Не прилича на голф игрище, май е военна база. Новата глобална битка с Китай

В значителна степен случващото се е провокирано от възхода на Китай и неговия геоикономически поход в различни посоки.

© Jason Lee, REUTERS

В значителна степен случващото се е провокирано от възхода на Китай и неговия геоикономически поход в различни посоки.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014-2016).


Камбоджанската югозападна провинция Кох Конг, никога не е била сред известните туристически дестинации в тази част на Азия и отвъд. Преди около десетина години обаче правителството отдава на лизинг големи парцели земя там за период от 99 години. Партньор е китайската Union Group. В доминираната от земеделие и риболов местна икономика внезапно проблясва обещанието за туристически бум. Изкушението звучи познато – множество петзвездни хотели, голф игрища, инвестиции в пътища, разширяване на регионалното пристанище за круизни кораби, ново летище и т.н.


Преди няколко месеца обаче събитията поемат в неочаквана посока и обещаната идилия внезапно започна да избледнява.
Голф игрища ли? Не, военен комплекс


Изведнъж се оказа, че китайците са построили летищна писта с дължина от над 3200 метра, което я прави сравнима с тази в Банкок и по-дълга от пистата в Сайгон. На нея спокойно може да каца огромният "Еърбъс" А380.


Вашингтон моментално изрази притеснение, че целият комплекс очевидно ще има военни цели и дори приятелски настроеното към Китай камбоджанско правителство беше принудено да изрази своите резерви към случващото се. Нещо повече, регионалното пристанище всъщност беше издълбано толкова, че при сегашните му параметри ще може да приема военни кораби. Повечето анализатори са категорични – възниква нов китайски военен комплекс в Тайландския залив.


През последните години картата на инфраструктурните експанзии непрекъснато се разширява и става все по-пъстра. Прилича на следваща глобализационна вълна, този път в изграждането на нови връзки – транспортни, дигитални и човешки. Ще е иронично, ако се окаже, че това започва точно в момента на нарастващ скептицизъм относно самата глобализация.


Така или иначе обаче, инфраструктурната надпревара единствено ще се усилва през идните години. И тя няма да се води от корпорации, а от държави. Всъщност, това ще бъде непосредственото поле на най-остра изява на системната конкуренция, която основните глобални политически играчи си обявиха през последните две-три години.


Възходът на Китай и отговорът на всички останали


В значителна степен случващото се е провокирано от възхода на Китай и неговия геоикономически поход в различни посоки. Възраждането на "пътя на коприната" прерасна в далеч по-мащабната инициатива "Един пояс, един път", която навлезе в различните части на широка Азия, Африка и Европа.


След известно колебание Япония и Австралия започнаха да реагират, а към тях се присъедини и Индия - всички загрижени от геополитическите размествания. Последната година обаче същински промени динамиката с реалното включване на САЩ и Европа, които стартираха собствени инфраструктурни инициативи. Вече няма никакво съмнение, надпреварата е в пълен ход.


Преди битката за влияние обаче е впечатляващата нужда от инвестиции в инфраструктура в Азия. По изчисления на Азиатската банка за развитие само до 2030 г. и с цел поддържане на сегашния растеж ще бъдат необходими почти 19 трилиона долара. Според различни изчисления инфраструктурната необходимост на годишна база варира между 2.9 и 6.3 трилиона долара.


По-важно в случая обаче е разминаването между оценени нужди и налични финансови ресурси. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) между 2017 и 2030 г. кумулативният инвестиционен недостиг ще бъде от порядъка на 5.2 трилиона долара. Именно тук е и реалната възможност за политическа интервенция, която Китай първи осъществи. Неговата инициатива датира още от 2013 г. и непрекъснато се разраства.


Точни данни е трудно да бъдат намерени просто защото различните институции докладват различни стойности. Все пак, според някои официални източници става дума за инвестиции от над 100 милиарда долара и мрежа от 190 споразумения за сътрудничество с над 160 държави и международни организации.


Обхватът на проектите е също много широк. Въпросителните около непрестанно експанзиращата инициатива обаче непрекъснато се увеличават. Те включват политическо влияние (Гърция, Унгария), съмнения за корупция (Малайзия), затъване в дългове на приемащата страна (Шри Ланка, Пакистан), създаване на изнесени военни бази (Джибути, Шри Ланка) и навлизане в нови геополитически територии (централна Азия). Реакцията на Запада бе единствено въпрос на време.


Има ли отговор


Реакцията започна да придобива очертания през последната година. Буквално преди седмици, САЩ инициира създаването на "Blue Dot Network", която е ориентирана към "висококачествена инфраструктура". Мрежата се подкрепя и от Австралия и Япония и ще има бюджет от около 17 милиарда долара. Платформата за нейната работа ще е специфична, защото ще интегрира правителства, бизнес и граждански организации, но целите и ориентацията са ясни.


Тайланд и Виетнам вече изявиха желание да се включат. Европейският съюз също започна да подрежда своите идеи в цялостна рамка и наскоро прие стратегията за "подобрена свързаност" между Европа и Азия. Тя включва най-различни видове инфраструктура – енергийна, транспортна, дигитална и човешка. Общата сума още не е уточнена, защото в момента текат преговорите за следващата дългосрочна финансова рамка.


Регионалните конкуренти Япония и Индия също вдигнаха залозите. Първата разшири и ускори програмата си за инфраструктурни инвестиции (тя вече достига почти 2 милиарда долара на годишна основа). Делхи също отделя все повече средства, за да контрира китайското инфраструктурно влияние в южна Азия, най-вече в Шри Ланка, Бангладеш, Малдивите и други.


Всички вече приемат, че влизаме в период на системна конкуренция, а и "меденият месец" с Китай приключи отдавна. Инфраструктурата очевидно ще бъде сред най-важните полета на това противостоене. Пекин направи първия ход, време е за отговор на останалите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  "Така или иначе обаче, инфраструктурната надпревара единствено ще се усилва през идните години. И тя няма да се води от корпорации, а от държави"
  ==========
  Написано е от В. Шопов, от ДВ.
  А Бат Бойко ви го разправяше още преди 10 години.

  Еретик
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Най интересното е ,че всички се развиват ,даже и ние подтичваме отзад , асфалтираха ни улицата и булеварда до морето ,ура .

 3. 3 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Яко се инвестира и у нас... Даже няколко града нямат вода, камо ли инфраструктура...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  В Китай, в същината му, има едно основно противоречие, което не знам как ще се реши.
  Досега в света само веднъж е имало подобен опит - полупазарно стопанство и комунистическа партия на власт. Това е НЕП-ът на Ленин. Как завършва този проект го знаем от историята - Сталин го ликвидира безмилостно.
  Какво ще се случи в Китай?
  Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.
  По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен. Неминуемо ще има някаква основна промяна в Китай.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "Така или иначе обаче, инфраструктурната надпревара единствено ще се усилва през идните години. И тя няма да се води от корпорации, а от държави"========== Написано е от В. Шопов, от ДВ. А Бат Бойко ви го разправяше още преди 10 години.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Мудър е бате ти Бойко.А света, той си върви не чака никой.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Европейският съюз също започна да подрежда своите идеи в цялостна рамка и наскоро прие стратегията за "подобрена свързаност" между Европа и Азия. Тя включва най-различни видове инфраструктура – енергийна, транспортна, дигитална и човешка. Общата сума още не е уточнена, защото в момента текат преговорите за следващата дългосрочна финансова рамка."

  Чудесно е, че този път ЕС няма да гледа отстрани, а ще се включи в развитието на страните от Източна Азия. Което неминуемо ще доведе и до сближаване на отношенията между ЕС и тези перспективни азиатски държави. Както и увеличено влияние на нашият съюз в тази част на света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Доста разхвърлн материал.
  Тръгва от военната експанзия на Китай, минава през икономическата експанзия , стига до нуждата от всякакви транспортни комуникации, та чак до недостига на средства за посрещане на тази нужда.
  А кой гарантира и може ли надеждно да прогнозира икономическото развитие до 2030 с такива темпове, че растежа да се запазва?
  Ала- бала. Ако има растеж, ще има и пари и ще се изгражда комуникация, дали от Китай или от други играчи, има ли необходимост ( търсене) ще се намерят пари и изпълнители ( предлагане).
  Закъсат ли нещата, нещо съвсем не изключено и дългите писти в камбоджа няма да помогнат.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":
  "Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.
  По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен."

  Много вярно съждение, поздравления.

 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  разсъждаваш кат типичен западен джендър, нагълтан с европропаганда.
  Да ти кажем: САЩ в момента водът срещу китай икономическа война, прават му Майдан в Хонг конг и искат да си махне базити в южнокитайско море. забележи, не във флорида, а в южнокитайско море.
  А жужето е отворило Сибир за Китайчите.....и даже го кефи другарятСДИ и целата тази комунистичека пропаганда оттам. вика си - ето това, требваше да сме НИЕ.
  ТА! Как мислиш, Китай къде ше удари първо? россиа има само един шанс - съюз със китай и оцелеване или повторна реинтеграцион със запада върсъс Китай. в тоз случай - изчезва. Кое пък ше избере путя? Щи го обесним исторически. Лондон се зъби и на хитлер и на сталин. И си вика: как пък така, не е ли възможно, вместо съюз между подобни да подпалиме война между тех. Съгъ, днеска, лондон ти се зъби и на китай и на россиа. и пак си вика: требва да запалиме война между тех. пропагандирай. който се фане: фане. налапал си таз кука здраво.

 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Икономическият растеж на една държава неминуемо я води до етапа, когато тя ще има нужда от суровини и пазари от други държави. Пътищата за достигане до тях са икономически-инвестиции, дипломатически, политически и военни. Първите три обуславят най-малко разходи и се използват в първата половина на експанзията. Във втората половина от развитието се достига до момента, когато търговските пътища и суровините трябва да се защитават от конкуренцията. Особено когато тя има 700 бази по целия свят и не се свени да плаща на терористи и революционери.
  Така, че Китай не прави нищо ново или неочаквано - просто се бори за своето място под слънцето. При това по мирен път, засега.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  “Всички вече приемат, че влизаме в период на системна конкуренция...”

  Какво е “системна конкуренция”? Пазарната конкуренция ли ше сменя, дето напоследък бая издиша? Само да не излезе нещо като морското свинче, дето няма нищо общо нито с морето, нито със свинете...

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  С какво ще се включва ЕС, като де факто поне две членки на еврозоната са оволно близо до фалита (Гърция, Италия), още няколко начело с Франция са тръгнали натам.
  Най-значимият инвестиционен проект на континента напоследък е изхранването на двата милиона "гости"на мама Мути. Плюс това в статията не се описва нещо ВАЖНО.
  Голяма част от финансирането на тези проекти от Китай е под формата на заеми валутирани в рейминби. На практика, те доларовия резерв почти не го използват. Пазят си го за инвестиции на Запад + Израел+ Африка. Та, как ще ги стигне ЕС китаците?! Освен на приказки?

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  "...възходът на Китай..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Ами, това е положението, свиквайте! По-важното е, че светът се развива и върви напред, а ние лапаме брюкселски мухи..., пардон, центове.

 17. 17 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 768 Неутрално

  „Точни данни е трудно да бъдат намерени просто защото различните институции докладват различни стойности. Все пак, според някои официални източници става дума за инвестиции от над 100 милиарда долара и мрежа от 190 споразумения за сътрудничество с над 160 държави и международни организации.“
  *** --- +++

  Експанзията на Китай е значителна и най-голяма особено в Африка, нещо което авторът пропуска, вглеждайки се най-вече в европейския си пъп. Само в Ангола след установяване на дипломатическите отношения през 1983 година Китай е инвестирал над 60 милиарда долара, преди всичко в инфраструктура. В края на 2016 година на китайско анголския инвестиционен форум в Луанда страните се договориха за 48 нови проекта на обща стойност над 1 200 милиарда. По този начин Китай си гарантира за в бъдеще доставка на нефт и диаманти, това с което Ангола плаща. Аналогично действа и в република Конго, където съвместно с РФ на практика изкупуват бъдещия добив на уран и суровината за литиевите батерии. Да му мисли САЩ, от къде ще се снабдява!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 18. 18 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  В Китай, в същината му, има едно основно противоречие, което не знам как ще се реши.Досега в света само веднъж е имало подобен опит - полупазарно стопанство и комунистическа партия на власт. Това е НЕП-ът на Ленин. Как завършва този проект го знаем от историята - Сталин го ликвидира безмилостно.Какво ще се случи в Китай?Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен. Неминуемо ще има някаква основна промяна в Китай.
  —цитат от коментар 4 на simval


  Не е точно така, защото партийците или техните роднини, всъщност са голяма част от милиардери на Китай. И Джак Ма се оказа, че е член на партията. На тях тази система им допада. Да се ползват от възможностите на капитализма, за да трупат милиони. И в същото време да се ползват от протекциите и предимствата на партията.
  А НЕП-а в СССР всъщност е доста успешен. Ако се гледат статистики от този период се вижда икономическо оживление и нарастване на производството във всички сфери доближаващо се до предвоенното. Сталин го премахва по идеологически подбуди.

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#18] от "anton83":

  Кое не е "точно така"?
  Второ: Някъде да съм казал, че НЕП-ът не е успешен?
  Има и трето, а възможно и четвърто, но засега ще се въздържа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  В Китай, в същината му, има едно основно противоречие, което не знам как ще се реши.Досега в света само веднъж е имало подобен опит - полупазарно стопанство и комунистическа партия на власт. Това е НЕП-ът на Ленин. Как завършва този проект го знаем от историята - Сталин го ликвидира безмилостно.Какво ще се случи в Китай?Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен. Неминуемо ще има някаква основна промяна в Китай.
  —цитат от коментар 4 на simval


  Мисля, че бъркаш, формализирайки "аналогията".
  1. Липсва ти "Защо"-то за ликвидирането на НЕП-а на Ленин.
  От тук следва 2. - че НЕП-ът на Ленин няма нищо общо с "НЕП-а" на Дън и днес - на Си,
  3. Връзката е "национална държава". И тя е много силно изразена в Китай и доста различна от "варианта" при Сталин.
  Което прави 4. - "НЕП"-ът в Китай не е никакъв "НЕП". А част и инструмент от "национална", дори "националистическа" държава. Е, по китайски, но те наистина са силно национално консолидирани ...

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  ... А НЕП-а в СССР всъщност е доста успешен. Ако се гледат статистики от този период се вижда икономическо оживление и нарастване на производството във всички сфери доближаващо се до предвоенното. Сталин го премахва по идеологически подбуди...
  —цитат от коментар 18 на anton83


  Всъщност НЕП-ът е успешен точно в смисъла, в който го въвежда Ленин - като кръпка и временно решение за избяхване на окончателното затягане на клупа на пълният срив.
  И като гледате додтигнатите от него параметри - вгледайте се и в структурата. Задоволява елементарното, първично потребление и - до тук! Ниво от преди четвърт век. При това дори по общ обем е малко.
  Сталин го унищожава не просто от идеологически причини, защото "не съответства на идеологията", а защото е съвсем извън "идеологията". Даже е вреден. Ама за истинската - за "ново общество", "съветски човек" и за модернизация на страната и индустриален скок.

 22. 22 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#19] от "simval":

  Идеята ми е, че няма противоречие, за да се реализират двата варианта, които си дал.

  Капитализмът в Китай дава възможност на "много нашите момчета" да трупат милиарди-те няма защо да желаят връщане към твърдите постулати от времето на Мао.Нито пък биха искали да загубят привилигированото си положение, което партията им дава.
  В същото време, въпреки че китайският капитализъм е експлоаторски, все пак създава невиждано до този момент благосъстояние за населението. Което в съчетание с национализма и извежднето на Китай като велика сила, отвежда борбата за свобода на мнението и избора на заден план. Хората нямат необходимост да свалят режима. Може след едно две поколения, когато вече свикнат с благосъстоянието да стигнат на следващото ниво. Да се стремят към свобода и демокрация

 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Не е имало как НЕП-а да не е първоначално за първично потребление. Първо, че възможността за частна инициатива е била ограничена и второ, че се започва от ниска направо нулева позиция. Но тенденцията след въвеждането е възходяща. Така, че би имал смисъл и занапред. Но явно влиза в противоречие с идеите на комунизма.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#23] от "anton83":

  Тц! Това са някакви мантри и митове за пропагандна употреба.
  НЕП-ът няма нито един от необходимите елементи като профил на активните си деятели, нито пък в необходимият мащаб ресурсите по всички съществени точки.
  И няма как и да има.
  Дори в Западна Европа индустриализацията се осъществява с активната и решаваща роля на държавата като инструмент и централизирана власт. При това като следващ етап в развитието. И в Британия, и във Франция, и в Германия ...
  А в Русия им е трябвал скок. И при който скок дори - забележете! - дори при изключителна концентрация пак не успяват "да разгърнат палитрата" на всички браншове на една модерна икономика.

 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#22] от "anton83":

  До коментар [#19] от "simval":Идеята ми е, че няма противоречие, за да се реализират двата варианта, които си дал.Капитализмът в Китай дава възможност на "много нашите момчета" да трупат милиарди-те ...
  —цитат от коментар 22 на anton83


  Противоречие има и то същностно.
  Двата варианта са несъвместими, защото:
  1. Една от същините на капитализма е свободният пазар. За да има свободен пазар, разбира се, трябва да има свобода.
  2. Една от отличителните черти на комунизма е тоталният контрол, оттук тоталитарната държава. За да има контрол, свободата трябва да се ликвидира.
  Сега вдеваш ли кое е непреодолимото противоречие?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  Дрън-дрън, та пляс.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  Имам едни преки впечатления от Китай.
  Това, което го няма другаде, е една прикрита арогантност, че може например да се прекрои природата както Партията реши. По-интересното е, че наистина го правят. Другото са хората - всеки китаец е със съзнанието, че е част от едно цяло, и има определена мисия на този свят.
  Нищо няма да се промени засега - Китай ще става по-могъщ.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#14] от "Vassil Stoychev":

  Много подценявате възможностите на ЕС ми се струва. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  Но не бива и да ги надценяваме.
  И трябва да скъсаме с обсесията за Европоцентризма.

  От години тук твърдя и доказвам, че светът отдавна е станал Тихоокеанско-центричен.
  Потупах се доволно сам по рамото, когато в "онова", "мозъчното интервю" Макрон рече, че още Обама им се обявил за "Тихоокеански президент".
  Е, на тази нова геополитическа "карта" европа е ... периферия.
  А както се казва в една историческа шегичка, но на практика постулат: географията - това е съдба!
  Просто ние трябва да осъзнаем реалностите и да действаме осъзнато и максимално ефективно ...

  И коя ни е най-голямата и важна битка с Китай?
  Ми ... хората!
  Китай е де факто консолидиран. Не не сме.
  Китай е фокусиран. Ние не сме.
  Китай има огромен човешки ресурс. Реално, "употребяем" - 1:3 спрямо нас.
  А човешкият ресурс и потенциал винаги и всякога са били решаващитЕ !
  Останалото е второразредно ...

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  Опс! И още нещо ...

  Китай в момента е експанзионистичен и има имиджа на "победител" сред китайците, но и сред наистина широки среди по света. Това му дава "бонус" и синергия.
  Ние - сме в отстъпление и на всичкото отгоре трупаме имидж на "лузъри".
  И това не е маловажно, дори да не се сбием, а само да се конкурираме ...

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#27] от "georgi_ww":

  Е, ... да даде Господ дни, пък ще видим.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Не става дума за магистрали, човече!

 33. 33 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "scott":

  Объркан ти е правописа...

 34. 34 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "xm...":

  И откога люлката на цивилизацията в съвременния си вид и мотор на цивилизационния прогрес / заедно със САЩ/ е станала периферия?
  Ако беше така Майкрософт, Гугъл, Амазон, Епъл, Сименс, АББ .... щяха да са базирани в Китай , Хуауей нямаше да шпионира за своето правителство.
  Китай са една голяма фабрика - единственото им стойностно нещо към момента е космическата им програма.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  .......преки впечатления от Китай. Това, което го няма другаде, е една прикрита арогантност, че може например да се прекрои природата както Партията реши. По-интересното е, че наистина го правят. .....
  - Китай ще става по-могъщ.
  —цитат от коментар 27 на georgi_ww


  +++
  Имам едни спомени от 60-те години - в СССР също го вярваха, и го правеха. Големи реки бяха отклонени, построиха огромни язовири, а подобни грандиозни промени обикновено имат пагубно влияние върху равновесието в природата. А нарушеното екоравновесие никога не е за добро.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Не става дума за магистрали, човече!
  —цитат от коментар 32 на raytcho


  Реално силата за бг магистралите е в свирката. Или в рязането на лентички на всеки 5 км.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK