Осем лева на глас ще гарантира добър баланс във финансирането на партиите

Държавната субсидия дава възможност парите да стигат до партиите по прозрачен, справедлив и запазващ политическия плурализъм начин.

© Надежда Чипева, Капитал

Държавната субсидия дава възможност парите да стигат до партиите по прозрачен, справедлив и запазващ политическия плурализъм начин.Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле".


Да, логиката се загуби и май вече никой не си спомня защо бе въведена държавна субсидия за партиите, защо след това тя бе отменена и защо наскоро пак бе въстановена на нива от 8 лева за глас. В декемврийската мъгла се скъта и една друга иновация – от лятото партиите получиха право да се финансират неограничено от фирми. Това уж беше въведено като "компенсация" за отнетата им субсидия. Сега субсидията беше "върната", но компенсацията остана.


Хаотични движения и неясни цели
Тези хаотични телодвижения на политическия промисъл дават на всички чудесна възможност да се упражняват по темата за финансирането на партиите. Всякакви идеи се пускат в пространството, като единственото, което остава неясно, е какво точно се цели с тях.


Какво се целеше например със свиването на субсидията до 1 лев на глас:


– Да се накажат партиите, защото не си вършат работата: Това може да изглежда като благородна и общополезна цел, но всъщност е просто наивно и дори глупаво намерение. Като им се махне субсидията, партиите няма да бъдат "наказани", няма да останат на сухо, а просто ще станат по-зависими от големи корпоративни дарения;


– Да се изпълни волята на народа от референдума на Слави: Този референдум не произведе задължителен резултат, защото не достигна необходимия кворум. Той просто даде възможност на парламента да вземе решение по въпроса. Парламентът първо реши да не се съобрази с него, а години по-късно се оправда с резултата му. Така или иначе референдумът не смъква от НС отговорността за решението за субсидията: парламентът е този, който има последната дума;


– Да сме като Германия: Да, но с тази реформа не ставаме като Германия. Многократно беше обяснявано, че германските партии не получават едно евро на глас, а много повече. Първо, те получават по близо евро на глас не само за парламентарни, а и за европейски избори. Второ, държавата им дава малко под 50 цента за всяко евро, набрано от малки частни дарения. Само по тези правила партиите получават над 5 лева за глас. Трето, това е само субсидията на федерално ниво – в отделните провинции партиите получават допълнителна субсидия. Четвърто, отделно партиите получават щедро финансиране от държавата за своите политически фондации, което е сравнимо с това за партиите. Пето, малките дарения на граждани (до 3500 евро) получават данъчни отстъпки: общата сума на тези отстъпки е около 100 милиона евро на година, които са също форма на държавна помощ. И накрая: партиите получават по време на кампании свободен достъп до публично лицензираните телевизии, който е доста по-широк от нашия. Ако сумираме всичко това, ще видим, че германските партии получават доста повече от 1 или дори 8 лева на глас;


– Да оставят БСП без пари за местните избори: Да, това, изглежда, беше цел на реформата, но след изборите тя стана неактуална. Проблемът е, че тази цел по принцип е нелегитимна;


– Да сме като САЩ, където партиите се финансират изключително с частни дарения: Освен чрез Вазовото "Хаджи Иванчо, бъди американец", никой не е защитавал сериозно трансплантацията на американските правила у нас и не е поставял такава цел пред обществото. Въпреки това тя в един момент беше постигната (макар при нас американският модел да е криворазбран, но това е отделна тема). Така или иначе в САЩ има огромен, плуралистичен пазар с множество различни икономически субекти. В САЩ има и богата средна класа с развита дарителска култура: те са единствената голяма демокрация, в която десетки милиони граждани дават пари за политически цели. За разлика от България, където има олигополни пазари и квази-монополи в медиите - и няма дарителска култура на средната класа. Ефектът от американския модел при нас е просто да засили захвата на малко на брой бизнесмени върху държавата.


За смисъла на държавната субсидия


На този фон решението на парламента да върне субсидията на нива от 8 лева на глас изглежда добро. Но то ще е наистина добро, ако целта на тази субсидия се дефинира и хората разберат защо е необходима. Ако това се направи, ще стане ясно, че в тази област са необходими и допълнителни реформи.


Та с каква цел се дава държавна субсидия на партиите? Да изброим:


– Политически плурализъм и равнопоставеност: Партиите по принцип изпълняват ключова роля в демократичната надпревара и затова част от дейността им може да се финансира от държавата. Субсидията обаче трябва да се дава така, че да не бетонира определени партии на власт – опозицията и малки извънпарламентарни партии също трябва да имат право на достъп до нея. В Германия по-дребните партии получават малко повече на глас от големите – това се прави с цел запазване на политическия плурализъм, тъй като малките и големите партии имат сходни оперативни разходи;


– Намаляване на натиска от страна на бизнеса върху партиите: Основна цел на субсидията е да създаде известна автономност на партиите от бизнеса. Когато разполагат със субсидия, поне теоретично партиите могат да откажат дарение и да удържат собствена политика. Ако са напълно зависими от корпоративни дарения, автономността на партиите де факто изчезва.


Но какъв да е размерът на субсидията? Още преди десетина години след неформални разговори с партийни финансисти бе установено, че в изборна година партиите реално харчат по около 18-20 лева на глас. В тези суми влизат парите от кампаниите и разходите за реклама и организационна дейност извън кампания. Тези числа са спорни и само ориентировъчни, но въпреки това са по-близо до реалността от заложеното в отчетите на партиите или законовите ограничения. Ако субсидията покрива 50% от разходите, тя трябва да е 9-10 лева. От тази гледна точка 8 лева на глас може да гарантира добър баланс между държавно и частно финансиране на политическите партии. За да се изясни реалната картина, по тези въпроси трябва да се направят повече проучвания. Но едно е ясно: парите за партиите така или иначе ще стигнат до тях. Въпросът е по какъв начин и до кои партии. Държавната субсидия дава възможност парите да стигат до партиите по прозрачен, справедлив и запазващ политическия плурализъм начин.


Така стигаме до въпроса трябва ли освен субсидия да има и частни корпоративни дарения. По принцип е добре да има баланс между държавно и частно финансиране. Корпоративните дарения са допустими, но е добре да има таван върху тях. Да, този таван трудно се следи, защото свързани фирми могат да бъдат използвани, за да го заобиколят. Но все пак контролът не е невъзможен.


По-добре късно, отколкото никога


На 3 декември експертната група на ОССЕ по политическите партии излезе със становище по въпроса за редуцирането на субсидията за българските партии до 1 лев на глас и въвеждането на неограничени корпоративни дарения. В тази група влизат изтъкнати изследователи на партиите като проф. Ричард Катц, Фернандо Касал Бертоа, Марчин Валецки и др. В становището се отправя призив за преосмисляне на редукцията на субсидията и ограничаване на корпоративното финансиране. И най-важното: препоръчва се подобни сериозни реформи да не се правят на пожар и с неясни цели, а след продължителна обществена дискусия.


Тази дискусия започва след реформата (на реформата). По-добре късно, отколкото никога.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 785 Неутрално

  8 лева на глас.
  Аз за това и не гласувам.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ще облагодетелстват хора като Смилов, Райчев, Кънчев и Асланов. А забравих,........Дайнов, който от десет години заличава и сгромолясва герб. От тия пари им се плаща, за да произведат мокрите розови партийни блянове, ..................... които след изборите се пукат като сапунени мехури.
  На последните местни избори, Смилов дори го напусна добрия му тон и той започна да обижда герб доста брутално/което не му е присъщо- той е възпитан/. Впрегнат , като острие на ДБг, той няма как да е останал незаплатен, но сега и той и останалите/даже Дърева/ пеят от радост. 8 лева, това значи , че ще има отчисления за "анализи" и " прогнози", а и "изводи".

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  8 лева на глас.Аз за това и не гласувам.
  —цитат от коментар 1 на palav_nik


  И аз съм циция. Не им ги давам и това е.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И Даниел Смилов потвърди, че БСП са направили правилно сметката –
  8 лв. на глас е добро решение.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  До коментар [#3] от "К2":

  Е, аз винаги съм готов да почепя по една бира... Е, надявам се, че партиите се отчитат коректно за разходите (но доколкото знам не е съвсем така).

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Неутрално


  Правилното решение си беше първоначалното от 2005 г. - 1% от минималната работна заплата за получен глас. Записано в Закона за политическите партии. А не въведения от ГЕРБ произвол депутатите да определят какъвто си искат размер чрез закона за държавния бюджет.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Весело

  8 лева на глас.Аз за това и не гласувам.
  —цитат от коментар 1 на palav_nik


  Те са те преброили още преди да гласуваш мой човек!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Господин специалист по сравнително конституционно право, в най-мрачните години на най-тоталитарната власт в България държавата не е плащала за глас дори на БКП... дори при положение, че 1 човек решаваше само... Тоест дори комунистите никога не са били толкова нагли!

  Само да знаете, специалистите....

 9. 9 Профил на Galq Rusinova
  Galq Rusinova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, важно е каква е субсидията, особено когато парите от нея се държат на влог. Следователно намалението й, т.к внасянето на ясни правила за разпределението й с тази представителна извадка в парламента е невъзможно, е най-нормалната реакция на един народ. По-скоро като специалист по сравняване на коституционно право нека съпостави правилата и провеждането на Референдуми, описани в конституциите на демократичните страни отличници със същите у нас. Конституцият трябва да бъде актуализирана,за да работи в името на народа. Иначе какъв е смисълът да съществува, ако не защитава човешките права. Човешко право е един народ, днес, да изразява себе си чрез референдум. Всичко останало, Дали е Референдум на Слави, на Драган, на Иван не е важно. Важното е, че имаше референдум. Всичко друго е популизъм.

 10. 10 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Смилов горкия вече е толкова скучен и предвидим какво ще напише, че няма и кой да го тролва вече. Мъкааа грантова

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK