Общото между мутрите, чалгата, пластмасовите момичета и сегашния ни хал

Чалгата е еманация на подтиснати базови страсти и нещо като крайна форма на купон като за последно.

© Георги Кожухаров

Чалгата е еманация на подтиснати базови страсти и нещо като крайна форма на купон като за последно.Радина Ралчева има богата експертиза в областта на мениджмънта и публичните комуникации. Работи в EMEA Communications Manager в американската глобална корпорация Corning в Берлин и отговаря за комуникациите за целия регион. Носител е на грамота за принос към правозащитността и човешките права "Човек на годината" 2014.


Нека ви разкажа една случка от миналото. Мой познат, чужденец и крупен инвеститор беше пристигнал в България, за да проучва инвестиционни възможности. Настанил се бе в района на НДК. Стоя три дни. И едната вечер, когато се видяхме, имахме леко комичен разговор. Той е много възпитан и сдържан човек, деликатен чак. И ме пита дали този район, в който се намира хотелът му, е добър район на града. На вид невинен въпрос, но аз веднага усетих, че не го задава току така и попитах какво има предвид. А той ми каза, че като ходил в района (Витошка) и му направило впечатление, че има много от т.нар. "работещи момичета". Аз леко повдигнах вежди, защото да има, да има, но чак пък много... Човекът много се сконфузи и се опита да ми дообясни, като ми показа дискретно две млади момичета в съседство, понеже имало много като тях по заведенията наоколо.


И така картинката ми се изясни. Той говореше не за работещи момичета, а просто за момичетата, които виждаме всеки ден – с екстенъшъните, допълнителните мигли, тежкия грим, инжектираните устни и тн. Само че за хората от други страни
такова изобилие на "коригирани" момичета е сигнал за нещо съвсем друго


и той логично беше помислил, че се намира в специфичен район на града с червени фенери. Обясних му как стоят нещата, което доведе до още по-комичния въпрос "Значи искаш да кажеш, че онзи канал с полу-голите момичета, които пеят, не е някакъв специален еротичен канал ли?". Да, точно това исках да кажа. Човекът беше попаднал на "перлата" на чалга музиката по онова време и мислеше, че това е еротичен канал с музика. Та така. Изяснявахме си кулурен и социален контекст, мода и тн. Самият този човек е баща на две дъщери. Най-трудно му беше да осмисли информацията, че някои момичета получават като подарък за завършване на училище пластични операции.


Разбира се, можете да ми кажете, че той е изключение и че неговият стандрат и социален кръг са много специфични. И ще бъдете прави за момента, в който се развива действието. Но иначе този човек не е наследил нито титли, нито богатство и има много скромен произход. Искам да кажа, че не се е родил със сребърна лъжичка в устата и не е живял в замък. Забогатява на доста късна възраст. И, между другото, е един от малкото крупни инвеститори, които познавам, които се интересуваха (по време, когато в България тази дума рядко я споменаваше някой) повече от репутацията на една компания, отколкото от due diligence доклада за нея.


Та този инвеститор проучва каквото проучва и си тръгна от България,


без да реши да инвестира тук. Каза ми, че нещата не му изглеждат добре.


Това по времето, когато на всички нас ни изглеждаха доста добре и си мислехме, че сме отлепили.


Тогава не се замислих много над думите му, че нещата не му изглеждат добре, но от дистанцията на времето вече знам какво е имал предвид. Как е разбрал какво предстои само за няколко месеца проучвания и няколко дни в страната, не знам. Но явно беше отчел тенденция. Тенденция, която следваме упорито и до днес и която не ни води към по-добро бъдеще. Също като изкуствено изглеждащите момичета, чиято фасада е лъскава, но не е ясно какво крие, така и ние в някакъв момент в миналото приехме да живеем сред декори. Сред добре изглеждаща сценография. Не стана изведнъж. Постепенно стана.


Знаете ли какво е общото между мутрите, чалгата, пластмасовите момичета и сегашния ни хал. Общото е имитацията. Чалгата е еманация на подтиснати базови страсти и нещо като крайна форма на купон като за последно. Като гурме вечеря преди изпълнение на смъртно наказание. Чалгата е имитация на щастие. Мутрите са имитация на успех с всичките му външни атрибути и нищо от истинското съдържание на успеха, които е градивен. Пластмасовите момичета са имитация на живот реклама. Все едно си поръчвате мечтана кола или екзотична почивка. Само че си поръчвате всъщност външен вид по каталог. И сегашният ни хал е имитация. Имитация на истинско общество, имитация на институции, имитация на пазарни правила, имитация на медии, имитация на закони и тн. Фасада. Както казваше Морфей във филма "Матрицата" –


"това е светът, който забулва очите ти, за да те остави сляп за истината".


Ето това е общото. Те са едно и също нещо, просто негови проявления на различни нива.


В някакъв момент в недалечното минало приехме да се преструваме, че всичко е наред. Приехме да ни вкарат в матрицата, в която е по-лесно. Някой друг решава вместо нас, от нас нищо не зависи, ние нямаме думата, ние не можем да променим нищо... Мантрата на безсилието е удобно прикритие за всеки компромис, който сме направили, за всяка отстъпка, за всяко премълчаване, за всяко примирение, за всяко съглашателство, безпринципност, предателство. Когато позволихме мутрите да ни управляват, когато оставихме чалгата да расте и да се възпроизвежда във всяка сфера на живота ни, когато не се съпротивлявахме на реабилитацията на ченгетата, когато предадохме правата си, допуснахме да ни противопоставят, започнахме да мразим различните, наказвахме почтените, отричахме умните, тъпчехме слабите, спряхме да си помагаме и да се подкрепяме, някъде тогава се съгласихме да живеем в имитация. А това е трудно нарушим пакт.


Онези, които осъзнават проблема, са твърде малко, за да въздействат на мнозинството.


Мнозинството пък няма начин да си признае, че са го преметнали. Вместо това все повече ще се ожесточава срещу дръзналите да го кажат. А и кукловодите обичат фасади, защото това е тяхната естествена среда. Те имат нужда от фасади, така че не разчитайте на кукловодите да махнат декора. Не звучи осочено оптимистично, нали?


В едно общество е важно какви модели доминират. Защото то е система и за да функционира добре, му трябва баланс. Ако тежестта се измести в едната посока и няма противодействие, системата става дисфункционална и започва да възпроизвежда пороците си. И ако някой се надява на месия или чудо, че да се счупи този порочен кръг, такива няма да има. Решението не е в строителите на декори, а в онези, които живеят сред декорите.
Искаше ми се моят познат, инвеститорът, да беше сгрешил. Тогава мислех, че греши. По всичко изглеждаше, че греши. Така е с фасадите, те са там, за да изглеждат добре, да те подмамят и да се успокоиш. За да щракне капанът.


Но пък има добра новина. И това ще отмине. Просто ще е с цената на няколко похарчени поколения. Освен ако не съборим декорите. Тогава ще имаме други проблеми, де. Но и други възможности.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "Имитация на истинско общество, имитация на институции, имитация на пазарни правила, имитация на медии, имитация на закони и тн. Фасада."

  Защо е така?
  Такъв ни е светогледа.

  ПП. Баба ми, навремето, все повтаряше, "Ум царува, ум робува, ум патки пасе."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Добре ,че не са се сбили ,гърмяли или не са го ограбили в заведенията на центъра на София , та е успял да изкара дори 3 дни в нашата джунгла .

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Хареса ми. Респект !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Интересно четиво. Накара ме да се ьамисля дали БГ е предстсвителна или фасадна демокрация. За обществото даже не ми се говори. То е една от причините да напусна Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Сериозно ли инвеститора не е гледал клип на Риана примерно? Поне раздаване на Грами не е ли виждал. Има много по интелигентен начин ....... за отношение към БГ преведено от авторката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Добре ,че не са се сбили ,гърмяли или не са го ограбили в заведенията на центъра на София , та е успял да изкара дори 3 дни в нашата джунгла .
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Трябва в брошурите, които дават на чужденци пристигнали в София било на туризъм, било по работа, да включат препоръката за вашата сигурност от премиер Борисов - ако в заведението, в което сте, влезе бизнесмен с охранители, веднага напуснете заведението.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Тъжна статия! Само на Дерибейката му е весело,сън не го лови😉

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#8] от "dax49623910":

  Уважаеми, съветвам ви да поработите върху функционалната си. Много куца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 993 Любопитно

  До коментар [#8] от "dax49623910":

  И по какви неведоми логически пътеки стигнахте до генералния извод че госпожата мрази България? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  Грешиш, гледа фактите чисто като такива и му става тъжно . В 7 сутринта отказва да се чувства неудобно, че не иска да мрази БГ колкото и някой с експертиза да го кара.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  "И по какви неведоми логически пътеки стигнахте до генералния извод че госпожата мрази България? М?"

  Нещата от които е потресен "инвеститора" ги има в повечето европейски държави които съм посещавал.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#12] от "dax49623910":

  Къде по-конкретно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  "богата експертиза" = WTF???

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално  Значи в момента в София има ново младо поколение със силен международен бекграунд като опит, образование, чужди езици, добри доходи, които изглеждат доста добре на външен вид и са яко в час.
  Даже и доста чужденци бачкат в столицата.

  Не трябва да се правят об(в)щи анализи въз основа на конкретни лични събития от миналото.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално  корекция****

  ...овчи анализи.....

 18. 18 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Къде по-конкретно ?"

  Курви и мафия има навсякъде, ние не сме измислили нищо ново.

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#12] от "dax49623910":

  Не че няма пошлост из различните европейски държави, има. Просто в БГ това е по-масово изразено. Но аз не виждам как тези факти се свързват с твърдението ви че госпожата мрази България.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Сериозно ли инвеститора не е гледал клип на Риана примерно? Поне раздаване на Грами не е ли виждал. Има много по интелигентен начин ....... за отношение към БГ преведено от авторката
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Риана не изглежда като "момиче от добър район на града", и момичетата от добрите квартали на градовете не изглеждат като нея. Тя е избрала този имидж, за да се продават музиката и клиповете и за мноооого пари и е една от няколкото супербогати певици, залагащи на скандална визия. Тя е мулатка от Барбадос (Карибски остров с 287 хиляди население), където се инвестира само в туризъм/хотели, не в производства и технологии.
  Инвеститорът, за когото говори авторката, е дошъл в европейска държава и е търсел не силиконови цици и Риана, щото в България няма Риана, а е търсел среда за нормален бизнес. Е няма. Един приятел агитираше бизнесмен да инвестира в България, а оня казал: "В България мога да си инвестирам само оная работа".

 21. 21 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Че тиквената държава една голяма чалга е факт, но това не е от вчера!
  ----------------------
  Ма, човек ще си помисли че "силиконовата" долина се е пръкнала в България а порно каналите са се "родили" у нас....а и чалгарките като Мадона и Бритни Спиърс са топ в нашите класации!!!

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да.

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хареса ми. Респект !

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  "Значи искаш да кажеш, че онзи канал с полу-голите момичета, които пеят, не е някакъв специален еротичен канал ли?". Да, точно това исках да кажа. Човекът беше попаднал на "перлата" на чалга музиката по онова време и мислеше, че това е еротичен канал с музика. Та така. Изяснявахме си кулурен и социален контекст, мода и тн. Самият този човек е баща на две дъщери. Най-трудно му беше да осмисли информацията, че някои момичета получават като подарък за завършване на училище пластични операции."

  Успех. За времето в което се развива измисления разказ плод на "богата експертиза" пластичните операции тук бяха само слух, реалност бяха при други завършващи момичета

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  //Радина Ралчева има богата експертиза.....//
  ------------------------------
  Много бе, много е гОООлема те тая експертиза....мЪ, немом да си го преведем!!!!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Любопитно

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  под Монархически режим или при Републикански?

  До коментар [#1] от "simval":

  ПП. Баба ми, навремето, все повтаряше, "Ум царува, ум робува, ум патки пасе."

 26. 26 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Много точно обрисувано! Жалко, че вече две поколения са безвъзвратно загубени.
  И още: така ще е , докато не започнем да мислим , когато гласуваме.

 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Нали в центъра на София живеят основно гласоподаватели на ДБ! Защо другарят от чужбина е разочарован!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#15] от "Нинов": Прав си Ниноф,но бъди сигурен че момиченцата за които става дума,не са от тия за които говориш,с доходите и образованието,впрочем за доходите не съм сигурен😂😂😂🤔

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Като почнеш от увода към статия (явно е журналя от ЮЗУ или НБУ), та продължиш към богатата експертиза, действително разбираш каква чалга (жалка) е експертизата!!!

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#29] от "angeles":

  Значи требе да се правят сравннения на България с България между 1999, 2009 и 2019 год.
  За това време хората най-вече в София, но и в други градове, коренно се промениха.
  Аз съм свидетел на това развитие, защото от 2007 год. водя курсове по "Управление на проекти", от 4 до 15 курса на година.
  Бил съм също в Пирдоп, Сливен и Варна по тази линия, но разликата със София е огромна.

 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хм, мутрите, чалгата...

  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. Единствено ръководството на Булбанк е съобщило, че няма да изпрати представител на общото събрание. По покана на изпълнителния директор Сергей Пашин като консултант присъства и депутатът Андрей Луканов...."
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Статията е общо взето доброжелателна
  а желанието на Вашия патреотически цвък...
  без коментар ;)

  Статията е и критична, но е от лична "дистанцирана" гледна точка.
  Каквато има съмишленици.

  Не всички сме почитатели на гащите на Мадона
  и на имитаторки на Мадона.
  Не всички сме почитатели на чалга.
  ...

  Авторката песимистично твърди, че мнозинството е свикнало с декори и фасади;
  и да ги приема рато реалност. Затова то "приема" различните хора като чужди..
  Това е не само в БГ. Цитира "Матрицата".

  Но завършва, доколкото е възможно, оптимистично.
  Със "светлинка в тунела".

  Та, описваната реалност е като действителната:
  няколко паралелни.
  Чалга пластмаса е само една... патреотическа

  До коментар [#8] от "dax49623910":

  Да бе, а Мадона пее винаги облечена с вълнени гащи и шуба.
  Г-жата можеше просто да обясни в няколко изречения колко мрази България
  вместо да ни пробутва глупостите за потресения инвеститор.

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  "Значи искаш да кажеш, че онзи канал с полу-голите момичета, които пеят, не е някакъв специален еротичен канал ли?".

  ---------------
  До тук четох аз.
  Ето "музикалните икони на Запада", не са по-облечени от нашите. Да не се правят на ощипани и чужденци и всички българомразци.

  https://woman.bg/zhulta-shpionka/riana-polugola-v-barbados.52240.html

  https://lifestyle.bg/international/madona-yadosa-sasedite-si.html

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Весело

  До коментар [#20] от "vankata1":

  //Тя е избрала този имидж, за да се продават музиката и клиповете и за мноооого пари...//
  ===================
  И к'во викаш тая чалга основно се купува в България!!!!

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Постоянно ни насаждат, че България не струва, че Университетите ни са лоши, че децата са все на последно място във всички Пизи класации, че децата ни изглеждат, като проститутки. Естествено е младите жени да искат да се чувстват по-красиви, най-древните артефакти са обици и накити.

  Границите ги създаваме възрастните, ние сме виновни, ако има кич и пошлост.

  Даже мога да Ви кажа и конкретни виновници - всички Министри на Образованието, които позволяват още в училище да се ходи с тежък грим и двусантиметрови нокти.

  Така че, децата са жертва.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Значи в момента в София има ново младо поколение със силен международен бекграунд като опит, образование, чужди езици, добри доходи, които изглеждат доста добре на външен вид и са яко в час.Даже и доста чужденци бачкат в столицата.Не трябва да се правят об(в)щи анализи въз основа на конкретни лични събития от миналото.
  —цитат от коментар 15 на Нинов


  И аз знам много такива, не всичко е чалга. Има истина в написаното но въобще не обхваща цялото. Все едно да кажа, че са такива децата ми, техните приятели, младите колеги на ръководните нива във фирмата в която работя. Всички са много далеко от това което е описано.

  Иначе да, чалгата е това което е описано.

  Голяма част от пишештите тук са напуснали страната. Една също голяма част от тях не са разбрали, че все пак България не е същата, като момента в който са я напуснали.
  Не обвинявам никого.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  Тая седмица ще е на умнокрасивото българофобене от 'успели' с 'експертиза' дето си въобразяват че са над нещата понеже са ходили с чужденец на заведение ли?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 40. 40 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Авторката Радина Ралчева не беше ли съдружничка на Спас от Кочериново във фирмата му "Еспас медия"?

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Сред декори живеят не само българите, Радина!
  Някога имаше места, където несъгласните със системата можеха да избягат и да създадат свое (по-справедливо) общество, но такива места вече не останаха. А и въпросните "по-справедливи" общества се изродиха.
  А причината е в непроменящата се същност на хората, които се ръководят от страх и алчност, по същият начин, както и преди 100 века.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Слаба статия, конфузен пример с някакъв кандидат инвеститор, който видял няколко супер изглеждащи момичета, и се завъртял, и си тръгнал. Ами такива момичета има навсякъде, и поне са момичета, защото в на други места в Западна Европа въобще не може да си сигурен какво са.
  Пишещата пропуска най-важното, а то е, че живеем в консуматорско общество, обливат те реклами дори и като спиш, образно казано. От години, млади, добре изглеждащи момичета дори не мислят за секс, за тях той нещо между другото, някаква малка подробност, мислят само за пари, с които да изглеждат топ, и на върха на модните тенденции, прилагат последните крещящи козметични новости, а за това трябват доста пари, повярвайте ми...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#38] от "zz_s":

  Значи голям проблем са простотиите, които бълват бълг. тв. канали, чийто ниво постоянно пада. Като ги гледа човек тез ужаси, остава с доста кофти настроение.
  В действителност обаче нещата се развиват към по-доброто (може да се каже напук на политиците).

  Дневник вместо да постват лични мнения от Фейса на смятащи се за преуспели в чужбина гастарайбатери, да вземе да изрови и публикува данни за 1999, 2009 и 2019 за всеки окръжен бълг. град:
  - колко фирми?
  - с какво се занимават?
  - какви професии и длъжности засягат?
  - размер на заплатите?

 45. 45 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Весело

  До коментар [#40] от "dax49623910":

  Може и да не е чалгарка, ама е определено КИЧ_арка!!!
  ========================
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205949359405019&set=picfp.1590804332&type=3&theater

 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Когато прехвърляш спомени от миналото в настоящето, се получава полустатия.

 47. 47 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Нито авторката, нито доста коментатори, са разбрали за какво става дума в примера. На запад има цели квартали и маршрути между тях, където можеш да се скриеш от чалгата и полуголите момичета, т.е. там има много хора които могат да си представят живота без тях. Тук няма такива, и затова всеки вижда "голата" истина, т.е. не става дума за фасади, а за реалността - "живот без маска и без грим", както е казвал поетът. Капитализъм с нечовешко лице - у нас дори комунистите (хеле пък шефката им) са капиталисти. В този смисъл примерът с Луканов и Овчаров по-горе е поучителен.

 48. 48 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Факта, че авторката Радина Ралчева беше съдружничка на Спас от Кочериново говори много за експертизата и. Няма да се учудя ако въпросният "инвеститор" с когото е била на кафе да е и самият Спас.

 49. 49 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#30] от "LudLustrator":

  Не си познал! Не съм от село!

 50. 50 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  В България наистина всичко е имитация. Спомнете си КТБ - имитация на банка, имитирано одитирана от местната имитация на международния одитор КПМГ, регулирана от местната имитация на национална банка, водена от баш имитатор банкер

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  В България наистина всичко е имитация. Спомнете си КТБ - имитация на банка, имитирано одитирана от местната имитация на международния одитор КПМГ, регулирана от местната имитация на национална банка, водена от баш имитатор банкер
  —цитат от коментар 50 на peaspiring


  Да ти припомня Лемън брадърс, та да спестиш поне малко обобщенията за България.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Комунистическата власт нарочно пуска по медиите простотии за да прогони от България читавите българи.

 54. 54 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#38] от "zz_s":

  Естествено, че не всички са такива. Обаче поослушайте се за някой джойнт венчър между българи и чужденци. Поне в 90% от случаите българите се опитват да окрадат чуждестранния си партньор. А "опита" на сегашния директор на Топлофикация с точенето на местния клон на немската Ойл Танкинг е типичен пример за български мениджмънт.

  Крадливо племе сме си, и това е.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  Знаете ли какво е общото между мутрите, чалгата, пластмасовите момичета и сегашния ни хал. Общото е имитацията.
  ========
  Ха хааааа....
  Нищо подобно. ....
  Демокрацията. ....е ....
  Всички процеси са естествени. ....

  На автора много му се иска .....само с едно сваляне на шалтера ....целия 30 годишен период да изчезне ......
  Автора си мечтае за точно обратните неща .....за които си мечтаеха преди 3 десетилетия ....той или най малкото , неговите родители. ....
  Специално чалгата не е никаква имитация .....
  Слуша се от милиони ....в Бг и по света ....
  И ако случайно , тя не е допаднала на някакви мисионери отвън .....това дори е нещо положително ....

  Bukalemun
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#29] от "angeles":Значи требе да се правят сравннения на България с България между 1999, 2009 и 2019 год.За това време хората най-вече в София, но и в други градове, коренно се промениха.Аз съм свидетел на това развитие, защото от 2007 год. водя курсове по "Управление на проекти", от 4 до 15 курса на година.Бил съм също в Пирдоп, Сливен и Варна по тази линия, но разликата със София е огромна.
  —цитат от коментар 32 на Нинов

  Това е наистина интересно! Аз заминах на работа извън България през 2004 и ще ми е наистина интересно да прочета по-детайлно какви са разликите от 2019 в сравнение с 2006 или 2007?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Традиционни изконни ристиенско патреотрски ценности - какво толкова? Ляб, пърцуца, бахур, напсувай учителя, изкърти масата от гюбеци, нацупи устничките, м?

 61. 61 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#52] от "zz_s":

  Ха ха ха! Лемън фалираха, защото се срути пазара на облигации. Никъде в Лемън не са въртяли пари от едно фалшиво дружество в друго дружество без дейност, за да имитират истинска банкови кредити, нито пък се е оказвало, че на книга в касата трябва да има 200, пък то има 0.
  Все неща, които одиторът може да види, ако не гледа с широко затворени очи.

  Общото между фалитите на Лемън и КТБ е колкото между Тесла и Москвич - и двете имат по четири колела, и дотук.

 62. 62 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#51] от "LudLustrator":

  Я, ясно.
  Благодаря.
  Трябваше Вие да напишете пъвияткоментар

  Common sense !
 63. 63 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#55] от "pag":

  А навярно и на теб не ти харесва да живееш в такава кочина. Ако живееш тук, де!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. Тая седмица ще е на умнокрасивото българофобене от 'успели' с 'експертиза' дето си въобразяват че са над нещата понеже са ходили с чужденец на заведение ли?
  —цитат от коментар 39 на Saint of Me


  Ма как добре ви го каза госпожата - имитация на щастие. Точно както ти тук имитираш веселяшко бодрячество.

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  [/quote]


  [quote#61:"peaspiring"]До коментар [#52] от "zz_s":Ха ха ха! Лемън фалираха, защото се срути пазара на облигации. Никъде в Лемън не са въртяли пари от едно фалшиво дружество в друго дружество без дейност, за да имитират истинска банкови кредити, нито пък се е оказвало, че на книга в касата трябва да има 200, пък то има 0. Все неща, които одиторът може да види, ако не гледа с широко затворени очи. Общото между фалитите на Лемън и КТБ е колкото между Тесла и Москвич - и двете имат по четири колела, и дотук.
  —цитат от коментар 59 на pag


  Простичко е: и те бяха одитирани от световно известна одиторска компания, която пропусна да види че са кухи и им беше напомпила оценките.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 67. 67 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#47] от "john_3volta":

  //На запад има цели квартали и маршрути между тях, където можеш да се скриеш от чалгата и полуголите момичета, т.е. там има много хора които могат да си представят живота без тях.//
  ======================
  Оу, маршрути викаш имало,пътеводител и гид навярно...защитни униформи раздават ли?
  =======================
  Тук е просто , няма да гледаш и слушаш чалга, като изключиш ТВ_то , ама във ФРГ не можеш,гледаш не гледаш...задължително плащаш!!!

 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#50] от "peaspiring":

  "Спомнете си КТБ - имитация на банка, "

  ----------------------------

  "Прокуратурата обвини одитори от KPMG за фалита на КТБ"

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/04/08/2509299_prokuraturata_obvini_oditori_ot_kpmg_za_falita_na_ktb/


  Ето за теб и всички българомразци. КТБ е минала одит и то при една от големите компании в бранша, от братска страна при това.

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#55] от "pag":

  "...да, точно така е, баси кочината, ама аз нали съм пич, как хубаво се отървах".
  Психологически е разбираемо, все пак българинът най-много се страхува да не се мине, а такава мисъл тормози мнозинството емигранти..."  Абсолютен факт! Особено преди години, когато неохотно се срещах с българи в чужбина, все питаха кво става, как е бизнеса, заплати, цени, и все се надяваха да чуят лоши новини, които естествено не чуваха. Тогава на лицата им се изписваше такова разочарование, че ми ставаше тъжно за тях. Сега ако им кажа, че работник в качествена автомивка взима 2 000 лв/месец, сигурно ще се "хванат за сърцата". А носталгията как им личеше?! Но това е друга тема...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#58] от "xhi13317223":

  Значи през 2007 год. в България нямаше каквато и да е представа за управление на проекти.
  Днес от България се управляват проекти в цял свят.
  Има силно развита развойна дейност, IT поддръжка.
  Множество международни фирми със стотици (някой дори с над хиляда) служители, прехвърлящи всеки ден работни места от Западна Европа към България.
  Силно производство и тежка индустрия.

  Има и доста успешни бълг. фирми.

  Всички обаче поддържат нисък профил, демек не искат да се знае какво, колко и как го правят. Като почнеш от обикновените служители и стигнеш до шефове-мефове.

 72. 72 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 906 Любопитно

  брилянтно, проблема е че много българи не различават, не виждат разликите между декорите и реалността, въпрос на образование, култура, манталитет

 73. 73 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#58] от "xhi13317223":

  Променили са се две неща
  - парите, с които една определена прослойка от техничари, работещи за мултинационални корпорации, разполага.
  - убедеността им, че каквото е в БГ, такова е и по цял свят

  Иначе си е все същото - въздухът в София си е все така мръсен, здравеопазването все така неефективно, а тарикатлъка си е все така на почит...

 74. 74 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#58] от "xhi13317223":

  Променили са се две неща
  - парите, с които една определена прослойка от техничари, работещи за мултинационални корпорации, разполага.
  - убедеността им, че каквото е в БГ, такова е и по цял свят

  Иначе си е все същото - въздухът в София си е все така мръсен, здравеопазването все така неефективно, а тарикатлъка си е все така на почит...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":
  "богата експертиза" = WTF???

  И мен точно тази идиотщина ме "прасна" по главата още в началото. Как не се научиха журналистите ни, а и не само те, какво означава думата "експертиза", и че никой не може да притежава "експертиза"!?!
  Ама това май е същото като "превода" на "Под игото".

 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#61] от "peaspiring":

  Лемън фалираха защото раздаваха заеми като не видели! А хората бяха ПРИНУДЕНИ да взимат заеми защото производителите и търговците бавно и полека от 90-те години насам почнаха да вдигат цените на всичко.

 78. 78 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Министър-председателят на територията заяви, че се разбира с простите хора, понеже е един от тях. Останалите разбраха посланието.

 79. 79 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#55] от "pag": А навярно и на теб не ти харесва да живееш в такава кочина. Ако живееш тук, де!
  —цитат от коментар 63 на pafka


  "Кочината", колега, съществува в хипертрофиран вид най-вече в главите на емигрантите.
  Разбираемо, но невярно.

  За протокола - живея и работя в България, пътувам много, бил съм в над 50 държави на 4 континента и имам известна африканска и азиатска "експертиза" какво е "кочина".

  Знанието е сила, информацията - власт
 80. 80 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#65] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":

  Аха, имитирам а всъщност съм роб на Пеевски в уранова мина и тука пиша за да се харесам на господаря и да ме пусне отпуска, а?

  Като всички извън умнокрасивата секта, само умнокрасивците сте екстра но странно защо сте вечно кисели и бълвате болен хейт :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  . Най-трудно му беше да осмисли информацията, че някои момичета получават като подарък за завършване на училище пластични операции.
  ======
  Тоя израз също не е лесен за осмисляне ....

  И ако Херо Мустафа открие къде липсва запетайката ....значи я учат на правилен бг език. ...

  Bukalemun
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  КОЙ е виновен и защо !? Липса на морал , деградация на ценности , разпад на семейното възпитание на подрастващите , обществена среда наситена с насилие или.....Кой е виновен ? Е , няма такъв , 30 години с малки изключения управляващите правят всичко възможно да принасят чужд морал , нетипичен за нас , трудно усвоим и разбираем , а най-вече защо го правят.....е , чалгата е нещо като протест , лошото е , че се изпростява а, липса на морал и простотия водят до всичко останало....

 84. 84 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#58] от "xhi13317223":

  //Това е наистина интересно! Аз заминах на работа извън България през 2004 и ще ми е наистина интересно да прочета по-детайлно какви са разликите от 2019 в сравнение с 2006 или 2007?//
  ==================
  Па ела да видиш, ако нЕмаш пари за билет, ще ти съберем!!!

 85. 85 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 906 Весело

  ха-ха, милиционерите обичат ,боготворят и мутрите и чалгата и пластмасата ,по простотията им ще ги познаете

 86. 86 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#80] от "Saint of Me":

  Ламбе, добре разбираме не споделяш мнението. Сега би ли споделил твоят опит и твоето мнение по въпроса. Искаме много да се посмеем впонеделник сутрин, имам нужда някой да ме разведри.

 87. 87 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пластмасови момичета има навсякъде по света, мутрите и чалгата са атрибут (на принадлежност) на Балканския регион, а сегашният ни хал е функция на изброените вече неща (без пластмасата, защото тя е характрна за целия свят) плюс служинажните плонжове наляво и надясно на уплавляващи, на тяхното прословуто задкулисие и на корпоративните интереси на по-бедните държави от региона (най-интересни в този смисъл, са "медийните творания на 21 век" - тук основна заслуга имат англосаксонските обества - това последното е лично мнение на автора на тези редове и не обвързвам никого с това твърдение).

 88. До коментар [#65] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":Аха, имитирам а всъщност съм роб на Пеевски в уранова мина и тука пиша за да се харесам на господаря и да ме пусне отпуска, а? :)
  —цитат от коментар 80 на Saint of Me


  Не, имитиращ бодрост и веселост, а всъщност цялото ти форумно участие е плод на непреодолимия вътрешен срам че си се продал на дявола. Затова си и толкова озлобен към хората, които не сме го направили. Също като Хазарта, който от срам, че полегна на ГЕРБ, реши да сипе злоба и злъч по хората, които се възмутиха от долната му постъпка. Невъзможността да живеете със съвестта си ви кара да фантазирате.

 89. 89 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#58] от "xhi13317223":Значи през 2007 год. в България нямаше каквато и да е представа за управление на проекти.Днес от България се управляват проекти в цял свят.Има силно развита развойна дейност, IT поддръжка.Множество международни фирми със стотици (някой дори с над хиляда) служители, прехвърлящи всеки ден работни места от Западна Европа към България.Силно производство и тежка индустрия.Има и доста успешни бълг. фирми.Всички обаче поддържат нисък профил, демек не искат да се знае какво, колко и как го правят. Като почнеш от обикновените служители и стигнеш до шефове-мефове.
  —цитат от коментар 71 на Нинов


  Това, което пишете със сигурност е така - познавам няколко души тук, работещи за големи фирми (като НР), които често пътуват до София.

  При редките ми връщания в България обаче, това което виждам е доста противоречиво - с малки изключения като София или Пловдив, оновната разлика, която виждам е обезлюдяването и западането на малките населени места. Населението на родния ми град е спаднало с около 30% (по официални данни, а от общината ми казват на ухо че всъщност е повече), през одина имат нулева учебна година, защото няма деца за един клас дори.

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#71] от "Нинов":

  Има и доста успешни бълг. фирми.

  Всички обаче поддържат нисък профил, демек не искат да се знае какво, колко и как го правят.
  =======
  :)).....и защо бе Нинов ....?
  Толкова ли е мътно миналото им .....?
  Интерпол ли ги търси ?

  Дори сицилианската мафия не е толкова дискретна....

  Bukalemun
 91. 91 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  До коментар [#89] от "xhi13317223":

  Това последното можеш да го видиш и в Испания, южна Италия, Гърция. Пълно е със демогравско умрели райони.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 92. 92 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#66] от "zz_s":

  Огромна разлика, приятелю:
  - Инвестиционна банка като Лемън държи основно акции, облигации, деривати и т.н. които се оценят по пазарни цени или с модели. Като се срути пазара повече отколкото предвиждат риск моделите, и банката изчезва...
  - КТБ нямаше нищо от това - твърдеше, че е традиционна банка, която дава кредити. Само че тези кредити са отивали в кухи дружества без приходи, и оттам изчезвали в джобовете на Василев и компания. Само глупак и добре платен одитор -имитатор не биха го видяли това...

  Първото е некадърен мениджмънт, второто е измама. Сега разбра ли???

 93. 93 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#85] от "Stewie":

  //ха-ха, милиционерите обичат ,боготворят и мутрите и чалгата и пластмасата ,по простотията им ще ги познаете //
  ===========================
  Милиционерите са си милиционери, и вървят с чалгата....Ама тук става на въпрос за една богата експертиза топ КИЧ_Арка, и гооолема ПИАРКА, която прави не състоятелно обобщения....София е една улица, същата като в Амстердам например, да не говорим за Бирфестове и цели градове в САЩ....далеко съм от мисълта да бъда адвокат на ТИКВОНИЯ, но да се прави такова обобщение май ми идва в повече!!!!


 94. За протокола - живея и работя в България, пътувам много, бил съм в над 50 държави на 4 континента и имам известна африканска и азиатска "експертиза" какво е "кочина".
  —цитат от коментар 79 на pag


  Гербавото, разбира се, ще сравнява Гербав Булгаристан само със страните от третия свят. Правилно, там наистина има база за сравнение. Защото в Европа по-корумпирана и бездуховна кочина едва ли има. Може би Косово, може би Молдова ... Русия, разбира се, ако приемем, че е в Европа. Вероятно единствено само в тия страни олигархично-мафиотския модел е също толкова безнаказан и всесилен, като у нас.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  До коментар [#91] от "zz_s":

  демогравско -> демографско

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 97. 97 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Нов прочит:

  1. ЕС=Матрицата;

  2. Чалгата (вид субкултура, от която може да се избяга с натискането на един бутон, и която няма как да има и минимално въздействие върху ценностната система на мислещия човек, дори предната нощ да е гледал до призори, как гореописаните силиконки друсат задници и баджаци) = мутрите (особено гнусни злокачествени образувания на измисления ДС преход, наставлявани да мачкат всеки мислещ човек, осмелил се да изрази мнение)

  3. Комплексираните каки с лековато поведение (в крайна сметка, символ на свободния избор) = сегашният хал в държавата (своеобразна еманация на липсата на свободен избор, в която целият стопански живот на страната гравитира около Н.Вл. Тиквон, приближените му дерибеи, тарторите на хилядите знайни и незнайни брънки в коалиционната му матрица и обръчите им от фирми).

 98. 98 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#88] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":

  Откога си под влияние на заблудата (същата като на хитлеровите и сталиновите умнокрасивци) че именно ти си изразител на съвестта и доброто?

  Щото гявола кара жертвите си да вярвате силно точно в това :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK