Човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор

За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим.

© Велко Ангелов

За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим.Българският съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Йонко Грозев коментира по БНР идеята на правителството да избере "независим прокурор", който да разследва главния. Кабинетът не обърна внимание нито на Комитета на министрите към Съвета на Европа, чиито предписания са задължителни, нито на препоръките на Венецианската комисия. Комитетът на министрите даде срок до юни 2020 г. на властите да въведат сериозни гаранции за институционалната, йерархичната и практическата независимост на всички органи, които контролират или провеждат разследване спрямо главния прокурор, както и да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор, а в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в конституцията.


Това, което Венецианската комисия е казала и присъства в мотивите на ЕСПЧ, е изискването този, който разследва сигнал за извършено престъпление от главния прокурор, да бъде независим. Затова беше намерено и първоначалното нарушение – поради йерархичния характер на българската прокуратура. За нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим. Ако изборът на този прокурор остане измежду работещите в прокуратурата прокурори, това няма как да реши проблема.


Притеснителен елемент беше въвеждането на процедура, която касае и председателите на върховните съдилища. Тази процедура създаваше проблеми от гледна точка на независимост на съда, защото даваше възможност за освобождаване на председателите им на базата на критерии и процедура, които не бяха безпроблемни. Това е ключов въпрос за гарантирането на върховенство на закона. Отпадането на този елемент от предложение на правителството е добро развитие.


И Люксембургският съд, и Страсбургският съд в свои решения ясно са описали, че спазването на основните принципи – за това, че изборът на съдилищата ще бъде на база единствено и само на професионални и морални качества, не на поемането на политически ангажименти, и гаранцията за това, че техният мандат няма да бъде прекъснат, че те няма да бъдат освободени преждевременно без ясни критерии, свързани с тяхното поведение, са основни гаранции за независимостта на съда. Без тази независимост на съда не е възможно да се гарантира върховенство на закона.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  А защо трябва да е от прокуратурата. Нека да го прави най- квалифицирания орган/да речем/- Конституционния съд. Той е колективен орган, слабонатоварен, обезпечен с кадри. Трябва само да се посочат основанията това да става.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Щом Дани Ръбъл казва,че може, значи може.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Види се, че нашата 1300 (уж) годишна държавица още не е дорасла дори до всепризнати елементарни базови принципи на правораздаването. Всичко у нас, като почнем от Конституцията, минем през Закона за съдебната власт, ВСС и поведението на големите във властта, ясно показва, че всичко е така организирано, че да има фасада, а всъщност нещата да се управляват от скрит мафиотски кръжец.

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Хора от първа ръка разказаха как става изборът и назначаването на съдии от ниво Софийски районен съд нагоре - паралелната власт им прави таен кастинг и избрания го водят лично при Доганя, за да го прецени той и човекът лично да поеме ангажимент пред него. Ако човекът се отметне, се разминава с поста. Реакция на тези разкрития - никаква. Колкото беше и реакцията на заверите на Цацаров в сараите на Герговия в ЦУМ. Колкото беше и реакцията относно Красьо Черничкия.

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Ти наистина си уникален! Покажи един пример в света, в който конституционния съд има разследващи функции.

  Абе ти да не би да си Данаил Кирилов?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  След глупостта с ИК ,кой има доверие на КС? По-добре президентът да го назначава по предложение на правозащитни организации.

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Теорията е едно, практиката е друго. Разследване от научни работници ще бъде обречено на много трудности. Трябват "общи работници" за едно трудно и отговорно разследване. Както от богати деца по принцип големи спортисти не става, така и от ерудирани кабинетни достолепия разследващи не става. Може да говорим за изключения, но в този случай на това не трябва да се разчита.

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "Smoke":

  Отмятането не е свързано с раздяла с поста, а с обвинения. Справка - съдията Пенгезов.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  На този етап ние нямаме политическа воля за ефективен независим главен прокурор по разследването с нужните правомощия. Това значи, че няма да го има. Ще има прах в очите. Въпросът е докога ще устиска по този начин политическият ни елит. Засега успяват и то успешно. В момента нещо ги притеснява, вероятно заплахата е комплексна - и от Европа, и от президента.

 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#9] от "hammurabi":

  Аз имам една теория. На баце са му казали върховенство на закона срещу фондове. И ако му спрат фондовете той сам знае, че суджуците ще го изядат, както вълците се разправят в глутницата, когато водачът не се справя с храната.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#11] от "Hristo_Boikikiev":

  Алооу, ГЕРБавия.
  Европейският Съюз ясно каза, че нищо , ама НИЩО в така наречени "реформи" на ГЕРБавите НЕ отговаря на изискванията за независим съд и работеща прокуратура.

  Така че, няма нужда да доказвате отново и отново колко са верни думите на СИКаджиската мутра - ГЕРбавия ви вожд:
  "Аз съм прост и вие сте прости.."
  Като сте прости, барем си трайте , не го развявайте тоя факт като използвани(с кафяво) гащи по форуми и сайтове, бе!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 13. 13 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#10] от "Doge":

  Ще има свидни жертви, май, за замазване на очите на Европа.
  В името на суджука, ще требе некой от "простите" ГЕРБави да го отнесе, като жертвено прасе.
  Умствено препятстваният Цветанов, дет до оне ден ръсеше "мисли" по медиите може да се окаже удобна жертва. Хем е от " високите етажи" , хвем вече не "пее в хора" .
  Това само, ако наистина му резнат фондовете на СИКаджията.
  Иначе мимикрията ще продължава.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#10] от "Doge":

  "Аз имам една теория"

  Откога умнокрасивото халюциниране е 'теория' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Горкия Борисов, не са минали и 24 часа от посленото му предложение и то вече не става. Поне да бяха 6 месеца...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ''''Българският съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Йонко Грозев ..''''
  - = - = -
  Браво Йонко!
  Дотоен син на баща си !
  Поздрави ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#14] от "Saint of Me":

  Ламбе недей се опитвай да оригиналничиш и да ме апострофираш, защото хайде да не се лъжем, и двамата знаем как ще завърши това за теб. Отново ще трябва да се свиеш да си поплачеш в ъгъла нашамарен. Нали се разбрахме, когато аз пиша в темата ти се правиш, че не ме четеш, въобще пълен игнор и въобще е за предпочитане да не пишеш од теми , които аз коментирам. Иначе пак ще трябвва да ти търсим сейф спейс снежинке.

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#17] от "Doge":

  Неска халюцинираш забележително добре, дай още :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 283 Весело

  "Умнокрасивите" "анализатори" бегат като гявол от тамян от въпроса - какво точно ще му разследват на пустия главен прокурор, че са влезли у тайзи истерия тъй, както преди туй истеризираха за "разрешителните и лицензионните режими", "съдебната реформа", "ромънцкия модель", "моделът КОЙ" и хилядите други простотии, които стигнаха до гуша на редовия българин и накрая нарита некадърните дръгалефски комунисти под опашката на коня... Та, какво ще му разследвате на прокурора бе, другаря, и как точно ще стане това?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Не знам , защо всеки път откриваме топлата вода, а не вземем модел от някоя по-цивилизована от нас държава.

 21. 21 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Весело

  ШОК !
  Нацепиха кухата милицонерска лейка на гешефта !

  https://youtu.be/RRDBRw4ni5c

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#18] от "Saint of Me":

  Палячо, да ти напомня ли за халюцинациите за Хитлер ислямиста, и как ви направих за 2 стинки заедно с Тюфлека?

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чардо":

  чардо, тоя твой йонко е едно наи убикновено повратливо и ошлайфано мекере. кат поечето герои на днешната преса.

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#23] от "betona":

  ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ СЛЕД НЯКОЙ Й ДРУГ ДЕН . . . .👍🤣😅

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Много е прав Йонко Грозев. Щом пишман адвокат може да бъде съдия в Страсбург, няма никакви пречки у нас Ловно-рибарският съюз да разследва главния прокурор, Съюзът на ветеринарните лекари да внася обвинението, а агитката на "Левски" да гледа делото.

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чардо":

  няма прублеми , чардо!

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Встщност всеки.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#19] от "Mike Crazy":

  Ами ще го разследват я!?Утре като запорират и ма Прокопи 142 милиона!После ще обикалят като онази другарка и ще питат кой ще им да де пари!?

 29. 29 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":След глупостта с ИК ,кой има доверие на КС? По-добре президентът да го назначава по предложение на правозащитни организации.
  —цитат от коментар 6 на hodounski


  Колко умно!!Най-накрая да си дойдем на думата!"правозащитници" с никакъв опит никъде, направили си НПО и хоп вече с претенции да контролират всички и всичко, без никога да са носили каквато и да е отговорност, кариеристи но никога не стигнали никъде, щото в частния сектор такива се надушват отдалече, свикнали само на грантове!! Тези ли ще контролират?Тарикати, които правят политика без да имат грам доверие, тези които не са събрали един глас и ги харесват само майките им! Спор няма. По нахално и досадно племе от объркани егоцентрици, които не са забили един пирон, но знаят всичко - няма! Закривай тая прокуратура. Да се маанат тия мухи вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK