Венецианската комисия през 2017 г.: Главният прокурор държи в подчинение ВСС

Нищо в закона не възпрепятства главния прокурор да задейства проверки по отношение на предишната работа като прокурори на членове на ВСС, докато изпълняват мандата си

© Цветелина Белутова, Капитал

Нищо в закона не възпрепятства главния прокурор да задейства проверки по отношение на предишната работа като прокурори на членове на ВСС, докато изпълняват мандата сиВ интервюто си по Би Ти Ви в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че разполага с черновата от заключенията на експертите от Венецианската комисия по повод законопроекта на министъра на правосъдието за ограничаване на недосегаемостта на главния прокурор и възможността той да бъде разследван за престъпления. В този закон Данаил Кирилов обвързва главния прокурор с председателите на върховните съдилища, което от години е критикувано тъкмо от Венецианската комисия. Правителствата на ГЕРБ, оглавявани от Борисов, обаче никога не са обръщали внимание на тези препоръки.


Премиерът съобщи в интервюто си още, че окончателният доклад на комисията се очаква да бъде публикуван официално днес. Истината е, че в края на седмицата предстои докладът да бъде разгледан от комисията – тя може да го промени или да не го приеме. Ако бъде приет, документът ще бъде публикуван официално.


Очевидно бързайки да изпревари критиките за законопроекта на Кирилов, Борисов смята да свика извънредно заседание на Министерския съвет през почивните дни – уж за да изпълнел препоръка на Венецианската комисия, а именно независимият прокурор, който ще разследва евентуални нарушения или престъпления на главния прокурор, да се избира с мнозинство от две трети от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Такава препоръка на Венецианската комисия не е известна. Напротив, през всичките години, в които изказва становища за прокуратурата в България, комисията твърди точно обратното – колко порочно и опасно е прокурори да избират прокурори – заради липсата на гаранция за вътрешната им независимост и пълната им подчиненост на главния прокурор.


Затова "Дневник" припомня последното становище на Венецианската комисия от 2017 г. Откъсът, който публикуваме, е от анализа "Преглед на препоръките към България относно съответствието на устройството на съдебната власт със стандартите за независимост", публикуван през февруари 2018 г. Негов автор е юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.


Становище от 2009 г.


Венецианската комисия (ВК) определя правомощията на прокуратурата като широки и типични за съветския модел.


Становище от 2017 г.


Венецианската комисия разглежда въпроса за ролята на прокурорите в съдебната власт като тясно свързан с по-общия въпрос за позицията на главния прокурор в рамките на съдебната система. ВК откроява няколко важни въпроса по темата, сред които:


Отчетност на главния прокурор


ВК констатира как съгласно конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ) главният прокурор се радва по същество на същия статут като на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Този модел има своите положителни и отрицателни страни. От една страна, прокуратурата не се контролира от други клонове на властта. От друга, не е ясно кой може да държи главния прокурор отговорен. Този парадокс е отбелязан в доклад на ПАСЕ (Committee on Legal Affairs and Human Rights, "New threats to the rule of law in Council of Europe member States: selected examples", report by Mr. B. Fabritius).


Предвид факта, че конституцията не предвижда нито своеобразен "вот на недоверие" на главния прокурор от Народното събрание, нито възможност за отстраняване от изпълнителната власт, то единствената форма на отчетност на главния прокурор остава представянето на ежегодни доклади пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и парламента. Венецианската комисия не препоръчва да се въведе "вот на недоверие" на главния прокурор или подчиняването му на изпълнителната власт, тъй като това е много деликатен въпрос поради рискове от политизация. В тази ситуация, обаче, следва да бъдат въведени други ефективни механизми за отчетност поради факта, че


основанията за отстраняване са трудно изпълними.


Това се дължи на следните пречки:


– ВСС няма правомощието за самостоятелно разследване и изясняване на фактите и следва да се обърне или към Инспектората на ВСС, или към самата прокуратура,


– основанието за освобождаване по чл. 129, ал. 3, т. 3 от Конституцията на РБ предполага влязла в сила присъда, а поради квазимонополното положение на главния прокурор спрямо разследването


той може да спре/прекрати разследване срещу себе си


(реферира се към делото "Колеви срещу България").


– освобождаването на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията също е трудно за прилагане и остава теоретична възможност. Това се дължи главно на силната позиция на главния прокурор в системата на прокуратурата и в рамките на ВСС. Дори ако приемем, че няма нужда да се извърши специално разследване на действията на главния прокурор и че Инспекторатът има волята и ресурсите за събиране на доказателства, то има малко шансове за това такава инициатива да бъде успешна във ВСС, тъй като главният прокурор има достатъчно правомощия да предотврати такъв случай.


ВК констатира на практика


силното влияние на главния прокурор в рамките на ВСС.


Комисията отбелязва, че членовете на ВСС с кариера на прокурори след приключване на мандата на ВСС се връщат в системата на прокуратурата и това отново ги превръща в йерархично подчинени на главния прокурор. Освен това нищо в закона не възпрепятства главният прокурор да задейства проверки по отношение на предишната работа като прокурори на членове на ВСС, докато изпълняват мандата си.


(За разлика от избраните членове на съвета, упражнявали съдийска професия, които не са в същата позиция по отношение на двамата председатели на ВКС и ВАС – вътрешната независимост на съдиите е по-добре защитена и в резултат на това съществува по-малък риск те да действат в защита на интересите на своя ръководител.)


Комисията обобщава накратко – има слаба структура за отчетност на главния прокурор, който по същество е имунизиран срещу наказателното преследване и е практически несменяем.


Предложения на Венецианската комисия за подобряване:


– Въвеждане на процедура за импийчмънт и ревизиране на процедурата за освобождаване на главния прокурор – разследванията срещу главния прокурор да се провеждат от независим орган или лица, неподчинени на прокуратурата.


Влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата и блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване трябва да бъде намалено.


– Венецианската комисия потвърждава, че реформирането на механизмите за отчетност и отстраняване на главния прокурор


не изисква симетрично въвеждане на огледални процедури за председателите на ВКС и ВАС.


Докато съдиите трябва да бъдат независими, то тази концепцията не е напълно приложима към прокурорите. При тях по-точно е да се говори за "автономия", а не пълноценна "независимост" на прокуратурата.


Становището на ВК от 2017 г. потвърждава препоръките от становището от 2009 г. По мнението на Венецианската комисия, правомощията на прокуратурата извън сферата на наказателното право трябва да бъдат сериозно ограничени, ако не напълно премахнати.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Сега пак от същото. Не сме мръднали и на сантиметър.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Кой я държи Венецианската комисия? На чия ясла е? Кой й е кураторА? Я Гешев да я забрани немедленно!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Разстроено

  Сега пак от същото. Не сме мръднали и на сантиметър.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  ++++++
  Тая дръжава докат не доде на власт ДеБъ, нема а са опраи!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Кой я държи Венецианската комисия? На чия ясла е? Кой й е кураторА? Я Гешев да я забрани немедленно!
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Нормандия,нашия певец Васил Найденов-Венеция, дали има нещо общо с Венецианската комисия?Питам та,щото знам, че ги разбираш тея работи.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 479 Весело

  Брей, колко бързо лъснаха лъжите на Борисов, или тези, които му ги говорят :)

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 6 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Мръднахме, но назад!

  Eddie lives... somewhere in time!
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Брей, колко бързо лъснаха лъжите на Борисов, или тези, които му ги говорят :)
  —цитат от коментар 5 на NicK  Един от Банкя :

  « Цацаров е много, много, много начетен човек, много е чел ... «

  В очите на един еднокнижник, Цацаров си е Айнщайн .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#6] от "tigervi":
  Абсолютно, но по елегантно и полит-коректно се изразяваше фатмака в казармата: Напред, кръгом и пак напред!

 9. 9 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Дневник защо толкова бързате? Изчакайте Венецианската комисия да публикува становището си и тогава го дайте да видим Борисов лъже ли или на умно красивите така им се иска.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Затова "Дневник" припомня последното становище на Венецианската комисия от 2017 г. Откъсът, който публикуваме, е от анализа..."

  "Фактите са свещени, коментарите - свободни"

  Ето ви оригинала - https://ec.europa.eu/ …/sites/info/files/comm-2017-750_bg.pdf
  В него няма изрази като "Главният прокурор държи в подчинение ВСС".

  А ето го и анализа на Брегов - http://www.mjs.bg/Files/Standarti-za-nezavisimost Ven Com final.pdf?fbclid=IwAR1Ce0TVVrdweMOlVl-Dwo0lWFIoB7vkkK52C0otspF4KjSPufx4_ehqmAE

  Който иска да чете и да сравнява.
  И моля да не се бърка доклад на ЕК с решение на Венецианската комисия.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  Какво искат от Борисов? Толкова мнго хора искат различни неща от него и на толкова мнго хора е обещавал. Човекът просто се е объркАл :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  Вече виждам как Венецианската комисия ще сдъвче и изплюе Дани бой!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  ....И моля да не се бърка доклад на ЕК с решение на Венецианската комисия.
  —цитат от коментар 10 на plebs


  Първо - не е доклад а становище. Има съществена разлика
  Второ - Да не се опитваш да кажеш, че решенията на Венецианската комисия се различават коренно от нейното становище?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK