За САЩ България е важна страна с потенциал

За САЩ България е важна страна с потенциал

© Анелия Николова"Отношенията САЩ - България: Следващите 30 години" - така Атлантическият клуб в България представи словото на американския посланик Херо Мустафа в София. Тя започна с няколко изречения на български език втората в рамките на една седмица важна реч, откакто пое поста на посланик преди малко повече от месец. Предлагаме ви пълния текст на изказването, разпространен от посолството на САЩ:Добро утро, дами и господа, за мен е чест да бъда днес заедно с вас, за да отбележим задълбоченото приятелство между американския и българския народ и да честваме своите стратегически отношения. Дълбоко съм развълнувана от топлото посрещане, откакто пристигнах миналия месец, и се радвам, че имам възможност да отбележа началото на тригодишния си мандат тук заедно с уважаемите членове на Атлантическия клуб. Бих искала да отправя специални благодарности на д-р Соломон Паси за предоставената възможност да говоря пред всички вас и да приветствам присъстващите специални гости.
Вчера в САЩ беше Денят на благодарността, ден за размисъл върху всичко, за което сме благодарни.


Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна, България, работя с най-добрия екип на посолство в цяла Европа и всеки ден научавам повече за прекрасните българи и тяхната култура, както и за това, което ви вълнува.


Именно заради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни.


Намираме се в преломен исторически момент. Тази година се отбелязват трийсетгодишнината от падането на Берлинската стена и петнайсетгодишнината от членството на България в НАТО. САЩ и България постигнаха много заедно през последните 30 години по отношение укрепването на нашите връзки във военната област, търговията и връзките между хората. Когато д-р Паси ме попита за какво бих искала да говоря по време на днешната лекция, аз отбелязах, че ми се иска не само да направя ревизия на настоящото състояние на нашите отношения, но също така да прогнозирам накъде смятам, че сме се насочили през следващите 30 и повече години. Отбелязвам този момент като "преломен", тъй като взаимоотношенията ни се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, чието начало беше сложено по-рано през седмицата с историческата среща между президента Тръмп и министър-председателя Борисов.


Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и значително съвместно изявление, което произтече от тази среща. Друг важен резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес:


1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната,


2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и


3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона.


Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения.


Моята цел през следващите три години е да придвижвам това, в което виждаме бъдещето на нашите отношения през следващите 30 години, реализирайки споделена визия и издигайки още повече нашите стратегически отношения. Днес бих искала да се спра на приоритетите, очертани в нашата Рамка за стратегическо партньорство, като първо ще направя обобщение на сегашното състояние, а след това – накъде сме се запътили в бъдещето.


На първо място, по отношение на сигурността и отбраната: Съединените щати и България изградиха солидни отношения в областта на сигурността от падането на комунизма насам. България беше сред първите държави, които се присъединиха към Програмата за щатско партньорство през 1993 г. и установиха партньорски отношения между Българските въоръжени сили и Националната гвардия на щата Тенеси. Създадохме офис за отбранително сътрудничество към посолството през 1999 г. През 2006 г. подписахме двустранно Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което даде възможност за по-голямо участие на американски военнослужещи в двустранни и многостранни учения в България. Посредством Европейската инициатива за възпиране САЩ са инвестирали повече от 50 милиона долара за подобряване на военните съоръжения в България, където американски ротационни подразделения редовно се обучават съвместно със своите български колеги. Едно от първите ми посещения извън София беше в нашата съвместна база в Ново село – един добър пример за това колко добре работят заедно нашите войски. Обхватът и честотата на нашето военно сътрудничество с България непрекъснато нарастват, като през 2019 г. имаме 200 съвместни военни мероприятия, включително 19 учения, спонсорирани от САЩ.


От присъединяването си към НАТО през 2004 г. България е ангажирана с отстояването на силна и свободна Европа и действа като надежден съюзник на Балканите – регион от стратегическо значение за Съединените щати. Българските войници се биха редом с американските в операции в Ирак и Афганистан и участваха в коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. Освен това в съответствие с обещанията за разходи за отбрана, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО през 2014 г. в Уелс, България следва план за достигане на своята поставена цел за разходи за отбрана до 2024 г. Скорошната покупка на многоцелеви изтребители Ф-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор.


От наша страна, правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна. От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално-икономическо развитие.


И макар че вече правим толкова много неща заедно в сферата на сигурността, и двете страни сме съгласни, че искаме да правим още повече, надграждайки върху постигнатите успехи. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в Черноморския регион. Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на споделени продукти с военно предназначение.


На второ място, по отношение на икономиката, търговията и енергетиката: Гордея се с нашите силни икономически връзки и напредъка им през годините. През последните 30 години станахме свидетели на възраждането на България от руините на комунистическата планова икономика, изграждането на процъфтяващ информационно-технологичен сектор и огромните ползи от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании. Американските фирми са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин се създадоха над 30000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременното земеделие, което нареди Съединените щати сред първите шест държави, инвестиращи в България. Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1.2 милиарда долара, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии.


И това е само началото. Можем да създадем още по-висока икономическа стойност и по-големи социални ползи от двете страни на Атлантика. Съединените щати предлагат подкрепата си и достъп на български фирми до американски компании, за да помогнем на българския народ да стане по-богат и по-производителен. В следващите месеци ще срещнем българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица. Предстои и да подпомагаме и организираме още много бизнес събития и да се съсредоточим повече върху стартъп компании, инкубатори и предприемачество. Надявам се, че българската диаспора ще се включи в този обмен, защото тя може да предложи много в това отношение и трябва да бъде неразривна част от бъдещото развитие на страната.


Ще продължим да работим с вашето правителство и икономическия елит на страната, за да помогнем на България да се подготви за по-нататъшна интеграция в световни икономически структури и да стане жизненоважен и активен член на регионалната и глобалната икономика. Този напредък заедно с отключването на пълния потенциал на американско-българските икономически отношения обаче ще изисква подобряване на инвестиционния климат, на предвидимостта на регулаторната рамка, на тръжните процедури и на спазването на правата върху интелектуалната собственост. Това също ще изисква по-голяма прозрачност в търговските преговори и надеждна съдебна система. Готова съм да задавам трудните въпроси, за да постигна положителна промяна.


Предполагам, че всички вече сте видели и прочели, че ключова тема по време на срещата в Белия дом беше енергийното сътрудничество. Президентът Тръмп и министър-председателят Борисов обсъдиха нашата споделена цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона. Решена съм да подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис.


В началото на този месец пътувах заедно с посланиците на Гърция и Азербайджан, министъра на енергетиката, премиера Борисов и съответните търговски компании до Хасковския регион, за да проверим напредъка в изграждането на гръцко-българската връзка, като ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени.


За разлика от проекта "Турски поток", който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. Но нека не спираме дотук. Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията.


В ядрената област България е на прага да вземе важни решения. За тази цел ще доведем тук технически екип от американски експерти, който да оцени наличните възможности и да започне конструктивен диалог с българските си колеги относно най-доброто бъдещо развитие. Работейки заедно и вземайки предвид стратегическите реалности и променящите се пазарни условия, можем да очертаем най-добрия път напред, ползвайки се от преимуществата на американския опит, включително и в ядрената енергетика.


Фокусът върху нашите силни двустранни отношения в този исторически момент е навременен и важен, тъй като той носи по-широки последствия за регионалната и международната сигурност. Част от изпълнението на стратегическата ни визия за партньорство е насърчаване ролята на България като жизненоважен регионален играч. Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС. В началото на следващия месец България ще организира съвместно с нас регионален форум за противодействие на насилствения екстремизъм на Балканите като още една демонстрация на своето регионално лидерство.


САЩ и България споделят и желание да работят заедно чрез многостранни форуми за насърчаване на регионалното развитие в Централна и Източна Европа чрез разширяване на жизненоважната енергийна, транспортна и дигитална инфраструктура. Чрез платформи като инициативата "Три морета" и "Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество" ще продължим да работим заедно за постигане на конкретен напредък. САЩ също така са готови да окажат подкрепа за борба срещу киберпрестъпността и укрепване на безжичните комуникационни мрежи на България с цел засилване защитата на България в областта на технологиите и иновациите. На последно място бихме искали да сме сигурни, че 5G мрежите на България са изградени с подходящ контрол за сигурност.


Надявам се, че сте забелязали активизиране на взаимодействието между нашите две страни през последния месец. Отново повтарям, че това е само началото. Предстои серия от високопоставени посещения, с които ще дадем начало на нашия нов диалог. Всичко това е свидетелство за нашия ангажимент за взаимодействие с България на най-високо военно и цивилно равнище.


И накрая относно укрепването на демокрацията и върховенството на закона: Посолство ми ще работи с българските си партньори за укрепване на демокрацията и подобряване на възможностите на свободен пазар в България. С помощта на нашия нов съветник от Департамента по правосъдие, който ще пристигне в София само след няколко дни, планирам да работим едновременно с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция. Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България.


В допълнение към насърчаването на прозрачност всяка силна демокрация трябва неотклонно да брани медийната свобода и да уважава гласа на малцинството. Само когато се чуят всички гласове и когато гражданите вярват на своето правителство и на държавните институции, България може да достигне своя пълен потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да насърчават свободното и прозрачно медийно пространство и да подчертават значимостта от закрила на човешките права. В усилията ни за напредък в сферата на върховенството на закона изключително ценя изградените партньорски отношения между посолството и неправителствени организации, които посвещават усилията си за развитие на човешкия капитал и насърчаване на съдебна реформа и допринасят за успеха на България и развитието на частния й сектор.


В заключение трябва да отчета, че всичко постигнато досега в нашето обхватно сътрудничество е изградено с трийсетгодишните усилия на много от присъстващите тук днес. Успехите ни дойдоха благодарение на взаимното ни желание да видим успеха на другия и да израстваме като съюзници и партньори в един свободен, безопасен и проспериращ свят. Със сигурност през последните 30 години сме постигнали много заедно. Въпреки това на хоризонта се очертава още много, с което да се похвалим пред следващите три, трийсет и още повече години.


През времето, което ще прекарам в България, се надявам не само да опозная обикновени български граждани, които в ежедневието си проявяват смелост, характер и творчество, но и да използвам огромния потенциал на българския народ, за да изведем партньорството между САЩ и България на по-високо ниво. За мен е истинска чест, че мога да имам водеща роля в тези важни отношения, и с удоволствие ще работя с вас за постигането на нашите общи цели.


Заглавието е на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Има ли още някоя червена кратуна която си прави илюзията че Черно море отново ще бъде дадено на самоврите с ушанки!!!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Трябваше да каже Бойко все пак, ние си знаем, че става въпрос за България. Той все пак плаща авансово, което ни изстрелва направо в десетката.

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Какаъ потенциал има Беновска !! САЩ и Тръмп са на колене

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Четка ни....и то подозрително много ! Значи , са намислили нещо и ние ще да го вършим ….а бе , дано историята ни не ги опровергае , щото , с който сме се хванали все после е изпадал в тъга и размишление...нека направят опит , ще бъде интересно за гледане отстрани !

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  "Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения."

  Това е вярно. Но това, че се подписва този документ означава и нещо друго. Нали не си представяте САЩ да подписват такъв документ с Белгия или Дания например? Означава, че САЩ не одобряват ставащото в България. И имат намерение да съдействат за неговата промяна. Което е и най-важното.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Вечна дружба!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  САЩ и България постигнаха много заедно през последните 30 години
  _____________
  Постиженията са геостратегическо колониално господство за САЩ , скромната ни колония няма с какво точно да се похвали от новата "вечна дружба" със САЩ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Разстроено

  "България е страна с потенциал" е дипломатичният начин да кажеш, че България е изостанала във важни области.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Браво, страхотно изявление, обективно, пълно с много бъдещи положителни перспективи!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Трябваше да каже Бойко все пак, ние си знаем, че става въпрос за България. Той все пак плаща авансово, което ни изстрелва направо в десетката.
  —цитат от коментар 2 на 442  Баце е голяма работа!
  Все едно някой да влезе в МОЛ-а да даде една шапка пари и да каже много ми харесва "черния петък" ей Ви тези пари, след 5-6 години ще дойда за нещо "винтидж"!
  https://giphy.com/gifs/borisov-boiko-LSWbU3doJyfjWMJY79

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Хубаво е, че този посланик е активен и не се страхува да попада под светлината на прожекторите. Успех!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "За САЩ България е важна страна с потенциал"

  От учтивост домакините ни "изкъпаха" леко

 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Крупни, крипни положителни преспективи...

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Изглежда че България има уникален шанс да се възползва от американското партньорство. Веднага се сещам за ползите за Европа от плана “Маршал”. Дано това да е случаят за България.
  Разбирам че, Америка има много ясен план . А българският план?

 16. 16 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ура!....

  Ъхъ.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  "Той все пак плаща авансово, което ни изстрелва направо в десетката."

  За едни никомуненужни ядрени самовари ли намеквате?

 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Хубавата новина е, че една трета страна идва и почва да наднича в кошничките, дето си плетат българските управници и май ще почне да им ги разваля. Лошата новина е, че тази трета страна ще си гледа само собствения интерес. Започва да става интересно.

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  С потенциал за доене?!Верно , че слабичка кравата, но като нема риба и ракът е риба...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Лошата новина е, че тази трета страна ще си гледа само собствения интерес.
  До коментар [#18] от "vankata1":

  Нищо лошо. Всеки да си гледа неговия интерес. Хубавото е, че имаме някакви общи интереси. Госпожата е изредила американските. Това са големи планове. Технологии, ядрени централи, газ..Сега ББ трябва да договори реципрочен износ насреща. А получи ли куоти за износ към САЩ, гледайте колко бързо идват производители от чужбина в България. Нали това искаме.

  .А американци и германци не говорят празни приказки. Посланничката се опира на реални данни.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-после САЩ забелязаха България. Очевидно ставаме по-важни.
  Някъде да прочетохте в тази реч за Европейски съюз? Няма. САЩ ще градят двустранни икономически и военни отношения, стратегическо партньорство с България без ЕС.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#19] от "Noise":

  Верно е "слабичка кравата", защото едни "братушки" от северна Азия я доят редовно вече един век! И златото и прибраха, а и архивите! А сега и продават газ на най-видока цена! Защото са "братушки"!

 23. 23 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тези май са решили да вземат страната на ръчен контрол!!!!

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  С потенциал, но с бездарни политици...

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Дано не потънат в скорошна размисъл за " потенциала".....( потенциалът е нещо , което се изгражда с десетилетия , а не се разваля за отрицателно време …..).

 26. 26 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Тези май са решили да вземат страната на ръчен контрол!!!!
  —цитат от коментар 23 на Stoyko Tsochev


  Не мисля, че е лошо! Дано разкарат тая пасмина дето се води политическа класа!
  Всичките са безхаберни хаймани и крадци!

 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Ами добре звучи. ББ опитва да сме добре със всички - ЕС, Русия, САЩ, Балкани, Китай. Малко с мечешка грация, но май се получава. Не е глупав Андрешко.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Е, как, без нас няма САЩ. Ние сме гарант за съществуването, сигурността и суверенитета на американската държава.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  От всичкото става ясно, колко комфортно ще се чувстваме в търбуха на акулата.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Янките не могат да проумеят, че даже и да се разчекнат от усърдие, не могат да променят географското и положение и спесифичните исторически, стопански и културни особености. Единственото което могат да постигнат е пълен хаос и тотална разруха. И стига толкова са ни отбранявали, да кажат най-после кой ще ни напада!

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Европейската доктрина на Тръмп е създаване на отбранителна линия от Балтика до България и Гърция срещу Русия и Турция. Тази линия обхваща три морета-Балтийско , Черно и Бяло море. С всички тези страни Америка гради двустранни съюзи- политически,военни и икономически връзки. Другото основно направление е енергетиката. По инициатива на САЩ се изгражда система в енергетиката с множество източници на енергия, разбиваща монополите и напълно независима от Русия. Доктрината на Тръмп пренебрегва ЕС и надгражда НАТО.
  Тръмп тихомълком я пробутва, без да се вдига шум какво прави. Но бъдещето явно е такова, здрав отбранителен вал срещу Русия и Турция, енергийна независимост от Русия.

 32. 32 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Янките не могат да проумеят, че даже и да се разчекнат от усърдие, не могат да променят географското и положение и спесифичните исторически, стопански и културни особености. Единственото което могат да постигнат е пълен хаос и тотална разруха. И стига толкова са ни отбранявали, да кажат най-после кой ще ни напада!
  —цитат от коментар 30 на Judjuk


  ТИ ВЕЧЕ СИ НАПАДНАТ.НАД 300 000 БЕЗПОЛЕЗНИ СЕВЕРНИ НИГЕРИЙЦИ СА ОКУПИРАЛИ ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА.НЕ РАБОТЯТ,НЕ ИСКАТ ДА ГОВОРЯТ ЕЗИКА НИ,НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ ВЪОБЩЕ.ГЛЕДАТ С ПРЕЗРЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ЧАКАТ ОТКАЧЕНОТО ДЖУДЖЕ В КРЕМЪЛ ДА ТРЪГНЕ ДА ГИ "ОСВОБОЖДАВА"...
  И ТОВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ ОГЛАВЯВАНИ ОТ РАСТЕНИЕТО ОТ БАНКЯ...

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#31] от "gozambo":

  Не ти се сече брадвата на едно място. Миналата година агитираше Тръмп да направи съюз с Путин и Русия, сега - отбранителна линия. Концепцията я сменяш в движение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "ТИ ВЕЧЕ СИ НАПАДНАТ.НАД 300 000 БЕЗПОЛЕЗНИ СЕВЕРНИ НИГЕРИЙЦИ СА ОКУПИРАЛИ ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА"
  До коментар [#32] от "aramissss":

  За сведение, постоянно живеещите руснаци в България са не повече от 30 хиляди. Другите идват да се пекат през лятото и си връщат в Русия да бачкат, щото тука няма работа за руснаци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK