Основните заплахи за независимостта на съда идват от главния прокурор

У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого.

© Николай Дойчинов

У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого.Върховният касационен съд (ВКС) днес организира конференция на тема "Независимостта на съда – актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека". Основен лектор беше Робърт Спано – заместник-председател на Европейския съд по правата на човека, по темата, "Върховенството на закона – подбор, независимост и безпристрастност на съдиите". Гост беше и българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев. Публикуваме речта на председателя на ВКС Лозан Панов пред участниците в конференцията, като я препечатваме от defacto.bg. Видеото от речта вижте тук.


По повод 30-годишнината от падането на комунистическия режим "Отворено общество" обяви данните от свое проучване, според което половината българи смятат, че демокрацията и върховенството на закона са под заплаха от пълзяща автокрация. В този смисъл разговорът ни по темата "Независимост на съда" е жизнено необходим, защото независимостта на съдебната власт обезпечава върховенство на закона, а съдиите в най-голяма степен са натоварени с отговорността да бъдат негов гарант.


Правовият ред на всяка една демократична държава изключва възможността субектите, които създават правилата, да осъществяват контрол върху тяхното спазване. Времето, в което това е било възможно, все още не е толкова далеч в миналото и именно липсата на демократични традиции у нас увеличава опасността от неговото реставриране - процес, който се наблюдава и в други посткомунистически страни в Източна Европа.
В такъв случай възниква логичният въпрос – възможно ли е да се въртим в кръг?


Според изследователи, ако човек се движи със завързани очи и няма външни ориентири, то той е склонен да се движи в кръг. Кръгообразните маршрути на движещия се без ориентир се дължат на постоянно променящото се у него чувство за "право напред".


С всяка стъпка настъпва малко отклонение в когнитивната представа на ходещия за права посока и тези отклонения се натрупват, за да изпратят индивида във все по-малки и по-малки кръгове на движение. Това постоянно отклоняване не се случва, когато са налични външни ориентири, защото те позволяват на ходещия често да "рестартира" усещането си за посока.


Привърженик съм на тезата, че с оглед състоянието на медиите ни и липсата на силна опозиция, обществото ни се движи със завързани очи и все повече губи своята посока.


Съдът остава единственият ориентир за посоката "право напред", в която трябва да се движим.


По тази причина най-напред е необходимо да се погрижим да обясним на гражданите нашата значимост. Нуждаем се от силно лидерство в съдебната система и ангажираност, защото защитата ни от неправомерни посегателства не е задача на някой друг, а на нас самите.


Ако ние се ограничим единствено до позоваването на абстрактни, макар и важни принципи, отнасящи се до конституционната значимост на независимата съдебна власт, едва ли ще бъдем чути.


Напоследък все по-често ставаме свидетели на безпринципно критикуване на актовете на съда, което се изразява в лични нападки срещу магистрати. Опитите да бъдат дискредитирани колеги – безупречни професионалисти, не е индивидуален проблем, защото увреждането на тяхната репутация касае доверието в цялата съдебна система. Наложително е да бъде изграден ефективен механизъм за противодействие на всяка форма на неправомерно въздействие върху съда, без оглед източника и съответно да бъдат предприети адекватни мерки за преодоляване на констатирани слабости при изпълнение на длъжността.


Така например в нашата свръхконсервативна система се възприема схващането, че съдът говори само чрез своите актове. Наричам го архаично, защото не смятам, че си заслужава да се защитава някакъв принцип заради самия него. Правото трябва да регулира реалните обществени отношения, а


животът е по-силен от всяка правна конструкция.


Заради критично ниското доверие в правораздаването ни, ние се ползваме с ограничена обществена подкрепа и затова единствено неговото увеличаването е онова, което би опазило системата от разруха. Реалността показва, че пропастта от недоверие, която ни дели от гражданите, изключително умело се използва от цинични политически играчи, за да атакуват още по-настървено съда, като целта им е окончателно да изгорят мостовете ни с онези, които сме призвани да опазим от произвол.


Няма друг начин да бъде обезсилена една безпринципна критика към съда, освен чрез адекватно разясняване на съображенията на състава, защото много често информацията, която излиза в публичното пространство, е или едностранна, или изобщо не отговаря на фактите и истината.


Подобно представяне няма как да не създаде една изкривена представа за реалността, а незнанието само по себе си провокира недоверие. Разбира се далеч съм от мисълта, че съдиите трябва да разясняват публично всеки свой акт, но има моменти, когато подобна реакция е необходима, защото непремерените изявления на представители на други власти са заплаха за справедливостта в процеса, тъй като неминуемо ще даде отражение върху актовете на съдии в бъдеще време и върху тяхното процесуално поведение.


Справедливият процес е в същината на върховенството на правото.


Съдът трябва да бъде независим от всички институции, включително и от прокуратурата,


която излъчва една от страните в процеса. За съжаление прокуратурата придоби власт над съда, което е абсурдно в една демократична държава.


Затова считам, че основните заплахи за независимостта на съда идват от самата съдебна система, а именно - от прокуратурата, и в частност от главния прокурор. Главният прокурор разполага с мощен набор от инструменти за тормоз на съдиите, към които няма симпатии. Днес съдиите не изпитват толкова страх от политиците, колкото от главния прокурор.


Този страх се обуславя от обоснованите съмнения относно справедливостта на процеса, ако на даден съдия му бъде повдигнато обвинение, или пък негови близки бъдат подложени на институционално преследване.


Наказателната репресия у нас – това са кръвоносните съдове на властта. За съжаление някои


колеги реагират на натиска от страна на прокуратурата с прекомерна солидарност, която граничи с безотговорност.


Прокуратурата винаги е вървяла с победителите. За управляващите тя е инструмент, за управляваните – бухалка. Атрактивните обвиняеми у нас са падналите от власт, но въпреки това при всеки опит за реформа на прокуратурата се чуват яростни гласове, че се посяга на нейната независимост.


В редица напреднали държави прокуратурата е част от изпълнителната власт, но функционира добре. В други държави прокуратурата е независима институция извън съдебната власт и също функционира добре. У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого.


Правителството непрестанно плаща обезщетения за грешките на прокуратурата, които отекват в Страсбург.


С течение на времето прокуратурата неформално се сдоби и със законодателна инициатива. Така прокуратурата се инфилтрира във всички власти. Независимостта на прокуратурата - по начина, по който е регламентирана в законодателството, се превърна във всевластие. В последно време, дори и за най-непредубедения възникват основателни съмнения, че партиите получават "разрешение" от главния прокурор за свои действия.


Избирателното преследване на определени магистрати чрез дисциплинарни производства или необективно атестиране е също част от опитите да се направи послушен съдът. Повечето от тях се характеризират най-вече с двойното прилагане на възприети стандарти, в зависимост от съдията, който се наказва или атестира. Посредствеността на съдията е също не по-малка опасност за неговата независимост, защото магистрат, който не е уверен в своите качества, по правило е уязвим.


Трябва да си признаем, че користта е друг изключително важен елемент от личностната характеристика на един магистрат, която държи съвестта на съдията в плен. Борбата с това явление изисква в системата да се създаде онази среда, която да го лиши от условията, в които може да съществува.


Членството на действащи магистрати в тайни организации, заклели се във вярност към съсловието,


също рефлектира върху тяхната независимост.


Накрая бих искал да кажа няколко думи за ролята на съдийската колегия към Вшсшша съдебен съвет, чието задължение да защитава независимостта на съдебната власт е конституционно установено. За съжаление, не липсват примери за абдикирането и от това нейно задължение. Причината е в голямото политическо влияние и в начина, по който е структурирана колегията, която е поставена в сериозна зависимост от останалите власти още на законодателно ниво.


Моят призив към всички колеги е да бъдем по-активни в процесите, които засягат правораздаването. Пълзящите процеси в другите две власти застрашават най-вече съдебната власт, която е и най-уязвимата. Ако неглижираме опасностите, има риск системата да рухне, а заедно с нея – и държавата.


Управляващите, уважаеми колеги, които и да са те, са временни, за нас най-важното е държавността да остане.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Другарят Панов да каже нещо за мнозинството корумпирани съдии, а не да говори празни приказки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какви заплахи идват от главния прокурор не знам, но толкова олигарси в затвора никога не е имало. По времето на Костов Миню Стайков беше дарител на фондацията на Елена а сега е в ареста. Това са фактите, а какво мисли дедо Шори няма значение.

 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Очевидно е, че прокуратурата няма място в съдебната власт. Прокурорът е страна по делото, също като адвоката.
  Отделно самата прокуратура има остра нужда от радикална реформа. Субординацията и единоначалието, военизираната структура и неограничените правомощия в досъдебната фаза трябва веднъж завинаги да се премахнат.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Процента мърша сред съдиите е същия като процента мърша сред прокурорите, полицаите, депутатите и въобще целия матриал.

  Да се изкарва съда в бяло, а прокуратурата в черно е грешно.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Моят призив към всички колеги е да бъдем по-активни в процесите, които засягат правораздаването.

  Не бъдете чак толкова активни, съдиите сте, а не политици.
  Ако ви стяга чепикът, следвайте пътя на Методи Лалов, простичко е.
  Лозан Панов кога правораздава, след толкова медийни изяви, не е много ясно.
  Че не харесва фигурата на Главния прокурор, обаче е ясно и на децата вече.
  Но това си е негов личен проблем, няма нужда да занимава обществото с него.
  Съдиите пуснаха доста хора, за които обществеността чакаше осъдителни присъди през последните 20-30 години, най-вероятно има корупция и там, няма как иначе.

 6. 6 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 502 Весело

  Стигнах до "Отровено общество" и спрях да чета. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1668 Разстроено

  Пфу, и тук о$р@ха.

  Тъпи са ви опорките, старшинки.
  Олигарси в затвора няма. НЯМА, бе. Няма и да има, защото прокуратура е негодна да докаже дори, че онзи ден валя сняг. Тотални некадърници.
  Да говориш за проблемите на съдебната система, още повече когато си един от ръководителите ѝ, не е политика. НЕ Е ПОЛИТИКА, бе.
  Опитите да се внесе малко добра практика в българската съдебна система чрез обучение и повишаване на квалификацията на съдиите не е заговор на Сорос, бе. НЯМА КОНСПИРАЦИЯ, бе.
  Критиките срещу прокуратурата не са лични нападки, а добронамерен опит да се разкаже на обществото защо липсва ефективно правораздаване. Не са виновни само прокурорите, но системата, която те защитават е основната причина за липсата на справедливост.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на Българи расисти
  Българи расисти
  Рейтинг: Неутрално

  Процента мърша сред съдиите е същия като процента мърша сред прокурорите, полицаите, депутатите и въобще целия матриал.Да се изкарва съда в бяло, а прокуратурата в черно е грешно.
  —цитат от коментар 4 на niakoi_si


  А и в прокуратурата са вашите приятели Гешев и Цацаров - доказани некадърници, но пък много мили на Недялко и сие, нали така?

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  За речта на Лозан Панов:

  +++++++++++++++++++++++

 10. 10 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 375 Весело

  Процента мърша сред съдиите е същия като процента мърша сред прокурорите, полицаите, депутатите и въобще целия матриал.Да се изкарва съда в бяло, а прокуратурата в черно е грешно.
  —цитат от коментар 4 на niakoi_si


  Това е абсолютна глупост - процентите мърша-свестни в прокуратурата са 85/15, докато в съдебната система е точно обратното - 85/15 в полза на свестните. Сред полицаите нямам точни и лични наблюдения, но сред депутатите е категорично както в прокуратурата - 85/15 в полза на мършите ... И да, реално най-добрите "адвокати" на престъпниците не са Марковски, Доковска, Дончева и т.н., а самите прокурори ... :):):) В Доклада на ЕК отпреди няколко години бе обобщено каква част от по-известните и знакови дела /тип Батко и Братко, Масларова, Христо Бисеров и други/ са загубени поради пропуски на прокуратурата /неглижиране на доказателства, умишлено "невиждане" на доказателства, умишлено непредставяне пред съда на конкретни доказателства и други бездействия на прокуратурата!/ и процента бе ясен - 92% :):):) Т.е. само в 8% от случаите съда може да бъде обявен за "безпристрастен" ... А 92/8 е дори повече от 85/15, нали? :):):)

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 375 Весело

  Стигнах до "Отровено общество" и спрях да чета. :)
  —цитат от коментар 6 на trial_jezz


  Така е ... по-надолу текста става по-сложен от текста на "Радка пиратка" и по-трудно се осмисля ... :):):) Не плачи дете, баща ти е невинен ... :):):)

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#2] от "dax49623910":

  Колко олигарси има в затвора, които излежават присъда?

 14. 14 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Забравихте ли, че ГЕШЕВ е радост!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#6] от "trial_jezz":

  Много си прочел. Пази се да не поумнееш от толкова много четене.

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1621 Весело

  Основните заплахи за независимостта на съда идват от главния прокурор
  —цитат от коментар 0 на заглавие  Ама сериозно ли това?!?
  Значи, ако махнем "главния прокурор",
  съдебната ни система ще цъфне и върже!
  Еб...сии глупостите!

 17. 17 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Какви заплахи идват от главния прокурор не знам, но толкова олигарси в затвора никога не е имало. По времето на Костов Миню Стайков беше дарител на фондацията на Елена а сега е в ареста. Това са фактите, а какво мисли дедо Шори няма значение.
  —цитат от коментар 2 на dax49623910


  Други олигарси, които неделенно трябва да се раззследват са:
  1. Т.Трайков - той стои зад фирмите строящи турски поток, а вероятно и зад проекта Белене.
  2. Комарницки - контролира търговията с дрога по Черноморието, както и проституцията
  2. Иванчева - хазарт и източване на еврофондове през общинските бюджети

 18. 18 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Политически ангажиран магистрат като Лозя ншма как да бъде взиман сериозно.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 19. 19 Профил на Българи расисти
  Българи расисти
  Рейтинг: Неутрално

  Какви заплахи идват от главния прокурор не знам, но толкова олигарси в затвора никога не е имало.
  —цитат от коментар 2 на dax49623910


  Не бъркайте олигарси с богати хора. И да, толкова новобогаташи не е имало в ареста. Сега имаме цели 3ма и жените им. Обаче и имаме едни, за които знаем, че никога няма да са в ареста. Така че, чувството за справедливост го НЯМА. Това, че двама-трима селски тариката са в ареста (а не в затвора), не значи нищо, всъщност.

 20. 20 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Матряла, все пак е свикнал на криза и на малко се радва. Национално богатство и всенароден любимец на едно място му идва в повече и за тва, му е малко странно, ама ще свикне.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  *Моят призив към всички колеги е да бъдем по-активни в процесите, които засягат правораздаването. Пълзящите процеси в другите две власти застрашават най-вече съдебната власт, която е и най-уязвимата. Ако неглижираме опасностите, има риск системата да рухне, а заедно с нея – и държавата.
  Управляващите, уважаеми колеги, които и да са те, са временни, за нас най-важното е държавността да остане.*
  !!!!

 22. 22 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#18] от "оКоМаНапрай":

  На, вземи малко да прочетеш какво значи тая чужда думичка "политика":
  http://mitko.villaverde-bansko.com/Politologia/single-lesson-01-1.html

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Любопитно

  До коментар [#2] от "dax49623910":

  "Какви заплахи идват от главния прокурор не знам, но толкова олигарси в затвора никога не е имало."

  Кои олигарси са в затвора? Моля, не бъркайте арест (без присъда) със затвор!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  Стигнах до "Отровено общество" и спрях да чета. :)
  —цитат от коментар 6 на trial_jezz


  Можеше дори да не започваш да четеш! И да четеш, и да не четеш, няма да разбереш!

 25. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Основните заплахи са от корумпираните и безконтролни съдии, които стават маша на властта. Ако имаше съдии с топки, доста народ щеше да е в затвора. Някой да е чул някъде някога от 30 години "демокрация" да има осъден съдия за корупция и подкуп??? Прокуратурата е съвсем друга бира. Тя трябва да бъде държавно обвинение на пряко подчинение на министъра на правосъдието. А задължително да се премахнат президентската и парламентарната квота във ВСС. Както няма съдийска и прокурорска квота в парламента, която да кадрува там, така и нямат място президента и парламента в управлението на съдебната система. Трябва да има взаимен контрол и отчет, но не и една система да управлява и да кадрува в другата. Тогава ще им се стъжни на всички, дето са се оцапали.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  В нормалните държави на върха на правосъдната система стои съдът, тука главният прокурор. Е, затова ще бяга бизнесът и инвестициите, че и гражданите от България.

 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#7] от "BG Territory":

  а ковачки и ставински са свободни защото.....?

  п.п. с грубия си език не повишаваш стойността на мнението си.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1141 Весело

  На палубата на Олигарханик са оставени само умнокрасивите юнги да кълнат Гешевберг, тарикатите от баровските палуби и мостика са по спасителните лодки и даже те се хилят на заблудените подопашкови фанатици :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "За съжаление прокуратурата придоби власт над съда, което е абсурдно в една демократична държава."

  Че това е така, става ясно дори от тези два случая: първият е за Пол Фрийман, където прокуратурата оспори решение на съда, а вторият – за Иванчева и Петрова, когато прокурорите се опитаха да се разпореждат на съдията. Това са само два случая, които станаха обществено известни, а колко има, за които не се дава гласност и не стават достояние на публиката?...

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  "животът е по-силен от всяка правна конструкция"

  Именно и често няма нужда от правна конструкция. Но когато има нужда, правната конструкция обикновено вкарва нещата в някакъв калъп или я няма никаква.

  И още нещо правната конструкция трябва да следва живота. Но често в днешния живот нещата са наобратно - някакви измислени закони се опитват да ни казват как да живеем.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  животът е по-силен от всяка правна конструкция."

  Животът е правна конструкция. Успех на автора. ама следващите местни избори са далече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#19] от "Българи расисти":

  Самия ти ник нарушава правилата и обижда допусналите го.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#6] от "trial_jezz":
  "Стигнах до "Отровено общество" и спрях да чета. :)"

  Дали пък не си спрял да четеш още като си стигнал до пубертета.

  подпис
 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":
  "Процента мърша сред съдиите е същия като процента мърша сред прокурорите.."

  Вероятно е така, но важно е във всяка гилдия кой управлява - дали мършата дали другите.

  подпис
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Не се въртим в кръг - връщаме се ускорено назад по отношение на прокуратурата. Шансът ни е Гешев - той е толкова очевидно некадърен, че проблемът повече не може да бъде скриван, особено в чужбина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  До коментар [#19] от "Българи расисти":

  Алоу, българомразеца @Българи расисти, ами щом това, че „двама-трима селски тариката са в ареста (а не в затвора), не значи нищо“, ти що не отидеш в ареста (а не в затвора) да отмениш някой от тези „двама-трима селски тариката“, че да си се прибере в къщи за празниците? М? Думай! Нали „не значи нищо“, какво ти пука?

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo_goshko":

  А мармотите увиват шоколад...

 38. 38 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  Едно време, при соца, два-три пъти на седмица бяхме облъчвани от мероприятия на др. Т.Ж.

  Сега, при капитализма, със същата честота сме облъчвани и с мероприятията на г-н Панов.

  Нищо ново из Млечния път!

 39. 39 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 939 Весело

  Гешев страхува и Лозанчо, видно е от космоса...

  Апропо, всички комунета като чуят фамилията Гешев, се стряскат насъне и до днес...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 40. 40 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Според мен основните заплахи идват от болтовете на гумите...

 41. 41 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#19] от "Българи расисти":Алоу, българомразеца @Българи расисти, ами щом това, че „двама-трима селски тариката са в ареста (а не в затвора), не значи нищо“, ти що не отидеш в ареста (а не в затвора) да отмениш някой от тези „двама-трима селски тариката“, че да си се прибере в къщи за празниците? М? Думай! Нали „не значи нищо“, какво ти пука?
  —цитат от коментар 36 на Santos


  Без да влагам много сиви клетки се досещам, че "не значи нищо" - то се отнася за селските тарикати, а не за ареста :-))

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#38] от "Аскет":
  "Едно време, при соца, два-три пъти на седмица бяхме облъчвани от мероприятия на др. Т.Ж.

  Сега, при капитализма, със същата честота сме облъчвани и с мероприятията на г-н Панов.

  Нищо ново из Млечния път!"
  …………………
  А не, сега има нов Т.Ж., чийто мероприятия от джипката наблюдаваме по-често от всичко у нас.

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Пфу, и тук о$р@ха.Тъпи са ви опорките, старшинки.Олигарси в затвора няма. НЯМА, бе. Няма и да има, защото прокуратура е негодна да докаже дори, че онзи ден валя сняг. Тотални некадърници.Да говориш за проблемите на съдебната система, още повече когато си един от ръководителите ѝ, не е политика. НЕ Е ПОЛИТИКА, бе.Опитите да се внесе малко добра практика в българската съдебна система чрез обучение и повишаване на квалификацията на съдиите не е заговор на Сорос, бе. НЯМА КОНСПИРАЦИЯ, бе.Критиките срещу прокуратурата не са лични нападки, а добронамерен опит да се разкаже на обществото защо липсва ефективно правораздаване. Не са виновни само прокурорите, но системата, която те защитават е основната причина за липсата на справедливост.
  —цитат от коментар 7 на BG Territory  Тези на които обясняваш, няма да могат да те разберат. Просто няма с какво да разберат!
  В главите им, всичко се върти около интересите на една единствена партия и нищо повече! Не могат да излязат от този кръг! За това не могат да управляват и държавата! Управлението на герб е един непрекъснат гърч...
  Те не могат да си дадат сметка дори за това, какво ще стане след като тяхната партия се срути и сдаде властта!

  Върхушката на герб не е създала абсолютно нищо трайно и безспорно, на което да могат да се опрат както хората, така и партиите след тях! НИЩО! Абсолютно нищо!
  Само боклук, недомислици, помия и некачествени магистрали - това ще оставят в наследство!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Стигнах до "Отровено общество" и спрях да чета. :)
  —цитат от коментар 6 на trial_jezz


  Защо четете изобщо, след като не може да мислите?
  Губите си времето!
  А ако искате нещо като за вашето ниво - отивайте в свинските медии.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  ЛОЗАН ПАНОВ: " ...животът е по-силен от всяка правна конструкция...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  +++++++++++++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK