Бъдни вечер 1984 г. – началото на етническото прочистване

Между 24 декември 1984 г. и 29 декември 1989 г. насилствено се променят имената на 850 хиляди български турци. Убити са 29 души, над 1000 са изпратени в лагера Белене, стотици са изселени.

© Анелия Николова

Между 24 декември 1984 г. и 29 декември 1989 г. насилствено се променят имената на 850 хиляди български турци. Убити са 29 души, над 1000 са изпратени в лагера Белене, стотици са изселени.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Заглавието е на "Дневник". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Между 24 декември 1984 година и 29 декември 1989 година България се променя коренно – извършен е най-големият процес на етническо прочистване от периода на Студената война.


Насилствено се променят имената на 850 хиляди български турци. При сблъсъци, протести и атентати са убити 29 души, над 1000 са изпратени в отворения отново трагично известен лагер Белене, стотици са изселени в други части на страната. След нови протести през май 1989 година над 360 хиляди души са принудени да напуснат България през лятото на 1989.
На 29 декември 1989 г. все още управляващият страната ЦК на БКП взима решението да върне имената на българските мюсюлмани. На 11 януари 2012 г. българският парламент приема декларация, в която се казва, че "прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 г. са форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим".


Как българите преживяват насилието над своите сънародници през тези пет драматични години от зимата на 1984 до зимата на 1989?


Една забравена книга от началото на прехода събира лични свидетелства на изселени в Северозападна България български турци.


Чуваме ли ги?


"В продължение на 2 години и 9 месеца заточение в с. Аспарухово работих с каручката и нито веднъж не чух лоша дума от местните хора, нещо повече – те толкова коректно се отнасяха към мен, че днес смея да кажа "Тези хора са по-добри от нас, турците!" Тайничко ни даваха кой храна, кой плодове, а и ракийца ми даваха, и тихичко ме успокояваха – вече знаеме, ти нямаш вина, това е комунистическа политика, а не човешка!


Исмаил Рубиев, интерниран в село Аспарухово, област Монтана


Книгата "След Белене. Заточениците-турци и българските селища" (2005) на Азиз Бей, която отдавна е антикварна рядкост, е първият документален сборник с лични спомени и свидетелства на български турци, които след престоя си в лагера Белене са изселени в различни краища на страната, основно в Северозападна България.


Комунистическата пропаганда и Държавна сигурност ги представят като убийци или предатели, но само след няколко месеца престой местното отрудено население вижда в заточените братя по съдба – работливи, бедни, измъчени – и започва да им помага.


"В началото за селяните от село Драшан, Врачанско, аз бях убиец, после станах националист, който иска да направи от Лудогорието и Добруджа автономна турска република подобно на тази в Северен Кипър. Накрая се оказах мирен и тих човек, който събира шипки и гъби в гората, за да оцелее Когато хората се увериха, че това, което им е наговорила Държавна сигурност, е вятър и мъгла, станахме гъсти като моите съселяни от Ябланово."


Али Орманлиев, изселен в село Драшан, Врачанско


Заради пълната цензура, наложена тогава в страната, съчетана със страха от репресии и пропагандата, все още събитията от онези драматични години са малко известни. От 2015 година инициатива на Фондация за нова култура събира разкази на местни хора от Северозападна България за събитията оттогава.


Радиоуредба. Добитък. Заселване.


"На 1 август 1986 година рано сутринта по радиоуредбата на концлагера Белене се прочетоха имената на общо 16 души, между които и моето. Качиха ни в кола с Михайловградска регистрация. Откараха ни като едър рогат добитък за кланица. След умопомрачаващо пътуване колата спря пред Окръжното управление на МВР в Михайловград. Тринадесет души от нас бяхме от Кърджалийски окръг, а трима от Северна България. Тримата отделиха, а нас тринадесетте ни представиха пред някакъв офицер канара, който ни съобщи, че ще бъдем заселени в селата на окръга. Предупреди ни, че Михайловград е революционен център и ако някой се опита да избяга, ще бъде застрелян на място Аз бях заселен в село Долна Рикса."


Сабри Гаваз*


"При целия най-строг контрол от страна на властите ние, заточениците от близките селища, успявахме да се виждаме, въпреки че ни заплашваше присъда най-малко от три месеца, ако излезем извън селището, в което бяхме. Това беше възможно, защото местното българско население си затваряше очите за тези наши срещи, нещо повече – мнозина българи лично и с риск ни помагаха да се срещаме. Никой от нас, турците-заточеници, не се оплака, че е бил предаден на милицията от местен българин."


Ислям Ерди, заточеник в село Доктор Йосифово, област Монтана


След разговорите, които води, авторът на сборника прави извода, че "в годините 1984-1989 сърцето на българския народ [е биело] за България, а не за "Възродителния процес".


... и спомените на една жена


Зейнеп Зафер, изселена заедно със семейството си в село Ботево, Врачанско, си спомня през 2015 година в свой разказ, че именно благодарение на изселените в Северозападна България български турци районът се превръща в един от най-важните опозиционни центрове преди 1989 година.


"Именно в Северозападна България започна откритата борба на турците и помаците срещу асимилацията, прилагана от Живковата партия-държава. В Монтанско през лятото на 1988 г. петима роднини и близки – аз, брат ми Ибрахим и заселените в с. Черни връх наши братовчеди Юсуф, Вахиде и Кемал Бабечки – се свързахме със секретаря на НДЗПЧ Цеко Цеков и говорителя му Димитър Томов от Монтана, станахме членове на Дружеството и започнахме дейността си за защита на мюсюлманите в страната от тоталитарната машина. Освен това в с. Камено Поле, Врачанско, беше създадена Демократичната лига за защита на правата на човека в България, където живееше изселеният Сабри Искендер. Председател на Лигата беше Мустафа Юмер, заселен в с. Комарево, а заместник-председател – Али Орманлъ, заселен в с. Драшан. Така благодарение и на дейността на изселените турци и помаци Северозападна България се превърна в един от най-важните центрове на опозицията срещу социалистическата диктатура."


* Всички цитати са от книгата "След Белене"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Гневно

  "Между 24 декември 1984 година и 29 декември 1989 година България се променя коренно – извършен е най-големият процес на етническо прочистване от периода на Студената война.
  Насилствено се променят имената на 850 хиляди български турци. При сблъсъци, протести и атентати са убити 29 души, над 1000 са изпратени в отворения отново трагично известен лагер Белене, стотици са изселени в други части на страната. След нови протести през май 1989 година над 360 хиляди души са принудени да напуснат България през лятото на 1989.

  Продажници нещастни! Набийте си го в главите никакво етническо прочистване не е имало! Етничиските прочиствания ги върши Турция затова и днес там няма никакви християни а прочистените турци днес в България са поне 500 000!
  А това че и жертвите от турските атентати сте ги приписали на България да лежи на съвестта ви ако изобщо имате такава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Всеки диктатор, който е почувствувал властта си застрашена, е прибягвал до насъскване на части от населението една срещу друга, та белким измести фокуса от собствените си зулуми. Ние, тогава, слава Богу, се отървахме сравнително леко. Комшиите ни от запад повториха упражнението подир години и се изклаха. Разкъсаха си държавата, разпарчалосаха се и се възневидяха. Още не могат да се оправят.
  Отровата на междуетническите сблъсъци е ужасна и дългодействуваща.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Има ли някой,който да вярва на тази измислица и да обясни как точно онази смешна държава е успяла да смени 850 000 имена и лични документи само за 5 дни.
  това,дори и сега, не е възможно с всичките компютри и служители на властта.

  Освен това смяната на имена не е етническо прочистване никъде по света.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Това беше най-голямата грешка на КГБ и ДС, затова и комунистическиятжрежим с България рухна, като къща на глинени крака !

  Така наречения “Възродителен процес” беше поредното престъпление на терористите от БКП-БСП-ДПС !

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  ти къде служеше тогава ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Старши- ДПС тогава НЕ съществува. Питай Вожда ти да ти обясни каква е истината от първа ръка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  ""На 1 август 1986 година рано сутринта по радиоуредбата на концлагера Белене се прочетоха имената на общо 16 души, между които и моето. Качиха ни в кола с Михайловградска регистрация."

  Вижда се че тези "страдалци" не се били и година в концлагера Белене! След което били пратени на "заточение" в българския Диарбакър - Северозападна България! Големи страдания голяма нещо пред които тези на тракийските българи направо бледнеят! Хайде вземете напишете и за тях нещо какво им се е случила през лятотот на 1913г!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Чак пък "етническо прочистване"... По- полека с термините...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Ако всичко написано е истина защо България НЕ е осъдена от компетентните международни органи ?
  Хайде малко по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  ".......Продажници нещастни! .....
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Продажници сте комунистите!!! Искахте да ни продадвте за савецка република.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Дали е грешка след като Доган още получава дивиденти от етническия мир?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Има ли някой,който да вярва на тази измислица и да обясни как точно онази смешна държава е успяла да смени 850 000 имена и лични документи само за 5 дни."

  Научи се да четеш, преди да правиш опити да пишеш. От статията:

  "Между 24 декември 1984 година и 29 декември 1989 година..."

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  С 2% подкрепа е абсурдно някой да наложи омраза. Не си струва да им се вързваш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Как да си обясним факта, че много хора си останаха с новите имена ? Както и факта, че много от изселниците се завърнаха безпроблемно в Родината ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Смяната на имената не е етническо прочистване, разбира се, то е обида и тормоз, естествено довело до изселването на 360 000 души в Турция. което пък си е етническо прочистване, слава богу, без кръв.
  Рано е още да се правят оценки, но поне за мен това е един от най-срамните моменти в новата ни история.

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Има ли някой,който да вярва на тази измислица и да обясни как точно онази смешна държава е успяла да смени 850 000 имена и лични документи само за 5 дни.това,дори и сега, не е възможно с всичките компютри и служители на властта.Освен това смяната на имена не е етническо прочистване никъде по света.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, къде прочете, че за пет дни са сменени имената????
  "Между 24 декември 1984 година и 29 декември 1989 година България се променя коренно – извършен е най-големият процес на етническо прочистване"
  Трудно ти е да осмисляш напидан текст!!!!!!!!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От кои международни органи по онова време?! От СИВ и Варшавския договор ли?

  klimentm
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Това беше най-голямата грешка на КГБ и ДС, затова и комунистическиятжрежим с България рухна, като къща на глинени крака !Така наречения “Възродителен процес” беше поредното престъпление на терористите от БКП-БСП-ДПС !
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Пом мъдрото ръководство на КПСС и КГБ!!!!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Има ли някой,който да вярва на тази измислица и да обясни как точно онази смешна държава е успяла да смени 850 000 имена и лични документи само за 5 дни.това,дори и сега, не е възможно с всичките компютри и служители на властта.Освен това смяната на имена не е етническо прочистване никъде по света.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Не пет дни а според написаното 4 години е вървял този процес на смяна на имената и етническо прочестване което е долна лъжа защото още есента на 1989г турците почнаха да се връщат от екскурзията която за 150 000 от тях наестина се оказа такава макар и с повечко багаж!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Срещу Живков беше заведено дело за възродителния процес той не отрече фактите само се оправрда с това че такова било решението на партията и той изпълнявал волята и!

  klimentm
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":С 2% подкрепа е абсурдно някой да наложи омраза. Не си струва да им се вързваш
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Не знам дали чу изказването на Карадайъ на сборището на Тюркян чешма където искаше Възродителният процес да бъде записан в учебниците по история, а турското робство се подрозбира че ше бъде отписано! Така че тези работят в синхрон с турските националисти!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  [quote#10:"4ort"][/quote]

  Как да наричаме тези които забравят страданията на българите за петте века робство и непрекъснато ни навират пред очите тази насилствена смяна на имената продължила точно пет години?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Как да си обясним факта, че много хора си останаха с новите имена ? Както и факта, че много от изселниците се завърнаха безпроблемно в Родината ?
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Красная кметичке, първо си обясни факта: Как така сте русофили, а не ходите в русия, не искате рубли и савецки автомобили, пък тогава ще ти отговоря.

 27. 27 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срамно петно в българската история. Трябва да се умопомрачителен дебил, за да си търсиш оправдание за такъв момент или да се биеш в гърдите: Булгар, булгар.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":

  В България дори и в момента няма малцинства умнокрасавците говорят за етническо прочистване.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Това беше най-голямата грешка на КГБ и ДС, затова и комунистическиятжрежим с България рухна, като къща на глинени крака !Така наречения “Възродителен процес” беше поредното престъпление на терористите от БКП-БСП-ДПС !
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Хубавото е,че доброто малко по-късно победи,разви се и даже роди партиите НДСВ,ГЕРБ и ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Робство в България никога не е имало освен в периода 1944-1989 година.
  Българите сме били въоръжени до зъби, търгували сме навред и до 1678 година имаме християни спахии. Селяните за разлика от тези в Западна Европа и Русия да свободни. Не са собственост на феодал.
  И това по простата причина, че Османците са българи от рода Дуло и ползват икономическата система на Кубрат.
  В резултат нямаме глад като на Запад, нямаме чума.

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Никой нищо не забравя, аз поне не съм забравил и няма да забравя.
  Това не прави смяната на имената по-достойно действие.
  Всъщност, винаги съм си мислел, че тогавашният режим прибягна към етническата карта, защото започна да се разпада, най-вече икономически. Слава богу, размина се без кръвопролития.
  Няколко години по-късно Милошевич направи същото, но тогава не се размина, уви.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Весело

  До коментар [#12] от "⎮":Забелязах. Твоето на 29 декември 89-та ли го смениха ?
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  На дядо му през 1962😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#25] от "Julian Mall":Робство в България никога не е имало освен в периода 1944-1989 година.Българите сме били въоръжени до зъби, търгували сме навред и до 1678 година имаме християни спахии. Селяните за разлика от тези в Западна Европа и Русия да свободни. Не са собственост на феодал.И това по простата причина, че Османците са българи от рода Дуло и ползват икономическата система на Кубрат.В резултат нямаме глад като на Запад, нямаме чума.
  —цитат от коментар 30 на Да вярваме на истината


  Това за бъдещите учебници по история ли е!? За какви християни спахии бълнуваш! То ако беше така защо е трябвало да ислямизират еничерите ами не са вземали направо пълнолетните християни във войската! Всъщност са ги вземали ама като прислуга! Сигурно и с това трябва да се гордеем? Страшно са били свободни селяните ! Изцяло са били оставени на произвола на спахиите и тово чак до 19 век когато се променя военната организация на империята!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  На 27 декември 1872 .....

  На 27 декември 2019 нищо по темата от свободните и независими медии
  На 28 декември обаче "Бъдни вечер 1984 г. – началото на етническото прочистване"
  Успех . С двата процента

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  Ами например Кремиковския т манастир е построен от такъв спахия. Даже не е необходимо да четеш. Разходи се и виж.
  Освен това архивът на Османската Империя е в София. За Търново 15-16 век излезе чети.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Щом се изживяват като български турци правилно са преименувани.
  Ако бяха българи с турски произход нямаше да е правилно.

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":Ами например Кремиковския т манастир е построен от такъв спахия. Даже не е необходимо да четеш. Разходи се и виж.Освен това архивът на Османската Империя е в София. За Търново 15-16 век излезе чети.
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината


  Не ти ли е ясно че християнин не може да служи в османската армия! Даже това се изтъква като голяма благодеяние че не са ни вземали войници! Дори и когато създават новата армия и идват офицери от Европа за да бъдат назначени трябва да приемат исляма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  От комунистическата диктатура до днес, расистите и нацикомунистите продължават да бъдат антиевропейци!

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  Айде да видим малко факти.
  Анри Четвърти се бори поне в неделя Френските селяндури да имат пиле на трапезата си.
  Да видим по същото време селяните роби от Боженци по тефтерите от 13-те кръчми какво им е менюто.
  Основно печено месо, дреболии, баници, но и черен хайвер, задморски плодове и други робски храни.
  Да видим от търговските им тефтери.
  О, ужас! Робите търгували с Виена, Русия, Багдад и описвали с какви пари тръгват. Понякога с килограми злато.
  А най-странните е, че робите са се връщали. Егати тъпите роби.

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":С 2% подкрепа е абсурдно някой да наложи омраза. Не си струва да им се вързваш
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Дерибеев, омразата такива като теб я налагат..., хубавото е, че сте само 2%...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  След няколко доброволни преселнически вълни, през 70те е подписано споразумение между България и Турция. В него се казва, че турско малцинство у нас няма. За имената - във всички държави около нас няма български имена. Сменени са от властите. Само тук са останали хора с различно име от традиционните за страната. В повечето случаи, се добавяли окончанията "-ов, - ев, - ова, - ева, - ски, - ска". Има и сменени изцяло. В САЩ също няма Иван Петров Иванов. Атентатите бяха ПРЕДИ възродителния процес,от хора с турско самосъзнание, подпомагани от турските тайни служби.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":Айде да видим малко факти.Анри Четвърти се бори поне в неделя Френските селяндури да имат пиле на трапезата си.Да видим по същото време селяните роби от Боженци по тефтерите от 13-те кръчми какво им е менюто.Основно печено месо, дреболии, баници, но и черен хайвер, задморски плодове и други робски храни.Да видим от търговските им тефтери.О, ужас! Робите търгували с Виена, Русия, Багдад и описвали с какви пари тръгват. Понякога с килограми злато.А най-странните е, че робите са се връщали. Егати тъпите роби.
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  +++++++++++

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":Ами нали се изживяват за турци? Защо се върнаха обратно? За да може да създават турски общности и партии на българска земя, За да казва след това Ердоган че границите на турската империя са ,,различни” от сегашните? Тяхната мамица мръсна
  —цитат от коментар 48 на Зори


  А вие, като се изживявате като русияни какво правите тук? За да казва след това Бащицата ви, че сме Задунйска губерния?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#51] от "bez_ime2":

  Такива дето са си дали християнската вяра за да си спасят задниците недей да ми ги хвалиш! Ясно?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#54] от "bez_ime2":


  Виж как познах! Веднага почвате да гракате

 56. 56 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Наистина срамен период, спомням си как мои колеги тогава ходеха по турските села и купуваха на безценица имуществото и имотите на хората и им продаваха на баснословни цени злато и автомобили и бяха особено горди с това. През 1985 пък спираха тока на цели квартали, вкл. и болници и хората в реанимация на командно дишане измираха, докато се включат аварийните агрегати. Всичко това с обяснението за диверсии от турски терористи. За масовото вземане в запас няма да говоря.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 57. 57 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#54] от "bez_ime2":


  Даже нямате и срам та започвате да отричате Баташкото клане!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#58] от "⎮":

  Тефтерите са налични върви ги виж с очите си.

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#50] от "Зори":

  Аз цитирам документи винаги.
  Върви, запознай се с фактите и ще видиш кой е наред и кой не е наред.
  Апропо за Вазов Батак е позор за вас геройство явно.
  Защо за Вазов е позор?! Ами защото етнически българи изкалват етнически българи.

 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Насилствената смяна на имената продължи някъде около година 1984-1985.
  На помаците точно тогава не им сменяха имената. Но иначе на помаците са им сменяни имената 7 пъти от комунистите.
  Една година преди турците бяха сменени насилствено имената на всички цигани.

  ДБ=БКП
 62. 62 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Повечето от българите никога няма да разберат защо това е престъпление срещу човечеството. Което говори много негативно за съвременните българи.
  От насилствената смяна на имената загубиха всички, което характерно за комунистите.
  Загубиха турците, които бяха принудени насила да напуснат родният си край и близките си. Загуби България, заради провалената реколта (нямаше кой да я прибира), международните санции и България влезе в криза и започна да тегли заеми. От 4 млрд. долара външен дълг през 1984 г, през 1989 г. вече дългът беше 12 млрд. долара.

  ДБ=БКП
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Същото се е случило и с българите в Турция и Гърция, но не така грубо и бързо. Но комунистите нямат толкова мозък, за да го направят безболезнено. Сменяха имената даже на надгробните паметници. А Доган и създателите на ДПС, дето ходят сега да плачат по турските села, също са участвали и са давали акъл, как да стане.

 64. 64 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Най срамния период в българската история. Изцяло фашистко мероприятие, с което се целеше откланяне на вниманието на населението от тоталния срив на партията майка в икономиката и управлението. То естествено задълбочи срива още до дъното.
  Правете си сметка какви хора са ни управлявали, че ни се налагаше да им се кланяме.
  Към Турция бяха прогонени хиляди, честни , светски настроени, образовани и работливи наши съотечественици.
  Още сърбаме попарата на това време, защото ДПС се оказа продукт на ДС възродителите, които в последствие си осребриха възродителния процес.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 65. 65 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  След случая с Кипър,комунистите тогава действуваха превантивно!И УСПЯХА.Нямаха идея да убиват никого,а само да сплашат и покажат МОЩТА на държавата.Успяха.И след промените на 10.11.89,цялата енергия на хората с турско самосъзнание,бе насочена към връщане на рождените имена и накърненото достойнство,като идеята за автономия или кипърски сценарий,не беше вече възможна.Пряк свидетел съм на тези времена.Лозунгът беше"Това са наши родни братя и сестри,насилствено ислямизирани".За голяма част от тях ,това е вярно.Някой да не е съгласен?

 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Всекиму според делата, а държавата тогава е насилник. При това не само срещу българските турци.
  Когато обаче под предлог, че се бориш срещу или за държавата, убиваш жени и деца, ти просто си престъпник и страхливец (без значение от етноса и идеите)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#65] от "иванчолаков":

  Това са пълни глупости.
  Кипър никога нямаше да се случи, ако властта в Гърция не беше взета от полковниците, и те си въобразиха, че могат да правят каквото си искат.
  Отделно точно комунистите започнаха да правят това, което се случи в Кипър и да погазват правата на турците. В Турция се знае, че ако ген. Кенан Еврен (който влезе в Кипър) беше все още с власт в Турция той щеше да влезе и в България.
  Така че на НРБ ѝ се размина, но само временно, защото през 1989 г. режима пак падна.
  Идея за автономия никога не е имало.

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Те архивите се отвориха и какво се оказа? Че зад атентата на гара Буново стоят хора на ДС. Двама от турците участвали и подготвили атентата са били агенти на ДС.

  ДБ=БКП
 71. 71 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Къде е онзи Ети Мехтер,да каже бай Тошо какво българско име му сложи при "доброволнота" смяна на имената и етническото прочистване ...

 72. 72 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#60] от "Да вярваме на истината":

  За Иван Вазов ли питаш,който е написал “Под игото” или за някой друг съвременник?
  И от кога помаците,които са отхвърлени от българите като верски предатели,че даже са им дали и друго име , за да се разграничат от тях,се броят към българския етнос(народност)?
  А кланетата по времето на Априлското въстание са си инспирирани от официалната власт в Османската империя и няма никакво значение кой е извършителя!Турците са доказали на цял свят ,с начина си на управление на тогавашната си държава ,че не трябва да властват над никого,за да нямат възможност да демонстрират кръвожадните си садистични наклонности.
  Което и им се случва много скоро след тези събития...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#65] от "иванчолаков":Това са пълни глупости.Кипър никога нямаше да се случи, ако властта в Гърция не беше взета от полковниците, и те си въобразиха, че могат да правят каквото си искат.Отделно точно комунистите започнаха да правят това, което се случи в Кипър и да погазват правата на турците. В Турция се знае, че ако ген. Кенан Еврен (който влезе в Кипър) беше все още с власт в Турция той щеше да влезе и в България.Така че на НРБ ѝ се размина, но само временно, защото през 1989 г. режима пак падна.Идея за автономия никога не е имало.
  —цитат от коментар 69 на anonim440


  Хахаха - Еврен щял да влезе в България. Алоооо - тогава имаше Варшавски договор и зад България стоеше СССР. Така че едно навлизане в България щеше да означава едно яко размазване на Турция. Такъв бой щяха да ядат, че още 1000 години да им държи влага. За твое сведение - Кипър не беше член на военна организация.

 75. 75 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#69] от "anonim440":

  Явно си забравил за Варшавския договор...
  Турците можеха да влезнат в България само в мечтите си!

 76. 76 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално  Защото властимащите в България е КРАЙНО ВРЕМЕ да въведат такива закони (нещо като американските!) щом си се родил в България да нямаш право да се кръстиш Шефкет а Стоян! Това е! На който не му изнася-да си ражда където ще и да си сурне шалварите на изток!

 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#50] от "Зори":Аз цитирам документи винаги.Върви, запознай се с фактите и ще видиш кой е наред и кой не е наред.Апропо за Вазов Батак е позор за вас геройство явно.Защо за Вазов е позор?! Ами защото етнически българи изкалват етнически българи.
  —цитат от коментар 60 на Да вярваме на истината


  Пишман - българино, Батак е позор защото българите са чакали реда си като овце пред касапите да им режат главите на дръвника! И сего ли така предлагаш да чакаме турците със скръстени ръце?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  Те архивите се отвориха и какво се оказа? Че зад атентата на гара Буново стоят хора на ДС. Двама от турците участвали и подготвили атентата са били агенти на ДС.
  —цитат от коментар 70 на anonim440


  Тези агенти които непрекъснато са имали контакт с турското консулство Бургас са работили всъщност за Турция! ДС работи по указения на Тодор Живков! Официалната пропоганда тогава уверява че турците си сменят доброволно имената пък ДС взема и прави атентат? Хайде обясни защо????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":


  Батак НЕ Е ПОЗОР! БАТАК Е СЛАВНА ИСТОРИЯ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СМЕЕМ ЖИВОТА СИ ДА ЗАГУБИМ, НО ДА ЗАПАЗИМ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА!

 80. 80 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Абе, от Д(п)С ли ви ги диктуваха тези гнусотии ? ДЕПМ.

 81. 81 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":Робство в България никога не е имало освен в периода 1944-1989 година.Българите сме били въоръжени до зъби, търгували сме навред и до 1678 година имаме християни спахии. Селяните за разлика от тези в Западна Европа и Русия да свободни. Не са собственост на феодал.И това по простата причина, че Османците са българи от рода Дуло и ползват икономическата система на Кубрат.В резултат нямаме глад като на Запад, нямаме чума.
  —цитат от коментар 30 на Да вярваме на истината


  Да, живели са българите като баровци по онова време. Само дето държава са нямали държава и кой знае защо и досега там където е стъпил османския/турския войник е най-западналата част от Европа ?! А що се отнася до Баташкото клане учтиво си пропуснал да кажеш, че тези които са избивали са били структура в Османската империя, а не някакви самодейци. И са изпълнявали заповеди на Оманската империя. Що отнася до робите - имало е, драги. Има един период, в който българи са били продавани като роби.
  В специализирани за целта робски пазари в Цариград, Одрин, Бурса и други по-големи градове на империята, като обикновени животни, робите са оглеждани, разголвани, опипвани и предлагани за продан на османските завоеватели.
  В българските земи е имало пазари за продажба на роби в градовете Казанлък, Нова Загора, Скопие, Никопол, Оряхово, Силистра, Добрич, Търново, Ловеч, Враца, Шумен, Разград, Видин, Ямбол, Поморие, Ахтопол и Карнобат. Говоря за средата на 16 и 17 век.
  Така че не всичко е било кючеци, баклава, кюнефе и турско кафе.

 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  "Атентатите бяха ПРЕДИ възродителния процес,от хора с турско самосъзнание, подпомагани от турските тайни служби."

  На гарата в Пловдив беше преди иначе другите бяха по време на Въдродителният процес. Манипулацията е че българските жертви от атентатите които са повече от турските са приписани на възродителите а не на турците! Както в Сребренице всички избити се водят жертви на геноцида а всъкност има и сърби сред тях убити при военните действия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  Има доста добра литература за устройството на Османската империя и състоянието на отделните народи в нея —както преди да бъдат присъединени, така и след това. Това, че нещо не се е учило в бг училищата или не е обществено известно в Бг, не означава, че не е истина. 😉 Колегата съфорумец в този случай като цяло има известно право.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 84. 84 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":Батак НЕ Е ПОЗОР! БАТАК Е СЛАВНА ИСТОРИЯ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СМЕЕМ ЖИВОТА СИ ДА ЗАГУБИМ, НО ДА ЗАПАЗИМ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА!
  —цитат от коментар 79 на Зори


  Клането в Батак е наказателна акция по законите на исляма! Всеки гяур който вдигне ръка против ислямският ред трябва да бъде наказан с отрязване на главата! Етническият произход на палачите е без значение важното е ча се изповядвали исляма и съ изпълнявали религиозните задължения!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#85] от "dax49623910":

  Точно!
  Щото я виж света му се доповръща от акбарци

 87. 87 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  И са тръгнали да ми празнуват Бъдни вечер моля ти се! Те дали изобщо знаят какво се е случило тогава и какъв е целия смисъл на Бъдни вечер и на Коледа?

 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#35] от "Julian Mall":Има доста добра литература за устройството на Османската империя и състоянието на отделните народи в нея —както преди да бъдат присъединени, така и след това. Това, че нещо не се е учило в бг училищата или не е обществено известно в Бг, не означава, че не е истина. 😉 Колегата съфорумец в този случай като цяло има известно право.
  —цитат от коментар 83 на DDR


  Чел съм достаъчно за Османскат империя и никъде няма такова чудо християски спахии или християнски еничери въпреки че Даутоглу непрекъснато даваше примера с великият везир Соколу който правел добрини на християните от родният си край, само забравя да каже как е завършил живота си - убит от ислямски фанатик! Все пак достоен край са един отстъпник от християнската вяра!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България трябва да си плати под една или друга форма за стореното!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#89] от "south.africa":

  Тя ще ви плати! Само стой и гледай как хубавко ще ви плати!

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Ген. Еврен щеше да влезе в НРБ въпреки Варшавският договор. И после вече каквото стане.
  Настроенията в Турция бяха такива.
  Комунистите не искаха да християнизират българските турци (защото самите комунисти са антихристи), а и те самите (болшевиките) не знаеха какво искат.
  Ясно е, че мотивът е бил да се хвърли България в междуетнически конфликт за да се отвлече вниманието от некадърното управление на БКП.
  И единственото в което БКП успяха е да промият и без това промитите мозъци на някои хора още повече, което виждаме и тук във форума.

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Весело

  Защото властимащите в България е КРАЙНО ВРЕМЕ да въведат такива закони (нещо като американските!) щом си се родил в България да нямаш право да се кръстиш Шефкет а Стоян! Това е! На който не му изнася-да си ражда където ще и да си сурне шалварите на изток!
  —цитат от коментар 76 на Зори


  Викаш,по този американски закон БАРАК ХЮСЕИН е получил изконно англосаксонските си имена?Друга умна мисал?

 94. 94 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#89] от "south.africa":

  Трябва да си платят виновните, сред които са и агентите на ДС от ДпС.
  Но как да стане като в България нямаше декомунизация, лустрация, съд за престъпленията на комунизма.
  250000 Българи са избити от комунистите. Къде са виновните?
  Там Горе Господ Иисус Христос ще ги Съди. От Онзи Съд бягство няма.

  ДБ=БКП
 95. 95 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Да, наистина срамен период, но не е единствен в балканската история. Подобни процеси са се развивали във всички балкански държави, като първата задача във всяка от тях е асимилация на гражданите с различен етнически и религиозен статус.

 96. 96 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Престъпната анти-българска комунистическа партия отдавна трябваше да е разформирована и забранена, а всичките ѝ партийни секретари на всякакви нива - на топло. Вместо това Костов им подари икономиката, та и до днес командват държавата.

 97. 97 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#93] от "uvtest":

  Пише се мисЪл бе! Неграмотнико

 98. 98 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  До коментар [#94] от "anonim440":

  А тези които убиват невинни християни кой и кога ще ги съди,а? Тези атентати кой ги извършва?

 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Какви ги плещите ?! Какво етническо проìстване ?! Отворихме границата ... нали за това мечтаехте = НИКОЙ НИКОГО НЕ Е ПРОГОНВАЛ :-) а че смяната на имената си беше панически ход и малоумие е тема на друг разговор.
  Отделно = българските мюсулмани са наясно по въпроса и със себе си - те са пострадалите. Проблемът е , че българите не сме дозрели за такъв разговор по този въпрос . Няма отговор и на въпросът КОЙ и ЗАЩО направи "възродителният процес" точно тогава. Крясъци "комунистите са виновни" не водят до никъде :-) не се чувствам виновен в никаква степен = именно комунисти тогава се опълчихме на безумието, въпреки турския тероризъм и справедливата ответна реакция на обществото.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Включвам се късно. Десен избирател, не крайно -десен, антируски задължително.
  Изцяло подкрепям процеса срещу турския национализъм. Със забележката, че трябваши да се изселят всички, които се чувстват турци. За да стигне загубената бкп до тоя извод, явно нещата демографски и като натиск от турските служби, са били изтървани отдавна. Закъснял процес, който е трябвало да бъде проведен още след освобождението. Два народа, които няма абсолютно нищо общо помежду си. Няма никакво етническо прочистване, има желание турците да си променят имената , ако се чувстват българи. Те не се чувстват- следователно при Татковината- Националистична Турция. Познавам много турци- всички са почти бесни националисти. С тия хора общото ни е само, че обичаме майките си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK