Няма как да има специален прокурор, неподчинен на главния

Всички прокурори в България са подчинени на главния. Всички до един.

© Анелия Николова

Всички прокурори в България са подчинени на главния. Всички до един.Методи Лалов е общински съветник в София от "Демократична България", Доскоро беше съдия в Софийския районен съд и негов бивш председател. През лятото Лалов обяви, че напуска съдебната система, защото честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как тя прави поредната крачка към своята гибел. Коментарът му е от "Фейсбук" и е по повод набързо приетия проектозакон от правителството тази сутрин, с който уж ще се осигури механизъм за независимо разследване на главния прокурор и ограничаване на безконтролната му власт.


Кой ще пази пазача?


При сегашния чл. 126, ал. 2 от конституцията няма как да има специален прокурор, който да разследва главния прокурор и да не му е подчинен.
Всички прокурори в България са подчинени на главния. Всички до един – редови, ръководители, обикновени, специални и каквито още се сетите. Всички.


В случая всички са подчинени на милиционера. А за него е ясно, че няма необходимост да е подчинен на закона и на морала. Това е реалността.


За да нямаме прокурор бухалка, трябва промяна на конституцията. Промяна, извършена не от гешевци, цацаровци, кояджиковци, данаилкириловци, пеевци, борисовци и сие.


Кой да извърши промяната ли? Не се подценявайте. Вгледайте се в себе си и около себе си. Не всички са маскари.


Време е да изберем хора, които ще променят правилата и ще разследват Борисов, Цацаров, Гешев, Доган, Пеевски и компания. Може пък да се окажат невинни.


Тези 11 от прокурорската колегия на ВСС, които предложиха, а след това и избраха Иван Гешев за главен прокурор, ще изберат прокурор, който да го разследва. Йерархически подчинените на Гешев, за които той може да активира държани на трупчета разследвания, ще го контролират.


Отделно това би било в противоречие с чл. 126, ал. 2 от Конституцията, съгласно която норма всички прокурори в държавата са подчинени на главния прокурор. Това противоконституционно и абсолютно неефективно предложение ни сервира Бойко Борисов и компания.


Отдавна е ясно, че тези хора нямат мяра и са готови да направят всичко, за да не бъдат разследвани за безобразията, които правят от десетилетия. Нима обаче ние сме загубили здравия си разум и себеуважение? Време е да им покажем, че не е така.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK