Защо само България няма музей на комунизма

Музей "Автомобилите на социализма" в град Пещера.

© Юлия Лазарова

Музей "Автомобилите на социализма" в град Пещера.Текстът на медийния експерт Георги Лозанов е препечатан от "Дойче веле".


Фактът, че само ние сред всички бивши соцстрани си нямаме музей на комунизма, показва колко спешно се нуждаем от такъв. Когато бяха на власт, сините направиха две големи грешки, провеждайки символното освобождаване от комунизма. Първата е, че не демонтираха Паметника на Съветската армия. А втората - че взривиха мавзолея.


Ако съветският войник беше изчезнал. Ако мавзолеят не беше взривен.
Ако съветският войник с шмайзер в ръка беше изчезнал от небето над София, това щеше да бъде категоричен знак за край на руското влияние и на зависимостта от комунизма, който бе внесен в страната и превърнат в държавна идеология именно под това влияние. Фактът, че паметникът си стои и до днес, е знак за обратното: че влиянието продължава. Защото работата на паметниците е не само да пазят паметта на нацията, но и да символизират ценностната ѝ ориентация.


Мавзолеят на Георги Димитров можеше да загуби ролята си на комунистически монумент и без да бъде разрушаван. Достатъчно щеше да е да бъде прекръстен на Музей на комунизма. Още повече, че щеше да получи наготово първия си уникален експонат - системата за поддържане на мумията (каквато имаха още само Русия и Северна Корея). Към нея можеше да се прибавят други емблематични образци на бившия режим. Включително можеше на трибуната отвън да се поставят восъчни или пластмасови фигури на членовете на Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков, които оттам посрещаха задължителните тогава манифестации на "работниците, селяните и интелигенцията".


Позицията към тоталитарното наследство се изразява по-убедително със символната му трансформация, отколкото с физическото му унищожаване. Защото в първия случай тя е подложена на съвременна интерпретация, а във втория е сведена до еднократен заличаващ жест, след който не остава "текст", адресиран към идващите поколения. Не напразно е толкова непреклонна реакцията на руските власти и на местните им адепти срещу всеки опит за влагането на нова символика в Паметника на Съветската армия с изрисуването на графити в подножието му. И не напразно това се прави от млади хора, които дори само с летящите си скейтбордовете пародират революционния патос на камъка и бронза.


Проблемът обаче е, че в неговата цялост (почти 50 метра височина) този паметник едва ли може да бъде подложен на интерпретация, която да го лиши от заложеното му послание - на подчинение пред Големия брат. И това пролича добре в намерението на арх. Игнатов до го скрие в гигантска могила, което щеше да замени идеологическата агресия в центъра на София с естетическа.


Другояче стояха нещата с мавзолея - пространственият му образ и мащаб позволяваха да се изпълни със съдържание, което да опровергае първоначалния му замисъл. С почти комичната си препратка към мумиите и пирамидите той сякаш сам се беше превърнал в музей на комунизма, в музей на тоталитарната власт с нейната претенция за вечност.


"Като толкова искате музей на комунизма, съберете пари и си го направете"


Фактът, че сините не осъзнаха поднесената им "на тепсия" възможност, а се отдадоха на несръчно бомбаджийство (едва разрушиха сградата през 1999), като че ли ни обрече никога да нямаме Музей на комунизма. На червените ли да разчитаме да подредят собствената си история в експозиция, която да разкрива репресивните им практики? През 2010 година по предложение на инициативна група, в която имах привилегията да участвам, първият кабинет на Борисов гласува решение сградата на Музея на МВР (зад Съдебната палата) "да се отдаде за целите на Музей на комунизма". Но нищо не последва. Божидар Димитров, тогава министър без портфейл, ми каза приблизително следното: Вие, антикомунистите, като толкова искате Музей на комунизма, съберете пари и си го направете. Та се наложи да го попитам: Почитателите на траките ли събират пари, за да им направят музей?


Резултатът: в сградата зад Съдебната палата продължава да се помещава Музеят на МВР. А България продължава да е единствената държава от бившия съветски блок, която си няма Музей на комунизма (и в Албания вече има - в центъра на Тирана, в един от хилядите бункери, построени от Енвер Ходжа). Впрочем, отговор на въпроса защо си нямаме Музей на комунизма се съдържа в експозиция на Музея на МВР. От пресцентъра на ведомството съобщават, че "посетителите могат да видят документи и фотоси, които отразяват важни събития от дейността на министерството от неговото основаване до наши дни". Това се нарича исторически континуитет - няма цезура между преди и след 10 ноември, за три десетилетия успяхме да изградим хибридно общество, което безконфликтно съчетава елементи на комунизъм и демокрация. За него Музеят на комунизма е неканен гост, защото се противопоставя на любимата му мантра: Не прокарвай разделителни линии! А музеят не само ги прокарва, но и ти напомня, че ако не ги виждаш, де факто си съучастник в престъпление. Не позволява на забравата да замаже разделителната линия между виновни и жертви през комунизма. Не позволява да се стигне до онова състояние, при което всичко е приемливо - и да си бил доносник вчера, и да откраднеш милиони днес, и да биеш жена си и вчера, и днес.


Нормализиране на злото


Нашият музей, ако все пак някой ден се роди, трябва да бъде строг, сърдит дори. И в никакъв случай не бива да прилича на Музея на ГДР в Берлин, в който главен герой е трабантът. За разлика от нас, източногерманците могат да си го позволят - защото се вляха в една стара демокрация и заживяха според нейните правила. Нашият музей не бива да е и като Дома на терора в Будапеща, който представя равнопоставено фашизма и комунизма. А между тях има съществена разлика. Само за няколко години фашизмът отне живота на милиони и набързо разкри чудовищното си лице, докато комунизмът се точи с десетилетия в мирно време, през което хората се опитваха да живеят нормално в един ненормален свят - и така нормализираха злото. Домът на терора върши работа на унгарския национализъм, олицетворяван политически от Орбан, който има за цел да представи унгарската нация като невинен потърпевш на чужди окупации. Смисълът на този вид музеи обаче е точно обратният - да дават уроци по разпознаване и поемане на вини, да бъдат институции на символното възмездие.


Що се отнася до България, Божидар Димитров може да спи спокойно вечния си сън - няма да имаме Музей на комунизма, защото колкото повече свикваме с хибридното си общество, толкова по-малко усещаме уродливостта му. Както беше и с комунизма.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  Интересно как умен човек като Г. Лозанов не се усеща, че е един от темелите на комунизма, който си е тук.
  Как така музей на настоящето?!

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Весело

  Какъв музей когато експонатите които трябва да са в музея са министър председатели,прокурори и министри?!

  klimentm
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Е как да няма?! Цяла България е музей на комунизма. Няма населено място без някакъв паметник на комунисти, или на съветски другари! Кеф ти МОЧА, кеф ти Альоша, или шумеската грамада! И уредници на музея си имаме. Радев, Нинова, Симов...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Прав си Лозанов че музеят на др.Димитров беше най-доброто място за музей на комунизма със единствената запазена мумия в Източният блок. Но тогава бившите комунисти начело с Костов и Бъки трябваше да покажат какви големи антикомунисти са със взривяването на мавзолея! А бившият музей на "Революционната бдителност" става за музей на антикомунизма или "Съпротивата срещу комунистическият режим" защото именно МВР най-добре я е документирало там!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  И Методиев дето се кланя на Правешкия овчар и стиска партиината книжка!

  klimentm
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2052 Разстроено

  Какъв музей на кАмунизъмА. Последният нокога не си е тръгвал от България, просто мутира в хибрид. Трябва ше си лустрация през 90-те, но уви не се състоя.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2052 Разстроено

  До коментар [#5] от "klimentm":

  Методиев си го избират Българите. Причината е проста - овчедушие. Искат си пастир да ги пои, води на паша и стриже.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 8. 8 Профил на Мейдънхед
  Мейдънхед
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Защото цялата е музей на комунизма. Музей на мухълната носталгия.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5611 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  А бойко - баш уредника и пазителя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2140 Любопитно

  Че прави ли се музей на настоящето?
  Музей на БКП-2 би трябвало да има след години! Не сега!

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Весело

  Как защо бе, Гого! Я, виж коментарите колко много депресирани хора живеят още в комунизъм. Музей на настоящето си е оксиморон. Въпросът е в кое измерение живее доц. Лозанов.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  Ами ние и музей на турското робство /османско иго, присъствие, сега не му е мястото да се караме/ също нямаме. Имаме етнографски сбирки, нещо като това на снимката. Имаме музеи на революционери, но ако тук се направи музей на някой репресиран, други антикомунисти ще му завидят. Кой ще е Левски от времето на комунизма?
  Има си хора, идеализиращи времето на султана, както и такива, идеализиращи времето на ЦК.
  Абе, сложно е.
  А, и паметникът на СА е далече от 50 метра, ама така е написано, за по-ефектно.

  Еретик
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  Вай, грешката е моя. Паметникът бил висок 45м, което си е много. Просто съм го виждал само от булеварда и никога не съм ходил до него, затова си мислех, че е доста по-нисък.

  Еретик
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Весело

  "Защо само България няма музей на комунизма"

  Защото цяла България е музей на комунизма.

  подпис
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Любопитно

  Сериозен бюджет има българската секция или евтини автори намира?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2015 Разстроено

  "колкото повече свикваме с хибридното си общество, толкова по-малко усещаме уродливостта му" - примирението е съвременната черта на българина. За съжаление...

  Коментиране на анализираното, вече...
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Комунизмът в България е наложен от съветската армия, но основата на която е поставен е много устойчива.
  Основата на комунизма е фалшификацията на нашата история, че уж ние българите не сме се освободили от Османско като народ а сме получили държавността си даром от Русия.
  Русофилите се правят, че не могат да забележат, че всички съседни народи твърдят, че се създали държавите си след султана сами. Знаем, че всички те гърци, сърби, румънци.... не биха могли сами да се освободят. Те са се възползвали от някакъв сгоден момент на конфликт между големите държави и се гордеят, че са го направили.
  Не само на Балканите а всички дръги бивши територии на султана уважават собствената си държавност и никой от тях не покрива страната си с чужди паметници.
  Да продължавам ли с примерите! Та султанът е владял и целиат Близък Изток и Египет и ..... Къде по тези държави има толкова паметници например на Франция, Англия за това ,че са изгонили турците.
  Къде в Сърбия има паметници на Австрия, че е изтласкала турците от техните земи.

  подпис
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  ... Трябва ше си лустрация през 90-те, но уви не се състоя.
  —цитат от коментар 6 на tsyrvulan  До коментар [#6] от "tsyrvulan":

  В момента тече тиха лустрация тип "виж ми гърба".

  Историята на провалената лустрация:
  "Пропускане на първия исторически шанс за лустрация...
  Пропускане на втория исторически момент от СДС..."
  http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79 :2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

  Приказките на "Дойче Веле" са като за процентите на Иво Христов - "след дъжд качулка".
  Със здраве.

 19. 19 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  С откровени и облъчени носталгици по същия този комунизъм, няма как да се заформи дори и една най-обикновена изложбичка за същата тая утопия.  Нещо по темата можеш ли да напишеш? Не можеш! Ясно!
  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Имало едно време ссср...
 20. 20 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 495 Весело

  С откровени и облъчени носталгици по същия този комунизъм, няма как да се заформи дори и една най-обикновена изложбичка за същата тая утопия.Нещо по темата можеш ли да напишеш? Не можеш! Ясно!До коментар [#15] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 19 на citoplast


  Дерибеев рано рано пак е наръсил!!!!! Сън не спи тоя!

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#19] от "citoplast":

  А темата всъщност е? Или дори да изсмучеш тема смяташ , че младите им пука? Факта, че Бонев взе колкото три партии неуморно борещи комунизма(и родовете си) без дори да спомене комунизъм нищо ли не нашепна на мъдрите 2%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsyrvulan":

  И, кой щеше да извърши лустрацията? Като погледнеш, пълно е във властта с бивши (дали?) доносници на ДС, превърнали се във върли демократи. Партийни величия и техните наследници и слуги, учещи ни на капитализъм. Разни некадърни кадри от втори ешелон на БКП, се изживяват за народни водачи. ТОЙ, ни залива от екрана, като правешкия "тато" и ни липсва само чл. 1!

 24. 24 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Що, тия дето гласуваха за Борисов, комунисти ли са? Или са от секцията на Дойче веле, а може би приятели на Лозанов?

  Имало едно време ссср...
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Защото цялата е музей на комунизма. Музей на мухълната носталгия.
  —цитат от коментар 8 на Мейдънхед


  И това ! И друго - когато е трябвало да мисли и събира експонати за подобен музей др.Георги Лозанов е бил ЩАСТЛИВО женен за др.Ралица Русева - дъщеря на социалистическия реалист - СВЕТЛИН РУСЕВ ! Гого , защо поне това не си признаваш ! Не е наказуемо , но е достойно!
  ДО
  Георги Лозанов
  Дойче веле

 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не само паметника на съветската армия, но и Братската могила трябва да се махне, както и партизнаския паметник на Евлоги Георгиев и Графа, като и онзи в Лозенец и тн.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Още в първите няколко изречения има няколко лъжи и затова се отказах да чета по-натам. Георги Лозанов - крипто (скритият) комунист!

  "Сините" както ги нарича Лозанов,не направиха "грешки",а целенасочено си действаха по комунистическият сценарии на Прехода. Защото са комунисти. Добро утро.

  Мавзолеят трябваше да бъде бутнат дори само защото мумията на Г.Д. я изнесоха комунистите и така мавзолеят губеше всякакъв смисъл.
  А МОЧА комунистите на Костов нарочно го оставиха,за да може в бъдеще да провокират и разделят българите.

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  И нямаше илюзии за наличие поне някаква политическата "грамотност" на някои журналисти, но не очаквах да видя статия, така глупаво написана. Обърнете внимание, че в Путенланд, че в България, „някои хора“ по всякакъв начин водят хората далеч от идеята, че не режим с техните водачи са виновни за всичките им неприятности в миналото, а самите обикновени хора. Сега в Путенланд образът на Сталин започва да се "почиства" И в тази статия авторът съжалява, че са унищожили мавзолея на Димитров. По-лесно е постоянно да поддържат определен дразнещ ефект на по-низко ниво. Вземете за пример руски паметник в княжеска градина или Альоша в Пловдив ... Според тях всички трябва да разберем, че лидерите НИКОГА не грешат! Това е глупав народ във всичко и винаги е виновен! А тези, които се държат на власт (по същество едни и същи комунисти), винаги се опитват да направят живота ни по-щастлив и мислят за нас ден и нощ, а ние глупавите не искаме да живеем по-добре и по-щастливо!😏

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Големи глупости. Статия абсолютно изпразнена от съдържание!! Памтниците на руската армия трябва да се махнат, но никакви музео не ни трябват, нито пък страдаме че ги няма. Абсолютно безсмислена тема!! Освен това във Варна има такъв мизей!!

 31. 31 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#26] от "doroteus"

  Все пак Ралица беше яростна седесарка през 1989-90 г.г. и даже по една време тато и я беше изгонил от дома им. Не вярвам да е променила убежденията си.

 32. 32 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Защото на българина комунизмът е още в главата му!

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4353 Весело

  Може да се попита хорът , който пееше , че комунизъмът си е отишъл......ще се ходи казват в шестък , та тогава щели да му правят музей ! До тогава ще пеят.....

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#30] от "wnl03619584":

  Къде има във Варна музей на комунизма?

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Кво да турим в него? Бащата на десидентите Костов, или снимка на Борисов разтриваш ушите на Тато.

 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Да, бе! Малко ли е, че дъртите комундери не спират, да повтарят на отрочетата си, колко хубаво било тогава? В следствие на което сме свидетели на чудо - хора родени след 1990 да ни обяснват, колко хубаво било при бай Тодар !

 37. 37 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 342 Неутрално

  "Ако съветският войник с шмайзер в ръка беше изчезнал от небето над София, това щеше да бъде категоричен знак за край на руското влияние и на зависимостта от комунизма, който бе внесен в страната и превърнат в държавна идеология именно под това влияние. Фактът, че паметникът си стои и до днес, е знак за обратното: че влиянието продължава. Защото работата на паметниците е не само да пазят паметта на нацията, но и да символизират ценностната ѝ ориентация."

  Много ги е страх дори и от паметника! Отдавна трябваше да се махнат във всички български градове!!!

 38. 38 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 792 Любопитно

  А музея зад Софарма не е ли точно това.

  Друг е въпроса че е малък да побере експонати като Моча и Альоша.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 39. 39 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Национална галерия

  Търсене …
  Посещение
  Изложби
  Събития
  Колекции
  Научи
  Магазин
  БГ

  Музеят на социалистическото изкуство е открит на 19 септември 2011. В него се представят произведения от периода на социалистическото управление в България (1944-1989). В парк с площ от 7 500 кв.м са изложени над 70 творби на монументалната скулптура. На специален постамент е експонирана голямата петолъчна звезда, увенчавала бившия Партиен дом в центъра на София. В зала с площ от 550 кв.м временни изложби на сюжетно-тематичен принцип показват идеологическите форми на изкуството. Във видео зала се прожектират архивни и документални филми. Магазинът предлага каталози и разнообразни рекламни материали и сувенири.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Аз, пък се питам, що няма музей напредишния капитализъм, що никой не си спомня с носталгия за него!?

 41. 41 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#39] от "ktu09630174":

  И аз щях да напиша същото: има Музей на социалистическото изкуство. Освен това има и Музей на Бай Тошо в Правец. Който толкова се е затъжил за социализЪма може да ги посети. Интересни са и двата музея.
  Така, че не сме останали без музеи...

 42. 42 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Как да си нямаме музей на комунизма , нарича се Народно събрание, експонатите се менят но съдържанието си остава!!!....Експонатите денонощно се показват но народонаселението си остава 80%, няма да е далече времето когато ще бъде 100%, тогава Цар Тиква ще възкликне -> Ние доказахме че комунизма може да победи в една отделна страна -> венсеремос!!!!

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  UNITED EU UNION

  О, Дойче. О, Геле.
  О, Георги Лозанов...

  Щеше да не е достатъчно.
  С нонстоп филми за героичната съпротива на Георгий Димитров край Райхстага,
  в Моабит и на Лайпцигския процес - би могло да е.
  И как Михайлович триумфално се завърнал в Москва след (процесуалната) победа над фашизма.
  И доставен бил като диктатор в България.
  И призован обратно.
  И пак доставен...

  Не само вътре.
  Мавзолея щеше да е окичен от 4ри страни с прожектори екрани стени
  за всенародно назидание

  "Мавзолеят на Георги Димитров можеше да загуби ролята си на комунистически монумент и без да бъде разрушаван.
  Достатъчно щеше да е да бъде прекръстен на
  Музей на комунизма.

  Още повече, че щеше да получи наготово първия си уникален експонат - системата за поддържане на мумията (каквато имаха още само Русия и Северна Корея)"

 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#26] от "doroteus"Все пак Ралица беше яростна седесарка през 1989-90 г.г. и даже по една време тато и я беше изгонил от дома им. Не вярвам да е променила убежденията си.
  —цитат от коментар 31 на Лопе де Вега


  Абе то и Евгени Дайнов , Румен воденичаров , Пирин Воденичаров /лека му пръст / , Фолксвагенщайн /Джеки / , Копринка Червенкова , за Леа Папо Коен да не говорим ..... и лицето Дърева /тя беше дисидентка - пардон / ! Не ми се връща назад защото бях излъган , а по принцип това ми е противно и обвинявам СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ , а не онези , които си "плетяха паяжинката " на наш гръб !

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ВИИ Марс имени В.И.Лелина

  Явно, помниш.

  Капитализъма правеше живота ти смислен.
  Имаше против какво да се бориш.
  Той позволяваше да трупаш дивиденти като активен борец и т.д.

  Така постигна охолство в периода 1848-2019.
  Ти.

  До коментар [#40] от "ban":
  Аз, пък се питам, що няма музей на

  предишния капитализъм,
  що никой не си спомня с носталгия за него!?

 46. 46 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Кво да турим в него? Бащата на десидентите Костов, или снимка на Борисов разтриваш ушите на Тато.
  —цитат от коментар 35 на blondofil


  За сега да почнем с ЛИЧНАТА леля на Иван Костов и медийните и изяви при кеворк:
  http://www.kevorkkevorkian.com/bg/pub...

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Ние още си живеем в него. Не е стигнал до музей.

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Има два музея на социализма - във Варна и Пещера, и един на социалистическото изкуство в София. По-скоро нямаме музей на тоталитаризма.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10407 Неутрално

  Защото цяла България е музей на комунизма, но за други народи. Ние сме експонатите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Ако направим анализ на гвоздеите от дописката - цитирам:
  --------
  Текстът на медийния експерт Георги Лозанов е препечатан от "Дойче веле".

  Фактът, че само ние сред всички бивши соцстрани си нямаме музей на комунизма,
  -----------

  То ще установим (за кой ли път!) наличието на устойчивото пропагандно клише "бивши соцстрани", но никой не употребява научно издържания термин "бивша фашистка Германия".

 51. 51 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  Г-н Лозанов сега какво иска? С държавни пари да направим конкурентен музей на варненския "Ретро музей"?
  Това не противоречи ли на принципите на демокрацията, свободната пазарна икономика и евроатлантическите ценности?

  Бог да благослови Америка за България!
 52. 52 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  За мен има КРЕЩЯЩА нужда да се изгради "Паноптикум на Нагаждачите" - т.е. восъчни фигури на онези обществено известни лица, които са цицали еднакво успешно както при социализма, така и при капитализма.

  Голям сеир ще е - от мен да го знаете!

  Аз лично бих се бръкнал и дал някой лев за подобно начинание!
 53. 53 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Като начало :

  КЕВОРК ВЪВ ФЕЙСБУК НОВО!

  Начало » Публикации  Лелята на Костов продава интервюта
  24 часа, 20 март 2004 г.

  ЛЕЛЯТА НА КОСТОВ
  ПРОДАВА ИНТЕРВЮТА

  Две минимални заплати
  й се виждат малко
  Панелен блок в краен квартал на Дупница. Ламарина вместо стъкло
  на входната врата, олющена боя на стълбището, смет по ъглите.
  Пред входната врата на апартамента на Гълъбина Ръждева - най-
  популярната леля в България, има втора - от яка метална решетка.
  Звъним. Отваря ни веднага. Гледа ни подозрително през решетката.
  „Вие пък кои сте?“ Обясняваме. „Не, не, никакви журналисти повече!
  Аз една дума кажа, вие изписвате цели страници!"
  После се сепва.
  „Никога не съм държала хора на прага, пред вратата!
  Хайде, влезте, но без интервюта!“
  Въвежда ни в малък хол.
  Над всичко доминира пищна папрат, почти превзела единия ъгъл на
  стаята. В зеленото са бучнати изкуствени бели цветя. Някъде
  пишеше, че това растение е единственият подарък
  На един бюфет стои снимка на Георги Първанов от периода му на
  лидер на БСП. На библиотеката е друг негов портрет - вече зад бюрото
  като президент.
  „Вижте, вижте, прочетете. Лично ми я надписа, като се засякахме
  при Кеворк (Миналата неделя лелята на Костов беше гост във „Всяка
  неделя“.) Аз си носех оная, другата снимка, но той ми каза, че тя е
  стара и там е много млад. Прати хора да донесат тая и нея ми
  надписа“, хвали се Ръждева. На гърба на картичката президентът е
  написал: „С пожелание за живот и здраве, с уважение...“ Вижте,
  вижте и датата, доказва ни скорошния произход на автографа тя. А
  датата е 14 март 2004 г.
  В хола силно мирише на праз. Тя сръчно нагъва вестника, върху
  който явно току-що го е рязала, и отнася купичка, пълна с накълцан
  на ситно зеленчук. Вероятно се е канила да обядва, защото визитата
  ни е около 12 ч. За пореден път се зарича да не говори нищо, отказва
  и да се почерпи от кутията шоколадови бонбони с карамелен пълнеж,
  която ∫ носим.
  „Не! Нищо не искам от вас.
  Вие, журналистите, луда ме направихте. Да се страхувам да си отворя
  вратата на къщата! Синът ми ми се кара. „Майко, вика ми, ти ни
  изпокара с Ваньо. Как можа да ги говориш тия неща! Обади се и
  дъщеря ми от Хасково. И тя прочела вестника чак там. А уж
  тукашните журналисти ми викаха, че само в нашия край ще го четат!"
  Оказа се, че леля Гълъбина все пак има какво да иска от нас -
  хонорар за интервюто. Предлагаме сума, равна на две минимални
  работни заплати. Направо ни се смее.
  "Тия пари да си носите дома и да ги дадете на вашия шеф. Вие каква
  сте? Само редактор? Значи не можете сама да решите. Знаете ми
  телефона, като се уточните с вашия главен редактор колко може да
  платите, обадете се, пак ще говорим!“

  За племенника Ваньо:
  Той е наша кръв, наше момче. Аз си го обичам! Как нещо лошо ще
  кажа за него Златно момче! Умен е той много умен. Няма по-умен
  политик от него и той пак води народа. Напомня на Стамболов. Туй
  го казах и на Кеворк, той пита: „Ама къде го слагаш - преди или си
  Стамболов?“ На мен тия номера! Отговарям: „Преди, след, няма
  значение - там е някъде около Стамболов. Ами ти, дето ходи да
  срещаш царя с китка здравец, видя сега цар у летна униформа?“
  (Леля Гълъбина ни разтълкува поговорката - демек гол цар.) И го
  питам аз него (Кеворкян): „Какво гледаш, не видя ли как го
  посрещнаха хората в залата? С надписи „Костов! Костов!“, а той им
  казва: „Не викайте Костов. Викайте „Победа!“, Веднага личи, че е
  умен и пак ще се възземе във властта. А пък една Катя е равна на
  пет Надки.“Усетих, че все ме тика да говоря срещу Ваньо, но аз -
  не! Щом не ми хареса въпросът, не му отговарям. Това е на живо.
  Цяла България го гледа.

  За Кеворкян:
  Усетих аз, че ме бута против Ваньо да говоря. Не е познал. Ваньо аз
  много си го обичам. Наша кръв! Къде са парите на Чорни, та къде
  са, все ме подпитва. Че аз да не съм му била касиерка на Ваньо,
  викам му. „Ами, ако парите бяха дадени на БСП“, пита ме Кеворк.
  Че и тя щеше да ги вземе, рекох му аз.
  Тоя там Недялко Йорданов ми изяде времето. Че той по-прост и от
  мене! Ама ме записаха и тази неделя пак ще ме покажат. Казаха,
  че ако записът не е станал, ще пратят мерцедеса да ме вземе и да
  го повторим.
  Бяха довели в студиото и едно сираче. От нашия дом, в Дупница.
  Мартин щеше да го разпитва. Страшно стана, като го отведоха с
  полиция! Дадох му един лев да се почерпи нещо от бюфета, но му
  казвам: „Да не си купиш цигари, ей!“ То ми вика: „Аз не пуша!“ Сега
  по вестниците го изкараха и пияница...

  24 часа, 20 март 2004 г.
  Мила Манолова

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  "Божидар Димитров, тогава министър без портфейл, ми каза приблизително следното: Вие, антикомунистите....."

  От този текст се подразбира , че Божидар , министър в правителството на Борисов, не е бил антикомунист , а комунист , какъвто е бил неговия началник. Освен това Лозанов иска да се покаже антикомунист, но той медийно подпомагаше активната кампания срещу дясното правителство на СДС , което сега обвинява , че едва ли не то е виновно , че няма декомунизация в страната.
  Фалшиви, неискрени са приказките на Лозанов.

 55. 55 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Според мен Гого кандидатства за експонат...

  roo
 56. 56 Профил на livanov
  livanov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Г-н Лозанов, кучето е заровено в нерушимата българо-съветска дружба. Докато не започне да се разрушава камък по камък и Альошата ще стърчи и шмайзерът ще се размахва, а България може да се превърне само в географско понятие.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Весело

  До коментар [#53] от "doroteus":

  Пропускаш една по интересна леля със същото име,леля Юлиана Ръждева надзирателката от белене дето с чичо Шахо са си устройвали карнавални нощи под благосклония поглед на полк.Томов таткото на депутата от БКП Тома Томов

  klimentm
 58. 58 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ами няма музей на кочунизма защото за да има музей на нещо то трябва за е съществувало, нямам спомен в България да е имало комунизъм. Затова и в България има Музей на социалистическото изкуство (до КАТ) https://bg.wikipedia.org/wiki/Музей_на_социалистическото_изкуство , но се оказва, че Дайнов синът на другаря Дайнов член на ЦК на БКП и главен редактор на Работническо дело е основал музей на Комунизма и разбира се той е в с. Миндя, но има и интернет версия http://muzejnakomunizma.com/. Сега всичкото ОФ (БСП и ДБ) бегом на поклонение в Миндя.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Щото няма пари. През комунизма имаше пари, имаше музеи бол.

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9231 Неутрално

  Защото комунизмът никога не си е отивал от нашата страна, все още има хора, които лелеят и се прехласват по отминалото време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK