НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева

НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева

© Георги КожухаровМоже би не военните, а служителите на Национална служба за "Охрана" (НСО) трябва да охраняват границата заедно с полицията при мигрантски натиск - все пак и те са военизирани. Освен това подобна дейност напълно се покрива с чл. 13 от Закона за националната служба за охрана, където са дефинирани основните функции на ведомството с бюджет от 44 милиона лева за 2020 година (около една трета от бюджета на контраразузнаването). Малко над половината от тези 44 милиона са за заплати, другото е за коли, гориво, имоти, които НСО стопанисва.


Но какво ще стане, ако мъжете в костюми престанат да возят със служебните мерцедеси българските депутати? Тогава народните избраници ще заприличат на колегите си от Бундестага - ще трябва да вървят пеша от Народното събрание до бившия Партиен дом, където заседават повечето парламентарни комисии, да ползват собствени автомобили или такси (градският транспорт е чудо невиждано), за да се приберат вкъщи, за да вземат дрехите си от химическо чистене, за да отидат на ресторант с колеги и/или сътруднички. А съпругата на президента ще трябва да потърси друг транспорт, когато ѝ се налага да отиде на шопинг.


И макар да няма нищо по-естествено от гореизброеното, нищо от това няма да се случи. През 2020 година 44 милиона лева на данъкоплатците ще се харчат за удобства и сигурност на няколкостотин души в най-бедната държава на ЕС. Без разумно оправдание и обосновка защо е необходимо и важно всичко това за националната сигурност.


Четири години. Много открити въпроси
Дейността на НСО бе уредена преди четири години със закон - след ялови дебати за службите по време на второто правителство на Бойко Борисов. От Реформаторския блок (РБ) лансираха известни идеи по отношение на НСО, но не бяха законодателно уредени. Радан Кънев, тогава лидер на ДСБ и депутат от РБ, се беше възмутил, че НСО, "остатък от комунистическия режим", продължава да съществува, макар да няма аналог в нито една демократична държава в Европа.


Днес Кънев, вече евродепутат, е значително по-радикален - настоява за закриване на НСО и трансформирането ѝ в - например - звено за противодействие на тероризма. През 2015 година той посочи като добър пример Германия, където службата за борба срещу тероризма се занимава и с охраната на висши политици, докато в България антитерористичното звено разполага със стотина души щат.


Подобно схващане има свои дълбоки основания - тероризмът и киберпрестъпността са дефинирани като глобални предизвикателства пред сигурността. Помните ли пробива в Националната агенция по приходите (НАП), при който изтекоха лични данни на над 5 милиона граждани и фирми? Да не забравяме и това: че радикализирането на хора по интернет, както и хибридните заплахи са и българска реалност. И въпреки това държавата отделя едва 5 милиона лева за киберсигурност, почти колкото и за екипа за борба срещу тероризма. Излиза, че за противодействие на най-големите заплахи в 21 век българските управляващи са сметнали, че са необходими четири пъти по-малко средства, отколкото за задоволяването на прищевките им и опазването на собствените им кожи.


В българския парламент, оживяващ се от дискусии за размера на партийните субсидии и така единодушен при преназначаване на бивш главен прокурор на нова стрелкова позиция, няма кой да инициира такъв разговор. Той преминава през въпросите от какви реформи се нуждае българската система за национална сигурност в контекста на големите заплахи пред глобалната такава.


Например: защо финансовото разузнаване да не бъде извадено от ДАНС, където вегетира като специализирана дирекция? Все пак, с оглед на желаното влизане в Механизма на обменните курсове (ERM II) България е обещала да подобри надзора върху небанковия финансов сектор и изцяло да приложи правилата на ЕС в борбата срещу прането на пари. Което означава: транспониране на четвъртата и петата директива в националното законодателство.


Добре охранявани мъже


Вместо това НСО влиза в новинарските емисии единствено покрай катастрофите и пътните инциденти, предизвикани от автомобили, шофирани от държавните гардове. Също и покрай шлагера с охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпартиеца му и депутат Делян Пеевски, както се оказва, един от най-застрашените хора в републиката.


И ако американските данъкоплатци са наясно, че за охраната на семейството на президента Доналд Тръмп плащат над 120 милиона долара годишно, то в България всеки опит да се научи колко точно струва НСО да пази Доган и Пеевски удря на опорката "класифицирана информация". Популистки по темата се включи тези дни и президентът Румен Радев, обявявайки, че те не трябва да ползват охрана от НСО - не защото нямало заплахи за сигурността им, а защото можели и сами да си платят за гардове. Ноторно известно е, че са състоятелни.


В ефира на Дарик радио Радев заяви, че е готов да се откаже от охраната си, както и че е необходимо да се преразгледа списъка за допълнителни охраняеми лица - извън тези, които заемат висши държавни постове. По закон междуведомствена комисия, в която, освен шефът на НСО, влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, а при нужда и директорите на военното и цивилно разузнаване, решават кой е застрашен и дали НСО да го охранява. Без гласност. В тази връзка се очаква решение за охрана за новия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, ползвал законно гардове на НСО като главен прокурор. Но тъй като и предшественикът му - бившият шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев - бе "обзаведен" с държавна охрана, лесно за досещане е, че Цацаров ще продължи да бъде пазен.


Охрана до гроб за строителите на мирния преход?


Благодарение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ стана известно как си партнират ДПС и НСО. Движението за права и свободи осигурява автомобилите за охрана на Доган и Пеевски, а НСО плаща заплатите на охраняващите офицери. Като партия, официално издържаща се от партийната субсидия, и парите за колите, и парите за заплатите излизат от един и същи джоб - този на данъкоплатеца.


Защо обаче Доган и Пеевски не си наемат частни охранители? Отговорът се съдържа в чл. 14 от Закона за НСО - никоя частна охранителна фирма няма големите правомощия, дадени на държавните гардове. Карадайъ не пропуска да изтъкне заслугите на Доган като този-комуто-дължим-мирния-преход-към-демокрация-след-възродителния-процес. Очевидно дългът на нацията още не е изплатен и с порцията "студен резерв" за милиони за догановия ТЕЦ "Варна".


Кой да бъде пазен?


След Нова година от ДПС ще поискат промени в дейността на НСО. По думите на Карадайъ, ще предложат "трите институции - премиер, президент и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки". Ще поискат и законово да се закрепи партньорството им с НСО - застрашените лица, които могат да си го позволят, да осигуряват средствата за защитата си на НСО.


Едва ли в ГЕРБ ще се възпротивят на тези законодателни промени, които на практика са персонални услуги. Те имат стабилно партньорство с ДПС - и искат да са много добре охранявани.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1766 Гневно

  Майка му бедна на тоз клет народ...

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Но какво ще стане, ако мъжете в костюми престанат да возят със служебните мерцедеси българските депутати?"
  Объркали сте се, вероятно заради празниците :) НС си има собствени автомобили.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  Баце няма как да посегне на охраната на тези, които го държат за гушата - Доган и Пеевски!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Гневно

  Поредният срам и позор за нашата държава!Само се чудят как да ни "съдерат кожите" тези няколко стотин души/ т.н. елит на България/, ама иначе даже и за собсвената си охрана не искат да плащат!!!!!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Поредният срам и позор за нашата държава!Само се чудят как да ни "съдерат кожите" тези няколко стотин души/ т.н. елит на България/, ама иначе даже и за собсвената си охрана не искат да плащат!!!!!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Киро Гела и собствения си отбор не иска да издържа. Непрекъснато иска пари от държавата.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  "В ефира на Дарик радио Радев заяви, че е готов да се откаже от охраната си"?!  Тъпо е президент без охрана, това граничи с просташки популизъм. Важното е, как стои въпроса при другарката Радева?!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Не вярвам Радев дори да има право да се откаже от охраната си! Той просто така си плямпа! Шапкар!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Корупцията започва с пържолите за богоизбрани и след това няма спирачки.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Ама това плямпане, си е чисто и просто, вулгарен популизъм...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  ами бива да охраняват 'националните богатства' черепа, микренския ,гела свинаря и прочие бизнесмене...без тях сме на свършени...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 12 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Всяка държава трябва да си пази хидроспециалистите и сумистите.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  Той и Борисов няма право сам да си кара джипа, а отзад да го следват три коли с охрана, ама тука спазването на правилата не е на мода.

 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Чета в статията че НСО струва 1/3 от бюджета на контраразузнаването.

  И по нашенско служба подобна на НСО (нарича се "охрана на личности" е част от контраразузнаването/вътрешната сигурност - прословутия ШинБет/ШАБАК (акроним от "Шерутей Битахон Клали"). Ама едва ли нашенското НСО има 1300 тулупа на заплати (почти 2 полка кашици) и бюджет 1/3 от този на 'сичкото контраразузнаване! Да оставим настрана че заплахите към нашенските функционери са РЕАЛНИ, за разлика от тези над булгаристанските функционери.

  Лично мнение: Това УБО/НСО с 1300 тулупа НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕФОРМИРА!!!

  Трябва разформироване, и създаване на нова служба за "охрана на личности". Има такава във всяка държава, без нея не може. Но ТРЯБВА да се ограничи РЯЗКО кой му трябва "държавна охрана", НА НЕГО ЛИЧНО, НЕ НА СЪПРУГАТА/СЕКРЕТАРКИТЕ/СЪВЕТНИЦИТЕ.

  Другото което ЯКО ме чуди са тези "служебни коли" на 240 тулупа в НС. С щатен шофьор (вероятно двама, щото не се бачка повече от 8-10 часа). Не помня данни колко струва това, моля разбирачите да ми обяснят, ако може със суми. Май ще се окаже съизмеримо с разноските наНСО.

  В други държави служебни коли имат 2-3+++ парламентариста (председателя на НС и лидерите на главните партии). По нашенско са 3-на председателя на НС, лидера на коалицията и този на опозицията), другите ползват десетина коли от "гаража", или собствени/партийни коли. ТОЛКОЗ!


  Аве...да сте живи и здрави, и весели празници!

  МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЛС (Лични Съобщения). АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК-МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 17 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ В ТЕМАТА https://bit.ly/38BYrQV
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Наистина е нелепо една по същество домакинско-охранителна служба да бъде военизирана ин гавазите да имат военни офицерски звания, че и генерали ръйш. 44 млн. лева не са най-големия проблем на службата.

  От друга страна Дойче Веле има бюджет от над 300 милиона. Евро. И какво имаме насреща? Емилия Милчева.

 16. 16 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 708 Неутрално

  НСО трябва да се закрие а депутатите да получават лизингови коли които да карат сами.

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1462 Весело

  Наближава Нова година! Всеки който не си е определил бюджет за охрана да го направи, защото ще намаже яко сурвакане, та и НСО няма да му помогне.

 18. 18 Профил на stoil_stoilov
  stoil_stoilov
  Рейтинг: 83 Неутрално

  До коментар [#16] от "aussie":

  Депутатите рябва да карат личните с коли и да си плащат бензина сами. Те нямат фумнкции, които налагат бързина на реакцията. Трябва да ходят на работа не със служебни оли и даже микробусчета от квартирите си, а с каквото намерят, в. т. с градсия транспорт. Трябва да плащат паркинг като учителите, лекарите и др. категории, които са решили да позлват личните си коли. В Парламента една персонална кола на Председателя и още две оборотни коли за зам. председателите. Парламентарните групи с коли от партиите, ако искат да се возят. Командировки до зб. райони с обществения транспорт и осребряване на разходите срещу представен билет. Ако е с личната кола - осребряване до размера на автобусния билет до сответното място. Това се отняся и до безбройните агенции, комисии, общини и др. които не се занимават с пожари, наводнения и бедствия.

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Deutsche Welle винаги е била антибългарски настроена. Пробутват си техните интереси, но това не значи, че трябва да ги търпим, щото техните интереси не са наш интереси. Анадънмо (на техния нов език)?

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Каква охрана,какви пет лева, това не е охрана а прислуга, при това ние данъкоплатците плащаме не само заплати и костюми, ами скъпи коли и тяхамнта още по-скъпа подръжка, като на всичко от горе, въпросните охранители имат първа категория за пенсиониране и повярвайте, техните пенсии не са минимални или средни, а са на тавана.
  Затова спешно закриване, ако трябва да се пазят двама-трима човека (не че виждам защо), функциите да се прехвърлят на полицията и толкова.

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Много те моля повече да не наричаш родината ми Булгаристан.

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Много те моля повече да не наричаш родината ми Булгаристан.
  —цитат от коментар 21 на Alarmstufe: Rot


  1. МНОГО ТЕ МОЛЯ да обърнеш внимание че НИКОГА не съм наричал България Булгаристан. Влез в профила ми и провери назад дали някъде съм писал Булгаристан. НЯМА да намериш нищо подобно!

  2. Да, често пиша че това не е държава, а територия! Но НИКОГА Булгаристан!!!

  3. МНОГО ТЕ МОЛЯ да ми позволиш да ползвам исконното си право на свобода на словото, и да изразявам своето отвращение като наричам ПОДИГРАВАТЕЛНО българските функционери (правителствени и партийни) БУЛГАРИСТАНСКИ! Щото повечето от тях не са достойни да се наричат "български".

  4. Дори и да не ми позволиш молбата от т. 3-ПАК ще ги наричам булгаристански, а не български. Пък ти можеш да ми цъкаш минуси/да ме портиш на модераторите/друго. И да си ги обичкаш тези шебеци, начело с трисвиниума и цялата им пасмина след тях, дето правят на шебеци българите в България. Казуса НСО само потвърждава това...според мен де. Ти разбира се можеш да поискаш да назначат в НСО още 1300 служители, та да обслужват и роднините до 9то коляно на "функционерите"/хидроинженерите/терасаджиите/апартаментгейт'ниците/евро'субсидираните собственици на "къщи за тъщи" и кой ли не още-списъкът е дълъг от тук до ново постановление, както беше лафа. По памет-и ти май не ги харесваш много, но може би греша...

  5. Честита Коледа и Весела Нова Година.

  6. За протокола!

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":

  МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЛС (Лични Съобщения). АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК-МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 17 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ В ТЕМАТА https://bit.ly/38BYrQV
 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Предвид това, че Ахмед Доган е единственият от живите ни политици, срещу когото е имало опит за атентат (Октай Енимехмедов), само той може да коментира необходимостта от НСО. Обаче, като си спомним какво точно свърши охраната тогава, е редно да се запитаме охрана ли е това или надзорници от към държавата, особено след огласяване на факта, че ДПС само си поема разходите за транспорта.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  НСО трябва да се закрие а депутатите да получават лизингови коли които да карат сами.
  —цитат от коментар 16 на aussie


  Радан Кънев ... настоява за закриване на НСО и трансформирането ѝ в - например - звено за противодействие на тероризма. През 2015 година той посочи като добър пример Германия, където службата за борба срещу тероризма се занимава и с охраната на висши политици, докато в България антитерористичното звено разполага със стотина души щат.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Deutsche Welle винаги е била антибългарски настроена. Пробутват си техните интереси, но това не значи, че трябва да ги търпим, щото техните интереси не са наш интереси. Анадънмо (на техния нов език)?
  —цитат от коментар 19 на alexsilver


  Гаварит Масква...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Неолибералите разградиха държавната икономика. Сега опряха и на държавното управление. Не е чудно, че имат 0 депутата.

  niki
 27. 27 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Като спестят тези 44 милиона лева, то Прокопиев и останалите ще ги усвоят.

  niki
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK