Кадри по законите на комунистическата номенклатура

Цацаров и Гешев си размениха постовете не както Путин и Медведев.

© Георги Кожухаров

Цацаров и Гешев си размениха постовете не както Путин и Медведев.Калин Манолов е дългогодишен журналист, председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм "Атлас". Текстът е публикуван от блога му със съкращения. Заглавието е на "Дневник".


Номенклатурните рокади във върховете на властта през последните два месеца окончателно връщат България в комунизма, от който тя 30 години се мъчи да излезе. Заради спецификите на системата и пълното медийно затъмнение за процесите в нея, повечето българи не осъзнават това. Трябва да им бъде обяснено какво се случи, за да разберат в каква държава ги натикват да живеят. И поне българите с достойнство и чест да не допуснем това.


На 3 декември действащият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г., бе изслушан в парламента и следващата седмица ще стане председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Самият той си избра този пост след края на мандата, за да не чака почти година да стане главен съдебен инспектор. Според номиниралия Цацаров за шеф на КПКОНПИ депутат Емил Димитров-Ревизоро, в това си качество Цацаров ще бъде "втори главен прокурор". Титуляр формално е досегашният заместник на Цацаров – Иван Гешев, когото на 24 октомври ВСС скандално избра.
Рокадата стана възможна заради "Апартаментгейт".


Замесен лично в него, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка. Според упорити слухове дотогава именно Пламен Георгиев бе готвен за наследник на Цацаров и никак няма да се изненадам, ако един хубав ден се окаже, че Георгиев е бил "сготвен", за да заеме мястото му Гешев. Още повече, че самият Гешев категорично отказаше да се кандидатира за главен прокурор. "В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям, ако някой иска, да се търкаля", публично заяви Гешев на 5 юни.


В същия ден Висшият съдебен съвет определи дата за изслушване на кандидатите за главен прокурор – 14 ноември. Междувременно "нещо се случи" и Висшият съдебен съвет пренасрочи изслушването на кандидатите за главен прокурор за 24 октомври.


През юли Иван Гешев бе назначен за заместник-главен прокурор и единодушно номиниран за кандидат-главен прокурор от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет, а президентът насрочи местните избори за 27 октомври.


През август Пламен Георгиев бе назначен от правителството за консул във Валенсия. Българите там направиха две подписки срещу това назначение.


В средата на ноември, няколко дни преди да изтече срока за номинации на кандидати за председател на КПКОНПИ, управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" предложи за поста действащия главен прокурор Сотир Цацаров.


Пъзелът се нареди.


Цацаров и Гешев си размениха постовете не както Путин и Медведев, а както бившия регионален министър Николай Нанков и сегашната регионална министърка Петя Аврамова. След трагедията в Своге през 2018 г., Нанков стана заместник на Аврамова и е на практика министър в сянка. Цацаров ще бъде главен прокурор в сянка на Гешев поне до 2024 г., когато свършва мандатът на бившия председател Пламен Георгиев. Или пък Гешев ще бъде в сянката на Цацаров?


Всичко това бе всекидневие при комунизма. При него обаче поне имаше член Първи и никой не оспорваше нито ръководната роля на Партията, нито контролните й функции. Е, конституцията от 1991 г., с помощта на политически квоти, трансформира еднопартийния контрол над съдебната система в многопартиен. Системата обаче остана обществено безконтролна. Ако не беше така, изборите на Гешев и Цацаров за шефове на прокуратурата и КПКОНПИ нямаше да бъдат възможни.


Що за институции са това?


Прокуратурата е създадена по съветски образец с т.нар. Димитровска конституция. Дотогава прокурорите са служители на съответните съдилища. От 1947 г. Народното събрание назначава главния прокурор за 5-годишен срок, а той се отчита пред него за дейността си. Главният прокурор назначава, уволнява и ръководи работата на всички прокурори и следователи. Има и право на законодателна инициатива. През 1971 с т.нар. Живковска конституция придоби и правото ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ ЗА ЗАКОННОСТ и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. По-късно стана и партийна номенклатура: получи право на съвещателен глас в Президиума на Народното събрание и в Министерския съвет.


С конституцията от 1991 г. законодателната инициатива на главния прокурор бе отнета, но другите му правомощия останаха. Увеличи се и неговата независимост – главният прокурор вече се назначава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът му стана 7 години. Не носи отговорност за действията си, освен ако не извърши тежко криминално престъпление. Съдейки по упоритите слухове за друг бивш главен прокурор, е безотговорен и тогава.


Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е хибриден орган, създаден през януари 2018 г. чрез сливане на няколко други антикорупциионни звена. Има множество правомощия: проверява конфликта на интереси у отговорните представители на властите и ги санкционира при нарушения; получава, проучва, проверява сигнали за корупция, като има право да събира доказателства "със средствата на оперативното издирване" – тоест подслушване, следене, филмиране и пр.; установява и отнема "незаконните богатства",и пр. Но не е специализирана прокуратура (каквато има от 2012 г. и на която Иван Гешев бе ръководител, преди през юли 2019 г. да бъде назначен за заместник-главен прокурор), нито е специализиран съд (какъвто също има и с който Гешев често се споразумяваше, включително за "недосегаемите").


Извънпарламентарната опозиция в България с основание твърди, че истинското предназначение и на прокуратурата, и на КПКОНПИ, са да бъдат


"бухалка за саморазправа с опонентите на властта".


Нейни лидери виждат в избора на новите им шефове "признаци на институционална криза". Колко ли широко затоворени очи трябва да имаш, за да не видиш самата криза? Та тя се вихри от 30 години!


Толкова засега трае и посткомунизмът, в който живеем. Той предопределя и комунистическия модел на прокуратурата и антикорупционната комисия. Моделът от своя страна осигурява безконтролността им. И изисква кадрите в тях да "израстват" по законите на комунистическата номенклатура.


"Номенклатура" се наричаха най-важните длъжности на режима, изредени в строго секретен списък. Кандидатите да ги заемат предварително се разглеждаха, препоръчваха и утвърждаваха, от съответния партиен комитет. Номенклатурата бе създадена, за да упражнява властта. Тя бе новата потисническа класа в уж безкласовото комунистическо общество. Крепеше се на терор и налагаше тотален идеологически контрол. Превърна "диктатурата на пролетариата" в диктатура НАД пролетариата, както още през 30-те години на миналия век констатира Лев Троцки.


Сега номенклатурен списък (може би) няма, но


кадровата политика в съдебната система още функционира на номенклатурен принцип.


Биографиите на Сотир Цацаров и Иван Гешев категорично доказват това.


На 3 декември Гешев бе представен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента. Лявата евродепутатка от Ирландия Клеър Дейли му каза в очите, че авторитетът на заседанието се подрива от присъствието му. Гешев отговори, че изборът му не е работа на Европейския парламент. Сигурно няма да стъпи скоро там.


Безспорно, и двамата са "дялани камъни". Партиите искат да ги вградят в темелите на нови къщи, нацията – да ремонтира старите. Но "ние си ги избрахме". Ако не тях, то поне тези, които избраха тях.


САЩ и ЕС евентуално ще окажат натиск за преструктуриране на българската съдебна система заради себе си, не заради нас. Но ние трябва безусловно да ги подкрепим.


Все още обичаният от много българи и от всички политици Тодор Живков бе казал на пленум на ЦК на БКП през юли 1963: "Суверенитетът народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата".


"Суверенитет или правова държава" е дилема, подобна на "Свободата или салама". Крайно време е да изберем Свободата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Всичко казано за съжаление е много точна диагноза за сегашното ни управление

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  След като признахте синчетата на същата номенклатура за трубадури на демокрацията, след като синчета на същите ги делите на добри бизнесмени( разбира се не знам дефиниция за олигарх) и лоши получили също подаръци, след като преподавател по политикономия е най дясното, след като комунистически прокурори били единствената алтернатива за БГ , след като лъснали доносници са знаме в борбата срещу комунизма.... на кого се сърдите всъщност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Любопитно

  "Номенклатурните рокади във върховете на властта през последните два месеца окончателно връщат България в комунизма..."

  - Дясната ръка на Сашо дали я боде тихата лустрация, която тече?
  - Приемането на нашите спец служби в мрежата на Европол и подобни дали може да се скрие?
  - А как се чете/ше Работническо Дело?

 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  След като признахте синчетата на същата номенклатура за трубадури на демокрацията, след като синчета на същите ги делите на добри бизнесмени( разбира се не знам дефиниция за олигарх) и лоши получили също подаръци, след като преподавател по политикономия е най дясното, след като комунистически прокурори били единствената алтернатива за БГ , след като лъснали доносници са знаме в борбата срещу комунизма.... на кого се сърдите всъщност
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Но е хубаво да ни управляват потомствени комунисти. Както е в момента. Евала , свалям ти шапка.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Номенклатура, номенклатурен списък - все понятия от комунистическото ни минало, но за съжаление актуални и днес. Уверено вървим по стъпките предначертани от правешкия ментор на боко тиквата и именно благодарение на него и шайката герб, с любезното съдействие на другарите от ДС, ще построиме тиквения комунизъм...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#4] от "К2":

  Не му обръщай внимание на тоя Чешимъдев! От 6.30 е на линия, и ръси!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  "На 3 декември Гешев бе представен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента. Лявата евродепутатка от Ирландия Клеър Дейли му каза в очите, че авторитетът на заседанието се подрива от присъствието му. Гешев отговори, че изборът му не е работа на Европейския парламент. Сигурно няма да стъпи скоро там."

  Тази лява депутатка чак в Ирландия, кой ли и е обяснил моралните качества на Гешев, че се почуствала омърсена от присъсвието му. Такива постановки "Някой в Брюксел не харесва нещо в България" не ви ли втръснаха.
  А тук все се намират някои да се радват: "Казаха ли ни го!"

  Къде е проблема, ми няма да се намерят чисти. Всички и тези във властта и критиците и (В т.ч. и автора) си имат по някоя опашчица от соца. Много трудно да се посочи вече човек от 'елита' който той или семейството му да не са били обвързани по някакъв начин със структурите на държавата по соца.

  Та сега тези статии 'номенклатурата да сочи номенклатурата' ми идват много, пък били те и в името на свободата (без да се уточнявава всободата на кого :) ) .
  Медиите са си защитници на корпоративни интереси и колкото и да изглежда правдиво едно писание, като се разрови човек ще разбере, че то е написано с далеч не идеална цел.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Добре, това не е новина, води се анализ. Според всички правила, трябва да бъде спран и преследван автора и всички замесени. Така повелява липсата на свобода на словото! Що за липса е това?

  dame
 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  ""Все още обичаният от много българи и от всички политици Тодор Живков бе казал на пленум на ЦК на БКП през юли 1963: "Суверенитетът народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата".


  "Суверенитет или правова държава" е дилема, подобна на "Свободата или салама". Крайно време е да изберем Свободата.

  Първо ми цитира ТЖ, че да си формира заключителното изречение.
  Защо суверенитетът (не по формулировката на ТЖ) и свободата трябва да се противопоставят.
  Аз си ги искам и двете заедно. Не са никаква дилема.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Смяташ, че точно той има нужда да му казваш какво да прави или по принципа на комунистическата номенклатура си овластен да разрешаваш/забраняваш? Изцяло оправдаваш коментара ми. Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1592 Весело

  След като признахте синчетата на същата номенклатура за трубадури на демокрацията, след като синчета на същите ги делите на добри бизнесмени( разбира се не знам дефиниция за олигарх) и лоши получили също подаръци, след като преподавател по политикономия е най дясното, след като комунистически прокурори били единствената алтернатива за БГ , след като лъснали доносници са знаме в борбата срещу комунизма.... на кого се сърдите всъщност
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.......освен дефицита на БАНАНИ.....!!!!!????!!!!!.....аз не виждам нищо лошо в камУнизма.............ииии неговото ПРЕДВЕРИЕ КЪСНИЯ СОЦ.......!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#7] от "zz_s":

  В твоята Варна #КОЙ купи на Гергов дупката?

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1627 Весело

  До коментар [#7] от "zz_s":В твоята Варна #КОЙ купи на Гергов дупката?
  —цитат от коментар 12 на Николай Колев

  Да беше "#КОЙ", но не е.
  Ние я купихме. Стана общинска.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Любопитно

  До коментар [#12] от "Николай Колев":

  А КОЙ я подари тази дупка заедно с десетки декари складове на П.Славова?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Цитатът е от "свободни мисли/безмислици, на един свободен човек" от март 2017. малко съм объркана....тогава пророкува "фашизъм" в България, сега пък го е ударил на "комунизъм". Да подлудееш направо..
  https://libertarium.net/fascism-bulgaria/

  "В момента в България има политически консенсус около два базисни принципи – демокрация и пазарна икономика, но… под егидата на държавата. Ако социалната държава е обща крайна цел на всички политици, това е игра в лявата половина. И тъй като левите са по-последователно ангажирани с увеличаването на държавата, „десните” са принудени несръчно да плагиатстват всяка тяхна програма, когато са на власт, или повече или по-малко явно да я подкрепят, когато са в опозиция. Докато „десните” не отхвърлят етатизма, логиката на събитията, създадена от общите им базисни принципи с левите, ще продължи да ги тегли все по-вляво – както се случваше през последния четвърт век. Ако (или по-скоро – когато!) в резултат “десните” бъдат напълно изхвърлени от играта, което ще стане в края на март 2017, същият конфликт ще продължи между социалистите и комунистите вътре в парламентарно представените партии; и тъй като комунистите са ирационални, но по-последователни, те ще победят социалистите. Не знам за колко време, но след предстоящите парламентарни избори ни чака комунизъм.
  Провалят ли се комунистите – според мен за не повече от година, на тяхно място ще дойдат фашистите. Сянката на червеното е кафява. Това може би ще е прогрес, но в полето на регреса.

  Затова максимално бързо в България трябва да бъде създадена автентична, не-етатистка дясна партия. Тя първо трябва да промени конституцията, а след това да преоснове държавата.

  Нищо по-малко няма да ни спаси от пълзящата фашизация на България"

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 16. 16 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 774 Неутрално


  Всичко казано за съжаление е много точна диагноза за сегашното ни управление
  —цитат от коментар 1 на canuck99


  Да, написаното е диагноза. Но за един мозъчен тръст, изпаднал в политическа декомпенсация.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Кой е Калин Манолов ? Чест му прави , че днес се е пребоядисал и превърнал в ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТ. Сигурно , за да оцелее в онова време , в което и аз съм живял, е прибягвал до "животоопазващи " и "животоподържащи " операции , но все пак ДА СЕ ПИШЕШ ПО-КАТОЛИК ОТ ПАПАТА , просто издва в повече на нас по-старите "гербери ", които сме били и чавдарчета , и пионерчета , и комсомолчета , а няякои измежду нас ДОРИ са кандидатствали за "партийни членове "!! Пиша последното , за да спестя на някои от пишещите излишни КВАЛИФИКАЦИИ !

  Обикновена комсомолска номенклатура е бил, какъв друг може да е бил. Част от документите, които виждате са от архива на Комисията по досиетата. Те представляват характеристика на бившия кадрови офицер от ПГУ-ДС, отдел 8 /активни мероприятия/ Пламен Йотински /днес главен редактор на Агенция БГНЕС/ за кандидатстването му в БКП, докато е бил студент по журналистика в СУ "Кл. Охридски".

  Под характеристиката стои името на другаря Калин Манолов, който през 1986-87 г. е член на Дружествения комитет на ДКМС в факултет "Журналистика" на СУ. Редом до Люба Ризова, която пък е секретар на ДК на ДКМС. А в документ от архива на СДС, подписан е от Калин Манолов през 1994 г. комсомолецът твърди:

  "Не съм бил член на общинско или по-висше ръководство на казионна партия и организация, включително и ДКМС."

  И Калин Манолов не е приятел с истината. И затова беше мнооого уплашен да не би някой да вземе да изнамери документи, които да влязат в разрез и с други негови твърдения в тази декларация.
  Етикети

  Антон Тодоров

  Plovdiv-Online
  Plovdiv-Online
  www.plovdiv-online.com
  Галерия със снимки

  Click to enlarge image 22308807_250496805474420_5799489999220592903_n.jpg
  Click to enlarge image 22310705_250496788807755_7148801166977363711_n.jpg
  Click to enlarge image 22365191_250496782141089_532172123136632879_n.jpg
  Click to enlarge image 22405641_250496785474422_2640615918949682687_n.jpg


  ОЩЕ ПО ТЕМАТА

  Номенклатурната тенджера и похлупака й Номенклатурната тенджера и похлупака й
  Антон Тодоров съветник в централата на ГЕРБ Антон Тодоров съветник в централата на ГЕРБ
  Нинова приватизирала без пари Техноимпекс Нинова приватизирала без пари Техноимпекс

  Още в тази категория: « ГЕРБ не пусна Делян Добрев от парламента Кеч: Дани Каназирева-Савина Петкова в ОбС »

  Напишете коментар
  Напишете коментар като гост

  Име (задължително):

  Bold
  Italic
  Underline
  Link
  Picture
  Video
  Bullet List
  Numeric List
  Bullet
  Quote
  Clean
  Smile
  Happy
  Surprised
  Tongue
  Unhappy
  Wink

  0

  Коментари

  Коментари

  Няма коментари

  нагоре

 18. 18 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 780 Неутрално

  След като признахте синчетата на същата номенклатура за трубадури на демокрацията, след като синчета на същите ги делите на добри бизнесмени( разбира се не знам дефиниция за олигарх) и лоши получили също подаръци, след като преподавател по политикономия е най дясното, след като комунистически прокурори били единствената алтернатива за БГ , след като лъснали доносници са знаме в борбата срещу комунизма.... на кого се сърдите всъщност
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Понякога имам чувството, че троловете и апологетите на ГЕРБ живеят политически в някакво безвремие в края на 20-и век по времето на Костов. Но иначе си въртят общественни поръчки в настоящето, строят газови потоци и АЕЦ-и. Шизофрения! То и ПА(т)РИотите и ДПС -рите се борят един друг...като се реанимират взаимно. Ин и Ян - за парите нямат свян!

 19. 19 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Много добра статия, въпроса е ще промени ли нещо, ще ни подтикне ли към масирани действия най-накрая?

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Номенклатура, номенклатурен списък - все понятия от комунистическото ни минало, но за съжаление актуални и днес. Уверено вървим по стъпките предначертани от правешкия ментор на боко тиквата и именно благодарение на него и шайката герб, с любезното съдействие на другарите от ДС, ще построиме тиквения комунизъм...
  —цитат от коментар 5 на Kamenarski


  Ся, не пишете глупости. Имаше "Списък на резервните кадри"... това беше точното название. Бил съм в такива списъци, правил съм 10 г такива списъци..... Това беше на всички нива както в партийното строителство, така и в административната мрежа...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Кака Кьовеши напусна "изпирането" на Гешев в европарламента.
  Очаквайте: атака от европрокурора по еврофондовете.
  ГешевТ има да плаче...................

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Много точен текст, но достъпен за малко хора. Тези за които е предназначен четат други сйтове. Интересуват ги ПИК, ТРУД и подобни.

 23. 23 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 589 Весело

  [quote#20:"chichka"][/quote]

  Бравос другарю Чичка, явно сте от кухнята на нещата. Ще се радвам, ако простите невежеството и глупостта ми.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kamenarski":

  + опростен си!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kamenarski":

  Все пак прочети подписа ми!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Че те комунистите не са си отивали, само си смениха името-социалисти, гербери, патриоти.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Защото не забраниха комунизма със закон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK