2019 г.: Медийните скандали не бяха нито малко, нито малки

Като прибавим и честото пренебрегване на един от основните журналистически стандарти – управляващите задължително да са поставени в ситуация на медиен дискомфорт, става ясно защо сме на опашката по свобода на словото.

© Юлия Лазарова

Като прибавим и честото пренебрегване на един от основните журналистически стандарти – управляващите задължително да са поставени в ситуация на медиен дискомфорт, става ясно защо сме на опашката по свобода на словото.Текстът на медийния експерт Георги Лозанов е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Тази година медийните скандали не бяха нито малко, нито малки. Разбира се, най-големият си остава ниското ниво на свободата на словото в България (последни не само в ЕС). Познатият довод, че не е така, след като всеки може да говори публично каквото си иска, включително и колкото си иска да критикува властта, е верен, но не е довод. Защото свободата на словото се измерва не с казаното в медиите, а с това доколко то помага на гражданите да си създадат мнение за събитията и проблемите на обществото, в което живеят. И по този начин да формират обществено мнение, което в либералните демокрации управлява управляващите. При съвременните комуникативни технологии вече трудно можеш да скриеш нещо от тях, но можеш да им го представиш така, че те да не разберат какво всъщност е то.


Христоматиен пример, до голяма степен местно откритие, в това отношение е организирането на контрапротести с цел да бъдат медийно отразени (най-новите им варианти бяха при избора на нов главен прокурор). Функцията им е вечер, когато зрителят седне пред телевизора, да не прави избор между позицията на тези, които протестират, и на тези, срещу които протестират, а между позицията на тези, които протестират и на тези, които протестират срещу протестиращите. Вкарва се играч, извън оста на реалния конфликт, който да отдалечи общественото мнение от причините за първоначалния протест.
Целта - дезориентация на аудиторията


Но дори не са необходими толкова целенасочени стратегии за отклоняване на вниманието. Достатъчен е общият, хибридният характер на медийното съдържание, в което се смесват важно и маловажно, сериозно и развлекателното, аналитично и жълто, докато аудиторията "му изпусне края". По тази линия почти престанаха в сутрешните телевизионни блокове да се водят горещи разговори по политическия дневен ред на обществото. Сега там надълго се обсъждат битови неудачи, здравословни проблеми и любовни драми на тъй наречени обикновени хора, а напоследък дори се четат писмата на децата им до Дядо Коледа. Което съвсем не значи, че качествената журналистика се е пренесла във вечерния програмен пояс.


Сериозен принос към дезориентацията на аудиторията има и хибридната война, в която Кремъл влага мощни пропагандни ресурси и чиито фронтоваци у нас имат "запазено място" и в онлайн, и в офлайн платформите. Вярно е, че властите тази година за първи път направиха знакови жестове – срещу обявяването на Съветската армия за освободителка и срещу използването на организираното русофилство за шпионска централа. Но това не ограничи медийното влияние на Кремъл, а даже обратното – предизвика проруска защитна кампания, в която шефът на русофилите Малинов стана главен телевизионен герой.


Скандали и по високите етажи на БНР и БНТ


Като прибавим и честото пренебрегване на един от основните журналистически стандарти – управляващите задължително да са поставени в ситуация на медиен дискомфорт, става ясно защо сме на опашката по свобода на словото и защо в 2019-а няма да мръднем от там. Още повече, че тази година се случи нещо невиждано досега, което кой знае къде ще ни запрати в класациите – за пет часа спря излъчването на програма "Хоризонт" на БНР. Прокуратурата доказа, че не е имало техническа или каквато и да е друга обективна необходимост за подобна профилактика. Което потвърди хипотезата, че на профилактика са били подложени неудобни гласове. Програмата е замлъкнала в несръчен опит да се попречи на журналистите да реагират в ефир срещу свалянето от ефир на колежката им Силвия Великова. На генералния директор му се наложи да се раздели с наскоро придобития си пост, но с неговото отстраняване затихна и скандалът преди да отведе до задкулисните фигури, които са му дали поръчката. Защото едва ли някой вярва, че той сам се е решил на такива драстични цензорски действия.


През отминаващата година беше отстранен шефът и на другата обществена медия – Константин Каменаров. Тази "редушка" по високите етажи на БНТ и БНР, извън конкретните перипетии, говори за обезценената роля на генералния директор и превръщането му в жертва на чужди игри. Докарахме го дотам, че в започналата подготовка за ревизия на медийния закон в НС се възроди идеята генералните директори, както далеч преди влизането ни в ЕС, да се избират не от политически независим орган, а от самото НС. Аргументът, че след като така и така медиите и регулацията им ще са политически зависими, по-добре ще е шефовете им да ги определя направо политическа институция, е все едно, ако пътищата ни са лоши, да караш направо през полето.


Роди се още една партийна телевизия


Друго шумно обсъждано събитие през годината с отрицателен знак за свободата на словото бе изчезването на "Шоуто на Слави" от ефира на БТВ. Истина е, че то отдавна се бе превърнало в "черна борса" на символни капитали – трупаше ги в най-гледаното време на най-гледаната телевизия и ги "продаваше" на политическия пазар. Етиката на публичните роли изискваше Слави най-после да направи избор, което пак не се състоя. Напусна БТВ, за да създаде и партия, и партийна телевизия. Впрочем, втората такава за тази година, след телевизията на БСП. Като сложим в сметката и трите телевизии на националистите – СКАТ, "Алфа" и "България 24", а донякъде и телевизия "Европа", която е "ефирен гард" на ГЕРБ, ще стане ясно колко сме се отдалечили от времето, когато плурализмът на гледните точки беше неписано правило за всяка електронна медия (тогава бяхме със 70-80 пункта по нагоре в класациите за свобода на словото). В резултат сега имаме още една партийна телевизия, вместо едно шоу, което при цялата му спорност си позволяваше остро да критикува властта в най-популярната национална медия. И е много вероятно да бъде заместено от приемлив за всички развлекателен формат.


Въпроси без отговор


Изреждането на въпросите, които медийните скандали на 2019-а повдигнаха, може да продължи още дълго Защо се оказа, че чешкият милиардер Петр Келнер, според решението на КЗК, не може да придобие НТВ, но БТВ може? Трябваше ли нашата журналистическа колегия да чака ПИК да пусне компромата с "голите снимки" на приятелката на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов, за да се сети, че има медии, които нямат право да се наричат така? Поведението на Сидеров в "Референдум" не е ли достатъчно основание да се промени регламента на предизборните кампании, за да не са журналистите "безгласни букви" пред политиците? Може ли накрая вината за изтичането на лични данни от НАП удобно да падне върху разследващата журналистика? И т.н.


Отговорите - в следващия брой на вестник "К" (бивша "Култура"). Който вече не излиза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "2019 г.: Медийните скандали не бяха нито малко, нито малки"

  - Началото на "пропадането" по медийна свобода, преди което медиите бяха "единни и непоклатими" като Дело и Труд... :)

  2011г.: "В медийния бизнес скандалите са десетки хиляди пъти по-шумни от всеки друг бизнес, защото всеки от засегнатите има трибуна и се чувства длъжен да я използва, за да крещи шумно срещу съперниците си. На българския вестникарски пазар войните имат особена традиция и ако някой издател нападне друг, се започва дълъг период на контраатаки по всички възможни канали. Миналата седмица се случи нещо по-различно - избухна скандал между всички сериозни издатели. Ако досега периодично някои конкуренти се сблъскваха в локални конфликти, случващото се за кратко беше печатният еквивалент на Първата световна война - участваха всички."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2011/11/18/1207219_sreshta_na_kipene/

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Честито Рождество Христово !
  Бъдете здрави, мили сънародници !

  ❤️

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Сериозен принос към дезориентацията на аудиторията има и хибридната война, в която Кремъл влага мощни пропагандни ресурси и чиито фронтоваци у нас имат "запазено място" и в онлайн, и в офлайн платформите......."
  ..............
  Фронтоваците имат "запазено място" в някои медии. Въпросът е за "тиловаците", като Дечев, Горския, Балтон Фъшкиев, Перков, дерибеев и други подобни, които разнасят вонята на хибридната пропаганда по всякакъв начин, под всяка статия.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Сериозно ли препечатвате нещо за пренебрегване на журналистически стандарти? Успех.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  "Сериозен принос към дезориентацията на аудиторията има и хибридната война, в която Кремъл влага мощни пропагандни ресурси и чиито фронтоваци у нас имат "запазено място" и в онлайн, и в офлайн платформите."

  За радост, оскъдният интелект на това проруско общество не му дава големи шансове, ако и да спечели всички медии.
  Простаците и комунистите може да спечелят тук-там някоя локална битка, но войната няма как да спечелят!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Весело

  ... шефът на русофилите Малинов стана главен телевизионен герой..
  —цитат от коментар 0 на Статия


  А какво стана с разследването на шпионина Малинов?
  Присъдружната на герб прокуратура нещо май се умълча по този въпрос.
  Ще видим ли Малинов в затвора, другарю гешев?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Та като споменавате медийни класации я да видим и как са класирани медиите в БГ

  https://offnews.bg/medii/institutat-na-rojters-publikuva-klasatcia-na-mediite-koito-se-polzvat-705227.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Изследването на умението да разбират текстове показа, че българските ученици масово не могат да различат фактите от мненията. Е как да могат, като из българските медии двете специално се смесват и представят за равноценни.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Според Жорката,ако има две събития,протест и контрапротест и те коректно се отразят в медиите,това не е свобода на словото.Свобода ще имаме,когато единият въобще не бъде показан.И още,това че у нас всеки има възможност да говори публично каквото си иска не било важно.Важното било,в резултат на това говорене обществото да си създаде правилното ,нашето мнение.Странни разбирания има този "медиен експерт".

 10. 10 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Има-няма медийни скандали у нас, гербавият керван си върви и си пее. Най-много някой айдук да бъде осъден на заточение във Валенсия - Шпаньолско. Иначи - тишина!

  без подпис!
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Вие другарите сте дребни риби. Само някой да ви подаде кукичката Русия и сте се закачили. Истински хищни цаци застинали в обстановката от преди 30 години и ръсещи безсмислени антикомунистически лозунги. Другари, комунистите вече са други. Време е да го забележете. ;-)

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Това е някакъв разбор как действат грантажиските НПО-та и купените от тях "либерлни" медии. Проганда, протести, констрапротести, постоянно манипулиране на новините, премълчаване на неудобните. Ревящите за медийната свобода са най-големите манипулатори и виновници за липсата й. :-)

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  За историците като няма война - няма история и няма смисъл да се преподава/учи. :)

  За медиите и журналистите като няма скандал - няма новина/статия и няма смисъл да се хаби мастилото. :)

  Горките те от скандали живеят, така че е разбираемо. :)

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#8] от "stein":

  В бългаските медии итдавна няма факти, като изключим агенция Фокус. Във всички останали има манипулирани, премълчани или нагласени новини. За съжаление напоследък забелязвам, че и БТА влезе в тази категория, което е жалко.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  ....Ревящите за медийната свобода са най-големите манипулатори и виновници за липсата й..
  —цитат от коментар 12 на wnl03619584


  От включилите се до сега, ти си се разревал най-много и най-силно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Почти надгробно слово за независимата журналистика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  2019 г.: Медийните скандали:

  "Епицентър" - "Евгений Дайнов: Моделът „Тодор Живков”, който Борисов приложи, вече се разпада"

  "Mediapool" - "Татяна Дончева: Българинът има тоталитарен чип"

  :) :) :)

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Весело

  Мда-а-а-а-а, по Коледа наистина стават чудеса! Всякакви чудеса, даже и някой да открие, че и да се скъса да си криви душата, файда няма! Това обаче не се отнася до Гошко Папийонков, щото не може да смутолеви друга мисъл, сиромашкият, освен: „Защото свободата на словото се измерва не с казаното в медиите, а с това доколко то помага на гражданите да си създадат мнение за събитията и проблемите на обществото, в което живеят“.

  Ама вярно ли бре, Гоше? Значи вие се скъсвате да товарите вашето „казаното в медиите“ с плювни, обиди и език на омразата към една политическа сила и нейния лидер или към кандидата за главен прокурор, пък после се чудите „доколко то помага на гражданите да си създадат мнение за събитията и проблемите на обществото, в което живеят“, така ли? Ами писаното от такива като теб, писачи на хонорар, не помага – нито на теб, нито на тези, за които слугуваш! Няма и да помогне! Защото хората, народът, гласоподавателите, електоратът и българите въобще не са никак, ама хич податливи на сектантски хленчения, сълзи и сополи! Всичките тези хора, които ти и твоите съмишленици така неприкрито презирате, защото не ви се хващат на панаирджийските номера и не гласуват за вас, не са нито „80% дебили“, нито умствено недъгави, за да се оставят да ги манипулират такива като теб!

  Още по-малко това важи за вече споменатия партиен лидер и премиер. Колко ли трябва да си умствено семпъл, за да може един „милиционеро-помпиер“, „банкянска мутра“, „костюмиран орангутан“, „Тиквоций“, „еднокнижник“ и други такива любвеобилни епитети, с които несретните обитатели на лилавия дръгалефски тролейбус го обозначават, да ви мачка като валяк цинкова кофа на де що има избори? И то при положение, че той си има бая трески за дялане, ама вие така сте се втренчили в пъпа си и чакате нирвана, че не виждате по-далече и от носа си! Да се имате за толкова епохални развити в интелектуално отношение, а да не можете да измислите и най-малкия и невзрачен начин да го биете на избори? Какво ти биене на избори - вие не можете в парламента да влезете, камо ли да водите някаква, макар и малко от малко осмислена политика! Така че, Гоше Папийонков, пиши по-често, златен, по-често ни давай повод да се посмеем на несръчните ти опити, затрупани с по два самосвала плямпане, да изцедиш нещо от черепната си кутийка! Бравос! И весели празници!

 19. 19 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Моят рев е в различна посока. Мен ме онтересува медиите да ме информират ОБЕКТИВНО, а не според интереса на някаква фондация или на някакяи чужди /все едно какви/ интереси. Те реват за съвсем друга "медийна свобода". От онази "либералната".

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  А българите толкова претръпнаха на скандали, че изобщо не се впечатляват. Което, разбира се, е много тъжно.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Да бяха то 1-2 скандала да се впечатлиш, ми то всеки ден по 3 скандала. Кво няма да претръпнеш. :)

  Теглиш им една и отиваш да си вършиш работата. :)

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Няма истински медии в безпардонните герберски времена

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Скандалът със "зверски убитата разследваща журналистка" в Русе кога беше? През тази година или през миналата?

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK