"Някой мисли вместо мен". Как възниква новото зелено разделение

Околната среда е местен феномен, опазването й също трябва да бъде такъв. Той, разбира се, може да има глобални последици.

© Юлия Лазарова

Околната среда е местен феномен, опазването й също трябва да бъде такъв. Той, разбира се, може да има глобални последици.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа". Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД.


Преди седмица, на обсъждане на New Green Deal за ЕС, организирано от Радан Кънев и делегацията в София, някой каза, че се спорело кое прилагателно да върви първо – "нов" или "зелен".


Всъщност е важно съществителното, не прилагателните.
В нормална обстановка аз бих го превел като "сделка". Но повечето присъстващи там, пък и на всички обсъждания в институциите на съюза, всички го разбират като "план". Затова и аз ще говоря за "Нов зелен план" (НЗП).


Когато гражданите преговарят с правителства


Независимо за какво говорим, когато сделката е между някое правителство и гражданите в която и да е представителна демокрация, последните са слабата и често губещата страна в сделката.


Този характер на отношенията не зависи от добротата и благородството на първоначалните намерения.


Както е известно, самата фраза е изкована от съветниците на президента Франклин Д. Рузвелт. Те са силно повлияни от съобщенията за успех на първия петгодишен план в Съветска Русия, от политическите действия на Мусолини и други европейски деятели от онова време. Обстоятелството, че Рузвелт е най-многократно преизбирания президент на САЩ далеч не означава, че тъкмо тази негова политика е била правилната. С почти пълна достоверност може да се твърди, че неговата Нова сделка е опит за въвеждане на централно планиране и че следствие от нея е удължаването на рецесията.


Обстоятелството, че новото ръководство на ЕС взема назаем тъкмо това наименование на своята политика означава, че то търси политически, а не реален ефект. Т.е. по-важно е, че избирателите са харесвали тази реторика на Рузвелт, а не ефективността на политиката му.


Важно е и друго.


Независимо дали политиката по опазване на околната среда е провъзгласена от ООН или от ЕК, тя неминуемо се превръща в заповед. При сегашните начини на работа в "Новия зелен план" няма никаква субсидиарност, никакво движение отдолу нагоре.


Политиката формулира цели. Те не се обсъждат. Не се обсъждат в детайли и средствата. Политиката следва да се превърне в директиви и регламенти. Страните членки следва да ги "хармонизират" в своето законодателство.


Нека повторя: няма значение нито че политиката е формулирана от хора легитимно избрани, нито че техните намерения звучат като да са - а и те вероятно са - благородни.


Предпоставка на тази политика е, че не някъде "там" някой знае по-добре от някого "тук". Това е същото като някой да "спасява Пирин" в София без участието на хората от пиринските общности. Излиза, че "спасителите" са знаещите и правите, а местните хора са идиоти в древногръцкия смисъл на думата – частни лица, отделни граждани, а не заемащи формална обществена длъжност.


Околната среда е местен феномен, опазването й също трябва да бъде такъв. Той, разбира се, може да има глобални последици. Спори се кой е измислил лозунга на Приятели на Земята "Мисли глобално, действай локално". В него има много истина: действията и мисленето трябва да са индивидуални. Аз обаче бих разменил местата на двете части на възванието. Иначе се получава, че някой мисли вместо мен, от името на "Земята" или рептилиите в Кресненското дефиле.


Старанието глобалното мислене да се започне от международните правителства на ООН или ЕС е следствие на изключването на мисленето на идиотите. Замисълът му е тези правителства да решат логистичните проблеми на общото опазване. Но ропотът "какво прави правителството, къде е държавата", не може да предотврати използването на политиката за други цели.


НЗП с елементи на класова борба


Призивите "Европа поставя целите", "миналите разходи нямат значение" и "изпускаме влака" (на субсидиите, например – за декарбонизация), които прозвучаха на споменатото по-горе обсъждане, неминуемо пораждат конфликт. Той не е само с местните общности, но и с инвеститори, бизнес и всички несъгласни.


Свеждането на политиката по опазване на околната среда до карбона също е свързано с дехуманизация. То предполага, че въглеродът е винаги вреден и само в индустриално транспортния сегмент. Но обстоятелството, че в Китай и Индия хората ядат повече месо (защото вече не са крайно бедни), също е важен фактор в климатичните промени.


На второ място, това настроение принуждава иначе реномирани правителствени учреждения да отчитат само този тип замърсявания. Например НАСА просто не следи други вулканични замърсявания от вулканите (или не ги публикува). Изобщо и правителствените учреждения често изкривяват действителността. Предположението, че те знаят повече и винаги се грижат за общото благо е доста романтична представа за правителствата.


Трето, правителствата могат лесно да обърнат всяка благонамерена идея в полза на свои планове и приятели. Например, когато се обсъждаше НЗП, група работодателски организации и един синдикат поискаха "благородно" да бъдат прекратени договорите с "американските ТЕЦ", веднага. Замисълът е прост – да се освободи място на пазара за ТЕЦ "Варна" и проектите на РОСАТОМ и ГАЗПРОМ. Като разходите по това "веднага", което според зелените нямало значение, бъдат покрити от хората в Стара Загора и региона, доставчиците на затваряните централи и данъкоплатците.


Международното разделение


НЗП няма да се осъществи както бе пропагандиран.


Причината е и в това, че редица страни членки ще защитят своите ТЕЦ на въглища, присъединяващите се към ЕС страни от Балканите са с над 50% принос с електропроизводството на ТЕЦ като българските (но не толкова чисти като "Марица Изток" 1 и 3) и във факта, че ЕС има около 9% принос към глобалните емисии на СО2 . Освен това глобалната тревога по повод климата тези дни сякаш мотивира, като контрапункт, по-реалистичен подход към климата в Мадрид.


Тревогите на избирателите в ЕС по повод климата са доста различни.


През септември тази година "Евробарометър" публикува своето поредно изследване на общественото мнение за важността на климатичните изменения. 10% от гражданите на България смятат, че тези изменения са най-сериозният проблем пред човечеството (в противовес на Швеция и Дания, където половината от хората са на това мнение). Но в Гърция, Латвия, Румъния и Хърватия мнението по този въпрос е практически същото – 11% дават отговор като българския.


В южните и бившите комунистически страни тревогата, че измененията са такъв проблем е средно около три пъти по-малко застъпена, отколкото при най-загрижените респонденти. А тези последните са в скандинавските страни и Австрия, Великобритания, Германия, Дания и Нидерландия.


Има известна корелация с дохода на човек от населението, но в Люксембург не са чак на това мнение. Но по-важното е, че "по-скептичните" страни вече са направили повече от другите, ако сравним замърсяванията от времето на комунизма с днешните. Освен това те харчат относително големи дялове от БВП за опазване на околната среда. И това е принос на частния сектор. По некарбоновите сегменти на околната среда и сред най-добрите в света.


Тъй или инак, тези дадености и настроение няма как да не бъдат взети предвид от представителите на тези страни в институциите на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  "С почти пълна достоверност може да се твърди, че неговата Нова сделка е опит за въвеждане на централно планиране и че следствие от нея е удължаването на рецесията."

  Красене, не ЛЪЖИ!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2158 Весело

  По Коледа стават чудеса. Дори най-страстните адепти на европейските ценности проявяват доза здрав разум.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  "С почти пълна достоверност може да се твърди, че неговата Нова сделка е опит за въвеждане на централно планиране и че следствие от нея е удължаването на рецесията."Красене, не ЛЪЖИ!
  —цитат от коментар 1 на


  Оооо докторе по климатични измами, ти пак се изпраска на метеното ве!

  лъжите ви няма как да въодушевят хората, дори да използвате ненормали момичеца за целта! Всичките ви доводи са една смесица от лъжи, измислици и не чак до там художествени пресъздавания на уж катастрофи и катаклизми! Целта ви не е природата а парите и това го усеща всеки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Както винаги, става дума за пари. За много пари (според една стара реклама). Тях ще ги даде мнозинството (стадото), а ще бъдат усвоени от малцина.

 5. 5 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  “ лъжите ви няма как да въодушевят хората, дори да използвате ненормали момичеца за целта!”

  Пак ли започна да халюцинираш?

  “ Всичките ви доводи са една смесица от лъжи, измислици и не чак до там художествени пресъздавания на уж катастрофи и катаклизми!”

  Чакай сега, за Дискавъри ли говориш или за научните журнали, които ти разбира се не четвш? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Обстоятелството, че новото ръководство на ЕС взема назаем тъкмо това наименование на своята политика означава, че то търси политически, а не реален ефект.
  =======
  Край на статията.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3532 Любопитно

  " Това е същото като някой да "спасява Пирин" в София без участието на хората от пиринските общности. Излиза, че "спасителите" са знаещите и правите, а местните хора са идиоти в древногръцкия смисъл на думата "
  =============
  Винаги ми е било любопитно дали всички спасители от паветата са виждали Пирин или само са гледали снимки на североизточната страна на Тодорка.

  Еретик
 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":
  Не му се връзвай. Това е не особено умен, но много работлив трол.
  Ако им отговорят на поста получават около 20% отгоре.
  Нека поне се поизммъчи малко докато изкара петедесетачката днес.


 9. 9 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  "Това е не особено умен, но много работлив трол."

  Забавно е когато екземпляр като теб или lz2, завършили рабфак, коментират "умността" ми. А иначе, очевидно не съм по-работлив от вас, както си личи по рейтингите. :)

  "Нека поне се поизммъчи малко докато изкара петедесетачката днес."

  "Петедестачката" аз я изкарвам за по-малко от час на работа. Не си мисли, че всички сме като теб и ни плащат да пишем тук.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1192 Весело

  Снимката е показателна за "всенародната" подкрепа на "прирозащитниците" дето са против лифта в Банско. Като гледам, на жълтите павета са се събрали само Тома Белев Андрей Николов, жените им и няколко шуреи и баджанаци.
  Дневник, скрийте я, че не работи в полза на каузата. Дайте някоя от тези дето ги снимате по еденично, в едър план, от долу и с плакатчето.

 11. 11 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Дневник промени линиятя. Преди беше пълно с мнения "Слънчевата енергия ни е без пари", сега приказват против.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Весело

  Много точни коментари, които показват голямата картина. Аз бих добавил "Мечтай, но бъди реалист".
  В добавка лозунгът идва от Принципа на Хасе в математикатта, известен като локален-глобален пронцип. Там смисълът е същия като на лозунга на Прияели на Земята, но е въведен доста десетилетия преди тях :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":


  По Коледа стават чудеса. Дори най-страстните адепти на европейските ценности проявяват доза здрав разум.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Да не вижда човек положителните страни на съюза е признак за доста силно недовиждане, в най-общия смисъл на думата и най-мекия израз за състоянието на изказващия се..
  Именно защото човека е "адепт' както сте го нарекли, го прави съпричастен и си казва мнението по този важен и междудругото световен, а не тясно европейски проблем.
  И наше право, но и задължение е, да участваме в това и другите такива обсъждания и разбира се да мислим, поне от време на време когато има избори напрмер, какво да изискваме от тези на които сме решили да се доверим и за какво да ги контролираме и/или да протестираме и дори да ги сваляме, след като вече сме ги избрали.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Нова зелена сделка е неизбежна, въпрос на параметризиране. Въпросът е дали при нас ще дойде с готови решения от запад, както дойдоха лидълите и кауфландите или този път може и да участваме в играта някакъв начин

 15. 15 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 548 Весело

  "Затова и аз ще говоря за 'Нов зелен план' (НЗП)"

  Eх, аз пък за момент си помислих за един друг НЭП (Новая экономическая политика) на едни другари.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "Освен това глобалната тревога по повод климата тези дни сякаш мотивира, като контрапункт, по-реалистичен подход към климата в Мадрид."
  *
  Ами! Да не би харизмата на Гретето да се е поизчерпала? Мъченицата-спасителка на планетата която пътувала уж седнала на пода на "претъпкан" германски влак?
  Време е политиците да се вземат в ръце и вместо всякакви хипотетични "въглеродни отпечатъци" и търговия с въглеродни емисии да предприемат разумни и реалистични мерки за чистотата на околната среда и очистване на боклуците от световния океан. Ако се водим по акъла на зелените идиоти ще затрием икономиката на Европа за нула време.
  Загрижеността на хората от Северна Европа за климата е прaво пропорционална на зелената пропаганда, на която са подложени още от училище. В резултат на което се появяват такива недуразумения като Гретето...

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Пардон, недоразумения...

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#1] от "⎮":

  Чакай сега, ти да не си икономист, че да оценяваш казаното от специалистите по въпроса?
  Нали само баш учЕни, "климатолози" като тебе можело да се изказват за климата...

 19. 19 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 821 Разстроено

  С подобни нескопосани и нищоказващи бълвочи Свободна Европа е на път да изгуби и малцината си останали последователи. Нито авторитетни мнения, нито аргументирани позиции - щипнато оттук оттам по нещичко и мат'риала готов. Дискусии по темата по света има всякакви и те ще продължат, но контексът и тенденциите ще са достъпни само на други езици, а местни комуноиди от безсмислени институтчета ще превеждат само понякога и съвсем избирателно, в услуга на съвсем различни от европейските ценности.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Красен, както винаги, перфектен!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  ... В южните и бившите комунистически страни тревогата, че измененията са такъв проблем е средно около три пъти по-малко застъпена, отколкото при най-загрижените респонденти. А тези последните са в скандинавските страни и Австрия, Великобритания, Германия, Дания и Нидерландия.

  Има известна корелация с дохода на човек от населението, но в Люксембург не са чак на това мнение ...

  Красене, Красенеее!
  В Люксембург има металургия и металообработване. В Дюделанж е един от заводите на Арселор. За мъндзарка държава "относителното им тегло" е голямо.
  Т.е. и там връзката с "доходите" е определяща!

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  "При сегашните начини на работа в "Новия зелен план" няма никаква субсидиарност, никакво движение отдолу нагоре."

  Типично по комунистически!
  Ние ше мислим вместо вас!
  Партията се грижи за народа!
  Нямам какво да добавя.
  А комунетата винаги и навсякъде си личат по едно:
  Искат да гепят готови парички :)

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Спасихте пирин, са нека спасим и Витоша от лифтовете !

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Другари, мерките на ЕС за спасяване на климата са недостатъчни, неефективни и един трилион евро като цена е прекалено малка сума за европейските данъкоплатци.
  Въглеродната неутралност не е достатъчна, трябва ни въглеродна отрицателност! Ето и основните проблеми и необходимите мерки за тяхното решаване:

  - Еленчетата на Дядо Коледа. Голям екологичен проблем са, трябва да ви кажа. Тревопасни са, акат и от акитата им се отделя метан, който е силен парников газ, който затопля
  планетата. На всичкото отгоре добичетата издишват СО2, което ги прави още по-страшни замърсители. Рудолф, Доналд, Дашър и останалите еленчета трябва да бъдат заменени евентуално с някакви месоядни, примерно вълци или хиени.
  - Тревопасните. Както вече беше обяснено, проблем са заради метана и СО2. Освен с кравите, трябва да решим проблема и със стотиците милиони други тревопасни, примерно като ги изядем... което ме насочва към следващия проблем...
  - Веганите. Проблемът е същия като при тревопасните - метана и СО2. Вегани, сори, ще трябва да смените хранителната си диета и да преминете на риба, някои видове гъби и горски плодове, примерно. Което менасочва към друг проблем...
  - Човеците. Още другарят Сталин е установил, че когато има човек, има и проблем - отглеждат крави, потребяват стоки с въгл. отпечатък, горят въглероди и издишват СО2.Сега, подразбира се, човеците няма да искат да изчезнат доброволно и на мига,
  нито ще искат да стоят гладни, бедни и на студено, та тук може да се направинещо нещо само, за да се спре размножаването човешко, за да изчезнат човеците по естествен път. Тук най много може да помогнат дугарите джендър активисти за постигане
  на необходимото възпитание и екологична съвест. Подразбира се, хетеросексулните връзки трябва да се преследват от закона.
  - Горите. Както знаем от биологията, растенията фотосинтезират и при този процес се изпарява вода, а водните пари носят вина за над 2/3 от парниковия ефект.
  Следователно, дърветата трябва да се изсекат и да се използват за гориво, детски играчки и лодки и платноходки.
  - Водните басейни. От тях се изпарява вода, водни пари-парников ефект, следователно трябва да пресушим всичко, което можем, както са направили другарите в Перник, браво за което. Много екологично.
  - Транспорта. Тук мисля е ясно - нищо, освен лодки, велосипеди и каруци с човешка тяга, не животинска, естествено.
  - Армията. Голям замърсител и категорично трябва да се нарежат танковете, изстребителите и корабите и да се мине на съответния еко транспорт и въоръжение - лодки, делтапланери, велосипеди-лъкове, прашки и тояги.

 25. 25 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 700 Весело

  Изключително манипулативен текст, ама в какво посока манипулираь не можах да схвана :) толкова разнородни тези са смесени вътре, че накрая не става ясна тезата на ватора....

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz73":

  И ще ни излезе много по - евтино. Подкрепям.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Това няма да е никак политкоректно, и няма да е в тон със зелената политика на ЕС и плана на ЕК. 😂

 29. 29 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  "Чакай сега, ти да не си икономист, че да оценяваш казаното от специалистите по въпроса?"

  Той и Красенчо не е икономист, нищо че се прави на такъв пред подобните на теб.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Логично е, когато говорим за опазване на околната среда, да се има предвид всеки да си пази своето. Няма как да пазя Амазонската джунгла като седя тук, нали? И затова мнението на Станчев ми изглежда много логично и подплатено с доста факти. Затова нека пазим тази околна среда, която ни заобикаля, да започнем от нея и после да спасяваме света.

 31. 31 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#30] от "moti":

  "Логично е, когато говорим за опазване на околната среда, да се има предвид всеки да си пази своето."

  Къде си пазиш въглеродния диоксид?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Това е същото като някой да "спасява Пирин" в София без участието на хората от пиринските общности. Излиза, че "спасителите" са знаещите и правите, а местните хора са идиоти в древногръцкия смисъл на думата" -
  Не може да не си стъпвал на Пирин, да не знаеш какво е през зимния сезон, а отдалеч да хейтиш всеки, който иска да направи нещо, за да подобри ситуацията там. По същия начин се отнася за всяка точка на света. Всеки местен знае ситуацията по-добре, от който и да било друг. Затова трябва да се вслушваме в общественото мнение и да го зачитаме.

 33. 33 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 322 Неутрално

  С подобни нескопосани и нищоказващи бълвочи Свободна Европа е на път да изгуби и малцината си останали последователи.
  —цитат от коментар 19 на Йоаникий


  Защо си мислите, че всичко, което се пише и пуска от дадена медия, трябва да ви харесва!? Ако не е така значи е боклук и не става!? От кога само вашето или на дадена група мнение е важно и нищо повече!? Какво демократично има тук? Елементарно се издавате, вие зелените, но все пак ние знаем, че сте истински комунисти, колкото и да не го осъзнавате!

 34. 34 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Това е същото като някой да "спасява Пирин" в София без участието на хората от пиринските общности. Излиза, че "спасителите" са знаещите и правите, а местните хора са идиоти в древногръцкия смисъл на думата" - Не може да не си стъпвал на Пирин, да не знаеш какво е през зимния сезон, а отдалеч да хейтиш всеки, който иска да направи нещо, за да подобри ситуацията там. По същия начин се отнася за всяка точка на света. Всеки местен знае ситуацията по-добре, от който и да било друг. Затова трябва да се вслушваме в общественото мнение и да го зачитаме.
  —цитат от коментар 32 на head_hunter


  В момента в Австрия има спор за свързване на 2 ски зони и зелените са се активизирали защото свързването ще се случи с много поражения в планината. Обаче! Когато четеш форумите, когато гледаш обществените обсъждания за и против, винаги има едно и също мнение: Само местните решават кое е по-добро за тях. Всички други мнения се отхвърлят и нямат никаква сила.

  Просто и ясно, а не като тук, жълтопаветници да ми спасяват Пирин!

 35. 35 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Зелените глобалистки муджахидини ще полудеят! Как се осмелявате да мислите,бре! Оставете мисленето на Гретето!

 36. 36 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 396 Весело

  До коментар [#29] от "⎮":

  Докъде я докарахме, някои започнаха да се обиждат на икономист. Но да си дойдем на думата, икономист е пишещ по форумите, на който е икономисана част от акъла. Та в този смисъл съм съгласен, да, Красен Станчев не е икономист.

  73! Go Go
 37. 37 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Зеленият балон се надува устойчиво и доста пари ще попаднат в недобри ръце.

 38. 38 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Изненадвам се, че Дневник е публикувал тоя текст - тука винаги е било царството на "Да живей зеления интернационал, ЕК и IPCC винаги са прави дори когато климатичтите модели са в грешка 300%. ВЕИ са страхотни, без проблем заместват Марица изток и поддържат базов товар на мрежата а плюс това са и много евтини"

 39. 39 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Единствено с което не мога да се съглася е, че при положение, че Пирин е национален (а не общински) парк трябвало само хората от региона да решават съдбата на планината.

 40. 40 Профил на ▉
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#36] от "Go Go":

  "Но да си дойдем на думата, икономист е пишещ по форумите, на който е икономисана част от акъла. Та в този смисъл съм съгласен, да, Красен Станчев не е икономист."

  Е, в този случай и ти си икономист.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#25] от "Barbarossa":

  "Изключително манипулативен текст, ама в какво посока манипулираь не можах да схвана :) "

  Пише в прав текст:
  "когато се обсъждаше НЗП, група работодателски организации и един синдикат поискаха "благородно" да бъдат прекратени договорите с "американските ТЕЦ", веднага. Замисълът е прост – да се освободи място на пазара за ТЕЦ "Варна" и проектите на РОСАТОМ и ГАЗПРОМ. "

  Търговията, опс сделките със "студен резерв" не е точно като търговията с "въглеродни квоти", но са от същата виртуалност - търговия със "светлото бъдеще".

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#31] от "⎮":

  "Къде си пазиш въглеродния диоксид?"

  Близко до сърцето, дори направо в него:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_exchange
  "It is therefore strictly speaking untrue that the primary function of the respiratory system is to rid the body of carbon dioxide “waste”. In fact the total concentration of carbon dioxide in arterial blood is about 26 mM (or 58 ml per 100 ml), compared to the concentration of oxygen in saturated arterial blood of about 9 mM (or 20 ml per 100 ml blood)"

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#33] от "patrokalche":

  "От кога само вашето или на дадена група мнение е важно и нищо повече!?"
  От когато е въведен лозунга: "Клиентът винаги има право".
  Всеки лузер си има лозунг … за промотиране … и грантоусвояване.


  "Какво демократично има тук? "
  Всъщност в Истината (Информацията) няма нищо демократично, още по-малко са включени "правата на човека". Или я има, или я няма. Проблемът е, когато истината я няма. Тогава в "конкурента надпревара" с включват врачки, философи и "научни консенсуси", опитващи да наложат монопол на тяхната "стока"- "Аз мисля вместо теб", било "геоцентризъм", "глобален ефир"; "витализъм"; "затопление"; "тъмна енергия" и "тъмна материя", дърпащи "струните" по сметките на човека; "биопродукти", "космически продукти" и извънземни такива; гравитони и най-вече грантове/консултантски хонорари, чието усвояване става на симпозиуми (Симпозиум в древността е пир, банкет, угощение. Днес думата се използва за конференции с обмяна и консумация на (научни) идеи. http://rechnik.info/симпозиум ). Там всеки "продавач на въздух" е иновативен, с научна база и докторат по оракулогия.
  Няма лошо в консумацията на идеи. Проблемите идват, когато "недоконсумираните" идеи се превръщат в данъци, "данък кислород" в Букурещ (ще трябва да плащат "кислородна винетка" на стойност 15 леи (3.2 евро) на ден. -https://www.economic.bg/bg/news/12/bukuresht-vavede-taksi-za-zamarsyavashti-koli.html ), данък "обществена отговорност" (за гарантиране печалбата на вятърничавите енергетици), "данък фъркане" (за изчистване на дълговете на авиокомпаниите, засега само във Франция - https://www.economic.bg/bg/news/11/frantsiya-vavezhda-eko-danak-za-aviokompaniite-ot-2020-g.html )

 44. 44 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#1] от "⎮":

  Рузвелт прекрати Либералната, либертарианска икономика, довела до the Great Depression. Затова бива мразен от неолибералите, либертарианците и останалите пазарни фундаменталисти по целия свят.

  niki
 45. 45 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 901 Неутрално

  На федерално ниво Рузвелт въведе силната роля на държавата в икономиката, но на щатско ниво сделката остави либералната икономика в движение. Това доведе до удължаването на Депресията.

  niki
 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#39] от "Jazzdevil":
  Примерът с Пирин и отношението към него на местните и "външните" синтезира всеобщ, глобален проблем, като в основата му стои борба за власт.
  Класика откакто свят светува.
  В до глобалните времена за няколко стотин години общо взето имаше консенсус (с изключения, разбира се) - казусът с властта (Кой да кара влака) се решава по демократични процедури. Не са съвършени, но по-добре от преди това когато този казус (властта) се е решавал само по един начин - бой.
  Имаше държавна власт, общинска и други по-дребни (корпоративни и пр.) но общо взето всеки си знаеше докъде да се простира според правилата. Припламваха конфликти, но общо взето Светът беше спокоен за дълъг времеви период.
  С глобализацията нещата се разбъркаха. Старите властови механизми са ерозирани.
  Нови играчи (НПО, корпорации) на терена се нуждаят удобни регулации и тръгват да ги налагат като напълно игнорират рамката на доглобалния Свят.
  Когато нямаш процедура как да се реши проблема с властта начинът е оня стария - бой, за съжаление.


 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1379 Неутрално
 48. 48 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Изненадвам се, че Дневник е публикувал тоя текст - тука винаги е било царството на "Да живей зеления интернационал, ЕК и IPCC винаги са прави дори когато климатичтите модели са в грешка 300%. ВЕИ са страхотни, без проблем заместват Марица изток и поддържат базов товар на мрежата а плюс това са и много евтини"
  —цитат от коментар 38 на Jazzdevil


  Дори и на тях не им се стои на тъмно и студено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK