Как прокуратурата забрави да разследва нарушенията в концесията над Банско

Договорът с "Юлен" е сключен през ноември 2001 г. за 99.55 ха. През 2010 г. се оказа, че фирмата експлоатира 164.78 ха

© Юлия Лазарова

Договорът с "Юлен" е сключен през ноември 2001 г. за 99.55 ха. През 2010 г. се оказа, че фирмата експлоатира 164.78 хаТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Борис Митов е съдебно-криминален репортер в медията.


През последната една година прокуратурата не е предприела никакви действия по проверката за нарушенията на концесионния договор за ски зоната над Банско в Националния парк "Пирин", които сама констатира още през юни 2018 г.


Това става ясно от справка на "Свободна Европа" в деловодната система на държавното обвинение, достъпна в официалния му сайт. Последното движение по преписката по случая датира от 8 януари 2019 г., когато е отбелязано, че се очакват материали от друг орган, за да бъде решена.
Подобно бездействие противоречи на действащата от 2011 г. инструкция на главния прокурор, според която максималният срок на проверките не трябва да надвишава два месеца. По изключение той може да бъде удължаван "най-много общо до 6 месеца". Проверката за концесията в Пирин бе образувана в края на февруари миналата година по сигнал на съпредседателя на "Зелените" (днес вече "Зелено движение") Борислав Сандов, в който той изложи данни за нарушения на концесионера "Юлен" АД.


По-голямата част от твърденията в сигнала бяха потвърдени в официално съобщение на прокуратурата на 12 юни същата година. По този повод тогавашният главен прокурор


Сотир Цацаров изпрати писмо на премиера Бойко Борисов, в което му препоръча


договорът за ски зоната над Банско да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. Министерският съвет (МС) обаче не предприе действия в тази посока, което доведе до предупреждение от Цацаров близо половин година по-късно.


"Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, ако бездействието на съответните компетентни органи продължи, очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия", заяви той по време на гостуването си в "Шоуто на Слави" на 22 ноември 2019 г. Помолен да уточни какво има предвид, Цацаров заяви: "Бихме предприели разследване, ако мерки не последват."


Разследване обаче така и не последва. Мерки на правителството също. Не е известно какво се случи и с проверката на Софийската градска прокуратура (СГП) за евентуални престъпления в Министерството на младежта и спорта (ММС), отделена от тази за концесията в Пирин. За нея също бе съобщено през юни 2018 г. с уточнението, че се проверяват данни за длъжностни престъпления и безстопанственост при сключването на договори между ММС и Българската федерация по ски (БФСки), оглавявана от Цеко Минев.


Именно той бе посочен през февруари миналата година от премиера Борисов като основен акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ) и фактически собственик на "Юлен" и "Витоша ски". ПИБ обаче отрече, а ресорните министерства и БНБ така и не изясниха тези въпроси официално. Не го направи и прокуратурата.


Нарушенията при концесията на Банско


Според огласените преди година и половина констатации на Върховната касационна прокуратура (ВКП) фирмата "Юлен" е използвала 64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор в продължение на 17 години. През последните 8 от тях този факт е бил известен на правителството.


Към юни 2018 г. прокуратурата бе на мнение, че не може да търси наказателна отговорност от членове на МС, защото няма данни за умисъл при допускането на тази ситуация в разрез със закона.


Концесионният договор с "Юлен" е сключен през ноември 2001 г. за територията от 99.55 ха. През 2010 г. екоминистерството поръча пълно геодезическо замерване на реално използваната площ. Тогава се оказа, че "Юлен" всъщност експлоатира 164.78 ха.


На това основание министърът на околната среда в първия кабинет "Борисов" Нона Караджова предложи правителството да предприеме три възможни мерки – прекратяване на концесията, вместване на "Юлен" в територията, за която плаща, или изменение на договора. Изрично решение обаче правителството така и не взе.


Наред с тези обствоятелства през юни миналата година говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че от 2004 г. до онзи момент в районната и в окръжната прокуратура в Благоевград са внесени общо 18 сигнала за предполагаеми престъпления, свързани с концесията в Пирин. Нито един от тях обаче не бе довел до образуване на разследване. По този повод Арнаудова уточни, че всички те ще бъдат преразгледани, но резултати не бяха обявени и нито тя, нито Цацаров повече повдигнаха темата.


Съмненията в спортното министерство


Проверяваните от СГП данни за престъпления в спортното министерство пък бяха свързани с държавното финансиране на федерацията по ски, надхвърлящо 40 млн. лева в периода между 2004 и 2018 г. Партия "Зелено движение" от години твърди, че финансирането на състезанията от световната купа по ски, организирани от БФСки, надхвърля таксите, плащани на държавата за концесията в Пирин.


В сигнала, подаден от Борислав Сандов до Цацаров, бяха споменати няколко конкретни договора на федерацията, сключени със свързани с нея частни фирми във връзка с разходването на средства от спортното министерство.


Например концесионерът "Юлен" получава над 2.7 млн. лева, докато се управлява от покойния вече Боян Марианов, който по същото време е и член на УС на БФСки. Сред другите фирми, подписвали подобни договори, докато хора от управата им са свързани с федерацията, са "Балкан Холидейз Сървисис", "Витоша ски", "РА Киви".


"От публикации в медиите, доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната плата и други публични документи става известно, че до "Юлен" АД са достигнали на базата договори с Българската федерация по ски и дъщерното ѝ дружество "Български ски пул" средства от държавния бюджет и бюджета на община Банско в размер над 10 млн. лева, което представлява нарушение на Закона за държавните помощи и общностното на ЕС законодателство, ако липсва разрешение на компетентния държавен орган за държавните помощи", твърдеше още съпредседателят на "Зелено движение".


Именно тези обстоятелства трябваше да бъдат анализирани от СГП в рамките на отделената проверка по случая. Ходът ѝ обаче се пази в тайна от прокуратурата. Потърсен за коментар от "Свободна Европа", Борислав Сандов заяви, че от юни 2018 г. насам не е получавал информация от прокуратурата за евентуалното развитие на някоя от двете преписки.


В същото време бившият главен прокурор Сотир Цацаров смени поста си с този на председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), получавайки подкрепата на всички парламентарни партии с изключение на "Воля". Нито той, нито наследникът му в прокуратурата Иван Гешев са повдигали темата с концесията в Пирин и държавното финансиране на федерацията на Цеко Минев през последната една година.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Ами, Цацаров страна главен компир, а Гешев е радост. Кой да разследва?

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Весело

  "Удобна" прокуратура, "справедлива", "прилагаща еднаква мярка" към всеки разследван :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Спомням си как преди няколко години Цецка и Цецко протестираха срещу зелените в подкрепа на Цеко. Тандемът ГЕРБ ДПС никога няма да разследва своите .Затова Гешефт е радост.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Ами или МС да увеличи действието на концесията или да се търси отговорност за разликата в ползваната територия

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Спрете се с това Банско! И там хората искат хляб да ядад, не само швейцарците дето плащат на нашите "зелени" болшевики!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Прокуратурата не е предприела мерки - това от една страна. От друга обаче казусът втори лифт - също седи в застой. Така че ако има бездействие, то е във всички посоки.

 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Спрете се с това Банско! И там хората искат хляб да ядад, не само швейцарците дето плащат на нашите "зелени" болшевики!
  —цитат от коментар 5 на lz2

  А кой пречи на на хората в Банско да ядат хляб? Аз има познати там, не са се оплаквали да гладуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Любопитно

  Спрете се с това Банско! И там хората искат хляб да ядад, не само швейцарците дето плащат на нашите "зелени" болшевики!
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Аха, за нашите може, а?

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Неутрално

  "Според огласените преди година и половина констатации на Върховната касационна прокуратура (ВКП) фирмата "Юлен" е използвала 64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор в продължение на 17 години. През последните 8 от тях този факт е бил известен на правителството."

  Само да уточня, че Марк Минев и Цеко Жирардели не са олигарси! Гешев и Цацаров са заети с обвинението към Иванчева в момента!

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Ми еж, бе чичо. Леба за тебе, незаконната печалба за Цеко.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Тя колко други работи е забравила.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Точно политици като Сандов да цитирате не изглежда много чистоплътно.

 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Няма никакви престъпления. Съдът винаги казва, че са невинни и ги оправдава. Защо прокуратурата да си хаби времето и ресурсите по предварително ясни казуси?

 14. 14 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Прокуратурата не е предприела никакви действия по проверката за нарушенията на концесионния договор за ски зоната над Банско в Националния парк "Пирин".

  Откога прокуратурата трябва да се занимава с нарушаване на договори и неизпълнение на клаузи! Откога това стана престъпление? Няма ли граждански съд, който да разрешава правни спорове, няма ли Закон за задълженията и договорите, няма ли страни, които да претендират неизпълнение и да искат съответното договорни или законово обезщетение?!

  Протестърите говорят постоянно, че прокуратурата е всевластна и безконтролна, но същевременно същите тия зелени, десни и леви, искат от нея да упражнява тотален контрол върху всички сфери на живота и ако тя откаже, понеже не й е работа, ревът.

 15. 15 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Кой крив, кой прав, ама само като видя, че тези зелени стоят в основата и ми става ясно. Хората от градовете бягат на почивки по ски и спа курортите ни през зимата. Търсенето е налица и само едно решение ще спаси ситуацията с опашките. 21 век е.

 16. 16 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1069 Гневно

  "Към юни 2018 г. прокуратурата бе на мнение, че не може да търси наказателна отговорност от членове на МС, защото няма данни за умисъл при допускането на тази ситуация в разрез със закона."

  От членове на МС не може да се търси отговорност за ДОПУСКАНЕТО на ситуацията, а от Иво Прокопиев може да се търси отговорност за това, което бил КАЗАЛ на една конференция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK