Вносът на отпадъци – какво се случва под носа ни

Изглежда, че изпълнителната власт си е присвоила правото да знае какво е добре и какво не е добре да знае обществото.

© Надежда Чипева, Капитал

Изглежда, че изпълнителната власт си е присвоила правото да знае какво е добре и какво не е добре да знае обществото.Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Какво се случва под носа ни? Че нещо много замириса. Вносът на боклуци в България расте от няколко години насам, но управляващите в лицето на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са отказали информация на вестник "Капитал" кои са превозвачите и вносителите, какъв е видът на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им – тоест дали се изгарят, депонират или рециклират.


Кой?
По същия начин и от Агенция "Митници" са отказали информация на разследващия сайт "Биволъ", отправил запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) кои са фирмите, които през последните пет години са внасяли боклуци от държави извън ЕС. От Агенция "Митници" са съобщили, че броят им е 538, но не и кои са тези фирми. Както ИАОС, така и митниците смятат, че обществото не проявява интерес към подобна информация. Изглежда, че изпълнителната власт си е присвоила правото да знае какво е добре и какво не е добре да знае обществото.


Сега обаче бе постановено, че запитването на "Капитал" трябва да получи отговор. Съдия Вяра Русева от Административен съд - София-град, задължи ИАОС да осигури исканите данни. Нейният аргумент: "Безспорно вносът на отпадъци е един от факторите, който е в състояние да окаже съществено въздействие върху повечето от компонентите на околната среда". А фирмите, които го осъществяват, и лицата, които ги движат, показват в чии ръце е този бизнес.


Пътят на боклука


До момента е известно, че през 2017 в България са внесени 72 000 тона отпадъци, изгорени само в циментовите заводи, а през 2018 година - 85 000 тона, като 3% от тях вече са за тецовете. Но не тези данни са значими за обществото, а съставът на отпадъците и как се осъществява контролът при унищожаването им.


Темата нямаше да влезе в новинарските емисии, ако не бяха задържаните в Италия вагони с 815 тона смесени отпадъци - пластмаса, каучук, опаковки, текстил, гума. Според италианското издание "Кориере дела сера" тези отпадъци са били предназначени за България. Но българските министри на вътрешните работи и на екологията се измъкнаха с общи фрази, че ставало дума за "медийни твърдения".


Според онлайн изданието bluelink.info пътят на италианския боклук към България има дълга история - още от 2013 година, когато 19% от експортирания оттам RDF е влязъл на българска територия. Изданието цитира доклад, според който най-големите пратки боклуци за 2017 година идват от Великобритания и Италия.


Опасенията


"Вносът на отпадъци от страни като Италия предизвиква по-големи опасения относно здравето и безопасността на обществото, тъй като според италиански активисти в борбата срещу мафията процесът по преработване на отпадъци в Италия има тесни връзки с организираната престъпност и често токсични отпадъци биват смесвани с битови отпадъци", пише в статията.


Вместо да увърта, екоминистърът Нено Димов би следвало да разсее всякакви съмнения, че ведомството му не осъществява ефективен контрол върху състава на отпадъците при влизането им в България. Големият въпрос е дали в МОСВ и в митниците се доверяват изцяло на декларираното от вносителите - или се правят и реални насрещни проверки, за да се установи съдържанието на контейнерите. Предвид нивата на корупция, българското общество определено няма голямо доверие в институциите си. И затова не може да е сигурно, че вносният боклук е добре обработен и безопасен. Или че пластмасови отпадъци не се изгарят или изхвърлят в депата, вместо да се рециклират.


RDF-отпадъкът, внасян за изгаряне от циментови заводи и тецове, намалява разходите им, тъй като замества въглищата, заради които им се налага да купуват квоти за емисии на парникови газове. А квотите все повече поскъпват. Към момента МОСВ е издало осем разрешителни за горене на RDF - на "Девня Цимент", "Холсим", "Златна Панега Цимент", ТЕЦ "Бобов дол", "Вулкан Цимент", "Топлофикация-Сливен", "Грийнбърн" (площадка Разград) и "Грийнбърн" (площадка Пещера). И още една подробност: в България действа законова забрана да се внасят количества, надвишаващи 50% от годишния капацитет на инсталацията, в която ще бъдат използвани.


Когато властта мълчи


Покрай задържаните в Италия вагони стана ясно, че се изнасят боклуци, за които ще става все по-трудно да се намери крайна дестинация. Причината: от септември 2017 година Китай забрани вноса на 24 вида твърди отпадъци, в това число и няколко вида пластмаса. Последваха го и други страни от Югоизточна Азия, а през май т.г. 187 държави се споразумяха рязко да ограничат международната търговия с пластмасов скрап. Така че бизнесът ще търси държави, където контролните органи са с висока "пропускливост". И отпадъците, които никой не иска, ще се стоварват именно там.


Когато властта мълчи, гражданите са склонни да правят предположения, основани на журналистически разследвания и проверки на екоактивисти. Затова е по-добре властта да отговаря. Иначе бихме могли да допуснем, че в България господства омерта.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  По цял свят отпадъци се изнасят от богати, уредени и с висок (включително екологичен) стандарт държави в бедни, корумпирани и с контролирани медии бантустани.

  Мерсим за признанието, демек.

  И на следващите избори - пак за същите. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Стига глупости!
  ГЕРБ вече написаха акт на една циганка, защото гори ламинат.
  Ако това беше вярно, актовете щяха да са два.
  Пък и българина го е страх само от кемтрейлс.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#2] от "yavooor":

  "ГЕРБ вече написаха акт на една циганка, защото гори ламинат."

  Чак до акт не се стигна, защото Фандъкова се обърна с ПРИЗИВ към циганите да не горят, и те веднага престанаха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Голяма част от внасяните отпадъци се рециклират...
  Тези, които са за изгаряне са интересни... защото вътре може да има много неща - от биологични отпадъци от медицинска дейност, до лекарства с изтекъл срок... примерно...

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Въглеродна неутралност!
  Грета Тунберг иска да се замислим всички..

  Та ще се гори все повече РДФ-свиквайте просто .. И у нас, и по света..

  https://www.sofia.bg/documents/20182/2678668/2018-02-28-Инсталации-RDF.pdf/2276479b-c00e-4548-bfaf-2ef97f7730a2

  Щото за природния газ ще се плаща въглеродна квота за емисии ..

  П.П
  Абе "Дойче веле"се много загрижило?
  Ми ей ги техните ТЕЦове на РДФ ..

  https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Как, какво се случва? Някой си пълни джобчето и сметката, за сметка на здравето на българите.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1619 Разстроено

  "Изданието цитира доклад, според който най-големите пратки боклуци за 2017 година идват от Великобритания и Италия".

  Ама само какъв бизнес върти Територията - изнасят се цели фамилии, внасят се боклуци.
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 885 Неутрално

  На първо място в света със 772 килограма боклуци годишно на калпак са САЩ. За сравнение англичаните са 14ти с 442 килограма. Освен това САЩ рециклират само около 30%, докато Германия например около 68%. Откакто Китай, Виетнам, Тайланд и Малайзия престанаха да приемат американски боклуци, САЩ стават доста смрадливо място. Да се надяваме, че износът няма да стигне до нас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#7] от "BG Territory":

  "... изнасят се цели фамилии, внасят се боклуци."

  Празно нема. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Нено Димов ще се окаже един от най-вредните министри, които някога сме имали. Освен че е очевадно абсолютен некадърник и крайно неадекватен, най-вероятно е и свързан с мафиотските формирования за ютилизация на опасен боклук.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Червените боклуци вече се занимават и с внос на боклуци.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Viva la Evolution":

  той просто вдига телефона на борисов
  и изпълнява. мафиотска подлога.
  проблемът е, че не е тъп, което го прави
  още по-вреден. така е с повечето
  дефакто изпълнители на мафиотски поръчки.
  правят го от тщеславие, суета, алчност, комплекси
  или всички тези заедно, а мафиотите ги знаят тея
  мурафети как се правят.

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Червените боклуци вече се занимават и с внос на боклуци.
  —цитат от коментар 11 на majorman


  Червените организираха атака срещу Ковачки.. и отделно си мобилизираха троловете да дуднат срещу мерките на ЕС за ниско-въглеродна икономика ..

  "Има сериозен екологичен проблем при изгаряне на боклуци в ТЕЦ-ове, сигнализират от БСП. Социалистите вече внесоха сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки....
  ...заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Таско Ерменков. Ерменков заяви още, че вече е бил сезиран няколко пъти..
  "Да, наистина един от начините за утилизиране на битовите отпадъци, е тяхното изгаряне. .. Като капак държавата плаща преференциални цени за това", заяви народният представител."
  -----------------------

  Всъщност атаката срещу еко-политиката на ЕС, срещу Ковачки, срещу Грета Тунберг и нисковъглеродните технологии май не е случайна..

  Статии за РДФ в България , излизат някак кампанийно в левите медии - Д.Веле , "Дневник" а точно по същото време има и атаки от БСП-политици..
  Крушката си има и опашка.

  Ето, преди Таско Ерменков и "Дневник" пръв бе Кирил Добрев:

  .."Добрев директно атакува Христо Ковачки, който станал монополист, и припомни, че за това алармираха преди време и бизнес организациите в страната.
  114 милиона лева дължи бизнесменът на държавата, като 109 милиона лева са дължимите суми само за осигуровки. Кирил Добрев смята, че Ковачки поема и ръководството и на "Топлофикация - София". В същото време Ковачки се явява за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".
  Левите искат да сезират прокуратурата за казуса Ковачки.."

  А защо ли е това стягане на редиците на Лявото?

  https://news.bg/energy/7-kompanii-iskat-da-stroyat-aets-belene.html
  .."7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

  Между 7-те и един, дето не е питал батковците - Ковачки ..

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Въглеродна неутралност!Грета Тунберг иска да се замислим всички..Та ще се гори все повече РДФ-свиквайте просто .. И у нас, и по света..https://www.sofia.bg/documents/20182/2678668/2018-02-28-Инсталации-RDF.pdf/2276479b-c00e-4548-bfaf-2ef97f7730a2 Щото за природния газ ще се плаща въглеродна квота за емисии ..П.ПАбе "Дойче веле"се много загрижило?Ми ей ги техните ТЕЦове на РДФ ..https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk
  —цитат от коментар 5 на simChо


  Комунетата и 100 минуса да ми сложите положението е "няма не искам, няма недей!"
  Самата Урсула фон дер Лайен обяви "Зелена сделка" ,а част от нея е и НУЛЕВАТА ВЪГЛЕРОДНОСТ в ЕС!

  Като не ви харесва-стягайте чемоданите - и за Масква ..
  Там има Природен газ на корем!

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Въглеродна неутралност!Грета Тунберг иска да се замислим всички..Та ще се гори все повече РДФ-свиквайте просто .. И у нас, и по света..https://www.sofia.bg/documents/20182/2678668/2018-02-28-Инсталации-RDF.pdf/2276479b-c00e-4548-bfaf-2ef97f7730a2 Щото за природния газ ще се плаща въглеродна квота за емисии ..П.ПАбе "Дойче веле"се много загрижило?Ми ей ги техните ТЕЦове на РДФ ..https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk
  —цитат от коментар 5 на simChо


  Комунетата видяха ли ТЕЦовете в Германия, дето са на РДФ????
  Вместо да попържате и да торлите за копейките на "Газпром" що се не замислите, що левите издания Дойче Веле и "Дневник" така са се загрижили?

  Ми "Дойчето" като е притеснено- да направи нещо за РДФ и ТЕЦовете в Германия на био-материали!
  Вместо това ей какво казва немското законодателство:

  .."" Brennholz gilt als weitgehend CO2-neutral. Außerdem wächst es nach und kommt meist aus heimischen Wäldern.""

  Подскачайте душици, ама е CO2-neutral !!!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Това с боклуците очевидно е голям бизнес, италианската мафия от много години го е установила и го управлява успешно, в своя полза естествено.
  Излиза че и нашите мафиоти не дремат - само преди няколко години разкарвахме софийските боклуци из цялата страна, операция която е направила богати тези, които заслужават. Но така им се е усладило, че сега почнаха да вкарват и външни боклуци.

 17. 17 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Още преди да стане тема, местни от района ми обясняваха как в ТЕЦ-а на Ковачки в Гълъбово се горят всякакви гадости, включително медицински отпадъци. Когато РИОКОЗ извършват проверки, предварително предупредено, ръководството спира за момента и продължават след края на проверката.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Нашите боклуци малко ли са ни, че внасяме и от вън ? Далавери за милиони в полза на сараите, пак на гърба на клетата ни родина и изстрадалото ни население.......

 19. 19 Профил на
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Високо технолигичен внос на боклук. Гарантирано от герп и Видими резултати!

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2495 Гневно

  Хайде бързо да криминализират деянието и да бъдат съдени, ние нямаме нужда от доказателства, дишаме ги.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Хайде бързо да криминализират деянието и да бъдат съдени, ние нямаме нужда от доказателства, дишаме ги.
  —цитат от коментар 20 на etty1


  Ще, ще ..
  Комунетата акълът ви яко лъже ..
  ЕС е одобрил с Директива ВСИЧКИ апликационни форми..

  https://www.moew.government.bg/static/media/ups/tiny/УООП/Изгаряне/Списък инсталации изгаряне.pdf

  " Списък на инсталациите за изгаряне и инсталациите за съвместно изгаряне на отпадъци с номинален капацитет, по-малък от два тона на час във връзка с чл. 55, пар. 3 от Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 година относно емисиите .."

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Това с боклуците очевидно е голям бизнес, италианската мафия от много години го е установила и го управлява успешно, в своя полза естествено.Излиза че и нашите мафиоти не дремат - само преди няколко години разкарвахме софийските боклуци из цялата страна, операция която е направила богати тези, които заслужават. Но така им се е усладило, че сега почнаха да вкарват и външни боклуци.
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51  Червендулите сте все неразбрали..

  чл. 55, пар. 3 от Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 година относно емисиите ..

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Нашите боклуци малко ли са ни, че внасяме и от вън ? Далавери за милиони в полза на сараите, пак на гърба на клетата ни родина и изстрадалото ни население.......
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Комунетата не ви харесва в ЕС, а?
  Що не стегнете куфарите, накъм Масква??

 24. 24 Профил на
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Приляга им на герберунгелите този бизнес. Боклук при боклука.

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Просто не мога да си представя какви боклуци ни управляват. Безмозъчни, коерумпета, които акъл и за 5 стинки нямат. Дъжат се така все едно живеят на Луната.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Някой вярва ли, че тука влизат цели влакови композиции с боклуци и никой нищо не знае. Кой ни управлява, идиоти ли?

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":


  Как, какво се случва? Някой си пълни джобчето и сметката, за сметка на здравето на българите.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  В случая бизнеса е на италианската мафия заедно с нейните местни клонове са заедно с Гретето в борбата за спасяването на планетата от СО2, затоплянето, промените, ураганите и всички възможни климатични кризи и беди които ни очакват, ако им се опънем.
  Затова ще дишаш каквото ти изгорят и ще се радваш, че си допринесъл за спасението на децата и внуците си.

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  за българският политико-корупционен цирк даже няма нужда от клоуни, мечки или някакви акробатики.

  един-двама с овчи погледи да избутат по-напред и цвъркащите кифло-журналистки са доволни, а обществото объркано от поредната порция тъпотии а-ла нено или другите там от списъка.

  министерства, прокуратури, митници - тотален микс от корупция, некадърност и зависимости!

 29. 30 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ТАЗИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ОТ ВНОСА НА БОКЛУЦИ Е ОПРАВДАНА.

  Ама си мисля: след като този процес тече от години и след като има някакви разрешения, защо точно сега започнаха тия аларми, вкл. и за "мръсния въздух" (а въздухът сега е по-чист, отколкото преди години).
  Питам се, на КОЙ е нужно това, от какво искат да ни отвлекат вниманието и към какво да го насочат, тукашните Гретенисти

 30. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  За какво се тръшка Милчева днес? Конкуренция от други отпадъци?

 31. 32 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Изгарянето на отпадъци за получаване на енергия си е напълно редовен и законосъобразен подход към унищожаването им. Стига да се изпълнява в съответствие с нормативните изисквания и да се спазват нормите за емисии и качество на въздуха.
  Ако всичко е както трябва, конкурентноспособността на циментовите заводи се повишава, заради на практика безплатната енергия от тези отпадъци.
  Така че, зелените не трябва да църкат срещу принципа, а да следят за прилагането му. Ама е по-лесно да плюваш срещу закона, отколкото да се занимаваш със скучна материя като лабораторни анализи, пречиствателни съоръжения за димни газове и енергийно съдържание....

 32. 33 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#7] от "BG Territory":

  сливи за смет - преносно

 33. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  „GPSa при мен, да видим от боклук Майбах става ли” - Бойко Борисов, кмет на София, по адрес на Румен Гайтански -Вълка.
  Май не Майбах, а Фалкон става от боклук

 34. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лудколю Деликолев":

  Абе бай *** ако изгарянето ставаше в съответствие с екологичните норми, Банкямен щеше да се тупа в гърдите и гордо да брои вагони отпадъци, рециклирани в НЕГОВИЯ най-модерен завод. ОБАЧЕ случаят не е такъв, а се налага Биволъ да пише, а Нено шушумигата се крие като партизанин

 35. 36 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лудколю Деликолев":Абе бай *** ако изгарянето ставаше в съответствие с екологичните норми, Банкямен щеше да се тупа в гърдите и гордо да брои вагони отпадъци, рециклирани в НЕГОВИЯ най-модерен завод. ОБАЧЕ случаят не е такъв, а се налага Биволъ да пише, а Нено шушумигата се крие като партизанин
  —цитат от коментар 35 на uq

  Бай *** е на баба ти по-необразованата и когнитивно затруднена унука.
  Екологичните норми са определени в Директива 2010/75/ЕС IED, транспонирана в Закона за околната среда и водите и още 2-3 подказаконови акта (наредби). Там са определени и норми за емисии във въздуха, както и методите и честотата за мониторинга.
  Нещо тъйцък да има информация, че заводите не си спазват нормите при изгаряне на отпадъците или просто си лаем на тема рептилии, масони, илюминати и тяхната роля за Световната Конспирация срещу прогресивното человечество?

 36. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лудколю Деликолев":Абе бай *** ако изгарянето ставаше в съответствие с екологичните норми, Банкямен щеше да се тупа в гърдите и гордо да брои вагони отпадъци, рециклирани в НЕГОВИЯ най-модерен завод. ОБАЧЕ случаят не е такъв, а се налага Биволъ да пише, а Нено шушумигата се крие като партизанин
  —цитат от коментар 35 на uq


  +++++++++++++++++

 37. 38 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Хахаха, точно така, Грета е виновна, Бойче и Нено са чисти като сълзица.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 320 Неутрално

  “...кои са фирмите, които през последните пет години са внасяли боклуци от държави извън ЕС. “

  Хахаха! Що, боклукът от ЕС на теменужки ли мирише?

  Мърфи е оптимист!
 39. 40 Профил на epb58617764
  epb58617764
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  то е за сметка и на неговото и на децата му здраве. ама не вижда по-далече от носа си...и всички страдаме, заради нечие краткотрайно благополучие..

 40. 41 Профил на eth14633241
  eth14633241
  Рейтинг: 5 Гневно

  Не знам защо софиянци дремят, а не се вдигат на протест за неправилното изгаряне на отпадъци- Перник е съвсем близо, а и напоследък непрекъснато съобщават колко е замърсен въздуха в София - да не би да е от печките на хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK