Блокираният гняв. Какво стана на 14 декември 1989 г.

Какво наистина е имал предвид Петър Младенов, произнасяйки репликата "Най-добре е танковете да дойдат?"

© Евгений Михайлов, Стопкадър

Какво наистина е имал предвид Петър Младенов, произнасяйки репликата "Най-добре е танковете да дойдат?"Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Датата 14 декември 1989 година остава и до днес противоречива и митологизирана в самото началото на прехода. Дали събитията тогава не са изпуснатият шанс на току-що създадената опозиция наистина да поведе прехода? Възможно ли е било да се стигне до военни и кървави сблъсъци и къде бихме били днес, ако това се беше случило? Какво наистина е имал предвид Петър Младенов, произнасяйки репликата "Най-добре е танковете да дойдат?"


Колективната фантазия години наред търси и вероятно ще продължи да търси свои и винаги различни отговори на тези въпроси. Макар да има достатъчно проучени факти както за вината на Младенов, така и за готовността на танковата бригада в Банкя да действа по заповед на военния министър.
Чисто психологически обаче случилото се на 14 декември 1989 г. остава недостатъчно анализирно от гледна точка на гнева, който едновременно отпуши и блокира.


Вместо гневът да се насочи към търсене на истината, той беше канализиран и принуден да се засрами като некултурен. В емоционално отношение това отличава съществено България от другите тогавашни социалистически страни, чийто гняв тръгна по коренно различен начин.


Може ли културният човек да бъде ядосан? Защо е толкова лесно да бъдем засрамени заради гнева си? И може ли да се прости на един културен лъжец? Струва ми се важно да разсъждаваме върху това.


Едно поколение, различни общества


На 29 ноември 1989 г., след протести в цялата страна и национална стачка, блокирала Чехословакия, Народното събрание премахва члена в конституцията, който определя водещото място на комунистическата партия в живота на страната.


На 4 декември граждански движения окупират централите на ЩАЗИ в Ерфурт и в Лайпциг. Целта е да не се позволи унищожаване или използване на досиетата, а те да бъдат поставени под граждански контрол. На 15 януари 1990 г. хиляди демонстранти превземат централата на ЩАЗИ в Берлин.


Именно на тази дата, 15 януари, в България Народното събрание ще гласува това, което не е било гласувано месец по-рано, на 14 декември 1989 г.– премахването на член 1 от Конституцията, който определя ръководната роля на комунистическата партия в живота на страната.


Какво се случи?


На 14 декември в София е внесен проектозаконът за премахване на член Първи. Еуфорията от новината е голяма. Макар че процедурно това предложение не може да се приеме, протестите, започнали със студентски шествия от цяла София за автономия на висшите учебни заведения, вече са събрали хиляди хора на площада пред Народното събрание, които искат точно процедурно невъзможното – и то веднага. Хората се увеличават, еуфорията расте, очакването, че нещо ще се случи – също.


Когато от сградата на парламента започват да излизат депутати и министри, включително Петър Младенов, заместил Тодор Живков след неговото отстраняване на 10 ноември, множеството ги освирква. "С този екстремизъм вие тласкате България в пропастта", казва ядосаният Младенов и добавя по-късно репликата, уловена от камерата на Евгени Михайлов: "Най-добре е танковете да дойдат".


Тази "танкова" реплика ще стане известна едва месеци по-късно – по време на първите свободни избори, ще породи искания за оставка по време на студентската стачка в университета и Града на истината, и в крайна сметка ще доведе до една от победите на зараждащото се гражданско общество – оставката на Петър Младенов от поста президент, заеман от него от април 1990 година.


Но тогава, на 14 декември, еуфорията и гневът са непознати нови състояния, които са наелектризирали всички. Опозицията СДС е създадена само преди седмица. От сградата на Студентския дом лидерът на опозицията Желю Желев призовава: "Трябва да победим нашите противници преди всичко с високата си политическа култура, както победиха гражданите на ГДР и Чехословакия. И за да покажем, че ние действително притежаваме тази по-висока политическа култура, утре елате пак в 17 ч., за да чакаме и да видим отмяната на целия член Първи от сега действащата конституция. Лека нощ!".


На другия ден обаче управляващата комунистическа партия, която продължава да контролира националните медии, вече ще е разпространила своята версия за случилото се на 14 декември – еуфорията и радостта ще са преведени на езика на омразата – и страхът ще блокира хората в провинцията.


В декларация във вестник "Работническо дело", все още официоз, протестиращите ще бъдат обвинени в "политическо безкултурие и нетърпимост". Вестникът ще подчертае, че "действия от такъв род могат само да дестабилизират обстановката в страната, да я тласнат към хаос и национална трагедия." БНТ ще излъчи репортаж от събитията, с избрани кадри на хора в близък план – възрастна жена без зъби, която крещи. Всички ще бъдат наречени екстремисти, тълпа, която тласка страната към хаос и национална трагедия.


Това ще предизвика огромен шок. Никой от протестиращите няма да разпознае себе си в тези репортажи. Ще започнат протести – срещу образите, които телевизията разпространява. Ще се появат ръчно изработените плакати "Аз не съм тълпа". Вечер след митинг хората ще изваждат портативни телевизори и ще гледат новините, след което ще се събират на протест пред телевизията, където ще скандират: "Монтажисти!".


"Монтажисти"?


Тук ще отворя една скоба. От днешна гледна точка това вероятно звучи забавно и дори невероятно – да обвиняваш работещите, че вършат това, което им е работата – да монтират кадри - но в края на 1989 г. това е болезнен въпрос на чест. Въпросът за медийния образ, за индивидуалния и груповия образ на протестиращия човек.


През 1990 г. тази подмяна на образите стана тема на моята дипломна работа като студентка по журналистика. Толкова голям беше моят шок, че трябваше да го изследвам. Ще спомена само, че преглеждайки рулоните с кадрите от митинга на 14 декември, съм запомнила именно жената с липсващи зъби. Именно тази жена беше снимана многократно и "монтирана" в репортажа така, че да създава усещане за група хора, които са маргинални, не знаят какво искат, не изглеждат културно и са грозни. Тъй като около мен на митинга на 14 декември имаше само симпатични съкурсници и приятели, напълно подкрепях и разбирах всички, които скандираха възмутено под прозорците на телевизията "Монтажисти!"


14 декември сложи начало на разделение, но не просто между провинцията и столицата, а разделение в начините, по които емоционално възприемаме себе си. Възможно ли е да си гневен и културен едновременно? Българският отговор на 1989 г. беше "не". Това беше големият разрив в началото на прехода и сякаш един от големите и нерешени и до днес български емоционални проблеми. Спомням си, че по време на студентската стачка през лятото на 1990 година, в Монтана няколко души бяха опънали палатки на площада. Тогава една жена обобщи: "Тия не са наши. Тия са дошли от Софето да ни бунат града".


Управляващите ще съумяват да засрамват всеки протест като "некултурен", нецивилизован, внесен отвън, не отговарящ на традиционните ценности и толерантност на народа.


Опозицията дълго време няма да намери възможност да наложи адекватно темата за истината и справедливостта.


Темата за истината ще бъде подменена с темата за културата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Как какво стана! Желю ( дано Бог му прости) върна насъбралите се гневни хора обратно по къщите. Така преходът беше заменен с "мирен" преход, а веднага след това палачи и жертви седнаха на една "кръгла" маса да делят баницата в мир и разбирателство. Така завърши революцията.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Как какво стана! Желю ( дано Бог му прости) върна насъбралите се гневни хора обратно по къщите. Така преходът беше заменен с "мирен" преход, а веднага след това палачи и жертви седнаха на една "кръгла" маса да делят баницата в мир и разбирателство. Така завърши революцията.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Какъв беше смисълът от падането на чл.1-ви тогава - ами никакъв! Така или иначе БКП отстъпваше от ръководната си роля но си оставаше най-голямата партия! Падането или оставането на члена беше формалност. Тогава вместо да се иска Кръгла маса и избори се издигна това безсмислено искане. Резултатът от всички беше безсмислено противопоставяне и това предреши загубата на СДС на изборите в провинцията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3856 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Но кой ни караше да слушаме Желю,немахме ли глави на раменете си?

  klimentm
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  Какъв беше смисълът от падането на чл.1-ви тогава...?
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Най-малкото психологически и морален!
  Видя се че БКП/БСП използва най-целенасочено всяка отстъпка от страна на СДС, за да се задържи на повърхността, а малко по-късно и да покрие, и замаже вината си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  ....Но кой ни караше да слушаме Желю,немахме ли глави на раменете си?
  —цитат от коментар 5 на klimentm


  Работещия в института на БКП ни го развяваха под носа като най-големия дисидент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  "Работещия в института на БКП ни го развяваха под носа като най-големия дисидент."

  Кой знае защо си мисля, че определено е бил по-голям дисидент от теб. Я разкажи като какъв е работил Желев в "института на БКП"?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Хайде тогава ни излъгаха,ами днеска когато се знае всичко или почти всичко защо агонията продължава,защо на власт са Методиев и сие? Мисля че оправданието ни с ченгетата и ДС е много удобно и за нас самите и че причините всъщност са много по дълбоки.

  klimentm
 10. 10 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Желев извърши първото си предателство през онази нощ. Второто голямо предателство бяха Боянските ливади.
  Затова и напъните на негови поклонници да му натресат името на булевард и летище граничат с цинизъм.

 11. 11 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#10] от "antonio_vivaldi":

  "Желев извърши първото си предателство през онази нощ. Второто голямо предателство бяха Боянските ливади. "

  Ех, да беше ти на митинга, да не извършиш предателството... Ама всъщност, защо не беше там?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"][/quote]

  Ръководната роля на БКП изобщо не се крепеше на този член. Никъде в котституцията не пишеше че държавата се управлява от генералният секретар на БКП и подчиненият му апарат но това си беше факт. Ако от БКП бяха по-умни сами щяха да се откажат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2211 Весело

  Работещия в института на БКП ни го развяваха под носа като най-големия дисидент.
  —цитат от коментар 7 на Храбър


  Ами тогава нямаше институти за дясна политика където да се подвизават видни демократи като Нено Димов!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Най-лошото е че почти всички протестиращи/демократи от това време
  се оказаха по-рано или по-късно след това комунисти.
  А аз съм пряк свидетел/участник оттогава до идването на царя
  на власт.
  В България никога не е имало истинско дясно, оттогава та досега.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Мдаа, управляващите искат сресан, управляван, привиден "гняв", идващ поо поръчка и най-вече отиващ си по поръчка. Тези, неуправляемите (от тях) са "некултурни" :)
  Българите пропуснаха момента заради неопитност и обуздана, "казионна" опозиция. И така вече (поне) две поколения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#9] от "klimentm":

  да сравняваш 14 декември 1989 с 14 декември 2019 е......

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Има няколко възможни обяснения (според мен). Едното е това, че поради възможността човек да се заселу където пожелае, отпада нуждата от борба за промяна. Не се чувстваш добре или на място —”биеш си камшика”. Този тип поведени до голяма степен е и последствие от възпитанието, което вече няколко преддесетоноемврийски и следдесетоноемврииски български граждани получават а именно —”бягай, бягай от тази кочина„, ”няма оправия” и т.н. Темата е дълга и само с едно изречение не мога да я обобща. Апропо, не става дума само за икономика а и за начин на мислене. Подсказка —чехите например си седят по родните места докато работата не опреж”до циу” (стар бг израз) и се борят на място за решаване на проблемите. Ако се хвърли един поглед на техният търговски регистър ще направи впечатление, колко много от средните и по големи фирми са със седалища, заводчета и логистични базу в родните села на собствениците им а не в близкият град или в столицата. Това говори много.(Аппропо, до някои от селата няма обществен транспорт или има само сутрин и вечер).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":

  Тоест,според твоята логика Северна Корея трябваше днес да просперира,защото там хората нямат право да се преселят дори и в съседното село или град!

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Много опростено разглеждаш нещата. Доста по сложни са. Примера ти не е подходящ. Дал съм пример с чехите. Хич не обичат да се местят някъде и за това се борят до край там където са да им е добре. И родителите им не ги поощряват да се махат от ”кочината” и че ”от нас нищо не зависи”.
  Ако имаш желание изкоментирай чехите, не северните корейци.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Във всеки географски район в Европа има хора,които не обичат да се местят. (В историята тези хора се наричат автохтонно население.) Над два милиона българи емигрираха,но седем милиона си останаха тук.
  И не,не се заяждам с теб. Просто показах пример противоположен на твоя. Впрочем,французите са още по-големи домошари от чехите.
  Провалът или Успехът на един народ се дължи на неговият елит. Разберете го най-после...

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Това за елита го разбираме, ама никой чешки или френски родител не учи детето си, че държавата му е ”кочина” и че ”няма оправия” и че ”нищо не зависи”. При такова възпитание какво очаквсл от елита?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Не е вярно,че българите са мрънкачи и черногледи! Това е гнусна пропагандна лъжа на комунистите с цел да внушат на българите безпомощност и така да ги управляват по-лесно. Но няма да им се получи...

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Дано да си прав...Но, погледни форума...
  И се замисли в ежедневието, колко хора псуват България (демек тя им виновна за личните несполуки) и т.н. Има поне две поколения дето само знаят да викат, че нещата не се правят така ама не било тяхна работа да кажат как...
  Хубавото е, че сред родените през 90те години преобладават хората с друг начин на мислене, вкл и желанието за промяна, но тук и сега.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Бях там, наистина Жельо подканяше протестиращите да се разотиват... Но може би е било по-сложно, отколкото изглеждаше. Може Желев да е имал информация за готвени ексцесии. На митинга беше пълно с цивилни агенти, лично видях да носят оръжие и също се замислих какво може да стане. Ченгетата от ДС се открояваха в множеството, защото е трудно да се слееш с 20 годишни, когато си на 30-40 години, облечен с черно яке, с кобур и непрекъснато ни в клин, ни в ръкав викаш ”смърт”, въртиш очички, хвърляш камъни, чупиш и налиташ на бой. Тия бяха на всеки митинг и протест, за да го компрометират и за да може на другия ден медиите да нарекат протестиращите лумпени. Няма да се ровя в датите и точните думи, само ще кажа, че студентските акции бяха единствените, които не бяха под контрола на милиционерите. На митинги на СДС съм бил свидетел масово да се ръкопляска на членове на висшето ръководство на БКП и НРБ и да се скандират възторжено имената на тия червени боклуци. ОТВРАТ!

 25. 25 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Не, Жельо Желев не извърши предателство на 14 12 1989г., защото се разотидохме по домовете си с обещанието да дойдем на следващия ден за да извършим и ние нашата Нежна революция. На 14 дркември той беше възприеман като българския Вацлав Хавел. Затова на този ден не само, че не го освиркахме, но го провъзгласихме за президент. Желев предаде протестиращите на 15 декември като отложи митинга поради кончината на академик Сахаров!???

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "На 4 декември граждански движения окупират централите на ЩАЗИ в Ерфурт и в Лайпциг. Целта е да не се позволи унищожаване или използване на досиетата, а те да бъдат поставени под граждански контрол. На 15 януари 1990 г. хиляди демонстранти превземат централата на ЩАЗИ в Берлин."

  - А у нас горя партийния дом...
  - Всичко у нас беше наопъки. У нас "преходът", перестройката, започна отгоре, другите - отдолу. Другите проведоха лустрация, ние - не. Другите приватизираха структуро определящи мощности, ние започнахме с малката приватизация.

  Равносметката на Филип Димитров:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Апропо, извинявай че пак те занимавам, но ако имаш време хвърли един поглед на коментарите под съседната статия за средната заплата.... Когато не е тролене е модел на мислене/възпитание, който се предава нататъка ...😨

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  Верно ли перестройката в СССР е почнала отдолу?! Ако твърдиш тая глупост,значи си комунист.
  И какво от това като имаше лустрация в ГДР,като комсомолката Меркел успя по-късно да узурпира властта?!
  Има ли значение с каква приватизация се започва - малка или голяма - ако тя се провежда от комунисти?!

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Мда. Големи идиоти бяхме. Ама полезни. Много показателно е развитието на Евгени Михайлов - от лицето на синята идея до канарчето на Местан.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Желев извърши първото си предателство през онази нощ. Второто голямо предателство бяха Боянските ливади. Затова и напъните на негови поклонници да му натресат името на булевард и летище граничат с цинизъм.
  —цитат от коментар 10 на antonio_vivaldi  От онова време :

  « Всички жаби са зелени, само нашта е червена «

  Това обяснява всичко за « мирния преход « у нас !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 432 Неутрално

  И днес се прилагат същите комунистически прийоми.
  Срешу протестиращите се изпращат платени групи, снимат се, насаждат се образи на криминали, маргибали, простаци, лумпени. Нормалните хора се отвращават само от мисълта да бъдат поставени на едно с тях, не разбират манипулацията и неволно стават съучастници, оплювайки правдивите каузи и позиции на нормалните свои съграждани.
  Но хората предпочитат да не мислят, да не търсят истината. Предпочитат тя да им бъде показвана.
  Затова, няма ход напред. Има манипулиран ход в посоката на "монтажистите".

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Точно така беше много си прав.
  Калто съм го писал като очевидец.
  Като дядо Галушко от Време разделно:
  "Момчета ще стане кръвнина"
  Абе всичко беше демо другите правеха реални стъпки ние само маркираме.
  И тогава и сега.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "От днешна гледна точка това вероятно звучи забавно и дори невероятно – да обвиняваш работещите, че вършат това, което им е работата – да монтират кадри..."

  Изобщо не. Част от работата на телевизията е да предава важни събития на живо и чак по-късно да монтира откъси. Така беше тогава, така е и сега. БНТ тогава имаше техническа възможност да го прави.

  Язък за цялото учене и работене като журналист, щом 30 години по-късно още не сте го осъзнала.

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Бях там!
  Беше невероятно наелектризиращо усещане.
  Усещаш историята с кожата си....
  Важният въпрос е "КАКВО и ЗАЩО НЕ СЕ СЛУЧИ ТОГАВА"???

 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5664 Неутрално

  До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Потвърждавам. И аз бях там, не само на 14 декември, а на всички масови прояви по онова време, още от събитията в градинката пред "Кристал" та до "Виденовата зима". Навсякъде се забелязваха провокаторите. В началото си мислех, че са просто по-емоционални гамени (младо момче, наивно, бях тогава), но после осъзнах, че са организирани. Отврат...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Хората от 1989 вече са или емигрирали или не са между живите или стари и апатични.
  Минали са 30 години а това е мнго време. Савецкат власт беше 45... Което означвава, че тук нищо добро не ни очаква, освен ако пак не ни отнесе "вятъра на промяната" както стана и тогава. Промените в България бяха изцяло в резултат на разпадането на савецкия лагер, без абсолютно никаква наша заслуга. Ни е си бяхме на практика савецка република и сега сме точно като бившите савецки републики.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":Хората от 1989 вече са или емигрирали или не са между живите или стари и апатични.
  —цитат от коментар 36 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Тогавашните 25-годишни са сегашните 55-годишни, което все още е средна възраст, а не старост.

 38. 38 Профил на Viara Lazarova
  Viara Lazarova
  Рейтинг: 12 Разстроено

  А ето и песента, която Кирил Маричков написа, в отговор на всички тези манипулативни и пропагандистки обвинения в екстремизъм, с които изплашиха слабите и неинформирани хора и им промиха мозъка за пореден път по адрес на това, което ставаше.тогава. https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg

 39. 39 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#37] от "tamada":
  те колко от тези 25 годишни са тук...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Умолявам Ви- НЕЗАБАВНО ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИЕТЕ ТОЗИ ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВАНИ....!!!

 41. 41 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Танковата бригада не е в Банкя, а в Горна баня по него време. Днес обаче там с няколко изключения, може да се каже че цари разруха (пътищата са пропаднали, част от сградите са без прозорци, коловете на оградите са счупени и липсва мрежата по нея). Тази разруха, която завладя България и беше докарана от управлявалите България през последните 30 години разбойници, разбира се подкрепени от избирателите. А наследниците на Петър Младенов (по партийна линия), клонирали се до неузнаваемост в няколко партии, продължават да изсмукват жизнените сили на българския народ, останал най-бедния в Европа, с разрушена инфраструктура, градове с мръсен въздух и без желание за живот и промяна.

 42. 42 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Трябваше да дойдат танковете.

 43. 43 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 621 Любопитно

  А къде беше др. Иван Костов и на митинга пред "Ал, Невски"
  и на големия на "Орлов мост" и на този и изобщо на всички?

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 44. 44 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 621 Неутрално

  А къде беше др. Иван Костов и на митинга пред "Ал, Невски"и на големия на "Орлов мост" и на този и изобщо на всички?
  —цитат от коментар 43 на С С К


  Налага се дКаа излизам . Иначе мога да пиша много по
  този въпрос.то се върна.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 45. 45 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 621 Неутрално

  .то се върна.
  От бързане = като се върна.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Когато не е тролене е модел на мислене/възпитание, който се предава нататъка ...😨
  ========
  Хората се страхуват да мислят ..... а човешкото самосъзнание е нулево ,ако мисълта не съществува.....
  Не мисли ли един човек..... единствената в главата му мисъл е мисълта за страха....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Наивни коментатори, смешни коректори на историята... По времето на този КРАТЪК исторически епизод, на партийните активисти беше раздадено дългоцевно огнестрелно оръжие. Как невъоръжена възторжена тълпа бяга пред взвод от въоръжени и мотивирани убийци, може всеки ден да гледате по екраните на телевизорите си. Без илюзии и със само с четири патрона за чичовата карабина търсех бойна група, ама за такива никой и не помисляше. КАКЪВТО НАРОДА, ТАКИВА МУ И ДИСИДЕНТИТЕ. Ама то и Априлското възстание са го движили триста души, пък било дало резултат. Дало е форма, а не съдържание! При това форма, угодна на външни сили. А сръбските възстания са траяли години и турците са направили горите на Шумадия на поляни, преди да успеят да усмирят раята. И днес сърбите митингуват всяка седмица от година време и не щаг да признаят държавата Косова, а НАТО за приятел.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Толкова енергия отиде напразно. Върнахме се на същото място, откъдето тръгнахме. Заменихме Живков с подобни на него.

 49. 49 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 481 Неутрално

  СТАНА ГРАНДИОЗНО ИЗПЪРЗАЛВАНЕ.НА ОСЕМ МИЛИОНА ДУШИ.
  ЖЕЛЕВ,КОШЛУКОВ,БЕРОН И СЪУЧАСТНИЦИ ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ В АДА ЗА ЖИВОТНИ..

 50. 50 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Наивни коментатори, смешни коректори на историята... По времето на този КРАТЪК исторически епизод, на партийните активисти беше раздадено дългоцевно огнестрелно оръжие. Как невъоръжена възторжена тълпа бяга пред взвод от въоръжени и мотивирани убийци, може всеки ден да гледате по екраните на телевизорите си. Без илюзии и със само с четири патрона за чичовата карабина търсех бойна група, ама за такива никой и не помисляше. КАКЪВТО НАРОДА, ТАКИВА МУ И ДИСИДЕНТИТЕ. Ама то и Априлското възстание са го движили триста души, пък било дало резултат. Дало е форма, а не съдържание! При това форма, угодна на външни сили. А сръбските възстания са траяли години и турците са направили горите на Шумадия на поляни, преди да успеят да усмирят раята. И днес сърбите митингуват всяка седмица от година време и не щаг да признаят държавата Косова, а НАТО за приятел.
  —цитат от коментар 47 на venelingeologia


  А,ПАРТИЙНИТЕ АКТИВИСТИ ОЩЕ ЛИ ПАЗЯТ ОРЪЖИЕТО?

 51. 51 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  НА ТОЗИ ДЕН

  новоизпечените лидери ни отнеха бъдещето*

  _______________________________
  * само един от тях се е възпротивил на решението мирно да разотидат народа - Тренчев

 52. 52 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#49] от "aramissss":

  Не дращи симплизми без да си в час. Не слагай Кошлуков в този кюп

 53. 53 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#47] от "venelingeologia":

  аман от тъпни

 54. 54 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#43] от "С С К":

  А бре човече, Иван Костов беше тогава асистент във ВМЕИ "Ленин" - Център по идеологически дисциплини, не ходеше по митинги и списваше в Работническо дело статии за новине идеи в икономиката на социализма...

 55. 55 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#36] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  половината дето си надраскал са симплизми...

 56. 56 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#10] от "antonio_vivaldi":

  Лилавине костовисти така мислят. Ако Желю е предател тогава Костов е хиляда пъти архипредател

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3433 Гневно

  [quote#6:"Храбър"]
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall
  Ръководната роля на БКП изобщо не се крепеше на този член. Никъде в котституцията не пишеше че държавата се управлява от генералният секретар на БКП и подчиненият му апарат но това си беше факт. Ако от БКП бяха по-умни сами щяха да се откажат.[/quote]

  Не се и опитвай да пишеш твоите глупости.
  Бе забранено некомунист да заема каквато и да е ръководна длъжност.
  Ето ти я ръководната роля на БКП на практика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#47:"venelingeologia"],,.. По времето на този КРАТЪК исторически епизод, на партийните активисти беше раздадено дългоцевно огнестрелно оръжие.''

  -Не само ,,дългоцевно огнестрелно оръжие.''. Бяха им раздадени и копия, мечове, лъкове със стрели, базукики, ракети СС и миниатюрни гаубици за индивидуално ползване.
  То тогава по ТВ-то редовно показваха един луд, който твърдеше, че под Мавзолея има тунели пълни с оръжия, за да се трепе народа. Жалко , че с такива манипулации се раждаше т.н. демокрация. А и т.н. студенстки стачки също бяха измислена манипулация и пародия на истинска. Няколко кандидати за за стипендии в чужбина и за участие в т.н. студентски фондации, бяха блокирали входовете на Университета и НЕ допускаха да влезе никой студент или журналист /освен отбрани/, а лъжеха че аудитириите са пълни със стачници.


 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2211 Любопитно

  До коментар [#57] от "Храбър":

  И какво се промени като падна член 1-ви? Комунистите почнаха масово да си хвърлят партийните книжки защото не можеха вече по право до заемат ръководни длъжности?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ами да, там беше и ЧЕХЛЬО с плакат от тапет...еее не сме го видели, но той каза!!!!

 61. 61 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 530 Разстроено

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  А НАЙ ДОБРЕ БЕШЕ ДА НАПРАВИМ КАТО КИТАЙ....РЕЗУЛТАТА СЕ ВИЖДА ОТ КОСМОСА!!!!!!!!
  НЯМАШЕ ДА Я ИМА ПЛЯВАТА ДЕТО НИ ВОДЕШЕ И ОЩЕ НИ ВОДИ КЪМ НИЩОТО!!!!!

 62. 62 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#37] от "tamada":

  И къде са сегашните 55 годишни....най вероятно на трапезата на байОНЯ в ГЕРП!!!!

 63. 63 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 228 Неутрално

  А те намерили с какво да се занимават - член първи. То в тези дни преди 14 декември 1989 г. всъщност за първи път става ясно, че държавата има големи дългове, за големите проблеми и пр. Има пленум на ЦК на БКП, където П. Младенов изнася информацията, която е била неизвестна дори на повечето от редовите членове на БКП. След това данните са публикувани в „Работническо дело“: https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/10-14.html

 64. 64 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално
 65. 65 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 673 Гневно

  Кво стана ли, вместо да ги избесят по стълбовете на Дондуков, ги оставиха тия червени гниди да досъсипят страната!

  Ето това стана!

 66. 66 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#25] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  били се разбрали с луканов за това – да се успокояла обсктановката...

 67. 67 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#7:"Храбър"][/quote]

  в института по БКП работеше съидейникът ви Дайнов, Жельо не е бил там, без да съм му фен

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 68. 68 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":Бях там, наистина Жельо подканяше протестиращите да се разотиват... Но може би е било по-сложно, отколкото изглеждаше. Може Желев да е имал информация за готвени ексцесии. На митинга беше пълно с цивилни агенти, лично видях да носят оръжие и също се замислих какво може да стане. Ченгетата от ДС се открояваха в множеството, защото е трудно да се слееш с 20 годишни, когато си на 30-40 години, облечен с черно яке, с кобур и непрекъснато ни в клин, ни в ръкав викаш ”смърт”, въртиш очички, хвърляш камъни, чупиш и налиташ на бой. Тия бяха на всеки митинг и протест, за да го компрометират и за да може на другия ден медиите да нарекат протестиращите лумпени. Няма да се ровя в датите и точните думи, само ще кажа, че студентските акции бяха единствените, които не бяха под контрола на милиционерите. На митинги на СДС съм бил свидетел масово да се ръкопляска на членове на висшето ръководство на БКП и НРБ и да се скандират възторжено имената на тия червени боклуци. ОТВРАТ!
  —цитат от коментар 24 на Котаракът на Шрьодингер


  така е, и аз бях там - освен Желев Кошлуков беше пребледнял и се разхождаше между студентите да ни призовава да сме кротки и по-късно - да се разотиваме; агенти имаше, но като надойдоха хората вечерта, едва ли биха могли много да попречат; между другото бях на няколко метра от П Младенов , който се караше от стълбите на хората, но не съм чул прочутата реплика, въпреки че даже без мегафон се чуваха думите му от моето място

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1652 Гневно

  Как какво стана! Желю ( дано Бог му прости) върна насъбралите се гневни хора обратно по къщите.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy

  Напротив, дано гори в Ада! Той и останалите инсталирани начело на СДС които позволиха да бъде изпълнен ДС/КГБ сценарият за превръщане на комунистите в капиталисти. Ние и Русия сме единствените страни в който той беше изпълнен, резултатите ги виждате. Проклети да са!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1652 Гневно

  Не, Жельо Желев не извърши предателство на 14 12 1989г., защото се разотидохме по домовете си с обещанието да дойдем на следващия ден за да извършим и ние нашата Нежна революция.
  —цитат от коментар 25 на онтамнебыл-любовалсявагнера

  Точно в това е предателството, че вместо атака върху центровете на властта и силовото им завземане се пропагандираха идеи за "нежна революция", кръгли маси и подобни идиотизми даващи на комунистите време да се организират.

  Четете в статията, в ГДР не правят кръгли маси ами завземат ЩАЗИ. Критичният период беше някъде до средата на януари когато преодоляха първоначалният хаос, успяха да изгорят досиетата и задействат Сценарият.

  Съдя включително по един за който имам силни съмнения че е от ДС, дотогава беше с подвита опашка и се присламчваше към нас а след това изведнъж вирна нос и стана самоуверен. Явно е разбрал, че критичната точка е премината, досието му изгорено и всъщност всичко е под контрол.

  Щели да стрелят комунистите казват някои. Само да бяха посмели да се окървавят, след това щяха да висят по дърветата. България с външен дълг $10млрд и Русия поставена на колене беше тотално ЗАВИСИМА от милостта на Запада. Нямаше да изкарат дори 3 месеца на власт, Виденовата зима и то с истински глад щеше да е дошла още 1989г. И след нея забрана на БКП/БСП и лустрация. .

  Така че да "докарат танковете" беше самоубийство за плана им да станат капиталисти. И те го знаеха, искаше им се но не посмяха.

  Всички тези които насочиха енергията на хората в странични цели като член първи, петолъчката, кръгли маси, мавзолеят по същество бяха изпълнители на КГБ Сценарият за превръщане на комунистите в капиталисти. Защото им даваха жизнено необходимото време да се окопитят.

  Национална стачка, завземане архивите на ДС, забрана на комунистическата партия.... това беше важното в онзи момент. Не митинги с ДС ченгета по трибуните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":Но кой ни караше да слушаме Желю,немахме ли глави на раменете си?
  —цитат от коментар 5 на klimentm


  Защото нямаше кой друг. А и да е имало истинските антикомунисти бяха малцина /бай Илия Минев и още няколко/ и ДС инсталираната "опозиция" не ги пускаше на трибуната. Жельо Желев го пуснаха начело защото добре бяха преценили, че е мекушав и ще го управляват както си искат.

  Най-голямото предателство на българската интелигенция е, че беше се продала през скоциализма за разни дребни благинки, звания "заслужил" и т.н. Тези които в 1989г приемахме за дисиденти всъщност бяха не антикомунисти а борци за "социализъм с човешко лице". Затова и вместо на битка с комунизма те поведоха хората на борба за реформирането му, в съюз и съглашателство с комунистите. Крайно удобно за целта на Сценарият с който комунистите станаха капиталисти.

  Много обидно е сравнението с СССР, там хората са убивани с десетки милиони, пращани в лагери, психиатрични заведения.... И въпреки това като дойде "перестройката" буквално лавина от книги писани "за чекмеджето", ярки личности които не са се продали и предали, дори днешно време са им останали такива. А при нас най-голямата съпротива беше, че тихичко се хилехме на карикатурата на Радой Ралин "Кратуна куха за наука глуха" за Тодор Живков, свинята в която вместо опашка се къдреше подписа му. .

  На тепсия ни я поднесоха тази свобода и затова не успяхме да я оценим и защитим :(

  Това е разликата между нас и Полша, Чехия, Унгария които имаха опита от своята битка с комунизма, бяха разбрали, че там компромиси и преговори са невъзможни и когато дойде времето вече бяха готови. Нас ни водеха за носа както и които си искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2211 Любопитно

  До коментар [#3] от "Julian Mall":А НАЙ ДОБРЕ БЕШЕ ДА НАПРАВИМ КАТО КИТАЙ....РЕЗУЛТАТА СЕ ВИЖДА ОТ КОСМОСА!!!!!!!!НЯМАШЕ ДА Я ИМА ПЛЯВАТА ДЕТО НИ ВОДЕШЕ И ОЩЕ НИ ВОДИ КЪМ НИЩОТО!!!!!
  —цитат от коментар 61 на keko2


  И аз си мислих по въпроса! Със сигурност нямаше да има демокрация но държавата и собствеността и щяха да бъдат запазени! Вместо тайно да дават червените пари на случайни хора и да източват държавните предприятия това трябваше да бъде публично оповестено и който от тях ги окраде веднага в пандиза!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK