КПКОНПИ вероятно ще продължи да бъде банка за услуги на властта

Най-важното, което липсва в концепцията му, е какво генерално мисли Цацаров за нехарактерния за българската правна система институционален и функционален миш-маш, в какъвто комисията е превърната.

© Юлия Лазарова

Най-важното, което липсва в концепцията му, е какво генерално мисли Цацаров за нехарактерния за българската правна система институционален и функционален миш-маш, в какъвто комисията е превърната.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


Концепцията на кандидата за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и действащ главен прокурор се заявява като "практически ориентирани и реално изпълними мерки, като съзнателно в нея отсъства теоретизиране на проблемите на корупцията и на общата методология за предотвратяването ѝ". След цялостния прочит това уводно изречение ни казва – начело на КПКОНПИ ще укрепвам институционално самата комисия, друго не чакайте от мен. Именно това е застъпено обстойно и изчерпателно в управленските мерки на кандидата.


И това е разбираемо – ГЕРБ искат да вкарат някой, който да поошета къщичката, да тури ред в нравите на домашните чиновници в КПКОНПИ, да свърши всичко това, което така успешно и бодро те твърдяха, че е вече факт, а именно - налично работещо институционално средство за борба с корупцията. Ама явно не е. И затова, че е неясно какво е КПКОНПИ, вече е изписано доста (виж статия на Г. Атанасов). Но отвъд това, явно предшественикът не е успял да превърне в хомогенна администрация предишната комисия за конфликт на интереси, старата КОНПИ и звената от Сметната палата и ДАНС. Сега се явява подходящият началник "Личен състав" и ще успее да вплете в неделимо цяло концептуално неясното нещо. Учудващо е как един визионер по дух, който 7 години управлява прокуратурата и стана реален лидер на две мнозинства в два поредни състава на ВСС, не се мотивира да представи нещо по-задълбочено.
Подходил е като съвестен чиновник, който трябва формално да отчете една задача


(съставянето на концепция) като свършена. Но отвъд изпълнението на задачата, на практика, липсвацялостна визия за ролята на органа в борбата със зависимостите, лобизмаи корупцията в страната, от която да става ясно каква е заложената цел, какви са преследваните резултати и по какви критерии постигането им ще бъде измерено. Вместо това виждаме фокус върху мерки, чийто краен резултат изглежда да е подобряване организацията на работата на органа, вътрешно преструктуриране и управление на човешкия ресурс. Макар повишаването на квалификацията на служителите, приемането на нови и актуализирането на стари методологии да представляват полезни стъпки към изграждането капацитета на Комисията, сами по себе си те са средства, а не цели. А същината на това да бъдат изведени на преден план недостатъците на модела КПКОНПИ, да бъдат анализирани и решени, дори с цената на обстойно прекрояване на статута и функциите няма да видим.


Това става ясно и от дадената от главния прокурор "обективна оценка" на "извършеното до настоящия момент". Той оценява като успешно и положително не случаи и размери на т.нар. отнемане на незаконно придобито имущество, случаи на разкрити конфликти на интереси, постигната превенция на корупцията и др., а "формирането на единна структура на комисията", приети "подзаконови и вътрешни актове", създаването и функционирането на териториалните дирекции и т.н.Отново – оценява средствата за постигане на целта, но не става ясно каква е тя. Не става ясно защо окрупняването на толкова тромава и концептуално сбъркана откъм правомощия и процедури структура следва да се оценява като успех?


В този смисъл най-важното, което липсва в концепцията, е какво генерално мисли Цацаров за нехарактерния за българската правна система институционален и функционален миш-маш, в какъвто комисията е превърната. Смята ли, че съотношението между ресурсите, които органът поглъща, за да функционира, и неговата ефективност оправдава съществуването му?


Не е обърнато никакво внимание и на:


– Как като ръководител на орган с ниско ниво на обществено доверие, какъвто е прокуратурата, ще спомогне за повишаването на особено ниското ниво на доверие към друг орган, чийто авторитет е сринат след "Апартаментгейт"


– Ще спомогнат ли тези мерки за ефективна борба с корупцията и усещането у гражданите, че резултати в тази посока реално ще има или ще продължи възприятието им, че е налице липса "на забележим за обществото ефект в превенцията и противодействието на корупцията у нас за последната една година"


– Кой пази пазачите (особено основателен въпрос след отстраняването на предходния председател на комисията, който обаче нямаше натрупания от Цацаров ресурс (например дела на трупчета) за седем години като главен прокурор).


Привеждане на редиците в бойна готовност


Написаното от кандидата за председател на КПКОНПИ оставя убеждението, че иска да създаде апарат, в който да стегне редиците на служителите, чиято лоялност ще бъде възнаградена или поне няма да бъдат подложени на гонения. Това личи от предложението за "създаване на нова процедура за проверка на интегритета" в самата комисия, а проверките за почтеност в нея да се възложат на инспектората в самата комисия. Това би могло да се отчете и като положително, ако не познавахме седемте му години като главен прокурор. Вместо ефективен инструмент за превенция и разкритие на корупция КПКОНПИ вероятно ще продължи да бъде банка за услуги на властта, просто по-стройно организирана, а оттам - и по-добре поразяваща.


Рисковете


И в момента комисията се използва като инструмент за гонене на дребни рибки и предимно зарепресия на инакомислещи, но рискът от властови произвол се увеличава. Предвид склонността на Народното събрание да се съобразява с желанията на главния прокурор за законодателни изменения, е възможно в бъдеще, вече като шеф на КПКОНПИ, кандидатът да инициира такава промяна в структурата и правомощията на органа, че капацитетът му за безконтролен институционален тормоз и репресии да се увеличи. А предвид факта, че познава миналото на настоящата политическа прослойка много трудно някой политик би могъл да се противопостави на волята и желанията му. Така на практика властовият център се измества към фигурата на бъдещия председател на КПКОНПИ.


Иновативното


Концепцията никак не е лишена от някои по-смели управленски подходи:


– Предложението да бъде създаден регистър на препоръчаните антикорупционни мерки, които КПКОНПИ предлага на властта, ще постави администрацията в положение да не може да оправдае бездействието си. Или, ако иска оправдание, това да става само след благословията на председателя на КПКОНПИ;


– Медиен мониторинг и следене на публикации, съдържащи данни за корупция. Досега кандидатът ясно е показал по данни на кои медии се сезира. Но утре същите тези медии могат да "произвеждат" данни за днешните управляващи, а това предполага интересен живот по коридорите на КПКОНПИ;


– Ще бъде довършена инструкцията, по силата на която КПКОНПИ работи с прокуратурата, ДАНС, МВР. Остава тогава въпросът по силата на какви правила са работили досега, вероятно случаят "Иванчева" красноречиво доказва по какви и как;


– Обещани са ясни напътствия кое имущество как да бъде декларирано, така щото да не се окаже, както стана с терасата на Пламен Георгиев,че има изрични указания тераси да не се декларират, въпреки че са имущество, подлежащо на деклариране;


– Улесняване на роцеса по подаване на сигнали – съвсем немаловажен въпрос.


Засега това е обещаното, остава да видим постигнатото. Кандидатът знае как, но дали ще поиска.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Весело

  На всякъде,където се настанят прасета се знае какво се получава! Лошото е че всички са им в ръчичките!За бедните въшльовци няма значение кое прасе ще раздава присъди! За по заможните.....също е Ок,просто ще се разделят са част от откраднатото!)))))

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 559 Неутрално

  В България разделението на властите, независимите институции, защитата на правата попаднаха под властта на индивиди, които не вярват в тези ценности, а само се стремят да използват властта за собствена изгода. Формално в Източна Европа бяха създадени сложни конституционни системи, но в повечето държави те са овладени от субекти, които ги използват като бухалки срещу опонентите си. В България например новоизбран главен прокурор (който е правил странни изявления за разделението на властите) плаши свой неудобен колега с изхвърляне от магистратската общност по анология с вече изхвърлен от системата съдия. Общество, в което се случва нещо такова, е близо до общество, допуснало до властта потенциални крадци и убийци, които все пак някак избягват развихрянето на мащабно насилие. Въпросът е докога.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Вероятно? Хайде, бе! Няма изпускане! Гешев - Цацаров, са идеалния тандем в служба на властта (трисвиниума)!

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  От всичко изписано по-горе , доста объркано и на места звучащо а ла НПО - Америка за България /финансирани / ,се долавя една носталгия , олигархично звучаща ! Защо да е Цацароб , а не Лозан Панов например.
  Другари ,
  Екатерина Баксанова
  Иван Брегов
  Институт за пазарна икономика
  дано не стане вашата !

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Брей. Горките инакомислещи Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню, Прокопиев няма да го споменавам щото с неговите 200 милиона е един бедняк
  Та не мога да разбера как може уж бай-умните, най-красивите да защитават тези четиримата по-горе описани.

 6. 6 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#4] от "doroteus":

  В "клета майка България", думата НПО се е превърнала в нарицателно за платено клакьорство, което е меко казано странно. Явно българинът предпочита ППО (прроправителствена организация) или най-добре ППШ (тази абревиатура ще си я намерите сам)...
  Но на темата. Къде точно видяхте в статията "обърканост"? Според мен доста последователно и смислено са представени, анализирани и коментирани конкретни текстове от един документ, описващ бъдещите насоки в работата на една "институция", призвана да се бори с процеси които ощетяват всеки един от нас, за сметка на една отбрана каста.
  Или и вие като Хенри Кисинджър сте на мнение, че най-важното в случая, е избраникът да е "наш кучи син"?!

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  Брей. Горките инакомислещи Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню, Прокопиев няма да го споменавам щото с неговите 200 милиона е един бедняк Та не мога да разбера как може уж бай-умните, най-красивите да защитават тези четиримата по-горе описани.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината

  Спокойно, ДП1 и фамилия, ДПС и ГЕРБ сте на едно мнение! Да му мислят олигарси като Комарницки и Николай Колев Босия.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Разстроено

  Не му мислете , то е решено, приемете съдбата си....мъркайте доволно , те знаят-вие не !

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Ама вие май не вярвате, че Цацата ще разплаче мамицата на едрата престъпност.. човекът беше на специализация в Азербайджан и Русия..

 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  От всичко изписано по-горе , доста объркано и на места звучащо а ла НПО - Америка за България /финансирани / ,се долавя една носталгия , олигархично звучаща ! Защо да е Цацароб , а не Лозан Панов например.Другари , Екатерина БаксановаИван БреговИнститут за пазарна икономикадано не стане вашата !
  —цитат от коментар 4 на doroteus


  не ми казвай, че си имал ресурс и желание да прочетеш тази поредна жълтина....

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  Цацата от висотата на 9% одобрение пише концепции и дава акъл ? Национално богатство...

 12. 12 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  Брей. Горките инакомислещи Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню, Прокопиев няма да го споменавам щото с неговите 200 милиона е един бедняк Та не мога да разбера как може уж бай-умните, най-красивите да защитават тези четиримата по-горе описани.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Да си дойдем на думата. В десятката. На другарката Арабаджиева направо са и били спасили животеца, щото внезапно и паднало кръвното! Лекарите от ареста са излезли със становище, че не са компетентни да я оправят горката.......Колко ли струва подобно "професионално" становище???
  Ако някой ден/напр. на 36-и/, така промотираната група на ДаБг вземат властта, сигурно КОНПИ ще обслужва тяхната опозиция...и то извънпарламентарна...хахах.
  Айде чао!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  [quote#7:"virtual brain"][/quote]

  И Трайчо Трайков - мастит олигарх също....

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":В "клета майка България", думата НПО се е превърнала в нарицателно за платено клакьорство, което е меко казано странно. Явно българинът предпочита ППО (прроправителствена организация) или най-добре ППШ (тази абревиатура ще си я намерите сам)...Но на темата. Къде точно видяхте в статията "обърканост"? Според мен доста последователно и смислено са представени, анализирани и коментирани конкретни текстове от един документ, описващ бъдещите насоки в работата на една "институция", призвана да се бори с процеси които ощетяват всеки един от нас, за сметка на една отбрана каста.Или и вие като Хенри Кисинджър сте на мнение, че най-важното в случая, е избраникът да е "наш кучи син"?!
  —цитат от коментар 6 на the_librarian


  Ще се съглася с теб ако ми посочиш ПОНЕ едно НПО , което да работи на ПРИНЦИПНА , а не на ПЛАТЕНА основа ! Може и да има , но за сега не се сещам !
  За ППО или по-късно "Клубовете по интереси " приемам да си говорим по-късно ! Има много какво да се каже и за тях !

 15. 15 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Екатерина Баксанова, Иван Брегов и Институтът за пазарна икономика явно са в тотален ступор (състояние на обездвиженост и вцепененост, при което човек не може да мисли ясно, въпреки че е в съзнание - https://medpedia.framar.bg/симптоми/ступор ), щом са стигнали дотам да напишат подобна безсилна и безпомощна статия. Ето например внушението, че главният прокурор в концепцията си за КПКОНПИ „оценява средствата за постигане на целта, но не става ясно каква е тя“. Сериозно? Аз пък мисля, че на аФторите целта на Комисията им е съвсем ясно дефинирана и болезнено видима – да се изземат милионите на незаконно забогателите тарикати. Затова се и пише сълзливият материал по темата! Що някой друг журналист или „Институт“ не го напише? Щото не им пука, че на някого ще приберат милионите и ще се постигне, макар и минимална социална справедливост.

  Ето и друг пример от платените оплаквачки: че Комисията е „институционален и функционален миш-маш, в какъвто комисията е превърната“. Стига бре! Значи гореспоменатите аФтори са далеч по-бдителни и юридически подготвени от Европейската комисия, която – и аФторите го знаят много добре – е одобрила този закон за КПКОНПИ като съответстващ на европейските изисквания. Нищо не пречи на аФторите, обаче, да насаждат подобни внушения, белким някоя душица от 80-те % - надлежно дефинирани - се подлъже да им повярва. Е, тези „80% еди-какви-си“ (да не казвам какви, защото те не са такива), не се хващат на подобни въдици и на избори подминават с презрение съответните политически „сили“, които ги смятат за „еди-какви-си“. Това обаче в никакъв случай не пречи на въпросните политически „сили“ да настъпват устремно мотиката и победоносно да дишат праха на другите, които си стават управляващи.

  И накрая една особено тъжна вест за аФторите, която иде да ни илюстрира още веднъж процеса по настъпване на мотиката: „Остава тогава въпросът по силата на какви правила са работили досега, вероятно случаят "Иванчева" красноречиво доказва по какви и как“! Мили ми аФторчета, докога ще дъвчете случаят "Иванчева"? Само на вас ли не ви стана ясно, че въпросната подкупна госпожа не е пример за подражание, кауза за борба и успешен кандидат на избори? Давате ли си сметка, че ако не беше издигната на евроизборите и не бяха гласували за нея, избирателите на ДеБъ и присъдружните им файтони щяха да имат не един, а двама евродупетати? Но нищо, продължавайте в същия дух, само после да няма оплаквания що сте в политическия пейзаж или дори в политическия киреч!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като видиш, кой е начало, не остава никакво съмнение.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Двете бухалки на паралелната власт, тотално извън контрола на официално избраните институции, винаги готови да опраскат бизнесмен, който не си внася дължимото, медия, която не пее в хора, или някое "вражеско" НПО, дето защитава нечии напълно излишни (според властта) права.

  Честито, България направи поредна крачка към пълната си неразличимост от Путинова Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  Брей,Много лош КОНПИ-142 милиона ,запорирани от Банев!Лош КОНПИ!

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Щото "най-умните" са просто служители на въпросните олихарси.

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Трайлов е малко олигархче-"само " 2 милиона са рсзминаванията при него!Ама,това са джобни парички за в такив квалитетни кадринкато вас!

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":

  "Спокойно, ДП1 и фамилия, ДПС и ГЕРБ сте на едно мнение!"

  Разширеното семейство на ДС... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#20] от "yanne":

  " Трайлов е малко олигархче-"само " 2 милиона са рсзминаванията при него!Ама,това са джобни парички за в такив квалитетни кадринкато вас!"

  Пооправи си малко правописа и пробвай пак да се изразиш.....

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  " Двете бухалки на паралелната власт, тотално извън контрола на официално избраните институции, винаги готови да опраскат бизнесмен, който не си внася дължимото, медия, която не пее в хора, или някое "вражеско" НПО, дето защитава нечии напълно излишни (според властта) права.

  Честито, България направи поредна крачка към пълната си неразличимост от Путинова Русия."

  Те ще са готови на/за всичко, извън закона - разправа с опонента, преследване на протестиращи срещу кочината, неудобни изявени обществени фигури...всичко, което е извън кочината ! В интерес на истината, властта се е използвала по този начин почти непрекъснато през тия 30 години вече, но при управлението на сараите това се прави официално и публично и се поставя като нов обществен договор между гражданите и престъпността ! Но на последните избори кочината разбра, че моделът скърца сериозно, особено в София ! Затова " прочелия една книга" започна да блещи разни бъртвежи за неудобните му опоненти......

 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#20] от "yanne":

  Трайков е осъден за някакви "разминавания"? 🤔 Я дай линк нещо и ни открехни.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "...КПКОНПИ вероятно ще продължи да бъде банка за услуги на властта..."

  Ами нене никаква банка, а проста ТОЯГА или в най-добрия случай БУХАЛКА, за бой по главата на "класовия враг".

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":

  Важното е, че вие с БСП(к) мислите еднакво.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":
  Къде, бе, при избора на Гешев, може би?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  И КПКОНПИ и "специализираните" са за закриване---по 18 заплати--- и за какво? Близо половината от присъдите, постановени от Апелативния специализиран наказателен съд за 2018 г. са отменени от ВКС. Това стана ясно от отчет за работата на съда за изминалата година. за миналата година те са едва 7 от общо 20 съдебни акта.....и приказки от типа "Просто това е съдебна дейност. Тя е човешка дейност. Не всичко може да бъде идеално като във всяка една дейност. "..........

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Очевидно е, че колегата е допуснал техническа грешка, натискайки в бързината грешен клавиш. Ти не си ли допускал подобни грешки? Не си ли писал например от телефон? Това ли ти е аргумента?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":

  Да взимеш да прочетеш ей това, примерно, преди да продължиш с отчаяните си напъни за евтини манипулации:
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/11/25/3996650_cufna_pak_drujbata_mejdu_vlastta_i_ovlastenata_da_bude/

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":Къде, бе, при избора на Гешев, може би?
  —цитат от коментар 27 на virtual brain


  При опита за избор на сестра Галева и Костя Копейкин, а преди това на льотчика, пред когото и сега коленичите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Апелативна специализирана прокуратура е въззивна инстанция на първоинстанционната Специализирана прокуратура. Към Специализирана прокуратура е създаден Следствен отдел...... Наблягам на, и собствен "Следствен отдел"...... И резултатите са малиии-----малиии----- закриване на всички тея .......

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#30] от "virtual brain":

  Не ми пробутвай отдавна опровергани опорки. Вашият партньор БСП(к) не подкрепи кандидатурата на Цацаров, защото те искат шефа на КПКОНПИ да бъде назначаван от льотчика.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Цацаров ще гради КОНПИ по образ и подобие на прокуратурата, с поправки към по-добри и по-лошо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#31] от "Alarmstufe: Rot":
  Евтин трол си и това си е. Казах ти безброй пъти да си поискаш нови опорки, че с тия отдавна вече само будиш съжаление.
  Сестра Галева я ИЗБРАХА ГЕРБ за омбудсман и и дадоха по тоя начин трибуна, да трупа популярност пред 80-те процента. Факт!
  За Костя Копейкин ДБ заявиха ясно, че е по-горямото зло от безгръбначната гербава тимаджийска подлога. Факт! Да ти търся ли пак линка с изявлението в ефир на Хр. Иванов?
  За Льотчика да ти припомтя ли какво издигна Вожда ти за президент и си изгони по тоя начин сам избирателите?
  Защо се гушнахте с ДПС, БСП и атакистите за посочения от ДПС безалтернативен милиционер от Симеоново?
  Барни Ръбъл направо щеше да се пръсне от явно напрежение на последното заседание на ВСС, толкоз здраво го беше подпрял депесарският суджук отзад.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Не само висши политици няма ...... последната присъда за подкуп на магистрат е влязла в сила през 2016 г. за деяние от 2010 г., а т. нар. дела срещу магистрати, се точат с години и приключват най-често с прекратяване или оправдателна присъда...... същевременно разследванията на корупционни прояви в съдебната система са доста ограничени, като крайните резултати се изчерпват с единични случаи (по един на десетина години)........ Тея, явно въпреки ниският си рейтинг от 8-9% май наистина са светци..... И само "усещане" за корупция има, но не и ...... .....

 37. 37 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#30] от "virtual brain":Не ми пробутвай отдавна опровергани опорки. Вашият партньор БСП(к) не подкрепи кандидатурата на Цацаров, защото те искат шефа на КПКОНПИ да бъде назначаван от льотчика.
  —цитат от коментар 33 на Alarmstufe: Rot

  Муааааа, жалка история. Пуснах ти по-горе линк, да прочетеш за овластените да бъдат опозиция - БСП и Цацаров. Пуснах ти вчера линк, да си припомниш позицията им, преди да се събедят, че Цацаров така или иначе става шеф на КПКОНПИ и е по-добре да го играт лека опозиция за фасада. Къде им е кандидатът на БСП, като не подкрепяли Цацаров? Седни си, пак нищо.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/21/3995109_i_bsp_vidia_v_cacarov_bezsporno_silna_kandidatura_za/

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 38. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  КПКОНПИ е откровено вредна.....Тази квазиполиция и квазипрокуратура с лекота, без наказателна санкция, може да пристъпи към конфискация на имущество. Единствената ѝ спирачка е решение на съда, но с оглед овладяването и на съда от политиката КПКОНПИ би могла да се разправи с всекиго. 

 39. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  И другото, което мисля е важно, ако това "чудо спец." остане........ няма равнопоставеност между юридически и физически лица......... Трябва отговорността на юридическите лица да се реализира не по съдебно-административен ред, а в хода на наказателния процес заедно с тази на физическите лица, като се създадат възможности за своевременно прилагане на ефективни обезпечителни мерки. Следва да се регламентира и процедура по сключване на споразумения с прокуратурата за налагане на финансови санкции на юридически лица по подобие на тази за постигане на споразумения с обвиняемите....... !!!!!! .......

 40. 41 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Губи ми се едно важно изречение: "Заглавието е на Дневник"???
  Щото търсих, търсих, "банка за услуги" не намерих??? Може ли да ме "светнете" контекстуално? Обещавам да не кандидатствам нито за редактор, нито - журналист...

  roo
 41. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#7:"virtual brain"]
  —цитат от коментар 13 на samoedin
  И Трайчо Трайков - мастит олигарх също....[/quote]

  Да бе, какъв ли ще е министър (бивш), на който му се губят оправдателни документи за някакви мижави милион и половина - два?
  Ако е от вашите - невинна жертва на чудовищния съдебен Молох.
  Ако не е от вашите - разстрел ще му е малко за една тераса....

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  СЦ отдавна е слуга на изпълнителната власт и в тази връзка нищо полезно за обществото не може да се очаква

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Банка или бухалка? Последно?

 45. 46 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Заглавието на статията е забележително покритие на истината за целите и досегашните "постижения" на тази скалъпена институция , чиито доскорошен началник седи на новото си бюро някъде в Каталуния ! !

 46. 47 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Заглавието на статията е забележително покритие на истината за целите и досегашните "постижения" на тази скалъпена институция , чиито доскорошен началник седи на новото си бюро някъде в Каталуния ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK