На всички мигранти по света: Не се страхувайте!

Изложба "Мигранти", 2016 г. в София

© Анелия Николова

Изложба "Мигранти", 2016 г. в СофияМария Спирова живее в Оксфорд, редактор е в лондонско юридическо издателство и е от най-популярните коментатори на Брекзит. Член е на "Да! България". Коментарът й е от профила й във "Фейсбук".


Днес е Денят на мигрантите.


На всички по света, които продължават да се движат и да се стремят; на всички, които намериха и изградиха нов дом, защото бяха свободни да направят този избор; на всички, които трябва да бягат, защото нямат избор; на всички, които отдават върховите си усилия и последните си усилия на страна, в която не са се родили:
Не се страхувайте!


Не свеждайте глава от срам заради малодушието на други.


Не млъквайте.


Не се отчайвайте.


Изисквайте уважение, съпротивлявайте се на потисничеството, отстоявайте правата си и пазете достойнството на всеки край вас.


Ние сме тези, които дръзнахме да си представим по-добър живот и да го преследваме, разчитайки на собствената си воля, решимост и изобретателност.


Ние сме тези, които научихме много по пътя и имаме какво да научим и да споделим с домакините си. Те може да не искат да ни чуят сега, но все някога ще поискат. Така е било през цялата история на човешката цивилизацията. Мигрантите обикалят света - и му помагат да се върти.


Човеци, птици, китове, сьомги. Всички ние сме мигриращи видове, еволюирали да устояват на несгоди и да преодоляват препятствия. Та пак ще преодолеем каквото се налага. Колкото пъти се налага.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK