Сериалът "На тъмно": Те не искаха свобода, искаха пари

Филмът осветлява политическите и икономически зависимости от началото на промените, дело на руските тайни служби.

© atrakcia.bg

Филмът осветлява политическите и икономически зависимости от началото на промените, дело на руските тайни служби.Жанина Драгостинова е журналист и преводач. Текстът й е от "Артакция".


Когато започва пражката Нежна революция, режисьорът на сериала "На тъмно" на "НВО Европа" Иван Захариаш е на 18 години. "На 17 ноември бях на площада, но не останах. С приятели отидохме в някаква кръчма. Тогава никой от нас не вярваше, че режимът ще се срути" – казва той при премиерното представяне на първите две серии тази година на фестивала в Карлови Вари. – "В Германия и Полша имаше движение, у нас то не беше толкова силно. Но все пак в следващите дни из въздуха се понесе, че и в Прага ще се случи нещо. Спомням си, че заедно с колеги от ФАМУ тръгнахме да обикаляме по фабриките и да убеждаваме хората да стачкуват."


"НВО Европа" започна излъчването на шестсерийната продукция
в деня на 30-годишнината от мирната студентска демонстрация в Прага, която е смазана от отдела за борба с размириците. В онези дни през 89-а действително нещо се носи из въздуха на цяла Източна Европа, нещо, което носовете подушват, но сякаш отказват да регистрират като реалност. Надежда и неверие – това е духът на времето. "На тъмно" улавя тъкмо този дух, без да се заиграва с историчността.


Първият епизод е най-сложно построеният, тъй като едновременно трябва да ни запознае с героите и да ни въведе в средата, която е разположена в три различни времеви пласта. 1977-а е знакова за Чехословакия година, съставя се Манифестът за човешки права Харта 77, който носи международна слава на един от авторите му Вацлав Хавел. В сериала се споменава, че Хавел е в затвора, виждаме как Държавна сигурност преследва дисидентите. Всичко това е само маркирано, разчита се на предварителните исторически знания на зрителя. Дали 30-годишните ги притежават? Има епизод, в който главната героиня – цигуларка, не печели конкурс само защото в залата на прослушването се появява баща й, който е известен дисидент. Ако историческите факти не бяха подложени на продължителна фалшификация в последните години, епизодът би бил ясен за всички. Питам се обаче


какво ли са разбрали по-младите, които в България упорито бяха заблуждавани


от т.нар. соцносталгици и тяхната псевдоистина за миналото?


Другият времеви пласт е лятото на 1989 г. Тогава хиляди граждани на ГДР отиват на екскурзия (разрешена) в Прага, Будапеща и Варшава, окупират посолствата на ГФР и искат политическо убежище. Правителството на Хелмут Кол отваря границите си за емигрантите, които с влакове влизат в Западна Германия. За тези събития героите от "На тъмно" научават от телевизора. Очевидно в Източния блок нещо се променя. Това е и началото на сериала.


След което се преместване в есента, после зимата на 89-а и действието потича линейно. Мари и Виктор Скала са чешки имигранти в Лондон, двамата се връщат в родината си, тъй като условията вече са други. Или поне така смятат те. Но почти веднага преживяват катастрофа, Мари се събужда в болницата, а Виктор е изчезнал. Зрителят, както и Мари, не знае нищо за предисторията. В следващите епизоди до края на сериала Мари ще я разгадава. Със същото темпо, с което тя се добира до различни факти, с които сглобява за себе си историята на Виктор, зрителят се придвижва напред из действието. Каквото разбира Мари, това разбира и зрителят.


Макар "На тъмно" да разказва за близкото минало, откъм особености на производството се смята за филм с епоха, т.е. за такъв, в който


сценографите и художниците трябва да възпроизведат една изчезнала среда.


Точността е впечатляваща до например картинка на стената, представляваща изрязан профил от черна и бяла хартия, характерна украса за времето, такива картинки дори у нас продаваха в Чешкия център. Дрехи, прически, интериори, в които се смесва соцбезличността на правоъгълните шкафове с буржоазните остатъци като лампи и секретери например, всичко това го има в сериала. При външните снимки виждаме най-вече сиви улици, изоставени къщи, задни входове и вътрешни дворове. Прага отдалеч със знаменитата си катедрала, в мъгла, по здрач, с неясни очертания, тайнствена, забулена и в същото време могъща.


В мрачната атмосфера, която се създава, играта между светлината и сянката е особено важна. Режисьорът Иван Захариаш разказва, че актьорите са се движили по очертана с тебешир траектория, нито крачка встрани, нито едно излишно и непредвидено движение. Захариаш е държал да изглеждат сдържани, да няма излишни импровизации. Характеристиките на отделните образи изгражда с дребни детайли, без да задълбава в психология. Няма плътни характери, има знаци, които лесно разпознаваме. Роднините на емигриралите, останали в страната, които бързо стават жертва на системата. Това е сестрата на Мари, която, за да оцелее с биография на дъщеря на дисидент и сестра в чужбина, е принудена да стане доносник. Захариаш не я осъжда, просто показва, че


който се е огънал веднъж, го прави и втори път,


т.е. станеш ли веднъж част от системата, излизане няма.


Представянето на английските тайни служби и тяхната роля в политическите събития преди и след 89-а малко прилича на теория на конспирацията и тук "На тъмно" сякаш се опира повече на шпионските филми, отколкото на исторически проверени сведения. Но така или иначе интересът на службите към Източна Европа е факт. В устата на тяхната представителка е сложена и реплика, която не би могла да бъде от времето, това е отрезвяваща оценка, до която всички, дори и всезнаещите западни дипломати, достигнаха по-късно, но пък точно отразява ситуацията днес. "Чехите мечтаеха никога повече страната им да не тъне в лъжа" – казва Виктор Скала. На което строгата англичанка отговаря: "Чехите споделят всеобщата мечта – джобовете им да са пълни с пари. Всичко друго е поза."


Тези, които и преди това са правили всичко за пари, обличайки мръсните си дела в идеология, са представителите на Държавна сигурност. Това признава в края на сериала полковник Влах. Преди това сме видели редовите служители на Държавна сигурност (секретарката, архиварят), добри хора без убеждения и идеали, които са способни на приятелство, любов, дори понякога и на риск заради някого друг. Хора, които просто живеят живота си, приели обстоятелствата, не се интересуват от неясни неща като "свобода" или "истина". А който прояви по-голямо любопитство (Хонза),


изчезва от света, като за изчезването му помагат руските служби.


Те, руските тайни служби, стоят в основата на всички злини, сполетели Чехословакия, казва Захариаш с "На тъмно". Няколко пъти действието ни отвежда в съветска закрита зона. При първото ходене по пътя се сблъскваме с мъртвопиян съветски войник, в чиито ръце очевидно е попаднала страната след съветската инвазия през 1968 г. Ненужен за действието образ, но важен детайл за изграждането на цялостната атмосфера. "Вижте от кого зависим!" – крещи сериалът. В тази зона виждаме разлагащ се труп. Там измъчват английски дипломат, там убиват служител на чехословашката Държавна сигурност. От тази закрита военна съветска зона изпълзяват сякаш чудовища. Освен това всички убийства в сериала (три) са извършени от руснаци, като последните с игла, впръскваща вещество, което причинява инфаркт. Познато, нали? "Западняците винаги измислят нещо умно, но ги е страх да го използват за разлика от нас" – признава представителят на руските тайни служби.


Тук приключваме с историята, защото финалът на "На тъмно" кореспондира с днешното състояние на нещата в Източна Европа, а то е, че по политическите върхове все още стоят хора, поставени там от руските тайни служби, като преди това им е изкована биографията на дисиденти. Но има нещо друго, по-страшно от върха и това е широката низина. Нищо неподозиращите граждани (продавачката на вестници) приемат патетичните им слова с възторг, а информираните (Мари), тези, от които би трябвало да се очаква съпротива, мълчат, сковани в страх. Макар че навън вече не е зима, а пролет. Епизодът, в който се слагат финалните акорди, започва с цъфнали дръвчета – първият жизнерадостен знак във всичките шест серии.


И това прави финалните разкрития да звучат още по-зловещо.


"На тъмно" е обявен като шпионски трилър/драма. Шпионският трилър е по-слабата му страна, но дано увлече повече зрители и ги отведе до драмата. До онази драма за продължаващата зависимост и за останалите от ДС връзки, за които в България трудно се говори. Отначало ми се струваше, че образът на Виктор Скала е най-недоработеното звено в сериала. В края разбрах, че е нарочно, защото той е знак за онези изплъзващи се и никога неподлежащи на определение "герои", които са с едните и с другите, които "имат експертиза", имат и биография и винаги са точните хора на точното място.


"Та аз дори не ти знам името" – му казва Мари, жената, която 12 години е живяла с него.


И една конска муха бръмчи в бръмбарите за подслушване там, където е текло, пак си тече.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  "...станеш ли веднъж част от системата, излизане няма..."
  Това е. Дори да напуснеш страната, не можеш да излезеш от кожата си.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Това не е вярно. Моя позната чиито родители са от висшата червена номенклатура емигрира в Канада и там упражнява собствен успешен бизнес. Упражнява го по чисто капиталистически начин. То и няма как да е другояче в Канада. Виж дъщерята на Борисов е увредена от комунизма и чака той да и плаща тока и парното с парите откраднати от народа.

 3. 3 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Гледах го и препоръчвам. Да, на моменти някои неща са като от шпионски роман, но ... дава добра представа за "онова време" и "промяната."

  Никола Йорданов
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":глупак
  —цитат от коментар 4 на ggg41308177


  При това голям.

 6. 6 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 42 Неутрално

  НВО май се се специализира в тайните на руската действителност. Първо "Чернобил". На пръв поглед правдиво, но според участниците в онези събития, с много антируски клишета и внушения. Тук отново същото. За всичко са виновни руснаците. Те, и само те, се*рат в гащите на другите.

 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 501 Неутрално

  НВО май се се специализира в тайните на руската действителност. Първо "Чернобил". На пръв поглед правдиво, но според участниците в онези събития, с много антируски клишета и внушения. Тук отново същото. За всичко са виновни руснаците. Те, и само те, се*рат в гащите на другите.
  —цитат от коментар 6 на gwe49620445


  Ами не са ли виновни руснаците?!Унгарците още 1956 г, са се опитали да се отърват от комунистическия режим, наложен им от СССР, но са смазани, както и чехите 11 години по-късно, от руснаците, които днес се смятат за наследник и първоприемник на СССР и се гордеят с това.У нас също - горяните, за които едва ли си и чувал, обаче, са се бунтували срещу каскетаджиите-комунисти, но са били убити и пратени в лагери!
  Не е трудно, особено днес, да прочетеш малко за онези времена, вместо да говориш обичайните глупости - руснаците не били виновни.
  Между фашизма и комунизма разликите са много , ама много малки, ако не си го разбрал.А между Хитлер и Сталин - първият дори е по-малко зъл, защото не е убивал поне своите, а Сталин е затрил и пратил в лагери между 10 и 20 млн. съветски граждани!

 8. 8 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 560 Неутрално

  " Има епизод, в който главната героиня – цигуларка, не печели конкурс, само защото в залата на прослушването се появява баща й, който е известен дисидент. "

  Всъшност ако един "известен" десидент не е в изгнание, не е в затвора или не е мъртъв то той е от "нашите" десиденти......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#6] от "gwe49620445":

  Не очаквах вие руснаците да станете такива мрънкачи! Все вие сте жертвите. Ето ти един американски сериал показващ алтернативна история при която САЩ са завладени от Хитлер и имперска Япония. Виж как представят нацистките немци и имперски японци. Но германците и японците не обвиняват американците в омраза към тях:

  https://www.filmisub.com/filmi/trilari/46027-the-man-in-the-high-castle-season-4-chovekt-vv-visokiya-zamk-sezon-4-2019.html

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  "...станеш ли веднъж част от системата, излизане няма..."Това е. Дори да напуснеш страната, не можеш да излезеш от кожата си.
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Аз никога не съм бил част от системата. Ти как стана такъв? Това че хората стават част от системата е най-голямото зло на планетата. Щото след това се превръщат в дребни детайли на машината за поразяване и разрушаване. Георги Марков беше един от първите, който разбра, че и там е същото само че с обратен знак. И се намери между чука и наковалнята. От чука ли пострада или от наковалнята е технически въпрос.

 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Руснаците вият, точно защото си дават сметка, че са описани обективно.
  Бях в Москва преди месец и питах няколко московчани дали са гледали Чернобил.
  Всички казаха, че е добър, но не бил съвсем прецизен...
  Питам ги кое не е вярно според тях, всичките казват "детайлите".

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Весело

  " Има епизод, в който главната героиня – цигуларка, не печели конкурс, само защото в залата на прослушването се появява баща й, който е известен дисидент. "Всъшност ако един "известен" десидент не е в изгнание, не е в затвора или не е мъртъв то той е от "нашите" десиденти......
  —цитат от коментар 8 на DS  До коментар [#8] от "DS":

  Ако един комунист СЛЕД разпадането на СССР и СЛЕД "10-ти" в България не е в изгнание,в затвора или мъртъв,значи е предал комунизма.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#11] от "motochristo":

  След филма на НВО "Чернобил" се пусна слуха в Русия,че аварията може би е предизвикана от агент на ЦРУ!!! Разбираш ли,някакъв руснак обикновен държавен чиновник в Москва,(който наистина е вербуван от ЦРУ),в дните на аварията в "Чернобил" бил забелязан в Украйна и от това се вади извода,че може да е имал пръст в аварията!!! Такава гнусна лъжа не е била пускана в обръщение дори и по времето на СССР!

 14. 14 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално
 15. 15 Профил на Fil Vezo
  Fil Vezo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чернобил е най-достоверния филм за СССР правен някога, дори в сравнение с руските такива.

 16. 16 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#10:"Judjuk"][/quote]

  джуджук, путинче като тебе и да не е било в системата
  ти като си будала , що мислиш и другите за будали

 17. 17 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "wpl15392855":

  а аз си мислех, че най-достоверният е Интердевочка, ха ха

 18. 18 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Определено ще се гледа. Звучи интригуващо. А, това, че има замесени руснаци не би трябвало да е изненада за никой.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Както е казал един мъдър мъж: "Който е склонен да замени свободата за хляб накрая изгубва и двете..."!!!

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  "Чехите споделят всеобщата мечта – джобовете им да са пълни с пари. Всичко друго е поза."

  Абсолютна реплика. Мечтата на всеки човечец по земята

 21. 21 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Текстът представлява гладка компилация на брутални клишета.
  Кому е нужно това постоянно инжектиране с "демократични" внушения?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Весело

  До коментар [#2] от "deaf":

  Ами няма противоречие, тя не е станала част от системата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Весело

  "На което строгата англичанка отговаря: "Чехите споделят всеобщата мечта – джобовете им да са пълни с пари. Всичко друго е поза."


  Тези, които и преди това са правили всичко за пари, обличайки мръсните си дела в идеология, са представителите на Държавна сигурност. "

  Ти да видиш! Агентите на националната сигурност били първи пазарници. Явно чешките не са стигнали "високата класа" на нагло-саксите, "строгите англичани", с една празна епруветка да източат целия иракски нефт.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#21] от "Полковник за европейско развитие на България":

  "Кому е нужно това постоянно инжектиране с "демократични" внушения?"

  Всяка диктатура требе да си пренапише Историята. Няма значение дали е "диктатура на пролетариата", "диктатура на демокрацията" или на олигарсите. Властта требе да бъде обяснена на простолюдието - или е дошла свише (от Господ), или е изстрадана, за което "активните борци" (комунисти, фашисти, антифашисти, дисиденти, еко- и прости талибани) требе да бъдат пожизнено овъзмездени.
  Затова е и западния цинизъм към репликата на Скала "Чехите мечтаеха никога повече страната им да не тъне в лъжа", че Властта винаги се упражнява с "голи обещания" ("парите" са обещание на властта, че една стока, продадена днес, ще има същата разменна стойност и в бъдеще. "Творците на банкноти", създаващи копия, които са по-добри от оригинала, се преследват не за "творчеството" им, а заради измамата с обещанието - че зад това "творчество" седи реално продадена стока).

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  "Чехите споделят всеобщата мечта – джобовете им да са пълни с пари. Всичко друго е поза."Абсолютна реплика. Мечтата на всеки човечец по земята
  —цитат от коментар 20 на сидер


  И какво му пречи на човечецът да си напечата пари и да си ги тури в джоба? Може да си ги кръсти "борисовки" или "гешевчета". Хем ще се отличава от другите, ще е извънсистемен, иновативен. Направо, абсолютен джендър.

 26. 26 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  А, имаше груби неточности, например, че централата може да избухне и ударната вълна ще разруши всичко на десетки и повече километри, направо ще унищожи Европа :) Да осере всичко с радиация е възможно но да избухне... :) А лавата от реактора при контакт с вода ще предизивка термоядрена реакция... да бе :)
  Глупостите на страна сериала беше много добър и поучителен. А глупости в киното винаги има, просто това е начин да се засили драмата, чрез преувеличение. Иначе си седиш на дивана и нагъваш небрежно пуканки :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  А сАвецката действителност беше представена добре, даже меко :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Ако някой се чуди как не е на български сериалът горе, "Bez vědomí" (The Sleepers)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK