ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Тайната" се разкрива: Борисов подкрепя съдебни шефове в кабинета си

Търси се втората сграда извън ВСС, където става изборът на "тримата големи". Първата е кабинетът на Борисов, съобщи той.

© Анелия Николова

Търси се втората сграда извън ВСС, където става изборът на "тримата големи". Първата е кабинетът на Борисов, съобщи той.Премиерът Бойко Борисов направи важни признания за влиянието си в съдебната власт – нещо, което винаги страстно е отричал.


Докато изтъкваше "ненадминатите" успехи на управлението си в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, той заяви: "Аз подкрепих най-много Лозан Панов!" (вижте цялото видео тук).


Поводът за изявлението, че на него се дължи изборът на сегашния председател на Върховния касационен съд, беше реплика на водещата Цветанка Ризова, че очевидно подкрепя много главния прокурор Сотир Цацаров и бъдещия главен прокурор Иван Гешев. Признанието му запълни важна празнина в пъзела, който именно Цацаров започна да нарежда, след като в телевизионен ефир заяви публично по време на избора на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет: "Изборът се случва в две други сгради".
Премиерът посочи първата – собствения си кабинет.


"Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил", заяви с категоричен тон Борисов и поясни как се е случило това: "С парламентарните си групи. С начина, по който се избират във Висшия съдебен съвет. С излъчените от нас представители."


От което се разбра, че лидерът на ГЕРБ командва повече от една парламентарна група. За изкривената му представа, че депутатите са подчинени на правителството, а не обратното, както е по конституция, се разбра при скандала със свалянето на водещата Силвия Великова от ефира на БНР. Тогава премиерът пак обясяваше, че депутатите му били подчинени, понеже той бил лидер на партията.


Сега Борисов удиви публиката с разсъждението си, че членовете на ВСС от парламентарната квота са му пряко подчинени и той може да им казва за кого да гласуват.


Той продължи с признанията си, че е посъветвал "квотата си" във ВСС


да гласува за Панов. "Ами естествено!", обяви Борисов. И не се стърпя да вкара в интригата и министъра на правосъдието от втория си кабинет – Христо Иванов. "Не помните ли? Христо Иванов ми беше министър." Така невинно той вкара името на Иванов в употреба с внушението, че едва ли не той е подкрепял Панов. Тук е важно да припомним, че Лозан Панов беше номиниран лично от главния прокурор Сотир Цацаров, чийто остър критик Иванов беше и като министър, и до ден днешен.


"Той идваше често при мен – господин Панов, тогава", продължи историята си премиерът. А на въпрос на Цветанка Ризова "Идваше често и вие казахте: "Ще те подкрепя?", премиерът каза: "Да, разбира се! Аз не съм лицемер!" Панов обаче очевидно не се е поддал на очакваната от него лоялност за подкрепата, защото от години критикува статуквото и говори, че държавата е превзета. Това принуди Борисов през май обаче да заяви за Панов, че му няма доверие, защото се изявявал като политическа фигура.


Признанието на Борисов идва след многобройните му уверения, че няма нищо общо с избора


на ръководители в съдебната власт. В деня на местните избори например в отговор на твърдение на президента Румен Радев, че "премиерът има огромно влияние във Висшия съдебен съвет", Борисов се оправда: "Когато променяхме законите, ВСС беше от 24 души. От тях 11 са от квотата на целия парламент. От тях само трима са от ГЕРБ. Другите трима са от БСП, а двама от ДПС. Тоест двете партии, които гласуваха за Радев, имат пет гласа, а ние три от 24." Сега обаче от думите му излезе, че влиянието му е доста по-голямо. Паметливите помнят как премиерът дотича във Висшия съдебен съвет, след като негов член го осведоми тайно със SMS, че се обсъжда да бъде проверен за казаното по негов адрес в изтекли в медиите записи, на "двете каки", както самия Борисов нарече разговорите между две съдийки от Софийския градски съд.


След като едната сграда, в която се избират висшите съдебни ръководители беше изяснена от премиера Бойко Борисов,


се надяваме, че и другата сграда ще бъде осветена.


Особено в светлината на разказаното от бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов през април т. г. Тогава Лалов съобщи, че изборът му за титулярен председател на съда е станал възможен едва след среща с тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, организирана от Владимира Янева, тогава председател на Софийския градски съд. На този разговор обаче се е появил и самият депутат от ДПС и Делян Пеевски, с когото Колев споделил кой е Лалов и какъв е поводът за срещата им.


"Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам –


да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган."


Разказаното от Борисов по Би Ти Ви допълва и изтеклите преди години записи от дома му в Банкя, в които чухме как тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов му заявява по повод избора на Цацаров за главен прокурор: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK