По-висок кредитен рейтинг: Осем извода за икономическата политика

Външният капитал в много по-голяма степен се насочва към индустриални предприятия, за сметка на придобиване на имоти или строителство.

© Георги Кожухаров

Външният капитал в много по-голяма степен се насочва към индустриални предприятия, за сметка на придобиване на имоти или строителство.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В края на миналата седмица международната рейтингова агенция Standard&Poor’s Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3 до 'BBB/A-2' с положителна перспектива. Накратко, агенцията аргументира действието с постигането на икономически растеж без натрупване на външни дисбаланси, добрите бюджетни показатели и напредъка по пътя към Механизма на обменните курсове (ERM 2).


Няколко важни акцента в анализа на Standard&Poor’s, които заслужават внимание:
– България постига икономически растеж в последните години при поддържане на бюджетна дисциплина и с излишък по текущата сметка, с други думи - не се наблюдава натрупване на значими макроикономически дисбаланси. Още повече, независимо от динамиката на пазара на труда и бързото нарастване на възнагражденията, икономиката не губи международна конкурентоспособност, като износът продължава да расте. Според агенцията, рекордно ниската безработица и продължаващото покачване на заплатите няма да е пречка пред износа в средносрочен план, най-малкото защото към момента България все още е страната в ЕС с най-ниски разходи за труд.


– Заедно с това, анализът отчита и промените в структурата на икономиката. Прогнозата за преките чужди инвестиции до 2022 г. е за запазване на относително ниските нива от последните няколко години. В същото време агенцията отчита, че външният капитал в много по-голяма степен се насочва към индустриални предприятия, за сметка на придобиване на недвижими имоти или строителство. Тези инвестиции имат важен принос за трансформацията в промишлеността, която води до нарастване на износа на продукти с по-висока добавена стойност, включително машини и съоръжения, за сметка на свиване на отраслите, разчитащи на евтин нископроизводителен труд.


– Вътрешното търсене ще се превърне в по-важен фактор за икономически растеж в следващите няколко години. От една страна, нарастването на доходите и позитивните очаквания за пазара на труда ще подкрепят по-високо потребление на домакинствата. Заедно с това, публичните инвестиции значително ще нараснат до 2022 г. заради финализиране на капиталови разходи, планирани в рамките на оперативните програми за периода 2014-2020 г.


– Застаряването на населението и външната миграция постепенно свиват работната сила


и този процес вероятно ще продължи, което ограничава увеличаването на потенциала на българската икономика в дългосрочен план. Демографското предизвикателство обаче е основание за провеждане на структурни реформи. Част от тях са пряко относими към пазара на труда, като например преодоляването на несъответствията между търсените и предлаганите знания и умения. Агенцията отчита необходимостта от подобряване на функциониране на съдебната система, което е предпоставка за дългосрочно развитие на бизнес средата, а това, от своя страна, е основание за привличане на повече чужди инвестиции от прогнозираните нива в разглеждания базов сценарий. Допълнителен фактор за реформи е и очакваното обвързване на европейските средства в периода 2021-2027 г. с върховенството на закона. Като цяло, агенцията счита членството в ЕС като своеобразен "двигател", насърчаващ институционалното сближаване.


– Намаляването на нивото на държавния дълг през последните пет години е фактор за повишаването на рейтинга. Заедно с ниската задлъжнялост на домакинствата и частния сектор, то представлява буфер при външни шокове. Ролята на бюджетната дисциплина обичайно се омаловажават в благоприятната част от икономическия цикъл. Трябва отново да припомним, че доверието бързо се губи и бавно се връща –


влошаването на бюджетните показатели и фалитът на КТБ през 2014 г. доведоха до две поредни намалявания


на кредитния рейтинг в рамките на месеци, докато дори само връщането на старото ниво отне пет години.


– За пореден път, буди недоумение анализът на ролята на паричния режим в България. По методологията на агенцията, паричните съвети са по-скоро слабост, като за България аргументацията е основно по линия на ограничената възможност на централната банка да бъде "кредитор от последна инстанция". Без да коментираме, че всъщност ограничаването на свободата за провеждане на монетарна политика е съдържателното предимство на самата институция на паричния съвет, трябва да посочим, че в доклада всъщност многократно се посочват големите постижения за макроикономическата стабилност, които са резултат именно на функционирането на борда. Те включват както дисциплиниращата роля върху политици от всички части на спектъра по отношение на данъчно и разходно благоразумие, така и натрупването на нарастващи външни резерви, а заедно с това и поддържане на висок капитал в банковата система.


– Още една специфика на методологията на рейтинговата агенция си струва да бъде припомнена – основания за нисък рейтинг е ниското ниво на БВП на човек от населението. С други думи,


бюджетната дисциплина и ниският дълг са необходимо, но недостатъчно условие за висок рейтинг;


бедни страни с висок рейтинг няма. Още една причина да има фокус върху политики за постигането на дългосрочен висок икономически растеж и по-бързо сближаване с най-развитите икономики в ЕС.


– Рейтингът може да бъде повишен при две развития – поддържането на бърз икономически растеж без натрупване на макроикономически дисбаланси или влошаване на бюджетната дисциплина и материализиране на значими структурни и институционални промени, например напредък по пътя за присъединяване към ERM II. В този контекст, агенцията отчита, че българското правителство е изпълнило предложените и поети от самото него ангажименти като предварителна подготовка за присъединяване към Механизма на обменните курсове.


Необходимо е отново да припомним, че част от ангажиментите, които българското правителство пое, не представляват реални реформи – например в областта на несъстоятелността е обещано стартиране на проект, преглед и анализ на съществуващата уредба, препоръки, модел за събиране на данни, пътна карта; няма обаче действие по същинска промяна. Новоприетият закон за публичните предприятия пък страда от редица пропуски, които дават основания за съмнение в бъдещето му ефективно прилагане, още повече, че той не решава един от най-съществените проблеми – преструктуриране или закриване на лошо управлявани държавни компании.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Повишава се кредитния рейтинг ,ама народа е неудовлетворен от битието си ,а иначе ,ако фалира банка ще го намалим ,което значи ,цялата тази работа с рейтинга е просто една игра и няма нищо общо с реалността .

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Не е допустима да стане нещо хубаво и ние да не го оплюем! Писанията в Дневник ми приличат на един лозунг в Ада в една пародия: "Да не допуснем годен материал до Чистилището"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Колко много думи за да се маскира НЕуспешно истината за калпавото управление на ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Положението е добро за този етап на икономическия цикъл. Можеше да е далеч по-добро. Въпросът е доколко страната е подготвена за следващата фаза и за оцеляване при сътресения. Все пак да не забравяме, че икономиката ни се сви доста при последната рецесия, а възстановяването беше мудно. Баце затова издуха супата през 2014.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  "че всъщност ограничаването на свободата за провеждане на монетарна политика е съдържателното предимство на самата институция на паричния съвет"

  Ми демек по-добре БНБ да е вързана, щото иначе прави глупости. Но даже и с вързани ръце може да унищожи банка /КТБ примерно/
  А това за дисциплинираща роля на борда върху политиците отдавна не е така.
  БГ политиците са намерили слабите места и яко ги експлоатират.
  Все пак благодарим на авторчето, че ни запозна с анализа на Standard&Poor’s, без да ни занимава много със собствените си залитания.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "– За пореден път, буди недоумение анализът на ролята на паричния режим в България."

  - Борда е хомот за крадливи политици. За всички.

  Последно от времето на служебните недоразумения:
  "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - БНР

  "Муравей Радев Отмяна на борда, без да сме в еврозоната, ще обезцени лева и стопи спестяванията" - 24 часа

 7. 7 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  След 2008 година, може само да пикаеш върху анализите на кредитните агенции.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Г-н Ангелов, в Лондон има 60 000 бездомни.
  Лондон богат град ли е ?

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Така е. Сега е по-зле с тези задръствания по магистралата за Гърция. А едно време, каква радост беше, като успееш да си купиш тоалетна хартия!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За протокола, че нещо мноо се пропуска - сега некои и от тоалетна хартия пестят

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Оцеляваме,оцеляваме...1300 години и повече само оцеляваме и за в бъдеще пак ще оцелеем...,но само оцелеем..

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":За протокола, че нещо мноо се пропуска - сега некои и от тоалетна хартия пестят
  —цитат от коментар 10 на Хи-хи


  Не ти стигат парите, за тоалетна хартия?

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Ако народът е неудовлетворен от битието си ще има недоволни съсловия. И няма да протестират 100 човека и то срещу Гешев Ани ще протестират стотици хиляди и то за Хляба.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#4] от "puknatastotinka":

  И като как ни се сви икономиката след като днес е 2 пъти по-голяма от 2007 година.

 16. 16 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Трябва да се направи в столицата паметник на валутния борд. На него да са вградени фигурите на Виденов и Гечев, основните виновници за борда. И късопаметният народ винаги да си спомня тези години, когато "плюе" за последните ни места във всички икономически класации. Тези двама идио*ти върнаха страната поне десет години назад.

 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  След 2008 година, може само да пикаеш върху анализите на кредитните агенции.
  —цитат от коментар 7 на GreenBush


  Мне, важни са си. За да изкупува ецебето децека по устав поне една рейтингова агенция треба да им дава А рейтинг. На Италия примерно рейтинга е дървен, обаче само канадската DBRS им дава А и така се класират - иначе дефолт и еврото у ряката.
  Самите рейтинги иначе отдавна никой не ги бръсне. Сащските децека с много як рейтинг са на 1,84% лихва, Италия с дървен рейтинг е на 1,45%, Португалия също с дървен на 0,43% , а Гърция с ептен дървен зема през юли 2,5 милярда евро назаем на 1,56%

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#11] от "1908":

  Вие очевидно не живеете в България и нямате никаква идея от реалността. Турците и помаците са едни от най-качествените работници в България - работливи и честни, работодателите се избиват за тях. И доколкото са останали въобще са заети на 100%, взимат добри пари, селата им изглеждат като приказни градини. Донякъде това важи и за голяма част от циганите, за съжаление доста от работливите също избягаха. Има цели отрасли, които се крепят на цигани и помаци - земеделие, преработка, строителство,...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Общо взето хубави заключения на агенцията, а ние може би сме най-бедната страна с такъв "висок" рейтинг :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  "част от ангажиментите, които българското правителство пое, не представляват реални реформи "
  Че те , ако бяха реформи, правителството нямаше да се ангажира. То реформи не прави и не иска. А по всичко личи и че няма капацитет да направи.

 22. 22 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "1908":

  Хайде да видим къде е качеството - в образованието, в отношението към жените, животните и природата, в опазването на горите от сеч, в хигиената, в готовността да убиеш хора в името на Аллах
  —цитат от коментар 19 на 1908


  Нямате абсолютно никаква представа за отношението на бългаските турци и българите мюсюлмани към живота, ама наистина никаква. Явно никога не сте общували с такива. За циганите е факт, че голяма част от тях имат антисоциални прояви, но не малко от тях постепенно също започват да се интегрират.

 23. 23 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 456 Разстроено

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  пълни лъжи... инфо - world bank, пораснала е от 44 на 56 млрд USD, или 25%. за 12 години с compound rate, 25% за най-бедната еу страна е пълен позор. с price parity и per capita би могло да се твърди, че има малко по-висок ръст (благодарение на продължаващия демографски срив). два пъти обаче и за най-ошашавения гербер е просто лудост...

 24. 24 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Г-н Ангелов, в Лондон има 60 000 бездомни.Лондон богат град ли е ?
  —цитат от коментар 8 на hope


  В духът на написанот от Вас, в Лос Анджелис четох скоро, че са около 59 000 бездомните. От които около 44 000 души нощуват на улиците всяка нощ.


  И още един момент, БВП на човек от населението на Балгария всъщност е дори по-висок от това, което е в момента като данни.
  И това най-вероятно ще бъде видяно сравнително скоро.

  Това, което имам предвид е, че скоро предстои преброяване на населението в Балгария и най-вероятно ще излезе така, че това, което е като данни за население в България вече не е актуално, доста хора, които се водят, че живеят в Балгария вече не живеят тук и хората, които произвеждат въпросното БВП, всъщност, са по-малко.

  Тоест, БВП на човек от населението в Балгария ще излезе по-висок.

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#24] от "rwn":

  Ако не бяха тези емигранти, никога нямаше да имаме този БВП от друга страна. Колко имоти купуват и колко пари изпращат към БГ

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#24] от "rwn":

  Общностите са богати или бедни, не по стандарта на най-богатите, а по стандарта на най-бедните.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "rwn":Ако не бяха тези емигранти, никога нямаше да имаме този БВП от друга страна. Колко имоти купуват и колко пари изпращат към БГ
  —цитат от коментар 25 на karatista


  Това в каква връзка?

  Аз просто съм написал, че при новото преброяване, БВП на човек от населението на България ще излезе по-висок. Заради многото хора, които работата/живеят извън България, а се водят по някакви данни, че са все още в България.

  Което ми се струва , че ще е добре за статистиката и за данните в/ от България.

  Тоест, аз очаквам сериозно приближаване по този показател до Гърция.
  Сега има сериозно изкривяване.
  Горе долу това, което се наблюдава и в изборните списъци. И там е необходимо някаква прочистване на мъртвите души, буквално и преносно.
  И тогава ще излезе, че не са чак толкова малко гласуващите.

  Тоест, реално, КПД-то на държавата е със сигурност по-добро, в сравнение това, което се вижда катто данни в момента.
  Но това би трябвало да излезе като данни след преброяване на населението.

  Също така, хората не са чак толкова аполитични. Просто изборните списъци са за прочистване и то сериозно.

  Което показва и нещо лошо за държавата, а именно, че демографията не е никак добре. Но всеки си търси късмета.Отворени граници. Нямам как да е другояче.

  Минаваме по пътя на Португалия/Испания/Гърция.
  Това, през което те се минали през 80те години, сега се случва в България.

  През 80 те години, много испанци са работили във Франция/Щвейцария и ГФР. Просто, в Испания е имало много нисък стандарт и за една част от населението е нямало друг вариант.
  С португалците е същото.
  Бях чел някакъв пейпър скоро, че по едно време, във Франция са живеели около 8% от населнието на Португалия... Нискоквалифицирани и висококвалифицирани, всякакви хора, всякакви истории.

  В един момент, членството в ЕС и големите инвестиции по тази линия започват да създават много по-добра среда, икономиката започва да расте, много нови работни места се създават, заплатите тръгват нагоре и португалците започват да не търсят работа навън, а остават все повече в страната си.
  Когато вече са минали доста повече години в ЕС, икономиката вече е е заработила на по-високо предавка, доста хора започвата и да се връщата в страната си. Някой, за да продължата кариерата си, а други, защото искат старините им да са в родината им.

  Та, който иска да разбере пътят на България, има готови модели. С особености, но тренд ясен си има и той е видим.


 28. 28 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#4] от "puknatastotinka":

  Баце издуха супата 2014 щото се моташе с Южен поток.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Повишава се кредитния рейтинг ,ама народа е неудовлетворен от битието си ,а иначе ,ако фалира банка ще го намалим ,което значи ,цялата тази работа с рейтинга е просто една игра и няма нищо общо с реалността .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Първо, много се радвам, че народът те е избрал за говорител, второ удовлетворени от битието си само умрелите, докато е жив, човек все още нещо отгоре ще иска, трето, ако вместо да фалира банка, отгоре ни се стовари комета колкото Витоша, съвсем без рейтинг ще си останем, и четвърто - ми такава ти е реалността.

 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#27] от "rwn":

  Как в каква връзка? Тези имигранти изпращат по 5 милиарда лв на година в БГ по банков път и поне още толкова в кеш. Брокерите ще ви кажат, колко жилища купуват - с други думи те са причина за около 10% от този БВП.

  Хаха. Сравнения с Гърция можем да почнем да правим като им стигнем качеството на университетите и PISA- та, но нека сме реалисти и настигнем първо Сърбия по тези показатели, а след това да се оглеждаме за Гърция

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 546 Неутрално

  След 2008 година, може само да пикаеш върху анализите на кредитните агенции.
  —цитат от коментар 7 на GreenBush


  А уролога ти какво казва по този въпрос? Има ли лечение или случаят ти е безнадежден?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK