Защо са ви социални услуги, като има миша отрова

Измислен проблем като непредвиждано отнемане на деца е идеален за отвличане на вниманието от далеч по-реални и съществени неща

© Юлия Лазарова

Измислен проблем като непредвиждано отнемане на деца е идеален за отвличане на вниманието от далеч по-реални и съществени нещаДокато група родители протестираше пред парламента срещу имагинерната опасност държавата да започне да им отнема децата на общо основание по силата на закон, в който не се предвижда нищо подобно, и малко преди Народното събрание да реши да отложи непредвиждащия нищо подобно закон, Росица Маринова, майка на вече 5 деца от Кардам, изчезна от семейния дом. Взела всички налични пари и заминала за Варна, оставяйки децата си на баба им и дядо им. Това нямаше да направи впечатление на никого, ако два месеца преди това шестото дете на Росица не беше починало, убито от промишлена отрова за мишки, сложена в стената до леглото му.


Съпругът на Росица е в затвора, а през пролетта дядото е подал сигнал в "Закрила на детето", че родителите имат затруднения при отглеждането на децата. През август те заедно с майката са насочени за получаване на социални услуги в Центъра за обществена подкрепа в Генерал Тошево. "Взета е предвид необходимостта от предоставяне на подкрепа и съдействие на биологичното семейство, за да могат да изпълняват качествено родителските си ангажименти и да бъдат подкрепени интересите на децата да живеят и да бъдат отглеждани в собствената си семейна среда", беше обяснението на Агенцията за социално подпомагане.


Само че в този случай
собствената семейна среда уби едно от децата


и вкара две от сестрите му в реанимация.


Това не означава, че социалните е трябвало да вземат децата. А че системата не успява да си върши работата – близките са потърсили помощ от институциите, но това, което са получили, очевидно не е достатъчно. Центърът за обществена подкрепа в Генерал Тошево разполага с няколко зле платени работници, които отговарят за подобни случаи – превенция на изоставяне на деца, реинтеграция, превенция от отпадане от училище и подкрепа на деца, жертви на насилие. Тези хора не могат да осигурят нужното, защото социалната система в България е така устроена – помощ се оказва впоследствие, а не превантивно, няма връзка между многото институции, които трябва да поемат един случай, работи се хаотично, служителите са зле квалифицирани и мотивирани, а и системата нито изисква от тях качество, нито им дава заплащане или обучение.


Това е реалният безмилостен проблем в сферата на социалните грижи и в резултат на тоталното му неглижиране страдат хиляди уязвими и безпомощни – деца, хора с увреждания, възрастни – тихо, като кучета и без да протестират. Но вместо със скотското съществуване на тези хора с осакатени съдби обществото се занимава с протести срещу закон, който е поне някаква наченка за решаване на част от проблемите на най-онеправданите групи.


Защото натам го насочват управляващите


Законът за социалните услуги, който е начало на реформа в социалния сектор, е отложен с 6 месеца, защото Светият синод и няколко протестиращи организации на родители смятат, че идеята му е да отнема децата от биологичните им семейства. Социалното министерство ще използва отсрочката, за да се намали напрежението, да се организират дискусии и да бъдат успокоени протестиращите родители. Отлагането на закона обаче е сигнал за точно обратното – държавата в лицето на правителството на Бойко Борисов и парламентарното мнозинство на ГЕРБ и т.нар. патриоти нямат никакво намерение да решат проблема. Напротив – те искат да го експлоатират максимално и да го отлагат, а не да го приключат. Защото измислен проблем като непредвиждано отнемане на деца е идеален за отвличане на вниманието от далеч по-реални и съществени неща, като например кой е новият главен прокурор, зависим ли е или не и от кого.


Само това – и традиционната некадърност на управляващите по всякакви нива, може да обясни, меко казано, странните реакции на кабинета и лично на Борисов. Когато започнаха протестите срещу Стратегията за детето – главният заподозрян нормативен документ за износ на деца към Новрегия, не просто никой от управляващите не излезе да успокои страховете на родителите, напротив – Бойко Борисов нареди стратегията да бъде оттеглена, а на тогавашния социален министър Бисер Петков – да обяснява сутрин, обед и вечер,


че е оттеглена, а не че не предвижда да се отнемат деца


по съкратена процедура. Така дори и по-трезво мислещите остават с впечатлението, че проблем в стратегията действително има и тя може би наистина има пъклен замисъл. Протестите продължиха с нова сила – този път родителите откриха изпълнение на стратегията в промени в други закони, включително и в многострадалния Закон за социалните услуги. Той е приет още през февуари тази година, за да влезе в сила 11 месеца по-късно. 11 месеца, в които – стига да искаха – управляващите можеха поне 200 пъти да обяснят по подходящ начин какво предвижда и какво не законът. Да обяснят защо биха се вслушали в настояването на 56 неправителствени организации с дълъг опит в сферата на социалните услуги закон да има, а не в протестите на няколко родителски сдружения. Да уверят, че в закона се разписват мерки за подкрепа на децата в семействата, а не за отнемане. Но вместо това ГЕРБ и Борисов кротичко изчакаха последните дни на 2019 г., за да отложат закона с нови 6 месеца, в които да... обясняват.


Единственото, което ще се случи в тези 6 месеца ще е, че никой няма да обясни нищо, най-много гущерът отново да откъсне опашката си и да падне още някоя министерска глава за радост на публиката. После ще има нови 6 месеца. А на нуждаещите се от социални услуги държавата ще продължи да осигурява единствено миша отрова.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  На вниманието на автора:
  Не сме срещу социалните услуги, а срещу прилагането им, от страна на неправителствени организации.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Авторката - грозно е да ползвате един трагичен случай и смъртта на едно дете за политически манипулации и внушения.
  И да ви кажа, че за мишата отрова има антидот - витамин К.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Много добър текст!
  Да си оправим САМИ институциите и държавата и да престанем да се влудяваме/поне по-неустойчивата част от обществото ни/ от кремълската пропаганда е най-разумното, което можем да направим!!!!!

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Това е КОНГЕНИАЛНО и напълно възможно ! А и мишата отрова не е скъпа като"НОВИЧОК ,въпреки , че сигурно се произвежда на "Лубянка"!

 5. 5 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 588 Любопитно

  На вниманието на автора:Не сме срещу социалните услуги, а срещу прилагането им, от страна на неправителствени организации.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Изведнъж ми стана любопитно - има ли някъде в закона директива, която да указва, че социалните услуги трябва да се прилагат от НПО-та? Дали ще може да ми я посочите?

  Докато чакам да ми отговорите, ще се оглеждам внимателно да не дойдат норвежците!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Държавата убива с некадърност, бездействие и безхаберност.
  Винаги ще помня разказа на бабата за последните думи на момченцето преди да засли за последно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Очаквайте в следващите 6 месеца всеки ден статии с редове от сълзи, сополи и откровени манипулации по темата. :-)

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  На вниманието на автора:Не сме срещу социалните услуги, а срещу прилагането им, от страна на неправителствени организации.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Баце държавата нЕма капацитет да осигури някакви социални услуги. Ако беше стигнал до ползване на такива щеше да знаеш. Ама ти не си и затова си против.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Изведнъж ми стана любопитно - има ли някъде в закона директива, която да указва, че социалните услуги трябва да се прилагат от НПО-та? Дали ще може да ми я посочите?
  —цитат от коментар 5 на sow29372525


  Не пише, че ТРЯБВА да се прилагат от НПО, а че МОЖЕ да се прилагат от НПО.
  ===============================================

  Частни доставчици на социални услуги
  Чл. 30. Частни доставчици на социални услуги могат да са:
  1. български физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица;
  2. физически лица, извършващи търговска дейност, и юридически лица, регистрирани по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Баце държавата нЕма капацитет да осигури някакви социални услуги. Ако беше стигнал до ползване на такива щеше да знаеш. Ама ти не си и затова си против.
  —цитат от коментар 9 на Nick F


  И с какво едно НПО е за предпочитане пред държавата?

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nick F":

  А НПО-тата имат, ама искат финансиране от държавата... не ти ли намирисва идеята ИМ?

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Тази отрова за гризачи норвежците са я зазидали в стената, за да се представят като спасители, когато пристигнат вагоните за Осло

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А що са социални УСЛУГИ?
  Защо не са социални грижи?

  Да не би защото услугите се плащат "по-така"?
  А защо не променят данъчната политика, за да може храните от веригите да не се изхвърлят, а да се даряват... ето един пример за ГРИЖА...не за УСЛУГА...

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nick F":

  Пич, Държавата може всичко!! Може да полага социални грижи, пари има, хора също... но някои чиновници имат изгода парите за това да отидат в НПО-шки, които да ПРОДАВАТ социалните услуги!!! Целта е да си посредник, да препродаваш, да седиш на ручейчето и да гребеш колкото можеш!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Идеята социалните услуги да се вкарат под патронажа на НПО, защото социалните държавни служби не си вършели работата както трябва, е опит за създаване на мощна бизнес ниша, подобно в други страни. Ще има семейни консултации и подобни процедури за "проблемни деца и семейства" , за които някой ще плаща. И това ще бъдат или засегнатите семейства, или българските данъкоплатци. Ще се повтори модела в здравеопазването, където парите от здравната вноска/данък на българските граждани ще се източват и по линия на държавните лекари и болници , и по линия на частните болници и лекарите там. Просто бизнес, нищо друго. И за да е успешен този бизнес, ще има нови "социални пътеки", по коио ще се цоца здраво.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#15] от "Велков":

  Хм.
  Защото е стандартно когато наближи крайният срок за годност, продуктите да се изваждат от мрежите за продажби на дребно.
  Да ама...
  Слагат се нови етикети със дата на производство и ... докато издържи.
  Та все пак и управителите на големите вериги са хора, ако вземат да отровят някого, може и да отговарят за действията си.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен съм аз и голем капут":

  Добре казано и най-вече вярно...

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Molossian":

  Не, не....не ме разбра...
  не даряват... заради ДДС..

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Гневно

  Би трябвало много, ама много да се срамувате от това заглавие!!

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  А иначе вече става нахално от страна на Дневник да пускат по няколко статии на ден по темата за Закона за социалните услуги.
  Вероятно така считат че ще променят мнението на хората, които са го чели.
  Ама не.
  След почитането му, особено ако се направи внимателно, започва да му става ясно че този закон е създаден предимно за да трансферира средства от Държавния бюджет към "доставчици на социални услуги"...
  Което отваря широк шлюз за наливане на пари към нечии джобове.
  Между другото в Закона не е описан контролен механизъм, който да дава възможност за отчетност на средствата, предоставени от фиска към "доставчиците".
  Поне аз не видях.
  С други думи очертава се сериозна възможност, пародията наречена Здравна система да се повтори със страшна сила.
  И в крайна сметка единствените печеливши ще бъдат бенефициентите на тези плащания.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Така и не се разбра как е попаднала в стената отровата, уморила детето, както и кой е виновен за това (да кажем "непредумишлено") убийство ( който със сигурност не е "Тиквата" или "Системата). И ще получи ли убиеца полагащото се по закон ?!

 24. 24 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#5] от "sow29372525":

  Изведнъж ми стана любопитно - има ли някъде в закона директива, която да указва, че социалните услуги трябва да се прилагат от НПО-та? Дали ще може да ми я посочите?
  Докато чакам да ми отговорите, ще се оглеждам внимателно да не дойдат норвежците!
  ===================================================================
  Да, има. На поне 7-8 места в ЗСУ; написано е ясно и категориччно:

  https://clinica.bg/10206-NS-da-otmeni-noviq-Zakon-za-socialni-uslugi

  Ето например едно от тези 7-8 места:
  '"...... заплащането на социалните услуги при предоставянето им от частните доставчици и в случаи, при които социалните услуги са задължителни.(чл. 88, ал. 2, чл. 102, ал. 1,чл. 103 и чл. 104 от ЗСУ)........."

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велков":

  Е какъв е проблема с ДДС-то?
  Виж чл. 6, ал. 3 (т. 2) ЗДДС.
  Освен това търговецът вече е теглил ДДС при покупката на стоки, така че след това той просто го връща на държавата.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Заглавие "достойно" за Блиц...
  Анке, нИдялко ще те вземе, идеална си за жълтурести новини...
  Ех, Думник, Думник...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Тоя гейзер с жълтата шапка на снимката, и той ли се готви да предлага социални услуги?!?

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#23] от "balgariez":

  Трябва да се докаже убийство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очаквано. Без социални услуги обществото е като в каменната ера - всеки за себе си. Няма общество, децата умират, слабите умират, възрастните умират, инвалидите страдат и прочие. Дивия запад - 2.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мелхиор":

  Мхм!Пък сал еднк НПО-та може да продават социални услуги,нали!?

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":

  Доживях да ти пиша +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Протестиращите са промити мозъци, и да прочетат за случая няма дори да се трогнат. Просто промитите мозъци не бива да се вземат под внимание. По добре да не им обръщаме внимание отколкото дечица да умират.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Фактите са такива за 30 години либерастия до шия, много от фертилните майки не са способни себе си да забришат, камо ли 5 деца да гледат! При това положение не се знае кое е добро и кое не каквото и да се прави , държаваиците в лицето на послушниците либертоноци вече е нанесла много необратими щети на семействата, дали децата ще живеят при мизерните си родители в мизерни сиропиталища или при ЛХБТ осиновители наистина вече не се знае кое ще е по-малкото зло за тях.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#27] от "moreee":

  Тоя гейзер с жълтата шапка на снимката, и той ли се готви да предлага социални услуги?!?
  —цитат от коментар 27 на moreee

  Както гледам , от бърсането на повръщаното от насмуканите алкаши в копторчето ти на морето , окончателно ти се е повредила представата за нещата.
  Това е протест срещу социалните услуги /и закона, съответно/ , а този с ъс жълтата ушанка и шал на /признавам на мога да разпозная на кой отбор е дрогиран фен/ е платен от пасоля ви участник в протести. Може да е интимен приятел на путинския моторист от "нощните вълци" със забежки към собствения джендър.


 35. 35 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Решете го вие. Излезте на протест цялото ОФ или поне ДБ пред парламента с искане за приемане на закона. Като изкарате 40-50 000 души пред парламента и ще клекнат и ще приемат закона. Ама не е интересен. Друго е да си избираш главния прокурор. Този закон и да го приемат и да не го приемат на Прокопи запора няма да махнат и делото няма да прекратят, а ако прокуратурата е наша може и да стане.

 36. 36 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#13] от "Велков":

  Другия вариант е да искат заплащане от теб. А ти да си търсиш парите от държавата. Или да се запишеш в списъка в АСП и да чакаш да те огрее "държавата".

 37. 37 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":
  Глупости на търкалета. СоциализЪма все още живее в главата ви.

 38. 38 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":
  Глупости на търкалета. СоциализЪма все още живее в главата ви.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  Интересно какво ще се получи, ако мишата отрова се увие в един грант и грантоеда мине и го надуши?

 40. 40 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мелхиор":Мхм!Пък сал еднк НПО-та може да продават социални услуги,нали!?
  —цитат от коментар 30 на yanne


  Да съм казал някъде НПО??? Държава няма ли? Институции няма ли, благородни хора няма ли? Ако няма, ако майка ми умира заради липса на грижи от неспособните институции, и на НПО, и на НЛО, и на китайците ще съм съгласен на помощ.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Точно тези на снимката наистина нямат нужда от социални услуги.

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  "Да обяснят защо биха се вслушали в настояването на 56 неправителствени организации с дълъг опит в сферата на социалните услуги закон да има, а не в протестите на няколко родителски сдружения"

  Изречението въвежда количествен показаткел - масовост.
  В родителските организации членуват над 200 000 души. На протестите из цялата страна излизат хиляди.
  В тия 56 НПО-та я има 1000 души, но по-скоро няма и толкова. Но всички те чакат новата хранилка от държавата. Имат материален интерес демек.

 43. 43 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Това нещо със намачканото плакстчена снимката

  Here for the LOLS
 44. 44 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  изглежда има половин грам мозък

  Here for the LOLS
 45. 45 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  Защо ви е изтривалката, когато има медии?

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  НПО може да извършват социални услуги, на без никакви права и инициативи, и само със собствени средства! Всичко различно от това е предобиване на незаконна власт и печелбарство!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  На вниманието на автора:Не сме срещу социалните услуги, а срещу прилагането им, от страна на неправителствени организации.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Той и Сталин не е бил срещу зърнопроизводството, а само срещу колаците, в резултат на което милиони измират от глад.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 48. 48 Профил на Красимира Обретенова
  Красимира Обретенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":
  А вие кой по-точно искате да ви предоставя социалните услуги, полицията може би? Светия синод?РОД? БРОД? Шейтанов? Кой? В целия нормален свят дейностите по политиките на държавата в областта на социалните услуги се извършват от НПО , вкл. на църковните общности. Ако членовете на НПО се назначат към "държавата", по Ок ли ще бъде да се предоставят услугите? 100 000 служители на служба по социални услуги, и какво?

 49. 49 Профил на Красимира Обретенова
  Красимира Обретенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz2":

  И тия собствени средства от къде по-точно трябва да дойдат? Да паднат от небето може би?

 50. 50 Профил на Красимира Обретенова
  Красимира Обретенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Jesuit":

  А всъщност точно тия 56 организации вършат социални услуги, с нечовешки усилия спасяват хора, докато 200 000 се шматкат да протестират без да знаят за какво.

 51. 51 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Статията абсолютно точно показва пораженията който нанасят терористите сектанти като мракобеса Шейтанов,псевдо патрЕоти и другите подобни взимайки цялото общество за заложник в опит за налагане на мрагобесието си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK