"Под игото" – най-нова и най-адаптирана версия

По-нататък цялата стори започва много да се проточва, с разни колчовци, молчовци, мунчовци, пунчовци, предатели, врагове, хейтъри и всякакви такива и затова накрая всички умират геройски.

© Юлия Лазарова

По-нататък цялата стори започва много да се проточва, с разни колчовци, молчовци, мунчовци, пунчовци, предатели, врагове, хейтъри и всякакви такива и затова накрая всички умират геройски.Иво Беров е журналист и блогър, автор на книга. Сатирата му е от профила му във "Фейсбук" и е по повод нашумелия превод на романа "Под игото" на Иван Вазов за учениците в прогимназията. Според преводачката му Нели Стефанова от издателство "Византия" децата имат затруднения с разбирането на турцизмите и архаизмите.


Дедикът Марко си пада малко нещо чичко паричко, бос някакъв, защото е гъчкан с пари и дечурлига – дава им да се наливат с пиячка, защото тогава не е имало социални служби и норвежци да ги крадат. И тъкмо си прави той купон и всичко е супер куул, чува се шумотевица, все е едно забиват Ей Си Ди Си, обаче не са Ей Си Ди Си, а некъв Джони избягал от пандиза, ама той е готин, щото пандизът е турски,


ама не пандизът е готин, а Джони, и се скатава в една воденица.
Обяснения:


воденица - място, където се мели жито.


жито - жълтата трева, дето расте покрай магистралата, не става за напушване, прави се хляб от нея


мели - стриване на ситно


стриване на ситно - разбиване на малки късове


Във воденицата (виж обясненията) едни турчоля, ама те са и мутри, искат да изплющят Марийка, която е дъщеря на воденичаря (виж обясненията), обаче Джони ги прави да умират всичките, защото е супер як и ги размазва, после се покрива в един манастир, ама един Мунчо го е скивал и много му се кефи, макар че е абсолютен фрийк, не Джони, а Мунчо е фрийк.


Турчолята обаче са на власт, защото е имало турско робство, и са скъсали сакото му, което е било марково,


защото му го е дал един негов браточка – Соколов, джипи или нещо подобно, а пък в сакото имало брошури и реклами против турчулята, които са на власт и са гадняри, защото е имало турско робство. Те искат да опандизят Соколов, ама чичкото паричкото Марко, дето е и бос, крие брошурите, а после се появява един Бойчо Огнянов, който не е Бойчо Огнянов, а никнейм на Джони, който е всъщност под прикритие. Тоест Иванчо е под прикритие на Джони или обратното, ама както и да е, уотевър.


После Бойчо и Джони, който е Иванчо под прикритие, или уотевър стават френдове, ама не защото са обратни или джендъри нещо, а защато така, а пък по Бойчо си пада едно маце, викат й Рада, малко нещо смотана като гърла, ама иначе вървежна, макар и даскалица.


Тя пита едни загубеняци от долните класове кой е измислил азбуката, пък те не знаят, че е уърд офис


и една тъпа лузърка не може да отговори, но Бойчо Огнянов й подсказва и вече ноу проблем, всички се събират да си правят хепънинг и да четат прокламации срещу властта, и пърформънси също правят, защото не е имало плазми, а само турско робство, и представят една "многострадална Геновева", която е като турски сериал, но не е турски, макар че е имало турско робство, и накрая пеят бунтовни парчета, а турският началник, който е ин чардж, въобще не се чатка кво става, щото е балък, и всичко щеше да си мине по тънката лайсна, ама тогава идва един Стефчов – гаден хейтър и есхол, иска да гепи кифлата на Бойчо, но като надушва, че това е само никнейм на пандизчия, порти го на полицията и точно в тоя момент общественото мнение го залавя с една Милка, която е тъпа селска пръчка и бута на всеки. Женитбата се спихва, но турчолята мачкат Соколов в една църква.


Там обаче един Колчо в неравностойно положение го спасява, защото е сляп. Бойчо Огнянов пък, който е никнейм, се крие от властите по селата и там среща един супер як пич на име Боримечката.


Боримечката – беърфайтър демек, непрекъсноато вика шит, фак и разни други такива


и той по една време гепва една гърла Севда, което на турски значи лов, понеже е имало турско робство, и май че я рути, но не се разбира дали наистина я рути, защото всички тръгват да отмъщават на турчолята, които поради турското робство, което го е имало, правят кал на нашите, като ги бият, убиват, изнасилват и подценяват, и накрая те вдигат въстание, ама не турците вдигат въстанието, а българите, защото е имало турско робство.


По-нататък цялата стори започва много да се проточва, с разни колчовци, молчовци, мунчовци, пунчовци, предатели, врагове, хейтъри и всякакви такива и затова накрая всички умират геройски, а също и защото турчолята са много повече от нашите и набиват главите им на кол, ама не нашите на турчолята, а турчолята на нашите и съвсем накрая върху тях се изплюва оня фрийк Мунчо, а пък те го обесват, защото е имало турско робство, въпреки майцепродавците, които твърдят, че го е нямало, и тоя луд беше единственият, който се осмели да протестира.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Прекрасна гавра с преводачите на "Под игото" за съвременни български идиотчета.

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1241 Неутрално
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Разстроено

  Майтап, майтап, но ... Когато се налага класиците да се приспособяват към НЕразбиращите, нещо е толкова сбъркано, че и разбиращите нямат решение какво да се прави. Колкото и пародии да се напишат за "адаптираната" версия на "Под игото", това няма да направи незнаещите по-мотивирани да я разберат. Дори и трейлър на филма няма да им е интересен, защото допускаме всичко да се смила, сдъвква и налива. А творчеството на класиците отива там където почива и този на готвача...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Куул….

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  За съжаление много младежи искат точно така да виждат и възприемат реалността, майсторски пресъздадена от Вазов в " Под игото" ! Истината е, че подобно " осъвременяване" се случва като необратим процес за поколението, което се интересува от постването, хейтърите, лайковете и други паразитни думи, трайно загнездили се в речника на почти всеки един от нас,.....

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  От години народа се братосва, баце, како и сестро и всякакви такива и никой нищо не казва, текствете на песни са катадтрофа, а сега за една адаптация на стана чудо. Жабата бавно беше сварена

 7. 7 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Майтап, майтап, но ... Когато се налага класиците да се приспособяват към НЕразбиращите, нещо е толкова сбъркано, че и разбиращите нямат решение какво да се прави. Колкото и пародии да се напишат за "адаптираната" версия на "Под игото", това няма да направи незнаещите по-мотивирани да я разберат. Дори и трейлър на филма няма да им е интересен, защото допускаме всичко да се смила, сдъвква и налива. А творчеството на класиците отива там където почива и този на готвача...
  —цитат от коментар 3 на 3аНиЗа


  Когато тези немотивирани деца пораснат, те ще имат право на глас и реално те ще управляват всичко в тази страна. Те са длъжни да научат много неща, щом като имат тази власт. Не може хем да получиш нещо (власт), хем нищо от себе си да не дадеш. Задължение е на всички да учат неща, които нямат общо с професията им, защото всички имат право на глас. Имаш право, имаш и задължение.
  И из между тези неща историята е едно от най-важните, ако не и най-важното. Историята е най-добрият учител за управление на една страна. "Под игото" в крайна сметка пресъздава реалната история.
  Отделно "Под игото" е и емблематичен роман за българската литература.
  Така че НЕ, в никакъв случай не трябва да се стараем да мотивираме децата. Те просто имат отговорности и задължения като всички нас. Нима някой се старае да ми направи работата по-лесна, за да съм по-мотивиран да я върша? Не, просто като не я върша следва уволнение и толкова. За моите отговорности отговарям аз, това е и смисълът. Мотивацията е ала-бала.
  Освен това мисля, че като се "преведе" романът това в никакъв случай няма да мотивира когото и да било да го прочете.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  Супер гавра с издателите и то на място

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  А дали Беров може да адаптира и ето това съчинение на Георги Раковски:
  https://books.google.bg/books?id=pw0_AAAAYAAJ&dq=inauthor :rakovski&pg=PR1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  За да сложа точка на спора, някой чел ли е "История словеноболгарская" в оригинал? (Поне преписа на Стойко Владиславов).
  Как е сега? А Иво?
  Друг е въпросът, че самият "превод " е аматьорски.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Неутрално

  Това превод като за дебили ли е? Как така едно време ние сме разбирали романа, а сега на децата им трябва превод?

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "За да сложа точка на спора, някой чел ли е "История словеноболгарская" в оригинал?"

  В оригинал може би се казва "История СЛАВНОболгарская"

 13. 13 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  И каква беше целта на тази цялата повърня, дето Иво Беров е написал?

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Весело

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  От турски ли е превода 😉 или от гръци или черковно славянски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Интересна версия......
  Купувам.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "Преводът" е отвратителен и тази госпожа се опита да си направи реклама.
  Поредната ултралиберална простотия по линия на мултикултито, сигурно и дедото Шори я е финансирал чрез някоя от безбройните си мрежи.
  Който иска да чете, чете оригинал, останалото е за хора с двойки на матурата.
  Реални двойки имам предвид, не тия тройки, дето им ги пишат по милост.

 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "kazushi":

  "Когато тези немотивирани деца пораснат, те ще имат право на глас и реално те ще управляват всичко в тази страна. Те са длъжни да научат много неща, щом като имат тази власт.""

  Децата са длъжни да научат много неща, а родителите им въобще не са длъжни да ги научат на много неща извън училище. Децата първо трябва да бъдат учени и на определена възраст започват да се самообразоват. А за желанието към самоучение отново са отговорни родителите им.
  Родителите, там е заровено кучето. Децата са си деца, пластичен материал като тесто.

 18. 18 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Това превод като за дебили ли е? Как така едно време ние сме разбирали романа, а сега на децата им трябва превод?
  —цитат от коментар 11 на Peni Nikol


  Така както и ти не разбираш това в оригинал:

  Прѣжде оубо словѣне не имѣхѫ кънигъ нъ чрьтами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫщи...
  Потомъ же чьловѣколюбець Богъ строıѫи вьсѣ и не оставлıаıѫ чьловѣча рода безъ разоума, нъ вься къ разоумоу приводя и съпасению, помиловавъ родъ чьловѣчь...

  което пак е било езика на българите по времето на написването си. За което ти трябва адаптирана версия:
  Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници,....
  След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смили се над човешкия род...

  Езикът не е спряла във времето догма, това е жива материя, която се развива непрекъснато. Богат е този, който е начетен и може да разбере и старото, и новото.

  Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Весело

  Пишете цъфуняк на преводачката и мир да има.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  "Преводът" е отвратителен и тази госпожа се опита да си направи реклама.Поредната ултралиберална простотия по линия на мултикултито, сигурно и дедото Шори я е финансирал чрез някоя от безбройните си мрежи.Който иска да чете, чете оригинал, останалото е за хора с двойки на матурата.Реални двойки имам предвид, не тия тройки, дето им ги пишат по милост.
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  "Преводът" се нарича адаптация. Ние в училище също учихме адаптацията на История славянобългарска. Оригиналът сме го виждали, но наистина е труден за разбиране https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Paisii_Hilendarski_Istoriya_Slavyanobolgarskaya_red_Y_Ivanov_BAN_1914.pdf за разлика от Под игото.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Весело

  До коментар [#18] от "bzd45626642":

  То от Източна България не разбират македонските и торлашките говори и викат че били им били говорели в Западна България на сръбски и не разбирали, ти този текст искаш да разберат (апропо разбира се, е трябва малко нспъване и да не си се ограничил само с родният си диалект)'😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Rienzi_18
  Rienzi_18
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Поредната гавра с нещо гениално и непреходно. Някой бездарник, повярвал си, че е творец се е напъвал да измисли нещо оригинално, но резултатът е бил, че от напъна само си е цапал гащите. Осъзнавайки творческата си импотентност, решава да се изгаври с някоя класика, в резултат създава скандал за 2-3 дни, отразен най-вече в жълтите медии и после пак отива на дъното, където му е мястото.

 23. 23 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Най-интересното е, че тогава е имало падежи в българския език, които после са отпаднали. Вижда се например 'разоумоу', което трябва да е близо до сегашния втори падеж в чешкия. Остатъци все още са само в отделни думи: зиме, лете.. И въпросът е : трябва ли това да се учи с падежите в училище в оригинал или да се адаптира? Още повече, че и повечето тогавашни български думи са напълно непонятни за съвременниците: еуаггелии, тацѣмъ, иногдоıѫ, пришед, отъвѣщавъше рекѫтъ.

 24. 24 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Най-интересното е, че тогава е имало падежи в българския език, които после са отпаднали. Вижда се например 'разоумоу', което трябва да е близо до сегашния втори падеж в чешкия. Остатъци все още са само в отделни думи: зиме, лете.. И въпросът е : трябва ли това да се учи с падежите в училище в оригинал или да се адаптира? Още повече, че и повечето тогавашни български думи са напълно непонятни за съвременниците: еуаггелии, тацѣмъ, иногдоıѫ, пришед, отъвѣщавъше рекѫтъ.

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  Ти вЕрно ли мислиш, че не знаем кой е Стойко Владиславов?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#18] от "bzd45626642":

  Аз го разбирам. Айде лягай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#18] от "bzd45626642":Аз го разбирам. Айде лягай.
  —цитат от коментар 26 на Тюфлекчия


  Добре, че го разбираш. Щото има само 2-3 човека в България, които го разбират и могат да говорят на език от 9 век. Покланѣние нъıнѣ и присно.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Любопитно

  До коментар [#27] от "bzd45626642":

  ”Покланѣние нъıнѣ и присно”
  Бих допълнил ”и во веки веков” 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Любопитно

  До коментар [#24] от "bzd45626642":

  Според мен най добрият вариант е такива текстове да се издават подобно на Рибният биквар (в последните му издания). Страница в оригина, до нея адаптираната. Е, стсва двойно по дебела книгата, но не ”къса” с оригинала и е разбираема за мадовият читател, който тска има възможност да обогати речника си.
  За такива книги като ”Пид игото”, когато все още езика не се чак толкова променил, достатъчни са обяснения под чертата или ако някой много държи да адаптира, нека да е направени така, както с Рибеният буквар например.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":

  И все пак......тая работа е гнила....
  Ако ще става нещо подобно.....нека поне има някакво упътване като предисловие......
  Нека се знае че това...."Пор игото" е осъвременен вариант.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Естествено, подобно нс съвременното издание на Рибният буквар.
  Ето, виж тука
  https://hermesbooks.com/riben-bukvar.html

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 669 Неутрално
 33. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#18] от "bzd45626642":

  Бе разбирам го, честно казано, макар и аз да съм изненадан от това. Разбирам и че преводът е малко Ивоберовски.

 34. 34 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5903 Неутрално

  До коментар [#18] от "bzd45626642":
  Прѣжде оубо словѣне не имѣхѫ кънигъ нъ чрьтами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫщи...
  Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници,....
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Откъде е този руски превод???
  И какви са тия славяни, след като те се появяват за първи път 150 години преди Паисий в една книга на Марко Орбини?
  Ето до това водят "преводите", адаптациите,неграмотността и русофилството!...
  Аман от хора, които даже и на собствения си език не могат да четат.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#7] от "kazushi":

  ""Под игото" в крайна сметка пресъздава реалната история.
  Отделно "Под игото" е и емблематичен роман за българската литература"

  Всъщност, романът пресъздава една измислена история, но отразява реалния исторически дух. Затова е Емблема в българската литература, а не в историческата наука.

  До коментар [#8] от "penetrating":
  "Супер гавра с издателите и то на място"
  Няма спор, че е гавра, но е гаменска гавра. Ако беше малко интелигентен, можеше да се гаври с авторските права от "робския труд" на "преводачите" и печалбата от "търговията с роби" за издателите. Поне да е в съвременния дух на глобализъм.

  Колкото до "превода", в моето обкръжение и до ден днешен четем творбите в "оригинал", ако искаме да разберем за духа на времето, когато е създадена творбата. Когато се отнася за "технически характеристики", четем всякакъв разбираем превод.
  Апропо, Беров толкова се прехласнал по глупостите, че грешно е превел "Под игото". Не е "турско робство". Според съвременните Кур-и-Феи от неговия сорт, май беше "съвместно владичество".

 36. 36 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 91 Весело

  Прекрасна гавра с преводачите на "Под игото" за съвременни български идиотчета.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Еее не се сърди , че се гаврят с тебе............
  Сам си си виновен...............

 37. 37 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "Peni Nikol":

  Като гледам кой и как ви управлява - нищо не сте разбрали и вие от романа...

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1763 Любопитно

  До коментар [#35] от "wanderer":

  Какво е това робство, при което робът е имал собственост, земя, и е плащал данъци? Как един роб може свободно да отиде в чужбина да учи?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 39. 39 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Преводът е принизяване на романа до нивота на дебилите! Но те ,дебилите, и без това не четат романи! Унищожаване на живия и образен език на Вазов и замяната му с пълна ,скопена идиотия!

  L'espoir fait la vie
 40. 40 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#18] от "bzd45626642":Прѣжде оубо словѣне не имѣхѫ кънигъ нъ чрьтами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫщи...Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници,....–––––––––––––––––––––––––––––Откъде е този руски превод???И какви са тия славяни, след като те се появяват за първи път 150 години преди Паисий в една книга на Марко Орбини?Ето до това водят "преводите", адаптациите,неграмотността и русофилството!...Аман от хора, които даже и на собствения си език не могат да четат.
  —цитат от коментар 34 на Депутат 241


  Това е Черноризец Храбър. "За буквите". Девети век. Аман от прости хора, които си мислят, че знаят. Ето до това води невежеството.

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Весело

  Евала ти праим. Иве !
  ПоказА им на тия задръстеняци как се праи !

  Вън от шегата - респект за ИВО БЕРОВ !

  Най-хитрото и стилно поднасяне на малоумниците,

  тръгнали да "превеждат" Вазов на олигофренски...или олигобългарски...

 42. 42 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Браво на Иво!!!
  Страхотен "превод"!

 43. 43 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#13] от "Росен съм аз и голем капут":
  "И каква беше целта на тази цялата повърня, дето Иво Беров е написал? "

  Целта е, да видиш наистина какъв капут си!

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  "Във воденицата (виж обясненията) едни турчоля, ама те са и мутри, искат да изплющят Марийка, която е дъщеря на воденичаря "

  Беров, и ти си забравил кой кой е в "Под игото". Марийка не е дъщеря, а внучка на воденичаря! Случката във воденицата е емблематична за "уважителното" отношение на турците към българите които разбира се не са били никакви роби!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#35] от "wanderer":Какво е това робство, при което робът е имал собственост, земя, и е плащал данъци? Как един роб може свободно да отиде в чужбина да учи?
  —цитат от коментар 38 на mitko11


  То за теб роб е само този който е оковон във вериги или е докаран от Африка да бачка на плантациите??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  "Вън от шегата - респект за ИВО БЕРОВ !

  Най-хитрото и стилно поднасяне на малоумниците,

  тръгнали да "превеждат" Вазов на олигофренски...или олигобългарски..."

  Иво Беров си остава златният стандарт в пародирането на институционализираната простотия и комплексарщина по тия ширини.

  Негов е неологизмът "природонаселение", който често и с удоволствие ползвам (с негово разрешение, понеже ми е приятел).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Поклон и адмирацйи за Иво.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#11] от "Peni Nikol":

  Децата са оставени без контрол от родители и учители, поне 80% от тях.
  Не ги е страх от нищо, не се повтаря, наказанията са проформа

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Любопитно

  Случката във воденицата е емблематична за "уважителното" отношение на турците към българите които разбира се не са били никакви роби!
  —цитат от коментар 44 на Julian Mall


  Душа,
  Всеки българин днес, може да ти даде десетки примери за "уважителното" отношение на БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ към обикновените българи

  Според Кремълският ви катехизис, РОБИ ЛИ СА СЕГА БЪЛГАРИТЕ !!!!

  Апропо,
  Това,че разбойниците в Под игото са етнически турци е АВТОРСКИ ИЗБОР.

  По онова време, действаяите тогава РАЗБОЙНИЦИ са били от ВСЯКАКЪВ ЕТНОС

  ВКЛЮЧИТЕЛНО е имало И БЪЛГАРИ РАЗБОЙНИЦИ !!!!

  Които БЪЛГАРИ РАЗБОЙБИЦИ изобщо не им е пукало жертвата отсреща

  българин ли е, арнаутин ли е или е гагаузин...

  Стига с тъпите РУСКИ ИМПЕРСКИ ПРОПАГАДНИ КЛИШЕТА

  за "робството" и "освободителката" русия

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Любопитно

  До коментар [#41] от "Hawaii": Негов е неологизмът "природонаселение", който често и с удоволствие ползвам (с негово разрешение, понеже ми е приятел).
  —цитат от коментар 46 на Norman Granz


  "ЧОВЕЩИНИЯ" също е НЕГОВО.

  Иво Беров е пример за неприлично скромен МЕГА ЕРУДИТ.

  Казвам го без ирония с целия РЕСПЕКТ към това което ИВО Е.

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Любопитно

  То за теб роб е само този който е оковон във вериги или е докаран от Африка да бачка на плантациите??
  —цитат от коментар 45 на Julian Mall


  Не,таваришче.

  Роби са били РУСКИТЕ КРЕПОСТНИЦИ от онова време.

  "РОБЪТ" Христо Ботев, с учителската ЗАПЛАТА на баща си -

  "РОБЪТ" Ботю Петков е могъл ДА СИ КУПИ ЦЯЛО СЕЛО РУСКИ КРЕПОСТНИЦИ

  така както е могъл да си купи СТАДО ЖИВОТНИ.........

  Това В "РОБСКА БЪЛГАРИЯ" описана в Под игото от Вазов

  ИЗОБЩО НЕ Е МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ

  Панимайш !!!!

 52. 52 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  И пак не.
  Даскалите не са били толкова платени, колкото си представяш, не село хора, ми и стадо кози не е могъл да си купи бай Ботьо не със заплатата, ми и с всичките си спестявания. А Христо, когато са премахнали крепостничеството, се пада да е бил на 13 години, та даже бай Ботьо да беше теглил ипотечен кредит, щяха да го отрежат, щото е малолетен.

 53. 53 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Апропо,
  Това,че разбойниците в Под игото са етнически турци е АВТОРСКИ ИЗБОР.

  По онова време, действаяите тогава РАЗБОЙНИЦИ са били от ВСЯКАКЪВ ЕТНОС

  ВКЛЮЧИТЕЛНО е имало И БЪЛГАРИ РАЗБОЙНИЦИ !!!!
  —цитат от коментар 49 на Hawaii


  Българските са били народни хайдуци.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#38] от "mitko11":

  "Какво е това робство, при което робът е имал собственост, земя, и е плащал данъци?"

  За тия, които са на акъла на Хавайчо - като "комунистическото робство". Останалите да си прочетат историята и да си отговорят за (срещу) какво са били въстанията. Всеки случай не са били за "оставката" на султана или на местния бей, нито срещу главния прокурор или за повишение на социалните помощи.

  "Как един роб може свободно да отиде в чужбина да учи?"
  В Диарбекир!? И като е учил в чужбина, султанът дали му е признал дипломата и го е направил везир на Османската империя?
  Ако следвате марксисткото определение за робство ("класовата борба" и "производствените отношения"), може да изкарате, че не е имало търговия с роби в Британската империя (на практика да 1924 г. в Сенегал), нищо че със закон от 1824 г. отменят робството. Дори и в Римската империя - защото робите са ставали легионери, а някои (от робското ,варварско население) и императори.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Респект към Иво Беров. Поредния шедьовър който е написал. Смях се на глас като го четох. Голям ерудит с огромно чувство за хумор.
  "Преводът" на "Под игото" е подигравка не само с опитите да се осъвремени романа, но е подигравка и с мита за така нареченото "турско" робство с което зарибяват децата от ранни години. За мнозина робофили това художествено произведение е доказателство , че е имало турско робство. Борбата на българските революционери е била за българско "царство и государство" Преведено на съвременен език , те са били сепаратисти, искали са Екзархийска България да се отдели от Османската империя не само културно , както това е станало с възникването на Българската Екзархия през 1870 година , но и политически , с образуване на самостоятелна българска държава , а не "освобождаване от робство" , както българската историография , писана от руснаци представя нещата. Българите не са били роби, за да се освобождават. В резултат на поредната завоевателна руско турска война от 1877-1878 година и благодарение на западните велики сили , мечтата на българските революционери за възстановяване на българската държавност частично се осъществява, но за сметка на жестоко разпокъсване на българските земи , една част от които са раздадени на съседни страни или останали в Османската империя.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  "Роби са били РУСКИТЕ КРЕПОСТНИЦИ от онова време."
  "По онова време", през 1861 г. , на трети март, крепостничеството е отменено в Русия
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Премахване_на_крепостничеството
  Докато робството в САЩ е отменено окончателно на 16 март 1995 г.
  https://fakti.bg/world/228445-16-mart-1995-g-sbogom-na-robstvoto-v-sasht

  "16 мaрт 1995 г. Миcиcипи cтaвa пocлeдният aмeрикaнcки щaт, кoйтo рaтифицирa 13-aтa пoпрaвкa в Кoнcтитуциятa, зaбрaнявaщa рoбcтвoтo.
  Вcичкo зaпoчнa нa 23-ти мaй 1861 гoдинa."
  Сиреч, "демократичните" САЩисани граждани са стратирали демокрацията (с цели десет дена) след "крепостните мужици".

  Друг е въпросът кой как измерва Свободата си. Тук във форума, маймуните я измерват с банани, лумпените - с вещи/автомобили.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  "Българите не са били роби, за да се освобождават. "

  Сиреч, били са свободни и са събирали данъци, джезие, девширме, диш-хакъ, от всички "граждани" (поданици) на Султана и са го разпределяли … за Сараите съобразно "волята на народа"!?
  https://ibube.wordpress.com/2016/01/28/данъци-облагащи-българското-населен/

 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Тези двамата не са разбойници, а мирни турци които са се връщали от лов - занимание присъщо на турците но не и на българите които могат само да си грижат за кучетата им! Та тези двамата отиват като неканени гости при воденичаря който разбира се не е роб а има собственост - воденица и развива собствен бизнес! Въпросът ми към теб е ако тези двамата герои бяха изнисилили внучката му на кой щеще да се оплаче и щеше ли да падне косъм от главата на тези правоверни които пак повтарям изобщо не са се криели от никого и са били известни с подвизите си! Вазов сигурно и той е писал романа си по руска поръчка да оправдае Освобождението ни?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  Ти знаеш ли първо защо Ботев е трабвало до бяга в Русия? Само защото на 24 май говорил против султана и властта му. Ботев е живял в пълна мизерия добре че е бил Каравелов да му дава подслон!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  И защо революционерите са ни искали държава ако не са се чувствали роби в Османската империя която е държава на мюсюлманите а всички други са втора категория?
  Ташка, турските кланета над българското население и те ли са мит или са ги вършели руснаци преоблечени като турци за да може след това руският агент Макгахан да измисли мита Батак и да има повод за поредната завоевателна война на Русия против Османската империя?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Любопитно

  До коментар [#55] от "tacheaux":И защо революционерите са ни искали държава ако не са се чувствали роби в Османската империя която е държава на мюсюлманите а всички други са втора категория? Ташка, турските кланета над българското население и те ли са мит
  —цитат от коментар 60 на Julian Mall


  Точно така.

  ЧЕЧЕНЦИТЕ
  ДАГЕСТАНЦИТЕ
  ТАТАРИТЕ
  ЯКУТИТЕ,
  СИБИРЯЦИТЕ.......

  сега искат НЕЗВИСИМОСТ от ПУТИНСКА РУСИЯ

  защото са със статут на РОБИ !!!!

  както ти го пишеш.

  ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ горе-долу по същото време

  е било УДАВЕНО В КРЪВТА на поне ХИЛЯДА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ

  отколкото са тези от Априлското въстание.

  УДАВЕНО В КРЪВ от ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ и другите ВОЮВАЩИ за русия

  на Балканите генерали.

  Апропо,

  ЧАКЪРА не беше ли ИЗПЕПЕЛЕН С ГРАНАТОМЕТ по личната заповед

  на Знаеме Кой....

  И ТОГАВА ЛИ Е БИЛО "РОБСТВО"

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  "В резултат на поредната завоевателна руско турска война от 1877-1878 година и благодарение на западните велики сили , мечтата на българските революционери за възстановяване на българската държавност частично се осъществява"

  Всъщност, "българската държавност" не се възстановява - става чак на 22 септември 1908 г.. Въпросната "поредна завоевателна руско-турска война" всъщност са забранени действия по силата на Кримския мирен договор ат 1856 г. от страна на Русия, извършени благодарение на завоевателните апетити на "великите сили", Австро-Унгария и Британската империя чрез тайни споразумения с Русия. В резултат на тази война Австро-Унгария "завоюва" Босненския санджак (днешна Босна), а Британия - целия остров Кипър плюс специални права за Суецкия канал.
  А "мечтата на българските революционери" е погребана още на Цариградската конференция от лорд Солсбъри, разделяйки България на западен и източен вилает при очакваното "демократизиране" на султана. https://bg.wikipedia.org/wiki/Цариградска_конференция
  Граф Игнатиев само спекулира със "Санстефанска България" при времето примирие за да осигури "преотстъпването" от "великите сили" на Бесарабия в полза на Русия (забранено по Кримския договор).
  Самият роман "Под игото" (написан през 1889 г.) е плод на огромното разочарование на Иван Вазов, не от "мечтата на българските революционери", а от самите "революционери", станали по-големи изедници и от "турските душмани". Преди това пише "Епопея на забравените".
  Но джендърите, разбираемо, трябва да сте последователни в системното "изкореняване" на традиции, нрави и история на народите за да ги обезличете и "изцоцате до последна капка кръв".

 63. 63 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Кои са тези, които най-много искат българите да са били роби в Османската империя? Да си роб и тогава, както и днес, е нещо унизително - нямаш право на нищо, а си собственост на някой си, който може да прави с теб каквото поиска, дори и да те убие, понасяйки, в някои случаи, минимално наказание. Българите са били част от многобройните народи, населяващи Османската империя. Няма империя, която да е населена от единствен народ. Вижте, например, Руската империя, в която все още живеят над 120 различни народи, с различен език, обичаи и т.н. Те не са роби. Така е било и в Османската империя. Разбира се, робството си е съществувало и то повсеместно, по целият свят, та чак до края на 19 век, а някъде дори и през 20, че дори и все още, въпреки че навсякъде е осъдени и забранено! Проява на краен нихилизъм е да обявиш и да защитаваш схващането, как целият български народ е бил народ от роби, без права, без собственост и всички останали атрибути на робството! Всеки българин е имал право на избор по отношение на религията, а оттам и на възможностите за израстване в империята. Митът за робството е жизнено необходим, той е основата за съществуването на един друг мит - митът за Освобождението и подаряването на държавност от една друга империя - Руската. Ако отпадне митът за робството, ще отпадне и преклонението, ще останат без хранилка някои т.нар. българи, които са продали душите си на дявола от североизток, наричани още русофили - нещо уникално и характерно само за България! Как да приема, че предците ми са били роби, след като самият аз произхождам от село, в което е било забранено да стъпва крак на османлия-мюсюлманин? Забранено от самият турски султан. И такива села е имало стотици по нашите земи. Някакво обяснение от страна на някой робски потомък? Защо россолюбещите не искат да приемат, че борбата е била за отделяне от Османската империя, дори и под формата на автономия? А това е щяло да се случи и без "освобождението" от т.нар. от някои братушки, които се оказаха новите завоеватели. И, да, за елитният еничерски корпус, са се вземали най-надарените, най-здравите и най-умните деца. Именно поради това се е изчаквало да навършат 10 години. Било е нещо като повинност, носеща единствено облаги и възможности за кариера в империята. Е, не на всеки родител е било приятно, но нима на някой му беше приятно да бъде в казармата две/три/ години?

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  "Друг е въпросът кой как измерва Свободата си. Тук във форума, маймуните я измерват с банани, лумпените - с вещи/автомобили."

  А на теб свободата толкова много ти отне - нали, ченге злобно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#61] от "Hawaii":

  ЯКУТИТЕ,
  СИБИРЯЦИТЕ.......

  сега искат НЕЗВИСИМОСТ от ПУТИНСКА РУСИЯ
  ========
  Хайде стига си залитал и ти .....към другата крайност......
  Много от въпросните народи , дори не знаят и не ги интересува кой е Путин.....
  На времето не знаеха и за Елцин .....кой е що е ......
  Критериите за свобода ....на далечния североизток са коренно различни от всеизвестните нам......
  Техния супермаркет е природата ....и в много отношения са доста по свободни ...
  Не ги закачай.....остави ги да се чувстват свободни ....по техните си критерии....!
  Те държат ли ти сметка за нещо ....?
  Питат ли те .....колко майонеза слагаш в хамбургера.....?

  Bukalemun
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Защо подскачаш като ощипан.....щом ти те задават неудобни въпроси. ...?

  Bukalemun
 67. 67 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  Ако се нуждаеш от превод на ''История славянобългарска'' то преди нея прочети ''Иде сънчо от горица'' в превод. Трябва да започнеш от някъде все пак.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#61] от "Hawaii":

  "УДАВЕНО В КРЪВ от ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ"

  Не беше ли ген. Гурко, генерал-губернатор на Варшава? Или "Гурко" на модерен преводен език вече звучи "Скобелев"? Крайно време е да "преведете" "вярата в дядо Иван", описана в "Под игото", като "великото приятелство с баба Виктория".
  А нещо да споменете за подложените на геноцид индийци по същото време, от същата "баба Виктория", загрижена за поданиците на Султана и най-вече за абсолютния британски монопол на търговията в Османската империя?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Famine_of_1876 –1878

 69. 69 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":

  Зад Високата порта са служили много българи, назначени от султана на висши държавни длъжности. Един от тях/Богороиди/ в последствие е управител на Източна Румелия.

 70. 70 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 958 Неутрално

  КОГАТО ИВО БЕРОВ БЪДЕ ВЪРНАТ В БНТ и води собствено предаване в гледано време ще разбера, че територията май вече е държава!

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#69] от "yorddj":

  "Зад Високата порта са служили много българи"

  Вярно е. Почти половината еничарски корпус (като сегашните грантаджии). Въпросът е как са останали в народната памет, било то като паметници или наименования на местности.

 72. 72 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За мен статията няма никакъв смисъл и стойност. Адаптациите са необходими, за да бъде запазено и познавано наследството. Не виждам проблем, ако са написани на висок съвременен език. Така че, авторът вместо да играе развеселително магаре, да беше показал как се прави една наистина добра адаптация. Да речем като за тийнейджъри, които са отраснали в чужбина, като моите деца.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#70] от "yorddj":

  "КОГАТО ИВО БЕРОВ БЪДЕ ВЪРНАТ В БНТ"

  Агент Талев (Иван Гарелов) не е директор на БНТ … все още.
  https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ivo-berov-podkrepyam-garelov-bezkoristno-zashtoto-nyama-da-bade-izbran-za-shef-na-bnt
  "„ Да, подкрепям Гарелов” Още веднъж „ Да, подкрепям го”
  Първо – от съвсем човешка гледна точка. Някога /91-ва година май беше/, когато работех като общ работник, защото Държавна Сигурност ми забраняваше да работя друго, той оцени способностите ми и ми даде възможност за изява в Българската Национална Телевизия. Изява с която помогнах да демократите и СДС /онова, старото, истинското/ да изскубнат България от тоталитаризма ."

  С една дума, надяваме се ДС да отскубне България, тоя път от корупцията. Ама що ли "отскубването" достига само до "скубане"!?

 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Весело

  До коментар [#69] от "yorddj":"Зад Високата порта са служили много българи"Вярно е. Почти половината еничарски корпус (като сегашните грантаджии). Въпросът е как са останали в народната памет, било то като паметници или наименования на местности.
  —цитат от коментар 71 на wanderer


  Извинявай но ТОПОНИМЪТ "МОМИНА ДУПКА"

  също е плод на "народната памет".........

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Неутрално
  До коментар [#61] от "Hawaii":"УДАВЕНО В КРЪВ от ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ"Не беше ли ген. Гурко, генерал-губернатор на Варшава? Или "Гурко" на модерен преводен език вече звучи "Скобелев"? Крайно време е да "преведете" "вярата в дядо Иван", описана в "Под игото", като "великото приятелство с баба Виктория
  —цитат от коментар 68 на wanderer


  А ген. Гурко, който удавя варшавското въстание в кръв, не беше ли руснак? Още по-зле. Тоя кръвопиец идва на Балканите да "освобождава" българите от турско "робство"? Известни ли ти са подробности от поредната руска завоевателна война срещу Османската империя? Известно ли ти е , че необмислено , без никаква военна необходимост , произволно и безотговорно същият този генерал с малък отряд преминава Балкана и достига без съпротива чак до Стара Загора. Там заварва много по-многобройните войски на Сюлейман и за да избегне сражения бързо отстъпва и се връща отново на позиции зад Балкана, но оставя на произвола на съдбата българите ,проявили "вяра в дядо Иван" , които след това , провокирани от набезите на Гурко са подложени на репресии и кланета от страна на турците. Загиват над 50 българи , главно жени и деца. Тези действия на Гурко са отчетени от щаба на руските войски като "грешка", която обаче коства живота на 50 хиляди българи.
  На същия генерал, от безотговорните действия на които в тази война се възмущават руските летописци и военни кореспонденти Данченко и Утин, днес са наречени улици и площади , издигнати са паметници от "признателните" българи , че ги е "освободил".
  А има други генерали от тази война , чиито имена тънат в забвение и са абсолютно неизвестни. Това е така , защото генерали като Гурко , Столетов , Скобелев , последните двама виновни за измръзването на хиляди руски войници при преминаването им през Балкана , са любимци на руския цар. Още едно доказателство , че българската история е писана от руснаци приближени на царския двор. Те са определяли кои да са герои на войната и кои да бъдат забравени.

 76. 76 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Ако превеждат "Под игото", какво ли остава за "Записки по българските въстания", примерно.
  И любопитно ми е във Великобритания "превеждат" ли Шекспир, защото езикът му е доста по-неразбираем в сравнение с този на Вазов.

 77. 77 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Грънчо, как па на тебе всичките са ти приятели, аз не мога да разбера?

 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Весело

  А някой чел ли е изданието или сме против по задание?
  Всепак има осъвременяване и осъвременяване. Мярката е важна.

 79. 79 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Уважавам журналиста Иво Беров. Обичам да чета негови текстове.
  Един от последните му анализи, За "Макрон, Европа, света и почти всичко останало", завършва така:
  "И накрая няколко думи за начина ми на писане. Давам си сметка, че за мнозинството, осмелявам се да го определя като „тълпа”, употребата на простонародни слова, турцизми, латинизми и подобни, целяща да оживи изложението и да го измъкне от сковаващата посредственост на изтърканите словесни образци, съответстващи на мисловна една леност, ще бъде възприета като олекотяваща съдържанието му. / Сложно изречение, голям зор да се прочете и разбере, хаха/
  Давам си сметка също, че емоционалното /чувственото/ отношение към описаните явления ще бъде възприето от същото това мнозинство, невежо спрямо разумните измерения на чувствата, като едно неизбежно тяхно изопачаване /пак-хаха/ . Колкото по-безстрастно, толкова по-истинно – едно изцяло лъжливо, но широко разпространено мнение.
  Давам си сметка за тия неща, но не ми пука, защото не пиша за пари, за лайкове или от суета, а защото ми е кеф, защото ми се пише, и защото знам, че от стотина души все ще се намерят петима, или шестима, които да разберат поне, ако не и одобрят написаното."
  Който разбрал, разбрал.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  "Как да приема, че предците ми са били роби, след като самият аз произхождам от село, в което е било забранено да стъпва крак на османлия-мюсюлманин? Забранено от самият турски султан. И такива села е имало стотици по нашите земи. Някакво обяснение от страна на някой робски потомък? "

  Нормалния вярваш ли в подобни измишльотини!? И какво ще стане ако турчина стъпел в такова село? Ше го накажат по шериатското право че обидил неверниците??? На всички вас ви предлагам да поживеете в ИДИЛ, СА или която и да е друга шериатска деспотия и след това да приказвате как прекрасно са живеели българите в Османската империя също като в Руската, Австроунгарската или Британската!
  До коментар [#63] от "Нормален":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  " Известно ли ти е , че необмислено , без никаква военна необходимост , произволно и безотговорно същият този генерал с малък отряд преминава Балкана и достига без съпротива чак до Стара Загора. Там заварва много по-многобройните войски на Сюлейман и за да избегне сражения бързо отстъпва и се връща отново на позиции зад Балкана, но оставя на произвола на съдбата българите ,проявили "вяра в дядо Иван" , които след това , провокирани от набезите на Гурко са подложени на репресии и кланета от страна на турците. Загиват над 50 българи , главно жени и деца. Тези действия на Гурко са отчетени от щаба на руските войски като "грешка", която обаче коства живота на 50 хиляди българи."

  А така Ташко! Логиката ти е желязна! Ако Гурко си беше седял мирно и тихо зад Балкана и добрите турци нямаше да извършат клането в Стара Загора а щяха мирно и кротко да съжителстват със заралииите както са го правили цели 5 века преди да дойдат гадните руснаци и да разрушат идилията на мирното съжителство???!!!!
  До коментар [#75] от "tacheaux":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#78] от "half truth":

  "А някой чел ли е изданието или сме против по задание?"

  Против сме по задание - при всеки "превод" се губи духа на времето. Отделно, че е малко обидно да ти превеждат на родния език. Вярно е, че в романа "Под игото" има много думи и изрази, загубили значението си с времето. Загубили са го, защото не се били съществени за разбирането. Макар и неразбираеми за днешното време, те допълват духа на времето. Няма проблем да бъдат обяснени под черта на страниците, където се срещат. Това споделят и в момента четящите го ученици (от един клас на Френската гимназия).
  Против сме заради опорочаване на идеята - тази творба се изучава в часовете по литература, а не в часовете по история. Всяка творба си има характерен изказ. Заличаването му, заличава и "литературата" в нея. Истинските преводачи, при превода на чуждоезична литература, се стараят да запазят духа на творбата, а не нейното опростачване за разбирането ѝ от "мамини синчета".
  Острата реакция срещу "превода" е резултат на други "преводи" (осъвременяване на учебници), изпразнили джоба на родителите, веднъж за авторските права на "преводачите" (обществена поръчка на МОН за ново преработено издание към издателствата), втори път за частни уроци - да се направи разбираем превод на "превода".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK