До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

Търговският сектор остава с най-много заети – почти 140 хиляди души към края на 2018 г.

© Асен Тонев

Търговският сектор остава с най-много заети – почти 140 хиляди души към края на 2018 г.Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготви анализ на динамиката на пазара на труда в София през последните пет години с прогноза за следващите пет. Публикуваме резюмето му от седмичния бюлетин на ИПИ. Заглавието е на "Дневник". Пълния текст четете на страницата на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.


София е шампионът по развитие на трудовия пазар последните пет години – столицата беше сред най-бързо възстановилите се след икономическата криза общини и продължава да създава много нова заетост дори и на фона на забавянето в много части на страната. В това представяне разглеждаме едновременно отделните индикатори, включени в по-широкия анализ, както и прогнозите за бъдещото им развитие.


Във фокуса на анализа очаквано е заетостта в столицата и нейните различни измерения, като се разглеждат данни за тримесечната динамика.
В различните тримесечия на 2018 г. заетостта в София се приближава до максималните си възможни стойности, надхвърляйки 75% в някои от тях. По тази причина дори и оптимистичната прогноза за развитието на заетостта (Графика 1) не предполага общия брой на заетите в столицата да надхвърли 750 хиляди души, а песимистичната, основана на икономически проблеми следващите години, прогнозира чувствително свиване почти до следкризисните нива.


Графика 1: Сценарии за динамиката на заетите в София, 2013-2023 г.

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

© НСИ, изчисления на ИПИ


Интересна е образователната структура на заетите в София, тъй като за разлика от повечето области, където преобладават заетите със средно образование, от 2014 г. насам в столицата висшистите са мнозинство. През 2017/18 г. пък се наблюдава ръст дори и в групата на заетите с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на по-квалифицираните кадри, което притиска бизнеса да адаптира критериите си за наемане. Допълнителен фактор е и ръстът на строителството след 2015 г. – един от секторите, които традиционно наемат висок дял хора с по-ниско образование.


Възрастовата структура на заетите в столицата също се променя – в периода между 2013 и 2018 г. основният ръст на заетостта е съсредоточен във възрастовите групи между 50-54 и 60-64 години, по-малко при 25-29 и 35-39-годишните. Прогнозата на ИПИ (графика 2) сочи значителен ръст на заетите сред най-възрастните, а спад само при най-младите.


Графика 2: Възрастовата структура на заетите в София в оптимистичен сценарий, II и IV тримесечие на 2013 и 2023 г. (прогноза), хиляди души

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

© НСИ, изчисления на ИПИ


В структурата на заетостта по икономически дейности само търговията и здравеопазването губят заети в София през последните години, но въпреки това търговският сектор остава с най-много заети – почти 140 хиляди души към края на 2018 г. На второ място обаче са информационните и комуникационните технологии, а те заедно с аутсорсинга на бизнес процеси и услуги добавят най-много нови работни места последните години. По-чувствителен ръст се наблюдава и при някои от по-малките дейности – финансовите и застрахователни, както и при операциите с недвижими имоти. Прогнозата не предполага значително изменение на профила на заетите през следващите няколко години (графика 3), но чувствително увеличение на броя на заетите както в ИКТ и в аутсорсинга и индустрията.


Графика 3: Прогноза за отрасловата структура на заетите в София, 2013 - 2023 г., хиляди души

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

© НСИ, изчисления на ИПИ


София е неизменно областта с най-високите възнаграждения. Наблюдават се обаче значителни различия в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко дейности водят чувствително пред останалите – ИТ, държавното управление и аутсорсингът, а дори през 2018 г. земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева в известна степен и вследствие от все още значителния сив сектор.


Според прогнозата на ИПИ (Графика 4) до края на 2023 г. средната заплата в столицата ще достигне 2 хиляди лева и почти два пъти по толкова за водещия сектор. Двата отрасла, в които се отчитат експортноориентираните аутсорсинг компании, ще задминат държавното управление, а единствено в туризма заплатите ще останат под 1000 лева.


Графика 4. Прогноза за динамиката (лява скала) и стойността (дясна скала) на заплатите в София, 2013 - 2023 г., брутно лева месечно

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

© НСИ, изчисления на ИПИ


Постепенното изчерпване на свободните трудови ресурси в столицата личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата. Към края на 2018 г. броят на безработните лица е намалял до едва 13 хиляди, а безработни висшисти почти няма. Изменение има и във възрастовата структура на безработните, като делът на хората под 44 години намалява. Ако столицата ще разширява значително заетостта си в близко бъдеще, то няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.


Анализът на работната сила на София взема предвид и измененията на структурата на образованието в града. Въпреки че дори и през 2018 г. "Бизнес и администрация" остава най-широко застъпеното направление (Графика 5), все по-голям интерес има към информатиката и техническите специалности, което от своя страна означава, че студентите постепенно се адаптират към условията на пазара на труда. Увеличава се интересът и към професионалното училищно образование в областта на високите технологии.


Графика 5: Разпределение на завършилите през 2018 г. студенти по области на образованието в София

До края на 2023 г. средната заплата в София ще стане 2000 лв.

© НСИ


Въпреки негативните демографски тенденции и застаряването на населението прегледът на настоящата и очакваната динамика на трудовия пазар на София дават поводи за умерен оптимизъм. Липсата на квалифицирани свободни кадри, както и несъответствията в уменията остават сред важните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, но изглежда че столичната икономика се адаптира към новите условия относително успешно, като същевременно успява да поддържа значителен ръст на доходите и стандарта на живот на наетите.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Средна заплата? Напомня ми вица как средно сме изяли по 3 кебапчета, аз хич а пък ти 6. 😂

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1083 Весело

  2000 лева, че това са 1000 евро, бре! Ако е на седмица, бива!

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 844 Неутрално

  С добра новина започва денят ми.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  В София вече и сега за 2000 лева малко хора стават от дивана))))

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  Ти пък, има много, които и за десет хиляди не стават от дивана. Примерно, от разни ведомства, министертва и т.н.!

 6. 6 Профил на Mia San Bayern
  Mia San Bayern
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Едва ли обаче продавач ще взема толкова.

 7. 7 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Най-вероятно се говори за 2000 лв. бруто, което значи 1500 лв. нето - 750 евро. Гоуем праз...
  да дойде някой друг да живее с такваз "заплата".
  И някои припадат от радост.
  Уж ядели хората свинско със зеле, но едни ядат само свинско, а други само зеле. Но средно статистически се води свинско със зеле... За да е средната 1500 ( ще стане...) значи доста хора работят на минимална. И никой не казва колко е медианният доход, за да не се види тъжната картина.
  П.С. Медианен доход - Ниво на дохода в едно общество, което разделя лицата или домакинствата в него на две части - половината получават по-висок доход, а другата половина - по-нисък.
  Медианният доход е различно понятие от средния доход. Например: ако обществото се състои от 5 лица, получаващи съответно 5, 10, 15, 30 и 40 лв. месечно, медианният доход е 15 лв., а средният доход е ((5+10+15+30+40)/5), или 20 лв.

 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Весело

  България е София а след години България ще бъде само София. Свръхцентрализцията в краткосрочен план може да е хубаво нещо, в дългосрочен - едва ли. Само си помислете, колкото повече се централизира, толкова повече политиките ще са насочени към центъра а за периферията ще се мисли само в светлината на непрекъсвани връзки по които се доставят базови продукти и/или работна ръка. Иначе аз лично не бих се наврял в Столицата ако ще и 3000 лева да е станала средната заплата. То като си ходя в БГ едвам издържам няколко дни във Варна...заради калпавия въздух и мръсотия.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Хората, доста хора вече видяха “белият” Свят. Вече ще става трудно и с европейския заплати да ги задържите. Ако разбира се чалгажийското и балканското не им е в сърцето (което не е лошо). Преди двадесетина години средната заплата беше 200-300 левчета. И 1000+ не ме задържаха. Като стане 2000, дали 10000 ще задържат някого? Може, ако чалгажийското му е в сърцето.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#9] от "Таралеж":


  До коментар [#7] от "anonim440":

  Много сте ми забавни като пуснете ”лайномета”. Айде, единият е явно трол, ама другият 😂😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Що бе гедеерец? Ти би ли заработил в Родината? И за колко? 3 пъти над това което правиш? Пет? Десет?

 12. 12 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Стига с тази средна заплата, кажете с колко ще се оцелява през въпросната година и колко ще струва новогодишната вечер в Банско.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  Задаваш много ... глупав въпрос..(съжалявам за израза) И съм от другата страна на ”барикадата” , та каквото и както организирам, това ще има в моето и на сътрудниците ми ”канче”. Местоположението ми не е свързано с това, което споменавсш а с особеностите на бизнеса с който се занимавам. Логистически Централна Европа е идеалното място 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Аха, демек и за десет и за сто пъти повече не би работил в Отечеството? Поради “логистични” причини? Все пак си “патриот” макар и логистично оправдан. Липсва ти чалго-мутро културата приятелю. Май съм по ехиден от колкото трябва и ще трябва да си лягам. Лека нощ и приятен ден на всички!

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#14] от "Таралеж":

  Ти като четеш разбираш ли написаното или тълкуваш като дявола Евангелието?
  Винаги много се забавлявам с хора, напуснали обидени преди 20 и повече години Бг, загубили връзката с реалността там и продължават да живеят в света си към момента на напускане.
  Както и да е, всеки съ своите ”таласъми”.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Това 2000 само на пръв поглед изглежда прилично.
  В момента 2/3 от работещите взимат под 1000 лв бруто, което е недостатъчно, за да изхранваш второ гърло. Включително така рекламираните с високи заплати учители. И това едва ли ще се промени в бъдеще. Докато минималната заплата не надхвърли с 1/3 средствата, необходими за издръжката на едно лице (приблизително 900 лв нето в момента), изобщо не е за хвалене ситуацията в пазара на труда.

 17. 17 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Стига с тая опорка. Средната заплата е средна и толкоз. Ако не със средна с минимална ли да се мери. Ако се мери с минимална да знаеш че минималната в Русия е 230 лева

 18. 18 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#12] от "nwj49315903":

  Новогодишната вечер в Банско струва толкова колко българина е склонен да плати зА това забавление. Явно има достатъчно хора да си го позволят.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  От 2К бруто колко нето остават на назначен човек, може ли някой да ме светне? И каква част поема работодателят, каква наетият? Мерси предварително

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Колко мрънкачи. Колко черногледци. Колко безполезен матриал в коментарите.

 21. 21 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "Таралеж":


  До коментар [#13] от "DDR":Аха, демек и за десет и за сто пъти повече не би работил в Отечеството? Поради “логистични” причини? Все пак си “патриот” макар и логистично оправдан. Липсва ти чалго-мутро културата приятелю. Май съм по ехиден от колкото трябва и ще трябва да си лягам. Лека нощ и приятен ден на всички!
  —цитат от коментар 14 на Таралеж


  А така, лягай за да си бодър за утре, трябва да се изкара и за наема и за спешния полет до София за да си оправиш зъба. Не нас, а себе си убеждаваш колко разумно си постъпил като си зарязал Отечеството и родителите и си отишъл на уредено, на пометено. Да но там гледат на вас както тук на циганите.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 22. 22 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 520 Неутрално

  В Германия средната заплата е 3 хиляди евро след данъци ти остават 2 ,Като платиш наем и сметки винишираш месеца с 500-600 евро
  В Италия е 1700 средната заплата

  Това е което плащат в Европа ,и като виждаш колко държави с икономика в лошо състояние има Бъдете благодарни за това което имате

 23. 23 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Смятайте в каква мизерия живеят повечето хора. 2,000 лв все още не е средна заплата, и имайте предвид, че това е (вероятно) бруто, а също така, че за град като София, където има редовно хора с по 10, 15 че и 20 К заплата, средната заплата е много по-различна от медианната.

  Просто един от примерите, в които макроикономическата стъкмистика на гербавите създава някаква лъжлива представа за просперитет. А то, всъщност, бедност, мизерия, бързи кредити и търкане на билетче, докато децата ги прегазват по улиците и умъртвяват по болниците.

 24. 24 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  За пореден път в коментарите под статията доказвате какви нещастници са българите. Не може дори да допуснете някаква положителна мисъл да мине през главите ви. Що за човек става в събота сутрин, прочита положителната новина, че тренда на заплатите е нагоре и ще остане такъв и в следващите години и вместо да се усмихне почва да бълва негативизъм? С такова мислене и 5000 да ви направят заплатата пак ще сте нещастни и неудовлетворени. Имам чувството, че огромна част от българите, ако не изхейтят поне 5 пъти на ден, няма да оживеят.

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#20] от "rdb41527334":

  По-скоро съм оптимист за пазара на труда в София. Заплатите ще растат бързо по единствената и проста причина, че човешкия ресурс е вече много ограничен и има наддаване между работодателите при наемането на хора. Номерът "ако не те устройва, други чакат за твоето работно място ", в София вече не минава, щото вече не чакат и това и служителите, и работодателите го знаят много добре.
  Но дайте все пак да бъдем реалисти, ситуацията не е розова и хората все още бягат в чужбина. Защо? Ами, просто на Запад възнагражденията са достатъчни за достоен живот, а у нас за мнозинството не са... Във Великобритания например минималният месечен доход е с 650 евро над прага на бедността. Подобна е ситуацията в Холандия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и т.н. Най-зле е в Германия, където минималната е 1592 евро, но нетната е малко под 1200 евро и е на границата на бедността. У нас е някакъв абсурд - близо 2/3 от хората са работещи бедни и получават възнаграждение абсолютно недостатъчно да издържат дори себе без лишения, камо ли да издържат дете.


 26. 26 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#18] от "rdb41527334":

  Правилно, ето това е измерител за благоденствие и щастие, а не некаква си средна заплата.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Според мене средната брутна бяла заплата в София град към края на 2023 година ще е около 2300 лева, а средната брутна за страната бяла заплата около 1850 лева
  Но тука ИПИ са направили песимистичната прогноза.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#12] от "nwj49315903":

  В България новогодишните оферти да очевидно най-скъпи от всички околни страни.
  Но винаги е пълно и препълнено.
  Туй да видиш. А това са над милион места:)
  Значи можем да си го позволим
  Още стотици хиляди ще отидат в Сърбия, Гърция, Македония, Турция.
  И даже аз тази година защото съм зает по Нова Година ще съм у дома:)

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Някой от вечно недоволните мрънкачи може ли да посочи поне една година,от Освобождението насам,когато СРЗ в столицата е била равна на 1150 долара?

 30. 30 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Някой от вечно недоволните мрънкачи може ли да посочи поне една година,от Освобождението насам,когато СРЗ в столицата е била равна на 1150 долара?
  —цитат от коментар 29 на uvtest


  И защо трябва да го правим? Това е атестация за някакъв просперитет само във вашите малки гербави очички. По цял свят БВП и СРЗ расте. Май има дестина държавици в целия свят, в които това не се случва. Ама истината е, че 2000 лв бруто в София не ти осигуряват нормален европейски стандарт. Да или не?

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#12] от "nwj49315903":

  Като стане въпрос за доходи, обикновено се говори в бъдеще време... Лично според мен брутен доход от 1000 евро някъде в бъдещето и то, в европейска столица е пълен смях!
  Това е поредното доказателство, колко са зле нещата при нас.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#29] от "uvtest":

  От кое освобождение? От византийско ли?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":До коментар [#7] от "anonim440":Много сте ми забавни като пуснете ”лайномета”. Айде, единият е явно трол, ама другият 😂😉
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Защо мислиш, че хората бягат от България само заради ниските доходи? Реално покупателната способност на бг лев съвсем не е малка, а при сегашните цени на услугите стандартът у нас е сравним с други европейски страни. Несъпоставима е ежедневната простащина, която се среща по улиците, на работа, по ТВ предаванията. Несъпоставимо е и желанието на управляващите да крадат, да крадат, да крадат, за да изплащат данък Русия и за да остане и за тях.
  Всъщност ни трябва съвсем малко, за да стане България наистина хубаво място за живеене.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Адриане, хубава новина за шоплука. А я ни светни има ли град в България в който доходите достигат 80% от софийските? И каква част от евросубсидиите излизат от София? 5%? 8%?

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#30] от "Кошмарът на малопишието":

  Я ми дай отворено рецептата как от 10 евро заплата за 24 години ще я направиш повече от 1200 евро, че да я приложим в някоя друга страна и да станем милиардери.
  Чакам ти грандиозните идеи.

 36. 36 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Ама истината е, че 2000 лв бруто в София не ти осигуряват нормален европейски стандарт. Да или не?
  —цитат от коментар 30 на Кошмарът на малопишието


  2000 лева в София абсолютно категорично могат да осигурят същия стандард, който ще имаш с 2000 евро в Германия, което е средната заплата там. Ако имаш собствено жилище (каквото 80% от българите имат, а 80% от германците нямат) стандартът ти ще е много по-висок от германския при горните цифри.

 37. 37 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#30] от "Кошмарът на малопишието":Я ми дай отворено рецептата как от 10 евро заплата за 24 години ще я направиш повече от 1200 евро, че да я приложим в някоя друга страна и да станем милиардери.Чакам ти грандиозните идеи.
  —цитат от коментар 35 на Да вярваме на истината


  С реални чужди инвестиции, които твоите герберотиквеничковчета не са способни да привличат. Щото кой иска да дойде тук, при трите шкембета, да прави бизнес? Също с подпомагане на дребния и среден бизнес, който твоите герберотиквеничковчета унищожават.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Да, в България новогодишните оферти са най-голямото набутване. Ресторантьорите гледат да ти пробутат всичко застояло на тройна и четворна цена. Дънеща чалга, гъст дим от долнопробни цигари, стоиш като наказан на една маса и трябва да изядеш ядене като за три дни. Но, повечето българи са доказани мазохисти...!
  И това, че много хора ходят по Нова година на заведение, според тебе е признак на голямо богатство??? Да ти имам разбиранията...

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#36] от "dzenlandia":

  Пълни глупости...! Ако това, което говориш беше вярно българите нямаше да бягат към Германия и други държави от Западна Европа.

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Между другото понятието СрРЗ е малко стъкмистика. Като свинското със зеле - някои са на месо, други на зеле. Основната единица е МинРЗ, и в богатите страни на ЕС (може би и на всичките) МРЗ е база за формиране на възнаграждението на депутати, министри, президент. А не като у нас, където в провинцията не са и сънували заплати равностойни на СрРЗ. Ама угоените герберски задници на провинциалистите не вярват.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  Разходи се до Словения, за да видиш как става на практика. Малка спретната и подредена държава. Тръгнали сме от едно ниво през 1990-та година...
  Ама, какво да ти обяснявам? Ти по-далече от Севлиево едва ли си ходил през последните 10 години...

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Между другото понятието СрРЗ е малко стъкмистика. Като свинското със зеле - някои са на месо, други на зеле. Основната единица е МинРЗ, и в богатите страни на ЕС (може би и на всичките) МРЗ е база за формиране на възнаграждението на депутати, министри, президент.
  —цитат от коментар 40 на historama


  Медианната заплата също е добър показател. Но, доколкото знам, в България такъв показател не се изчислява. Познайте защо. Ами защото ще е много нелицеприятно да се види, при средна заплата от 2000 лв, че 75% от работещите вземат по-малко от 2000, всъщност, и средната стойност е постигната понеже на другите 25% заплатите им са много по-високи.

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кошмарът на малопишието":

  Айде бе. Значи ти искаш тука да се настанят чужди инвеститори. Виж ти.
  Миналата година ибвестициите в България са 24,5 милиарда лева. Махаме 4,5 милиарда държавни остават 20 милиарда. 2 милиарда са чуждестранните и 18 милиарда са българските.
  Значи ти не искаш тези 18 милиарда инвестиции. Искаш да са чуждестранни
  Още си по-смешен за средният и дребен бизнес.
  91% от икономиката ни е от средният и дребен бизнес.
  Като как е смачкан?!
  Затова икономиката бе ти е силната страна коментирай теми дето разбираш.
  И последно за какво са ти чужди и вестициите като Платежният ни баланс тази година е плюс 4 милиарда евро

 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#41] от "Petleshev":

  Аа, човекът ходи и с влак лятото, до морето, навярно на семинар на управляващите! Иначе щом и ИПИ се включиха в дитирамбите, значи положението не е розово!

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Не съм икономист, така че не мога да правя обосновани изводи. Преди години заради проблеми със ставите, реших да изоставя бягането и фитнес тренировките и да се ориентирам към плуване. Записах се към школа с треньори и прочее. Како и да е. В началото прогресът беше бърз и удоволетворяващ, след известно време обаче се забави и аз бях разочарован. Тогава един от треньорите ми каза следното (думи които и до днес помня) - Прогресът в плуването е не-линеен. След достигне на определено ниво, може да ти отнеме година за следващо подобрение а после даже повече. Мисля че с икономиката е същото. И както при хората прогресът зависи и от личните качества/генетика, същото важи и за държавите. Румъния се развива по-бурно от Родната, което според мен означава че все още не са стигнали нивото в което ще са необходими повече усилия за да прогресира. България обаче достигна тази точка преди години. Поне аз така мисля.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#24] от "dzenlandia":

  Каква положителна новина е това? Това е някаква прогноза. Какво ще стане, никой не знае. Освен това не се отчита инфлацията. За какъв хейт става въпрос, че не схващам?
  В България растежа на доходите в последните години, едва покрива инфлацията. Тоест говорим за едва забележим растеж на номиналните доходи. Реално нямаме никакъв ръст.

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Бил ли си в Германия и за колко дълго? 2000 лева в Бълария имат същата покупатлна способност като 2000 евро в Германия както и да го гледаш. Аз съм готов да се обзаложа, че в момента, в който средната заплата в България, не в София, стане 1000 евро, българите, които са емигрирали заради пари (около 80% от всички), ще започнат да се връщат масово. За справка - Чехия и Полша. Този процес вече започва да се наблюдава в София в малки мащаби, където заплатите са доста по-високи от тези в страната.

  Голямата драма на Бълария е, че нашият преход не започна през 1990, както в цяла Източна Европа, а през 1997 и то след тежък фалит. Това е основната прична днес да изоставаме от тях. Ние просто имаме 10 години безвремие. Ако се върнеш 10 години назад, ще видиш, че в Чехия икономическото положение е било абсолтно същото като това в Бълария днес.

 48. 48 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кошмарът на малопишието":Айде бе. Значи ти искаш тука да се настанят чужди инвеститори. Виж ти.Миналата година ибвестициите в България са 24,5 милиарда лева. Махаме 4,5 милиарда държавни остават 20 милиарда. 2 милиарда са чуждестранните и 18 милиарда са българските.Значи ти не искаш тези 18 милиарда инвестиции. Искаш да са чуждестранни Още си по-смешен за средният и дребен бизнес.91% от икономиката ни е от средният и дребен бизнес.Като как е смачкан?
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  Източник за всичките ти брътвежи?

 49. 49 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Според мен още през 2021 ще постигнем средна заплата в София от 2000 лв.

  Всичките ми познати в момента взимат между 3500 и 7000 лв и то нето.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 50. 50 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  В България растежа на доходите в последните години, едва покрива инфлацията. Тоест говорим за едва забележим растеж на номиналните доходи. Реално нямаме никакъв ръст.
  —цитат от коментар 46 на Petleshev


  Абсолютна и очевАдна лъжа. Няма смисъл да се дискутира с теб, ако ще изхождаш от абсурдни и явно неверни твърдения. Лек ден и щастлив уикенд. Пожелавам ти да се усминеш поне веднъж. :)

 51. 51 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#49] от "Индианец":

  Ами, най вероятно работиш в някое министерство, там и чистачките вече вземат 2000!

 52. 52 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  И кой бяга? Най-големите аутсайдери. За сметка на това, моменна от 200 човека колеги от Белгия, Македония и Румъния и Украйна. И един от тях струва, повече от 100 избягали

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 53. 53 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#47] от "dzenlandia":

  За България такава средна заплата, най рано след десет години, а тогава няма да има къде да се върнат!

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Ами защото ще е много нелицеприятно да се види, при средна заплата от 2000 лв, че 75% от работещите вземат по-малко от 2000,
  —цитат от коментар 42 на Кошмарът на малопишието

  Варна не е от бедните градове, но тук 1500 лв се счита за добро заплащане. В същото време всички по-големи провинциални фирми са задължени да имат офиси и в София, за да се разкриват повече работни места. Дори и дирекцията на Морска администрация е от години в София. Просто на тиквениците им треперят гащите и от най-слабото брожение в столицата, и се стараят поне там населението да е задоволено. А провинцията - кучета я яли. Дори и милионерите от житото в Добруджа живеят в София.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#47] от "dzenlandia":

  В България даже, 2000 лева може да има и по-малко покупателна способност. Тия дни се ядосвах за следното: Как може една капсула с кафе във Франция да струва 30 цента, в България за същата да ми искат 1,30 лева?!! Франция е държава с 3-4 пъти по висок стандарт от нашия. Особено за храната, България е много скъпо място. Едно, че продават масово боклуци, друго са и по-скъпи отколкото в Европа.

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#51] от "ban":

  А ти като една чистачка в БАН им завиждаш, така ли.

  Еми напусни и се хвани в строителството, бе. Там заплатите са повече от добри.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 57. 57 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#53] от "ban":

  Всъшност ако запазим ръст на доходите около 10% на годишна база, който може да бъде и много по-висок при по-адекватна икономическ политика, ще достигнем 2000 лева средна заплата след 5 години. И защо да няма да има къде да се върнат? Ядрена бомба ли ще пускаме в Бълария или ще я ограждаме пак с бодлива тел?

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#50] от "dzenlandia":

  Хм-м-м-м-м...! Преди няколко дни имаше статия, в която се отчиташе поредния успех на тема доходи. Заплатите на учителте щели да стават малко над 1000 лева първоначално. Един колега пусна линк от сайта на Лидъл, от който ясно се вижда, че началната заплата на продавач в Лидъл е 1500 лева. Без да ми разсъждаваш излишно кажи: Това нормално ли е???

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#55] от "Petleshev":

  Напразно се хабиш да тролстваш. Никой не се връзва на глупостите ти.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 60. 60 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  Какво общо има това с първоначалното твърдение, че инфлацията не покрива ръста на доходите? Наистина не разбирам? Разбира се, че не е нормално. Това е един от сериозните структурни проблеми на икономиката, с които това правителство не успява да се справи години наред. Имам чувството, че за хора като теб, всеки, който гледа малко по-обективно на ситуацията в България е гербер. Няма такова нещо. Но да се твърди, че напредък няма, че реаен ръст на доходите няма е нелепо и очевидно тролско.

  Малко по-нагоре сравняваш цената на 1 продукт (кафе), който е по-скъп в Бълагрия и правиш генерани изводи. А цената на транспорта във Франция, а цената на наемите там, а цената на техниката? Това са разходи, които заемат много по-голям процент в месечния бюджет от кафето, а и храната като цяло и които са много по-скъпи там.

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#44] от "ban":

  А-а-а-а...! Той затова станал тънък спец по черноморската риба... ;)

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  ..... Голямата драма на Бълария е, че нашият преход не започна през 1990, както в цяла Източна Европа, а през 1997 и то след тежък фалит. Това е основната прична днес да изоставаме от тях. Ние просто имаме 10 години безвремие. Ако се върнеш 10 години назад, ще видиш, че в Чехия икономическото положение е било абсолтно същото като това в Бълария днес.
  —цитат от коментар 47 на dzenlandia


  А Полша бе гладна. А сега в Полша доходите са двойни на нашите. Но докато там се извърши почти шокова приватизация, у нас другарите първо е.аха майката на предприятията, и направиха така, че когато се предложиха на потенциалните инвеститори (след 1998г.) интересът бе почти нулев. Вишеградската четворка бе приета в ЕС през 2004г.,, а в България НДСВ реши да отложи приема ни, за да изчакаме Румъния, но и Румъния вече е пред нас. И докато другите източноевропейски страни се борят за заводи за бяла и черна техника, автомобили, ние харчим милиарди за газопроводи, самовари, и какви ли не руски боклуци. А след това Брюксел ни бил виновен, че в София в НС има 240 идиота.

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#60] от "dzenlandia":

  Да ти кажа, че в последните години ходя доста към Франция. Имам двама приятели, които живеят там. Специално храната е на нашите цени или по-евтина. Качеството е много по-добро. Говорим за веригите и стандартна храна. Жената на единия доста се вълнува и сравнява, кое колко е в България и там. Казва, че понякога недоумява какви са цените в България и се чуди, как въобще хората издържат...
  Все се сещам преди години, когато влязохме с жена ми в един магазин до Шамони... Жена ми, само дето не се разрева! Един обикновен селски магазин, както се казва и в него да ти падне шапката от разнообразие, качество и цени. Цени, както казах около нашите и по-ниски. Така че, не се напъвай... Само ходя и виждам. И знам много добре, за какво става въпрос...

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#60] от "dzenlandia":

  Не че нещо ама специално за техниката не си прав. Цените в БГ са същите че по-големи. Обяснението е че както в Швеция, така и в Родината тези продукти са вносни, само че БГ е по-малък пазар, което налага по-голяма търговска надценка.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#52] от "Индианец":

  Последния от познатите ми, който замина за Германия е ел.инженер. Бяхме с него колеги преди време. Отиде при жена си, която е медицинска сестра и работеше там от няколко години. Записаха децата там на училище и толкова. В последните години заминават хора на средна възраст, работещи, с образование и със семействата си. Нормални хора, които не виждат тук бъдеще за децата си...
  Талаша и циганите се изнесоха много отдавна. Сега заминават нормалните и читави хора и това е най-лошото.

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#64] от "tsyrvulan":

  Може и така да е. Като писах за техниката имах предвид конкретно лаптопи. Преди два месеца ми се наложи да купя един в Германия и като видях цените се хванах за главата. Много лоши показатели на цени от по 1000 евро. За другата техника не знам. Но разходите за транспорт и наеми са много по-високи и мисля няма спор в това.


  До коментар [#63] от "Petleshev":

  С теб явно няма смисъл. Жив и здрав.

 67. 67 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":Разходи се до Словения, за да видиш как става на практика. Малка спретната и подредена държава. Тръгнали сме от едно ниво през 1990-та година...
  —цитат от коментар 41 на Petleshev


  Точно през коя епоха, или в кой свят, ние и Словения сме били на едно ниво ))) в някоя приказка може би...

 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  "В София вече и сега за 2000 лева малко хора стават от дивана))))"

  Ем щом в Младост, в квартално заведение шишенце швепс 250мл е 3 лева??? Кой ще работи за 500 лева!
  Мноо ясно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#67] от "nikolay.":

  След разпада на Югославия не са били никак добре. Минали са на косъм от продължителна война, за разлика от Хърватите. Словения е съвсем млада държава. Има самостоятелна история от 1991-ва година. Просто правят всичко много внимателно и спокойно. По манталитет са по-скоро австрийци и затова нещата там вървят напред и нагоре.

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Имай предвид че половината население на Америка работи за 7-8 долара на час това са 1000 долара на месец

  В пъти по добре ще живееш в София с 2 палки месечно

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  ...- Прогресът в плуването е не-линеен. След достигне на определено ниво, може да ти отнеме година за следващо подобрение а после даже повече. Мисля че с икономиката е същото. И както при хората прогресът зависи и от личните качества/генетика, същото важи и за държавите. .....
  —цитат от коментар 45 на tsyrvulan


  Написаното от теб не е нелогично. Но сигурно и вие сте забелязали дивото крадене в държавата, особено при обществените поръчки, и във всички енергийни проекти, свързани с Русия. Вмедиите бе писано за инвестицията на Рено в Дачия (500 млн евро), и 14 000 работни места, и веднага направих паралел с 2-та самовара за 660 млн евро (наши пари). Всички сме свидетели на патардиите на БОЙКО М. БОРИСОВ, който на всеки 5 км на Тракия режеше лентички, и накрая се оказа, че пак нямало пътища. В БГ Тол са ангажирани 680 човека, а вече цяла година там се наливат едни десетки милиони, и се контролират единствено винетките.
  Да добавя - още през септември се разбра за бюджетен излишък от 2,8 млрд лв, и буквално на минутата бяха инвестирани в тръбата за газ за Сърбия. А този излишък спокойно можеше да остане като ФРЗ, да се захрани пенсионния фонд, реформата в здравеопазването, и какво ли не още. А те отидоха в руски проект като компенсация за Ф16

 72. 72 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#67] от "nikolay.":След разпада на Югославия не са били никак добре. Минали са на косъм от продължителна война, за разлика от Хърватите. Словения е съвсем млада държава. Има самостоятелна история от 1991-ва година. Просто правят всичко много внимателно и спокойно. По манталитет са по-скоро австрийци и затова нещата там вървят напред и нагоре.
  —цитат от коментар 69 на Petleshev


  Последното ти изречение обяснява всичко. Ние сме много далеч от Словения, много.

 73. 73 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 590 Весело  Точно през коя епоха, или в кой свят, ние и Словения сме били на едно ниво ))) в някоя приказка може би...
  —цитат от коментар 67 на nikolay.


  Не бе,гледай сега,Да не си помислиш,че това са някакви черногледи мрънкачи,вечно недоволни от живота си .Понеже преди 20,50, или 100 години сме имали стандарт като на една Франция,Англия или Холандия например,хората искат и сега да е така.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До 63
  "...Жена ми, само дето не се разрева! Един обикновен селски магазин, както се казва и в него да ти падне шапката от разнообразие, качество и цени. Цени, както казах около нашите и по-ниски...."

  Това, че има 2-3 продукта на цени по-ниски от нашите е изключение. Или че водата Евиан е нацена 40 евроцента също. Но истина е, че продуктите им са по-качествени, това е истина. Бих добавил, не може да си купуваш кренфирши за 4 лв килото, и да очакваш високо качество. Алкохолна напитка по 10 евро (дори за 0,5 л)- забрави! А като опреш до услугите, направо изпищяваш. Никой няма да те подстриже за по-малко от 15 евро (за Париж не под 18). Какъвто и таралясник да имаш, издръжката й няма да е под 250 евро месечно, по пътищата плащаш като поп, не само за гориво.
  Но във Франция е чудесно, дори и в селата им. А храната там е чудесна, към каквото и да посегнеш!

 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Повечето оъиват на гурбет точно за пари. По—малката част се изселват. Мноого малка част се изселват заради простащина, просто защото простащината, както я наричате, е начина на живот, характерен за едно 90—95% от населението на Р.България. Тази простащина може да се види и сред хората, които претендират, че са избягали заради нея. Един бтрз преглед на форума и се вижда, че са отнесли простащината със себе си, като тази простащина се прилага особено ожесточено към сънародници. Към ”чужбинците” са милите очи и приказките ”Како Сийке, ние не сме от тия”. Получава се нещо като феномена джигит в Бг, навън по примерен шофьор от местните и при завръщането в Бг пак с рогата напред.
  Нагледал съм се на такива ...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 76. 76 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Не бе,гледай сега,Да не си помислиш,че това са някакви черногледи мрънкачи,вечно недоволни от живота си .
  —цитат от коментар 73 на uvtest


  И що реши, че щом някой изобличава гербавата некадърност, корумпираност и посредственост, трябва задължително да е недоволен от живота "си"?

  А, да, сетих се: щото на някои гербави другари щастието в живота се измерва чрез това жалката партийка, която сте си набелязали, да печели избори. Ма как ги печели, няма значение: важното е да сте на печелившата страна. По тая "възвишена" логика, всеки, който гласува за гербавата шайка, за една нощ ще си оправи живота и вече ще е щастлив.

  Ех, ех, гербава мъко...

 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  От 2К бруто колко нето остават на назначен човек, може ли някой да ме светне? И каква част поема работодателят, каква наетият? Мерси предварително
  —цитат от коментар 19 на султана глаушева


  https://www.kik-info.com/kalkulatori/zaplata.php

  2000 бруто
  1551.96 - чисто се вземат
  2378.40 - се бърка работодателя
  826.44 - отиват за държавата

 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  А иначе стандарта на живот в София от няколко години вече е над средния за ЕС.

  Но с някои бедни региони има до 3-4 пъти разлика.

 79. 79 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1635 Весело

  Някой по-горе питаше колко е чистата заплата в БГ при 2000 лева бруто - 1500 в моя фиш, отделно 350 лева вноски от работодателя... Та добре ли е, зле ли е - не знам, с толкова се оправям. Е, може да се вадят и повече пари, ама си имам всичко и не ми трябват повече, доволен съм от живота си...

 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  Откъде ще дойде това нарастване в ИКТ след като няма хора и резултатите ни по СТЕМ са плачевни?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Откъде ще дойде това нарастване в ИКТ след като няма хора и резултатите ни по СТЕМ са плачевни?
  —цитат от коментар 80 на penetrating


  Именно де. Като няма хора и ще растат заплатите. :)

  Щото то като има хора, работодателите ще гледат да наемат нови хора вместо да вдигат заплатите на текущите. :)

 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#70] от "keepwalking":

  Ще живееш в София с 2000 лева, да... Особено, ако мама и тате са ти купили апартамент, нямаш кредит и ги харчиш само за себе си. Това обаче е идеалният вариант.
  Наскоро един едър земеделец се скъса да хвали дъщеря си... Завършила "право" и вече била самостоятелна. Много работела и сама се издържала в София. Гледах го, гледах го и му казвам: Да, ако и на мене баща ми, ми купи едно апартаментче в София за 300 хиляди и аз ставам самостоятелен веднага. Той се облещи и ме пита откъде съм знаел за апартамента. Казвам му, че не знам, само предполагам... Понацупи се малко и замина.
  Та, не гледай само от твоята камбанарийка. Едно е да си ергенче и да гониш кучките по Софето и да мислиш само за твоя задник. Като имаш семейство и децата поотраснат, става друго. Няма и да разбереш, как 2000 лева свършват за една седмица понякога... ;)

  Бивш tww09306483.
 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Весело

  До коментар [#81] от "realguru":

  Не говоря за заплати, а за брой хора :)
  Вижте графиката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Ръст на доходите има и той е очевиден. Познавам млади хора, които сами си купиха апартаменти в София точно с около десетина година спестяване. Почнали от джуниъри в международни компании, а дори не са на някакво ръководно ниво или програмисти, а са във финансовия сектор и знаят как да си правят сметката. Въпросът е, че това се случва почти само в София и че доходите не са единствения критерий за човек след достигане на определено ниво на благосъстояние. Има още много за подобряване...

 85. 85 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1389 Разстроено

  Изводът какъв е? Купувай народе, купувай имоти, купувай коли, купувай де що видиш. 1500 евро квадрата, 2000 евро квадрата, няма значение, цените и заплатите само растат.
  Така поне се опитват да ни внушават де. Ама кой ще плаща ипотеките кат удари кризата?

  Мачкай климатичния чейндж!
 86. 86 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Когато става въпрос за броя на работните места дали в това число влизат и онези девойки, които по цял ден скучаят в малките дюкянчета без никаква клиентела? А такива са много, на всяка крачка. Навъдиха се бизнес дами, които отварят по един дюкян и даже си наемат персонал, вместо сами да виснат там за 500 лева. Жалка история, жалък бизнес.

 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#77] от "
  Мерси много

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  А аз се чудя, къде по света чиновниците получават повече от заетите в частния сектор, както се отчита в България.

 89. 89 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Говориш точно като курнелия. И речника им възприехте.

  Gunter glieben glauchen globen
 90. 90 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  Послъгваш, и не ти е за пръв път. Заплатата в Лидл е 1200 лв.

  Gunter glieben glauchen globen
 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  Пак са малко с оглед на високите цени у нас!

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Любопитно

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  Каква е тази "научна фантастика"...................?!Да не би вече заплатите в София / столицата на най-бедната страна на ЕС- за съжаление наша Родина/ да станали средно европейски...................или вече са близо до нивата в Германия , Франция или други държави.............?!Защото , ако е така да си зарязваме наште емигрантски дела и да се връщаме в "цветущата страна на Боце и Ко."!!!!!

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Весело

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  .........................забравих да добавя ,че аз със сигурност няма да стана от дивана, защото нетната ми заплата е почти двойна на тази предполагаема брутна средна заплата за София след три години..................., а платената ми годишна отпуска е около 5000 лева чисто след данъци!!!!!!ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СТАНА ОТ ДИВАНА!!!!!!!!!!!!!!!

 94. 94 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Весело

  До коментар [#5] от "ban":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  .......................особенно с високи нива на корупция и шуро-баджанащина ..............................!!!!

 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравелния за този кометар!Нетна заплата от 750 евра на месец е добре/ сега в София/ ,но в белите страни е просто добри социлано-семейни помощи!Пак ще си останем най-бедната страна на ЕС- за съжаление!

 96. 96 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsyrvulan":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Около 40% от БВП-то на България се прави в София, а преди кризата от 2008-2009 беше около 1/3 !Т.н. натам отиват нещата и България за огромно съжалени запричва на страна от Латинска Америка , където икономическият живот е съсредоточен в столицата и евентуални един- два други големи града!

 97. 97 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#90] от "Alarmstufe: Rot":

  Разрови се назад, виж статията и линка. Ако не можеш, кажи да го направя. Не ме цитирай, послъгването са отнася за теб, както и повечето ГЕРБ-ери. ;)

  Бивш tww09306483.
 98. 98 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  По-интересно е колко е медианната.

 99. 99 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7435 Неутрално

  Излишна концентрация на хора, специалисти, работници и пр. в столицата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 100. 100 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Тука някой къде се разписали ,че СФ не е България

  Ми кажи и че в САЩ повечето щати плащат 7.25 на час и единствено Ню Йорк ,Калифорния и още няколко щата имат по висока заплата и в Лондон заплатите са 40% по високо от останалата част на кралството

  Така че аре малко да сме по истински и наблюдателни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK