Борисов заблуждава обществото за разследването на главния прокурор

Според конституцията няма "независим" прокурор.

© Георги Кожухаров

Според конституцията няма "независим" прокурор.Бившият омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова коментира във "Фейсбук" законопроекта на правителството за разследване на главния прокурор, приет спешно на извънредно заседание в събота сутринта. Той се разминава кардинално с изискванията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и препоръките на Венецианската комисия.


От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. независим прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура.


Защо смятам, че това е съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции?
Защото предложенията му са безполезни и са симулация на съдебна реформа,


която той знае, че може да постигне единствено и само с промени в конституцията. А такива съзнателно не предприема.


Защото предлага фигура, непредвидена в конституцията – на т. нар. независим прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според конституцията няма "независим" прокурор – пише го в чл. 126 от основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата.


Според правителството фигурата на "независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор.


Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт в страната,


би могъл да направи следните 3 неща:


1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?


2. Ако му е толкова "спешно", в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.


3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия.


Днес премиерът не направи нищо от това.


Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции.


Затова наричам маневрата в Министерския съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине. Предложените промени са очевидно противоконституционни и след като ги приеме "спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK