"Независимият прокурор" няма да гарантира ефективно разследване на обвинител №1

Борисов и Кирилов премълчаха острата резолюция на Комитета на министрите, приета по отношение на България, успоредно с препоръките на Венецианската комисия.

© Велко Ангелов

Борисов и Кирилов премълчаха острата резолюция на Комитета на министрите, приета по отношение на България, успоредно с препоръките на Венецианската комисия.Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Анализът му е препечатан от "Свободна Европа".


Правителството предлага нова фигура на "независим прокурор" със 7-годишен мандат, който оглавява отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и има ексклузивни правомощия да разследва главния прокурор, без да му докладва.


Създава ли този вариант работещи гаранции срещу фактическата недосегаемост на обвинител №1, както вече 10 години настояват Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Комитетът на министрите и Венецианската комисия към Съвета на Европа, а и Европейската комисия?
Според мнението на редица известни юристи в България, тази промяна не само няма да даде възможност за ефективно разследване на главния прокурор, но е противоконституционна и при сезиране на Конституционния съд (КС) би трябвало да бъде отменена.


Причината е че представените в събота промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) са в противоречие на член 126 от основния закон, според който "структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата" и "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".


Звено с подобни правомощия в системата на съдилищата не съществува. Освен това според действащата конституция няма обвинител, който да не е пряко подчинен на главния прокурор и актовете му да не могат да бъдат отменяни от него.


Какво точно предлагат управляващите?


"Досега, ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и накрая му докладва. С изменението, което правим днес, създаваме ново звено – абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението ", обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, посветено на последното становище на Венецианската комисия по темата.


"Гаранциите за неговата независимост са в това, че той се избира отделно – от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с квалифицирано мнозинство от две трети и с мандат от 7 години. Освен това по отношение на него не може главният прокурор да упражнява пълномощия по надзор за законност – на неговите актове", добави правосъдният министър Данаил Кирилов, подчертвайки, че "тези предложени промени са изцяло в конституционната рамка".


От тези изявления се разбра, че новият "независим прокурор" ще е със статут, подобен на този на главния. Такава възможност в конституцията обаче не съществува, а Законът за нормативните актове е категоричен, че "нормативният акт трябва да съответства на конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен".


Не стана ясно и как членовете на прокурорската колегия, чието кариерно развитие след края на мандата им във ВСС е в пряка зависимост от волята на главния прокурор, ще успеят да изберат на този пост човек, който би бил "абсолютно независим". Актуален пример в това отношение беше изборът на Иван Гешев за главен прокурор, който предварително бе подкрепен от действащия му ръководител Сотир Цацаров, номиниран от цялата прокурорска колегия и избран с мнозинство от 20 на 4 гласа в Пленума на съвета.


Какво премълчаха Борисов и Кирилов?


Именно заради влиянието на главния прокурор във ВСС, Венецианската комисия препоръча комплект от мерки, които засега управляващите не са коментирали в цялост. Сред тях беше възможността членове на съдийската колегия на съвета също да предложат отстраняване и разследване на главния прокурор. Както и мнозинството в Пленума, необходимо за одобряване на такова предложение, да бъде по-малко от 17 гласа.


Освен това Борисов и Кирилов премълчаха острата резолюция на Комитета на министрите, приета по отношение на България, успоредно с препоръките на Венецианската комисия. В нея органът на Съвета на Европа подчертава "значимостта конституцията да бъде тълкувана по начин, който да позволява решаване на проблеми, свързани с върховенството на правото".


"Подобни тълкувания биха могли да включват, между другото, предоставяне на възможност магистрати извън прокуратурата да упражняват някои правомощия, упражнявани обикновено от прокурорите, възможност за съдебен контрол на по-широк кръг от прокурорски постановления, както и за изключения от правомощията на главния прокурор да се намесва в решенията на подчинени прокурори. В случай, че се установят непреодолими конституционни пречки, Комитетът би могъл да насърчи властите да предложат необходимите изменения на конституцията, които да бъдат приети от обикновено Народно събрание."


Управляващите обаче очевидно искат да избегнат този вариант. И вместо да обсъждат промени в основния закон, предлагат овластяване на старо звено, известно с това, че никога не е било независимо от главния прокурор в работата си.


Какво представлява отдел "Инспекторат" на ВКП?


"Създаваме нов субект, нова правна фигура във връзка с реализирането на отговорността на главния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ отдел "Инспекторат" във ВКП", обяви правосъдният министър в събота, но пропусна да спомене, че това звено действаше от 2006 до 2013 г. и ръководителят му бе изцяло подчинен на главния прокурор.


То бе създадено от предшественика на Цацаров – Борис Велчев, а идеята му беше да проверява сигнали за злоупотреби на прокурори. Какво стана с инспектората на ВКП след началото на 2013 г., когато настоящият главен прокурор го разформирова, не е публично известно. Известно е обаче, че отстраняването на ръководителката му Малена Филипова бе сред първите приоритети на Цацаров, след като встъпи в длъжност на 10 януари 2013 г.


"Аз не желая такъв инспекторат. Сигурно 80% от прокурорите също не желаят", обяви три седмици по-късно настоящият главен прокурор, след като по негово разпореждане част от стаите на прокурорските инспектори бяха запечатани и претърсени.


Три месеца по-късно Цацаров информира медиите, че проверката е установила множество нарушения на Филипова, сред които незаконни действия спрямо съдии, неспазване на принципа за случайно разпределение на преписките, неоснователно възлагане на действия по проверки на ГДБОП и ДАНС, както и проверяване на въпроси, нямащи общо с дейността на магистрати. Година по-късно вече бившата ръководителка на инспектората бе понижена, но така и не получи официални обвинения.


Междувременно единствената проверка на това звено на ВКП, която бе обявена публично, бе тази на тайния запис от разговора между Бойко Борисов и тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов в Банкя, в който обвинителят произнесе емблематичната реплика по отношение на Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира..." Не е тайна, че въпросната проверка не доведе до последствия за никого от замесените.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Това прилича на писание от ПИК или Дойче веле.

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 558 Неутрално

  (П)еевски (И)ска да (К)аже
  До коментар [#1] от "svoboden":

 3. 3 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Весело

  Станишев си създаде ДАНС , за да го пази от Румен Петков
  Боко си създава независим прокурор да го пази от главния прокурор

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Венецианската комисия е казала отдавна:
  1. Не може да бъде избиран от зависими от главния прокурор хора
  2. Не може да бъде действащ прокурор, докато не се промени конситуцията.
  Борисов предлага точно обратното (за кой ли път)
  Едно също така хубаво подробно разглеждане е в медиапул
  https://www.mediapool.bg/venetsianskata-komisiya-sadebnata-reforma-na-borisov-e-nevazmozhna-news301177.html

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Още едно човече за корумпиране? А бе, юнаци! А бе, другари комсомолци Що не вземете да назначите 3,4 милиона независими прокурори? Сигурно толкова са пълнолетните в България? И всеки от тез 3, 4 милиона да си “оправи” положението за месец, два? И ще станем Швейцария на Балканите! Щото Мексико на Балканите вече сме станали, нали?

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Дневник е особено свободна медия! Цитира Свободна Европа и Дойче веле! Обаче цитира и Дойче веле и Свободна Европа! Дайнов и Смилов, но и Смилов и Дайнов! Супер свобода!
  Какво се хванаха с тоя разследващ, като че ли Главния прокурор през ден върши престъпления! Пак парата в свирката, заради нечии нечисти намерения!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Тогава какво те задържа тук? Може би служебните ти задължения другарю старшина !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  След изборите да срещал нещо от Дайнов тук?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Възползва се от свободата на словото и правото на изразяване, все нещо в , които синчета на комунисти се кълнат .. избирателно. След като имаш медии с претенции за обективност, независимост ... спазваш правила и закони, в противен случай регистрираш партиен стенвестник, обявяваш кои прокурори са лоши, кои олигарси са добри и т.н. Само, че за това не дават грантове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Венецианската комисия е казала отдавна:1. Не може да бъде избиран от зависими от главния прокурор хора2. Не може да бъде действащ прокурор, докато не се промени конситуцията.Борисов предлага точно обратното (за кой ли път)Едно също така хубаво подробно разглеждане е в медиапулhttps://www.mediapool.bg/venetsianskata-komisiya-sadebnata-reforma-na-borisov-e-nevazmozhna-news301177.html
  —цитат от коментар 4 на penetrating  До коментар [#4] от "penetrating":

  Лъжеш! Вече ви се обясни,че властта на главният прокурор може да бъде ограничена с приемането на закони с обикновено мнозинство от парламента. Не е нужно да се "пипа" конституцията.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ми те Борисов и Кирилов са с еднакъв умствен потенциал и еднаква наглост присъща само на ненапълно развитите селяндури поставени от селския кмет за пъдари.
  Материала,материала.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#11] от "anty":

  Какво "материала"?! Не "материала" избра Борисов,а Борисов излъга "материала",че бил анти-комунист. И веднъж докопал се до властта,той няма да я пусне без бой,защото може (и го прави),да фалшифицира изборите по много начини...

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е, този път няма да им се получи.

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  "...член 126 от основния закон, според който "структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата"

  Къде в структурата на съдилищата има "главен съдия"? Според мен, самото съществуване на "главен прокурор" вече прави двете структури различни, защото в съдийската няма длъжност, която да се смята за недосегаема, както е в прокурорската!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  Вие твърдите, че законът (на Борисов) е по-висок от конституцията? Не знаех.
  Ааа, забравих това е по закона "черен Жип винаги е с предимство". Нещо като предишния "закон" на Кирилов заради чието предефиниране се събираха в събота. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Няма! 2 и повече глави по- добре мислят, по- правилни решения взимат. Анкетна комисия на случаен принцип!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Абе как всички компетентни институции отвън им казват, че това, което правят е абсурдно, само "компетентните в " България" тропат с крак и не искат да отстъпят. Което навежда на мисълта, че има от какво да се страхуват и затова се подсигуряват сега и за в бъдеще.

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Основният въпрос за управляващите е как да променят нещата така, че да си останат същите. Друг проблем няма.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  "С изменението, което правим днес, създаваме ново звено – абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението" - казал бил Борисов.
  Не разбира ли, че по този начин първо, прави на нищо всички останали прокурори, които не са ( според неговото изказване) независими, каквито би трябвало да бъдат по конституция, когато формулират своите обвинения.
  А второ, но не и по значение е, кой ще го избира, този "абсолютно" независим, кой ще му определя заплатата, щата на службата и след завършване на мандата му, кой ще му определя кариерното развитие?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK