Няма да се връщат пари за "къщи за тъщи" – държавата е в цугцванг

2016 г. – правителството отчита успешно усвояване на европейските пари

© Анелия Николова

2016 г. – правителството отчита успешно усвояване на европейските париЙордан Иванов е адвокат, общински съветник в Пловдив, председател на ДСБ - Пловдив, и член на националното ръководство на партията. Текстът е от блога му.


Скандалът с къщите за гости буквално взриви общественото пространство и властта беше принудена да свърши нещо, за да удовлетвори обществените очаквания. Сред получилите пари със сигурност има такива, които не развиват селски туризъм с тях, има и такива, които реално правят бизнес. Но не съществува правен способ двете групи да бъдат идентифицирани и едната да бъде наказана. По-просто казано – пари няма да се връщат. И причината е една – няма правно основание за това.


Когато една тема придобие такова огромно обществено внимание, тя винаги трябва да бъде разглеждана на две плоскости – политическа и експертна.
От политическо гледище нещата са ясни –


широката общественост иска най-малко да бъдат връщани пари за къщите за гости, а ако може собствениците им да лежат поне по 20-30 години в затвора – още по-добре. Не по-лоша се струва и идеята на широката публика къщите за тъщи заедно със собствениците им вътре да бъдат погълнати от пожар.


При тези нива на обществено недоволство властта се чудеше и маеше каква простотия да сътвори, за да отговори на широката публика с равна по сила на очакванията реакция. И сътвори огромна простотия.


От юридическо гледище – защо няма да се връщат пари? Защото няма правно основание за това. Нека разгърнем казуса от самото начало, от всичките му страни:


Кандидатстване


Когато даден кандидат заявява желание да получи финансиране за конкретен обект(къща), той изготвя своите документи съобразно наредба на Държавен фонд "Земеделие", която определя условията и реда за получаване на безвъзмездна финансова помощ. Част от всички тези документи е така нареченият "бизнес план", на базата на който се получава финансирането. Важно е да подчертаем, че той е за период от 10 години и е прогнозен. Измежду огромния набор от документи никъде не съществува ред/клауза или други, които да определят реда за връщане на европари, при условие че бизнес планът не се спазва.


Договорите за безвъзмездна помощ


Във всички договори за финансиране на къщи за гости не съществува клауза, която да урежда реда за връщане на пари, при условие че не изпълняваш прогнозния 10-годишен бизнес план.


Управляващите знаят прекрасно всичко, описано по-горе. Знаят, че Държавен фонд "Земеделие" е изготвил наредба, по силата на която няма правно основание да се връщат пари. Знаят и че в сключените договори за получаване на безвъзмездна помощ няма правно основание да се връщат пари. Но трябваше да сторят нещо. Това "нещо" бяха изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, които предвиждат санкции за получателите на европари за къщи за гости. Да, такива санкции трябва да има, защото безнаказаността е това, което разяжда обществото ни. Но къде са гигантските гафове?


ГАФ №1


Очевидно е, че са приети норми с обратно действие. Т.е. въвежда се санкция, която не е била известна към датата на кандидатстването на бенефициентите, подписването на договора за безвъзмездна помощ и фактическото изпълнение на договора. Т.е. новите изменения в закона, които целят да се удовлетвори общественото очакване за справедливост, предвиждат бенефициентите да бъдат наказани за нещо, за което те не са знаели, че ще търпят санкция. Това чудо на чудесата, което са сътворили нормотворците ни, може да бъде приравнено към юридическа неграмотност и непознаване на общите правила на правото, а именно:


Като елемент от предвидимостта на правния ред и гаранция за правна сигурност общо правило е, че правните норми действат занапред. Адресатите на новоприетите норми следва да преразгледат поведението си на база моделите на поведение, които правните норми установяват. В условията на въвеждане на норми със санкционен характер с обратна сила това е невъзможно.


Нещо повече – приетите изменения противоречат на чл. 14.(3) От Закона за нормативните актове, който еднозначно и недвусмислено обективира гореизложеното: "Не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции, освен ако те са по-леки от отменените."


Законодателни промени с обратно действие във вреда на дееца спрямо приключили юридически факти е атентат срещу здравия разум. Те уронват правната сигурност в държавата. Нещата са прости. Получателите на европари е трябвало да знаят какви санкции ги грозят още на етап кандидатстване или най-късно при подписване на договора. Всички други изисквания към кандидатите, въведени днес за изпълнение преди 5 години, са отвъд житейските реалности и възможности.


ГАФ №2


Защото широката публика иска наказание "тук и сега", властта е решила да санкционира получателите на европари за тригодишно неизпълнение на прогнозния десетгодишен бизнес план.


Тоест бенефициентите чрез своя бизнес план са казали на Държавен фонд "Земеделие" какви очаквания за приходи имат за период от 10 години. На третата година, в условие на неизпълнение на прогнозен бизнес план, властта решава да наложи финансови корекции до сто процента. А ако бенефициентите в хода на времето успеят да изпълнят бизнес плановете си? Ако за период от десет години успеят да надскочат очакваните приходи? А ако днес тези, които изпълняват за три години бизнес плана си, не успеят да го изпълнят за десет? Кой е по-крив и прав? Няма отговор от управляващите. Няма, защото най-дълбоко в нормативната база за получаване на тези пари е закодирано средства да не се връщат, дори и при неизпълнение на бизнес плана.


ГАФ №3


За да "удовлетвори" общественото недоволство, освен че законодателят прие промени, описани в гаф 1 и гаф 2, той реши и да пристъпи към издаване на актове за установяване на публично държавно вземане по реда на ДОПК. Това се случва, като се открие производство за издаване на актове за установяване на публично държавно вземане. Преди издаването на самите актове (процедурата дава тази възможност) бенефициентите преведоха редица аргументи, част от които изложени в настоящата статия, за да охранят тесния си интерес. След огромния брой отговори на бенефициентите, които основно стъпват на факта, че е незаконосъобразно обратното действие на правни норми със санкционен характер, в Държавен фонд "Земеделие" са в цунгцванг. Ако издадат актовете, ще изгубят делата в съда. Ако не издадат актовете, ще трябва да обясняват на хората, че няма как да бъдат санкционирани хората с "къщи за тъщи", тъй като държавата не си е свършила работата преди 5 години.


Вместо финал


Видимо от изнесените публични данни, голяма част от получилите финансиране са се обогатили, без намерение да развиват селски туризъм. Със сигурност има и друга група бенефициенти, които развиват къщите си за гости в духа на хотелиерството. Но реалността днес е, че се намираме в условие на невъзможност да разграничим едните от другите. Като изключим ангажирането на наказателна отговорност за оказване на натиск от близки до властта хора за одобрение на конкретни проекти, която тази статия не разглежда, практически не се вижда възможност да бъдат връщани пари от собствениците на "къщи за тъщи". Поради една проста причина – няма правно основание. Но това управляващите са го знаели от самото начало.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2210 Разстроено

  С други думи, виновни няма! Позната българска картинка.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Да де, ама сега изглежда, че ЕС заедно с престъпното упр-е, захранва и поддържа престъпниците и престъпността в БГ /в случая мафия е силно казано/. Къв е тоя съюз тогава... Ингилизите правилно се насочват в обратната посока....

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Ами в такъв случай успех на собствениците на къщи и потенциални клиенти на общинския съветник

  "Унищожаеми са договорите, които са сключени:
  от недееспособни или сключени от техен представител без спазване на законовите изисквания;
  при грешка;
  при измама;
  при заплашване;
  невъзможност за разбиране или ръководене на действията;
  при крайна нужда и явно неизгодни условия;
  Правото да се иска унищожение се погасява с тригодишна давност. Давността започва да тече от деня, в който лицето е навършило пълнолетие, запрещението е било вдигнато, грешката или ИЗМАМАТА са били открити или заплашването е престанало, а в останалите случаи - от деня на сключването на договора.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Еврофондовете изначално са подготвени като индтрументи за корупция и незаконно обогатяване. При нас не е по-различно. В Италия също гледаха виртуални крави и вземаха милиони за това. :-)

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  Я да го видим сега Баце, колко дена ще се крие...?! Щото все говори за поемане на отговорност. ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Губи ти се причинноследствената връзка.
  ЕС няма възможност да следи всяко едно евро дали отива по предназначение.
  По презумпция ЕС приема, че държавата България, за чието благо се отпускат финансовите помощи, с цел, в този случай, да облагородят селските райони, да дадът поминак на малки семейни фирми в недоразвити райони, ще изпълнява съвестно задълженията си.
  А те са- финансовата помощ да отиде при реални бенефициенти, отговарящи на определени условия. За целта да сключи подходящи договори и да следи за изпълнението им.
  ЕС не подозира предварително България и институциите и, че с парите отпуснати от фондовете ще развива корупция- Всеки е невинен до доказване на противното.
  Ако не беше източния блок с повсеместното корупционно оползотворяване на фондовете - предполагам, че нямаше да се стигне до създаване на общоевропейска прокуратура.
  В Италия може би щеше да скрибуца процедурата вътре в страната заради влиянието на мафията, но в другите страни всяко доказано нарушение е санкционирано и то безапелационно.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  Нагли, по-нагли, най-нагли, "държавници"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 987 Неутрално


  "От юридическо гледище – защо няма да се връщат пари? Защото няма правно основание за това."
  А няма правно основание, защото законът така е направен, че престъпилите закона да не отговарят за престъпленията си. Тези, които гласуват законите са същите, които се възползват от тяхното несъвършенство.

 9. 9 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А бе закрийте е тая нещастна държава, не се накрадахте, нищо не остана!

 10. 10 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ами в такъв случай успех на собствениците на къщи и потенциални клиенти на общинския съветник"Унищожаеми са договорите, които са сключени:от недееспособни или сключени от техен представител без спазване на законовите изисквания;при грешка;при измама;при заплашване;невъзможност за разбиране или ръководене на действията;при крайна нужда и явно неизгодни условия;Правото да се иска унищожение се погасява с тригодишна давност. Давността започва да тече от деня, в който лицето е навършило пълнолетие, запрещението е било вдигнато, грешката или ИЗМАМАТА са били открити или заплашването е престанало, а в останалите случаи - от деня на сключването на договора.
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  А сега Дерибеев, кажи коя точка от твоето написано ще успееш да докажеш? Според мен никоя, ама ти си вярвай. Как ще докажеш, че е измама, ако успеят да си изпълнят плана за следващите 7 години? Изглежда ми, че си хвърчиш из въздуха и нищо отговорно не работиш а само си фантазираш.

  забавление и приключение
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Нали го знаете оня лаф: кръв повръща, пари не връща? Е, и ГЕРБ така. Ще останем не в задния двор на Европа, а в дъното на септичната яма на Европа

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#6] от "linard":

  По-кротко с определенията. Вместо т'ва се върни назад, ама доста назад във времето и може да разбереш как са отпускани навремето пари. Оттогава доста вода е изтекла и зелките от ЕС НЕ СА СИ НАУЧИЛИ УРОКА...
  И приказки от сорта, че другите са виновни - само у селската кръчма... Щото както ЕС-зелките, така и бг-тъпанарите разпределят Чужди Средства, вкл. и нашите. По това много си приличат/е чиновниците - и български, и европейски

 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Нямало правно основание? Че нали затова си имаме КПКОНПИ - да конфискува без правно основание?

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1419 Неутрално
 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Куче влачи, диря няма. Сега ясно ли е на всички какви некомпетентни , корумпира и..ти ни управляват.

 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ама пък добре го измислиха: "Не е морално, но е законно."

  Дайба итаз крива нива!
  Затова има предложения да бъдат запалени.

 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#16] от "jmf29537805":

  Аз съм за, ама преди това на вратите се завинтват две греди с 25 см винтове, за да не може да излезнат и вътре се напухва цялата им рода до 9о коляно вкл. и родата на тези давали парите всички по веригата . Така всеки следващ кандидат за пари слава на гърба на народа ще знае какво го чака ако е нагло корумпе.

 18. 18 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  А защо се търси правно основание на база неизпълнение на бизнес плана, а не на база неизползване на обекта по предназначение? Ако обектът не е използван за къща за гости, това е явно нарушение на договора за отпускане на безвъзмездна помощ.

 19. 19 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Извинете, но това да не е адвоката на Манолев?!
  Страшна некомпетентност в описанието и представените факти.
  А това "Гаф"-ово изброяване, съвсем стопля към търсене на удобната истина.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 20. 20 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#18] от "razor":

  Ами, човека се опитва да ни тласка в посоката на желание и на самия обвиняем...
  Разбирам го. Вероятно има причини за това.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":
  "С други думи, виновни няма! Позната българска картинка."

  Не, Цървулане, виновни има. Това са всички от българското правителство, воглаве с техния (нашия, за жалост) министър-председател и "великия" юрист Дани Ръбъла, които са измислили и провели цялата тази простотия - с обществени пари да се финансират частни лица. Същата такава простотия беше и с дадените от теб и от мен 2 милиарда лева за "саниране" на сгради, в които аз и ти не живеем. Така аз и ти дадохме пари на Иван и Драган, които въобще не познаваме, за да им повишим жилищния комфорт.

 22. 22 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да де, ама сега изглежда, че ЕС заедно с престъпното упр-е, захранва и поддържа престъпниците и престъпността в БГ /в случая мафия е силно казано/.
  —цитат от коментар 2 на Хи-хи


  Сефте!

  @)----,--'--
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Атанас Чобанов
  13 mins ·
  Чета скудоумията на един общински съветник от ДСБ, че нямало да се връщат пари за къщи за тъщи, защото всичко било базирано на бизнес план и нямало заложени условия за връщане на пари.
  Абе, умник, тук имаме най-напред неизпълнение на договор. Къщите въобще не са били нито регистрирани, нито са имали наети лица.
  Разликата с неизпълнението на бизнес плановете е, че къщите просто не са постигнали някои от целите, но все пак са функционирали.
  Къщите за тъщи изобщо не са функционирали. Имаме и квалифицирани измами като в случая с Манолев!
  Откъде ги намират умнокрасивите такива спецове, с лампа ли ги търсят? Че и всички дрънкала на Америка за България им дават трибуна.

 24. 24 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Интересно, че КПКОНПИ (или както там се пише) не реагира изобщо. Да, има виновни. Да, минало е време и сега не може да се накаже никой. Да, това е трябвало да стане в законовите срокове. Да, това сега не може да стане ако искаме да живеем в правова държава, а не с правораздаване от тълпата.

  Но жаждата за мъст и справедливост трябва да се насочи към формиране ефективни институции работещи за обществения интерес, т.к. се издържат от това общество. Затова и проблемите с правосъдието и правовата държава са основни за прогреса и развитието ни. Тогава няма да се стига до батковци, братковци, тъщи и нерегламентиран срещи в централни магазини, а бизнес ще може да се прави спокойно, прозрачно и в прогнозируема среда.

  И всеки ще си плаща данъците си и ще получава съответната насрещна услуга от държавата за това. ех, размечтах се...

  @)----,--'--
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Имаме и квалифицирани измами като в случая с Манолев!
  —цитат от коментар 23 на SaveBG


  За съжаление всеки случай е индивидуален. Има си законови (а и давностни) срокове, в които да се предприемат определени санкции, и то ако се докажат с годни доказателства в съда. Честно казано, предпочитам да се изпусне някоя тъща, отколкото във всеки момент някой да реши да се върне 20 години назад и да ми търси съответствие на доходите по политически мотиви.

  Има си законово осъждане, има си и морално осъждане. Да, Манолев е измамник, но може би не можем да го осъдим сега за това. Но от тук нататък той избиратели няма да получи, може и никой да не иска да има вземане-даване с него, остава и дамгата за цял живот. Пък ако ще и консул да стане някъде.

  @)----,--'--
 26. 26 Профил на expert_OP
  expert_OP
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Написаното е вярно само от гледната точка на един лаик. От експертна гледна точка, не бизнес плановете са основният проблем, а цялостното нарушение на договора за предоставяне на безвъзмездно финансиране. Къщите не са били регистрирани като туристически обекти и не са имали наети лица на работа, което е пряко нарушение на договорите и на целите на Програмата за развитие на селските райони.

  Измислените санкции, които наложиха управляващите, са поредната пунта мара и прах в очите, колкото да се отчете някаква дейност за пред хората (ЕК не се хваща на такива евтини номера и ще си прибере парите, а всичко ще се плати от нашия джоб).

 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  А защо се търси правно основание на база неизпълнение на бизнес плана, а не на база неизползване на обекта по предназначение? Ако обектът не е използван за къща за гости, това е явно нарушение на договора за отпускане на безвъзмездна помощ.
  —цитат от коментар 18 на razor


  И аз това се питам.

  Авторът или е много бос правно, или се прави на улав.

  При голяма част от злоупотребите въобще не е имало дори опит да развиват търговска дейност. И тези случаи лесно могат да се докажат.

  По-умните тарикати най-вероятно са си вързали гащите като са симулирали търговска дейност. Но тези дето са газили най-явно през просото ще изгорят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Извинете, но това да не е адвоката на Манолев?!Страшна некомпетентност в описанието и представените факти. А това "Гаф"-ово изброяване, съвсем стопля към търсене на удобната истина.
  —цитат от коментар 19 на Андонов


  Абе личи си нечистоплътният подход.

  Опитва се да ни прави на маймуни. Не ставало ясно дали обектите били търговски или не.

  Просто още един "автентичен" мошенник.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#23] от "SaveBG":

  Разгеле. Най-сетне и с теб да сме на едно мнение.

  Тая статия я е писал изпечен мошенник. Сега много от "автентичните" във форума ще изпаднат в когнитивен дисонанс:

  На "автентичен" от ДСБ ли да вярват или на Бивол?

  И тяхната не е лесна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Така е. Ама като искат хората закони, на ти закони. Искат субсидии - на ти субсидии. :)

  А иначе пишеш бизнес план, дават ти пари, изпълняваш го, идват гости, плащаш данъци - всички са доволни.

  Обаче пишеш бизнес план, дават ти пари, изпълняваш го, ама не идват гости - какво правим?

  Може и бизнес плана да е калпав, да построиш къща за гости, дето никой не ходи на гости. Или па да си си построил къща за собствени нужди - трудно може да се различи. Отделно може да има малко гости - тогава какво правим, ако отсядат 2 пъти месечно гости само. А и за капак ако това са твои приятели дето ги пишеш в регистъра само или па идват да се напиете.

  Сложно е със законите и субсидиите. И не само при къщите за гости, ми по всички програми на ЕС където се дава безвъзмездна помощ - земеделци, разни фирми и пр. Навсякъде се усвояват едни пари. И това не е само тука, ами навсякъде в ЕС.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  До коментар [#23] от "SaveBG":

  Малката подробност е, че съгласно почти всички договори, проверки за несъответствие се правят до пет години. А петте години са минали отдавна...!
  Нещо повече, ДФ "Земеделие" е написало и незаконна методика за проверка и установяване на нередности, което прави нещата още по-сложни.
  Един министър подаде оставка, с което проблема за изхарчените няколко стотин милиона за къщи за тъщи е решен.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#30] от "realguru":
  Ако има назначен персонал, платени са данъци, осигуровки и пр. е ясно и обратното!

 33. 33 Профил на expert_OP
  expert_OP
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  1. Бивол публикува пълният списък с недействащите къщи за тъщи на 9 май 2017 г., т.е. правителството и Порожанов в частност за тези 2 г. са изпуснали да върнат милиони от къщите, които тогава са били в мониторинговия период. На никой (Порожанов) не беше потърсена наказателна (не административна) отговорност.
  2. Проверките за съответствие и по-точно за регистрацията като туристически обекти и нает персонал е следвало да се извършват на всички къщи преди да им бъде отпуснато окончателното плащане по проекта. Мониторинговият период започва да тече от момента на подписване на договора за предоставяне на безвъзмездно финансиране.

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Кьорав карти не играе!

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#21] от "Косьо Генчев":

  Ха, няма как да съм дал пари за санирането. В БГ единствените данъци които плащам са - местните. Но проблема който дискутираме няма общо със санирането.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Намирам сходство с приватизационните договори-подписваш предварително че ще спазваш дадени клаузи в договора(примерно запазване на работната ръка) ...а след 5-10 години я камилата я камиларя. Куче влачи-диря няма!

 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1631 Весело

  К да не е успешно усвояването? Яца е успешно даже. Щом на никого бе дължат отчет значи е успешно!
  Айде,нова година-ново усвояване. Нищо че в селата няма и помен от селски туризъм...

 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Ми да! Няма правно основание! А има правно основание да ви плащаме данъци и такси? А има правно основание някое подкупно чиновниче да раздава парите ни?

 39. 39 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Ирония!
  Те не могат ,, къщите за гости" да проконтролират дето сума ти пари са вложени. И то пари които сега не оправдават целта... А тръгнали с AIRBNB да се занимават.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Ако не бяха техни хора, набързо Данито щеше да спретне един закон със стара дата и да им съберат парите.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#10] от "troi":

  Успех г-н съветник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#10] от "troi":

  Успех г-н съветник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#20] от "Андонов":

  Или търси клиенти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Как няма да са такива резултатите?!Погледнете състава на фонд "Земеделие"-наредили едни "старши експертки" с по 2-3 години общ трудов стаж,ама пък с големи цици!И юристите са им такива,и Порожанци,и цялата банда-експерт до експерта,капацитет до капацитета,така тръгна от Калинка,та и досега!Боклуци!

 45. 45 Профил на stoil_stoilov
  stoil_stoilov
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Това е организирано престъпление - едни са приели некадърните правила умишлено, а другите са се възползвали от това. Едните са направили другите недосегаеми. Писахме вече по темата. Прочетете го.

  https://e-vestnik.bg/30255/s-kashtite-za-tashti-komunizmat-pobedi-kak-e-izmisleno-nyakoy-da-se-nalapa/

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Това е организирано престъпление - едни са приели некадърните правила умишлено, а другите са се възползвали от това. Едните са направили другите недосегаеми. Писахме вече по темата. Прочетете го.https://e-vestnik.bg/30255/s-kashtite-za-tashti-komunizmat-pobedi-kak-e-izmisleno-nyakoy-da-se-nalapa/
  —цитат от коментар 45 на stoil_stoilov


  Навсякъде където се дават безвъзмездни помощи (субсидии) е така. Наивно е да си мислиш, че може да измислиш железни правила за РАЗДАВАНЕ на пари и там да няма такива просто дето да искат да ги вземат.

 47. 47 Профил на stoil_stoilov
  stoil_stoilov
  Рейтинг: 94 Неутрално

  До коментар [#46] от "realguru":

  Но може да има по-стриктни правила в какви случаи, кога и как трябва да ги върнат.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Не знам какво нещо ттябва да имаш в главата си, за да натвориш такива абсурди. Подаряват ти стотици хиляди да си всигнеш къща. От теб искат само да функционира 5(пет) години по предназначение. След това правиш, каквото искаш. Безобразно харизване. Кога за пет години ще спастриш такива пари? Но и това им е малко. Даже и това не правят! Даже и това много им се вижда! Такава дива алчност! Абсурд някакъв!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4520 Весело

  Е , това е да си на власт с ГЕРБ - изпипано , изпито и платено …..от тъпчовците !

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#48] от "султана глаушева":

  Тя пак може да функционира 5 години по предназначение, но като има 5 нощувки за тея 5 години почват едни съмнения че не функционира баш по предназначение.

  И повярвай ми виждал съм къщи за гости на места, дето кьорав турист не се вижда. Кой е глупавия в тоя случай тоя дето взема парите или тоя дето ги дава за къща за гости в населено място където туристи не идват. (ако приемем че това не е измама).

 51. 51 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1833 Разстроено

  Ограбват ни на законно основание. Мафиотски закони, а добрите не се спазват, няма контрол.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  По принцип да финансираш къща за гости по програма за развитие на селски райони е малоумие. По презумпция гостите идват тогава, кгато районът вече се е развил.Туризмът е крайният щрих.

  До коментар [#50] от "realguru":

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Знаем си, че шайката на мутрата Рапон са крадци. Ама някои други били по-големи! Малоумници продължават да гласуват за тях, а след това Брюксел им бил виновен! И така вече 10 години.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Неплащането на данъци не е престъпление. Особено при тази шайка.

 55. 55 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":

  Dog drags, no tracks, стааара английска поговорка😀😀😀

 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ЕС те може ли да се намеси да си защити парите? Има кражба, има крадци - нямало закон за връщане на откраднатото?!

 57. 57 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  А сега авторът и преданите помагачи за дезинформация следва да обяснят защо не е обяснил какво следва след "десет годишния прогнозен план". Защо не е обяснил кое законодателство над кое е - между европейско и национално в този "казус", и защо фрагментарно е изтъкнал "Част от всички тези документи", а е спестил "част" от общото законодателство при сключването на сделки с външно финансиране. Очевидно много им се искат две неща. Първо, по тази тяхна "логика" да бъде внушено, че след като малките могат да бъдат оневинени следва по подобни казуси да бъдат оневинявани олигарсите присвоили финансови ресурси с външно финансиране - тази статийка е подготовка на общественото мнение именно в тази посока. Второ, необходимостта някаква поредна инсинуация да поддържа напрежение в обществото, разбира се насочено срещу "управляващите", което е и основната причина за публикация в жълтия Дневник. Все едно, всички недобросъвестни все пак ще върнат парите! Но дотогава писачите доволно ще протриват ръце за добре свършена работа в хибридната им война срещу истината. След това обаче следва бумерангът. А същите писачи ще питат риторично защо пак другите са спечелили поредните избори.

 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  От мутренска гледна точка скандалът си е чисто заяждане - "е земахме едни европари и си направихме къщи, кво толко, на кого пречиме?"

 59. 59 Профил на mwg17615242
  mwg17615242
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ами да вкарат Порожанов и шефа на отдел правен в затвора, защото по тяхно време е изготвена наредбата.

 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Като започнат вълнения и сътресения в държавата, всичко ще се връща, че и с лихвите !

 61. 61 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  А защо се търси правно основание на база неизпълнение на бизнес плана, а не на база неизползване на обекта по предназначение? Ако обектът не е използван за къща за гости, това е явно нарушение на договора за отпускане на безвъзмездна помощ.
  —цитат от коментар 18 на razor

  Защото има хитреци, които имат и нощувки, но здравата укриват приходи, т.е. не изпълняват бизнес плана. ОСвен това имат малко приходи, защото паралелно и те ползват лично обектите.

 62. 62 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ами да вкарат Порожанов и шефа на отдел правен в затвора, защото по тяхно време е изготвена наредбата.
  —цитат от коментар 59 на mwg17615242

  По-страшното е, че и досега ДФЗ е "обрасъл" и "оплетен" от кадри на ДПС и безброй външни "консултантски" фирми с внедрени "подводници и помагачи" във фонда. И всичките сателити са Евро-консулти, Евро-съвети, Евро-помощи... Консултантите знаят във всеки момент кой проект докъде е стигнал, какви пролеми има за отстраняване, кой е определен да спечели....

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "Не е луд който изял зелника, а който го дал!" Не си струва да съжаляваме. Парите са от печатницата. Бълха я ухапала Европата. А и къщите за гости са готини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK