Човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор

За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим.

© Велко Ангелов

За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим.Избори 2023

Българският съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Йонко Грозев коментира по БНР идеята на правителството да избере "независим прокурор", който да разследва главния. Кабинетът не обърна внимание нито на Комитета на министрите към Съвета на Европа, чиито предписания са задължителни, нито на препоръките на Венецианската комисия. Комитетът на министрите даде срок до юни 2020 г. на властите да въведат сериозни гаранции за институционалната, йерархичната и практическата независимост на всички органи, които контролират или провеждат разследване спрямо главния прокурор, както и да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор, а в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в конституцията.


Това, което Венецианската комисия е казала и присъства в мотивите на ЕСПЧ, е изискването този, който разследва сигнал за извършено престъпление от главния прокурор, да бъде независим. Затова беше намерено и първоначалното нарушение – поради йерархичния характер на българската прокуратура. За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим. Ако изборът на този прокурор остане измежду работещите в прокуратурата прокурори, това няма как да реши проблема.


Притеснителен елемент беше въвеждането на процедура, която касае и председателите на върховните съдилища. Тази процедура създаваше проблеми от гледна точка на независимост на съда, защото даваше възможност за освобождаване на председателите им на базата на критерии и процедура, които не бяха безпроблемни. Това е ключов въпрос за гарантирането на върховенство на закона. Отпадането на този елемент от предложение на правителството е добро развитие.


И Люксембургският съд, и Страсбургският съд в свои решения ясно са описали, че спазването на основните принципи – за това, че изборът на съдилищата ще бъде на база единствено и само на професионални и морални качества, не на поемането на политически ангажименти, и гаранцията за това, че техният мандат няма да бъде прекъснат, че те няма да бъдат освободени преждевременно без ясни критерии, свързани с тяхното поведение, са основни гаранции за независимостта на съда. Без тази независимост на съда не е възможно да се гарантира върховенство на закона.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK