Пренаселението и преселението в алтернативни реалности - заплахи пред глобалния свят

Пожар в Амазония

© Reuters

Пожар в АмазонияВ ранното ми детство, през 1960-те, населението на света беше станало 3 милиарда. След като хилядолетия наред е било под един милиард, то се беше удвоило за век, между средата на 19 и средата на 20 век. Сега половин век по-късно населението на света е 7 милиарда и половина.


Пренаселението е в основата както на екологическите проблеми така и на проблема с бедността, политическата нестабилност и войните по света. Раждаемостта е много по-висока в по-бедни страни и по-бедните сегменти на обществото. А ранната смъртност намалява. Това води до увеличаването процента на бедни, гладуваши и необразовани хора по света. От друга страна пренаселението води и до сериозни екологически проблеми — както до замърсяване на водата, земята и въздуха с човешки (домашни и индустриални) отпадъци, така и до бързо прогресираща промяна в климата. До голяма степен тя се дължи на хранителната, особено месопроизводителната индустрия —- броят на кравите, които произвеждат метан и допринасят за парниковия ефект, е над 1 милиард в целия свят - а също и на опожаряването на джунглата —белите дробове на света —за да се разраства селскостопанската земя. Джунглата, която изчезва постепенно, редуцира парниковите газове. Разбира се, селскостопанските причини се прибавят към индустриалното замърсяване поради ползването на изкопаеми горива — тази най-добре известна причина за замърсяването на въздуха и за парниковия ефект, за глобалното затопляне.


Теорията на Малтус беше заклеймявана в учебниците по комунистическо време ( както и генетиката, наричана вайсманизъм-морганизъм). Pобърт Малтус беше представян като някакъв злокобен идеолог на войната и унищожението, защото според него войните и епидемиите били средство за намаляване на населението. Но същността на теорията на Малтус, това че населението на света нараства в геометрична прогресия, а храните — в аритметична, което води до пренаселение и недостиг на храни, е доказано вярна. Малтус предлага като решение контрол на нарастването на населението, именно за да се предотвратят глада, епидемиите и войните. Но индустриалното свръхпроизводство на селскостопански стоки днес, което Малтус не е предвидил, освен че допринася за изхранването на многократно по-голямо население, има пагубен екологически ефект.
Ние буквално си изяждаме и опустошаваме планетата


И така обричаме сами себе си. Още от времето на индустриалната революция съществува метафоричната представа за победа на човека над природата. Хората воюват с природата и я побеждава. Но това е победата на режещите клона, на който са стъпили.


Екологическите проблеми, както и проблемите с бедността и процентното увеличаване на бедното и неграмотно население на света, се разрастват лавинообразно - селските стопани горят джунглата, бедните напускат местата вече невъзможни за живеене, поради глад, бедствия и война, и се преселват в света на богатите, в Европа и Северна Америка.


Макар и светът на богатите да намалява числено, поради по-нискака раждаемост в развитите страни, богатите страни всъщност създават проблемите, които застрашават бъдещето на човечеството и планетата. Това е така още от времето на индустриалната революция в Европа. Но самият свят на богатите, не само защото е атакуван от преселение на бедните, все повече се "варваризира" отвътре, става по-неграмотен и хаотичен. Неограниченият достъп до цялата световна информация, дори чрез телефона ни, не води до помъдряване. Ние се заблуждаваме, ако мислим, че информацията в "умния телефон", която е "на едно кликване разстояние", е нещо, с което реално разполагаме. Тази информация не съществува за нас и не може да доведе до мъдри решения преди да попадне в главата ни , преди да бъде осъзната, обобщена и "процесирана" от собствения ни мозък. Става все по-лесно човек да живее сам. Казано е: С питане до Цариград се стига.


Но днес можем да стигнем до Цариград от всяка точка на света
питайки само телефона си


Постиндустриалното общество като че ли все повече се разпада на независими и неконтактуващи помежду си общности, на независими един от друг индивиди, живеещи в свои собствени мисловни и виртуални светове. Глобалният свят става все по-хаотичен и непредвидим.


Освен пренаселението и преселиеното на населения от бедни към богати страни, другият голям проблем на света е "преселението" от физическата във виртуалната реалност, преселението ни в алтернативни светове. Фалшиви новини и алтернативни реалности, дори видеоматериали от несъществуващи събития, се създават все по лесно с помощта на компютърните технологии. С помощта на социалните медии все по-лесно и безплатно се постига


"вирусно" разпространение на фалшиви новини,
на преднамерени лъжи и конспиративни теории


С увеличаването на продължителността на живота, светът се управлява от все по-стари хора. Виждаме неспособността на някои лидери да вземат своевременни решения. Няма консенсус в обществото и различни хора и общности вярват в различни "истини". Виждаме как британците не могат да стигнат до консенсус за Брекзит. Президенти и министър-председатели, дори в страни където има демокрация и свобода на словото като САЩ, но и в страни, където се провежда геноцид, като Мианмар, отричат безспорните факти, наричат фактите фалшиви новини, когато не им изнасят, промотират алтернативни реалности, в които привържениците им безрезервно вярват.


Управляващите, както и всякакви бизнеси и организации, могат да ползват интернет и алтернативната реалност, за да влияят на общественото мнение и личните желания. Никога не е било по-лесно да се влияе на избори в други страни. Вече има доказателства, че това се опитва да прави режимът на Путин. Сигурно и други. Могат лесно и незабелязано да се промиват мозъци чрез разпространяване на фалшиви новини и конспиративни теории. Възражда се национал-популизмът и изолационизмът, както и популярността на авторитарни лидери на много места по света. Проблемът идва и от това, че хора, родени далеч преди информационната епоха, по време на Студената война, когато атомните бомби, петрола и въглищата бяха най-голямото държавно богатство, управляват света.


Най-голямата заплаха за света не е нито възможността за нова световна война, нито възможната екологическа катастрофа сама по себе си. Най-голямата заплаха е остарелият начин на мислене от на тези, които имат власт и инертността на масите живеещи във виртуалния свят. Струва ми се, че


светът може да загине най-вече от собствената си глупост


— от остаряване и оглупяване. Надежда за спасение могат да предложат само най-младите, родените в Информационната епоха, децата на новия век.


Вече се говори, че скоро след Информационната революция от края на миналия век настъпва нова, Четвърта технологическа революция. Може би изкуственият интелект, който ни побеждава вече във все повече области, не просто ще спаси света от оглупяване и опустошение, а ще наследи нашата цивилизация? Ще изчезне ли Homo sapiens? Или ще трябва да се пресели по други планети, след като е изял и унищожил нашата?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Авторе, малко по-оптимистично моля. Аз също съм привърженик на природосъобразен начин на живот, също отричам консуматорството като панацея, ама не съм толкова черноглед. Минимализмът като житейска философия става все по-популярен. Така че място за оптимизъм има.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Лефчев е прав по дефолт,не е нужно да се чете кво е написал.Требе да следваме светлия пример на малката Тунбергерица и да убеждаваме белите хора в детеродна възраст да не раждат деца!Ако тук таме ни требат хора, винаги можем да си внесем от Азия и Африка.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Каква идейно-философска боза се плиска в главата на не особено уважаемия автор - направо не е за вярване.

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ще изчезне ли Homo sapiens? - Тц, по-скоро homo urbanus.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Левчев какво се пъне да коментира неща, от които нищо не разбира. Разсъжденията в това есе са на нивото на десетокласник.

 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Даа , много добра статия с реално поставени проблеми ,изхода май ще е да ни управлява изкуствения интелект ,той ще ни налага раждаемостта и преживяемостта много скоро .

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Изходът, който предполага авторът, не е много вероятен, но тендециите са вярни.
  Малтус го е написал преди столетия а на обществото му е нуужно дори повече време за да се съгласи с Малтус.

  подпис
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  В БГ годишно се изхвърлят 700000 тона храна.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Разпределението на обществото в отделни групи по интереси или по идеология е факт. И технологиите го подпомагат, но ако обществото е единно се превръща в диктатура.
  Нека си бъде разпределено обществото, но всяка група да си знае мястото.
  Ако си роден в общество, което му хоресва да живее в мръсотия, нямаш право да се местиш на по-чисто място.

  подпис
 10. 10 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  "Надежда за спасение могат да предложат само най-младите"

  Двете световни войни (както и предните и следващи касапници) са били ОСНОВНО с участието на млади лъвчета убедени в правотата на каузите за които са скочили да убиват и самите те са били избивани, който иска от същото щото му бучат революционерски умнокрасиви глупости в прекрасната глава - молим, само после да не чувам либераско хълцане че имало плъхове в окопите и му било студено и мокро на умнокрасивеца и искал вкъщи пред компютъра да се изживява като борец за правдини, не си бил представял точно така революционните промени към светлите правдини

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 11. 11 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Авторът не доста умело вмъква между фактите, свои разсъждение и предложения. В крайна сметка това, което се представя за анализ, губи последователността си и заприличва на случайно нахвърляни драсканици върху салфетка в бара след две чаши уиски.

  Колкото повече - толкова повече
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Клонът се огъва и пращи, а все повече маймуни висят на него. Но те 'се не верват, че (скоро) ще се счупи.

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Живите хора днес са повече от всички мъртви — откакто съществува човешкия род"

  Не знам Левчев къде го е видял това или му го е казала някоя врачка на панаира в Павликени. Според американската служба по населението от 50 000 пр. Хр. до днес са живели 108 милиарда а живите днес са 7.5 млрд.

  https://www.prb.org/howmanypeoplehaveeverlivedonearth/

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Уникални небивалици!

  Т.нар. бели, десни, пазарни, развити, демократични и пр. държави са с пъти по-малко население от т.нар. изостанали/развиващи се държави.

  В същото време т.нар. бели, десни, пазарни, развити, демократични и пр. държави трошат сигурно десетки пъти повече суровини, зинали са и ядат/хвърлят храна като за Вселенско, сменят техника и си угаждат, и въобще всякакви изгъзиците, немислими и невъзможни при т.нар. изостанали/развиващи се.

 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1266 Весело

  Цитирам: "глобалния свят"---------Като го вида/чуя туй нещо - направо ме втриса, изприщвам се и се вбесявам!Кой се наема да го преведе на български!?
  —цитат от коментар 14 на Аскет


  Веднага ти го превеждам - "световния свят".

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Статия, пълна с грешки и щампи. Нито на Малтус теорията е доказана, нито младите са по-умни от старите, нито раждаемостта е постоянна, нито светът става по-неграмотен, нито светът на богатите страни намалява, нито той е главна причина за екологичните проблеми, нито наглите пилитически лъжи са нещо ново, нито... Всъщност по-лесно е да кажем какво от написаното е вярно - че режимът на Путин се опитва да манипулира общестевното мнение в други страни през социалните мрежи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Изчислено е, след като изплюскаме всичко на Земята, колко време можем след туй да откараме на канибализъм.
  Около 3 години са. Добър апетит.

  Ето (университета Ланкастър):
  https://www108.lamp.le.ac.uk/ojs1/index.php/pst/article/view/2508

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Но същността на теорията на Малтус, това че населението на света нараства в геометрична прогресия, а храните — в аритметична, което води до пренаселение и недостиг на храни, е доказано вярна."

  Левчев, кой я е доказал, че е вярна тая теория? Пак ли твойта приятелка панаирджийската гадателка? В света никога не е имало толкова храна, колкото в момента, тя не е била толкова достъпна и броя на гласуващите и недохранените не е бил по-нисък - ай стига се излага с глупотевини - информацията както казваш вече е на един клик отстояние:

  https://ourworldindata.org/food-per-person

  https://ourworldindata.org/hunger-and-undernourishment

  https://ourworldindata.org/uploads/2018/03/Famine-death-rate-since-1860s-revised.png

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Весело

  Ясно ! Трябва да пратим повече войска по границите , че поне от страх да ни подминават....

 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  1. Всички починали хора, живяли в определен момент на Земята са над 100 милиарда. Авторът греши с повече от един порядък.
  2. Обърках се, да продължаваме ли да стимулиране раждаемостта чрез детски надбавки или да я ограничаваме? Или по малко и от двете, на база Кой?
  3. Съвършено невярно- технологиите не са проблемът, а както винаги, единственият доказано работещ способ за развитие на човечеството.
  4. За жалост, новите поколения не съумяха да усвоят компютърните науки, както се очакваше. На практика, в огромния си процент са "специалисти" по Инста, Фейс и WhatsApp. До степен, че за да намери истински програмист, човек трябва да се отнесе към поколението на 50+ годишните, защото в определен момент светът започна да разчита прекалено много на готови програми (декларирам, че не съм в конфликт на интереси, роден съм в самия край на седемдесетте 😃).

 22. 22 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Левчев ...
  Фамилията казва много.
  Таткото не може да се запре да обича другаря си Живков/надлежно документирано/.
  Синът се опитва да използва неврастенията си, за да позаработи нещо покрай затоплизма, гретенизма и каквото там има.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Весело

  Удивително е колко е малка разликата между "човеконенавистната" и "човеколюбивата" политика :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  Не, френд. Изхода, който вижда един масон е само масонски.
  Нищоговорене, нищоправене, като фамилен знак.
  Може пък да мечтае и той за някое малко орденче, ...да бъде отличен.

 26. 26 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Надежда за спасение могат да предложат само най-младите"Двете световни войни (както и предните и следващи касапници) са били ОСНОВНО с участието на млади лъвчета убедени в правотата на каузите за които са скочили да убиват и самите те са били избивани
  —цитат от коментар 10 на Saint of Me


  Вярно ли, гений? И как достигна до тоя извод?

 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ох, я виж кой са й изказал ... владеещият мира и парите ...

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Ам на диета сме !!!

 29. 29 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jazzdevil":
  Малтус изглежда е бил прав за времето преди индустриалната революция, но някои се опасяват че може да се окаже прав и днес, ако не се вземат мерки.
  http://business.time.com/2011/07/15/was-malthus-right/
  https://www.forbes.com/sites/williampentland/2011/01/09/thomas-malthus-wrong-yesterday-right-today/ #77b71ce74595
  https://montrealgazette.com/opinion/columnists/opinion-sadly-malthus-was-right-now-what
  https://intpolicydigest.org/2018/06/26/was-malthus-right/

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#26] от "Кошмарът на малопишието":

  Лесно, както би достигнал и всеки дето има поне малко бачкащ акъл в главата.

  Моеш и в днешно време да забележиш че там където има некви проблемации с война, млатене и бруталии средната възраст е ниска. Отделно човек и по себе си мое да прецени ако притежава базови умения да се самоанализира че като млад е бил МНОГО по-склонен да се радикализира и скача резско вярвайки че само да изкофти 'лошите' и идва рая на земята, тия дето оставате на тоя 'акъл' след трийсетака за щастие сте пренебрежимо малко в Цивилизацията поне засега

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Моеш и в днешно време да забележиш че там където има некви проблемации с война, млатене и бруталии средната възраст е ниска.
  —цитат от коментар 30 на Saint of Me


  Да, Айнщайн. Свързано е с простия факт, че младите хора са по-подвижни, бързи и ефективни в тая дейност. 😉😉😉

 32. 32 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отделно човек и по себе си мое да прецени ако притежава базови умения да се самоанализира че като млад е бил МНОГО по-склонен да се радикализира и скача резско вярвайки че само да изкофти 'лошите' и идва рая на земята
  —цитат от коментар 30 на Saint of Me


  Като например да е радикализиран фен на Тръмп? Аха, разбирам.

 33. 33 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аскет":

  На пръв поглед си прав, но "глобален" идва от глобус, Земята. Земният свят е по-смислено. Защото има и други светове.

 34. 34 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#31] от "Кошмарът на малопишието":

  Не, основно е свързано с това че като зеленяци сме социално тъпи и елементарни да ни промиват главите, чак после се поощракваме (повечето за щастие) че не става само с рогата напреде и говоренето невинаги е като ПРАВЕНЕТО.

  Иначе ти си фанатичен антитръмпист, при мене фанатизъм грам нема, кефя се на Сенсея особено понеже ви докарва до клинична лудост умнокрасивите сектанти но дори и да не беше станал или сега да го махнат или да не стане втори път Цар въобще нема да ми е такава раздираща драма като при фанатиците като тебе сега :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 35. 35 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кошмарът на малопишието":Не, основно е свързано с това
  —цитат от коментар 34 на Saint of Me


  Говлампий, айде ти точно, птичко, да не ми казваш кое с какво е ОСНОВНО свързано, щото не си способен да защитиш голите си твърдения с ни един факт.

  Само за справка:

  What are the qualifications to join the Army?
  You must be a U.S. citizen or a resident alien.
  Be between the ages of 17-34. ...

  По-ясно ли е сега?

 36. 36 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе ти си фанатичен антитръмпист, при мене фанатизъм грам нема, кефя се на Сенсея особено понеже ви докарва до клинична лудост умнокрасивите сектанти
  —цитат от коментар 34 на Saint of Me


  В смисъл, в някаква вселена това не е радикализъм ли?

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#36] от "Кошмарът на малопишието":

  В никоя вселена не е радикализъм, освен в измислената умнокрасива.

  Иначе както сам си посочил в армито набират младо месо, само че освен че сме по-яки физически като младежи е МНОГО по-лесно да ни промиеш и командориш да трепеме за квато там кауза, в Цивилизацията обаче това засега е под контрол точно понеже порасли вземат решенията, не изщракали фанатици като тебе :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Ей в тая песничка на Nickelback също се засяга този проблем. Може да си я слушал.

  https://www.youtube.com/watch?v=Y96WY5Do_bs

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 39. 39 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кошмарът на малопишието":В никоя вселена не е радикализъм, освен в измислената умнокрасива.
  —цитат от коментар 37 на Saint of Me


  Самото ти обозначаване на враговете с някакъв измислен термин "умнокрасивци", неозначаващ нищо, е радикализъм. Ма карай де - той глупакът не знае, че е глупак; фундаменталистът, че е фундаменталист - вероятно също.

  Що се отнася до войниците, както обикновено, твърдиш нещо, след което го "защитаваш", като просто го повтаряш. За щастие, интелигентните хора боравят с друг тип аргументация, примерно някакви факти. Пробвай се някой път.

 40. 40 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#39] от "Кошмарът на малопишието":

  Ама ти не си ми враг бе байчо, ядосан палячо си ми, къде се буташ при тия дето са значими било то и в негативен аспект :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 41. 41 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Кошмарът на малопишието":Ама ти не си ми враг бе байчо, ядосан палячо си ми, къде се буташ при тия дето са значими било то и в негативен аспект :)
  —цитат от коментар 40 на Saint of Me


  Тъй де, както там си ме представяш. Естествено, именно човекът, който в миналото е използвал термина "буквоядстване", в момента буквоядства, че така е по-лесно. Нали не може да адресира същината на нещата, клетия тъпунгер. А същината е, че използваш несъществуващи термини като "умнокрасивци", за да поставяш в един кюп разни хора, с които имаш разминавания в мнението. Типично радикално лепене на етикети по гьобелски.

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Ех Левчев, достоен син на баща си.
  Интересно как всички комунета станаха хипер-мега светено-глобални либерали със зеленикави възгледи.
  Ама зеленикави не заради любовта към една валута в типичен цвят (Боже опази да си помисля такова нещо), а заради съвсем чистата им еко-нагласа.
  Но във всички случаи пари трябва да се дават.
  Готови.
  А ако не искат да ги дават, да ги вземем насила.
  Ето това е комунистите от всички поколения не могат да скрият. Винаги алчни, крадливи и много обичащи чуждото. Който не е съгласен с тях, винаги се заклеймява на мига, в най-добрия случай.
  Историята, включително и моята лично помни как те са се разправяли с несъгласните с тях.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който не е съгласен с тях, винаги се заклеймява на мига, в най-добрия случай.
  —цитат от коментар 42 на Molossian


  В смисъл, ти в момента не клеймиш несъгласните с теб, или просто си преминал някакъв изчаквателен период, следователно щом не е "на мига", може?

 44. 44 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#42] от "Molossian":

  Молосяне, по мое наблщдение бившите комунета станаха путинета и тръмпета, а не либерали. Иначе -доклолото знам този Левчев, за разлика от баща му, поета Любомир Левчев, никога не с е бил комуне. Дръг е въпроса дали се съгласяваме с мнението му за пренаселението и миграцията и дали тива е либерално мнение. Със зеленикав отенък. Не виждам нашите дървеноглави комунета да са станали много либерални или зелени.

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Рано или късно .....всички ще се върнем в 15 век. .....

  Отделен е въпроса .....дали ще е по желание , или по друг начин. ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Весело

  Удобно се пропуща факта че точно богатите страни генерират научните и технологични открития които направиха живота по дълъг,по лесен и разсейват невежеството.
  Ако разсъждаваме по този начин(описан в статията) катастрофални са били преминаването на сапиенс от ловец и берач към уседнал начин на живот и земеделие,от средновековие към индустриален капитализъм и така нататък!
  Еволюцията на вида ни е непрекъсната промяна подобно на биологическата такава,иначе още щяхме да мучим по дърветата и да се замеряме с клони и изпражнения което е присъщо за по малките ни братя от вида ни!

  klimentm
 48. 48 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 556 Весело

  " Може би изкуственият интелект, който ни побеждава вече във все повече области, не просто ще спаси света от оглупяване и опустошение, а ще наследи нашата цивилизация? Ще изчезне ли Homo sapiens? Или ще трябва да се пресели по други планети, след като е изял и унищожил нашата? "

  Може би авторът да си пие редовно хапчетата и да не се опитва да мисли едновременно за демографията, изхранването и изкуствения интелект. Не се е получило...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 49. 49 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Разстроено

  Комундето си е комунде. Баща му навремето си осигури известност с прослава на партията и на Людмила. Днес, в отсъствието на член 1 и людмили, наблюдаваме жалки напъни за анализи, с които дневници само ни губят времето.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Прегледах новото в Дневника и реших да почна комуникацията си от Владо Левчев.
  Очаквано, в съответствие с редакционната политика.
  Обаче, тук в този "материал" бавно и неусетно се минава границата.
  Нямам предвид Владо - той така си пише, без много, много да се задълбочава стига да му пуснат нещата.
  Та, на кратко:
  По-същия начина както в ИК ни пробутват покрай благородната кауза за насилие над жени и деца, някви терористи от някво световно НПО Гревио. Наистина не ги знаех кои са тия хора, не съм имал нищо против тях, но арогантността им и подмолните им действия ме отвратиха.
  Така, покрай екологията (наука и кауза за чистотата около нас) се набутаха и крадците и далавераджиите по СО2 линия и вече са се инсталирали политически и цуцат от електромерите на стотици милиони, може би милиарди и това ще бъде за дълго напред. Ще се води борба, ще видим дали ще успеем...
  Но в това скромно Владово писание границата вече е мината:
  Какво се е родило във Владовия възпален мозък?
  Първо. Малтус вече не е лошия. Нас са ни заблуждавали "през комунизма" какво точно е искал да каже Малтус. Черно на бяло написани и публикувано.
  И Второ. Много сме на планетата, ама простите ни пречат да се спасим. И се подразбира откъде ще трябва да тръгне намалението.
  Доста от тоя форум биха се подписали и поддържали пред тази теза.
  Щом е публикувано, подразбира се и от редакцията, заедно с нейната "политика". Нищо не намеквам, нямам представа дали още е заложен по някъв кредит.
  Страшното, ужасното е, че това дежавю може се случи.
  Колко му е в Европа, ООН дори да решат, че сме много и за да се спаси човечеството, трябва да намалим "просите".
  Ония същите, дето се плодят като зайци, набиват мръвки на корем и си позволяват да се грижат поколението си както могат.


 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Весело

  "Живите хора днес са повече от всички мъртви — откакто съществува човешкия род" Не знам Левчев къде го е видял това или му го е казала някоя врачка на панаира в Павликени. Според американската служба по населението от 50 000 пр. Хр. до днес са живели 108 милиарда а живите днес са 7.5 млрд. https://www.prb.org/howmanypeoplehaveeverlivedonearth/
  —цитат от коментар 13 на Jazzdevil


  Всъщност не "хора", а "учени". Да, в момента има повече живи учени, отколкото са били въобще всички учени през всички епохи досега взети заедно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Весело

  Изходът, който предполага авторът, не е много вероятен, но тендециите са вярни.Малтус го е написал преди столетия а на обществото му е нуужно дори повече време за да се съгласи с Малтус.
  —цитат от коментар 7 на Иван K


  Ами-и-и — не. Малтус хич не е предвидил ефекта на новите технологии, защото няма как да знае какви ще са тези нови технологии... Въобще, всички дето пророкуват за след 100 години просто си лалат или преджобват баламите дето им вярват. Няма как да имаш дългосрочна прогноза точно защото няма как да прогнозираш новите технологии и тяхното влияние, както и няма как да предвиждаш големите природни катаклизми (катастрофи като изригване на вулкан, което да даде "годината без лято" примерно)... Примерно на някакви си неколкостотин километра нагоре, слънцето дава безплатна, изобилна и постоянна енергия, която може да замести фосилните горива и е само въпрос на евтин достъп до космоса. Пак там "редкоземните елементи" хич не били редки... Та хайде да не караме света да работи по-един и същ начин (щото ни е лесно да екстраполираме бъдещето), щото той си работи с постоянна промяна и винаги внася непознати и нови елементи в схемата.
  Ако те интересува още по темата "защо прогнозите не се сбъдват", може да прочетеш за "Черният лебед" на Н. Талеб.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хе, хе, то пък страшна мъка, ако това човечество загине.
  За съжаление, няма. Просто ще потънем в боклуците си, все едно от коя страна идват.

  Няма система, която да погълне боклуците на 7 милиарда полодящи се.

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Суицидни мисли газят наш Владо. Сачева уж щеше да се грижи за хората в риск?

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Плодим се прекалено бързо и това е неуспорим факт. Плоденето идва най-вече от най-бедните и най-простите, това също е факт. Този човешки излишък, вместо да си решава демографските гафове, е хукнал да се спасява, като се преселва към по-богатите и развити страни. Там има недостиг на работна ръка, но не на толкова примитивна и проста, а на квалифицирана такава. Така че това преселение не компенсира човешкия недостиг в тези страни. Напъните да намалим популацията в глобалния свят чрез насаждане на джендъризъм, еднополови бракове и други такива перверзии не носят решение на демографския проблем, а само намаляват бялото население на планетата. Блондинките са на изчезване, господа, вижте кои печелят тази година призовите места за мис свят и мис вселена.Главоломното нарастване на полулацията като цяло води до замърсяване на планетата и тежки екологични последици, които ще доведат до влошаване качеството на живота на всички земни жители. Изходът от тази наближаваща катастрофа е един - контролиране на раждаемостта на аборигените и намаляване на тяхната популация. Дали това ще става по законен път, или чрез други методи, познати ни от историята, това ще решат тези, които ръководят и управляват света.

 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Добър, обичайно добър за автора текст и поставените от автора въпроси еднозначно имат място днес, тук и сега.
  Освен най-първичните проблеми, като бедност, глад в по-голямата част от света, войни на много места, епидемии и последствята от тях, като преселение на големи маси хора, от всичко това произтича и голяма простотия, което влошава още повече картината.
  Това, което ми харесва в този текст е, че Лечев не се е опитал да даде отгвори, нещо което много други се опитват да правят, без това да е по силите на отделния човек, да не говорим за лековати коментарии от иначе огромните разбирвачи, каквито се срещат и в нашия форум.
  Иначе е реален риска, за по-печално развитие на нещата и такъв всъщнот винаги и особено в последните ( атомни) години е имало, има и ще има, та се надяваме, поне най-тежките прогнози на Малтус да не се сбъднат, ако не с нас, то с деца и внуци.

 57. 57 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на автора!!! Малко са хората които се осмеляват да посочат истинската причина за еко проблемите-а именно пренаселеността на света която вече е вън от контрол...

 58. 58 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":

  Значи така - Гейропа, либерастите и НПО-терористите се готвят вече физически да унищожат света? И то почвайки от бедните! Тези които защитават правата на жените - и на всички хора, независимо от пол и раса - и тези, които зашитава чистотата на природата - те ще унищожат света, или поне по-бедната му част - а не тези които произвеждат бомби, калашници, петрол, въглища, експлоатират бедните, тровят ги, и ги ползват за робски труд?

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedalus":
  Не е баш така.
  "Гейропа" е тъпа дума, използвана от странни индивиди по нашите земи, основно в нета.
  Никога не съм я чул наживо, а аз съм контактен.
  "Либерасти" стана популярна, използва се за обозначаване на комунисти, маскирали се на либерали стремящи се да се докопат до властта с недемократични, подмолни методи.
  НПО има всякакви. Огромното мнозинство вършат полезна дейност в обществото.
  Много малка част, се опитват да се закачат формално, но незаконно до политичиска власт с бюджетите и насилие на държавата като ГРЕВИО и подобни. Училищното Настоятелство в Полски Тръмбеш е НПО, ИДИЛ е НПО и ГРЕВИО е НПО. Училищното Настоятелство не принуждава всички парламенти в Европа да го признаят и финансират, не използва силовата власт на Държавата да събира такси и получава правомощия да определя кой как да се държи в семейството, колко данък дишане да плаща и пр. По тези критерии ГРЕВИО и ИДИЛ съвпадат напълно.
  Така че да сме наясно - това маскиране, прикриване под "благородни" каузи на човеконенавистни идеологии няма как да мине.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK