Любовта и правдолюбието не са напуснали човешката душа

Добродетелите ни обединяват, а пороците ни разделят

© Цветелина Белутова, Капитал

Добродетелите ни обединяват, а пороците ни разделят"Дневник" покани интелектуалци, хора на изкуството и на духа да отправят послание към читателите по повод Коледа и Новата година. Днес ви представяме коледната реч на проф. Коста Костов – специалист по белодробни болести, консултант в столичната болница "Св. Анна", основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение INSPIRO, председател на управителния съвет на фондация "INSPIRO" и консултант на медицински център INSPIRO.


Скъпи сънародници, приятели и колеги, обични мои близки,


Дните около Рождество преминават в щастливо суетене около празничната софра с любимите ни хора, в приветливо общуване с другите, които някак по-щедро ни се усмихват или човеколюбиво ни подават ръка, ако паднем на заледения тротоар. Светът за няколко дни става различен, по-човечен, по-приветлив, какъвто го помним в детството си, обградени от безусловна любов и камбанен рождественски звън. Свят, в какъвто всички искаме да живеем.
Дните около Рождество Христово са време, когато се вторачваме в смисъла на нашето съществуване и за няколко дни попадаме в доброволен плен на най-древния закон на човешкия род –


ние сме генетично планирани да живеем в общност, ние сме в другите и те са в нас,


истински сами сме само тогава, когато не следваме този неотменим природен закон. Няма самотна хромозома. Всяка от нашите 46 хромозоми живее в двойка.


Чрез тази генетична привързаност дори и след смъртта им в нас продължават да живеят нашите родители, нашите баби и дядовци, цялото ни родословно дърво, вкопчено в 23 съдбоносни хромозомни двойки. Никога не оставаме сами, дори когато физически сме. Няма аз без ти и те. Човекът не е средство, а цел за всяко достойно човешко същество.


Няма щастие без взаимното му споделяне с другите. Щастието съществува само през социалната ни природа. Пълният егоизъм е неморален и затова неприемлив. Човечността се съдържа в нашата социалност, в разбирането, че можем да бъдем щастливи и успешни само през щастието и успеха на другите.


Най-важната човешка мисия е да правим така, че лицата на хората около нас да греят.


Човекът не е пътен знак или просто брой хромозоми. Във вените му тече кръв, а сърцето му се нуждае от привързаност и обич.


Човечността ни започва в мига, в който уловим погледа на другите върху нас. В същия този миг започват и изпитанията на нашия морал, на способностите ни да живеем в емпатия и в заедност. Получаваме толкова обич, колкото сме дали, колкото повече даваме, толкова повече притежаваме. Най-голямото богатство е в дълбините на човешките взаимоотношения, откъдето извличаме любовта, с която подхранваме живота си. Колкото по-силно обичаме, толкова по-пълноценно живеем.


Самотата събужда животинските ни инстинкти, а враждебността ги изостря.


Човек, който е отдаден на егоистичните инстинкти за самосъхранение, е нещастен, унил, посърнал.


Няма по-окаян човек от самотника, който не дава и не получава обич. Пътят към съвършенството е невъзможен без присъствието на другите, които да изострят длетото на нашите морални рефлекси. Взаимната ни привързаност е изворът на нашите добродетели.


За да ги опазим, добродетелите ни се нуждаят от почитта и закрилата на свободно гражданско общество, което съществува само в условия на политическа свобода. Тази политическа свобода се отстоява с усилията на морални граждани, които са монолитните късове на гражданското общество. Затворени в собственото си его, ние се откъсваме от тази монолитност и се превръщаме в прашинки, прахоляк, който вятърът, бурите и дъждът превръщат в кал. Тази кал е по ботушите на всяка власт, която не се опира на народа.


Трябва да опазим добродетелите си и да носим отговорност за своите пороци. Добродетелите ни обединяват, а пороците ни разделят и ни превръщат в удобна за газене кал. Порочно е неразбирането, че


собственото ни благополучие зависи от благополучието на обществото.


Разумът ни трябва да е буден за това тревожно разминаване, а тревогата да сублимира в дързост на морални граждани. Поведението на всеки от нас в обществото трябва да е толкова убедително за останалите, че те да го припознаят като закон. Този закон действа чрез християнската Любов, любовта милосърдие (agapé), най-високата точка на човешката привързаност. Дори и да загубим някое любимо същество, ако сърцата ни са преизпълнени с християнска любов, все някога, някъде, чрез нещо или чрез някого тази любов отново ще се върне при нас.


Попитали един скитник защо при този недоимък се грижи и за кучето си.


А кой ще ме обича? – отговорил той.


Любовта и правдолюбието не са напуснали християнската душа и точно те ни задържат все още на тази земя. Винаги и навсякъде ги носим със себе си. Ние сме техният храм. Остава само да прекарваме повече време в него.


Щастливо Рождество Христово!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Нека Ви обичат всички, а не само кучето Ви!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  От една страна имаме реалната констатация на един публицист, че "само антагонистите от комиксите казват, "аз съм злодей и върша само злини, защото такава е природата ми и злините ми доставят удоволствие", но и контрата на Гьоте, че и силите, що зло желаят, все добро творят. Злото е отсътвие на добро, мракът е отсътвие на светлина, но да бъде само "зъл" и "мрачен" не е по силите на нито един човек, така че не трябва да бъдем песимисти.

  CONTADOR GRATUITO!
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  Силно се надявам особенно за любовта!

  klimentm
 4. 4 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Зависи от душата май.....

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Моите наблюдения показват, че добри са хората,които имат сигурност. Те дават и получават доброта и любов много лесно.
  Тези, които остават рано без родители, нямат стабилни професии, нямат собствени жилища и доходи, са нещастни и да кажем не много добри. Не знам защо искат да ни убедят, че гените определят съдбата ни, като е точно обратното. Обстоятелствата я определят.
  Пожелавам на всички смирение, спокойствие на душите и любов.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Попитали един скитник защо при този недоимък се грижи и за кучето си.


  А кой ще ме обича? – отговорил той."

  Чист егоизъм или психологически и икономически тормоз над жертвата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#5] от "hope":

  Аз знам много хора със стабилни доходи, професии и собствени жилища които не са добри.
  Иди кажи после че гените не чертаят съдбата ни?!

  klimentm
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#7] от "klimentm":

  От друга страна някакъв си учен наскоро си позволи да направи връзка между гени и предразположение към интелект , и беше направо изхвърлен от обществото.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Защото го свърза с точно определена група хора с еднакав цвят на кожата.

  klimentm
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Интересен текст.
  Честито Рождество!

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Интересен текст.
  Честито Рождество!

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Добро утро....
  Генът е биологичен фактор, а интелекта.....дразнеща учените, въпросителна.
  Затова се мъчат да създадат ИИ.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Дядо Добри.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Браво, за чутовната мъдрост. Примерно комунистите с дебели партизански фамилии и много апартаменти бяха много добри хора, семейство жилища, сигурност, някои и от УБО ги пазеха :)
  Не като някои злобни бедни и сираци :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Честита Коледа и предлагам да не забиваме в тежки спорове.
  По-лесно е да си добър, когато твоя и на близките ти живот е една степен по-спокоен и уреден, но това не е достатъчно условие. Другата необходима част е гени, възпитание и изградил на основата на много елементи мироглед.
  Затова има и не богати, но много свестни хора, както за съжаление и обратното.
  Каквото и да напишем, няма да променим много нещата, затова нека всеки за себе си се опита да се попстави в някоя графа - лош/добър, весел/тъжен и т.н. и след това поне да се опита да подобри рейтинга.
  Но и нищо да не направи, пак добре:)

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":Аз знам много хора със стабилни доходи, професии и собствени жилища които не са добри.Иди кажи после че гените не чертаят съдбата ни?!
  —цитат от коментар 7 на klimentm


  Направи по-задълбочени проучвания. Обикновенно хората с тежко детство, расли без родители или в лоша семейна среда, търсят сигурност в парите. Стават бизнесмени, и не могат да се спрат, работят и трупат. Като видиш някой не толкова добър човек, поинтересувай се с колко любов и доброта е получил от родителите си и колко време!

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 23 Неутрално

  ген
  или
  днк?

  днк се подменя на 600-700 години, докато гените се изменят, в зависимост от вььтрешни ( мисли) вьншни ( храна) фактори докато сме живи


 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":Дядо Добри.
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  ——-
  Да дариш всичките си имоти на Църквата и да оставиш четирите си деца без наследство?

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  генилиднк?днк се подменя на 600-700 години, докато гените се изменят, в зависимост от вььтрешни ( мисли) вьншни ( храна) фактори докато сме живи
  —цитат от коментар 17 на 👀


  /———-
  Или биохимия?
  Липсата на магнезий, най-често срещания дефицит, води до тъга, тревожност и депресия. Липсата на витамин Д, която пък е констатирана у всеки 4-ти човек, води до постоянна умора.
  Прекарваме много малко време на открито, а изкуствените торове докарват ниски нива на магнезий в храните.
  От друга страна всички сме пренатоварени с грижи и отговорности, бързаме, искаме все повече материални неща.... и изведнъж се усещаме, че крещим без повод!!

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Да, но никой не го опроверга. Директно го разпнаха на кръста.

 21. 21 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Има голяма разлика между "интелект" и "разумност" или това дали е "умен" един човек. Интелектът, наистина се предава генетично, но не е задължително да носи ползи, дори напротив. Умният човек също не е задължително да е интелигентен - той е повече рационален и пресметлив, склонен е на компромиси с душата си. Интелигентният човек е природно надарен и повече отворен към другите с по-малко мисъл за себе си. Той почти няма чувство за самосъхранение и обикновено накрая остава сам и загива. Умният създава общности, в които центърът е той и неговите интереси. Комбинацията от двете качества е рядко срещана, защото първото е от Бога дадено, второто се придобива с не малко усилия. :)

  CONTADOR GRATUITO!
 22. 22 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Разстроено

  Не знам защо искат да ни убедят, че гените определят съдбата ни, като е точно обратното. Обстоятелствата я определят.Пожелавам на всички смирение, спокойствие на душите и любов.
  —цитат от коментар 5 на hope


  Определят я и още как! Това дали ще се разболееш от тежка болест зависи предимно от гените и по-малко от външните обстоятелства. Човек е безсилен срещу природата и тежките житейски обстоятелства като болести и смърт.
  Честито Рождество Христово и дано горното да не ви се случва! Щом има живот и здраве, има надежда за по-добро!

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално


  "Получаваме толкова обич, колкото сме дали, колкото повече даваме, толкова повече притежаваме."

  Моята любов е безкрайна! - казва Шекспировата Жулиета - Колкото повече давам, толкова повече имам!
  И къде е границата между клишетата и истината? Преди в България имаше един милион комунисти, сега има пак толкова антикомунисти. И едните и другите са маскари, казва Вечният тарикат. Важна е само Нейно Величество Далаверата!
  Е, такъв е денят, нуждаем се от малко смирение. Утре ще си бъдем пак същите.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#21] от "г-н Думанов":

  "Умният създава общности, в които центърът е той и неговите интереси."
  -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
  Абсолютната истина - вьзпитанието да общуваме и сьздаваме приятелство не зависи от разума в чист вид. Социалната среда или се вьзпитава от родния дом или си я придобиваш, ако това е поставено сьзнателна цел

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  До коментар [#18] от "hope":

  Бил Гейтс :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#22] от "ckn29372393":

  Съгласна съм, това не противоречи на това, което казвам.
  Малко хора умират от наследствени болести преди 60-70 години!

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#18] от "hope":Бил Гейтс :)
  —цитат от коментар 27 на penetrating


  Ген, това е изключение, както и Зукърбърг!

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  До коментар [#29] от "hope":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хромозоми, кървища, душа, гражданско общество, политическа свобода, изобщо такъв интересен буламач е забъркал г-н авторът че ум да ти зайде.

  Но нали е Великден айде от мен да мине.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Хромозоми, кървища, душа, гражданско общество, политическа свобода, изобщо такъв интересен буламач е забъркал г-н авторът че ум да ти зайде.Но нали е Великден айде от мен да мине.
  —цитат от коментар 31 на nocomnet


  Ма той с добри намерения го прави.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Христовите добродетели не са напускали никоя човешка душа, но , за голямо съжаление, много такива души са напускали тези Христови добродетели и са поемали по пътя на себичността, егоизма и разрухата !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK