Градът и дърветата

Архитектурното студио "Фуксас" спечели международния конкурс за обновяване на площад "Света Неделя".

© Юлия Лазарова

Архитектурното студио "Фуксас" спечели международния конкурс за обновяване на площад "Света Неделя".Текстът е препечатан от портала "Култура". Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ "Св.Паисий Хилендарски". Дългогодишен водещ на предаването "Библиотеката" и на новините на БНТ. Водещ на предаванията "Неделя X 3" и "История. бг". Основател и участник в хора за църковнославянска музика "Юлангело". Автор е на две книги.


София наистина има шанса да стане един от много интересните и привлекателни със своето древно минало градове на Европа. Всъщност тя вече е такъв град, за което несъмнено допринесе осъщественото преди 7-8 години в центъра оформяне на археологическия комплекс при Ларгото и пред ЦУМ, както и на Западната порта на Сердика. А също и експонирането на археологическите находки в и около базиликата "Света София".


Силно увеличеният поток от чуждестранни туристи със сигурност доказва, че българската столица е далеч по-желано място за посещение, разглеждане и приятно прекарване на времето, отколкото беше дори само преди няколко години. А че туристите от различни европейски страни са в пъти повече сега, може лесно да се разбере със средствата на простата емпирия, без да се изчакват официалните данни на Националния статистически институт или на браншовите туристически организации. Стига човека да си отдели малко време, за да постои и да понаблюдава. А най-удобни за целите на такова проучване са точно
местата на археологическите разкопки в центъра на столицата ни.


София наистина предлага голямо разнообразие и изобилие в наши дни. И ако мнозина идват преди всичко заради качествените храни и напитки на добри цени, както и заради изобилието от всякакви търговски предложения, то е вярно също така, че все повече туристи от чужбина са привлечени и силно заинтригувани и от историята на града. И особено от неговото антично минало, свидетелствата за което заемат вече сериозно място в сърцето на София. Като същевременно показват недвусмислено, че са обект на внимателни грижи от страна на управа, радваща се на високо ниво на познаване и разбиране.


С оглед на казаното до момента е повече от ясно, че последните археологически разкрития, направени на площад "Света Неделя", предоставят великолепната възможност в центъра на столицата да се образува открит музей на антична Сердика с наистина впечатляващи размери. По такъв начин реконструкцията на древния град ще достигне ниво, което ще нареди София сред градовете в Европа с много добре запазено наследство от времето на Римската империя.


Но на фона на тези бляскави перспективи се появи и


неприятната изненада, за която ми се иска да кажа няколко думи.


Говоря за плановете, свързани с бъдещото цялостно преустройване на площад "Света Неделя" и по-точно за спечелилия общинското одобрение проект. Той е дело на международното студио "Фуксас" и предвижда отсичането на сега съществуващите дървета на площада, възрастта на които е около 50 години. Този елемент от заложените в премираната кандидатура идеи вече предизвика негативна обществена реакция. В четвъртък беше разпространена информацията, че от сдружение "Граждани за София" са излезли с петиция до столичната община, която в момента събира подкрепа. В документа се казва и следното: Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем Белият дроб на София да бъде изсечен е абсолютно недопустимо Сянката в горещите дни, на която всеки преминаващ се радва, ще бъде унищожена с години. Ние не приемаме никакви доводи това да се случи! (заемам цитата с благодарност от колегите от "Медиапул").


Лично аз смятам, че приведените лаконично, но и категорично аргументи на хората от "Граждани за София" много трудно могат да срещнат разумно възражение. Яснотата и силата на тези доводи са такива, че коментарът върху тях е излишен. Но си заслужава веднага да се добави, че


срещу въпросния проект за реконструкция на площад "Света Неделя" вече се обявиха


както Камарата на архитектите, така и Съюзът на архитектите.


Надежда, че безумната и наистина вандалска идея за изсичане на дърветата в самия център на София няма да се осъществи, дава обстоятелството, че и Йорданка Фандъкова настоява за запазването на съществуващата на това място растителност. Дано очакванията, че проектът ще претърпи промени в тази своя част се оправдаят!


А сега ще споделя и собствените си аргументи в подкрепа на тезата за необходимостта от пощадяване на дърветата на площад "Света Неделя". Прочее, тези размишления вече съм ги излагал в статия за портала "Култура", посветена на дебата около съдбата на дърветата на площад "Славейков", но ще си позволя да ги възпроизведа и сега, тъй като казусът е аналогичен.


Най-напред, намирам за


напълно неоправдано отстраняването на половинвековни дървета, които са очевидно здрави.


Да, подобно на всички кестени в София и тези на площада при катедралния храм на софийския митрополит страдат от добре познатата на всички ни болест по листата, но проблемът изисква полагане на грижи и лечение, а не отсичане.


На второ място, но не и по важност, ще поставя следното: наличието в един град като София на култивирана и поддържана растителност с история като елемент от градския пейзаж е емблематичен знак, че градът има своите здрави традиции в областта на модерното градоустройство. Защото последното задължително включва в своите планове озеленяването.


С други думи, присъствието на половинвековни дървета на един централен площад е свидетелство, че това е град със сериозна история и в модерната епоха, град, в който въпреки превратностите, съществуват приемственост и устойчивост. А същото означава, че цивилизацията на това място е предмет на непрекъснат континуитет. И тогава вече античните руини в съседство придобиват и една друга, допълнителна стойност – започват да въздействат не като някаква впечатляваща, но чужда на околната действителност мъртва реалност, която стои някак изкуствено, музейно и отчуждено, а напротив – функционират като нагледно и респектиращо


доказателство за това, че градският живот на това място никога не е умирал.


Запазването на дървета в такава възраст винаги гарантира на градските пространства повече уют и интимност. Аргументът, експлоатиран от някои и в дебата около бъдещето на площад "Славейков", съгласно който старите, високи дървета закриват гледката към красиви фасади, е крайно несъстоятелен. Ще го кажа още веднъж – дърветата с история в един съвременен град са живи свидетелства за статута му на модерен и развит, а не само на развиващ се град. А комбинацията между красива архитектура и красива растителност е повече от класическа.


Остана единствено да преповторя казаното в петицията на "Граждани за София": защо ни е да лишаваме хората и града от живителната сянка на площад "Света Неделя"?!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Проекта е красив ,но дърветата трябва да останат ,те са по красиви .

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Не мога да разбера каква е тая "порочна мода" в градоначалниците на Герб да изсичат поголовно дървета по централните градски части за да се виждат постиженията им. Тази суета е пагуба за зелената градска среда. Не само в София е така, и в Кюстендил се изсекоха едни брези за да имало "пряка визуална линия" от статуята на Майстора пред недостроената и полуразрушена местна галерия чак до входа на Областната администрация. Тотални глупости на търкалета и други геометрични фигурки е да се режат здрави, очевидно здрави дървета.

 3. 3 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Фуксас е един мошеник. Доказан такъв от римския съд. (За "Облакът", си е надписвал и измислял неизвършени дейности. Става въпрос за над 5 мил. евро...)
  Сега има проблеми в Торино...
  Да не говорим, че дизайнът, който предлага в София е пълен кич и може да хареса само на селяндури, които се обличат и си правят срещи "у Мола"( без значение дали са общински съветници или обикновени мошеници)
  (В Рим, един друг coglione, набеден за голям архитект - Портогези - съсипа площад San Silvestro по подобен начин)

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Аз също очаквах нещо повече от един международно признат архитект. Не се е пресилил много - много, единственият плюс на проекта е, че можеше да бъде и по-лошо.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Да сечеш 50 г' дървета )които дори и болни могат да се лекуват) в централен площад е тъпотия, както и да го погледнеш. Обаче този аргумент споменат в статията е ВЪРХА НА ТЪПОТИИТЕ:

  "...Аргументът, експлоатиран от някои и в дебата около бъдещето на площад "Славейков", съгласно който старите, високи дървета закриват гледката към красиви фасади, е крайно несъстоятелен..."!!!!!!!

  К'ви "красиви фасади", к'ви 5 лв. Отраснах там и по памет само две сгради имат красиви фасади (отдавна окепазени с климатици на прозорците): Тази на Алианс, и ъгловота сграда на Раковски на същата страна. Всички останали сгради са с най обикновенни фасади (и те окепазени от климатици, шарени дограми от различни периоди и т.п. ) Особено тези от страната на трамвайните линии.

  Красивите фасади може да се видят в района между булевардите Стамболийски-Христо Ботев-Сливница-Мария Луиза. За съжаление там фасадите рядко се поддържат и се рушат с времето.

  Тук да питам който често минава през Пл. Славейков: Има ли го още този феномен от детските ми години: Някъде около 4-5-6 следобед хиляди врабчета се събират на дърветата до трамвайната линия и чирикат оглушително (и акат на минувачите). И след около 1/2 час, като по команда, всички се разлитат...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  В други страни пътищата запазват дърветата при това с чупки, намаляване на ширината. За града пък не говоря изобщо... Тук, под ножа, леко и безотговорно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Много добре са го замислили.

 8. 8 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1712 Весело

  Лесно се галят момите, трудно се дялат гредите...

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ама какво му е на площада? Нали скоро го реновираха, добре си е, какво още имат да му правят? Не може от цяла БГ да се исипва само в СФ, а от цяла СФ само в центъра й! Първо канализацията на “луксозните” квартали, дупките по улиците, парка Заимов, разклатените плочки по тротоарите, осветлението, после центърО!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Изсекоха тополите по булевард Сливница, защото пухчетата пречели на дишането. Но пухчетата бяха само един месец, а цяла година тополите пречистваха въздуха. Сега няма пухчета, но няма и чист въздух.

 11. 11 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Че то там има 5-10 дървета, предполагам някои от тях ще могат и да се извадят и пресадят на друго място.
  Дърветата трябва да са по периферията на площада а не да скриват красивата църква както е в момента. Дано да се изпълни този проект а не да клекнат на няколко зелени талибани за които са по-важни няколко дървета, отколкото една от най-известните сгради, символ на българщината.

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  "Проекта е красив"

  Проектът никак даже не е красив.
  Онея гигантски гъби изобщо не пасват на красивата църква и на сградите наоколо. Всъщност въобще не са хубави и не отварят пейзажа.

  През лятото в София е такъв пек, че още един гол площад не ни е необходим.

 13. 13 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1111 Гневно

  Проекта е ОТВРАТИТЕЛЕН !!! Не мога да разбера как това нещо е спечелило конкурс. Конкурекцията сигурно е била още по-трагична. Ако са такива проектите по-добре нищо да не променят !!!

 14. 14 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Пейки.. слагайте повече пейки из парковете, бе..

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Проектът е ужасно некадърен, глупав и долнопробен! Не мога да повярвам, че италианско арх.студио е в състояние да роди такъв КИЧ! В проекта няма никаква смислена идея; не е съобразен с мястото и сградите там; претрупан е с елементи един по-тъп от другия, без никаква ясна функция.
  София е в процес на последователно и невъзвратимо чалгализиране и съсипване! Така загрозеният пл. Св. Неделя ще е в "хармония" със селската Витошка и некадърното Ларго.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Далеч съм от мисълта да се разделим с дърветата на площада!
  И все пак не мога да не изтъкна, че целта на архитектите от "Фиксас" е била да бъде извадена и откроена цялата фасада на църквата, а това не може да стане, ако се запазят дърветата. Те просто са внедрени в самия силует на сградата.
  Има няколко възможности:
  1. Едновременно да се запазят дърветата, но да се задоволим и приемем сградата така, както е със дърветата, което не е толкова лошо, но от това ще пострада идеята на "Фускас" да извади сградата на открито и да я покаже в цялата и импозантност и внушение.
  2. Откъм източната страна на църквата има май само едно-две дървета, с премахването на които (могат да бъдат и преместени) ще се открие цялата фасада. Всъщност точно тази страна на църквата е показана.
  3. Да се махнат дърветата, но този вариант е най-неприемливия

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Леко се обърках: колко са дърветата, на колко са години и от какво боледуват??? Всеки ден минавам, и още утре ще ги огледам подробно. И сега вече, дали проектът се атакува за милите дървета, или защото е спечелил? Че то, малко - "думам ти дъще, сещай се снахо"!

  roo
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4107 Неутрално


  UNITED EU UNION

  Не е добре...
  И ремонтът на ремонта май не е.

  На Запад от МОЧА,
  на Запад от бивш мавзолей
  (сега фараон в усмирителна риза),
  на Запад от бивш Държавен съвет
  (сега Президентски),
  пред хотела казино за комар Балкан
  бивш Шератон:

  голяяяма заградена (древноримска) дупка.

  Гостите на Шератона не могат да паркират в дупката,
  а единствено където се случи.

  Други момент:
  Евробул Запад-Изток и Ларго НАТО
  изолират пеша ходците от Юг
  от пеша ходците от Север
  (и наобратно).

  Евростановище:
  Има какво да се ремонтира, обновява и с благо устроява.

  Но ако дадеш работа на луд умора нема...
  Недей.
  Пай се и спазвай дистанция.

  До коментар [#9] от "султана глаушева":

  Ама какво му е на площада?
  Нали скоро го реновираха,
  добре си е

 19. 19 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ох, сега проекта за света Неделя ли атакувате. Спрете се бе десебари! Спрете се, че ще останете не една шепа хора. Половин шепа няма да имате. Съюза на архитектите и камарата на архитектите били против. Ами да си покажат великите проекти тези архитекти. Да си покаже проектите и великият архитект Бориславов който също се изказа против. Подскачаме за 10 дърета , че лекували и били бял дроб на София. Абе стга глупости! Като искате дървета, на мястото на отсечените 10 засадете 50 и стига дрънкахте глупости. Аман от псевдоинтелектуалци вече.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, така е.
  В центъра на София, при "европейски" жежко лятно време,
  поради камънаци, бетони и т.н.,
  се случва да е потискащо топло до 8, 9, 10 и нагоре часа
  вечер.

  Общински вредители вече ескалираха бетонизацията на пл. Славейков
  и наоколо в "Града градина що никога не старей"!

  НАРОДЕ???

  Кога ще реституираш свещената си собственост
  Княжеска градина??

  Болшевишки клошар намести се там и МОЧА ли МОЧА
  без съвест и срам.

  Клошарка другарка подмочва му там
  усърдно другарски без усет за срам!

  До коментар [#12] от "areta":
  До коментар [#1] от "edin drug":

  "Проекта е красив"

  Проектът никак даже не е красив.
  Онея гигантски гъби изобщо не пасват на красивата църква и на сградите наоколо. Всъщност въобще не са хубави и не отварят пейзажа.

  През лятото в София е такъв пек,
  че още един гол площад не ни е необходим.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Дърветата трябва да останат, не са толкова много и като проект изглежда много красиво.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#21] от "Peni Nikol":

  Както видях от гугъл-карти, от източната страна има само едно дърво, което би могло да бъде преместено и ще се освободи целия вид на сградата.
  Дърветата от другите три страни нека останат.
  Би могло да се помисли за съчетаването им с онези прозрачни....(не знам как да ги нарека).
  Както казах по-горе могат да се съчетаят проекта победител и запазените дървета.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  В други страни пътищата запазват дърветата при това с чупки, намаляване на ширината. За града пък не говоря изобщо... Тук, под ножа, леко и безотговорно...
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Защо с чупки (ПРЕКАЛЕНО скъпо и непрактично). Който е пътувал с кола до Венеция (НЕ от югославската страна) вероятно е забелязал как двете платна на магистралата се разцепват и отдалечават едно от друго....някъде 2-30 км' преди Венеция. А в "острова" между двете платна има няколко ОГРОМНИ дървета!

  П.С. Да уточня: Решението е подходящо за прав участък в равна територия. Има ли копане/насипни аботи...не подхожда!

  До коментар [#6] от "penetrating":

  --------------------------
  Че то там има 5-10 дървета, предполагам някои от тях ще могат и да се извадят и пресадят на друго място. Дърветата трябва да са по периферията на площада а не да скриват красивата църква както е в момента. Дано да се изпълни този проект а не да клекнат на няколко зелени талибани за които са по-важни няколко дървета, отколкото една от най-известните сгради, символ на българщината.
  —цитат от коментар 11 на ДСиБ


  Виж, СТАРИ дървета като кестени с най шашавата коренна системе НЕ СЕ ПРЕСАЖДАТ! Доколкото знам (инженер съм, не съм агроном) успешно се пресаждат маслинови дървета, дори и стари. И още няколко, не помня вече.

  С'я...относно да сечем ли дърветата за да видим църквата или не?

  Виж, попитай се за кого се прави този ремонт? За българите (софиянци и други, които познават тази църква от години, и 2-3 дърва едва ли ще ги лишат от нейното съществуванне) или за чужденците за първи път в София? В чужденеция ПРЕДСТАВИТЕЛНИ сгради, олицетворяващи ВЛАСТТА/РЕЛИГИЯТА са построени така че някое и друго дърво не би попречило ПЪРВО НА МЕСТНИТЕ (чужденците са на далееечно второ място) да НЕ усетят тяхното величие и всичко свързано с това. Ама това естанало за стотици години.

  А "1чужденците" ако се интересуват от църквата-те ще я видят без значение колко дървета има около нея.
  До коментар [#11] от "ДСиБ":

  ---------------
  Ох, сега проекта за света Неделя ли атакувате. ...
  ...Подскачаме за 10 дърета , че лекували и били бял дроб на София. Абе стга глупости! Като искате дървета, на мястото на отсечените 10 засадете 50 и стига дрънкахте глупости. Аман от псевдоинтелектуалци вече.
  —цитат от коментар 19 на hunt


  "Уважаеми" , взима бая години (понякога десетки години) новозасадено дърво да порасне като тези около църквата.

  Тези 10+ дървета НЕ СА бялия дроб на София, но си имат своя чар. Да ги отсечеш днес там, и да посадиш не 50 а 500 на друго място вместо тях е малоумщина! Лично мнение, на пЦевдо'интелектуалец!


  До коментар [#19] от "hunt":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Съгласна съм с всички аргументи на автора ЗА дърветата. Да не говорим колко е красива върбата. За мене тя е даже органическа част от църквата. Като се махнат паркингът и огражденията след завършване на разкопките, теренът ще се разчисти от само себе си. Да сменят настилката на площада и стига толкова промени.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Съгласен и с трите аргумента !
  Моят коментар не беше за магистрали, а за междуселски пътища :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":

  Пожелавам ви и вие да имате сенна хрема и да ви тече носа от март до август че да ви се прииска лично да ги отсечете гадните тополи. А конретно на тия тополи проблема им беше не пуховете, на никой не му пука за хората с алергии, точно както на вас. Проблема им беше че бяха изгнили и падаха. И сте пропуснали да споменете че им извадиха дънерите и засадиха нови дървета на тяхно място още същата година !!!!!

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":

  А как експозират тия разкопки ?

 28. 28 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Хубав проект и без дървета е хубав
  лош проект и гора да има се е лош.

  В западния свят през ранното средновековие се забелязва едно формиране на градски зони в който няма абсолютно никъква разтителност в обществените пространства заети от улици и площади /сега това се наблюдава в северноамаериканските и азиатските мегаполиси/ а се създават зони със специално озеленяване -градски градини и паркове.

  Дали на един площад и улица има отсечени десет дървета от екологична точка няма особено значение - годишно в България се секат и заелсяват, разбира се хиляди декари с дървета....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Аз също съм против изсичането на дърветата, освен ако няма реална опасност за хората минаващи покрай тях, но да се наричат няколко дървета "бял дроб" на града е меко казано преувеличено, според мен въпроса е чисто естетически и те трябва да се запазят, а при изсъхване, да се подменят.
  Иначе, на мен проекта ми харесва и е съвсем естстествено на други хора да не им харесва. А когато говорим за конкурентите, които не са спечелили, абсолютно ясно е, че ще намерят 100 кусура.
  Впрочем, ако си сложим ръката на сърцето, трябва да гажем, че "графа" изглежда доста добре и моите възражение срещу този проект бяха и си остават не в естетическата част, а в безумно високата цена, огромното количество ръчен труд ( предвид подреждаеното на безброй павета, доста стара и отживяла технология) и недоказаната до момента трайност (дай Боже да се докаже) на вече направеното.

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Много години живях в съседство с тези тополи. Бяха големи и здрави дървета. Ако е имало изгнили, те са били единици и е можело да се подменят. И е хубаво фиданки да се засаждат там, където няма, а не да се изсичат пораснали вече дървета. А пухчета летяха само май месец, не от март до август.

 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Честно казано ми е все едно. И да ги заринат пак ще съм доволна. Важното е да има завършен вид.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fiji":

  Айде глупости - аз имах нещастието (доскоро) да живея до подобни тополи и понеже имам и алергия се мъча цяло лято. И от трите тополи на под 10 години всяка, една я отряза общината под натиск на съседите а другите две паднаха и смачкаха две коли, още се съдят с общината.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мондиана":

  А лично съм съгласен но масата хейтъри и общината покрай тях, много държат да ги експозират. Точно затова пред ЦУМ няма паркинг а едни камънаци с боклуци - Нинова се бореше за тях и успя да прецака паркинга.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fiji":

  Тополата е адски нетрайно дърво - става високо и гние отвътре. Ползват ги само защото растат много бързо но на всеки 10 години трябва да се сменят щото стават опасни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK