2019 г. - Брекзит трябва да отрезви бюрократичния мотор на интеграцията

"Борис Джонсън при всичките циркове, опортюнистични салта, тарикатлъци печели неимоверна победа и ще довърши станалата необратима промяна. Без Великобритания ЕС много отслабва."

© Reuters

"Борис Джонсън при всичките циркове, опортюнистични салта, тарикатлъци печели неимоверна победа и ще довърши станалата необратима промяна. Без Великобритания ЕС много отслабва.""Дневник" се обърна към философи, политолози и социолози да оценят политическата 2019 г. и да направят прогнози за 2020 г. Днес пред читателите са отговорите на философа Стефан Попов с равносметка за тази година.


Демокрация днес, Промяна сега, Свобода на словото, Законите за всички - какво Ви говорят тези лозунги?


- Метафори за мощно гражданско и политическо движение имат смисъл, ако го има и него. Така изказани са малко като софийската мъгла.
С какво ще запомните тази година?


- С драмата около Брекзит и битката за отстраняване на Тръмп. Брекзит получи разрешение. След като е ясно от две-три години, че Великобритания ще напусне ЕС, по-добре това да стане по ясен и решителен начин, а не с постоянни увъртания и отлагания. Отстраняване на американски президент не е възможно, дори да мине през импийчмънт в Долната камара. След това в Сената, който действа като съд, трябва да осигури 2/3 мнозинство за отстраняване. Това няма как да стане. Но радикализацията е видна и САЩ не са същата страна. Без битката по импийчмънта можеше промяната на Америка да бъде подмината или приписана само на лични особености на Тръмп. Сега е по-ясно, че САЩ са друга страна, а промените са текли скрито поне от 11 септември.


Какво показаха изборите за европейски парламент и за местна власт?


- Още от същото, както се казва. ГЕРБ са си на власт и избирателят не бърза да ги сменя. БСП се държи като етническа партия с малцинствен електорат. Те ценят повече ритуалите си на Бузлуджа. Там пред летящата чиния празнуват слизането си от космоса и държавната власт им остава настрана. Слава Богу де.


Как оценявате изпълнителната власт?


- Сякаш с фотошоп са насложени едно върху друго правителства от няколко различни мандата. Има ляво, царско, азиатско, европейско, селско, градско, руско, ама и малко НАТО и така се точат като селска черга от накълцани парцалчета. Това изглежда доста ефективна формула. Ако разиграеш профилите на всичките си съседи, ти вече приличаш на самия квартал, не на един жител в него.


А външната политика?


- Винаги по Коледа се налага да казвам, че България няма собствена външна политика. Това обаче не е технически въпрос, не е въпрос на министерство, по-сложно е.


Сигнал за какво беше изборът на главен прокурор и на шеф на антикорупционната комисия?


- За вечното възвръщане към същото, както казва Ницше. Това е системен въпрос, не е еднократен сигнал.


Кое събитие или явление ще има най-важни последици?


- Никое в България, тук няма голямо събитие. Събития и тектонични процеси има в международната среда.


Кой беше скандалът на годината?


- В България кампанията по неутрализиране на медиите, особено БНТ, после атаките към БНР, закупуването на Нова ТВ и т. н. Но това не е отделен скандал, а скандално състояние на публичността изобщо.


Каква беше 2019 г. за Бойко Борисов? Промени ли се той? Как?


- Средата не просто търпи Бойко Борисов, тя някак си го желае такъв, какъвто е. Отстраняването на организационния лидер на ГЕРБ и последващи победи на изборите, които той сам си постигна показват, че г-н Борисов няма нужда от промяна.


Каква беше годината за президента Радев? Показа ли нещо ново и различно?


- Каквато ще бъде и следващата. Чудя се дали той ги различава и дали не бърка календара. Това по принцип е комична позиция в системата на властите. С директен вот се избира лице без власт, което след това не знае какво да прави с максималната си легитимност. И се разиграват бутафорни сцени, сякаш България си няма приличен куклен театър.


Коя беше личността в политиката, която бихте отличили, и защо?


- С известно омерзение ще кажа: Борис Джонсън. При всичките циркове, опортюнистични салта, прически като пресъхнала пшеница, тарикатлъци, суспендиране на парламент и какво ли не друго, той печели неимоверна победа и ще довърши започнала и станала вече необратима промяна. Без Великобритания ЕС много отслабва.


Но това развитие е продължение на онзи печален сюжет с неуместния конституционен договор, който бе гръмнат от френския и от холандския референдум през 2005 година. Тогава никой не обърна нужното внимание на провала на федералния балон. По-късно той се разгърна в националистически движения. Пак не му се обърна внимание по сериозен начин. Промяната се обозначава с думата "популизъм" – която собствено нищо не значи и не противоречи на демократичния процес – и с този етикет проблемът се депозира в архива. Имам предвид концептуално и стратегически, иначе всички политически анализатори вдигат врява до небесата.


Но над 15 години никой не се замисля сериозно какъв е дълбинният фактор зад проточената криза на ЕС. Изтъкват се условия, които са удобни, като икономическата криза, след това имигрантската криза. Те отминават. И настъпва по мое скромно мнение нещо, което трябва да отрезви бюрократичния мотор на интеграцията – Брекзит. Каквото и да се говори за Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от един съюз, в който тя изглежда по природа не принадлежи. Ако Великобритания трябваше днес, а не 1973 година, да решава дали да се присъедини към ЕС, не би го направила. Това е много лоша новина за цяла Европа. А сравненията с Тръмп са като мека дрога за политолозите, но са неоснователни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Излизането на Англия от ЕС е жесток удар за ЕС,защото се губи един огромен пазар.Но тук умнокрасивите специалисти ни убеждават,как "малобританците" щели да умират от глад.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  "...... И се разиграват бутафорни сцени, сякаш България си няма приличен куклен театър...."
  ........
  Радев доказа, че имаме куклен театър, но и че кукловодите са му в Кремъл.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Излизането на Англия от ЕС е жесток удар за ЕС,защото се губи един огромен пазар.Но тук умнокрасивите специалисти ни убеждават,как "малобританците" щели да умират от глад.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  По-скоро тъпогрозните спеиалисти ни убеждавате, че пазарът на ЕС е по-малък от английския!

 4. 4 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Излязоха ли? Или ще влизат вече обратно? Престанете да ни занимавате с късането на маргаритки на един страничен остров.

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  !?!?
  Разбира се,че пазарът на ЕС е по -голям!Но да си загубиш четвърт от пазара (по покупателна способност),не вервам да е добра идея.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  "...... И се разиграват бутафорни сцени, сякаш България си няма приличен куклен театър...."........Радев доказа, че имаме куклен театър, но и че кукловодите са му в Кремъл.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Айде, пак!Радев и Брекзит са си напрао симбиоза!Дай сега и Путин с дамаджана "Новичок" в ръка.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Излизането на UK от ЕС е с важни последици за цялостната геостратегическа картинка, не само за ЕС. Това тепърва ще стане ясно. Освен това англичаните никога не са били големи фенове на ЕС.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  "...над 15 години никой не се замисля сериозно какъв е дълбинният фактор зад проточената криза на ЕС....
  Без Великобритания ЕС много отслабва."

  И сега няма да се замислят.
  Ще се тръби за миграстия, педерастия, феминизъм, малцинства, права на държавата над децата (напр. отнемане, или/и "учене" от 4г.-възраст и т.н.), "законово" подриване на семейството (разводи, "самотни майки", аборти и т.п.), елиминиране на "националната държава" и др.
  След което вероятно една Италия ще ги екзитне, после и други, а и парите от държавните заеми неминуемо ще секнат един ден и "гръцкият сценарий" ще стане заразен.
  И тогава може и да почнем да се оправяме, а може би и тогаз не...

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  " Но над 15 години никой не се замисля сериозно какъв е дълбинният фактор зад проточената криза на ЕС. "

  Дълбнният фактор се нарича неомарксистка меркелистка политика !

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "- Метафори за мощно гражданско и политическо движение имат смисъл, ако го има и него. Така изказани са малко като софийската мъгла. ...
  И се разиграват бутафорни сцени, сякаш България си няма приличен куклен театър. ..."

  Ъхъм, от Цацата и Чайка вместо Велчев и Чайка, та чак до Петър Стоянов вместо Президент Стоянов...

  "Филип Димитров: Никой не посочва какво точно в конституцията пречи на реформаторските пориви"

  "2019 - гадина на хейта" - това не е мое, но и няма особено значение чие е.
  Със здраве.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  А дано, ама надали :)

  Бюрократите ще продължават да си мислят, че това е само временно. Че избора на Тръмп, Брекзит, "завоя към нелиберална демокрация" в Източна Европа (както му викат), възхода на "крайно десните популисти" в Западна Европа (както му викат) са просто малки препятствия към пълната победа на "либералната демокрация" (както му викат) и каквото и да значи. ;)

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Весело

  "- С известно омерзение ще кажа: Борис Джонсън. При всичките циркове, опортюнистични салта, прически като пресъхнала пшеница, тарикатлъци, суспендиране на парламент и какво ли не друго, той печели неимоверна победа и ще довърши започнала и станала вече необратима промяна. Без Великобритания ЕС много отслабва."

  А без ЕС Великобритания се разпада - Шотландия я напуска, Северна Ирландия е под въпрос ! Идва времето на окончателния разпад на британската империя ! Англичаните ще си останат само със скалите и мъглите ! Разбира се, и с чалмите, с които ги напълниха бившите им колонии !

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  Отличен и много свеж, образен анализ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Г-на Попов е бил 6 години шеф на Отровено общество, разбира ги нещата. Чудя се, защо вместо да вземат интервюта от служителите не попитат самият Дедо Шори? Няма смисъл да четем глупостите на тия лимонки, първоизточник на всичко казано от тях е Деди-милиардер.

 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук разпознават комунизма много по-ясно. Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да я наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“;
  Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.
  Комунистите са интернационалисти, а неолибералите глобалисти.
  Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.
  Комунистите бълнуват за безкласово общество, а новите либерали за безполово такова.
  Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите болшевики се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи.
  Най-големият враг и на двете утопии е християнството.
  Комунизмът и неолиберализмът изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната.
  За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики същите са крайнодесни.
  Комунистите възхваляват социално-икономическия прогрес на който са носители, а необолшевиките наричат себе си “прогресисти”.
  През комунизма имаше квоти за активни борци, а новите болшевики налагат квоти по пол и по етнос.
  За двете идеологии историята е омразна, защото там се намира истината, която може да разкрие тяхната заблуда.
  Историята се повтаря и това не го знаят само те.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 16. 16 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  "Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук разпознават комунизма много по-ясно"

  Приликите между комунистите и либерастите са поразителни. Същият блясък в очите, същите претенции, че само те са прави, заклеймяване на различно мислещите ....

 17. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Неолиберал = модерен/съвременен комунист/социалист/левичар. Но много от тях се имат за десни, което е странното...

 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  ++++++

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "г-н Борисов няма нужда от промяна."
  Естествено, че няма, добре му е в блатото. Но ние имаме, голяма нужда имаме от промяна , ако искаме да оцелее България.

 20. 20 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  Хей, няма комунисти и неолиберали. Това е едно и също.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Весело

  До коментар [#15] от "Мизийски":
  До коментар [#16] от "dax49623910":

  Голям смях пада, когато видиш как комунисти правят комунисти всики други, само не и себе си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Голям смях пада, когато видиш как комунисти правят комунисти всики други, само не и себе си!"

  Мизийски просто ти обясни защо в източна Европа няма да мръднете от 3-те %. Приликите между комунизма и либерастията са прекалено много и това не е случайно съвпадение.

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Измъкване от тресавището на глобализаторите и връщане на властта в ръцете на гласоподавателите. Това направиха Тръмп и Джонсън. Това се опитват да предотвратят прогреснацистите. Социалните инженери опитват да подменят волята на гласоподавателите за да продължат с експеримента. Ама, той се разпада, бе другари! Икономическият експеримент се разпада, а гласоподавателите във Великобритания си казаха мнението и за политическия експеримент.
  Всъщност, британците първи се обадиха в защита на гърците, когато се видя, че системата с еврото издиша. Обикновеният грък няма вина, че политиците му го натовариха с дългове. Лидерите на страните знаят повече и умеят да залъгват глесоподавателите.
  Брекзит е само началото на една предизвестена смърт. Брюксел не е това което е. Скоро и германецът ще се събуди и ще каже, че няма да плаща...или, че не може... И тогава еврото ще потъне. Баце и олигархията са хитри. Влизането в еврото е излизане от валутния борд. После Бацковите ще свият рамене и ще измрънкат, че началниците са провалили еврото. Ние ще се върнем към обезценен лев и историята ще започне отначало... пак с 45 години ручане на жабета.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Малобританците напуснаха масово и доброволно Разума и сега им предстои да страдат и да си платят.
  После ще клекнат пред портата на Брюксел!!!

 25. 25 Профил на Георги Гочев
  Георги Гочев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Отличен, лаконичен анализ. Особено в отговорите за изпълнителната власт и президента.

  Георги
 26. 26 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Англичаните ще страдат в краткосрочен план след излизането, но ако си изиграят картите правилно и умно, след време ще дръпнат напред. ЕС ще пострада по-леко в началото, но не виждам сериозно развитие в далечно бъдеще, ако политическият център не мръдне малко надясно. В момента леви политики са считани за център, което не е нормално.

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Факт: през 2005 г. ЕС представляваше 33% от БВП на света, далеч надвишавайки дела на САЩ. В момента (без Великобритания) ЕС ще представлява около 17,5% от БВП. САЩ в момента имат около 23%.

  Извод: разрастването на една империя/федерация не винаги е добра идея, когато в стремежа да е по-внушителна, включва в себе си както орел, така и рак и щука...

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  Всъщност статията си е ок,трябва само да се доуточнят някои неща ! Либертофилските евро-комундета упорито вменяват колко е хубаво в ЕС с около 0% процента растеж и въпреки масираната интеграция на ислямския десант , пак нищо не се случва!!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Весело

  Малобританците напуснаха масово и доброволно Разума и сега им предстои да страдат и да си платят.После ще клекнат пред портата на Брюксел!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  К'во рече?
  Говорите за Брюксел катo за най-окултното място в света на което всички се молят а всъщност брюкселските зелки са некомпетентни по редица въпроси което предизвика Великобритания да се оттегли от ЕС! Да не говорим ,че прословутата евробюрокрация необратимо ще предизвика и още няколко EXIТ-а , ще останат само Меркел и Макрон като вечни фараони на съюза!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Най-интересното предстои.Втори мандат на Тръмп,решителен и освободен от мисълта и грижата за следващ мандат.И ЕС без Великобритания.

 31. 31 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Платон Фъшкиев":

  Интересно защо във вашият коментар и този на авторът-философ не се отчитат и другите последствия от Брекзит- вероятното отделяне на Шотландия(базирайки се на популярността на Никола Стържан ,нейният( на ШНП) резултат на скорошните избори и решмостта й да останат в ЕС) както и на силните обединителни тенденции в Ирландия-един народ разделен на две от Уестминстър. Уелс също е силно недоволен от спирането на ЕС субсидиите им.

 32. 32 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Весело

  Изненадващо добър анализ! Това са реалностите, колкото и на либералите да не им харесва. След като махалото отиде твърде вляво, нормално е да се появи противодействие. Все пак трябва да има някакво политическо равновесие, а не само либералите да командват, както им се иска и да обясняват как обществото трябвало да бъде "възпитавано" като се започне от детските градини и училище. Е, знаем ги ния тези индоктринации, преживели сме ги.

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Весело

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук разпознават комунизма много по-ясно. Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да я наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“; Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред. Комунистите са интернационалисти, а неолибералите глобалисти. Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права. Комунистите бълнуват за безкласово общество, а новите либерали за безполово такова. Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите болшевики се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи. Най-големият враг и на двете утопии е християнството. Комунизмът и неолиберализмът изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната. За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики същите са крайнодесни. Комунистите възхваляват социално-икономическия прогрес на който са носители, а необолшевиките наричат себе си “прогресисти”. През комунизма имаше квоти за активни борци, а новите болшевики налагат квоти по пол и по етнос. За двете идеологии историята е омразна, защото там се намира истината, която може да разкрие тяхната заблуда.Историята се повтаря и това не го знаят само те.
  —цитат от коментар 15 на Мизийски


  @Мизийски, шапка ти свалям за този коментар! Направо ми оправи деня! Въпросното аФторче на блудкавия материал, който са ни снесли, може само куфарите да ти носи! За да не съм голословен, ето линк към този „философ“ - https://www.riskmonitor.bg/bg/team. Въпросният господин е изпълнителен директор на РискМонитор – НПО, учредено в края на 2006 г. от Институт "Отворено общество" – Ню Йорк и Институт "Отворено общество" – София и регистрирано като фондация в обществен интерес, чийто трима единствени партньори са (о, каква неизмерима изненада): Дневник, Капитал и Медиапул - https://www.riskmonitor.bg/bg/partner. Донорите също са много изненадващи и можете, при добро желание, да ги видите в целият им блясък тук: https://www.riskmonitor.bg/bg/donors.

  Дедо Шорко може само да се гордее с подобен последовател. Ама да се гордее, да се гордее, колко още да се гордее, като е на близо 90 лазарника. Синовете му хич и не си падат да се гордеят с разни такива като аФторчето, така че когато дедо Шорко се гътне (т. е. когато му е отредено от Този отгоре), те ще резнат парата за подобни организацийки като възрастен пиян ром меден кабел. А коментатори като @Мизийски не пишат за пари или за да слугуват някому, а просто за да споделят нещо, до което са стигнали като извод и да го подложат на проверката на обществото или поне най-малкото на други, които пишат тук. Така че се радвам на неговия коментар и се надявам, че ще пише по-често, за да си „сверяваме часовниците“, както се казва! Хубав уикенд!

 34. 34 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Странно как тези, които непрекъснато повтарят, че Радев няма предоставена власт (той наистина няма) неспирно висят под прозореца му и крякат с искане да извърши неща, които той няма власт да извърши (и наистина няма), понеже е избран от народа с пряк вот и е спечелил убедително, а те са загубили също толкова убедително в борбата за влизане в институцията, която реално е овластена да извърши това, което те искат.

 35. 35 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#5] от "Платон Фъшкиев":Интересно защо във вашият коментар и този на авторът-философ не се отчитат и другите последствия от Брекзит- вероятното отделяне на Шотландия(базирайки се на популярността на Никола Стържан ,нейният( на ШНП) резултат на скорошните избори и решмостта й да останат в ЕС) както и на силните обединителни тенденции в Ирландия-един народ разделен на две от Уестминстър. Уелс също е силно недоволен от спирането на ЕС субсидиите им.
  —цитат от коментар 31 на SOWhat


  Прочетох до думичката,вероятно.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 36. 36 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#28] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да, ЕС с 0% растеж - средно от Гърция и Германия - зеле с кюфтета. Това, че някой в ЕС има проблеми не значи, че ЕС има проблеми. ЕС е съюз на ценности, не социална служба!

 37. 37 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "- С известно омерзение ще кажа: Борис Джонсън. При всичките циркове, опортюнистични салта, прически като пресъхнала пшеница, тарикатлъци, суспендиране на парламент и какво ли не друго, той печели неимоверна победа и ще довърши започнала и станала вече необратима промяна. Без Великобритания ЕС много отслабва."А без ЕС Великобритания се разпада - Шотландия я напуска, Северна Ирландия е под въпрос ! Идва времето на окончателния разпад на британската империя ! Англичаните ще си останат само със скалите и мъглите ! Разбира се, и с чалмите, с които ги напълниха бившите им колонии !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  пропуснали сте в изумителните си прогнози и че земята ще бъде рай, а септември ще бъде май, защото за вярата ви бронебойни патрони няма открити

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 38. 38 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Първо ни убеждаваха, че няма да има Брекзит, после че е Великобритания ще се разпадне... Но никой не каза какво значи Брекзит за ЕС. Не като следствия, а като причини. Защо британците не само решиха да напуснат съюза, ами и подкрепата за Брекзит се увеличи? Според мен заради гадната и безкрайна пропаганда на ЕС, заради тоталната липса на свобода на словото (вижте как не се отразятават протесрите на жълтите жилетки или как хора влизат в затвора само защото мнението им е малко по-различно, наблягам на МАЛКО, от мейнстрийма), заради огромната бюрюкрация на Брюксел, заради тежкити и много скъпи социални политики, заради нежеланието на европейците да поскрепят наистина свободната търговия (сделката със САЩ) и най-вече заради тоталното унищожение на националния суверинитет. Ако държавите вземаха сами решения вместо да се подчиняват на неизбраната (а назначена) еврокомисия, би останал само проблема с външнотърговските сделки.
  Върху това трябва да мислим европвйците и най-вече тези, които искат да има изобщо някакъв съюз. Вместо това те отричат реалността. Обясняват, чв от този силно ценрализиран и социален ЕС всички са доволни и щастливи. А то се вижда, че изобщо не е така. Как иначе, кой нормален човек обича да го лъжат, както лъжеха хората тук, че няма да има Брекзит. Кой работещ човек с радост се разделя с половината и повече пари, които той е изкарал?!
  Ако хората харесваха тези неща СССР още щеше да съществува. Така че замислете се от какви промени се нуждае ЕС.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тоя дървен философ не отговори конкретно на нито един въпрос. Усуква се, гъна се, сука се. Общи мъгляви приказки. А темата е благодатна за анализ, който го може.

 41. 41 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  за комунярските приклякващи пред президенството е добре също да се допълни, че Борис Джонсън е супер фен и автор на книга за Чърчил, който, при всичките му грехове, има една интересна черта - не понася, отвращава се, презира и прозира комунизма в цялата му безчовечност и отвратителност... това може би че им отвори очите за истинската причина защо и Джонсън, и британците не харесват ЕС

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 42. 42 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#38] от "Sar":

  "унищожението на националния суверенитет" всъщност се харесва на европейците, понеже последният се свързва само с войни и проблеми. Ние (на Балканите) сме млади държави без този исторически опит (бивши Османски територии без значение) и затова сме кибритлии (Юговойните) с младежки националистичен плам в очите. Посланието на европейците е: Поучете се от нас без да минавате по нашия път.

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Не било то интеграция а колонизация. Щом и Дъртата империя не издържа и се измъкна, работата е ясна.

 44. 44 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Любопитно

  И като как икономически ще дръпне много напред?Щом и петьо косатката почна да ни убеждава колко напред са англичаните и колко уредени са,защо да ви вярвам?Ще почакаме,ще видим.

 45. 45 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#37] от "hhhuuunnnn":

  Ела да поживееш между непреклонните за независимост и оставане в ЕС Шотландци и после изливай злобата си ( като истински брекзитър) към ЕС и неизбежното напускане на Шотландия.
  Борис Джонсън може да е спечелил битката за Брекзит,но далеч не е спечелил войната за Независимост на Шотландия.
  Предстоят му едни дълги и смешни опити да задържа неудържимото,

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  Колега, отлично описание на неомарксизма и идейно близкия му болшевизъм!

  Както винаги сме казвали- вчерашните болшевики и отрочетата им много лесно се превърнаха не днешните неомарксисти!

 47. 47 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Врън-мрън, почнахме да огладняваме!!!

 48. 48 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Мизийски верно ги е подредил както си му е реда!!!

 49. 49 Профил на fmz49619992
  fmz49619992
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#42] от "iazdakaja":

  Аха. Остави се да те поробят, защото войната е лошо нещо. Защо изобщо Иван Шишман или Момчил са се съпротивлявали срещу турците например? Защо не са се оставили да ги убият, не знаят ли, че войната е лошо нещо и никога не си струва да се съпротивляваш? Ама сигурно някакъв патриотизъм ги е заблудил според теб, а? А не желанието да си свободен и изобщо жив. Нормално, България е млада държава, как да са знаели нашите царе кое е правилно.
  Явно и британците не знаят.

 50. 50 Профил на fmz49619992
  fmz49619992
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#42] от "iazdakaja":

  Аха. Остави се да те поробят, защото войната е лошо нещо. Защо изобщо Иван Шишман или Момчил са се съпротивлявали срещу турците например? Защо не са се оставили да ги убият, не знаят ли, че войната е лошо нещо и никога не си струва да се съпротивляваш? Ама сигурно някакъв патриотизъм ги е заблудил според теб, а? А не желанието да си свободен и изобщо жив. Нормално, България е млада държава, как да са знаели нашите царе кое е правилно.
  Явно и британците не знаят.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#28] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Да, ЕС с 0% растеж - средно от Гърция и Германия - зеле с кюфтета. Това, че някой в ЕС има проблеми не значи, че ЕС има проблеми. ЕС е съюз на ценности, не социална служба!
  —цитат от коментар 36 на iazdakaja


  Я ходи да тролиш в ПИК бе!
  Това ,че Гърците бяха обръндзани от немците е друга тема!
  Иначе всеки либераст казва,че гърците са мързеливи а немците работливи, някакви други опорки чувал ли си?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#28] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Да, ЕС с 0% растеж - средно от Гърция и Германия - зеле с кюфтета. Това, че някой в ЕС има проблеми не значи, че ЕС има проблеми. ЕС е съюз на ценности, не социална служба!
  —цитат от коментар 36 на iazdakaja


  Я ходи да тролиш в ПИК бе!
  Това ,че Гърците бяха обръндзани от немците е друга тема!
  Иначе всеки либераст казва,че гърците са мързеливи а немците работливи, някакви други опорки чувал ли си?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  До коментар [#7] от "jgu46589028":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е , но Брекзит рано или късно ще доведе до разпад на Великобритания!Онзи палячо на снимката може да е във възход, но вечно няма да е така!!!!

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  До коментар [#7] от "jgu46589028":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е , но Брекзит рано или късно ще доведе до разпад на Великобритания!Онзи палячо на снимката може да е във възход, но вечно няма да е така!!!!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално
 57. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  Нео- либералите и комунистите са едно и също. Просто комунизма отиде в киреча, благодарение на САЩ. Същото ще се случи и с новата зараза! Няма да кара още много и нещата ще си дойдат на мястото. Отново, благодарение на САЩ! Разликата е, че болшевизма беше натирен без кървави сблъсъци, докато с многомилионните навлеци ще е цяло чудо, ако всичко се размине миролюбиво. Колкото по- бързо либерастията бъде унищожена, толкова по- добре!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 58. 58 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#57] от "С Стоянов": "Нео- либералите и комунистите са едно и също."

  пцилютно. ник'ва разлика. кеф ти член първи, кеф ти задължително трудово разпределение, кеф ти закрепосртяване по местожителство, кеф ти разстрел на границата при опит за преминаване.

  титаничен тътен на мислата.

 59. 59 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 738 Неутрално

  иначе написаното над линията е обидно късогледо, късопаметно и тесногръдо.
  да не говорим за неприятния полъх на арогантни изрази и конструкции.

 60. 60 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#51] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  гърците са мързеливи
  —цитат от коментар 51 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Гърците са непродуктивни и неконкурентни.
  Добре: Испания + Германия = 0% растеж = зеле + кюфтета
  Всеки расте колкото желае, т.е. доколкото е готов да плати цената на растежа.
  Други проблеми с растежа имаш ли?

 61. 61 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#49] от "fmz49619992":

  Формално си прав, но това поражда спирала от насилие: "поробеният" се издига някой ден и си го връща на "поробителя" и така до безкрай. Затова в напредналите общества са създали механизми за превенция на подобни конфликти с активно участие на потенциалните опоненти с цената на КОМПРОМИСИ.

  Та ставаше дума, че ние не сме достигнали тази по-висша фаза на развитие. Но на Запад не желаят да ни чакат и затова ни натискат. Точно както ние натискаме нашите цигани да се очовечат, защото според нас те живеят в минала епоха, а това ни е писнало вече.

 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Сърпрайз! Бай Стефан проявява здрав разум. Е, за повечето неща де. Но Тръмп все така се спотайва под леглото на Попов. Не му е лесно, да знаете.

 63. 63 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Накратко казано за последните три години Европейският съюз губи една шеста от брутния си продукт в лицето на UK. Пак за 3 години Тръмп докара Щатите от афроамериканските 20% до 25% от световния брутен продукт. Наздраве на всички импичъри!

  Да напомним:

  Trump: Jobs, jobs, jobs!
  Obama: No jobs.
  Clinton: Blow jobs.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  “ Азимов” = “аз им се” ... автокоректор

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#63] от "Lemmy":

  не ги е докарал тръмпета - той чинно изпълнява програмите, писани от едни други хора. републиканската партия им викат.
  с които се сблъсква особено зрелищно, всеки път като му кажат да си извади главата от скута на в.в.*уйло.

  така че по кротко с инстиктивния култ към личността.

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#3:"4ort"]
  —цитат от коментар 5 на Платон Фъшкиев
  !?!?Разбира се,че пазарът на ЕС е по -голям!Но да си загубиш четвърт от пазара (по покупателна способност),не вервам да е добра идея.[/quote]

  Ха сега го погледни и от другата посока: щом Англия е четвърт от износа на ЕС, то ЕС каква част от вноса на Англия се пада... а и по-важното, какъв дял от английския износ е за ЕС, щото с митата става тегаво...
  Абе хич не е лесно за кръчмарска сметка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Да нагъват фъшкии, невежите!

  Малинчо
 69. 69 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Излизането на Англия от ЕС е жесток удар за ЕС,защото се губи един огромен пазар.Но тук умнокрасивите специалисти ни убеждават,как "малобританците" щели да умират от глад.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Брекзит е колкото загуба, толкова и шанс за интеграцията на ЕС.
  Не знам как е другаде, но повечето французи не биха се разплакали. Да, ще има размествания, Германия остава самичка срещу Франция, англичаните няма да могат да се месят в европейските дела и то ... о, чудо, по тяхно желание.

 70. 70 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#51] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  —цитат от коментар 60 на iazdakaja  Накратко казано за последните три години Европейският съюз губи една шеста от брутния си продукт в лицето на UK. Пак за 3 години Тръмп докара Щатите от афроамериканските 20% до 25% от световния брутен продукт. Наздраве на всички импичъри! Да напомним:Trump: Jobs, jobs, jobs!Obama: No jobs.Clinton: Blow jobs.
  —цитат от коментар 63 на Lemmy  че америкаците се радват на Тръмп, мога да разбера. Но че въпросният американец пише на български форум, това не мога да разбера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK