Светът умира, а ние не забелязваме

"Художествената литература губи доверието на читателите, тъй като лъжата е опасно оръжие за масово унищожение, макар и примитивно", казва писателката.

© Стопкадър от nobelprize.org

"Художествената литература губи доверието на читателите, тъй като лъжата е опасно оръжие за масово унищожение, макар и примитивно", казва писателката."Дневник" препечатва няколко откъса от Нобеловата лекция на полската писателка Олга Токарчук (57), публикувани от сайта "Тоест" в превод от английски на Йоанна Елми. Словото беше изнесено на 7 декември в Стокхолм.


1.


Първата снимка, за която имам съзнателен спомен, е на моята майка отпреди раждането ми. За съжаление, фотографията е черно-бяла, поради което много от детайлите са изгубени, превърнали са се в сиви форми. Светлината е мека и дъждовна, вероятно пролетна – прониква през прозореца и придава на стаята едва доловим блясък. Майка ми е до старото ни радио, от онези със зелено око и две копчета – едно за звука и едно за настройване на станциите. Същото радио по-късно се превърна в най-добрия ми детски другар; от него научих за съществуването на Космоса. Всяко завъртане на абаносовото копче насочваше деликатно антената и в обсега ѝ попадаха най-различни станции – Варшава, Лондон, Люксембург, Париж. Понякога обаче звукът заекваше, все едно между Прага и Ню Йорк или Москва и Мадрид приемникът се натъкваше на черни дупки. В тези моменти настръхвах цялата.
Когато бях малка, гледах тази снимка и бях сигурна, че мама е търсила мен,


когато е включвала радиото. Подобно на чувствителен радар, тя е проникнала в безкрайните дълбини на Космоса, опитвайки се да отговори на въпроса кога и откъде ще се появя. Нейната коса и дрехи (голямо деколте, тип лодка) издават откога е снимката – началото на 60-те. Погледът на леко прегърбената жена се рее извън кадъра, вижда нещо, което остава недостъпно за онзи, който гледа снимката по-късно. Като дете си представях, че погледът ѝ е насочен към времето. Нищо не се случва на снимката – тя е кадър на състояние, не на процес. Жената е тъжна, сякаш изгубена в мислите си. Сякаш изгубена.


Когато по-късно я питах за тази тъга – правила съм го повече от веднъж и винаги съм получавала един и същи отговор – майка ми казваше, че е била тъжна, защото, макар още да не съм се била родила, вече съм ѝ липсвала.


Тя постави съществуването ми извън времето, в сладкия обсег на вечността. С детския си ум разбирах, че съм много повече, отколкото някога съм си представяла. И дори ако кажа "Аз съм изгубена", изречението все пак ще започне с "Аз съм" – най-важната и най-странна двойка думи в света.


И така, една млада жена, която никога не е била религиозна – майка ми, – ми даде нещо, познато като душа,


като ме дари с най-добрия нежен разказвач в света.


2.


Как мислим света и вероятно още по-важно – как го разказваме, е от огромно значение. Неразказаната случка престава да съществува и издъхва. Това е добре познат факт не само на историците, но също (и вероятно основно) на политици и тирани от всякакъв вид. Онзи, който тъче нишките на историята, властва.


Живеем в реалност на полифонични разкази от първо лице и сме заобиколени отвсякъде с полифоничен шум. Под "разкази от първо лице" имам предвид онзи вид история, която тесногръдо се върти в орбитата на нечий Аз, който малко или много директно пише за себе си и чрез себе си. Установили сме, че този тип обособена гледна точка, този глас на Аза, е най-естествен, човешки и честен, макар и лишен от по-широка перспектива. Разказът от първо лице, замислен по този начин, тъче абсолютно уникален мотив, единствен по рода си; той дава усещането за автономност на индивида, за осъзнаване на личността му и неговата съдба. Но предполага и изграждане на опозиция между личността и света, а тази опозиция понякога отчуждава. []


Лесно е да се припознаем в хора като нас – така между разказвача на историята и нейния читател или слушател се създава нов вид емоционално разбиране, почиващо на емпатията. И това в самата си същност доближава и разрушава граници. В романа е лесно да изгубим разделителната линия между Аза на разказвача и Аза на читателя, а тъй нареченият "увлекателен роман" разчита именно на размиването ѝ: читателят през своята емпатия да се превърне за малко в разказвач. Следователно


литературата е поле за обмен на преживявания, агора,


където всеки може да разкаже собствената си съдба или да даде глас на алтер егото си. Тя е демократично пространство – всеки може да говори, всеки може да се дари с глас. В нито един момент от човешката история не е имало толкова много писатели и разказвачи. За да се уверим, е нужно просто да погледнем статистиката.


Винаги когато посещавам книжни панаири, установявам колко от издадените книги в света днес са концентрирани върху Аза като автор. Инстинктът за изразяване може би е също толкова силен, колкото и останалите инстинкти, които спасяват живота ни – и се проявява най-ярко в изкуството. Желаем да бъдем забелязвани, да се чувстваме изключителни. Наративът "Ще ти разкажа историята си" или "Ще ти разкажа историята на семейството си", или дори "Ще ти кажа къде бях" представлява най-популярният литературен жанр в наши дни. Феноменът е широко разпространен и поради причината, че днес разполагаме с универсален достъп до писането и много хора имат шанса (някога запазен за малцина) да изразят себе си чрез думи и истории.


Парадоксално обаче тази ситуация напомня на хор, съставен само от солисти, чиито гласове се надпреварват за внимание: всички пеят едно и също, но се губят един в друг. Научили сме основното, което трябва да се знае за тях, можем да се припознаем в тях и да съпреживеем живота им. Изключително често обаче читателското изживяване е непълно и разочароващо, защото се оказва, че изразяването на авторското Аз не е равнозначно на универсалност.


Липсва ни, изглежда, иносказателното измерение на историята.


Героят на една притча например е себе си – човек, живеещ в специфични исторически и географски условия, – но все пак се издига над конкретните си особености и се превръща във Всеки Навсякъде.


Вероятно за да не се удавим в множеството заглавия и фамилни имена, започнахме да делим Левиатана на литературата на жанрове, към които се отнасяме като към различни видове спорт, чиито писатели са тренирани атлети. Комерсиализирането на литературата води до разделяне на ниши. Все повече и повече жанровата работа е като форма за сладкиш, която произвежда еднакви резултати, чиято предвидимост се счита за качество, а баналността им – за постижение.


Инстинктивно винаги съм се противопоставяла на подобни класификации, тъй като те водят до ограничаване на свободата на автора, както и до нежелание да се експериментира и да се престъпват правилата, което е самата същност на творчеството. Нещо повече, те напълно изключват от творческия процес ексцентричността, без която изкуството е загубено. Добрата книга няма потребност да парадира с родова принадлежност. Разделянето на жанрове е резултат от комерсиализирането на литературата, от третирането ѝ като продукт за продажба с цялата съответна философия на превръщането ѝ в марка, на прицелването в определена публика и други подобни изобретения на съвременния капитализъм.


Живеем в свят на твърде много противоречиви, взаимно изключващи се факти


в битка на живот и смърт един с друг. Нашите предци са вярвали, че достъпът до знание не само ще донесе щастие, благосъстояние, здраве и богатство на хората, но и че ще създаде равноправно и справедливо общество.


Когато интернет се появи за пръв път, ни се струваше, че тази идея ще бъде напълно реализирана. На Коменски и други философи като него Уикипедия, която приветствам и подкрепям, би се сторила осъществената мечта на човечеството – сега можем да създаваме и получаваме огромно количество информация, непрестанно допълвана и обновявана, демократично достъпна от всяка точка на планетата.


Но сбъднатата мечта често води до разочарование. Оказва се, че не сме способни да понесем информационното чудовище, което, вместо да ни обединява, да обобщава и да ни освобождава, ни отчуждава, разделя, изолира в малки балони и така създава множество истории, несъвместими една с друга или дори открито враждебни една към друга, взаимно отблъскващи се.


Нещо повече: интернет, изцяло и необмислено подчинен на пазарните процеси и на монополистите, контролира огромни количества данни, които не се използват като универсално знание, в името на разширяването на достъпа до информация, а обратното, служат преди всичко за програмиране на поведението на потребителите, както научихме от случая с "Кеймбридж Аналитика".


Вместо да доловим хармонията на света, чуваме какофония от звуци, непоносим фонов шум,


в който се опитваме отчаяно да различим някоя по-тиха мелодия, дори минимален пулс. Прочутият цитат от Шекспир никога не е бил по-подходящ, той пасва на тази какофонична нова реалност: все по-често интернет е "история, разказана от луд, със много шум и бяс".


Информацията пренасища пространството, сложността ѝ и неяснотите задействат най-различни защитни механизми – от отрицание до изтласкване, дори бягство към семплите принципи на опростеното, идеологическо партийно мислене. Категорията на фалшивите новини поставя нови въпроси относно това що е художествена измислица. Читатели, които системно са били мамени, дезинформирани или подвеждани, започват бавно да развиват специфични невротични тикове. Реакцията на подобно изтощение от художественото може би си проличава в огромния успех на нехудожествената литература, която във всеобщия информационен хаос крещи над главите ни: "Аз ще ви кажа истината, нищо друго освен истината!" и "Моята история почива на факти!". Художествената литература губи доверието на читателите, тъй като лъжата е опасно оръжие за масово унищожение, макар и примитивно.


Животът е изграден от събития, но единствено нашата способност да ги тълкуваме, да ги разбираме и да им вдъхваме смисъл ги превръща в опит. Събитията са даденост, но опитът е нещо неизразимо различно. Опитът, а не събитията, съставлява тъканта на живота ни.


Изграждането на история се осъществява чрез преход от въпроса "И какво стана после?" към опита да разберем през призмата на човешкия си опит "Защо се случи именно по този начин?". Литературата започва тъкмо от това защо дори ако отговорът отново и отново е просто "Не знам". Тоест литературата задава въпроси, на които не можем да отговорим с помощта на Уикипедия, защото


литературата е отвъд информацията и събитията, обръща се изцяло към нашия опит.


Но е възможно романът и въобще литературата да се превърнат пред очите ни в нещо маргинално в сравнение с други форми на разказване.


Няма нужда да си водим дневник, докато пътуваме, когато може просто да правим снимки и чрез социалните мрежи да ги изпращаме директно на света, едновременно, на всички. Няма нужда да пишем писма, по-лесно е да се обадим. Защо са ни дебели книги, щом можем да гледаме сериали? Вместо да излизаме с приятели, предпочитаме да играем игри. Да прочетем автобиография? Какъв е смисълът, ако следим живота на звездите в Instagram и знаем всичко за тях.


В наши дни не изображението е най-големият противник на текста, както си мислехме през ХХ век, притеснени от влиянието на телевизията и киното, а едно напълно различно измерение на света, което въздейства непосредствено върху сетивата ни.


3.


Не искам да рисувам апокалиптични картини с разказите си за света. Но често ме притеснява усещането, че нещо липсва; че докато го живеем през екрани и приложения, той става някак нереален, далечен, двуизмерен, странно неописуем, макар и всякакъв вид информация да е лесно откриваема. В наши дни тревожни думи като "някой", "нещо", "някъде", "някога" могат да носят повече риск от точно определени, категорични идеи, произнесени с пълна убеденост, например: "Земята е плоска", "Ваксините убиват", "Климатичните промени са пълни глупости" или "Демокрацията не е под заплаха никъде по света". "Някъде" някакви хора се давят, докато се опитват да преплуват морето. "Някъде" в "някакъв" период се води "някаква си" война. Капката на всяко съобщение се размива и потъва в океана от информация, разпръсква се в паметта ни, става нереална и накрая се изпарява.


Потопът от глупост, жестокост, реч на омразата и сцени на насилие отчаяно се балансира


с всякакви "положителни новини", които обаче не смогват да обуздаят болезненото впечатление, което ми е трудно да обясня с думи – че нещо не е наред със света. В наши дни това усещане, някога отредено главно за невротичните поети, е епидемия от неопределеност; от всички страни лъха безпокойство.


Литературата е една от малкото сфери, които ни държат близо до суровите факти от живота, защото по природа е винаги насочена към психологическото, фокусира се върху вътрешния мисловен процес и мотивите на героите, разкрива техните иначе недостъпни преживявания или просто провокира читателя да им направи своя психологическа интерпретация. Само литературата има способността да ни допусне до дълбините на друго човешко същество, така че да разберем неговите основания, да споделим емоциите и да преживеем съдбата му.


4.


От един момент в живота си започваме да гледаме на света фасетъчно, като на сбор от парченца – галактики, които са отдалечени една от друга, а настоящата реалност го потвърждава отново и отново: лекарите ни лекуват по специалности; данъците нямат нищо общо с изриването на снега по пътя, по който караме към работа; обядът ни въобще не е свързан с гигантската животновъдна ферма, а новата ми блуза – с мизерната фабрика някъде в Азия. Всичко е откъснато от всичко останало, без каквато и да е връзка.


За да се справяме по-лесно, ни се дават числа, табелки, карти, груба пластмасова самоличност, която се опитва да ни сведе до малка частичка от цялото, което вече не възприемаме.


Светът умира, а ние не забелязваме.


Не осъзнаваме, че той се превръща в сбор от вещи и случайности, безжизнено безбрежие, из което бродим изгубени и самотни, подхвърляни по чужда воля, пленници на непонятна орис, на чувството, че сме пешки в играта на мощните енергии на историята или случайността. Духовността ни или изчезва, или става повърхностна и ритуална. И сме склонни да се увлечем по прости сили – физически, социални, икономически, – които ни движат напред-назад, сякаш сме зомбита. И в такъв свят ние наистина сме зомбита.


5.


Цял живот изпитвам силно любопитство към системите на взаимосвързаност и влияния, които обикновено не забелязваме, ала откриваме случайно под формата на изненадващи съвпадения или съдбовни срещи – всички тези мостове, гайки, болтчета и снадки, които проследих в "Бегуни". Свързването на факти ме очарова, както и търсенето на ред. В същността си, убедена съм, умът на писателя работи чрез синтез и настойчиво събира всички ситни парченца в опит да ги слепи отново в една универсална цялост.


Нека хвърлим поглед назад към едно конкретно събитие от историята на света.


Днес е 3 август 1492 г., денят, в който малката каравела "Санта Мария" отплава от пристанището в Палос де ла Фронтера, Испания. Капитан на кораба е Христофор Колумб. Слънцето грее, моряци се щурат по пристанището, а хамалите товарят сандъци с провизии на борда. Горещо е, но лекият западен бриз опазва от припадък семействата, дошли да се сбогуват. Гларуси крачат наперено нагоре-надолу по товарната рампа и следят отблизо човешката гмеж.


Този миг, който сега наблюдаваме през времето, води до смъртта на 56 от почти 60 милиона души от коренните обитатели на Америка. По онова време те съставляват около 10 процента от световното население. Без да искат, европейците им занасят смъртоносни "подаръци" – болести и бактерии, срещу които местните жители нямат имунитет. В допълнение идват и безмилостното потисничество и изтребване.


Унищожението продължава с години и променя характера на земята.


Дивата растителност превзема напояваните чрез сложна система ниви, където някога са расли боб, царевица, картофи и домати. В рамките на няколко години близо 60 милиона хектара обработваема земя се превръща в джунгла. Възстановилата се растителност поглъща огромни количества въглероден диоксид и така намалява парниковия ефект, което на свой ред води до понижаване на световната температура. Ето една от множеството научни хипотези, които обясняват малката ледникова епоха, която в края на ХVI век води до дълготрайно захлаждане в Европа.


Този малък ледников период променя икономиката на Европа. През следващите десетилетия дългите мразовити зими, прохладните лета и проливните валежи повлияват негативно на реколтата. В Западна Европа малките фамилни стопанства, които произвеждат храна за собствени нужди, страдат от лишения. В Англия и Холандия последиците от застудяването са най-тежки и тъй като тяхната икономика не може повече да разчита на земеделието, започва подем на търговията и индустрията.


Усилията, които учените полагат в опитите си да разберат нашата реалност по-добре, водят до извода, че тя е съгласувана, взаимосвързана мрежа от влияния. Тук не става дума просто за "ефекта на пеперудата" [], а за безкраен брой пеперуди и техните крила, които постоянно пърхат – мощна вълна живот, която пътува през времето.


6.


Постоянно си мисля дали е възможно в наши дни да се поставят основите на нова история,


която да е универсална, всестранна, всеобхватна, вписана в природата, пълна със съпътстващи значения, но същевременно разбираема.


Възможна ли е такава история, която да разруши мълчаливия затвор на личността, като разкрие по-голям регистър на реалността и покаже взаимната свързаност? Която да успее да застане на разстояние от добре утъпкания, явен и банален център на всеобщо признатите мнения и да погледне на нещата извън центъра, встрани от него?


За моя радост литературата по някакво чудо е запазила правото си на всякакви ексцентричности, фантасмагории, провокации, пародии и лудост. Мечтая си за поглед отвисоко и разностранни перспективи, през които контекстът да се разпростира отвъд границите на очакваното. Мечтая си за език, способен да изрази и най-смътното предчувствие; за метафора, която да преодолява културните различия, за такъв жанр, който да е просторен и дързък, но същевременно обичан от всички читатели.


Мечтая си и за нов разказвач – в четвърто лице, – който да не е просто граматическа величина, разбира се, а да обхваща гледната точка на всеки от героите и от друга страна, да прекрачва отвъд хоризонта на всеки от тях; да вижда повече и да има по-широки възгледи, а също и да не е подвластен на времето. О, да, смятам, че този разказвач е напълно възможен.


Чудили ли сте се някога кой е този вълшебен разказвач от Библията,


който заявява на всеослушание: "В началото беше Словото"? Кое е лицето, което описва създаването на света, първия ден, когато хаосът е отделен от реда; кой следи "сериала" за произхода на Вселената, кой чете мислите на Бог, познава съмненията му и уверено нанася върху хартията невероятното изречение: "И видя Бог, че това е добро"? Кой е този, който знае какво мисли Бог?


Като оставим настрана теологическите съмнения, може да считаме фигурата на този мистериозен нежен разказвач за свръхестествена и важна. Негова е гледната точка, перспективата, откъдето всичко може да бъде видяно.


7.


Аз пиша художествена литература, но тя никога не е напълно измислена. Трябва да почувствам всичко вътре в себе си, когато пиша. Да позволя на живите същества и на предметите, които се появяват по страниците ми, да преминат през мен.


Ето как ми служи нежността: тя е изкуството на въплъщението, на споделянето на чувства и оттам – на безкрайното откриване на прилики. Да създаваш истории означава постоянно да вдъхваш живот на хилядите малки парченца от света, каквито са човешките преживявания, ситуациите, през които хората преминават, техните спомени. Нежността придава личен характер на всичко, с което се свързва, и му дарява глас, пространство и време да съществува, да бъде изразено.


Нежността е най-скромното проявление на любов –


онази, която не откриваме в Светото писание, в която никой не се кълне и която никой не цитира. Тя няма специални емблеми или символи, не води до престъпления, не предизвиква завист. Тази любов се появява всеки път, когато погледнем отблизо и внимателно друго човешко същество, нещо различно от собствения Аз.


Нежността е спонтанна и безкористна, тя преминава отвъд емпатията. Тя е съзнателно, макар и може би леко меланхолично споделяне на обща съдба. Нежността е дълбока емоционална загриженост към друго същество, към неговата крехкост, неповторимост, липса на защита срещу страданието и влиянието на времето. Нежността долавя връзката помежду ни, приликите и сходствата ни. Тя е призма, през която светът изглежда жив, естествен, взаимосвързан, готов за сътрудничество със самия себе си и зависещ от самия себе си.


Нежността към всеки извън самите нас е градивото на литературата, базовият психологически механизъм на романа. Благодарение на този вълшебен инструмент, най-изтънчения способ за човешка комуникация,


преживяванията ни могат да пътуват през времето и да стигат до онези, които все още не са родени,


но някой ден ще се върнат към написаното от нас, към историите, които сме разказали за себе си и за света си.


Нямам представа какъв ще бъде техният живот и кои ще са те. Често мисля за тях с чувство на вина и срам. Климатичната и политическата криза, из които се мъчим да си проправим път сега и на които се стремим да се противопоставим, за да спасим света, не са дошли от нищото. Често забравяме, че те са следствие не просто от някакъв независещ от нас обрат или съдбовна случайност, а на ред твърде конкретни ходове и решения – икономически, социални, включително религиозни, обусловени от дадения мироглед. Алчността, неуважението ни към природата, егоизмът, липсата на въображение, безкрайната надпревара и липсата на отговорност принизяват света до състояние на предмет, който може да бъде разпарчетосан, използван и унищожен.


Затова вярвам, че трябва да разказвам историите си, сякаш светът е живо същество, което се оформя пред очите ни; и сякаш ние сме малка, но същевременно могъща част от него.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Светът винаги умира.Светът СЕГА умира,защото ние сме живи СЕГА!А щом ние живеем СЕГА, това ни прави уникални и най-гоуемите неща естествено ще се случат СЕГА!Когато пукнем, траурния марш,Шопен ръзбийш ли и т.н.,и после светът пак ше умирга за тея които са живи ТОГАВА!Изприщвам се от идиотското клише-"Такива неща не трябва да се случват, защото живеем в 21 век".Разбира се,че НИЕ които живеем в 21 век сме най-умни и най-красиви,което ни прави УНИКАЛНИ.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Разстроено

  ако книгите й са като речта, да те еба в писателката..
  —цитат от коментар 2 на BloodSport


  Текива неща не бива да се случват в 21 век,защото светът умира!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Нобеловото гърне отдавна се търкаляше в тази посока и ето, намерило си е похлупак - Олга Токарчук - екоактивистка, левичарка, феминистка, вегетарианка, атеистка, глобалистка...

  Гретето няма ли да напише нещо за догодина?

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално
 6. 6 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "BloodSport":
  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":
  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Дебили, вие прочетохте ли поне два абзаца? Или поне прочели ли сте в живота си, не да сте написали? Камо ли пък да сте спечелили награда, каво ли пък Нобелова....

  Защото тя за вас приказва.....

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  добре разказва
  —цитат от коментар 5 на edin drug


  Кво ти добре,напрао отлично!
  Разплаках се от умиление и се размечтах, догодина наградата да я спичели Гретето,Сашка Кортес или Дойчо Велев.Най-добре да си я поделят по братски....,светът умира и требе се пести.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#2] от "BloodSport":

  “ ако книгите й са като речта, да те еба в писателката..”
  ——
  Неприлично изказване, но много подходящо за случая. Признавам, гугълвах госпожата и нема й чета “поетичния еко-трилър” (https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/dec/13/the-guardian-view-on-nobel-winner-olga-tokarczuk-light-amid-the-dark )

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#2] от "BloodSport":До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":До коментар [#4] от "Lemmy":Дебили, вие прочетохте ли поне два абзаца? Или поне прочели ли сте в живота си, не да сте написали? Камо ли пък да сте спечелили награда, каво ли пък Нобелова.... Защото тя за вас приказва.....
  —цитат от коментар 6 на bzd45626642


  За другите не знам,аз прочетох."Четеш,четеш и разбираш колко си тъп"-както казваше покойния Жорж Ганчев.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Слепването на ситните парченца в едно универсално цяло не се удава на госпожата. Но то е заради полифоничната какафония от лошия интернет, "Кеймбридж Аналитика" "Уикипедия" и фалшивите новини. Нежност, нежност ни трябва.

 11. 11 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Форумните прнсионери и хейтъри са на линия, плюят по всички и разбират от всичко!?!! Хайде приятен ден в измисления ви свят, в който се чувствате важни, а всъщност сте незабележими в реалния живот
  До коментар [#8] от "Gretel":


  До коментар [#7] от "Платон Фъшкиев":


  До коментар [#4] от "Lemmy":


  До коментар [#2] от "BloodSport":

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Светът винаги умира.Светът СЕГА умира,защото ние сме живи СЕГА!А щом ние живеем СЕГА, това ни прави уникални и най-гоуемите неща естествено ще се случат СЕГА!Когато пукнем, траурния марш,Шопен ръзбийш ли и т.н.,и после светът пак ше умирга за тея които са живи ТОГАВА!Изприщвам се от идиотското клише-"Такива неща не трябва да се случват, защото живеем в 21 век".Разбира се,че НИЕ които живеем в 21 век сме най-умни и най-красиви,което ни прави УНИКАЛНИ.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Само да допълня изкуфелия Платон Фъшкията!
  Още не са изминали 20 години, а 21 век задмина по варварство всички предишни векове и епохи!Милиони избити в ДЕМОКРАТИЧНА Република Конго (след осмия милион спряха да ги броят),повече от милион в Еритрея,Судан,Афганистан,Ирак,Сирия ....,да продължавам ли!?
  НО.... най-хубавото тепърва предстои, защото текива неща не требва да се случват....,защото живеем в 21 век!Имаме още 80 години до края на века.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#11] от "Калиманата":

  Всички сме хейтъри и незабележими.Никога не се вземай на сериозно.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":

  Апокалипсиса е близо, Платоне.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Най-хубавото на нета е че навремето такива преренциозни пишмани и пишманетки са минавали за нещо само щото са ги показвали по телевизора с 'нобел' или подобна значка осигурена за заслуги към подходящия чичо паричо или лично капитан Грант а сега са бостански кукли за присмех както и требе да е, затова църкат отчаяно умнокрасивците колко лош бил нета щото секи пердаши как му уйдиса и небрежно гъбарка клетите умнокрасиви 'интелектуалци' напук на смешните им надежди че именно те ще задават тона за песен.

  Неприлично хубави времена

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":Апокалипсиса е близо, Платоне.....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Твойта е лесна.Не приемаш,че Бог те е създал по свой образ и подобие(Визията на Исляма).Това помага, да търсиш всичко СЕГА и само в себе си!
  Нашта е по-лесна, за всичко са виновни ТЕ,никога НИЕ и никога СЕГА.
  За Апокалипсиса, не знам.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Аман !!! :)

  [email protected]
 19. 19 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Айде пак дълбока критика по форума и то от все едни и същи компетентни и дълбоки миндили...ами не виждате ли че точно вашите персони е описала жената ве ..
  Аре сега фъшкиев и дълбоката Хензел да се замислят кой точно пълни и разнася кофите с все едни и същи клишета по форумите..
  Човек не може две думи да каже за опазването на света без да почнат да мятат лайна самоубедените умници -фъшкиев критерии за Гретел и Гретел критерии за Фъшкиев...
  ...климатичните промени това...Гретел онова ...либерализма и глобализма онова....разбрахме ве фъшкиевци....такива дълбоки умни като вас мноооого ...във всеки сайт по сто...

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Забавляваме се с онова дето разправяха как комунизма си отивал и да спим спокойно като деца.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#7:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  След толкова написано от теб под тази статия, догодина Нобела нема как да бъде за друг оосвен за теб.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#17] от "Платон Фъшкиев":

  Нашта е по-лесна, за всичко са виновни ТЕ,никога НИЕ и никога СЕГА.
  ======
  Няма значение, бе.....
  Ти прави добрини.....много, постоянно и от сърце.....
  Този живот е изпит.....и ти си постоянно наблюдаван.....
  Не се занимавай с дреболии......
  Какво печелиш ако изядеш две пържоли и изпиеш три бири в повече.....?
  Дай ги на някой по гладен.....
  Хайде, че после иде ред на Оня, Всевишния.....да те оценява.....
  Модератора на всички модератори..... видидам колко плюсове и колко минуси щи сложи.....
  Дано първите са повече от вторите.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "Светът умира, а ние не забелязваме"

  Подмяната и... Далаверата:

  "Няма да се изпълни целта, под която би се подписал всеки разумен човек – чист въздух, чиста вода и чиста почва.

  Няма да се изпълни, защото няма такава поставена цел! Заявената задача е намаляване с 50 % на емисиите на СО2 за 10 години. Въглеродният диоксид (СО2) няма нищо общо с азотните, серните и др. съединения, които наистина ни тровят и замърсяват средата. Няма общо и с фините прахови частици, за нивата на които всички сме притеснени. СО2 е част от дихателната смес, която издишаме – ако спрем да го правим (модерният термин е да станем климатично неутрални), значи сме умрели.
  ...
  Бонбончето в климатичния план се нарича фонд от 260 милиарда евро ( 1/4 от целия бюджет на ЕС), с който европейските икономики да се нагодят по-лесно към генералната линия на партията. Това вече е реализираната мечта на всеки висш комунистически функционер – да си измислиш политическа фикция и да накараш хората да се нагаждат към нея като им казват, че ще им плащат “на всекиму според потребностите” ( с техните си пари ще им плащат)."

  Петър Москов в http://bulgarianconservatives.eu/zdrav-zelen/

 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  [quote#7:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 22 на 4ort
  След толкова написано от теб под тази статия, догодина Нобела нема как да бъде за друг оосвен за теб.[/quote]

  Естествено,в тва не бива да се съмняваш!Вероятно ше си го поделим с Радан Кънев и Лили Вилков.
  Кофтито е само,че Светът умира.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#25] от "Платон Фъшкиев":

  И Грета ще е вашто знаме?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Ети, това с пържолите и бирите ако става по куриер обади се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Не светът не умира...умира глобализма,умира либералната демокрация ,умира капитализма в сегашния му вид,умира и глобалното затопляне..успокойте се..

  Възкръсва Че Гевара, също Мао /много важен / , Троцки...а на знамето е ликът на Орбан на фона на Путин..
  И всичко това в рамките на живота на един дърт комунист..

 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Дано да стане така,и да намерим мир със себе си.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Не светът не умира...умира глобализма,умира либералната демокрация ,умира капитализма в сегашния му вид,умира и глобалното затопляне..успокойте се..Възкръсва Че Гевара, също Мао /много важен / , Троцки...а на знамето е ликът на Орбан на фона на Путин..И всичко това в рамките на живота на един дърт комунист..
  —цитат от коментар 29 на lynyrds


  Само толкова?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#27] от "Gretel":

  Не са впрягай...няма да се надскочиш нито като анимационен герой с кожени чизми,нито като неоконсервативен специалист, нито като приближен на Тръмп..
  Бедата ти я обясних ..такива като теб. мноооого..

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Весело

  Пълни глупости.
  +разтягане на локуми.

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#27] от "Gretel":

  Честно казано не мисля , че и онази работа можеш да си начешеш със споменатата от теб милост. Пък може и да бъркам

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мотовилков един ден ще осъзнаеш че си остарял и живота ти е минал в тази гадна държава УК

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Изумителна словесна полюция! Това ли е тази прехвалена госпожа писателка, която в този сайт е редовен "гост"? Жива да не бях.
  Забавна е донякъде с клишетата си, но ето на този пасаж "Чудили ли сте се някога кой е този вълшебен разказвач от Библията,
  който заявява на всеослушание: "В началото беше Словото"? Кое е лицето, което описва създаването на света, първия ден, когато хаосът е отделен от реда; кой следи "сериала" за произхода на Вселената, кой чете мислите на Бог, познава съмненията му и уверено нанася върху хартията невероятното изречение: "И видя Бог, че това е добро"? Кой е този, който знае какво мисли Бог?"
  - на този пасаж, вече се подразних. Наистина ли тази дама не знае кое е "лицето"? Ако да, то тя е изключително нагла да дава насоки и оценки. А ако знае, но злоупотребява с масовото незнание, то върши престъпление с внушенията си.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#37] от "voodoo_child":

  Браво...написа"изумителна словесна полюция",оплю един нобелов лауреат, разкри едно внушение и зададе риторичен въпрос..
  ТОВА са ЗАКОНИТЕ...затова си наградена /с плюсове/ ..ТАКА се прави..

  Само едно нещо ..и кое е лицето ,че имам чувство че тук си малко вуду объркана...

 41. 41 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "lynyrds":

  "Само едно нещо ..и кое е лицето ,че имам чувство че тук си малко вуду объркана..."

  А, точно си викам - кой ли ще е първият, който няма да се сдържи и ще попита?
  И, когото с удоволствие ще оставя да се гърчи ядно в собствения си сос (или, може би, соус?, ха-ха) от интелектуална немощ и глобални амбиции.
  Акълът не е като гранта - да го налееш. Той, както би рекла нобелистката, е събитие. 😉

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев":

  Този дето пее някакъв мигрант ли е или руски ром? Много ”хъхка”.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "lynyrds":

  "затова си наградена /с плюсове/ .."

  Е, не се коси, какво толкова...те плюсовете да не са като Нобелова награда, нещо...🤔

 44. 44 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Добра статия, хубав стил и умни послания.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев":Този дето пее някакъв мигрант ли е или руски ром? Много ”хъхка”.
  —цитат от коментар 42 на DDR


  Не знам.
  Сега я намерих. Текста е уникален!

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Не-е, светът не свършва. Но може би една негова част, Европа, сменя собственика си.
  А авторката, вместо да цитира и коментира невежествено Библията (не е първата), нека си чете Корана- поне ще разбере какво бъдеще й се готви, на нея и на потомството й.

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Тежка форма на уманитарщина, преминаваща в затоплизъм. Книжки, освен образователни от бая време почти никой не чете, ама имаше една се харчеше и без нобел. Пак беше за затоплизъма: една руса булка водеше с нея си три лами, къде изпускаха парникови газове. После един синеок поведе едни, дето не ядяха месо да не развалят климата, за да ни помогне да захладнее. Накрая обаче Малка Аря взе, че го бастиса. Явно светът умира без да забележим.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много добър текст, дано спечели повече хора за каузата на осъзнатият живот!!!!

 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ако четеше повече, авторката нямаше да пише такива глупости

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 51. 51 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#49] от "selqnin":

  Хайде сега и ти...осъзнат....те нашите тука ЗНАЯТ и анализират...нищо просто и обикновено не може да ги развълнува..
  На тях им трябват големи теми- климат,политика, история,религия....трябват им известни хора -нобелови лауреати,учени, милионери..за да им направят разбор,разнищят и замерят със знания...
  не можеш да останеш осъзнат току ,така...еи го Юнг...цял живот се мъчил точно с това ,да бъде осъзнат ..не става лесно..

 52. 52 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Да, речта й е увлекателна и интересна. С типична журналистическа посредственост, обаче, Дневник са извадили едно изречение за заглавие, което е апокалиптично. А в речта става дума и за любов,и за нежност....ама кой ги уважава тези неща?

 53. 53 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Умира на баба ти хвърчилото.

 54. 54 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Вече знам,че освен за съвременното затопляне на климата,белият човек е виновен и за Малката ледникова епоха.

 55. 55 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако четеше повече, авторката нямаше да пише такива глупости
  —цитат от коментар 50 на hhhuuunnnn


  Нали точно на това е посветена статията.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Кварталните циници могат единствено да и се подиграват без да я разберат.
  Тя обаче пише и разказва много увлекателно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Хубаво е писателите да се занимават с литература, а не с политически агитации. А това как светът умирал и как човечеството го грозяло гибел ако не направи това, което авторът му предписва съм го чел стотици пъти.
  Трудно ще ни изманипулирате с подобни писания.
  А как локалният климат се изменя благодарение на човешката дейност го наблюдаваме и днес: сушите в Африка, дължащи се на изсичане на горите, за които затоплистите обвиняват развитите държави.?!
  Обяснението за мини ледников период след откриването на Америка е направо смехотворно. Тогава на какво се дължи глобалното затопляне през 18 в.?

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Предполага се, че ние тези които живеем сега имаме достъп до опита и историята на всички онези които са били преди нас.

  Та взимайки за основа това, разумното виждане е, че наистина следва да сме "НАЙ".
  За съжаление болшинството от хората прост оискат новият Айфон, използвам марката за пример как хората се подлъгват като хамстери в колело да ориентират съществуването си към притежаването на безполозни неща...

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  По доста неща бих поспорил с тезите на авторката, но словото й / без съмнение/ е смислено и поражда един нужен дебат. Едно "Браво!" от моя страна!

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Вместо да ни улесни Уикипедия ни уплаши с многопосочността на света. Сега всеки търси по-лесното и по-простото. Бърза да пореже тези дето се размислят повече от позволеното.

  Малко се съмнявам дали ще схванеш какво ти/ви казвам.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Обяснението за мини ледников период след откриването на Америка е направо смехотворно. Тогава на какво се дължи глобалното затопляне през 18 в.?
  —цитат от коментар 57 на ckn29372393


  Не е ли очевидно - белите са започнали да усвояват територията и да секат джунглата.

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  "Пролет пукна-ние не "...така е , когато гледаш само в (за) своята чиния ! Иначе , състраданието е непоносим товар за повечето живуркащи....

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#57] от "ckn29372393":

  Бързаш да вкараш всичко, което не ти е много ясно в един куп, щото така по-лесно ще го шкартираш.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Странна реч- въведението и частта за любовта стават, другото е отвратителен политически коректен тюрлу-гювеч.

  Мнението за литературата и е направо арогантно- "в четенето е истина". Да, ама, не съвсем. Глупавият човек и хиляда пъти да прочете нещо, няма дори да го осмисли, какво остава да го анализира детайлно, да открие къде не е съгласен с автора,защо, да приведе контра-аргументи.
  А твърдението, че всякакъв начин на възприемане на информацията, различен от литературата е несъвършен, надлежно доказва, че тая няма как да е добър литератор. Така де, добрите писатели са скенери на действителността, нищо не им убягва.

  В изкуството нещата не са еднозначни. За разлика от спорта, където, по обективни причини, рядко може да наградиш по-слабия състезател, в изкуството това е практика. Стига се до там, наградените тотално да загубят връзка с действителността, като например отрекат и осмеят колегите си, автори на бестселъри... докато, очевидния им успех обясняват с ограничеността на читателите им.

  Въобще, започват да се изживяват като инстанция от най-висш порядък. Жалко състояние, при което и изкуството страда, и обществения живот се пълни с дебитни мечтатели, в общия случай неспособни да решат домашното по математика на децата си в седми клас.

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#64] от "klecho":

  Опитваш се да докажеш, че светът не може (а защо не и не иска) да има единно мнение за най-хубаво и най-качествено, ама не си прав/а.
  Може.
  Само дето за достигането до това единнно мнение, понякога е необходимо много повече време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Това, което казва, е в по-голямата си част вярно, но същевременно - това е най-слабата Нобелова реч, която съм чела.

 67. 67 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#66] от "Victoria":

  Баналностите винаги са верни.

 68. 68 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Радвам се, че ТОЛКОВА МНОГО ХОРА са прочели ЦЯЛАТА СТАТИЯ и разпалено я коментират!

 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Личи ѝ че е атеистка още от самото начало:
  "Неразказаната случка престава да съществува и издъхва. Това е добре познат факт..."
  За атеистите съществува само този свят.
  За вярващият човек (християнинът) нищо не се губи, и всичко еди ден ще се покаже на всеки, всичко което е вършил. Затова православният християнин се среми да не греши даже в мислите си. И се кае и за лошите си помисли.
  Това, което тя иска е невъзможно и е ясно защо защо - тук на този свят не може да има рай, комунистите вече пробваха и се видя какво се получи.

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Добри послания има. Не съм съгласен с това, че Колумб е причина за малкия ледников период, но това е хипотеза и има място под слънцето.
  Иначе явно тази жена има какво да каже и как да го каже.
  Различна гледна точка и ракурс винаги обогатяват.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 71. 71 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  До коментар [#69] от "anonim440":

  Не знам. Това за рая става въпрос, казват, че някога е имало. Сега определено се отдалечаваме. Все по- далеч и по-далеч. Много го правят, просто щото толкова им е разбирането. Но има и такива, които съвсем целенасочено работят за това.
  Може би това се опитва да сподели Токарчук.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 72. 72 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Taka e Mиленчо,аз ще ти пратя едни прекрасни,американски свински пържоли за ислямис.т като теб за да настъпи Апокалипсиса...Хихи.......

 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Съсипаха я тая планета.

 74. 74 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Сега съществената причина за щетите в света е неправилното емитиране на пари.
  При запазване на банковата грешка щетите се увеличават.
  Спасението от катастрофална криза е възможно. За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка правилно да емитира пари.

  Иван Митев - икономист
 75. 75 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  да попитам, колко от исказалите се по нанагоре са прочели поне една книшка от тая афторка? колко са прочели ако не като образовани то поне като грамотни ора публикувания тук текст? колко расмислиха поне дваесе сикунди преди да си напишът кументара? щото, ако на горните вапроси не можете да дадеде положителен отговор просто дрънкате глупости, независимо от позицията ви. оддавна не бех чел такъви глупотевини в кументарите. нищо лично, нали знаете, сички мноо ви убичам като форумни колеги и дори бих рекал приатели.
  прублема май е, че тия дни немате нито кво да раотите, нито пък можите да праснувате. лошо. май верно света умира, или по скоро вече е омрял и дори са малцина тези които имат спомен за това....
  та, айде без да ми се фръцкате щото нали знаете че пред мене тия не минават ми отговорете чесно на горните вапроси. щото ако не можите да им отговорите чесно независимо от отговоро то сте наи убикновени шмекери... или може би трябва да използвам думите употребени в оная там цитирана книга за това кво сте...

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#70] от "sandman":

  Не съм съгласен с това, че Колумб е причина за малкия ледников период, но това е хипотеза и има място под слънцето.
  ========
  Никой не вини Колумб.....но като земна година, 1492 е повратна за човечеството......
  За огромно съжаление.....тогавашната историческа и идеологическа мисъл, я именува и категоризира като.... "великите географски открития".....което е валидно и до днес....но няма нищо общо с реалната историческа истина.....
  Имало е недоверие и дефицит на доброволци....да се качат на корабите и да потеглят към неизвестността.....и затова е била нужна някакъв вид мотивация....нещо директно провокиращо човешката любопитност.....
  1492....преди всичко е рефлекс към тогавашните бурни промена.....
  В Европа е царял същински мисловно идеологически джихад....
  Инквизицията е преследвала навсякъде.....всички инакомислещи, включително и хората занимаващи се с наука.....но не науката в днешните ни съвременни представи.....а в науката в полза на човека...а не в негова вреда.....

  Може би вече се питаш....."и какво общо има това с темата?".....

  Това е самата тема, която полякинята има предвид, но премълчава.....
  Науката.....какво е тя?
  Науката в полза на човека.....или науката въпреки човека.....?
  Докъде ще ни заведе науката в съвременния си вид?.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#61] от "usero":

  След като бъде отсечено (умре) дървото изпуска точно толкова двуокис,колкото е усвоило през целият си живот. При това положение хипотезата,че изсичането (залесяването) на горите влияе на климата,увисва във въздуха.

 78. 78 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добър текст, хареса ми.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 79. 79 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "deaf":

  "След като бъде отсечено (умре) дървото изпуска точно толкова двуокис,колкото е усвоило през целият си живот. "

  Това не е вярно.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#66] от "Victoria":

  А коя е най-силната?

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално
 82. 82 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  Вероятно не, но пък саможертвата пред олтара на демократичната идея е почти духовно изживяване. Какво по демократично от това да дадеш възможност и на пъкащите да кажат нещо по твой адрес. Милостиня в най чиста форма

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 83. 83 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1286 Весело

  До коментар [#75] от "betona":

  а да кажеш конкретно по конкретния текст?!
  ората коментират тва тука
  една публична реч
  нооо бетона са изтропал че който не е чел романите й не мое да й коментира изказването
  от неква висота ша ми напада ора къде на повечето не мойш им стъпи на малкия пръс ве каун лаплански
  баси тъпото
  клоун
  син на АБПФК


 84. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Ем, умира ама не по тоя начин дето си мисли авторката :)

  https://twitter.com/PeterSweden7/status/1208500329920237568

 85. 85 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Привет Ети!
  Имаш право, но науката винаги е следвала човешката природа.
  '' Всичко това се случи преди сто и осемдесет години, по времето, когато хората бяха малко повече вълци, отколкото са днес.
  Не много повече.''

  Това е цитат от Юго. По- малко вълци ли сме днес?
  Макар вълците като социум са много по справдливи от човеците.
  Във философията и историческия прочит предлагаш интересни неща за мислене.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 86. 86 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Весело

  До коментар [#78] от "⎮":

  Я, един път да сме на едно мнение!
  Ще го запомня.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 87. 87 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Весело

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Полякинята не я примълчава, води те елегантно до там, защото което откриеш, постигнеш сам, е по- ценно от това, което ти се подаде сдъвкано и обработено.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 88. 88 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#83] от "bruno__dante":

  бруно, напротив! кументирвах, че който не е чул руманите й е леко глупаво да ги кументирва тех и нея като афтор. също ясно съм пупитал дали кументирвалите горния текст гу кументирват след като са го чели. за това не е нушно да са чели руманите. естесвено не е нужно да са чели и горния текст - касвам само че ако го кументирват бес да са го чели значи барборят глупусти. ништо поече.
  може и да сме клоун. а това другуто .... виш, много интилигентен чоек си и е мноо тъпо да са ислагаш като пишиш такъви глупусти по мои адрез.
  бех те пупитал под една друга статиа що си против фейкбука и ютубата, ама отгувор не пулучавам.... :)
  ако не се засечем вече - хубава вечер и весели прасници !

 89. 89 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#70] от "sandman":

  сдрасти пясачно чоече!!!!! приятно е да те срешнеме !!! как си, що си? започна ли вече прасниците ? :))))

 90. 90 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#88] от "betona":

  ай земи поне под една статя тука да кйаш кокнкртено нящо
  кай по тезите на Олга мнение
  кат един ПавликМарозов смел бади!
  ма по накратко ко мойш

 91. 91 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#89] от "betona":

  Здравей! Празници...Ами аз като един Матросов или по- скоро Гюро Михайлов съм на пост. Повечето колеги си взеха отпуски и се пръждосаха, ама аз няма къде, та ще си работя, освен официалните празници де.
  Ако си в мир със себе си, всеки ден ти е празник. Подърък дет се вика.
  Ти как я караш?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 92. 92 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "sandman":

  "Я, един път да сме на едно мнение!"

  Случват се такива неща когато човек мисли вместо да повтаря клишета. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#88] от "betona":

  Много е префърцунено не вдъхва никакво доверие и изобщо не звучи искрено! Главният критерий според който трябва да се оценява според мен всеки Худ текст! Освен туй авторката ни води точно там ( при извора на унинието, хленча и самосъжалението) от което уж се опитва да ни предпази. Светът не загива и не се нуждае от заупокойна литургия!

  klimentm
 94. 94 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "klimentm":

  "Освен туй авторката ни води точно там ( при извора на унинието, хленча и самосъжалението) от което уж се опитва да ни предпази."

  Авторката се опитва да те накара да мислиш, а не да те предпази от каквото и да е. Има случаи, когато тази способност липсва и тогава никой не може да ти помогне. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 95. 95 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#90] от "bruno__dante":

  бруно, не сме чел ништо от тая афторка , нито дори горното . саответно не моиме да кументирваме . но ако мноо настуяваш ше кументирваме вапреки туй :))) а ти ако си чел нешто ште е интиресно да кажиш ... лека вечер.

 96. 96 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#91] от "sandman":

  мерси пясачно чоече!!!! ами дубре я карам, оддавна сме запраснил.... сигорен сме че ако след прасниците върниме сичките прасни бутилка алкухол ше сабиреме мангизи една яхта :)

 97. 97 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#93] от "klimentm":

  въсмошно е :) . а там дето си има ли праснично наструение? :)

 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#11] от "Калиманата":Доколкото разбирам, Ви харесва текста на госпожа писателката. И след като се изпразнихте по несъгласните с Вас, да Ва попитам да ни разясните. Примерно, кът приказва, че била заобиколена от реалност на ”полифонични разкази от първо лице” ко ши риче? Че е заобиколена от шизофреници или кво? Ади да на открехните поне за тая глупост. За другите— после, ако са справите.
  —цитат от коментар 16 на Gretel


  Скрит цитат е. Препраща към "S/Z" на Ролан Барт. Култова книга за тези, които се занимават със скритите в текста кодове на културата.

 99. 99 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Мнението за литературата и е направо арогантно- "в четенето е истина". Да, ама, не съвсем. Глупавият човек и хиляда пъти да прочете нещо, няма дори да го осмисли, какво остава да го анализира детайлно, да открие къде не е съгласен с автора,защо, да приведе контра-аргументи.
  —цитат от коментар 64 на klecho


  Разбрал си думата "четене" буквално. И еднозначно. После громиш. Характерна особеност на работническо-селския начин на мислене.
  Жалко, че времената на соца отминаха....

  Мараба, С-ДС доносници!
 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":Ети, това с пържолите и бирите ако става по куриер обади се
  —цитат от коментар 28 на дерибеев


  Не, той ще ти ги праща на тебе, това има предвид. Нали е мюслиманин, та ни свинско, ни алкохол...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK