка и после си правят каквото искат и като им направсиш забележка ти казват директно и цинично :
  - Какво ти пука бе ? Нали ти е без пари !
  Ама , че ти ако им обуеш обувките и паднеш им е все тая !
  Отказал съм се !
  Имам си едни зимни маратонки купени преди повече от 20 години от Нюкасъл, кърпя ги по обущари, и с тях си карам, и зиме и лете ! На лявата подметка залепих добавъчно 4 см , че един "лекар" Гален Петров в Горна баня като ми сменява дясна колянна става не знам как го е постигнал - но ми "направи" десния крак със 7 см по-дълъг и сега винаги десния ми крачол е по-къс 💥 😅

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Сит на гладен не вярва.

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно  До коментар [#9] от "Петя":


  Така е при Баце ви-морала на Нула.
  —цитат от коментар 9 на Петя


  Проблемите в тази област са поне с ДЕСЕТ години преди ""Баце ви"" да поеме властта ! ! !
  Проблема идва от един социалист, бивш министър, който след като се случи та стана инвалид в количка и го назначиха за шеф на Агенцията за социално подпомагане ! ! !
  Стари управници си мислеха , че след като и той стана инвалид ,че ще бъде съпричастен към проблемите на инвалидите . . . .????
  Да , ама НЕ !!!!!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Весело

  Борисов е наясно само с пожарите от цигари и то при определени изключения :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 787 Неутрално

  А ВИЕ НАЯСНО ЛИ СТЕ, ЧЕ НОРМАЛНИТ, СИЛБНИ ХОРА, КОИТО БИХА МОГЛИ И БИХА ПОИСКАЛИ ДА ПОМОГНТА - НАМАЛЯВАТ!
  Заради премиерът, депутатите и законите в териториата - най-вече.
  Агитирайте го да Ви помага. Ама нема откъде да земе паре. Щот нема СИЛНИ И НОРМАЛНИ индивиди, КОИТО БИХГА ИЗКАЛИ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ, ДА ГИ ДАВАТ И ДА ТЪРПЪТ!
  В ПРИРОДАТА ПРЕОБЛАДАВА ЗАМЕСТВАНЕТО, НЕ ПОПРАВЯНЕТО.
  Полудял да прави пари и БВП и да не вижда нищо от него, от ПРЕРЕЖДАЩИ.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Понеже помагам на две деца с увреждания тия 10 майки абсолютни мошенички от 15 000 явно още имат "поддръжници" да им се връзват.Първо какво имат против обществото да е солидарно с хората с увреждания не само децата Ами да се вкопчили в държавата Второ. Половината родители на деца с увреждания са богати да речем. Те биха дали и милион стига децата им да се оправят. Именно такива родители са и най-големите обществени спонсори за дневни центрове, центрове за рехабилитация помощни средства, специалисти.Трето използването на 10 мошенички с политически цели си е грях другарки и другари. И не сте интересни Четвърто интересно как обществото в столицата позволява на тези 10 майки с увредени мозъци да тормозят 3 милиона човека неизвестно
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината


  Хайде да отделим повече внимание на здравите деца и техните проблеми. Писна ми от воплите на тези свраки от една година насам. Всички имаме проблеми и то не малки, стига сте ни занимавали с вашите болежки. Не съм съгласна като български данакоплатец парите ми да отиват за тези деца и точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK