Злоупотреби с парите за здравеопазване

България е страната с най-висока смъртност в ЕС.

© Надежда Чипева, Капитал

България е страната с най-висока смъртност в ЕС.Емилия Милчева е дългогодишен журналист. Текстът е препечатан от петото издание на "Черната книга на правителственото разхищение в България" – проект на германската фондация "Фридрих Науман", представящ случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намек за корупция и нецелесъобразо усвоени средства от ЕС. Преди няколко дни Европейската комисия оцени здравеопазването в България като скъпо, с грешна структура и спорна ефективност.


От няколко години публичните разходи за здравеопазване в България растат с по 400–500 милиона лева на година, но това нито прави нацията по-здрава, нито осигурява по-качествени здравни услуги. Без каквито и да било реформи в здравеопазването структурата на разходите се запазва една и съща – лъвският пай отива за болнична помощ и лекарства.


За здравеопазване през 2018 г. бяха предвидени 4.712 милиарда лева, с половин милиард повече спрямо пред­ходната година. 82% от тази сума се пада на НЗОК. За 2019 г. разходите за здравеопазване са увеличени с нови 550 милиона лева и така надхвърлят 5.2 милиарда, като делът на разходите, осъществени през здравната каса с нейния бюджет от 4.35 милиарда лева, е около 84%. Ръстът е и заради преминаването през 2018 г. на Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК. Като цяло обаче перата, които гълтат най-големи разходи, са болничната помощ и лекарствата. Именно при медикаментите е най-големият ръст – с 12% през 2018 г. спрямо 2017 г. и трайно над 1 милиард от разходите за здравеопазване.
Ако публичните средства в една система растат с над половин до един милиард лева на всеки четири-пет години, какво би следвало да заключим: a) системата изисква по-големи разходи поради по-големи нужди; б) публичното
благо струва скъпо;


в) разхищават се средства


Сега заменете думата "система" със "здравеопазване" и "публично благо" със "здравето на нацията". Кой отговор бихте избрали в контекста на следните няколко факта: България е страната с най-ниска продължителност на живота в ЕС – 74.8 години, изчислена за периода 2016–2018 г.; България е страната с най-висока смъртност в ЕС, нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо от средното за ЕС – 6.5 на 1000 живородени, докато за ЕС е 3.6 на 1000 живородени.


Тази негативна статистика може да бъде продължена с липсата на каквато и да е публична информация как расте
заболеваемостта от рак през годините, колко ниска е преживяемостта – известно е, че е ниска, но колко, и докога
няма да се вземат мерки за ефективна профилактика, за да се диагностицира онкозаболяването в ранен стадий.
Има един циничен отговор – че клиничните пътеки за лечение на онкозаболявания са сред най-високо платените
наред с тези в инвазивната кардиология. Ако пренебрегнем този отговор, има други неоспорими факти: растящият непрекъснато брой на хоспитализациите и на доплащането от джоба на пациента – близо 4 милиарда, почти колкото бюджета на НЗОК за 2018 г. България е рекордьор и по този показател – пациентите доплащат 50% от
общите разходи, някои осигурени плащат и сто процента, а в Европа този показател е средно 15–20%.


Повече пари – повече смърт


Излиза, че парите за здравеопазване отиват за... здравеопазване, по сполучливото определение на икономиста Димитър Събев, без да допринесат за по-доброто здраве на българската нация. Разходите на здравната каса са нараснали почти двойно (1.7 пъти), спрямо 2009 г., когато са били около 2.473 милиарда лева, а за 2019 г. те са 4.3 милиарда лева. Здравните вноски на работещите за 2019 година са разчетени на малко над 2.8 милиарда лева, останалите средства осигурява държавата, плащайки за деца, пенсионери и др. категории – задължение, което произтича от закон.


През 2009 г. болниците са 306, през 2019 – 360, а частните са над една трета от тях. Всички те са търговски
дружества и се финансират на база преминали пациенти и клинични пътеки от едно и също място – НЗОК, чийто
бюджет се формира от здравните вноски на население, в което се увеличава делът на пенсионерите (за които
плаща държавата) и на работещите бедни. Но макар и търговски дружества, частните болници не са длъжни да
приемат спешности, както държавните и общинските, което създава неравнопоставеност и увеличава разходите
в обществения сектор.


Пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните посредници за доброволно здравно осигуряване, посочи, че българската здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти. "Такава здравна система в света няма. Дори в най-комерсиалната, каквато е американската, редица болници не са търговски дружества, а собственост на фондации и асоциации и работят нон профит", заяви д-р Виткова. По думите й върви подмяна на общественото здравеопазване с частно, "което е неприемливо за една бедна страна като България". Все така най-бедната в ЕС.


Протестиращите близо година медицински сестри също настояват болниците да не са търговски дружества – поне държавните и общинските.


Сегашният здравен модел насърчава диспропорциите в заплащането за различните специалисти


Освен това заради модела на финансиране се стига до прием на фиктивни пациенти или на такива, които не се нуждаят от болнично лечение и скъпи изследвания. Така се стига до петцифрени заплати за лекарите, като разкрития от Нова телевизия случай на медик с възнаграждение от 57 000 лева месечно заради поголовно поставяне на стентове.


Управителите на търговските дружества, каквито са директорите на болниците, така и не увеличиха заплатите на медицинските сестри с допълнителните средства, осигурени от изпълнителната власт. Парите, с които бяха увеличени някои клинични пътеки заради протестите на сестрите, търговските дружества изхарчиха за плащания на консумативи, ток и др., но не и за заплати на медицинските специалисти.


Колективните трудови договори, за които толкова обисе спазват. Според онзи от 2018 г. заплатите на медицинските специалисти вече трябваше да са 950 лева още от 1 януари 2019 г. Но не са. Очевидно е необходима регламентирана с нормативен акт методика относно заплащането. Иначе ще се наложи да се затворят лечебни заведения заради колективни оставки, каквито хвърлиха сестрите в някои болници.


Добър бизнес


В системата, в която всички са недоволни – и пациенти, и лекари, и сестри, и санитари, се оказва, че здравеопазването може и да е доходоносен бизнес. Както и енергийните мощности за "зелена енергия", той също зависи от благосклонността на властта, която разрешаваше още и още болници, които да издържа, така както допусна и бума на ВЕИ, чиято електроенергия НЕК изкупуваше в продължение на четири години по високи преференциални цени. Добър бизнес е предимно за частни болници и за собственици на аптеки и производители на лекарства. Причината е, че лъвският пай – 75–80%, отива за плащания към болнични заведения и за лекарства. В редица развити страни този дял е значително по-малък, почти наполовина, а фокусът пада върху доболничната помощ.


Но лобистки интереси не позволяват да се промени моделът на разпределение на средствата в България, следователно системата работи да има повече болни за болниците, вместо да се грижи за профилактика и превенция на заболяванията. За 2020 г. в проектобюджета на НЗОК са предвидени с 400 милиона лева повече, което означава, че ще достигне близо 4.7 милиарда лева. Но и тази огромна сума ще потъне, без да се подобри здравето на нацията.


В бюджета на НЗОК за 2018 г., на обща стойност 3 859 978 000 лева, само за плащания за болнична помощ бяха предвидени 1.8 милиарда лева.


Малко или много са те за 360-те болници в България – държавни, общински и частни?


Може да се разбере, като се сравни тази сума със заложените през 2014 г. за болниците почти наполовина средства, или 988 милиона лева. Впрочем въпросните милиард и осемстотин милиона могат да се окажат и повече, тъй като отчетът за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2018 г. все още не е внесен в парламента, макар да наближава краят на 2019 г.


Близо 14% от тези 1.8 милиарда лева се падат на две търговски вериги в здравеопазването – лечебните заведения, свързани с бизнесмена Михаил Тиков и фамилията му, и тези от групата "Аджибадем", където освен турския собственик има и български миноритарен акционер – братята Иван и Лука Ангелови от компанията "Градус", както и Международната финансова корпорация, част от Световната банка.


По информация на "Капитал" м.г. само здравната каса е платила за болнично лечение в трите софийски болници
на групата – "Токуда", "Аджибадем Сити клиник кардиологичен център" и "Аджибадем Сити клиник онкологичен
център", общо 100 млн. лева. Като се прибавят и приходите от болниците в Бургас и Монтана, както и клиничните пътеки и процедури в медицинския център във Варна, НЗОК е изплатила на групата общо 115 млн. лева само за
болнична помощ през 2018 г.


Данни, получени от НЗОК по Закона за достъп до обществена информация, показват, че за 2018 г. на болниците, свързани с Михаил Тиков и фамилията му, само от здравната каса са платени 130 462 609 лева. Става въ­прос за най-голямата верига болнични заведения – УМБАЛ "Софиямед", УМБАЛ "Пълмед", МБАЛ "Бургасмед", пазар-
джишката болница "Здраве", МБАЛ "Проф. Димитър Ранев" – Пещера, и МБАЛ "Здраве" – Велинград. Освен това
още около 7.1 милиона лева публичен ресурс от НЗОК са изплатени и на аптечни мрежи и ДКЦ, свързани с фами-
лията Тикови. От години свързват Тиков с депутата от ДПС Делян Пеевски, което той отрича, казвайки, че бизнесът му няма нищо общо с политик или друг бизнесмен. Просто успял, започвайки от една аптека в Пещера през 1992 г.


За 2019 г. получените от НЗОК пари ще са още повече –


заради манкирането на управляващите по проблемите на медицинските сестри, благодарение на което всички болници получиха в средата на 2019 г. суми над предвидените по бюджет. За да не сърди никого във времена на избори (сестрите не влизат в тези управленски сметки) и да не нарушава ничии интереси, властта деблокира 50 млн. лева от резерва на НЗОК, за да увеличи клиничните пътеки. Така парите стигнаха до всичките 360 болници – държавни, общински, частни. Българският лекарски съюз (БЛС) и неговият председател д-р Иван Маджаров, управлявал "Пълмед" от веригата на Тиков, не подкрепяха идеята средствата да бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, тъй като щяха да отидат само към държавните и общински болници. Независимо че те приемат всякакви случаи, включително и на здравно неосигурени граждани, което не може да се случи в частните лечебни заведения.


Докато българската система на здравеопазване функционира по сегашния модел, който ощетява пациента, не
осигурява достъпни медицински грижи, тъй като специалисти и болнични заведения са неравномерно разпределени, недоволството ще расте и ще нагнетява напрежение и в обществото, и вътре в самата система. Необходима е радикална промяна.


А наливането на още и още публичен ресурс просто ще бъде изконсумирано от интереси, които нямат нищо общо със здравето на българските граждани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Каца без дъно , ама няма и "дърводелец" който да и сложи ...

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Прехвалената костова здравна реформа се оказа болшевишка, крадлива и измамна, както се и предвиждаше!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Нашата здравна система си е истински трилър.
  Безумно скъпа и неефективна.

  Common sense !
 4. 4 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Много добро статия. Като начало. Необходимо е постоянно ровене в темата и вадене на имена, сметки/плащания, обвързаности... Необходим е обществен натиск, за да започне промяна, а изваждането на възможно максимален обем информация е в основата.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Любопитно

  Няма ли как да препишем някоя от работещите системи?
  То и без това преписвачи са правили нашата.

  Еретик
 6. 6 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Моите малки наблюдения са:
  Навсякъде едно и също...
  - фиктивни пациенти уж пълнят болнични легла, докато пациентите си спат по къщите. - назначават се поголовно ненужни процедури
  - лекуват се пациенти не по най-ефективните начини, а по най-високо платените пътеки
  - измами в документи
  - искане за доплащане на всякакви неща

  Преди време се направи бегъл опит да се вкара пръстов отпечатък при регистрация, ама такъв съботаж и отпор беше...
  А държавата може поне да направи един регистър на всички болници и регистър на извършени процедури - всеки да може да си направи справка къде кога какви процедури са му правили. Регистър на лекарите с техните разрешителни и областите им. И последно - нека и всеки да има право да се консултира по документи с произволен лекар.
  След като са търговски дръжества - защо не работят на пазарен принцип?

  Пример - жена болна от рак отива на преглед и й казват, че ще я оперират на следващият ден (голяма болница в областен град). След консултация в София й предлагат лъчетерапия и жената след 2 месечно лечение се оправя. Връщайки се в първата болница направо я изгонват с думите - който те е лекувал да ти прави прегледи. Сега жената всеки месец си пътува до София.

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 851 Неутрално

  По комунистически: "пет за четири". По онова време питаш: "произвеждаш ли достатъчно за нормата и надницата, която получаваш?"- " Не я изкарвам, но бригадирът я докарва до преизпълнение на върха на молива!" За комунистите е важно да крадат до безпаметност. За тях не е важно какво работят, важно е да не работят! По-тъпа организация на здравеопазване световната история не познава! Няма я никъде по света. Уж пазарна, но с редица задължителности; всичко от началото до края е хипер задължително. Лекарят е длъжен да сключи договор с една застрахователна институция, каквато е в самата си същност здравната каса, ако иска да има достъп до средствата и! От къде накъде! Лицензиран си, разкрил си частна практика и изведнъж да си длъжен! Пациентите ти макар, че ежемесечно плащат вноски, също не могат свободно да избират и получават обезпеченост от застраховките си, а само там, където лекарят се е подал да се договорира с касата! Къде е основното правило на пазара: свободно предлагане, свободен избор, свободно ценообразуване. Когато пазаруваш, договорът е да харесаш стоката, да бръкнеш в джоба и платиш на търговеца! Ако някой е поел ангажимент да му възстанови сумата, го прави! Ограбиха държавата, "приватизираха" по комунистически (без пари) държавните и общински болници и от 20 години ограбват по най- безжалостен начин народа си.

 8. 8 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Снощи д-р Мирослав Ненков във "Видимо и невидимо" по БГонЕър много добре обрисува как се краде яко в здравеопазването чрез болници с по няколко легла и какво трябва да се направи с тях. За съжаление не можах да намеря качето видео с този разговор.

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Източването на здравната каса е организирано с подкрепа на всички структури на властта имащи отношение към здравеопазването и структури имащи задължение да отговарят за борбата с организираната престъпност. Организацията е построена върху кадровата политика, която се управлява от ДПС. Тези, които хвърлят вината върху Иван Костов нямат никаква представа и повечето от тях са подставени лица със задача да отклоняват вниманието от истинските крадци. Каквато и организация на системата за здравеопазване да се направи, всичко зависи от човешкия фактор, назначен да отговаря по цялата верига на отчетност и управление на финансовите потоци. Отговорник от ДПС за кадруването е все още престарелият Ботьо Томов Велинов - бивше величие от ДС. Всъщност той отговаря за енергийния сектор, но налага синчето си да отговаря в системата на здравеопазването, като му организира път да координира дейността по кадруване и взаимодействие между отговорните структури по линия на здравеопазването . На никой не му прави впечатление, защо в парламента под формата на така нареченият конкурс, винаги се предлага само един кандидат за одобрение. Всъщност, той е предложение на БотЬо Томов Велинов, предварително съгласуван с ДПС (естествено с КОЙ) и впоследствие съгласуван с цялата власт за одобрение в парламентарните комисии. На по ниски нива отговорността по организацията и съгласуването се възлага на синчето Тома Ботев Томов. Синчето го нагласиха и съветник в парламентарната комисия по здравеопазване, нищо, че е само със средно образование (техникум в Бургас по туризъм) и не случайно в графа образование срещу неговото име няма какво е завършил. За силата на паралелната власт може да се съди и от това, че по времето на Орешарски назначиха техния си човек (Цветлин Йовчев) за министър на вътрешните работи и му дадоха ресор вицепремиер по здравеопазването, за да може Тома Ботев Томов да му стане съветник по въпросите на здравеопазването, което да му послужи за бъдещата му кариера в системата. Началото на кариерното му развитие беше поставено по времето на министъра на здравеопазването - Желев, при който Томето му го трапосаха за съветник. Впоследствие го вкараха в управата на Подкрепа, за да участва в решенията на надзорния съвет на здравната каса, където играеше ключова роля в бизнеса. Най- успешният им шеф на здравната каса беше Румяна Тодорова, сестрата на Илиана Йотова. Не случайно я преизбираха три пъти за шеф на здравната каса. А сега я сложиха да ръководи агенцията по ваксините. Когато глу*ака Москов го употребиха като министър на здравето, Томето му го направиха съветник и той се яви скритият играч с далаверата с ваксините и пръстовите отпечатъци. Направиха така, че политическата БЕЗотговорност се стовари върху Реформаторите, а финансовите активи ги пое ДПС. По времето на бума с частните болници - договаряш кредит ( не случайно Ботьо и синчето му са съдружници във фирма за бързо кредитиране " Коджент консулт", правиш болница и по веригата ти се осигурява съответния обем финансиране от здравната каса да си изплатиш кредита и същевременно се задължаваш завинаги след това да спонсорираш ДПС. И незаконният реекспорт на лекарства и...... А умниците лапат мухите и повтарят, че Костов е виновен.

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  Това, което сте описали така подробно, е ужасяващо. То е още едно пряко доказателство, че сме задушени от страшна мафия. И не виждам кой и как може да ни спаси.

 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  Евала за коментара, трябва да има повече такива, за да можем и ние, по-обикновените хора да разберем нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ни ги представят из медиите.

  Видях в статията да пише отново за Мишо Тиков - няма такава мишка като него в целия Пещерски регион, всеки местен ще го потвърди. И как така стана мултимилионер от една аптека в гр. Пещера, с която бил започнал през 1992 година на никой не му е ясно, защото това просто не е вярно. Той си е чист измамник (както много други), който просто има правилните връзки, за да започне такъв бизнес. Защото не всеки, който е пожелал да се занимава с лекарства е успял, да не говорим за това, че се изкупват (от него) болници на килограм... Пълна гнус!!!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Дори в най-комерсиалната, каквато е американската, редица болници не са търговски дружества, а собственост на фондации и асоциации и работят нон профит", заяви д-р Виткова"
  Типичен пример на изказване силно в левата посока. Ами да върнем старото положение - държавни, "безплатни" болници, дето всичко ставаше с връзки и с плащане под масата, а средствата пак ги плаюахме ние, дали през осигуровките или през бюджета, все тая.
  Крайно време е, броя на болниците да се приведе в някакво съответствие с броя на населението. Срга държавни и частни болницо просто си крадат, като фалшифицират процедури, удължават престоя в тези заведения и т.н.
  Отделно едно огромно перо отива за лекарствата, където произвдители и дистрибутори купуват експертите от касата и болниците на едро и после държавата, разбирай ние, плащаме сметката.
  И последно, но не и по значение всяка държавна, па макар и световно неизвестна болница се снабдява с най-различни скъпи и със скъпо струващи подръжка и консумативи и това става по съвършено несен начин с "връзки' и прочее номера, не без любезното съдекствие на дилърите на тази техника.
  И после се чудим, защо въпреки по-глемите средства, здравеопазването стои нс същото ниво.
  Знае ли човек, "радоста' на тези, които туриха Гешев за главен прокурор, може да помогне, а може и по-зле да стане - ше видим.

 13. 13 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Прехвалената костова здравна реформа се оказа болшевишка, крадлива и измамна, както се и предвиждаше!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Ама разбира се, че Костов е виновен. Как не се сетихме по-рано.

  Не ви ли омръзна с този Костов бе...

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Докато Тиков/Пеевски печелят от вашите вноски за здраве, всяка година цяло едно село от двеста новородени деца умира в България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Без реформи, колкото и пари да се наливат нищо няма да се подобри, само някои ще стават все по-богати.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Парите отиват за стентове на здрави хора, болните умират поради липса на пари. Корумпирани и безскрупулни здравни работници.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  "Тези, които хвърлят вината върху Иван Костов нямат никаква представа и повечето от тях са подставени лица със задача да отклоняват вниманието от истинските крадци."

  Да разбираме ли, че здравната реформа, зачената от Илко Семерджиев, здравен министър в правителството на г-н Костов, е била съвършена или поне толкова добра, че не допуска никакви крадци - истински и фалшиви? И само това е причината шефът на БЛС, д-р Анрей Кехайов да се занимава с търговия … на горива?

  "Каквато и организация на системата за здравеопазване да се направи, всичко зависи от човешкия фактор, назначен да отговаря по цялата верига на отчетност и управление на финансовите потоци. "

  В какъв смисъл твърдите "каквато и организация на системата на здравеопазването" - търговска организация със съответната закрила на търговската тайна? Държавна организация … с вече две тайни, държавна и служебна? Или медицинско-експериментална върху български "клиенти" с цел квалификация и последваща миграция извън "българската експериментална система"?
  И да, финансовите потоци как помагат на изцеряването на "клиентите на здравни услуги"? Колко средства са похарчени за анти Хив лекарства и има ли един излекуван, например?

  За ДПС сте напълно права. Само сте изпуснали пропагандата на Данчо Салфетката по време на повишението на здравната осигуровка с 33% през 2008 г. и последващото "открадване" (от Малката Пица) на (несъбрани) средства в актуализираният (поради избушване) бюджет на НЗОК. Но това е друга тема, по-скоро данъчно-фискална.

 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  крайно време е НЗОК да се закрие, ама ще спрат кражбите

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  крайно време е НЗОК да се закрие, ама ще спрат кражбите

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  крайно време е НЗОК да се закрие, ама ще спрат кражбите

  Истината ни прави свободни.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK