Промишленост и информационни технологии – кои области дръпнаха напред

ИТ секторът очаквано е най-динамичен.

© Цветелина Белутова, Капитал

ИТ секторът очаквано е най-динамичен.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През последната седмица бяха публикувани данните по области за 2018 г. от годишната статистика на заетостта и разходите за труд. Тази статистика е особено интересна, тъй като тя идва от отчетите на компаниите и съответно е изчерпателна, за разлика от наблюдението на работната сила например, което е извадково проучване. Общата картина за 2018 г. е известна – наетите лица съвсем леко се увеличават и вече са около 2,32 млн. души, а средната заплата в страната нараства с над 10%. През 2018 г. средното възнаграждение у нас варира от 752 лв. в област Благоевград до 1586 лв. в столицата София. Разбивката по сектори и по области обаче е достъпна едва сега и е особено интересна.


Важен фокус е преработващата промишлеността, в която традиционно са над 1/5 от наетите в страната. Това е сектор, в който след големия спад през 2008-2010 г. (от 600 на 500 хил. наети лица) на пръв поглед няма големи промени – от 2010 г. насам наетите хора са сравнително постоянен брой, като за 2017 и 2018 г. все пак достигнаха 520 хил. Голямата промяна обаче е вътре в самата промишленост –
наблюдава се постоянен спад на наетите в традиционни сектори,


като производството на облекла и мебели (добавената стойност в тези сектори е 6-8 хил. евро на нает), за сметка на ръст в производството на електрически съоръжения, машини и оборудване, компютърна техника, автомобили и превозни средства (добавена стойност от 15-20 хил. евро на нает). Именно затова през последните 7-8 години говорим за трансформация на промишлеността, а не толкова за ръст от гледна точка на броя наети работници.


Областната разбивка в промишлеността показва къде динамиката е по-ясно изразена. Макар през 2018 г. в промишлеността да работят почти 100 хил. по-малко спрямо 2008 г., някои области не само не са изгубили, но дори са спечелили наети лица.В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 г. има повече наети в промишлеността спрямо 2008 г., в Търговище и Кърджали са на практика без промяна спрямо 2008 г. Докато Пловдив беше лидер по трупане на нови наети в промишлеността през 2016 и 2017 г., през 2018 г. на преден план излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София, както и областите Пазарджик и Хасково. Лидер за 2018 г. е именно Хасково с ръст от 7% (+1 000 наети) само за една година.


За пръв път Южният централен район измества от първото място Югозападния по общ брой наети


в промишлеността.


По отношение на заплатите добрата новина е, че вече в почти всички области заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. През 2013 г. например – годината след която промишлеността започва леко да увеличава броя на наетите лица в повече от половината области, в това число всички в Южния централен район, средната заплата в промишлеността изостава (с 10-15%) от средната за областта. През 2018 г. в над 20 области, в това число всички в Южния централен район, заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. Видимо трансформацията на родната промишленост към сектори с по-висока добавена стойност вече води и до по-високо заплащане. Логично е този процес да продължи и постепенно квалифицираният труд в завода да печели повече спрямо много от другите алтернативи – било то сезонна работа в чужбина или на морето, селскостопански труд и т.н.


Нека сега погледнем към най-динамичния сектор – информационни и комуникационни технологии (ИТ), през 2018 г. той създава най-много работни места (+4593 наети), а


заплатите са 2,7 пъти по-високи от тези в преработващата промишленост.


Към това можем да прибавим и сектора на професионалните дейности (+2083 наети), където попада аутсорсингът и заплатите са 1,6 пъти над тези в преработващата промишленост. В тези сектори обаче София е абсолютен лидер – ръстът на наетите в ИКТ сектора в столицата за 2018 г. е 3929 души, на следващо място е Пловдив с ръст от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим ръст или дори спад.


Общо наетите в ИКТ сектора през 2018 г. в тези три водещи области се разделят така: София – 79 050 наети, Пловдив – 4409 наети и Варна – 3796 души. Следващите области по тежест в ИТ сектора са Бургас (1230 наети), Русе (890 наети), Велико Търново (830 наети) и Стара Загора (695 наети) не регистрират осезаем ръст на наетите през 2018 г. В тези градове има изпреварващ ръст на заплатите в ИТ сектора, което показва положителна динамика, но все още липсва отчетливият ръст в наетите, който например се наблюдава в Пловдив в последните 4-5 години.


Общата картина в тези два сектора е, че преработващата промишленост има по-ясно изразен регионален характер, като Южният централен район дърпа напред – първо с


Пловдив и Смолян, а през последната година с добри данни за Пазарджик и Хасково.


София и индустриалните зони около столицата също показват много добра динамика през 2018 г.


В ИТ сектора столицата продължава да е абсолютен лидер, което дърпа и заплатите нагоре. Единствено Варна и Пловдив успяват за поредна година да имат осезаем ръст в наетите в информационните технологии и това дава своя ефект върху заплатите. Вторичните центрове като Бургас, Русе и Велико Търново все още не успяват да се закачат отчетливо за динамиката на ИТ сектора. Потенциалът обаче го има – подкрепен и от различни новини през текущата 2019 г., така че би било напълно очаквано да видим раздвижване в най-кратки рокове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Броя на наетите в ИТ сектора се увеличава , а броя на желаещите да работят в селското стопанство и производство на селскостопански продукти по новите технологии никак ги няма ,за разлика от Гърция ,Румъния и други съседни и по далечни страни ,всички искат икономисти и право , само дето няма да има къде и как да го практикуват .

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Напротив. България вече четири-оет години е на първо място в ЕС по брой млади фермери-около 6%. А и на пазара е видно.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Радвам се, че Петър Ганев виден ДСБ-ар, който цитирам много за икономиката казва това, което казвам и аз и получавам само оплювки особено от така наречените ни "емигранти".

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1677 Весело

  Ай ти, направи това.
  Ай ти, направи онова... 😀

 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1956 Весело

  Напред дърпат сектори, до които комунисти, ченгета и мутри нямат досег.

 7. 7 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Няма как да е промишлеността понеже унищовиха материалната база.
  ИТто е по-лековато, наемаш офис и си цъкаш.

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":

  Даже и от в къщи си цъкаш...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#9] от "LudLustrator":


  До коментар [#7] от "Петя":

  Г-не с мен тука никой не говори Ако случайно някои се престраши то е за да се озъби. Така, че "няма нужда".

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#7] от "Петя":
  "ИТто е по-лековато, наемаш офис и си цъкаш."

  Почти същото като да цъкаш в този форум

  подпис
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#6] от "volarok":
  Сигурен ли си? Щот знам, че доста колцентрове са собственост на руснаци!

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":

  Това може да го каже човек който си няма представа от напрежението което цари в " цъкащите " офиси.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 435 Весело

  До коментар [#12] от "ban":

  Весëлъй, за теб IT индустрията, до колцентровете ли се свежда?!?...
  Не напразно, милиционери и расияни са вън от сектора...

 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 435 Весело

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Само сметката за ток да види и ще ѝ се накъдри перушината.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Тъжно е когато положителна новина е привлекателността на работата в завода, която започва да измества сезонната работа по морето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#14] от "vhv":

  Ами, май и колцентровете ги броят към айти!

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#14] от "vhv":

  Щом колелата ги броят превозни средства!?

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Я пуснете транслатора на гугъл, напишете една дума на български и пробвайте да я чуете. Йок! И що така? Ами нямаме си глас! Има един, “Ирина”, приятен, л-то само малко по пернишки го докарва, но е правен май от гръцка фирма. Това по повод ИТ-сектора!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  //Това по повод ИТ-сектора! //
  ====================
  Мъката тиквена е безкрайна, как те ,тиквите тролят за жълти стотинки, а виж ти някакви си "цъкащи" заработват хилядарки и никакви бостани взора не вижда!!!

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#20] от "
  Хайде де! Дай ми линк на TTS bulgarian reader, само не ми давай този на SpeachLab, него не го броя, щото скърца като несмазана врата. Хайде, давай, слушам, дето ще ридаеш тихо и напоително. А ако вземеш, ме и го интегрираш в транслатора, цена нямаш!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Няма как да е промишлеността понеже унищовиха материалната база.ИТто е по-лековато, наемаш офис и си цъкаш.
  —цитат от коментар 7 на Петя


  Е що в малките населени места не "наемат офис и да цъкат" и да догонят големите "софийски" заплати, а?
  И като е била толкова хубава материлната база на преработващата промишленост, що не я изкупиха капиталистите и да изнасят в Китай български маратонки, ами никой не я поиска и родните бивши комунета я нарязаха за старо желязо?

  Със сигурност пропускаш нещо основно и от там логиката ти бяга...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Пробвай forvo.com...сайт за произношение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsyrvulan":
  Не си ме разбрал. TTS reader e от ТеxtToSpeach. Чете ascii файлове и ги произнася. Такъв е интегриран в транслатора на гугъл, както и на IOS (за андроида не знам). Там има функция speak. Чете ти цял сайт, барабар с функционалните съобщения, или маркиран текст. Ако имаш епълски таблет или телефон, пробвай го и ще ти се доплаче. Той български четец не намира и чете със стандартния руски (те предлагат няколко, можеш да избираш). Сетнали са го за кирилица, когато не намират локален. И чете българския текст правилно, но със силен руски акцент. Това ти е! За наш срам, нямаме си български! Аз съм гледала “Ирина”, линкът е долу, даже мисля да поискам оферта и ако не е много скъп, да си го купя. Гръцка фирма го е разработвала май. Пак за наш срам! А това, дето ми пращаш, е друга бира.

  http://assistfoundation.eu/четец-на-български-ирина/

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на block
  block
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":

  Абе чувал съм го тоя лаф за цъкането. Прилича малко на ори, мели, яж. Трика е да знаеш какво, кога и защо да цъкнеш. Иначе е лесно, викаш - наемаш офиса и цъкаш на воля!

 26. 26 Профил на block
  block
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Ми айде, намери финансиране, наеми си хора и почвайте да копате па дано се изправи и таз неправда!

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#22] от "gost22":
  Ами аз съм си направила офис в малко населено място и цъкам, и догонвам. В СФ си ходя чат-пат.Нищо не пречи. Трябва ти комп и сравнително бърз интернет. Това е. Защо другите не го правят, питай тях. А за промишлеността е съвсем друга бира.

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#25] от "block":

  Така е, казват "държавната машина" и ставаш поредното болтче.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#26] от "block":
  Това ли имаш да кажеш? Ами да не го беше казвал, а?

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Много добре знам какво е TTS. Обаче за да се появи сносен четец на български, е необходимо българите ( фирми, хора) малко да се поразмърдат и да вземат че разработят такъв пък после ако може да го интегрират в Гугъл и/или iOS. Прекалено малък пазар е българския за големите компании да се кахърят за четец на родния ни език.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":
  Не е баш така. Тежка работа си е. Иска максимална концентрация. И винаги си виновен. Щото си между чук и наковалня. Клиентът си иска неговото, ръцете са ти вързани към базовия софтуер, с който работиш, там ти треснат новата версия с обещанието, че е съвместима със старата, а то сумати неща спират да работят. Такива работи. Що много от 40 нагоре гледат да се спасява от развоя и търсят друго? Нещо по-така, както му казваш “лековато”, нещо с алабала. А който остава, си изперква, ама то помага. Готини хора сме, не ни ругай. И не ни наричай “по-лековати”.

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsyrvulan":
  А виждал ли си колко такива има на сравними с нас по население? Това е въпрос на престиж, ти и аз няма да го направим, това е въпрос на целенасочена инвестиция на големите. Извинявай, ако съм се изразила неточно. Разбрах, че го знаеш. Но линкът ти е към продукт с интегриран такъв. Не към tts, който ти да си интегрираш. Ако съм се изразила неточно, взимам си на секундата думите назад. Аз бих платила за tts с api, но, сам знаеш, да ти твърдя, че имам ресурса да финансирам такова нещо, както говореше един горе, е пълен абсурдистан!

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#32] от "султана глаушева":

  Грешка е да сръвняваш население с пазар. Норвегия е по-малка по население, но е като пазар е в пъти по-голям от Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":
  Я стига ми дрънка пазара като мантра! До там ли те промиха?ти за пазара ли живееш? Ами това, дето го взимаш от пазара, или го хвърляш на боклука, или го изакваш! За това ли живееш, аланкоолу? Бягай, направи си голям кенеф и голямо сметище и бъди щастлив! До там ли ви промиха вече?

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Любопитно

  До коментар [#34] от "султана глаушева":

  Като не ти пука за пазара, що не разработиш един четец на български? Кво като щяло да си на загуба, нали патриотизъм, таковата, пък и нали сме същата брйка като куп други държави... А тези около тебе, дето не цъкат през нета, що реват че им били малки заплатите, нали и те са същата бройка като онези другите държави, дето имат четец не техните си езици... "Платежоспособен пазар", а не "пазар", щото разликата е огромна. Примерно ти през интернет си на най-платежоспособния пазар на света, а тези около теб, са на местния пазар и виждаш разликата в заплащането, а тя идва от платежоспособността на пазарите дето се пласирате.
  И като ми пишеш, че да съм питал другите що не го правят като теб (от малкото населено място през нета и на големите заплати), що не наемеш местните да ти работят това дето работиш ти, пък за тебе да остане само да им пласираш труда и да редиш пачките...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#35] от "gost22":
  😊

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петя":
  Няма как да се ползва материална база от 80 те - това което сте споменали че е разрушено. Резултатът е вследствие натрупването от последните 20 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK