Ще се довери ли Европа пак на Америка

Ще се довери ли Европа пак на Америка

© ReutersПрез 1991 г. пристигнах в Детройт и това бе първото ми посещение в Съединените щати. Домакините ни от несъществуващата вече Информационна агенция на САЩ бяха решили да покажат на мен и на другите българи от групата ни не само американската мечта, но и тъмната страна на Америка. Преди да тръгнем из града, бяхме инструктирани как да се придвижваме по местата, където ни дебнат опасности. Домакините съвсем ясно ни обясниха, че ако не искахме да станем жертви, не трябва да се държим като такива. Ходенето по средата на улицата и нервното търсене с поглед на най-близкия полицай само увеличава вероятността да попаднем в клопка. Дръжте се нормално, подчертаха те.

От избора на Тръмп за президент през 2016 г. ние, европейците, следваме същото правило по отношение на сериозната политика. Внимаваме да не изглеждаме като жертва с надеждата, че това ще предотврати опасността да станем жертви на грабеж в един свят, изоставен от досегашния му шериф.


След като президентът Тръмп започна да атакува международните институции и да изоставя съюзниците си от Сирия до Корейския полуостров, политиците от тази страна на Атлантика се опитват да следват трудна линия на поведение: от една страна, искат да се подсигурят, ако Вашингтон реши да обърне гръб на Европа, а от друга, да са сигурни, че поведението им няма да тласне администрацията на Тръмп да стигне още по-далеч.
Последицата е, че европейските политики към САЩ се колебаят между преувеличаването на нашите способности да се справяме сами и паническата преструвка, че всичко е както преди. Да вземем за пример скорошното изказване на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт", и реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, че "НАТО продължава да е от жизненоважно значение за нашата сигурност".
На срещата на страните от НАТО тази седмица в Лондон с внимание ще се следят разногласията между президента Макрон и канцлера Меркел. Но под повърхността се очертава нов европейски консенсус за трансатлантическите отношения, който е знак за голяма промяна. Доскоро надеждите на повечето европейски лидери бяха обвързани с резултатите от президентските избори в Америка. Ако президентът Тръмп е обречен да изгуби през 2020 г., смятаха те, светът ще се върне към нормалността.


Ала всичко това се промени. Докато приятелски настроените към Тръмп правителства в Европа (като Полша и Унгария) продължават да следят проучванията и да стискат палци той да остане на власт още четири години, либералите в Европа започват да губят търпение. Не че не обръщат внимание на американска политика. Тъкмо обратното, те с религиозно внимание следят изслушванията в Конгреса по искането за импийчмънт и биха приветствали поражението на Тръмп. А просто защото най-накрая започнаха да разбират, че истинската външна политика на Европейския съюз не може да се основава на това кой обитава Белия дом.


Как да се обясни тази промяна? Възможното обяснение е, че европейските либерали не са особено вдъхновени от външнополитическата визия и на силните кандидати на Демократическата партия, тъй като и сред тях откриват изолационистки тенденции. Европейците все още се опитват да си обяснят защо Барак Обама – вероятно най-близкият до европейците и един от най-обичаните от тях американски президент – в същото време беше и президентът с най-малък интерес към Европа. (Поне допреди идването на власт на Тръмп.)


Европейците също така се опасяват от перспективата за възможен сблъсък, наподобяващ студената война между САЩ и Китай. Скорошно проучване на Европейския съвет по външна политика показа, че в споровете между САЩ и Китай мнозинството от европейските избиратели предпочитат да запазят неутралитет и търсят средния път между свръхсилите. За което има основателна причина: Европа икономически е обвързана с Китай по начини, които изглежда, че Вашингтон не оценява, както стана ясно от неотдавнашния спор по плановете на китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" да изгради пето поколение мобилни мрежи на континента.


И все пак аз смятам, че има една още по-фундаментална промяна: европейските либерали започнаха да осъзнават, че американската демокрация вече не създава консенсусна политика и предвидими външни политики. Смяната на президента означава не само нова личност в Белия дом, но и нов режим. Дори демократите да победят през 2020 г. и на власт да дойде приятелски настроен към Европа президент, няма гаранция, че през 2024 г. американците няма да изберат президент, който по подобие на Тръмп ще вижда в Европейския съюз противник и активно ще се опитва да дестабилизира отношенията с Европа.


Доказателства за саморазрушаването на американския външнополитически консенсус са не само последните изслушвания по делото за импийчмънт, свидетелстващи за политизирането на подхода към Украйна, но и това, че призракът на руската подривна дейност не предизвика острата реакция и на двете политически партии. Когато избирателите на Тръмп разбраха, че президентът на Русия Владимир Путин е подкрепил техния кандидат, те започнаха да харесват Путин, а не изоставиха Тръмп.


През изминалите 70 години европейците знаеха, че независимо кой обитава Белия дом, външната политика и стратегическите приоритети на Америка си остават последователни. Днес ситуацията е непредвидима. Макар повечето европейски лидери да бяха ужасени от ироничните коментари на президента Макрон за НАТО и САЩ, мнозина са съгласни, че Европа има нужда от по-голяма външнополитическа независимост. Те искат Европа да развие собствени технологични възможности и капацитет за военни операции извън НАТО.


Възможно ли е срещата на НАТО тази седмица да промени сегашния начин на мислене в Европа за бъдещето на трансатлантическите отношения? По-лесно е да се надяваме, отколкото да залагаме. След края на студената война вицепрезидентът Дан Куейл обеща на европейците, че "утре бъдещето ще бъде по-добро". Той не беше прав. А на европейските лидери им предстои да разберат, че бъдещето е било по-добро вчера.


Преводът на анализа е публикуван на сайта Култура.бг, Англоезичната версия на текста под заглавие "Will Europe Ever Trust America Again?" е на в."Ню Йорк таймс" от 3 декември 2019 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Весело

  Не, разбира се. Това би била огромна грешка.
  Всеки умен човек знае, че така наречената "Евроатлантическа общност" е мъртвородено понятие и сега се поддържа като зомби.

  Бъдещето е ясно и то е едно. Европейският съюз плавно да разшири границите си до тези очертани от УЕФА. Това би било истински ужас за щатските подлоги, Вашингтонските грантополучатели,бомбета и т.н. национални и европейски предатели.

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Весело

  Иначе,г-н Кръстев е прав. Нормалният,умен, интелигентен европеец няма никакво доверие на режимът във Вашингтон. Все пак всички знаем #КОЙ назначи Тръмп за президент!

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Не разбирам ...
  Кръстев умишлено ли мъти главите на мат'ряла с високопарно нищонеказване или са е загубИл и той в м'глата?

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Весело

  Ако бъдещето е било по-добро вчера, значи остаряваме :)
  За младите то винаги е по-добро утре :)
  Иначе ми хареса фразата, че хората на Тръмп започнали да харсват Путин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Европа и Америка имат общи интереси. Няма нищо по-естествено от съюза между тях.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":

  Ами нали знаеш, че при всички автори има и слаби произведения, които трябва да се издадат. Те се "харчат" само заради името.
  Но това е по-добро,отколкото да се спре да се пише, просто защото в свободният либерален пазар друг ще заеме твоето място. А тогава няма да върви да се пише, че са виновни режимите в Москва, Будапеща и Вашингтон :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Много добра статия.
  Който иска да прочете оригинала тук има линк защото предполагам в НЮ таймс е с плащане.
  https://www.ecfr.eu/amp-article/commentary_will_europe_ever_trust_america_again?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доверието между Европа ще е дълговечно - едните са напът да се превърнат в азиатско-африканска клоака, а другие в латино соц федерация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Когато избирателите на Тръмп разбраха, че президентът на Русия Владимир Путин е подкрепил техния кандидат, те започнаха да харесват Путин, а не изоставиха Тръмп."

  Абсолютна лъжа на комунистическият NYT. На избирателите на Тръмп не им
  пука за Путин, който всъщност беше за Хилъри, която заедно с Обама му
  дадоха Крим и голяма част от американския уран.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Пак става въпрос за продажби, а ни говорят за "доверие".

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Европа и САЩ са естествени партньори в световната икономика и в световната сигурност. Ние европейците споделяме същите демократични и икономически идеали, както и американците.

  Европа отново ще бъде първи съюзник със САЩ, но чак след Януари 2021 г. До тогава в Белия дом ще има един Президент орангутан, превърнал световната търговия в бойно поле, и скъсал всички близки връзки между САЩ и най-верните им съюзници.

  Историята ни учи, че САЩ и Европа често са се карали по дадени въпроси, а после отново са били заедно. Ако САЩ беше близо до Европа или имаше сухоземна граница, Хитлер щеше и тях да изрине навремето. Но един огромен океан пази американците от потенциалните врагове - което не важи за континентална Европа. Ние отово ще бъдем заедно рамо до рамо. Само след година време.

  Сегашната ситуация създава предпоставка Европа да се огледа отвътре и да види, че е време за създаване на обща Европейска армия. Нещо като "мини НАТО". Армия, която да пази континента от руската и азитаската заплахи. Народът е казал "всяко зло за добро". САЩ негласно се оттеглят от защитата на Европа, но това дава шанс на самата Европа да създаде своя защита.

  Някои стратези биха казали, че без САЩ ЕВропа е загубена. Но не е. През ПСВ британците и французите държаха в патова ситуация цели месеци немската армия - стратегия, известна като "окопната война". Пристигането на америанските сили помогна за изтласкване на немците към тяхната граница, но и преди това войната беше далеч от загубена. за Антантата. За съжаление слабите политици и военни лидери бяха причината Хитлер да отвее Съюниците само за година в следващата война.

  САЩ и Европа са непобедими заедно, но и Европа сама би оцеляла при пределна мобилизация. Чакаме 20 януари 2021.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  ако се оббощи каканиженето на кривото, европа вече не може да лежи на гърба на америка и да я използва, както прави вече 70 години, проповядвайки пацифизъм и любов към русия и нейните каймета, докато псуват буш или тръмп, но не и хюсеин. всеки трябва да си плаща, включително европейците.

 13. 13 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 267 Неутрално

  През 2021 година очакваш консервативната десница да вземе пълна власт в Европа и да се доближи до щатите ли?

 14. 14 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 439 Весело

  Чакаме 20 януари 2021.
  —цитат от коментар 11 на Lou


  Аз пък си помислих, че чакате импийчмънта.

 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Да им показваме среден пръст и да ги оставяме да се оправят сами северно-американците.

  Германия, Франция и Полша да си плащат на собствени армии, така парите ще остават в Европа, защо плащат на чужди?

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#15] от "everlast666":

  Ако ги оставим, горките, съвсем ще се изпедерастят и феминизират. Няма да е добре за демокрацията

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#15] от "everlast666":

  Не става. Европа не може да генерира дори една четвърт от Американската мощ. Европа няма сателити. Няма АУАКСи, няма транспортни самолети (Ербус А400 е още в начална фаза). Европа няма стратегическа авиация. Европа няма авионосци. Подводният флот е малък, много малък. Авиацията на Европа е слаба ракия, а това е основен и най-важен фактор на военната мощ и способности. Без политическата, технологичната и военната мощ на Щатите, Европа няма шанс.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Този сороски тюфлек е натрупал една камара глупости. Той говори за Европа като нещо единно. Първо ЕС не е Европа и обратното. Не всички европейски страни са в ЕС. Второ в ЕС различни страни са на точно противоположни възгледи за отбраната. И не само за отбраната. И разделенията се задълбочават. Трето, Източна Европа вече направи своя избор, застройва съвместна отбрана срещу Русия със САЩ. На Макрон мечтата за интегрирана Европа със съвместна отбрана все повече се отдалечава от реалността. Щат не щат, европейците ще разчитат на САЩ и то не само в близкото бъдеще, а завинаги.

 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  “ да изоставя съюзниците си от Сирия ”

  И сега следва САЩ обяви YPG за терористична организация.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#19] от "half truth":

  Досега не го сториха .....сега ли ?
  Такова чудо , просто не е за вярване....
  Натовска държава ....предпочита терористична организация пред друга натовска държава. ...

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Иван Кръстев ни взе хептен за балъци, канарчета, ифантили и др. видове безмозъчни. Разказва ни настойчиво приказката за прекрасната Червена шапчица - Европа, лошият измамник вълк - Щатите и свенливо спестява, че единствения смел и въоръжен до зъби хибриден ловец няма кой друг да е освен малокалибрения ездач на мечки, делфини и патици - в.в.путин.
  Явно за себе си е оставил скромната роля на бабата, която все е на печалба. На Китай засега му остава да е гората. Страшната.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Досега не го сториха .....сега ли ?
  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Нищо не се знае. Вече всичко е въпрос на пазарлък. Открито, пред очите на избирателите, без морални задръжки. А Турция се пазари здраво и има козове. Полша и Балтийските републики могат да я подкрепят. В замяна Турция би ги подкрепила срещу Русия.

  Всъщност не вярвам. Ердоган отдавна е бита карта. Освен да джавка, друго не знае. Не е Еджевит.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#21] от "Schopenberg":

  Срещата на нато излъчва само мир и братство.

 24. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не, естествено...В заложеният глобализиран свят ЕС и САЩ са стратегически противници.Тръмп просто го направи видимо.Крайно време е, Европа да се вземе в ръце.Твърде дълго бяхме в транс.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Кръстев от доста години изказва точни и сериозни мнения.Затова и грантаджиите вече не го разпознават като свой.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lou":

  Нищо общо не споделяме и сме стратегически противници.Беше едно време споделянето.30 години еднолична власт разкриха истинската същност на американците.Европа я има и е оцеляла доста преди да се появи САЩ, ще я има и доста след залеза на Кравария.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Америка е детето на Европа. Дете което е пораснало, дето което единствено може да защити Европа. И Европа не бива да се държи като родител който все поучава детето си, все му търси кусури, все се опитва да го изгони. Детето прави грешки, грешката Трамп ще привърши, дано и Америка, и Европа се поучат от грешката. И дано руската империя на злото не се възползва прекалено много от грешката.

 28. 28 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":

  Пълни простотии.Европа има и уменията, и технологиите , и ресурсите да създаде собствена армия, която да е в състояние да се справи със всяка заплаха.Или ти твърдиш, че Европа е по-изостанала от Русия?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  Бе вие съвсем не сте у ред!!!От кого не може да се защитава Европа?!Кой ще тръгне да завзема Европа?! Руснаците, дето ако не си продават суровините, са фалирали за година?!Тия мантри , как видите ли Щатите защитавали Европа от едното добро сърце си ги заврете където слънцето не огрява.Европа е достатъчно силна, богата и технологически напреднала, за да се защитава сама и да бъде определящ фактор на световната сцена, а не васал , в ръцете на САЩ.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "Schopenberg":

  Ти си доказан такъв.Нема нужда някой да те взима за каквото и да е...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#29] от "Noise":

  ”си ги заврете където слънцето не огрява” -цитат от поста.
  Вулгаризмите са показателни за липсата на класа, за нивото на Коментиращия.
  За жалост доста подобни човечета се навъдиха напоследък, червеновратковци с “визия”.

 32. 32 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Европа трябва да създаде собствени ядрени сили. Докато това не се случи ще бъдем изнудвани от американците за пари. Същото го правят и в Азия. Америка например може да смачка Иран и Северна Корея за няколко дни, но никога няма да го направят. Чрез тях изнудват С.Арабия, Ю.Корея и Япония да купуват оръжия от тях за милиарди. Всичко е пари.

 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#31] от "Таралеж":

  Вулгаризъм?!Човек, ти си доста зле с езиците...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Това,което соросци предлагат в лицето на Макрон и за което този тюфлек пише,означава разбиване на НАТО и атлантическата солидарност. А това означава неминуемо разбиване на Европа. Тази идея сладък сън, а не идея,подлежаща на реализация. Първо, САЩ са категорично против,което означава, че те няма да го позволят. Великобритания е вън от тази игра,Източна Европа също. Това е сигурно разбиване на ЕС, защото Източна Европа разчита на САЩ, САЩ няма да изчакат европейците да си стъпят на краката и Източна Европа ще избере САЩ пред Брюксел. А и както виждате, на Макрон отсега му плеснаха шамарите и го отрязаха в Европа.
  Въпросът е защо Ню Йорк Таймс публикува брътвежите на този сороски тюфлек за подобни нереални перспективи? Да плашат гаргите в САЩ, че виждате ли,докъде Тръмп докара работата,че Европа да се цепи. Но в САЩ са достатъчно наясно,че Европа се цепи,но само вътрешно. Ето, Великобритания се цепи, ЕС, отвътре се пропуква, очертава се още цепене.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Реалността е следната,докато сороската идея на Макрон Европа да ке дистанцира от САЩ, за да се превърне в крепост на глобализма и либерастията се отхвърля, в Източна Европа тихомълком се изпълнява плана на Тръмп за създаване на защитен вал срещу Русия,с потенциал срещу Турция. Това прави излишна европейската армия.

 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3296 Весело

  До коментар [#35] от "gozambo":

  Какъв защитен вал срещу Русия? Ти до скоро проповядваше съюз с Путин и Русия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  Ще се довери ли Европа пак на Америка?

  Надявям се, че НЕ! Европа (ЕС) трябва да разчита преди всичко на себе си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Сороският тюфлек може ли да обясни какво означава-" Ако го няма Тръмп,всичко ще си дойде на мястото"? Кое всичко и кое място? Ще вземят ли от Украйна обратно противотанковите оръжия,които Обама им отказа,а Тръмп им ги даде? Ще разрушат ли военната база в Полша и ще се оттеглят ли САЩ от Източна Европа? Ще си въртат ли обратно стоте и щусур милиарда, издействани ат Тръмп?

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Европа фърст.... натам вървят нещата...

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#35] от "gozambo":Какъв защитен вал срещу Русия? Ти до скоро проповядваше съюз с Путин и Русия.
  —цитат от коментар 36 на vesolr


  Мунчо,аз не водя световната политика,аз само коментирам. За желан съюз с Русия срещу Китай съм говорил,но никога за допускане на Русия в Европа.
  Проблемът ти е,че мислиш елементарно и не разбираш сложни процеси, за които говорим. Запомнил си не това,което аз съм казал,а което ти се струва,че съм казал и по правило извадено от контекста.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#35] от "gozambo":Какъв защитен вал срещу Русия? Ти до скоро проповядваше съюз с Путин и Русия.
  —цитат от коментар 36 на vesolr


  Малко години си ходил на училище, простено ти е.

 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3296 Весело

  До коментар [#40] от "gozambo":

  Гунчо, да припомним тогава какво си казал:
  “ Във всички форуми,където пищат феновете на Тръмп, Русия се определя като съмишленик,приятел и естествен съюзник на Америка, а най-големият враг на Америка са групата Ротщилд-Сорос,глобалният елит и неомарксистите, а най-големият съперник-Китай. Когато Тръмп отърве Америка от глобалистите, тогава вероятно ще потърси съюз с Русия срещу Китай.
  А Путин е приел като своя най-голяма задача да опази територията на Русия,за да има къде да се заселва бялата раса. В случай,че Тръмп се провали. С темповете на вкарване бежанци и хора от Третия свят и с неомарксистката политика на противопоставяне на малцинствата срещу мнозинството, Западът ще изпадне във вечни граждански войни и онези,които ще бягат, ще бъдат белите хора. Путин е направил сметката,че Русия е единственото място, където могат да отидат.”

  Ти си един объркан човечец. До вчера се прехласваш пред Путин и Русия, а сега нямало да ги “допускаш в Европа”. Нали ти бяха мили и щяха да те “спасяват”? Като ветропоказател си.
  До коментар [#41] от "gozambo":
  Това от “специалист по селското стопанство” (по твои думи), звучи похвално. Коментирай биковете, там ти е силата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK