Стратегическо партньорство по български: Тихомълком договор с Русия

Докато Тръмп и Борисов се договарят за укрепване на енергийната сигурност, "Росатом" подписа с АЕЦ "Козлодуй" анекс за доставка на ядрено гориво до 2025 г.

© правителствена пресслужба

Докато Тръмп и Борисов се договарят за укрепване на енергийната сигурност, "Росатом" подписа с АЕЦ "Козлодуй" анекс за доставка на ядрено гориво до 2025 г.Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Анализът му е препубликуван от "Фактор". Заглавието е на "Дневник".


На 16 ноември в София беше Кристофър Форд, високопоставен служител в Държавния департамент на САЩ. Той се среща с нашия премиер като част от подготовката за срещата му с президента Доналд Тръмп. След срещата г-н Форд заявява, че САЩ могат да помогнат и за диверсификацията при доставките на ядрено гориво и по този начин да се разбие пълният контрол на руската ядрена индустрия.


След срещата с президента Тръмп на 25 ноември Бойко Борисов заявява, че от компанията Westinghouse може да се купува ядрено гориво, което звучи като реално намерение. Става ясно, че е договорено у нас да пристигне екип от американски експерти, които заедно с българските специалисти да проучат какви са възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство в тази област. Включително да посетят АЕЦ "Козлодуй", очевидно
за разговори относно доставките на ядрено гориво. Този екип трябва да пристигне на 10 декември.


Компанията Westinghouse снабдява с ядрено гориво около една трета от реакторите в света. Освен "ТВЕЛ-Росатом" тя е единствената, която произвежда гориво за реакторите ВВЕР-1000. През 1994 год. Westinghouse е избрана да доставя гориво за строящата се АЕЦ "Темелин" (два реактора ВВЕР-1000) в Чехия. През 2005 г. компанията започва да доставя гориво и за Южноукраинската АЕЦ в Украйна. Въпреки редицата модификации компанията не успява да реши някои проблеми и от 2010 г. чешката АЕЦ минава на руско гориво. Всъщност и с руското гориво за АЕЦ "Козлодуй" през 1992-94 г. има подобни проблеми с изкривяване на касетите, които са решени. Очевидно и Westinghouse ги е решила, тъй като нейното гориво се използва в шестте реактора на Запорожката АЕЦ и в един на Южноукраинската АЕЦ, който вече е изцяло зареден с него. Останалите 8 реактора се зареждат с гориво от "ТВЕЛ-Росатом". По този начин Украйна диверсифицира доставките на ядрено гориво в съответствие с европейските изисквания.


В интернет все още има публикации, в които се отбелязва, че на 27 май 2011 г. премиерът Борисов се е срещнал с американска делегация, след което е заявил пред депутатите, че


Westinghouse "ще доставя ядрено гориво за страната ни като възможност за диверсифициране".


Разбира се, през следващите години нищо не се променя.


Проблемът с руския монопол в АЕЦ "Козлодуй" отдавна безпокои нашите партньори в Европейския съюз. На 28.05.2014 г. е приета "European energy security strategy", която изисква диверсификация на енергийните доставки, включително и на ядрено гориво, материали и др. За изпълнение на изискванията в нея в края на ноември 2015 г. у нас е създадена работна група, която е разработила план за действия, включващ провеждане на търг за доставка на ядрено гориво.


През февруари 2016 г. екип от АЕЦ "Козлодуй" посещава завода Vasteras за производство на ядрено гориво на Westinghouse в Швеция и се запознава с процесите на производство и методите за контрол на качеството. Договорът с "ТВЕЛ-Росатом" е до 2020 г. и планът включва още в началото на 2018 г. да се започнат тръжни процедури. Той е изпратен на Агенцията по доставките към Евратом (ESA). Известно е, че в средата на 2016 г. в писмо до АЕЦ "Козлодуй" ESA подкрепя тези действия и същевременно


изразява безпокойство от намерението да се внедри новия тип ядрено гориво ТВСА-12.


Изразено е мнение, че това би обезсмислило провеждането на търг. Касетите тип ТВСА-12 уран съдържат повече уран, който е и с по-високо обогатяване. Това гориво позволява постепенен преход от 12- към 18-месечен цикъл на работа, докато Westinghouse произвежда за ВВЕР-1000 само гориво за 12-месечна работа. Създаването на гориво за 18-месечна работа и неговото изпитване би отнело доста години. Последващата комуникация между АЕЦ "Козлодуй" и ESA не е публично достъпна.


Въпреки настояването на ESA от края на 2016 г. горивото ТВСА-12 постепенно се внедрява на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". През април т.г. ТВЕЛ (забележете – не АЕЦ "Козлодуй" или Министерството на енергетиката) обявява, че от 2020 г. и в 5-и блок ще се зарежда ТВСА-12. Въпреки това се смяташе, че има неофициална договореност то да се зарежда само в 6-и блок, а за 5-и да се проведе търг и по този начин искането за диверсификация поне частично да се изпълни. Още повече че през миналата година чрез обществена поръчка (публикувана и в официалното издание на ЕС) АЕЦ "Козлодуй" възлага на Westinghouse да разработи технико-икономическа обосновка за лицензиране и внедряване на усъвършенствано гориво на 5 и 6 блок, което е изпълнено. На 28 февруари т.г. под заглавие "АЕЦ "Козлодуй" изпълнява европейските изисквания за диверсификация на доставките на ядрено гориво" от централата обясняват следващите стъпки на процеса на лицензиране. Съобщението завършва с уверение как с участието на различни производители в процедурата за доставка на свежо ядрено гориво за 5 и 6 блок ще се постигне съответствие с европейските изисквания. Считаше се, че една от основните цели на екипа американски експерти ще е да подпомогне този процес.


Междувременно у нас се започва кампания срещу горивото на Westinghouse. То е обявено за опасно, носещо огромни рискове за българите. Говори се за "зловещ експеримент", за опасност от "взривяване на централата", твърди се, че за неговото използване трябвало да се иска одобрение от "Росатом" и т.н.
Вчера, 4 декември, от български и руски СМИ стана известно, че още


на 30 ноември т.г. АЕЦ "Козлодуй" е подписала анекс с "ТВЕЛ - Росатом"


съгласно който доставките на руско ядрено гориво се удължават до 2025 г. вкл. Разбира се, без да е проведен търг, защото той щял да бъде излишен. Без съмнение преговорите и подготовката на анекса са започнали месеци преди това. Изключено е това да е станало само по инициатива на централата и без знанието и одобрението на министър Петкова и премиера Борисов. Според ръководството на АЕЦ "Козлодуй" удължаването на договора е съгласувано с ESA. Предстои да се изясни дали това е вярно.


И така, докато тече подготовката и се провежда историческата среща Борисов – Тръмп, от наша страна решително се настоява за задълбочаване на стратегическото партньорство и укрепване на енергийната сигурност чрез разнообразяване на доставките на природен газ и ядрено гориво. Изричат се купища правилни и добре приети приказки.


Същевременно тихомълком се подготвя и се подписва договор с Русия, който напълно обезсмисля обявената договореност за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Очевидно това е специфичен български подход за укрепване на стратегическото партньорство със САЩ, който отразява разбирането на управляващите за лоялно и коректно отношение към нашите съюзници и партньори.


Кънграчулейшънс, господа! Добре дошли в българската реалност!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  "...на 30 ноември т.г. АЕЦ "Козлодуй" е подписала анекс с "ТВЕЛ - Росатом" съгласно който доставките на руско ядрено гориво се удължават до 2025 г. вкл. Разбира се, без да е проведен търг, защото той щял да бъде излишен. Без съмнение преговорите и подготовката на анекса е започнала месеци преди това."!?


  Това е мега скандално!
  Межд другото, колко пари ще ни струва този анекс?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Базе, аз викам да гоним..

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Навеждането на Бочко показва колко здраво го държат алкашите за т@пките.....и колко го е страх за живота му!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Управляват ни продажници. Назначиха си Гешев за главен прокурор , за да не им търси никой отговорност за своето продажничество.
  Гербаджиите , дето се пишат евроатлантици как се чувстват?

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  Баце няма топки да прекрати плащането на данък Русия!

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Тиквундера е създал две реалности - една за твърдия милиционерско-алкашки електорат и друга за него и неговите авери. В БГ Тиквоча говори, че бил антикомунист, с партиен билет, на Тръмп също говори врели-накипели, но паралелната реалност е друга - поръчки на обръчите за милиарди левове и птоко от рубли към Москва. От българската хазна и от същия този затапял електорат, дето пуска бюлетини за лудо и вика на стотина хиляди мислещи човека, че са комунисти.
  Кой е комунист, вие преценете...

 8. 8 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Не бе,България ще взима ядрено гориво от Турция,тя била най-високотехнологичната и космическа сила в света...Хихи...Ети Миленчо така е казал...Хихи...

  shlshlshlshl
 9. 9 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1141 Весело

  Баце на моменти надминава Сенсей Доналд в неколкомерния стратеджи шах, ощрака се доста, пу пу пу.

  А тая снимка само си представям как изприщва умнокрасивците, еххх, а можеше да е Хилъри със Свети Бойкики и щеше да е рай на земята в клетите умнокрасиви мечтички :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5003 Разстроено

  Мирише на мутант - нещо като онази овца с...две глави и двете полупразни ! Сега е време някои да си спомнят ( ако са живи още...) накъде ни поведе прехода им....Язък за младите , родили са се в лошо време....

 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Не мога да разбера как си го избират Баце тия хора. Пълно разминаване м/ду говорене и дела... срещата с Тръмп мина в графата ...пунта мара :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 546 Весело

  Според баце - по-добре руски плутоний в реакторите на АЕЦ, отколкото в чая му.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Любопитно

  До коментар [#9] от "Saint of Me":

  Сенсей Доналд прочел ли е Винету? 😂🤣

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  До коментар [#12] от "стафилокок":

  Ако това е изборът пред Сенсей Баце, то е ясно!

 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 655 Весело

  Колкото и да пищите, трябва да си гарантираме светлото и топлото за следващите 5 години. Това не е като оная работа - даваш парите, после чакаш летящите таралясници след 5 години, ако дойдат изобщо.

  over the under
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Тая снимка, май само тебе изприщва...! Все пак си на нивото на тия, дето са учили във фалшивия университет на Тръмп. :)))

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1234 Весело

  Според баце - по-добре руски плутоний в реакторите на АЕЦ, отколкото в чая му.
  —цитат от коментар 12 на стафилокок


  Съдейки по охраната му ... няма как да няма как да не си е назначил "дегустатор".. насран гъз, същия като Доган ага :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Ядрените централи не са пожарни... Сложна система е...
  Бойко да слуша специалистите...

 19. 19 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1234 Весело

  Алоооо... тримата дежурни герберастчета на амбразурата ... нещо бавно реагирате с минусоблъскането ... да не ви резнат надника :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 20. 20 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Бойко - русофил номер едно на Губернията !

 21. 21 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Сенсей Доналд ако требе да перефразирам Сенсей Майк Патън владее до съвършенство The Gentle Art of DOING Smartbeatifuls :)

  Всъщност Сенсей Баце често скорва по-яки точки в дисциплината, много радваща конкуренция

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  "Очевидно и Westinghouse ги е решила, тъй като нейното гориво се използва в шестте реактора на Запорожката АЕЦ и в един на Южноукраинската АЕЦ, който вече е изцяло зареден с него. Останалите 8 реактора се зареждат с гориво от "ТВЕЛ-Росатом". По този начин Украйна диверсифицира доставките на ядрено гориво в съответствие с европейските изисквания."

  Хайде и ние да се правим на украинци които имат достатъчно проблеми с американското ядрено гориво което изобщо не става за руските реактори!
  Касчиев ти не си никакъв специалист обикновен антиядрен лобист!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Касчиев ти не си никакъв специалист обикновен антиядрен лобист!

  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  Определено - като му чета глупостите - и аз се чувствам по-голям специалист от него.
  Но пък от друга страна - не го знаем к'во работи този "експертин" - може да е огладнял човека, и да пише поръчково за някой лев.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 25. 25 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Да обясняваш на герберасткия електорат, що е то диверсификация, е мисия невъзможна. Затова сме на тоя хал и по-зле ще става, затова няма и реформа в образованието.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  "...на 30 ноември т.г. АЕЦ "Козлодуй" е подписала анекс с "ТВЕЛ - Росатом" съгласно който доставките на руско ядрено гориво се удължават до 2025 г. вкл. Разбира се, без да е проведен търг, защото той щял да бъде излишен. Без съмнение преговорите и подготовката на анекса е започнала месеци преди това."!?Това е мега скандално! Межд другото, колко пари ще ни струва този анекс?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Мегаскандално е да ни пробутват скъпо и опасно американско ядрено гориво щото трябвало да се диверсифицираме! Айде холан 40 години нямаме никакви проблеми с рускити гориво, сега някакви америкнски врачки ще ни пробутват илачите си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Евро-народни и глобално патриотични боклуци!

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Баце няма топки да прекрати плащането на данък Русия!
  —цитат от коментар 6 на vassilun  Абе, мутрата може и да има топки, ама от Кремъл пък имат компромати и, ако не играе по тяхната музика, правителството пада, а мутрягата в кауша и с това - ГЕРБ на гости на НДСВ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  Баце няма топки да прекрати плащането на данък Русия!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  Абе то май и България а има заради тоя данък Русия. Да бяхме си останоли в добрата Османска империя там не плащахме никакви данъци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално


  « Проблемът с руския монопол в АЕЦ « Козлодуй « отдавна безпокои нашите партньори от Европейския съюз . «


  Ами като ги безпокои, какво чакат ?
  БОЙ ПРЕЗ БАНДИДСКИТЕ РЪЧИЩА и точка по въпроса !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Не мога да разбера как си го избират Баце тия хора. Пълно разминаване м/ду говорене и дела... срещата с Тръмп мина в графата ...пунта мара :)
  —цитат от коментар 11 на ь  За тази среща нотите са писани в Кремъл, изпратени са в сарайте посредством руското посолство, а след това специалисти са обучавали мутрата, дума по дума .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Касчиев ти не си никакъв специалист обикновен антиядрен лобист!До коментар [#23] от "Julian Mall":Определено - като му чета глупостите - и аз се чувствам по-голям специалист от него.Но пък от друга страна - не го знаем к'во работи този "експертин" - може да е огладнял човека, и да пише поръчково за някой лев.....
  —цитат от коментар 24 на г-н Саранди Говедаров


  Във Виена си води някакъв ядрен специалист обаче всичките му публични изяви откакто съм му чул за пръв път името преди 20-тина години са били все против употребата на ядрената енергия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Колкото и да пищите, трябва да си гарантираме светлото и топлото за следващите 5 години. Това не е като оная работа - даваш парите, после чакаш летящите таралясници след 5 години, ако дойдат изобщо.
  —цитат от коментар 15 на Отец Сисой  Светлото и топлото само от Русия ли може да се получи ?
  Сигурно държавите които са пренебрегнали руското « светло и топло « се огряват с фъшкии и си светят със свещи ?!
  Клети, клети американци ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Борисов открай време е бил лицемер

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  “Гербаджиите , дето се пишат евроатлантици как се чувстват?”

  Като секта, чийто гуру е винаги прав.

  Кауза пердута.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#24] от "г-н Саранди Говедаров":

  “Определено - като му чета глупостите - и аз се чувствам по-голям специалист от него.”

  За синдрома на Дънинг-Крюгер няма лекарство, пий една ракия и бъди щастлив.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5255 Неутрално

  До коментар [#24] от "г-н Саранди Говедаров":

  Руските ядрени отпадъци ще ги кОпаме в задния ти двор. Найс, а?

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  хахаха-разпознах един с такова разтройство.
  между другото това е явно моя слабост,
  да не мога да ги усещам тези хора.
  доста време трябваше за дая разбера този
  всъщност как , ама нищо не разбира от това, което
  приказва.
  стюпид ми.

 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Учудени няма. Бойко Борисов е най-големият русофил и слуга на Москва в следдесетоноемврийската история на България. Даже Виденов, Станишев и Орешарски не са се кланяли и подлагали толкова много на Москва. Последният пример - след като кагебеец Путин обяви, че България забавяла и че даже саботирала Турския поток, Борисов почти моментално започна да се кълне във вярност на Путин и да доказва, че Патокът се строи на българска територия и то с невиждани темпове, по 5 километра на ден. Какво повече да говорим.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#38] от "mihail_p":

  "... между другото това е явно моя слабост,
  да не мога да ги усещам тези хора."

  За да бъдем докрай справедливи, трябва да признаем, че подобно на повечето хора с психични отклонения, пациентите с Дънинг-Крюгер нямат никаква вина за това, което ги е сполетяло.

  Господ си прави кофти шеги с ония, които не обича.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на cgl09310346
  cgl09310346
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Споко, американците няма да оставят това така, тоя си мисли, че може да се прави на Бая Ганя насекъде по света, у европата доскопо пияницата жан-клод корумпер го търпеше, на 2 ракийки цаливаше наред, а най-отпред - нашио, европците се правеха че не виждат ни корупция, ни бандитизъм, беха дигнали ръце от нас. Ама сега ще има отговор, хамерикански отговор. А и в Европата вече други хора - Лаура Кьовеши, нова еврокомисия, оня ден Комитета на министрите на Съвета на Европа такова смразяващо писмо ни прати, относно върховенството на закона с конкретни искания (ултиматуми), от вън иде страшно за бандитите

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#39] от "GreenEyes":

  "Бойко Борисов е най-големият русофил и слуга на Москва в следдесетоноемврийската история на България."

  Бойко Борисов е най-голямата измама на прехода. Той е МАГНУМ ОПУС-ът, перлата в короната на сценаристите от ДС.

  Да излъжеш два милиона души, че този бивш милиционер, напуснал МВР, защото е отказал да си хвърли червената членска книжка, е ДЕСЕН, ЕВРОАТЛАНТИК и ПОСЛЕДНА ПРЕГРАДА пред червения реваншизъм - за това се изисква талант, граничещ с гениалност, и немалка доза хуцпа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Двуличие, лукавост, лицеметие, алчност, рускопоклоничество и загробване на националния интерес. Какво друго да очакваш от комуноидо-герПъвато дерибействане.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Двуличие, лукавост, лицеметие, алчност, рускопоклоничество и загробване на националния интерес. Какво друго да очакваш от комуноидо-герПъвато дерибействане.
  —цитат от коментар 43 на yorddj


  На колко години си?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 47. 47 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 784 Весело

  Я колко специалисти по ядрено гориво имало във форума.

 48. 48 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Значи Теменужка Петкова трябва да се подведе под отговорнист ! ? !

 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  АМАН...

  "Във връзка с разпространена в някои медии информация за дейностите по диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” считаме за необходимо да дадем следните разяснения:

  След проведени преговори с Европейската агенция по доставките (ESA) на 30.11.2019 г. Агенцията съгласува договора между АЕЦ „Козлодуй” и руската компания АО „ТВЕЛ” за доставки на свежо ядрено гориво. Информацията е видна и от прессъобщението, публикувано на официалния сайт на ESA. С този договор се обезпечава безопасната и ефективна работа на централата в дългосрочен план, както и се гарантира сигурността на българската електроенергийна система.

  ESA прие разработената от АЕЦ „Козлодуй” пътна карта за диверсификация на доставките, която гарантира ускоряване на дейностите по диверсификация на доставките на алтернативното ядрено гориво.

  АЕЦ „Козлодуй” изпълнява всички свои задължения по сключения в началото на 2019 г. договор с компанията „Уестингхаус” за разработване на Технико-икономическа обосновка за доказване на възможността за съвместна експлоатация на алтернативното ядрено гориво заедно с използваното към момента в АЕЦ „Козлодуй”. Търг за доставка може да бъде обявен веднага след доказване на всички аспекти на безопасността и лицензиране на алтернативното гориво от Агенцията за ядрено регулиране.

  АЕЦ „Козлодуй” стриктно изпълнява политиката на правителството и директивите на ЕС за диверсификация на ядрените доставки при строго спазване на българското и европейското законодателство и съгласува всички свои действия с Европейската агенция по доставките."

  http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=532&page=0&view_offset=&offers_per_page=

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на cgl09310346
  cgl09310346
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#49] от "plebs":

  разбира се разбира се европейския регулатор е виновен, а американското гориво никога няма да бъде лиценрирано, дащото нашата агенция по ядрено регулиране е кремълска фирма

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#22] от "г-н Саранди Говедаров":

  Никога никое горивото не се е връщало в Русия за дъклгосрочно съхранение, отива за преработка и пакетиране и се връща при нас за съхранение в слевдащите милион години. Руснаците имаха забавяне на завода и се замотаха но сега наваксват и вече Козлодуй се превръща в радиактивно сметище.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 841 Неутрално

  със сигурност тази статия ще бъде изпратена до държавният департамент на щатите :). мутрата май доста ще почака да види американски президент в софия, а и мисля, че вече е въпрос на време кога ще си платим за сметката.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  От Кремъл са го хванали за топките, или го държат с "нещо друго"...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#39] от "GreenEyes":"Бойко Борисов е най-големият русофил и слуга на Москва в следдесетоноемврийската история на България."Бойко Борисов е най-голямата измама на прехода. Той е МАГНУМ ОПУС-ът, перлата в короната на сценаристите от ДС. Да излъжеш два милиона души, че този бивш милиционер, напуснал МВР, защото е отказал да си хвърли червената членска книжка, е ДЕСЕН, ЕВРОАТЛАНТИК и ПОСЛЕДНА ПРЕГРАДА пред червения реваншизъм - за това се изисква талант, граничещ с гениалност, и немалка доза хуцпа.
  —цитат от коментар 42 на Norman Granz


  Да излъжиш някого не представлява никаква трудност, когато самия тоя някой иска да го излъжиш, както мнозинството у нас иска по време на целия този разбойнически преход у нас ! И не са 2 милиона, а много повече....За това сме почти руска губерния....

 59. 59 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 296 Весело

  Кънграчулейшънс, господа! Добре дошли в българската реалност!

  ту мени талкс енд нот комюникейшън…..

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За това сме почти руска губерния....

  До коментар [#58] от "samoedin":

  ЗАТОВА сме толкова неграмотни - щото не учим и най-вече - не четем книги.
  Ама даваме акъли на другите.

  Тези фондации да вземат и уроци по правопис да ви организират, че то така - как да вярваш на някого, чийто правопис е на ниво тройкаджия в 4-ти клас.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  До коментар [#22] от "г-н Саранди Говедаров":

  Вижте сега, приятелю Саранди, това, което го казвате може и да е вярно, въпреки, че по-скоро не е. Но дори и да беше не това е проблемът и темата на статията. Проблемът е в това, че е ако е вярно то се казва ясно на "Уестингхауз" - не, не искаме вашето гориво, не ви вярваме поради това, това и това. Ще продължим да си купуваме горивото от руснаците. И ако се подписва договор ли, там анекс ли с руснаците то това се обявява открито. А когато Борисов отива при Тръмп и ако той го пита защо така му обяснява ясно и точно.
  Да, ама точно това не става. Поведението на Бойко Борисов е като на селска клюкарка. Ако сравнението не Ви харесва може да си изберете и друго - като на магистрална труженичка. До такава степен, че дори и Путин вече открито се подиграва с него.

 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Аз се чудя откъде изплува тоя Уестингхаус, беше глътнал вода яко , а то било че Тошиба е успяла да го шитне на някакъв финансов частен инвесторски фонд къде и идея си няма от атом, ма явно може да ни набутва.
  Изкривяването на прътите е много критична авария, Уестингхаус го изгониха с шутове от Чехия...А в Украйна Зопорожката АЕЦ аварийте са закономерност.

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  тИ ПЪК ОТКЪДЕ ЗНАЕШ КАКВО Е ПОВЕДЕНИЕТО НА бОРИСОВ?

  Напишат ви нещо, дето ви изнася и изплезвате език...

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Този пак изпълзя

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#22] от "г-н Саранди Говедаров":Никога никое горивото не се е връщало в Русия
  —цитат от коментар 52 на m17


  https://www.themoscowtimes.com/2019/11/19/activists-block-train-carrying-german-radioactive-waste-to-russia-a68226

  Имало едно време ссср...
 67. 67 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1224 Весело

  Ядрените централи не са пожарни... Сложна система е...Бойко да слуша специалистите...
  —цитат от коментар 18 на Велков


  Що бе фураШка, ти ядрен физик ли си? А?

  Имало едно време ссср...
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#67] от "citoplast":

  "Що бе фураШка, ти ядрен физик ли си?"

  Без да е физик, Перков е ядрен "специалист" - при ядрен взрив требе да се легне с краката към взрива, за да ти изгори петите, а не темето; като преди това се сложи наметало, което ще те предпази от гама-бахама-мама лъчите, и се надене (и евентуално изпусне) газ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  И чакаме да ни уважават. Ей така ще привикват Борисов и никой няма да го посреща. Ще се върти с ръце в джобовете и ще се здрависва с чиновници от посолството.

 70. 70 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1471 Разстроено

  По-наведен и безхарактерен премиер едва ли ще имаме друг път, примери да искаш, тая новина е просто поредната. И много ми се иска да надникна в учебниците по история или икономика, написани след 100 години, броено от днес и да видя как е описан тоя (тъмен) период от нашата история... Мъка, мъка...

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дългия":

  "По-наведен и безхарактерен премиер едва ли ще имаме друг път..."

  Тодор Живков, прероден. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#70] от "Дългия":"По-наведен и безхарактерен премиер едва ли ще имаме друг път..."Тодор Живков, прероден. 😈
  —цитат от коментар 71 на Norman Granz


  Приживе...

  Имало едно време ссср...
 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Весело

  До коментар [#67] от "citoplast":

  Нали ми четете автобиографията с Норман... преценете... гражданските специалности, дето завършват по онова време курсантите от Катедра "Ядрена, химическа и биологическа защита" са две:
  - инженер, ядрена физика
  -инженер, технология на каучука и пластмасите...

  Та рупай си, не пречиш....оня също...

 74. 74 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":

  До коментар [#70] от "Дългия":"По-наведен и безхарактерен премиер едва ли ще имаме друг път..."
  Тодор Живков, прероден. 😈
  —цитат от коментар 71 на Norman Granz


  Страхувам се, че Тодор Живков се обръща в гроба. Друг да беше се преродил - иди-дойди, ама баш па тоя дето му носеше чехлите! Хич не му е лесно на бай Тошо, хич - той си е мислил, че е някой понеже е управлявал тази страна 35 години, а се оказва, че може да я управлява и един дето е никой.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Весело

  До коментар [#75] от "citoplast":

  Това, че сме ти ясни е хубаво... важното е друго - че ви управляваме... факт!
  Наздраве!

 77. 77 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#49] от "plebs":

  Ха - ха , да постнеш официалното съобщение от централата Козлодуй ... че диверсификацията я отлагат и ще я мислят след 2025 год. :) Не знам какво са съгласували нашите, ама да не стане като проекта за Струма има одобрен проект... ама плащат за него, а не за явно несъгласувания променен.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 78. 79 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#75] от "citoplast":Това, че сме ти ясни е хубаво... важното е друго - че ви управляваме... факт!Наздраве!
  —цитат от коментар 76 на Велков


  Знам бе горски, тя затова и държавата ни е на тоя хал! Защото сте "завършили ВИШЕ" всичките шапкари и най-вече сте "умни"!

  Имало едно време ссср...
 79. 80 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дългия":


  По-наведен и безхарактерен премиер едва ли ще имаме друг път, примери да искаш, тая новина е просто поредната. И много ми се иска да надникна в учебниците по история или икономика, написани след 100 години, броено от днес и да видя как е описан тоя...
  —цитат от коментар 70 на Дългия


  Тъй като историята, за да бъде добре осмислена от подрастващите и трябва да развива аналогичното мислене, този премиер ще бъде нареден като копие на диктатора бай Тошо. Двамата ще бъдат пример за това "как не трябва да се прави в политиката" и еталон за провален балкански тарикатлък.

  CONTADOR GRATUITO!
 80. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Отдавна работим по въпроса, за разлика от други европейски държави...
  Преди година и половина Капитал загатна проблематиката...
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/20/3181312_ima_li_problem_bulgariia_s_iadrenite_otpaduci/

 81. 82 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Весело

  До коментар [#79] от "citoplast":

  Ами вие със средното нищо не правите... не съм виновен...

 82. 83 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 731 Весело

  До коментар [#79] от "citoplast":

  Що се занимаваш с тоя сапьор? Всички Овенни нещастници завършили по съвеЦки модел се мислят за нещо и, че нещо си са научили. Пускай го по надолнището, той така и ще си отиде облъчен нещастник само, че по съвеЦки образец!

 83. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#76] от "Велков":

  “...важното е друго - че ви управляваме..”

  Управляваш си пенсията.

  Ако смяташ, че “управляваш” с тези, за които си гласувал, значи си “съуправляващ” с циганите от Филиповци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 85 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Аз пък зех, че прочетох статията. Цялата.
  50% повече изкарва руската касета. Звучи добре.
  И на бай Саранди мярнах поста.
  Ядрения отпадък американците ще го прибират ли? Автора не казва.
  Много ни е малка държавата за държим нейде и ядрено гробище.

  И доставка на гориво от ДВЕ места се нарича диверсификация на доставчика.

  А Путаран още си го мразя и това няма да се промени........в случай, че някой реши, че може да съм сменил политическата резба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Този Касчиев сигурно се бори за звание "шампион на България по русофобство". Може и да го спечели. Майка ми често разказваше приказката за гаргата, дето подскачала от колче на колче и накрая се....... набучила на едно колче. Нашите атлантически братя след като убиха четири реактора, явно са решили да ликвидират цялата ни ядрена енергетика. По-добре мъртвило, отколкото руска връзка. Този Уектингхаузен вече се провали в България, но продължават да го натискат, също като хвърчилата. Който ще да е, каквото ще да е, само Русия да не е. А Русия е единствена в света, която приема и преработва отработеното ядрено гориво. Не е чудно, че сме толкова яко притиснати, чудно е че напълно сме се примирили и си чакаме заколението.

 86. 87 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Весело

  До коментар [#82] от "Велков":

  Ай ся. Образованието Велков акъл не дава. Информация да.
  Ама повечето ти колеги не можаха да си използват цивилната специалност, нали?
  Щото виШуто не е точно такова в родната казарма.

  Имам и обратен пример, но той е изключение от правилото. Моя приятел бивш военен.
  Геодезия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 88 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Но дори и да беше не това е проблемът и темата на статията. Проблемът е в това, че е ако е вярно то се казва ясно на "Уестингхауз" - не, не искаме вашето гориво, не ви вярваме поради това, това и това. Ще продължим да си купуваме горивото от руснаците.

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  Виж, приятелю,
  Доколкото знам, раздела с научна фантастика е на втория етаж на "Хеликон".

  Аз живея в реалността, и мисля съобразно този факт.
  Ние сме БЪЛГАРИ - сиреч, ние не сме способни да казваме в очите на Големия Брат очевидни истини.
  Факт.
  Така е било.
  Така е.
  Така ще бъде.
  Венсеремос!
  Да живее Зоро(с)!

  Както не смеем да им кажем, че техния втечнен газ е по-скъп.
  Както не смеем да им кажем, че техните самолети са два пъти по-скъпи, но затова пък - двойно по-малко на брой и със срок на доставка - когато цъфнат налъмите.....

  Затова и не можем да им кажем за ядреното гориво.
  Защото по подразбиране тяхното ядрено гориво е най-демократичното и най-ядреното от всичките ядрени горива.

  Това, което можем да правим е - да шикалкавим, да се правим на ударени и да се надяваме, че от всички неизгодни сделки, които ни пробутват, ще се разминем само с половината от тях.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 88. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Весело

  До коментар [#86] от "Judjuk":

  Реакторите ги уби пръмовица.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  В отношенията с Русия сега и в обозримо бъдеще няма никакво място за чест,морал,достойнство и дрън дрън.Има една подробност,която убягва на повечето .На всеки десет години лиценза за работа на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй се подновява,като това вече става при изтекъл проектен срок за експлоатация и в производителя Росатом има възможност за обструкции.Така че докато тази възможност е налице,Росатом трябва да е мотивирани да не го правят.Има начин да се елиминират възможностите за обструкции и проблеми от страна на Росатом,но това не може да го направим сами,всички са наясно с това.Реална възможност Уестингхаус да доставят горивни пръти би имало само при това условие от една страна и елиминирането на възможностите Росатом да създава проблеми с лиценза си е енергийна независимост,Ситуацията е такава,че всички и ще блъфират,и е малко вероятно да се стигне до сваляне на картите,

 90. 91 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Образованието Велков акъл не дава

  До коментар [#87] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Ми що тогава мъчиш децата си да ходят на училище, м?
  Да стоят на компа и да ровят в Гуглето - цяло море информация има там.....
  Найш как ша поумнеят - почти колкото тебе ша поумнеят.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 91. 92 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз пък зех, че прочетох статията. Цялата.
  50% повече изкарва руската касета. Звучи добре.
  И на бай Саранди мярнах поста.
  Ядрения отпадък американците ще го прибират ли? Автора не казва.
  Много ни е малка държавата за държим нейде и ядрено гробище.

  До коментар [#85] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Бре, Роска, к'во ти стана бре?!
  Ти си можел да мислиш обективно?
  Да не е щото имаш деца, и мислиш за бъдещето им?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 92. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#91] от "г-н Саранди Говедаров":

  Искам да учат за да не им се налага да работят Саранди.

  Големият е асистент доктор. Вторият е в езикова гимназия.
  За другите е рано да се види накъде ще идат, че още и на градина не ходят.

  Та пак да го кажа. Образованието НЕ повишава изобщо интелекта.
  Дава знания разбира се, но само, ако нечий мозък е в състояние да ги приеме.
  Знайно е, че около 10% от завършилите висше образование наистина имат знанията. Останалите 90% напразно са харчили парите на родителите си. Много мъка има в душата ти. Явно си от 90-те процента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#92] от "г-н Саранди Говедаров":

  Не ставам русофилистик.
  Мисля обективно, да.

  За децата е, да.
  Аз за друго не мисля.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#87] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Що? Да не мислиш, че си по-преуспял от мене? С бройлерите?

 95. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#86] от "Judjuk":Реакторите ги уби пръмовица.
  —цитат от коментар 89 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Реакторите ги уби Северна Атлантика. Пръмовица, Касчиев, пасито....... и прочее са просто една долна агентатура.

 96. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#96] от "Judjuk":

  Атлантика...да...за да дойдат те после.... бизнес, пък такива като роско им се кефеха, щото не знаеха какво ще последва...
  нищо де, сега знаят... и за джендърите разбраха ... и още неща ще им просветнат... нали са умни...

 97. 98 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#96] от "Judjuk":Атлантика...да...за да дойдат те после.... бизнес, пък такива като роско им се кефеха, щото не знаеха какво ще последва...нищо де, сега знаят... и за джендърите разбраха ... и още неща ще им просветнат... нали са умни...
  —цитат от коментар 97 на Велков


  Росен да отговори.

 98. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#95] от "Велков":

  Бройлерите ги гледам за ЧИСТА храна, не просто храна. Сега се уча да сея, да копая мога, щото оказа се, че разликата между окоп за танк и копаене на двор е в това, че не изхвърляш изкопаното. Сях лук и чесън. Оказа се, че утре що ходя да сваля слой почва с поне 15 см., защото не питах и ги зарових като имане, а то трябвало да са четири пръста, че иначе нямало да поникнат изобщо. Грешки на новобранеца. Още ще сея. Като копая на няма и 10 см. излизат много буболечки, червеи, неща, които казват, че двора ми е чист от химия. Аз знаех от майка ми, че отрова никога не е слагала в тоя двор. Майка ми се уби с колата си на 28-ми юни тази година и вече аз ще гледам двора. Няма кой друг.

  Работата. Ще ти пратя линк към служебният ми "Фейсбук", който го поддържа жена ми. Там има ценоразпис. Не го разнасяй на останалите. Все пак е служебен.


  Та мисълта ми беше, че всичко що се ръгаше за висше и го завърши, но не стана по-умно.
  Интелекта може да се развива, но трябва преди всичко да го имаш. И не беше към тебе лично, а общо.
  Успял човек не значи много и е по-скоро общо понятие. Не малко истински богати хора не са щастливи. Аз богат няма как да стана и никога не е могло. Занаятчията живее добре, но нищо повече. В страна като България дори и това не е малко, но не е и много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 100 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Истината е, че украинските АЕЦ са спрели заради некачественото гориво на Уестингхаус. Показателно е как тези безхаберници работят на принципа проба-грешка. Хиляди хора нямат ток заради липсата на експертиза на американците. До колкото знам, заради различните характеристики на горивото на уестингхаус метала на реакторите е компрометиран. Разбира се това не пречи на краварите, за тях е най-важно да се продава горивото, а не че гаранцията на реакторите е компрометирана.

  Естествено така наречената "диверсификация" означава горивото за реакторите да е в пъти по-скъпо от руското, по примера от цената за изтребителите. Нашите политици ще си плащат за такса спокойствие и гаранция за офшорните си сметки, че няма да бъдат конфискувани. Нека ограбването продължи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK