Бюджетът за здравеопазване е малък и грешен

Публичните средства за уж приоритетното здравеопазване са под 4.5% от БВП и над 57% от тях (повече от 2.7 млрд.) ще бъдат изхарчени от болниците

© Надежда Чипева, Капитал

Публичните средства за уж приоритетното здравеопазване са под 4.5% от БВП и над 57% от тях (повече от 2.7 млрд.) ще бъдат изхарчени от болницитеТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


Помните ли онзи доклад отпреди месец, в който Европейската комисия (ЕК) описа състоянието на здравните системи на страните членки? Най-показателният извод в него беше, че България е държавата с най-ниска средна продължителност на живота сред 28-те.


Положението е такова, откак започнахме да се съизмерваме с останалите в Европейския съюз (през 2007 г.), и макар цифрите да са с една идея по-благосклонни към днешна дата, все още сме на опашката по преживяемост от сърдечно-съдови и онкологични заболявания и в челото по детска смъртност.
Замислих се над тези данни през изминалите седмици, докато – както всеки декември – бушуваха публичните разправии около бюджета за здравеопазване за следващата година и условията за работа на здравната система, които ще бъдат записани в новия Национален рамков договор.


Един и същи затворен кръг


Тези шумни спорове се връщат като дежавю всяка година преди Коледа и по правило завършват по един и същи начин вече две десетилетия.


За този период публичните средства, които се отделят за здравеопазване са се увеличили като абсолютна сума, но практически не са помръднали осезаемо като процент от брутния вътрешен продукт – движат се стабилно между 4 и 4.5%. Заедно с парите, които вадим директно от джоба си за здраве, годишните разходи за здравеопазване достигат 8.1% от БВП през 2017 г. – тоест близо половината от разходите на българите при заболяване не се покриват от здравната им осигуровка, по който показател сме първенци в Европа. Другите значими проблеми на системата, отбелязани в европейския доклад, са слабата доболнична помощ, огромният брой хоспитализации, намаляващият брой и увеличаващата се възраст на специалистите, дълбоките неравенства в достъпа до здравна помощ.


Както често се случва у нас обаче, европейският аналитичен документ ни казва нещо, което отдавна знаем.


Още през 2013 г., при изготвянето на Националната здравна стратегия за периода от 2014 до 2020 г., Министерството на здравеопазването констатира, че "Основните предизвикателства са свързани с прогресивно влошаващите се показатели за здравно-демографското състояние на населението, нарастването на здравните неравенства и невъзможността на националната здравна система да отговори по адекватен начин на потребностите от достъпни и качествени здравни услуги". Документът набелязва мерки за справяне с тези предизвикателства, сред които и "преориентиране на здравната политика от справяне с последиците за здравето към повлияване на факторите, които ги причиняват".


За да е още по-ясно, стратегията акцентира на това, че финансирането е "неадекватно", защото благоприятства "интензивните лечебни услуги и високотехнологичната диагностика за сметка на основната медицинска помощ, профилактика на заболяванията, насърчаване на здравето, рехабилитация и социални грижи". Същият документ критично отбелязва, че в страната има излишно много болнични легла за активно лечение. И посочва, че причината е в лошия баланс на здравния бюджет. Проучване на Световната банка показва, че към онзи момент над 50% от всички публични здравни разходи отиват за финансиране на болниците, което е с 20% повече, отколкото в други изследвани европейски страни.


Има ли изход


Мога дълго да продължа така. Почти всички тревожни констатации в публикувания преди месец доклад на Европейската комисия за състоянието на здравните системи в съюза (и в частност – българската) са добре известни на българските власти от поне шест години, причините за тях са установени, а мерките за преодоляването им – набелязани.


Изискват се усилия в много посоки, като се започне от образованието и продължаващата квалификация на медицинските специалисти, премине се през мерки за подобряване на достъпа на хората, изолирани от здравна помощ по социални или географски причини, и се стигне до решаването на индивидуалните проблеми на всяка една специфична група специалисти и пациенти. Анализът в стратегията обаче ясно сочи, че ако не се промени подходът при планирането на здравния бюджет и не се вложат усилия в реформиране на методите на финансиране на системата, всички останали нейни недостатъци няма да бъдат преодолени.


На този фон в края на 2019 г. Народното събрание гласува бюджет за здравеопазване за 2020 г. в размер на 4.7 млрд. лева, разпределен по следния начин:


– 179.8 млн. за дентална помощ;


– 1.24 млрд. лв. за лекарства, медицински изделия и диетични храни, от които 466.6 млн. лв. са за продукти, които се прилагат в болница, но не влизат в цената на клиничните пътеки;


– 244 млн. лв. за първична извънболнична помощ;


– 264.7 млн. лв. за специализирана извънболнична помощ, включително диспансерно наблюдение на хронично болните;


– 94.3 млн. лв. за медико-диагностични дейности;


– 2.247 млрд. лв. за болнична помощ.


Грубата сметка показва, че шест години след като диагнозата "малък и грешно балансиран бюджет" е поставена на системата на здравеопазването ни, балансът изглежда все същият: публичните средства за уж приоритетното здравеопазване са под 4.5% от БВП, и над 57% от тях (повече от 2.7 млрд.) ще бъдат изхарчени от болниците.


Междувременно различни групи пациенти и работещи в системата периодично протестират с настояване за решаване на натрупаните и нарастващи с годините проблеми в тяхната тясна сфера на интерес. Остава обаче отворен въпросът как точно се очаква системата да се промени към добро за когото и да било, докато пътят на паричните потоци остава стабилно непроменен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  По дефиниция всеки бюджет е малък и грешен. :)

  Искащия няма лимити - и иска още и още. Затова който дава трябва да сложи лимити.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Защото си слага погрешни цели и се краде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  Добре, Цекулова, парите са малко, а нещо за "пробитата кошница", наречена НЗОК, от която изтичат нашите данъци, за "течовете" в болниците, за които подробно споменаха медицинските сестри?! Защо не направите едно журналистическо разследване в някоя произволно избрана от Вас частна клиника/болница?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Теka e,щом го казва Цекулова!
  Тая дръжава нема са опраи,докат не започне да управлява ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Много нагла и манипулативна теза. Тя гледа процента от БВП и иска тоя процент да се вдигнел. А пропуска , че тези 4,5% от БВП се вдигат номинално всяка година със стотици милиони. Нали консумативите, лекарствата и цените на бинтове, вода и т.н. би следвало да са почти еднакви. Това е мнооого манипулативно нещо. Дамата не отчита още едно нещо- намаляването на населението всяка година с по един среден град хора. Значи и там се получава едно увеличение на здравния бюджет.
  Доклада констатирал , че са безбожно много влизанията в болница. Еми това не са реални влизания в болница. Това са , първо записани данни за хора , а не винаги реално постъпили. Второ- част от това са напълно неверни данни- имаме познат, който констатира, че са му взели данните и явно на друго лице са правили изследвания.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  ".....Положението е такова, откак започнахме да се съизмерваме с останалите в Европейския съюз (през 2007 г.)...."
  ..................
  Каква беше средната продължителност преди 2007 г.?

 7. 7 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "над 50% от всички публични здравни разходи отиват за финансиране на болниците"
  мисля, че по-правилното е:
  "над 50% от всички публични здравни разходи ПОТЪВАТ за финансиране на болниците"
  по скромни мои наблюдения половината от тези пари потъват за:
  - не извършени процедури
  - за лекувани пациенти само на книга без дори и да знаят
  - надписване на всичко възможно - дни престой, консумативи, интервенции

  А това са стотици милиони годишно, които просто не отиват по предназначение, но авторката тактично ги е пропуснала.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Много маймуни станаха на клона и той ще се счупи. Бюджета трябва да е към държавните и общински болници - заплати, лечение, профилактика, спешна помощ, модерна техника. И да не са търговски дружества. Всички частни болници да лекуват срещу заплащане и да не взимат пари от НЗОК по клинични пътеки.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  Добре, Цекулова, парите са малко, а нещо за "пробитата кошница", наречена НЗОК, от която изтичат нашите данъци, за "течовете" в болниците, за които подробно споменаха медицинските сестри?! Защо не направите едно журналистическо разследване в някоя произволно избрана от Вас частна клиника/болница?!
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Защо ли си мисля, че една държава трябва да има органи, които да разследват претъпления като източване на НЗОК?! Следствие, прокуратура къде са? Съдът е лош, а? ОК. Но има ли поне едно разследване от Цацаров (е богатство), Гешев (е радост)?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Любопитно

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  "Доклада констатирал , че са безбожно много влизанията в болница. Еми това не са реални влизания в болница. Това са , първо записани данни за хора , а не винаги реално постъпили. Второ- част от това са напълно неверни данни- имаме познат, който констатира, че са му взели данните и явно на друго лице са правили изследвания."

  Не е ли време да се разследват подобни случаи?

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Обезумял от зъбобол млад англичанин се самоуби, чакал на опашка за вадене на зъб от януари 2019 Британецът приемал обезболяващи всеки ден и то в големи количества, а вечер изпивал и чаша уиски, за да може да заспи Саутхемптън, Великобритания 22 Окт. 2019, 21:45 7555 прочита 44 коментара 1 от 1 Жител на британския град Саутхемптън се самоуби, след като не можа да дочака реда си при зъболекаря, който да му извади мъдреца. За това съобщава The Mirror. 38-годишният Антъни Хоскинс страдал от зъбобол поне още от януари 2019 година. Той бил в списъка на чакащите ред при зъболекаря, но просто не могъл да издържи накрая. Британецът приемал обезболяващи всеки ден и то в големи количества, а вечер изпивал и чаша уиски, за да може да заспи. Майката на Хоскинс опитала да помогне на сина си и пестяла пари за частен зъболекар. Тя трябвало да събере 1500 лири. Когато през март синът й казал, че се е натърпял на тази непоносима болка и не издържа повече, тя имала едва 900 лири и го помолила да почака още няколко седмици. Странното е, че самият Хоскинс нямал проблеми с парите - самият той работел в агенция за подбор на персонала и винаги плащал навреме наема си. През пролетта майката се свързала с полицията и казала, че вече няколко дни не може да се свърже със сина си. На 3 април полицаите намерили тялото му в неговия апартамент. Там открили и банкова сметка, от която ставало ясно, че Хоскинс е в преразход с 3 хиляди лири. Майката на мъжа разказва, че погребението струвало толкова, колкото би излязло и посещението при частен зъболекар

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/dokde-se-dokarakha-obezumyal-ot-zbobol-mlad-anglichanin-se-samoubi-chakal-na-opashka-za-vadene-na-zb-ot-yanuari-2019_news704586.html
  Не е "партенка " , а ежедневие в отличната и осигурена с много пари на базата на "високи " здравни вноски СИСТЕМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ! Не е лошо да ценим и малкото , което имаме .

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  Много се краде (и то безнаказано) от НЗОК, но пък от 2007 насам здравеопазването е на съвсем друго ниво! Много по-високо ниво! Здравни те услуги в България са много, много по-достъпни в сравнение със САЩ, например (там системата е на друга, според някои по-справедлива основа).

 13. 13 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Обезумял от зъбобол млад англичанин се самоуби, чакал на опашка за вадене на зъб от януари 2019 Британецът приемал обезболяващи всеки ден и то в големи количества, а вечер изпивал и чаша уиски, за да може да заспи Саутхемптън, Великобритания 22 Окт. 2019, 21:45 7555 прочита 44 коментара 1 от 1 Жител на британския град Саутхемптън се самоуби, след като не можа да дочака реда си при зъболекаря, който да му извади мъдреца. За това съобщава The Mirror. 38-годишният Антъни Хоскинс страдал от зъбобол поне още от януари 2019 година. Той бил в списъка на чакащите ред при зъболекаря, но просто не могъл да издържи накрая. Британецът приемал обезболяващи всеки ден и то в големи количества, а вечер изпивал и чаша уиски, за да може да заспи. Майката на Хоскинс опитала да помогне на сина си и пестяла пари за частен зъболекар. Тя трябвало да събере 1500 лири. Когато през март синът й казал, че се е натърпял на тази непоносима болка и не издържа повече, тя имала едва 900 лири и го помолила да почака още няколко седмици. Странното е, че самият Хоскинс нямал проблеми с парите - самият той работел в агенция за подбор на персонала и винаги плащал навреме наема си. През пролетта майката се свързала с полицията и казала, че вече няколко дни не може да се свърже със сина си. На 3 април полицаите намерили тялото му в неговия апартамент. Там открили и банкова сметка, от която ставало ясно, че Хоскинс е в преразход с 3 хиляди лири. Майката на мъжа разказва, че погребението струвало толкова, колкото би излязло и посещението при частен зъболекарПрочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/dokde-se-dokarakha-obezumyal-ot-zbobol-mlad-anglichanin-se-samoubi-chakal-na-opashka-za-vadene-na-zb-ot-yanuari-2019_news704586.html Не е "партенка " , а ежедневие в отличната и осигурена с много пари на базата на "високи " здравни вноски СИСТЕМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ! Не е лошо да ценим и малкото , което имаме .
  —цитат от коментар 11 на doroteus


  Самолетен билет до София - 10 лири. Вадене на зъб при произволен зъболекар, на момента като спешен случай - 30 лири, айде 50 лири макс. Коври, пиене - 100 лири.

 14. 14 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Добре е автора да направи просто проучване какъв е дохода на който се правят здравните осигуровки у нас. Примерно на какъв доход се осигуряват хората от свободните професии и какъв е дохода им по данъчна декларация. И не само те. Второ би било добре автора на открие даже и с помощта на лупа поне една държава в ЕС, в която има само една здравна каса и тя да е държавна. Всички останали разсъждения са за след това.
  Проучете как са решени тази два въпроса в Холандия и Германия и ги сравнете с България. Намерете поне едно нещо общо. Ще ви подскажа-общото е че няма нищо общо. А здравеопазването в тези две държави е в 10-те най добри според СЗО.
  Върху това как са решени тези два въпроса, стои всичко останало.
  Приятна работа

  Мирослав Владимиров
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Запазва се ситуацията с 50% за болниците, защото точно те, съотнесени към населението са в пъти повече от разпределението за Европа, при това става дума за страни като Германия, Австрия и подобни.
  Изхода е един - закриване на най-калпавите между държавни/общински болници и отбиване от "цицката" на НЗОК на доста от частните.
  Но понеже за затваряне на държавни и собено за общински болници електората ще се разсърди, а изборите не чакат. подобно нещо не се случва. Спомнете си една от малкото затворени такива, общинската в Доспат, какво беше и как акушерката на Моника намери като министър, че първа е да я възстанови, барабар с разходите, разбира се.
  Частните пък имат железно лоби и се оказва, че не само че не намаляват, но продължават да се строят нови и да се сключват договори с касата.
  Та за да се оправи баланса, за който става дума в европейските препоръки се иска политическа воля, нещо крайно дефицитно у нас.

 16. 16 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Много маймуни станаха на клона и той ще се счупи. Бюджета трябва да е към държавните и общински болници - заплати, лечение, профилактика, спешна помощ, модерна техника. И да не са търговски дружества. Всички частни болници да лекуват срещу заплащане и да не взимат пари от НЗОК по клинични пътеки.
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Такова разделение не може да поработи ако не е съчетано със забрана за работа на повече от едно място за лекарите. Понеже и сега е масова практика пациентите да се "пренасочват" от държавната към частна практика.

  Но да речем, че стане чудо и се въведе такава забрана.

  Тогава държавните болници ще остана моментално без лекари.

  Което ни води до фунаменталния проблем, че в здравеопазването, ако целта е то да обслужва обществения интерес а не да пълни джобовете на една малка група хора за сметка на здраветно на всички останали, място за частни болници и практики изначално няма.

 17. 17 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Теka e,щом го казва Цекулова!Тая дръжава нема са опраи,докат не започне да управлява ДеБъ!
  —цитат от коментар 4 на Платон Фъшкиев


  Това вица на седмицата ли е? Аз доколкото си спомням ДСБ /дясната част на ДБ/ не само беше в управлението ами и министъра на здравеопазването беше от тяхната партия, е оправи здравната система сега е подсъдим. Разбирам, че се майтапиш, но са ти нтракали доста минуси дали заради майтапа или от ужас, че ДБ може да управлява не се разбира.

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#13:"bobyb"][/quote]

  Прав си ! И аз се питах същото ! Но ПРОПАГАНДАТА е голяма сила ! Вероятно във Великото кралство - ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , смятат , че сме още "човекоядска " държава /въпреки "глобализацията / и ако вадим зъби го правим с ПРАВИ КЛЕЩИ или КЛЕЩИ - ЧОВКА !

 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И преди, и след матрялчето на милата афторчица, "Остава обаче отворен въпросът..." Факт, макар че тя "Мога дълго да продължа така". Браво - издържлива, баси. Реших да и помогна:
  Основният проблем на медицината, навсякъде по света, е липса на кадри за ПЕРИФЕРИЯТА!!! За началници и тесни специалисти, (супер платени) има наплив, за обратното - ХИЧ! Не с пари, не с лозунги, и дори не с рестрикции ще ги намерят. От баш най богатите страни, до БГ... Производството на ерзац заместители, без знания и умения, води до ситуация подобна на нашата. Изходът е бавна еволюция в съзнанието на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО към проблема, и съответни общи мерки към престиж, заплащане и ПРАВИЛА!!!

  roo
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  А здравеопазването е като Бермудския триъгълник. Там, колкото и пари да се налеят, докато не се реформира, ефект няма да има.

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  ,,Бюджетът за здравеопазване е малък и грешен,,

  ,, Има ли изход?,,

  Да има и той е. Частни болници и клиники вън от държавната здравна каса. Частниците да си правят частни здравни каси и от там да вземат пари. Така е навсякъде по белият свят. Държавната НЗОК се грижи за държавните (общински и други подобни) болници и клиники, които да обслужват бедният слой население

 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Винаги се възхищавам от Чугунни глави! Начи, вън частника от касата, остават само "държавни" болници,кавото и да вижда в това чугунът. Е, тогава ще видите "пръч на оранье", да е жив и здрав Торлака!!!

  roo
 23. 23 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 337 Весело

  Доста дълга и глупава статия ;)
  Бюджета не е малък изобщо, но лекарите много крадат, те и сестрите го казаха пред цяла България!

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#23] от "mop36557620":

  Така си е, крадат, на теб са свили мозъчето, да си нахранят рибките. Бегай да те "лекуват" сестри...

  roo
 25. 25 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Винаги се възхищавам от Чугунни глави! Начи, вън частника от касата, остават само "държавни" болници,кавото и да вижда в това чугунът. Е, тогава ще видите "пръч на оранье", да е жив и здрав Торлака!!!
  —цитат от коментар 22 на babyroo


  Чугуненоглаво мислене е да си въобразяваш, че можеш да дерибействаш колкото си искаш без това да ти се върне в един даден момент в бъдещето.

  Защото то неминуемо се връща рано или късно.

  Докторите, които считат, че е тяхно свещено право да изкарват стотици хиляди левове на година чрез рекет на пациентите и източване на здравната каса, не живеят в някаква паралелна вселена, те живеят в същата държава като всички останали българи.

  И също както на учителят, университетският преподавател, полицаят, държавният чиновник и пр. хора в нея, които не си изъплняват задълженията, а гледат да изкарат колкото се може по-голяма лична финансова облага от положението си, им се връща тъпкано всичко това, когато им се наложи да прибегнат до "услугите" на здравната система, така и лекарят също си получава каквото сам си е надробил всеки ден, дори и да не го осъзнава (например когато детето му израстне полуграмотно тъй като в образователната система действат на същите начала, на които той самият работи).

  Работещото общество се гради на взаимно доверие и изпълняване на задълженията.

  И принципът "всичко в името на максималната печалба, тук и сега" е несъвместим с него.

 26. 26 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "Georgi Marinov":

  Харесвам невежеството, най много харесвам идеологическото невежество. Правописът също има значение.
  Начи: "учителят, университетският преподавател, полицаят, държавният чиновник и пр. хора в нея, които не си изъплняват задълженията". Сички са ти душмани???
  Пропускаш само едно:
  Гадният доктор, лекар, си взима домочадието и отива където си иска - чакат го и му се молят... Същото скоро ще обхване и изброените от теб гадове... А ти комуне жалко, ще се конощисваш с ромското население до насита...

  roo
 27. 27 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#26] от "babyroo":

  Чакат го и му се молят друг път.

  Има силна негативна корелация между компетентността от една страна и корумираността и безочието от друга. Което е съвсем естествено -- когато в съзнанието ти се въртят само пари, в него не остава много място за такива неща като усъвършенстване на знанията и уменията ти (което в медицината трябва да се прави нон-стоп) или пък за съвестно и качествено изпълнение на медицинските ти задължения.

  В което се състои и огромна част от проблема -- сред тези, които бягат от страната, кадърните и некорумпираните са диспропорционално представени (и обратното сред тези, които остават).

  Разбира се, има огромна разлика меджду различните държави на запад. В САЩ докторите са абсолютно същите изнудвачи и престъпни търгаши както и у нас (което не е случайно, ние черпим светъл опит вече много години, а това там произтича директно от същия фундаментален проблем, че медицината е бизнес и нищо друго), докато в Европа това не е така. Но поне в САЩ безчинствата им са ограничени само до чисто финансовото рекетиране на хората (и то само по легални начини) от съвсем реалната възможност да бъдат осъдени ако проявят техническа медицинска небрежност.

  У нас събрахме най-лошото от всички възможни системи и дори и това ограничение го няма - имаме си и нелегален рекет, и легален рекет (т.нар "доплащане"), и същевременно държавата наличва купища пари директно в бездънни ями, които никога не стигат то пациентите, и за капак няма никакъв контрол върху дейността на медицинските лица на чисто техническо ниво.

 28. 28 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#27] от "Georgi Marinov":
  "Има силна негативна корелация между компетентността от една страна и корумираността и безочието от друга" Въйййй, тва експерт по медицина, право, психология??? Да не си бил на екскурзия в Чернобил? А че, требе да се усъвършенстваме само за да "поемем" твоя случай??? "което в медицината трябва да се прави нон-стоп".
  Правим го и ОЩЕ търпим кретени, като теб... Всичко има край. Ся вече ми досади, над професионалната търпимост, пиши, ругай, не чакай повече внимание...

  roo
 29. 29 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#28] от "babyroo":

  Кой е кретен и кой не е, всеки може сам да прецени. Аз поствам с истинското си име (съответно е лесно директно да се провери какво стои зад мнението ми) и заставам открито зад това, което имам да кажа.

 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#29] от "Georgi Marinov":

  'Днес по време на реч на кралица Елизабет Втора в парламента в Лондон, в която тя представи управленската програма на правителството на премиера Борис Джонсън. Според кабинета Великобритания спешно се нуждае от 6000 лични лекари и 50 000 медицински сестри, за да бъдат решени проблемите на британското здравеопазване'.
  Рубашки, валенки и ватници ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ ? Ха-ха-ха. Никой млад лекар и не само млади няма да останат в болшевишката ви кочина. Пък вие се борете по пролетарски с интелигенцията....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изхода е в НЗОК всеки да има отделна лична партида, а не всичко в общата каца и оттам в джоба на Чичо Доктор 5те стенда за 25 бона. Да видим като ти е лична партидата дали ще ги има тези безобразия.

 32. 32 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Тук се смесват два тясно свързани, но все пак отделни проблема.

  В системата има най-грубо и общо казано две групи лекари.

  Първата са тези, които са здраво стъпили във всички легални и нелегални схеми за доене и източване на здравната каса и директно на пациентите. Това са предимно по-опитни лекари, което е разбираемо, тъй като отнема време да се изградят тия връзки и структури.

  Втората група са тези, които било поради висок морал, било поради просто изключване от корупционните схеми, в които те иначе с готовност биха участвали, но не ги приемат, преживяват основно с официалните си доходи. Младите лекари, отново понеже отнема време човек да бъде покварен от системата и/или да навлезе и да се утвърди в схемите за сериозно печелене, са основно в тази категория.

  Лекарите, напускащи страната, са почти изцяло от втората група. Никой от първата не е тръгнал да напуска България, понеже това би означавало реално обедняване за повечето от тях, особено като се отчете, че животът у нас все още е около два пъти по-евтин (ако и скъпите коли да струват еднакво навсякъде). Всеки е чувал за български доктори с доходи буквално в пъти по-високи от средностатистически им западни колеги. В Щатите има и доктори-милиардери, но това. също както и у нас, е благодарение на най-гнусно издевателство над населението -- в последните 50-60 години там системата стана дори по-брутално нечовечна отколкото е била преди това. Както казах и по-горе, ние следваме светъл чужд пример, но у нас може да се стане само милионер поради по-малките мащаби.

  Ако на територията на България наистина имаше държава, щяха да се вземат мерки да се осигурят нормални цивилозовани условия за работа и да се повиши гарантираното заплащане на лекарите така че никой да не изпитва желание да бяга на Запад, като за сметка на това се пресекат всички възможности за свръхзабогатяване по престъпни (ако и често формално легални) методи.

  Което пък минава през справедливо прогресивно данъчно облагане. С безумие като сегашните 10% плосък данък и за физически лица, и за корпорации, плюс липса на облагане на вторите по един куп пера, и основно разчитане на ДДС, акцизи и пр. данъци върху потреблението, няма как да има нито здравеопазване, нито образование, нито каквото и да било друго на ниво. То и самата идея за здравната каса е фундаментално регресивна идея, защото реално е още един плосък данък, вместо държавата да плаща, както го правеше преди, от общите данъци. Но то това беше и една от мотивациите зад въвеждането и. Сега гледам, че се говори за предимаване от осигурителен към застрахователен модел (отново, ние явно сме решили да следваме светлия пример на доказано най-извратените и неработещи системи по света), което е дори още по-регресивно от системата на здравната каса. Понеже ако осигуровките са фиксиран процент от доходите, застраховките са фиксирана абсолютна сума на база риск, който е до първо приближение еднакъв за всички без значение от доходите им. Т.е. богатите ще плащат още по-малко от сега, а за тези на минимална работна заплата ще остане да се лекуват с билки, собственоръчно събирани по поляните, и пр. "алтернативни" методи.

 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Добре ще е да се информирате, преди да пишете. Краткият отговор на въпроса ви е: да, има!

 34. 34 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#32] от "Georgi Marinov"
  Многословието не е признак на много ум! Нямате ли други място за изява?


 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Това все едно в Дойче веле е писано.

 36. 36 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Точно така. Колкото и да реве Прокопи,прокуратурата е малкия проблем. Големият е, че съдът е лош и корумпиран от фармацевтичната мафия и мафията която точи НЗОК.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":Точно така. Колкото и да реве Прокопи,прокуратурата е малкия проблем. Големият е, че съдът е лош и корумпиран от фармацевтичната мафия и мафията която точи НЗОК.
  —цитат от коментар 36 на MORTAR


  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/12/21/4008884_hristo_biserov_osudi_prokuraturata_da_mu_plati_15_000/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK