"Ами, провалихте се". Състоянието на центровете за деца е известно още от 2012 г.

Изоставените, забравените, "складираните" деца все още се измерват в хиляди.

© Дневник

Изоставените, забравените, "складираните" деца все още се измерват в хиляди.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


Митко е 16-годишен, с диагноза аутизъм. Той е един от героите на журналистката от Би Би Си Кейт Блюет в последния ѝ филм за българската система за грижа.


Митко мечтае да се махне от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в който живее, защото там всички деца са малки и увредени, и той няма с кого да общува. Не ходи на училище. Понякога е гневен и блъска по стената с камък. Или бие децата. Дори посяга на възпитателката. Понякога седи сам в празната си стая, клати се на леглото и си пее, защото това го успокоява. Липсва му майка му, но тя е в Харманли, а той – в малко селце в Североизточна България – и тя няма пари да отиде да го види.
Началото на реформата в системата за грижа за деца е сварило Митко на шест. През 2010 г. след силен международен натиск е разработена Национална стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в Република България".


Към онзи момент в институции живеят над 7500 деца. Документът поставя ясни основи на подхода за извеждането им: приоритетно създаване на услуги, подкрепящи биологичното семейство; следващи стъпки, придържащи се към осигуряването на семейна среда (при близки или в приемно семейство), неразделяне на братя и сестри и гарантиране на връзка с родителите; извеждане на деца само след съставяне на индивидуален план; настаняване в резидентни услуги (каквито са центровете за настаняване от семеен тип) в краен случай и само до намиране на по-благоприятно решение.


Според така разписаната визия първи в семействата трябва да бъдат настанени децата с увреждания и децата от 0 до 3 години, тъй като са най-уязвими при отглеждане в институции.


Осем години и 260 млн евро по-късно, през 2018 г., около 3600-3700 деца растат в резидентна услуга, а не в семейна среда. Близо 1500 от тях са с увреждания. За сравнение, настанените при приемни родители деца с увреждане са под 180.


Равносметката е тъжна. Още по-тъжна е обаче пълната липса на изненада от нея. Въпреки че вниманието на Би Би Си стана повод всички да се взрем по-внимателно в недъзите на процеса по деинституционализация, за работещите в сферата филмът не съобщава нищо ново.


2012. Годината на първия вестоносец


Само две години след старта на реформата в свое становище Националната мрежа за децата (НМД) алармира, че приемната грижа не се развива достатъчно, администрацията се раздува ненужно, а в някои от пилотно разкритите центрове за настаняване от семеен тип 9-10 деца с увреждания се отглеждат от един-единствен възпитател.


Създават се "реални опасности от замяна на големия тип институции с по-малки", подчертава НМД през пролетта на 2012 г.


След още две години, през 2014 г., доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) обръща внимание на тенденцията новите "услуги" да се разкриват в дворовете на старите, големи домове за деца, често в малки населени места и изолирани от външния свят.


Документът алармира също, че деца с множество заболявания и тежки увреждания се местят от дом за медико-социални грижи в ЦНСТ "без да e взета под внимание липсата на гарантиран синхрон между новата социална услуга и 24-часова специализирана здравна помощ и осигуряване на медицинско наблюдение".


2015. Да отчетем един проект


2015 г. е важна година, поради изтичане на програмния период – България трябва да отчете пред Европейската комисия какво е свършила с предоставените (по данни на УНИЦЕФ) 100 млн. евро по проектите за деинституционализация.


Фондация "Лумос" публикува доклад, в който анализира развитието на деца, преместени от големи институции в център от семеен тип. Изводите сочат, че макар да има известно подобрение във физическото състояние и уменията им, поставените в началото на реформата цели са много далеч от постигане – липса на терапия, изолация и обездвижване лишават децата с увреждания от всякакъв шанс за интеграция, или дори контакт с общността извън дома.


Проектите обаче са формално изпълнени, макар и в последния момент: в последните два месеца на годината са отворени цели 36 нови ЦНСТ. В същата година се провежда първият национален протест на хора с увреждания и техните близки, които настояват за реални услуги и подкрепа в общността.


2016. Правителството не е доволно


През 2016 г. Министерският съвет актуализира плана за действие по Стратегията за деинституционализация от 2010. Документът стъпва на постигнатите резултати и признава, че услугите за подкрепа в семейна среда не са достатъчни, а животът на децата с увреждания остава непроменен.


Поставен е и проблемът на младежите с увреждания, които с навършване на пълнолетие губят малкото услуги, до които имат достъп. Изследване на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към Новия български университет допълва картината година по-късно, опитвайки се да прогнозира бъдещето: "За децата и младежите с увреждания от ЦНСТ и защитени жилища сякаш няма никаква перспектива, различна от преместване в друга услуга или дом за възрастни."


Липсата на перспектива обаче изглежда като по-малкото зло, след като 2018 г. започва с разкритие за системно насилие в ЦНСТ за деца и младежи с увреждания в Габрово, станал известен като дом "Хризантема". Прокуратурата приключва разследването на случая с констатацията, че няма доказателства за насилие над деца. Мониторинг на БХК в същия период в центрове от семеен тип обаче открива "примери за почти 24-часова физическа фиксация, медикаментозна имобилизация и изолация без наблюдение".


2019. Годината, която отвори цяла пропаст


Ноември 2019 г. е месецът, в който вицепремиерът Томислав Дончев определи деинституционализацията като един от най-чистите примери за провеждане на реформа в България - според високите световни стандарти с оценка на нуждите и с адекватно планиране. А след това Би Би Си излъчи филм за "Забравените деца на България"...


Но голямата пропаст между реалност и представи за нея зейна още по-рано. Например, когато хиляди излязоха на протест срещу Националната стратегия за детето, без да са я чели. Когато депутат поиска неправителственият сектор да бъде отстранен от предоставянето на социални услуги, без ни най-малко да е наясно какво може да предложи държавата в замяна; пък и без да го интересува. Когато Европейската комисия беше дадена на съд, заради това, че години наред е давала пари за строеж на "центрове", без да провери какво се случва с хората в тях.


2019 беше и годината, в която една американска организация и една английска журналистка дойдоха, за да ни посочат с пръст здрави деца, настанени сред тежко увредени и оставени без никакъв контакт със средата им и биологичното семейство; болни деца, лишени от медицинско наблюдение и каквато и да било терапия; измъчени възпитателки, обгрижващи сами по 10-12 деца и младежи с увреждания без обучение, без подкрепа от специалисти и срещу минимална заплата. И да ни кажат "Това ли са ви новите услуги? Ами, провалили сте се".


А по пътя към този провал са изхарчени най-малко 260 млн евро финансиране от ЕС и Световната банка.


Обидно и болезнено е да признаем, че през цялото време сме знаели какво точно става. Наличието и на позитивни примери не е повод за гордост, нито пък е достатъчно за отмиване на срама и гузната съвест, защото изоставените, забравените, "складираните" (по израза на Кейт Блюет) все още се измерват в хиляди.


А защо стана така – вероятно, защото всички ние, като общество, създало съответстващите на възможностите и представите му институции – толкова си можем*.


* Изразът "те толкова си могат" доби популярност, след като през 2007 г., след филма за дома в с. Могилино, тогавашният социален министър Емилия Масларова го употреби по адрес на децата с увреждания.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Още ли се чудите защо лелки с по 500 лева заплата не гледат хубаво децата?

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Първо се информирах коя е тази "независима и загрижена " за децата журналистка . След това прочетох , това което е написала. не бих могъл да коментирам - опровергавайки или съгласявайки се с нейните писания. Но все пак , до колкото ми е известно БХК е организация , която не само КОНСТАТИРА "факти" , а е "призвана " да работи , без да чака "поръчки " от НЯКОГО да ПОМАГА АКТИВНО за преодоляването им ! та ето коя е другарката :
  Надежда Цекулова

  Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет, дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма „Кампании и комуникации“ в Български хелзинкски комитет.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Едва ли това обилно финансиране от всякъде и от всички предполага само ФИНАНСИРАНЕ на писания ! На кого помотнахте ДЕЙСТВИТЕЛНО другари от БХК . И това се очаква от вас , а не само високоплатени поръчкови публикации !
  През 2012 година Българският хелзинкски комитет е финансиран основно чрез дарения и субсидии от няколко частни фондации (Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Фондация „Оук“, Фондация „Лион Ливай“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“), международни организации (Върховен комисариат на ООН за бежанците), институции на Европейския съюз (Агенция за основни права на Европейския съюз, Европейска комисия, Европейски бежански фонд) и неправителствени организации (Център за подкрепа на хората с психически увреждания, ТехСуп Глобал).[5]

  " В предходните години сред спонсорите на организацията са Американска агенция за международно развитие, посолствата на САЩ и Нидерландия в България, Европейски център за правата на ромите, Институт за устойчиви общности, Министерство на труда и социална политика, Министерството на външните работи на Нидерландия, Програма на ООН за развитие, Програма ФАР и други фондове на Европейския съюз, Ромски образователен фонд, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа, Фонд „Джърман Маршал“, Уестминстърска фондация за демокрация.[5] "

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  260 000 000:3600=72222.22
  72222.22 :8 :12=752.31 на месец
  Мисля, че повече коментари са излишни

 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":
  До коментар [#3] от "doroteus":

  Так держать. Като не ти хареса новината — оплюваш вестоносеца... Не че това ще оправи новината, ама отклонява вниманието. Каквато и да е, каквото и да е завършила и работила, тя посочва факти, а ти нищо по темата.
  Да, и аз съм срещу "подарените пари" във всички области на живота, щото водят само до кражбата им и до краткотрайни, калпави, малки и странни промени, а понякога водят и до "ефекта на кобрата"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Какво да очакваме, като въобще цялата стратегия е била приета под натиск...

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":

  А Вие наистина ли вярвате на “медии” като ПИК и Свободна Рвропа!?

 8. 8 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Още ли се чудите защо лелки с по 500 лева заплата не гледат хубаво децата?
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  Проблемът е, че и 1500 да им дадеш, те нито имат емоционалната интелигентност и емпатия, нито са обучени да се държат като да я имат, нито някой ги следи какво точно правят и как го правят.

  Извинения винаги може да се намерят в другите.

  Stupidity should be painful
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":До коментар [#3] от "doroteus":Так держать. Като не ти хареса новината — оплюваш вестоносеца... Не че това ще оправи новината, ама отклонява вниманието. Каквато и да е, каквото и да е завършила и работила, тя посочва факти, а ти нищо по темата. Да, и аз съм срещу "подарените пари" във всички области на живота, щото водят само до кражбата им и до краткотрайни, калпави, малки и странни промени, а понякога водят и до "ефекта на кобрата"...
  —цитат от коментар 5 на gost22


  Вестоносецът НЕ Е ОПЛЮТ , а само РАЗКРИТ ! Този вестоносец , след като има връзки или дори участва в НПО , призована и ФИНАНСИРАНА , не само да ВЕСТОНОСТВА , а и да помага не заслужава ничия ЗАЩИТА ! Просто пише - положението си е "е@ало родителката " но не прави нещо , с което действително да ПОМОГНЕ ! На КОНСТАТАЦИИ и ВЕСТИ от финансирани богато ВЕСТОНОСЦИ сме се наслушали !

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Свободна Европа и БХК. Безценна комбинация! Не вярвам на нито думичка от написаното в тази статия!!

 11. 11 Профил на block
  block
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Свободна Европа и БХК. Безценна комбинация! Не вярвам на нито думичка от написаното в тази статия!!
  —цитат от коментар 10 на wnl03619584


  ами ходи да видиш някой от тези домове за деца като не вярваш! щото аз по случайност съм виждал и съм имал контакти с някои от "служителите". много ме кефят такъв тип изказвания - тя земята е плоска щото от наса ни лъжат и кацането на луната е фейк...
  горките дечица да случат на територия с такъв процент "съпричастно население"

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Теси деца са най-ощетени. Те нямат застъпник и затова от тях може да се "спестява" най-безболезнено...
  Но съвестта се губи...(ако я е имало)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Гневно

  До коментар [#14] от "kcq33617839":

  Жалко, няма на тебе кой инжекция да ти бие, подчовек гнусен!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Ние се проваляме във всичко, не ни е за пръв път. И понеже сме дебили, избираме все такива, които ни провалят.

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Любопитно

  И така, какво е конкретното предложение за промяна на авторката и на БХК? Но конкретно, със стъпки, кадрова и материална обезпеченост и т.н.?
  Или няма такова предложение, а е важното да се приказва как "нищо не сте направили! Провалихте се!"

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Какво е мнението ти за журналистката разбрахме. А за статията нещо да кажеш?

 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Юлиян Генов го е написал в "Защо толкова малко успяваме" и жалкото е, че нивото на българите си остава същото повече от 15 години от написване на книгата

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#4] от "uq":

  750 евро на дете. От тези 3600, 1500 се нуждаят от специализирана медицинска грижа, но 2100 могат да бъдат настанени с издръжка към всяко от 750 евро на месец. Само, че едва ли някой би ги дал.
  Срамно е.

  За останалите 1500 държавата не може да каже, че колкото и да е смотана не може да се погрижи.
  Има 750 къщи за гости от по 200000 евро всяка.
  А това е още по-срамно.

  Жената е покана за щастие
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Гневно

  До коментар [#21] от "bgpainter":

  "750 евро на дете. От тези 3600, 1500 се нуждаят от специализирана медицинска грижа, но 2100 могат да бъдат настанени с издръжка към всяко от 750 евро на месец. Само, че едва ли някой би ги дал.
  Срамно е."

  Срамно е да пишете такива простотии! Кой да Ви даде 750 евро на дете!? Пенсионерите с по 100 евро месечна пенсия или работещите (1.6 млн. души) срещу 300 евро месечно?
  Тая "специализирана медицинска грижа" като как се явява? Тия, които са я идентифицирали, защо не са я приложили? А са тръгнали морал да раздават. Моралисти некадърници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK