Данъците в София също тръгват нагоре

Ако сега гледаме резултатите, то евентуално покачване на данъците преди година като нищо щеше да обърне вота в столицата.

© Юлия Лазарова

Ако сега гледаме резултатите, то евентуално покачване на данъците преди година като нищо щеше да обърне вота в столицата.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Преди 10 дни ИПИ публикува своя Алтернативен бюджет за 2019 г. В рамките на представянето ясно заявихме, че ни очаква вълна от повишения на местните данъци, което се превърна и в основен акцент от събитието за много медии. Към днешна дата идеите за увеличение на местните данъци вече са факт, като най-големите общини – София и Пловдив, също се включиха в надпреварата. Безспорно най-големият фокус попада върху Столична община, тъй като увеличението е първо от поне 10 години (виж данните за данъците тук) и обичайно медийното внимание се фокусира върху столицата.


Защо сега се покачват местните данъци?
Традиционно у нас местните данъци следват плътно политическия цикъл. Данъци се вдигат в първата и втората година от мандата, след което идва затишие до провеждането на местните избори (виж историята на местните данъци тук). Местните налози имат специфичен характер – не са автоматични отчисления (като при подоходния данък или ДДС например), а реално се вадят пари от джоба и се плаща в общината, което ги прави изключително непопулярни. През 2017 и 2018 г. например бяха вдигнати осигурителните вноски за пенсия с по 1 процентен пункт, което на годишна база изземва повече от всяко повишение в местните налози, но реакция почти нямаше. При общините е по-сложно – всяко повишение води до силно негативна реакция, което означава, че никой не би го направил точно преди изборите.


Прегледът на ИПИ на данъчната политика на местно ниво през годините показва, че в години след избори се наблюдават по 60-70 примера за повишения на данъци на местно ниво. Най-вероятно подобна ще е картината и сега – през 2020 и 2021 г. поне половината общини ще предприемат някакви стъпки за увеличение на местните налози. Забележете, че в тази сметка изключваме такса смет, която също ще върви нагоре. Тази вълна от по-високи местни данъци в известен смисъл ще отговори на призива на финансовия министър – общините да използват по-активно данъчните си правомощия, но в същото време няма да промени драматично структурата на общинските бюджети. Зависимостта от държавния бюджет и европейските средства, от една страна, и липсата на адекватен ресурс за публични инвестиции, от друга, ще остане. Темата за фискалната децентрализация – преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане на физически лица към общините (виж тук), не само няма да изчезне, а ще е все повече на дневен ред. Само с имуществени данъци няма как да се постигне финансова самостоятелност – 10 годишни усилия за вдигане на ставки и повишаване на събираемостта категорично го доказват.


Какво се случи в София?


Всеки, който следи внимателно процесите в столичната община, знае, че покачването на местните данъци беше на ръба да се случи още миналата година. Причината да не се случи тогава беше изцяло обвързана с изборите – ако сега гледаме резултатите, то евентуално покачване преди година като нищо щеше да обърне вота в столицата. Предложението сега се фокусира върху възмездното придобиване на имущество и върху облагането на превозните средства. Двете теми обаче не са идентични и по-добре да се коментират отделно.


Едно от предизвикателствата пред столичната община е как да финансира инвестиционната си програма, особено в новите квартали, където липсва адекватна инфраструктура. И, по възможност, това да се случи като по-голяма тежест падне именно върху тези нови квартали. Има два начина това да се случи през данъците – единият е през промени в данъчната основа на имущественият данък, другият е през повишена ставка на данъка върху сделките. Ако не можеш да направиш първото, опираш до второто. Това се случва и в София.


Проблемът с данъчната основа на имотите


Данъкът върху недвижимото имущество в София стъпва на крайно усложнена формула за данъчна оценка на имота, в основата на която стои зонирането на столицата. В зависимост от зоната, в която попада жилището ви, коефициентът за местоположение варира от 28,1 до 93,6 на квадратен метър – това е над 3 пъти разлика в данъчната основа за различните квартали. Текущите границите на зоните в София са определени през 1998 г. Тези зони безспорно са отдавна остарели както заради промяната в динамиката на някои от традиционните квартали, така и заради развитието на новите квартали, които преди 30 години са имали съвсем различен облик.


Големият проблем в облагането на имотите в столицата е именно в данъчната основа и конкретно в зонирането. Промяната обаче е политически трудна. Последното предложение за подобна реформа беше на Минко Герджиков през 2011 г. (виж тук). Предложението за ново зониране тогава предизвика скандал и доведе до неговата оставка. Подобно решение е трудно, но има и друго. Очакването на общините (не само на София) е, че скоро ще има законодателни промени, които да променят формулата за данъчната оценка на имотите и/или направо да обвържат данъка с пазарната оценка. Това би решило проблема на столицата с районирането, и особено спрямо новите престижни квартали, без да се влиза в голям скандал. Чакането обаче може да се превърне и в капан – отлагаш решение заради очаквани законодателни промени, които обаче също може винаги да се отлагат.


Екологичният компонент при колите беше въведен заради София


Докато при облагането на сделките откровено говорим за повишение на данъчната тежест, то при облагането на превозните средства ситуацията е малко по-различна. Промените в закона в края на миналата година промениха облагането на автомобилите – данъкът вече се формира по съвсем друг начин, в т.ч. с появата на екологичен компонент. Този екологичен компонент би трябвало да натовари повече тези с ниска екологична категория и да облекчи тези с висока категория. В София, както и в повечето общини в страната, обаче за текущата 2019 г. останаха минималните по закон нива на екологичната компонента. Те варират от 0,40 до 1,10, което означава, че, с изключение на категориите евро 1 и 2, които получават коефициент 1,10 и евро 3 (коефициент от 1), всички други получават отстъпка от данъка. През 2018 г. голяма част от автомобилите в София плащат по-нисък данък спрямо предходните години. Това се вижда и от отчета за полугодието на общината – 6,5 млн. лв. по-малко са събрани от данък върху превозните средства за първите 6 месеца на 2018 г., като до края на годината разликата ще достигне около 10 млн. лв.


Предложението сега се възползва от възможностите на закона и завишава облагането на автомобилите с ниска категория (с максималния по закон коефициент 1,40), премахва отстъпката за автомобилите с евро 4 (вместо 0,80 става 1,00) и запазва отстъпките за автомобили евро 5 и 6. И докато тези промени бяха очаквани – законът беше променен най-вече заради столичната община и беше ясно, че столицата ще се възползва максимално от диференцираните ставки, то малко по-изненадваща е промяната в облагането и спрямо мощността, като са засегнати всички над 74 kW. Така, единствените незасегнати от по-високото облагане ще бъдат автомобилите до 74 kW, които имат евро 5 или 6. Ако сравним спрямо 2017 г., то ако автомобил има евро 5 или 6, дори и по-мощните най-вероятно няма да плащат по-висок данък. Голямата тежест в случая ще падне основно върху автомобили, които са с евро 1 и 2 и с голяма мощност.


Ролята на районните кметове


Всичко казано дотук се опитва да обясни общата рамка и конкретно картината в София. По-високите данъци няма как да са добра новина за данъкоплатците, но на много места бяха очаквани. Без фискална децентрализация и с калпава данъчна основа за имотите, всички общини имат стимул да бутат данъка върху сделките нагоре – не е случайно, че това е единственият данък, при който общините масово отиват на максималната ставка (3 на сто). Ефектът от по-високия данък върху сделките в София ще е около 20 млн. лв. допълнителен приход. В случая, поне е добра идеята половината от събраните средства да се харчат от районните кметове – така ще има известно съревнование кой и как се справя с публичния ресурс. Столичната община, в случая, е готова да предприеме известни стъпки за децентрализация в посока районни кметове, остава и държавата да направи такива по оста централен бюджет – общински власти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Данъците в София са ниски, няма какво да се лъжем, не може да не вървят нагоре, ако искаме столицата да се развива като модерен европейски град.
  Съвсем друг въпрос е, че сега се вдигат, а Фандъкова предизборно директно излъга, че няма да се вдигат. Ако беше казала истината, поне според мен, щеше да загуби изборите.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Данъкът за колите в София се вдига за втора ПОРЕДНА година. Услади им се на герберастите .
  Разбира се удариха най-уязвимата част от населението и разбира се с лъжливи мотиви.
  Браво фандъкова, браво бойко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие си платете 743-те милиона задължения към Топлофикация София първо пък после се оплаквайте от данъците си.
  Щото, който и да е кмет и който да е Министър председател все привилегии тип комунистически прилага. Който не му харесват данъците да си се връща на село.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Да не забравям, че при определянето на данъците доста често институциите послъгват а други откровено нарушават законите, по които са ДЛЪЖНИ да работят.
  Отново гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Ти за кои данъци и за кои квартали коментираш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Габровски - ела да видиш колко ми дължат и после се обаждай. И кажи какво стана с парите на Топлофикация в КТБ и защо мекерето, което ги потурчи, не е в затвора.
  Колко залагаш, че нямам дългове а че те ми вземат повече от консумираното.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Данък сгради и такса смет, заради непроменените от години данъчни оценки, са безумно ниски в целия град. В момента данъчните оценки в София са около 40-50 % от пазарните нива на имотите. Ако оценките се нормализират, всъщност данъците ще се удвоят.
  Не ми е проблем данъците да се повишат - за старите коли трябваше много повече, за да има ефект, но както и да е, а че не бива да се лъже населението. Другото, което е даже още по-важно, е как се харчат данъците, но това е съвсем друга тема.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Май си снощен. Виждам само дива селска завист, злоба и НИКАКВИ факти и аргументи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Няма лошо да се вдигат данъците на старите боклуци,които напълниха държавата и са опастност за всеки ,а данъците на коли с Евро 6 са по ниски в столицата ,отколкото в провинцията ,само за една нова кола ,данъка е по нисък , отколкото на 2 сравнително запазени в провинцията с ЕВро 4 .

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами то е просто бе човек. Значи КЕВР ви залага умишлено ниски цени. Друг вариант няма. Няма как хем да дължат хем да имат такива задължения. А се краде отявлено и никой не мрънка. Как пък няма един протест против Топлофикация

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напротив. Аз от малкото дето искам да се дават повече капиталови разходи за София. Но не съм съгласен със селските ви номерца относно плащанията на комуналните услуги.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  За кои квартали коментираш защото има големи разлики в пъти.
  Такса смет се определя по друг начин и всъщност от години е завишена.
  Едно време в данък сгради бе включена и застраховка на имота- това знаеш ли го ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  И това не е вярното решение. Трябва да е на база реално отделените газове ама трябва акъл и работа. Така на калпак е по милиционерски просто и удобно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  понеже търгувам с имоти, мога да те уверя, че в абсолютно във всички квартали данъчните оценки са по-ниски от пазарните нива - между 2 и 3 пъти.
  примерно стар апартамент в строгия център от 90 кв.м. има данъчна оценка 80-90 х. лв., а струва поне 250-300 000 лв.
  малко по-близки до истината са оценките на новото строителство - около 1500-1800 лв. на кв. при пазарни цени около 30-50 % нагоре.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Докажи го . Кажи и кой назначава ДКЕВР. Вроятно аз ??? Всъщност цените са доста завишени И на парно и на вода и на ток, като се товарят умишлено сметките на изрядните платци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Колко пари залагаш? ако си прав за мен ти плащам тройно. Говори ми в цифри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Данъчната оценка е нещо много различно от пазарната(която през годините и се срина на моменти) и формулата е доста сложна. Колко % например е овехтяването на една сграда на годишна база според теб ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да ти го обясня просто
  Ако държавата даде 743 милиона лева още за София да си оправи скапаната градска среда и да заприлича на столица е супер.
  А като ги даде за парното на софиянци е подигравка с останалите жители на България. Сега дано схванеш.
  И в Габрово вдигнаха данъците миналият месец нямаше партия дето да е против. А тука всичко се обсъжда.
  Даже искаха миналата година да правят детските градини и ясли напълно безплатни, но обществото беше против за да има дисциплиниращ ефект.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Коментирай и такса смет защо е на данъчна оценка и като как според теб един имот в нова сграда замърсява повече от един стар в съседния блок но панелен и на 45 години ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Я кажи колко ти е данъка и за какъв имот в Габрово?
  А парите ги дадохте за стиропор ВИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Весело

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  според мен и самата община не я знае формулата, не я знам и аз, коментирам единствено това, което знам със сигурност - разликите между пазара и данъчната оценка.
  иначе овехтяването на сградите по закон се смята за 25 г., а на практика е 2 до 3 пъти повече, че и отгоре, ако сградата се поддържа.
  аз лично очаквам, че ще се вдигнат данъчните оценки в следващите година - две, как - не знам, но ще го измислят властимащите, едва ли аз съм първият, който го вижда.
  всички трябва да са наясно, че местните данъци за един апартамент в центъра на софия са в пъти - да кажем между 2 и 8 по-ниски от Европа, накъдето сме се запътили.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е не ме интересуват мене данъците в промили ама ги вдигнаха. Дали ще са от 200 лева на 250 все ми е тая. Няма да обеднея.
  Не съм на парно но жалбата Топлофикационна Габрово най-много вдигна цените тази година. Гледам няма бунтове и няма задължения.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Като дойдат евро заплатите и евро пенсиите тогава говори за изравняване.
  Не коментираш такса смет и застраховката. Защо ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  такса смет генерално е сгрешена, трябва да се плаща на базаа живущите в съответното жилище, а не на база квадратурата и вида му.
  това е потресаваща глупост, която не разбирам защо не променят. може би заради липса на точна информация по колко човека живеят в съответния имот, докато квадратурата е ясна.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Говори в цифри - защото явно ЛЪЖЕШ. И кажи колко залагаш на облог лично с мен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  за застраховка за първи път чувам, честно казано, не е редно общината да застрахова живущите, това не е нейна грижа.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Защото КРАДАТ !!! Защото самотни вдовици пенсионерки с 300 левчета пенсия в центъра ги цакат с по 500-600 лева и повече годишно.
  Евтино ли ти се струва???
  Коментирай и застраховката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  виждал съм и продължавам да виждам самотни и бедни възрастни хора в центъра да живеят мизерно, защото не искат да си продадат или сменят жилището, с което са свикнали.
  ако си купят по-малко примерно в младост хем ще плащат по-нисък данък, хем ще им хартиса някой лев, но не.
  както и да е, не ми се говори за това.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Вярно ли и по каква лигика не е редно. А чувал ли си за застрахователен пул ?
  И застраховката бе от държавата а само бе включена в данъка.
  Ако стане голямо земетресение в София кой ще плати щетите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":

  Напротив - говори . Нали сме се запътили към Европа. Ако майка ти остане в това положение след 40 години ЧЕСТЕН труд как ще се чувства ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха.
  Ще проверя лично с колко се е вдигнал март и ще ти пусна сканирани документите.
  А ти ми обясни като клиент как хем Топлофикация София ти дължи на тебе и още 743 милиона.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  Кажи колко залагаш за моите "дългове". Не ми бягай по тъча.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Весело

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  докато няма застрахователен пул - а то няма, това си е проблем на собствениците на имоти, нали така.
  отдавна не желая нашата държава да носи отговорност вместо мен, а и никога всъщност не съм желаел.

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "Дясната" Фандъкова започна строителството комунизЪмЪ В София. София утре е Перник днес...

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#34] от "boevbisser":

  Хич не е весело. Приятен ден. И мисли малко повече по проблемите. Има и други камбанарии освен твоята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Да ги вдигнат, ОК. Но мога да се хвана на бас, че като ги вдигнат тия данъци, улиците няма да станат по-чисти и по-добре асфалтирани, сельо ще спре да си паркира 30 годишната бракма в градинката или напреко по тротоарите отпред, сгради ще се строят една през друга с минимално или никакво отстояние, градинки ще спрат да се превръщат в сгради и да спра да изброявам, че ми кипнаха лайната педи да съм си отворил очите.

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Да ги вдигнат, ОК. Но мога да се хвана на бас, че като ги вдигнат тия данъци, улиците няма да станат по-чисти и по-добре асфалтирани, сельо ще спре да си паркира 30 годишната бракма в градинката или напреко по тротоарите отпред, сгради ще се строят една през друга с минимално или никакво отстояние, градинки ще спрат да се превръщат в сгради и да спра да изброявам, че ми кипнаха лайната педи да съм си отворил очите.
  —цитат от коментар 37 на parcaleste


  Ти не разбра ли, че вдигането на данъците е обратнопропорционално на чистотата на улиците?

 39. 39 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":виждал съм и продължавам да виждам самотни и бедни възрастни хора в центъра да живеят мизерно, защото не искат да си продадат или сменят жилището, с което са свикнали.ако си купят по-малко примерно в младост хем ще плащат по-нисък данък, хем ще им хартиса някой лев, но не.както и да е, не ми се говори за това.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  И това е оправдание такса смет да се смята по безумна формула?

 40. 40 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 995 Весело

  Честито, честито!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 41 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Весело

  До коментар [#39] от "parcaleste":

  Не е оправдание, кметът просто мрази герб и това понякога замъглява ако не преценката му, то коментарите със сигурност.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#34] от "boevbisser":

  Защо преди имаше а сега няма?
  Да си представи следната хипотеза. Става трус и твоя блк се срутва. Тотал щета. Ти имаш застраховака но имотът ти е на 5-тия етаз. Долните 4 под теб нямат застраховки . Какво правиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#41] от "boevbisser":

  Мразя всички престъпници а ти май в случая им симпатизираш с елементи на любов.
  Както виждаш и твоите опити да ги оправдаеш за кражбите са несъстоятелни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#34] от "boevbisser":

  Данъчната оценка може и за трябва да се вдигне, но тогава данъкът в промили трябва да падне. Трудно данъкоплатецът ще приеме вдигане наместните данъци в пъти. Най- дразнещо разбира се е и видимото пилеене на следства в грозни, скъпи и некачествени ремонти, което допълнително засилва чувството за несправедливост. А по кварталите, където Фъндъкова щеше да влиза преди изборите, нищо не е правено от години. Бетонни гаражи, коли по тревните площи, сградите приличат на катуни, защото всеки е клепал и нарушавал ЗУТ, но инспектората дреме, улиците само се кърпят , но не се ремонтират изцяло за да има за кръпкарските фирми работа доживот, цигани , пардон ромейци с каруци обикалят денонощно и събират някакви неща необезпокоявани нито от полиция, нито от инспектори, паркиране кой където иска и т.н. И при това очевидно неизпълнениеу на основните общински задължения Фъндъкова казва" Мили софиянци , приемете по- високи данъци , за да е по- чист въздухът на София" Цинизъм, при положение , че старите коли, макар и обложени с повече пари , ще продължат да пушлявят, циганите ще препродадат модерните печки, дето ромската кметица ще им подари, колите ще спират по разкаляните тревни площи необезпокоявани от никого. Как въздухът ще стане по- чист, ако обичате...

 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5653 Весело

  До коментар [#40] от "Taiga":

  "Денег нет, но вьi держитесь" - кой и къде го каза?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#41] от "boevbisser":Мразя всички престъпници а ти май в случая им симпатизираш с елементи на любов.Както виждаш и твоите опити да ги оправдаеш за кражбите са несъстоятелни.
  —цитат от коментар 43 на КМЕТ В СЯНКА


  Не всички кмете, не всички! Някои доста са ти "на сЪрце", като Иванчева, Полфрийман. Ама те са "добри" престъпници, защото са от "наЩе".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 47. 47 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В София стандарта на живот е равен на средноевропейския и е редно и данъците да бъдат средноевропейски.

  А карането на кола в центъра требе да е лукс само за много богати.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Щом има заблудени, та са повярвали, да им е честито. Но пък и най - голямата средна заплата е в София. Така, че имат пари да плащат.

 49. 49 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дневник, коментарите ви вече са баси досадата. Не се четат заради лицето нарекло се "Кмет в сянка".

  Направете нещо.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#49] от "ktu09630174":

  Нещо истината не ти понася !!! Колко герберастко - моля другарко ! Що не пуснеш един донос до радостта ? По милиционерски !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нещо требе да се направи с пренаселеноста на София.

  Данъците са добър инструмент. Но не е достатъчно.
  Преди години имаше идея министерва, агенции и институции да се изселват в други градове. Какво стана с таз хубава идея?

  Защо Земеделието трябва да е в София. Защо дори Морската администрация е в София??

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#47] от "ktu09630174":

  Колко богати имат право да карат в центъра и какво ще направиш с живеещите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#49] от "ktu09630174":Нещо истината не ти понася !!! Колко герберастко - моля другарко ! Що не пуснеш един донос до радостта ? По милиционерски !!!
  —цитат от коментар 50 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, едно въпросче? Кой, аджеба, те провъзгласи за рупор на истината!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#51] от "ktu09630174":

  Мога да ти кажа защо но истината няма да ти хареса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Много ми е интересно, защо просто общините не задължат строителите на нови сгради, да строят и инфраструктурата към тях. Все пак нали те трябва да продават готов, завършен продукт? Така или иначе цените, особено в София са...все едно клиентите си плащат и за тръбите и канализацията, но не ги получават. А общината, или по-скоро ВиК, да поемат само поддръжката(след края на някакъв там гаранционен период от фирмата изпълнител)?

  мурзилка
 56. 56 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Дана Фандъкова е КРАДЛА!!!!

 57. 57 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Много е просто! По сегашната формула римляните не плащат нищо, а българите са прецакани!

 58. 58 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ром-десните пак искат да увеличават данъците, въпреки че икономиката расте.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 59. 59 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#51] от "ktu09630174":

  Не виждам защо парламента и президенството са в София?
  Парламента да си отиде във Велико Търново, а президента например в Пловдивили дори в Казънлък! В Търново да отиде също военното министерство, а външното при президента!

 60. 60 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Аз съм за за яко вдигане на данъците недвижимист в София, съглсен,че са ниски , но има едно НО:

  Ако може да не не се гепи толкова много като с безъмни ремонти на ремоинтите и пейки за по 15 бимбарици.

  Да си плащаме данъци като в белите страни и да заприличат градовете ни на нормални .т.е да са чисти и приветливи, но ако се хване политик в корупция

  1. Отнемне на цялото му имущество вкл. на роднините му до 9то коляно (така доста хора ще го дебнат)

  2. Забрана за заемане на държавана склужба за него еи роднините му до 9то коляно за 3 поколения

  3. Бой с пръчки на голо по царя
  и така до 10 в този дух.

 61. 61 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 802 Весело

  Селяните да не говорят за данъците на софиянци, защото един колега се хвали, че за къщата си с двор в един от областните градове, плаща 15 лева данък годишно.
  Да не вземат и на селяните да ви вдигнат няколко пъти данъците, че да се сетите за какво става дума

 62. 62 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Селяните да не говорят за данъците на софиянци, защото един колега се хвали, че за къщата си с двор в един от областните градове, плаща 15 лева данък годишно.Да не вземат и на селяните да ви вдигнат няколко пъти данъците, че да се сетите за какво става дума
  —цитат от коментар 61 на 001


  Ами защо не, ама първо да се осигури качество и достъпност на инфраструктурата и обществените услуги като в София. Да има редовен обществен транспорт с автобуси, трамваи, тролейбуси и метро, минаващи на всеки няколко минути и самолети, да има топлофикация, да има 55 болници, в това число и високо квалифицирани специалисти, повечето от които, които останаха въобще в България, изпобягаха в София и другите големи градове, за да не се налага човек да пътува 30+ километра, че да се лекува в единствената болница наоколо, която е в областният център, да има въобще всички екстри, които има в София.

  мурзилка
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#55] от "Маршалов":

  Защото парите са заложени в разрешенията за строеш но и тези пари ИЗЧЕЗВАТ някъде !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  строеЖ

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Да има и осигурени добре платени работни места и в провинцията и ниската безработица, каквато е столицата. Ама хък, в провинцията с някои много редки изключения, сме като в 17-ти век, а искате и високи данъци да плащаме....Срещу какво?

  мурзилка
 66. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Любопитно

  До коментар [#55] от "Маршалов":Защото парите са заложени в разрешенията за строеш но и тези пари ИЗЧЕЗВАТ някъде !!!
  —цитат от коментар 63 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако това е така, къде по яволите е проКУРата и следствието. Тои десетина години управление на тиквата-слънце кво правеха по въпроса. Местеха си го от единия в другият крачол ли?

  мурзилка
 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3705 Весело

  " Традиционно у нас местните данъци следват плътно политическия цикъл. Данъци се вдигат в първата и втората година от мандата, след което идва затишие до провеждането на местните избори (виж историята на местните данъци тук). "

  Честито нова кметица ! Така де - по - малкото зло ! Не виждам много възторжена радост по форумите от ония, които бяха в сърдечни терзания как сини щели да подкрепят Манолова, а пък трябвало по братски да прегърнат Данчето и да и ударят едно рамо....Айде сега да се радваме на поредното щавене на кожата на софиянци по стария начин - с вдигане на данъци, такси и налози, че да има за вълка, черепа и схемите на сараите с техните схеми.......

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе ти си частен клиничен случай, престани да абсолютизираш всичко през собствения си ограничен мироглед. На никой не му дреме ти точно какво плащаш.

 69. 69 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вземи една такава самотна вдовица и мирясай бре... От тия хормони съвсем ще откачиш :)

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#68] от "niakoi_si":


  До коментар [#69] от "niakoi_si":

  Нервиш ли се ? Защо така ти действа ИСТИНАТА !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Парите от разрешенията за строеж също са смешно ниски и очаквам общината да ги вдигне, в различните квартали е 10-20 евро на кв.м. разгърната застроена площ, тези пари за никаква инфраструктура не стигат. Ниските такси за разрешение за строеж стимулират новото строителство и презастрояването, а не го ограничават, както би трябвало да бъде. И, естествено, не стигат за инфраструктура.
  Имам приятели в Белград, там - между 150 и 200 щ.д. на кв.м. РЗП, като общината ти довежда цялата инфраструктура, вкл. асфалта до парцела, в който ще строиш.
  Така беше допреди няколко години.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#71] от "boevbisser":

  Предложи го на твоите. Сегашните пари къде отиват ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3287 Весело

  До коментар [#72] от "КМЕТ В СЯНКА":

  кои са моите?
  какви пари, това са смехотворни суми.
  примерно строиш блок с 2000 кв.м. РЗП в Манастирски ливади, плащаш около 40 000 лв. такса за разрешение за строеж. С тези пари вода ли, канал ли, тец ли, асфалт ли, градинка ли, ток ли, какво точно да ти направят.
  да не говорим, че тези пари сега отиват централно в общинския бюджет и нямат нищо общо с инфраструктурата за съответния район, малко като при държавния бюджет.

 74. 74 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Ще проследим дали червените кметове (социалните кметове) ще намалят данъците.

 75. 75 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#68] от "niakoi_si":До коментар [#69] от "niakoi_si":Нервиш ли се ? Защо така ти действа ИСТИНАТА !?
  —цитат от коментар 70 на КМЕТ В СЯНКА


  Моля ти се бе "кмете", кажи ми от къде взе "тапия" за "истина", та си мислиш, че твоята "истина" е "вярната"!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От какво да се нервя? На мен данъка на колата ми падна драстично миналата година. А данъците на имотите според мен са кретенски ниски специално за София.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#75] от "todor._89":

  Аз си казвам моята а ти си казвай твоята. Така е при демокрацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#76] от "niakoi_si":

  Радвай се тогава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чак пък да се радвам... Това са незначителни неща.

 80. 80 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#75] от "todor._89":Аз си казвам моята а ти си казвай твоята. Така е при демокрацията.
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, само, че в такъв случай не забравяй да уточняваш, че това е твоята "истина", а не "ИСТИНАТА" както си написал.

  "Защо така ти действа ИСТИНАТА !?"

  Някой може да се заблуди, че ти определяш каква е истинската "ИСТИНА" и тя е "ИСТИНАТА". А сам знаеш, че не е така!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 81. 81 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Очакването на общините (не само на София) е, че скоро ще има законодателни промени, които да променят формулата за данъчната оценка на имотите и/или направо да обвържат данъка с пазарната оценка."

  Това е смехотворно бе.
  Какво означава да се обвърже данък с пазарната оценка?
  Лицензирани оценители ще обиколят всеки един имот в страна, за да го оценят ли, бе?
  Това малоумие, който го е измислил, да се метне веднага от някой от виадуктите на магистрала "Хемус".
  Дори и НС да приеме с пилешкия си мозък това, то ще падне веднага в Конституционния съд, защото няма как да базираш данък върху нещо фиктивно като пазарна оценка, която никога не е правена....

 82. 82 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7552 Неутрално

  Повишение на данъците ще се случи, дано бъде в разумни граници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 83. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  "Очакването на общините (не само на София) е, че скоро ще има законодателни промени, които да променят формулата за данъчната оценка на имотите и/или направо да обвържат данъка с пазарната оценка. "

  Това едва ли предполага при срив на цените на имотите и данъците да се намаляват?!

  I Want To Believe
 84. 84 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  "Данъците в София също тръгват нагоре"
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ и не само за София.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 85. 85 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 813 Неутрално

  простата даскаличка да се скоминяса дано!

 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5616 Любопитно

  Че има ли още коли, които са с евро 1 и 2:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Изборите минаха, жалко, че някой е очаквал друго.

 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#86] от "penetrating":

  Има, тук е ролята на КАТ, които така подават грешна информация към НАП.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не! Прекаляваш и наистина не се изтрайваш! Коментираш , без да си компетентен в материята и с упорит хейт на махаленско ниво! Дебатът изисква да чуеш и проумееш и друга гледна точка. Да си прочел поне един годишен бюджет на СО? Да си направил анализ на структурата на собствените му приходи, и да си видял, че те са под 30% от общите( останалото са преводи по делегирани държавни дейности от РБ, от програми финансирани от ЕС и заеми)? На разходите по пера и направления? На темпа на доходите на домакинствата последните 7-8 г. които са нараснали двойно, при натрупана инфлация под 20%, а данъчните ставки и тези на таксите са почти непроменени и разходите за комунални услуги ( в % от общите им) са паднали 2 пъти? В София са регистрирани 700 хил. леки коли и 50 хил. товарни, а от данък МПС постъпленията са 100-105 милиона лева(6-7% от бюджета) и половината от собствениците плащат под 100 лв. за таратайките си? От данък върху недвижимости приходите са също толкова , а от такса смет около 200 милиона лева (11-13% от приходите), при 600 хил домакинства и 120 хил. обекта на търговци по смисъла на ТЗ плюс имоти на публичния сектор. И то в град , в който се създава 45% от БВП на страната и където средната РЗ само на наетите тази година ще е около 24 хил лева, а покупателната способност е над 75% от средната за ЕС и двойно по-висока от останалата част на страната. И че всички големи инфраструктурни обекти в София са изградени не със данъчни приходи , а с над 4,5 милиарда лева грантове от ЕС и още толкова от РБ. И че 600 хил. жители на София ползват транспортни услуги с преференции. Аз, когато преди няколко години навърших 68 г. пътувам с карта за МГТ за 8 лв/месец или за по 25 СТОТИНКИ на ден , и то неограничено.
  Не вярвам. Ти си типичен пример за човек, без осъзната гражданска отговорност пред общността и града, в който живееш ( като теб са огромната част от населението, за съжаление), но държиш да го експонираш поне 20 пъти само по тази тема! Помисли си!

 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7036 Разстроено

  Де да беше само в София...

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5616 Весело

  До коментар [#88] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Информационните системи на държавната администрация :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK