Има алтернативи, вместо софиянци да се товарят с нови данъци

След като в предизборната кампания кметът Йорданка Фандъкова намекна, че в столицата данъците няма да се повишават, малко след началото на новия й мандат бяхме изненадани с новината, че ГЕРБ имат нужда да съберат още близо 40 млн. лв. от софиянци.

© Надежда Чипева, Капитал

След като в предизборната кампания кметът Йорданка Фандъкова намекна, че в столицата данъците няма да се повишават, малко след началото на новия й мандат бяхме изненадани с новината, че ГЕРБ имат нужда да съберат още близо 40 млн. лв. от софиянци.Стоян Панчев е председател на Българското либертарианско общество, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Управленческата традиция за вдигане на данъци под сурдинка достигна и местната власт. След като в предизборната кампания кметът Йорданка Фандъкова намекна, че в столицата те няма да се повишават, малко след началото на новия й мандат бяхме изненадани с новината, че ГЕРБ имат нужда да съберат още близо 40 млн. лв. от софиянци. Реализирано чрез допълнително облагане на автомобилите и повишаване данъка за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3%.


Поскъпването за колите беше оправдано от новата любима дъвка на управляващите – екологията. Премиерът Бойко Борисов ни уведоми, че високата смъртност в страната е свързана с ТЕЦ-овете, а министърът на околната среда Нено Димов изведнъж повярва в климатичните промени и ги посочи като причина за безводието в Перник. По същата реторична линия г-жа Фандъкова ще решава проблемите със
замърсяването на София чрез няколко десетки левове по-големи разходи за шофьорите.


Подобно на т.нар. зелен билет, и данъкът върху автомобилите няма да има значим екологичен ефект, най-малкото защото не може да предизвика особено ограничаване в използването на личен моторен транспорт. Не е възможно в Столичната община да не разбират това, така че единственото обяснение е, че всъщност не говорим за екологични цели, а за фискални. По-конкретно 20 млн. лв., които да бъдат използвани за още ремонти на софийската инфраструктура.


В случай, че се търсеше адресиране на казуса с автомобилите, както замърсяването, така и по-големият проблем със задръстванията, пътят е различен. А именно, чрез въвеждане на ред в съхранението на автомобили чрез разширяване на зоните за платено паркиране и преизчисление на ставките за престой. Имплицитната субсидия за паркиране на автомобилите по улици и тротоари изкуствено завишава броя им и спира частната инициатива в изграждането на нови паркинги. На днешен етап шофьорите със собствени паркоместа или гаражи са ощетени за сметка на тези, които ползват общинска собственост целогодишно, безплатно. Ефектът от това е, че масово улиците нямат тротоари и им липсва поне едно платно, заето с наспрели една върху друга коли. За съжаление въвеждането на ред в общинската собственост се оказва по-трудно от събирането на още пари от софиянци.


Напълно необосновано е и покачването на данъка за сделки с имоти до 3%.


Столичната община иска да има на разположение още 18 млн. лв. за харчене, но в същото време ръстът в цените на имотите в последните години гони нивата от 2008 г. Това се дължи на свръхотпуснатата парична политика на ЕЦБ, покачващите се доходи и популярността на София като място за работа. Фактори без перспектива за промяна, правещи покупката на жилище особено трудна за младите семейства, например. Ако цената на един имот в София е средно 200 000 лв., то половин пункт увеличение на данъка са нови 1000 лв. разходи и още една финансова спънка за новодомците.


След като години наред общината остави конфликтите между инвеститори, собственици и жители в популярни квартали като "Лозенец" и "Младост" да се разрастват до сегашната ситуация на крайно настървение, буквално изоставяйки ролята на медиатор, днес тя ще се самовъзнагради с по хиляда лева за всеки продаден апартамент.


Изобщо идеята, че на София й трябва още по-голям бюджет е спорна. В същото интервю, с което намекна, че няма покачва данъците в столицата, Йорданка Фандъкова гордо заявяви, че бюджетът на града се е удвоил за последните 10 години. Двойно по-добра ли е София днес? Ремонтите ли са качествени, градският транспорт ли е организиран, чист ли е градът?


Как решихме, че е по-добре политиците да харчат още от нашите пари?


Въпреки трагичното състояние на "Топлофикация", което също продължава да е нерешен и на практика оставен на самотек проблем, общината има възможност за достъп до свежи средства в приходната част и за изсветляване на работата в общинските предприятия чрез една оригинална идея, предложена за първи път от общинския съветник и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. А именно, листване на борсата на част от акциите на "Софийски имоти", пазарите и други дружества, които в момента са 100% общински. Нови капитали, средства за бюджета на общината, частен мениджмънт в предприятията и корупционна спирачка в едно. Без да се товарят софиянци с още данъци.


Вдигането на налозите се представя от администрацията и мнозинството в Столичния общински съвет като нещо неизискващо обяснения или дебати, като право на управляващите над гражданите. Всъщност, преди да дадем дори още лев на политиците, те трябва да докажат нуждата и безалтернативността за поредното субсидиране на властта им.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  НАй правилното разсъждение ,защо да разрешаваме на политиците да харчат още от нашите пари ,след като виждаме ,че те ни ги крадат най брутално ,същото е в София , същото е в Русе ,където миналата година вдигнаха двойно местните данъци , промяна няма ,нито една улица в кварталите не е измита или изчистена за една година ,снега ,когато падне ,а вече пада най много по три дни в годината не се чисти ,шумата също , мръсотия , заплатите на циганите в предприятията за чистене също са на минимално ниво ,но данъка стана двоен ,същото е и във Варна , улици в най скъпите квартали над морето няма , не са се асфалтирали от 10 години нито сантиметър ,което не пречи да вдигат данъци до 450 милиона годишно ,няма сметоизвозване в тези квартали ,няма даже двупосочни улици ,не може да влезе линейка ,пожарна , какво се променя ,нищо ,е защо да плащаме данъци ,които са дефакто РЕКЕТ .

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Каквото и да говорят "умните" герберасти по места и в центъра да занете, че единствено става въпрос за повече пари за крадене от хората къде от алчност, къде от некадърност а най-често в комбинация от двете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Данъкът за колите вече бе увеличен в София от 1.1.2019 и се видя, че няма никакъв ефект.
  Вече се говори за екостикери, които също ще са платени, сиреч още един прикрит данък за всички коли без изключение.
  Разбира се всички така наречени фактори ГУЗНО мълчст за условията, при които се провеждат ГТП и условията при измерването на състава на изгорелите газове.
  Имам зелен плакет за Бон и с нетърпение чакам да видя какво ще ми определят тукашните корумпета и колко пари ще ми поискат за този стикер.
  Разбира се ще го плащаме всяка година.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Защо никой не говори за качеството на продаваните в България горива ?
  Защо в София не се освободят от данък колите на газ ??
  Защо се мерят газове при незагрят двигател?
  Защо замърсяването не се заплаща от истинските замърсители а се набеждават хора с пробег под 5 000 км на година?
  Защо в София се разрешава движението въобше на джипове и на коли с обем повече от 2 000 куб.см. обем на двигателя и повече от 120 к.сили?
  Кой замърсява повече - една "стара" кола с пробег 3-5 000 на година или една служебна кола с пробег 50-100 000 на година?
  Азкам отговорите ви другари 'Специалисти" , дано се намерят смели журналисти да ви ги зададат публично !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Вече нено. д. говори и за увеличение на такса смет с 10 % с измислени основания.
  Огромно е търпението на българите !!!
  НО не се знае докога.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Да попитам умните герберчета - Как ще забранят достъпа на инвалидните коли (старите) в центъра и какво правят с фалшивите такива?
  Кой ще плаща после когато неминуемо ги осъдят ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Има алтернативи, вместо софиянци ..."

  Панчев, заглавието издава или незнание или небрежност към изказа.
  Не са ли ви учили в училище или не си внимавал в урока?
  Погрешно е да се ползува чуждата дума "алтернатива" в множествено число.
  "Алтернативата" е винаги само една.
  Смисълът на думата противоречи на множественото число.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  А думата политика има ли мн.число ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Любопитно

  Екологията, "тази нова дъвка за управляващите" (както се изразява авторът), вие лично им я турихте в устата, уважаеми "еколози", с мантрите, че "трябва да сме екологични, цената няма значение".
  Сега чак осъзнавате, че цената ще я платим, ИЗНЕНАДА, от нашите И вашите джобове.
  Ми - честито!
  Гордейте се със себе си и славославяйте Гретето, тази светица на "зелената" далавера......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Защо никой не говори за качеството на продаваните в България горива ?Защо в София не се освободят от данък колите на газ ??Защо се мерят газове при незагрят двигател?Защо замърсяването не се заплаща от истинските замърсители а се набеждават хора с пробег под 5 000 км на година?Защо в София се разрешава движението въобше на джипове и на коли с обем повече от 2 000 куб.см. обем на двигателя и повече от 120 к.сили?Кой замърсява повече - една "стара" кола с пробег 3-5 000 на година или една служебна кола с пробег 50-100 000 на година?Азкам отговорите ви другари 'Специалисти" , дано се намерят смели журналисти да ви ги зададат публично !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  +++
  Подкрепям мнението ви!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "...общината има възможност за достъп до свежи средства в приходната част и за изсветляване на работата в общинските предприятия чрез една оригинална идея, предложена за първи път от общинския съветник и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. А именно, листване на борсата на част от акциите на "Софийски имоти"..."

  - Идеята нито е оригинална, нито е нова. "СКАЙ" /В.Панев/ отново ще се финансира от ДЗПО-то с идеята да си купи "Софийски имоти". :)
  - Ако си мислите, че "СКАЙ", наследникът на "Статус инвест", не е наследил и манталитета, дълбоко се лъжете. А съакционери в "Статус" бяха както Борис Велчев, така и "Група лица свързвани със ССД и Стефан Софиянски (общинския съветник Радослав Кацаров, изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев и др.":
  "9.99% Радослав Кацаров
  9.99% Булко серв
  9.93% Янтра Александрова
  9.93% Любомир Илчев
  9% Донев инвестмънтс
  8.56% Емил Ангелов
  7.2% Телекомплект"
  http://www.опаснивръзки.com/images/Posrednici2.xls

  :)

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ама как те сърбят ръчичките да командваш, забраняваш, глобяваш, затваряш, ограничаваш и разпределяш, а?

  Ядец, на бодлива крава Господ рога не дава!

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бумерангът май порази не към когото беше насочен . От медията "Дневник" и съмишлениците й се вдига шум до Бога и вопли за мръсния въздух в София, за защита на Витоша, за какво ли не! Сладка работа, а и печалба носи. И ето ти ответното решение, което удря по джоба всички притежатели на замърсителите! И пак рев до Бога, и откровени измислици! Ами този трол, нарекъл се" Кмет в сянка", ако има доказателства за кражби от общината, да ги занесе където трябва, ей сега и КНОПИ поднови работа! А не да се плещят и дращят празни приказки!

 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 954 Неутрално

  "...общината има възможност за достъп до свежи средства в приходната част и за изсветляване на работата в общинските предприятия чрез една оригинална идея, предложена за първи път от общинския съветник и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. А именно, листване на борсата на част от акциите на "Софийски имоти"..."- Идеята нито е оригинална, нито е нова. "СКАЙ" /В.Панев/ отново ще се финансира от ДЗПО-то с идеята да си купи "Софийски имоти". :)- Ако си мислите, че "СКАЙ", наследникът на "Статус инвест", не е наследил и манталитета, дълбоко се лъжете. А съакционери в "Статус" бяха както Борис Велчев, така и "Група лица свързвани със ССД и Стефан Софиянски (общинския съветник Радослав Кацаров, изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев и др.":"9.99% Радослав Кацаров9.99% Булко серв9.93% Янтра Александрова9.93% Любомир Илчев9% Донев инвестмънтс8.56% Емил Ангелов7.2% Телекомплект"http://www.опаснивръзки.com/images/Posrednici2.xls :)
  —цитат от коментар 11 на plebs


  Някой ви е забранил да купите акции на "Софийски имоти" ако излезнат на борсата ? Или отчитаме работа ?

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щях да ти пускам как даже в събота и неделя се метат улиците и как няма и една прашинка до бордюра ама ми а един приятел, че ме отплесна.
  Ама все ще направя филмче.
  Оправете си кварталите, зелените площи, паркоместата между блоковете, метете непрекъснато и готово.
  Ама все едно и също. Само дето не само българи все повече се набутват в София. Не може в град планиран за 1,1 милиона да живеят над 3 милиона човека бе човек
  Това всеки го вижда даже и най-тъпуят и грозен.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  Съгласен съм, че е въпрос на време - ДОКОГА хората имат нерви датърпят тия паразити да ги лъжат....

 17. 17 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Докато Корни и Ристю Риформата рамо до рамо не поведат градския пролетариат срещу омразния подтисник!

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#17] от "smotlixx":

  Ристю като оправи Прокуратурата и всичко мигновено ще се оправи.
  Горкичкият за него България е Прокуратура.

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Любопитно

  НАй правилното разсъждение ,защо да разрешаваме на политиците да харчат още от нашите пари ,след като виждаме ,че те ни ги крадат най брутално ,същото е в София , същото е в Русе ,където миналата година вдигнаха двойно местните данъци , промяна няма ,нито една улица в кварталите не е измита или изчистена за една година ,снега ,когато падне ,а вече пада най много по три дни в годината не се чисти ,шумата също , мръсотия , заплатите на циганите в предприятията за чистене също са на минимално ниво ,но данъка стана двоен ,същото е и във Варна , улици в най скъпите квартали над морето няма , не са се асфалтирали от 10 години нито сантиметър ,което не пречи да вдигат данъци до 450 милиона годишно ,няма сметоизвозване в тези квартали ,няма даже двупосочни улици ,не може да влезе линейка ,пожарна , какво се променя ,нищо ,е защо да плащаме данъци ,които са дефакто РЕКЕТ .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Тия "скъпи квартали във Варна" на север от спортната зала са все бивши лозя и градини, които се раздадоха на "правоимащи" и застроиха незаконно още през 80-те години, без никакви улици, разбира се, само криви сокаци с ширина 2 метра според кой както на времето е успял да си прасне оградата.
  После "реституция в реални граници", двама "свидетели" и готово - плячката бе "узаконена".
  Като ревете за "двупосочни улици, сметоизвозване и промяна на нещо" дали си давате сметка, че това може да стане само с много, много пари и за сметка на отчуждаване на части от имоти, събаряне на постройки и други широко популярни дейности?
  Между другото там и канализация няма.
  Абе "елитни имоти" та дрънкат......

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Данъкът за колите вече бе увеличен в София от 1.1.2019 и се видя, че няма никакъв ефект.Вече се говори за екостикери, които също ще са платени, сиреч още един прикрит данък за всички коли без изключение.Разбира се всички така наречени фактори ГУЗНО мълчст за условията, при които се провеждат ГТП и условията при измерването на състава на изгорелите газове. Имам зелен плакет за Бон и с нетърпение чакам да видя какво ще ми определят тукашните корумпета и колко пари ще ми поискат за този стикер.Разбира се ще го плащаме всяка година.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Grüne Plakette струва между 5 и 8 евро и се купува еднократно от тукашните "корумпета" при регистрирането на автомобила.
  Вьи за сефте в Германии?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 21. 21 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Предлагам новите данъци да важат само за гласувалите за Фъндъкова-нека си я носят на рамо и да се радват на лъжите ѝ!
  По същия начин стоят нещата и в мащабите на страната - който приема лъжите на Борисов, да си носи последтвията.

 22. 22 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#19:"pag"][/quote]

  Между впрочем в Германия пътищата в такива квартали се плащат от собствениците на имотите, около 5-6 хиляди евра на къща, вкл.тротоарите.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#19] от "pag":

  Слаби са обществата явно в Русе и Варна. Забелязвам комунизъм в главите. Чакане общината да се сети да свърши нещо и обществеността да не е ангажирана. Е как да стане.
  Кой кмет или общински служител ще си наруши рахатлъка ако обществото не изисква.
  А що се отнася за данъците и таксите и водата ние подходихме тука по друг път в Габрово. В 2000 година най-високата цена на водата, на данъците, на таксата смет. Два пъти и нещо по-високи от София. Обаче ВиК се модернизира, БКС се модернизира, квартал след квартал стават като в Швейцария, можеш да щъкнеш и да видиш подбтротоарите какви комуникации минават ако копаеш, крушка в най-йрайнуят квартал да изгори йряйват и се сменя мигновено. Та стигнахме до там, че сега в кварталите площадки заградени за кучета с уреди за забавления на кучетата.
  А най-важното, че всичко се обсъжда от обществото. Да вземем или да не вземем заем общината да вдигаме ли или не данъците, безплатни ли да са детските градини -обшедтвото реши да не да безплатни.Чудо като в Швейцария за минималната им заплата за да имало дисциплиниращ ефект.
  И сега хоп водата ни най-евтините, данъците ни най-ниски Ана защото всичко се модернизира.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Не мога да кажа правилно ли е или не се увеличават данъците и как ще се отрази на екологията е сложен и експертен въпрос, но че трябва да се спре безопбарзното паркиране е факт. Дали с глоби, дали с местни данъци върху колите или с трети вид мерки, трябва да се дискутира.
  По отношение на алтернативите, за които се казва в заглавитео, в текста не се видяха много такива и затова оставам с впечатлението, че едва ли не Манолова е е дна от тях - нещо, с което няма как да се съглася.

 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  В ГЕРБ сигурно няма и един човек, дето да е минал курса по Макроикономика и да знае за Кривата на Лафер. Рано, или късно събираемостта ще започне да пада и тогава какво ще правим с 2-милиардния бюджет и огромните дългове, които Фандупкова трупа за да прави безкрайно некадърните си ремонти?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Наистина има алтернативи, но ГЕРБ искат ПР ефект сега, защото след няколко години ще са загубили...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#19] от "pag":

  То, не само във Варна е така. Общините се усетиха, че могат да събират допълнително пари от такива "престижни" имоти и вдигнаха данъците на бившите лозя и градини около доста от по-големите градове. Естествено улици и тротоари няма, защото общините просто не ги интересува, не че не могат да отчуждят по малко, за да прекарат улици или оправят тротоарите. Защо да се напъват, като и без друго събират повече пари, а тия които ги плащат си преизбират кметовете? За канализация да не говорим по такива места. Те едва водоснабдяването са закърпили. Всичко е на някакви изгребни ями, уж... Повечето са попивни и никой не го интересува, какво се случва. То и затова където има наклони се свлича. Затова и на север от Варна е така. Затова и около Балчик се свлича...

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Тоз гражданин пък що протестира? Ми ще плащат софиянци, нали имат пари. И нали се учим от прогресивния опит и ценностите на братска Евроатлантика. Нали там заплатите са много високи, но цените на жилищата са още по-високи и не могат да си купят. Затуй половината население живее под наем. И точно там всичко е частно, и горите, и морето , и пътищата даже, и за всичко се плаща и то по много. И таксите, и глобите, и данъците, всичко е високо.

 29. 29 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Весело

  В ГЕРБ сигурно няма и един човек, дето да е минал курса по Макроикономика и да знае за Кривата на Лафер.
  —цитат от коментар 25 на Darcas


  Я дай списъка на десебарките, които са го минали? Тов. Костав ли е чел курса? На руски ли е бил преведен, щото той други езици не владее, а Атанасов и руския го е минавал само факултативно. За Ръданча да не говорим. Като го чу как говори английски, Бареков почервеня от срам...

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Кой ще се хаби, да прави подобни анализи. Акъл се иска и усилие за това. Те правят най-лесното.

 31. 31 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#13] от "Boriana Gecheva":

  Удрянето по джоба е неизбежно, но в конкретния случай не е насочено към притежателите на замърсяващи МПС-та, а към старите такива. Голяма част от т. нар. нови МПС-та са с премахнат катализатор, в същото време не се взима предвид, че има значително количество стари автомобили, които са с газови уредци и замърсяват в пъти по-малко от дизелови кошници на по 300 000 км, въпреки че на години са "млади"...

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  Миличка, други са тия с глобите - гербери им казват хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#13] от "Boriana Gecheva":

  Всички виждат какво става. Ще дойде време и за отговорност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#19] от "pag":То, не само във Варна е така. Общините се усетиха, че могат да събират допълнително пари от такива "престижни" имоти и вдигнаха данъците на бившите лозя и градини около доста от по-големите градове. Естествено улици и тротоари няма, защото общините просто не ги интересува, не че не могат да отчуждят по малко, за да прекарат улици или оправят тротоарите. Защо да се напъват, като и без друго събират повече пари, а тия които ги плащат си преизбират кметовете? За канализация да не говорим по такива места. Те едва водоснабдяването са закърпили. Всичко е на някакви изгребни ями, уж... Повечето са попивни и никой не го интересува, какво се случва. То и затова където има наклони се свлича. Затова и на север от Варна е така. Затова и около Балчик се свлича...
  —цитат от коментар 27 на Petleshev


  Да "отчуждават по малко", предлагаш. Само че хич няма да е "по малко", цели парцели ще трябва да изчезнат, а знаеш, предполагам, какво означава това - съдебни дела за размера на компенсациите от тук до края на света. Внезапно ще се окаже, че това са единствени "бунгалца" на социално слаби държавни служители с дебели връзки като Лозанъ П., които иначе живеят под наем у жените си.
  После едни яки пари за инфраструктура - канализация, пречиствателни станции, водопровод, електро, асфалт, тротоари, осветление.....
  После ще ревнат и за градски транспорт.....
  И всичко това - за сметка на всички граждани на общината. Еми няма да стане скоро......

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#13] от "Boriana Gecheva":

  Нещо много спешно са те активирали. Имаш ли да ни кажеш нещо по темата и да обориш повдигнатите въпроси? Очакваме с голямо нетърпение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  Чист кликбайт. Все предъвкани стари теми без никаква добавена стойност в статията

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  Кой им е дал разрешенията за строеж - той е корумпето !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Любопитно

  [quote#19:"pag"]
  —цитат от коментар 22 на proventuss
  Между впрочем в Германия пътищата в такива квартали се плащат от собствениците на имотите, около 5-6 хиляди евра на къща, вкл.тротоарите.[/quote]

  Аз зная това, обаче форумните "десни" хем плюят държавата/общината и не щат да плащат данъци, хем искат държавата/общината някак си БЕЗПЛАТНО да свърши всичко, включително да им оправя бакиите из "елитните" квартали по баирите и свлачищата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Любопитно

  До коментар [#34] от "pag":Кой им е дал разрешенията за строеж - той е корумпето !!!
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  Неее, драги, това са дребните рибки, главните корумпета са тия, които така нагласиха нормативната база, че да има по десет вратички за заобикаляне на всеки параграф.
  По тази схема "регламентираха законово" на времето и приватизацията, и реституцията, и лицензионните режими, и какво ли още не.
  Това богоугодно дело го извършиха твоите хора от червената и лилявата чета, така че не пискайте сега.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Има, наприме да глобяваш нарушителите на паркирането.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  Естествено, че няма да стане скоро... То, никой и не го очаква. Като не искаш да свършиш нещо, причини и оправдания - дал Господ.

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#39] от "pag":

  Нали като дойдохте на власт обещавахте на хората възмездие и справедливост и гадовете в затворите? ЗАБРАВИ ЛИ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Забавното е, че повечето потърпевши от тези мерки ще са точно герберасти.
  Лошото е, че покрай глупостта на герберастите, страдат и немалко нормални хора.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK