Без гражданско общество сме обречени още дълго да се кланяме на мумии

Андрей Врабчев поставя мумията на мястото на мавзолея.

© Георги Кожухаров

Андрей Врабчев поставя мумията на мястото на мавзолея.Избори 2022

Весислава Танчева е пиар специалист в Института за изследване на населението и човека към БАН и член на гражданското движение "БОЕЦ". Коментарът е от профила й във "Фейсбук". Поводът за него е инсталацията с мумия, издигната за кратко на мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров в събота сутринта в София. Провокативната акция беше на скулптора Андрей Врабчев по повод 30-годишнината от многохилядния митинг на 14 декември 1989 г.


Демокрацията не е просто пазарна икономика и свободни избори. Нужно е и силно гражданско общество, иначе нито икономиката е пазарна, нито изборите са свободни, а "демокрацията" остава приемлива фасада пред грозна олигархо-прокурорска диктатура.


Лошата новина е, че силно гражданско общество се гради трудно и бавно, защото зависи от културата на обществото, от степента на образованост, от медийната среда.


Добрата е, че все повече българи осъзнават, че без този липсващ камък в темелите на демокрацията сме обречени още дълго да се кланяме на мумии...

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK