Властта се размърдва едва когато лъсне дъното

Бедственото положение в Перник е резултат от години управленско бездействие.

© Фейсбукк/Бойко Борисов

Бедственото положение в Перник е резултат от години управленско бездействие.Коментарът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Знаем как ще спасят Перник. Както спасяват цяла България. В Перник трябваше да настъпи бедствено положение, за да се размърдат. Ето, че аварийният план влезе в действие. Но ще реши ли той всички проблеми?


В първите дни на 2020 година перничани може да излязат на жълтите павета в София, за да протестират срещу хала, който им докара властта. На тези павета преди тях протестираха медицинските сестри – заради лошите условия на труд и обидни заплати. Там протестираха граждани и правозащитници – срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор и завладяната държава. На жълтите павета протестираха и майките на деца с увреждания – защото властта от години се прави, че ги няма.
Всеки протест – сам за себе си. Така ще бъде и сега.


Софиянци няма да пътуват до Перник заради безводието. Перничани няма да подкрепят протести в столицата заради мръсния въздух, макар хиляди да пътуват всяка сутрин до работните си места в София.


Ако не беше лъснало дъното


Случващото се в Перник е подобаваща метафора на стабилността в България – такава, каквато ни я рисуват ГЕРБ и нейните импресионисти. Властта се размърдва едва когато лъсне дъното. Ако не беше лъснало дъното на язовир "Студена" и Перник да се уреди с воден режим от 18 ноември, а от 21 декември и с бедствено положение, водата щеше все така да се губи по старите тръби, да се отклонява и разхищава. Всичко щеше да продължи да се случва със съдействието на местното ВиК, на областния управител, на кмета, на екоминистъра, който разписва графиците за ползване на водата от "Студена", на регионалния министър – комуто е известно състоянието на водопреносната мрежа.


Но природата реши друго – валежите не оправдаха политическите надежди и климатичните промени се оказаха враг на стабилността. Дъното лъсна.


И само за десетина дни властта обеща да направи за Перник това, което не направи толкова години – нито за Перник, нито за други селища с трайно безводие в България. Обеща това: подмяна на близо 70 км водопроводна мрежа в рамките на града, изместване на трасе, ремонт на старата пречиствателна станция, изпомпване на вода от карстови извори – и доставки на минерална вода, осигурени безвъзмездно за перничани.


И ето, аварийният план за Перник влезе в сила. Още днес започна работата по алтернативното трасе. Но дали всички обещания наистина ще бъдат изпълнени? Все пак отпускането на публични средства минава през проекти, обществени поръчки, а тези процедури отнемат време. Почти всекидневните визити на управляващи в Перник тези дни обаче създават холограма на власт, която вибрира на едни и същи честоти с гражданите и работи "на ползу роду", вместо да преяжда с пържоли по празниците. "На практика правим водопроводна система в движение", казва премиерът Борисов, инспектирал тези дни Перник с джипа, ръсейки заповеди на министър и работници, и всичко това онагледено чрез любимия му комуникационен канал "Фейсбук".


Спрат ли и за миг да говорят Борисов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, министърът на икономиката Емил Караниколов – също включен в "отряда за бързо реагиране", дъното (на язовира) лъсва.


Същото прави и кметът на София Йорданка Фандъкова, излизайки на "инспекции". Последната за тази година е по спирки от третата линия на метрото, която ще се пуска през пролетта. Със сигурност ще има и други инспекции, обилно гарнирани със снимки. Метрото винаги е позитивна новина на фона на мръсния въздух, който трови столичани и цапа имиджа на Столичната община. Дъното на борбата за чист въздух в София лъсна. А Фандъкова нека си инспектира монтирането на първите филтри за комини, чиято единична цена с доставка и монтаж е 3950 лева.


Всички плащаме, само властта обядва


Безплатен обяд няма. Всички тези дейности – пътувания и обещания за нова водопроводна мрежа на Перник, които надхвърлят 80 милиона лева, се финансират от държавния бюджет, т.е. за сметка на данъкоплатците. Макар подмяната и реконструкцията на ВиК-мрежата да е работа на местната власт, а водните цикли да се финансират от оперативна програма "Околна среда" на ЕС и скромно съфинансиране от съответната община.


Средствата, които би трябвало да се извадят за Перник от държавния бюджет, не са планирани. Ако възникне кризисна ситуация в друго населено място, например в Ботевград, където също лъсва дъното на язовир, Борисов пак ли ще действа като при пожар – с пари на данъкоплатците ще потушава "видимите резултати" от управленските политики?


Огромните загуби на вода по ВиК мрежата в България – над 1,5 пъти по-големи от средните за ЕС – се плащат от потребителите. Според данни на националната статистика през 2018 година общите загуби на вода се оценяват на близо половин милиард кубика или 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 година). Преобладаващата част от тях са при транспорта на водата, като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. м. В същото време европейска директива може да задължи страните от ЕС да сведат загубите до 23% – цел, невъзможна за постигане от България предвид сегашното състояние на ВиК-мрежата и демографските прогнози. И това в държава, която е осма в ЕС по възобновяеми пресни водни ресурси.


Бедственото положение в Перник е резултат от години управленско бездействие, гарнирано с уверенията на регионални министри като Лиляна Павлова и Николай Нанков как перничани ще получават без проблем вода от "Студена". Първите действия на главния прокурор Иван Гешев обаче не оставят съмнение къде ще се търсят виновниците – сред "бушоните". Разследването за водната криза в Перник се води "срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост на водопреносната мрежа в Перник и язовир. "Студена" в периода 2017 - 2019 година". Дъното е лъснало, но министрите могат да обядват спокойно. Борисов знае какво да прави при пожар.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Тук за съжаление дъно няма- копаенето надолу продължава!!!

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3962 Неутрално

  Ситуацията в Перник нагледно показва безхаберието на управниците!И сега хората страдат от лошото управление на Боце и Ко.!

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3962 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При такава корумпирана власт няма какво друго да се очаква!

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  "Софиянци няма да пътуват до Перник заради безводието. Перничани няма да подкрепят протести в столицата заради мръсния въздух, макар хиляди да пътуват всяка сутрин до работните си места в София."

  Брей, какво прозрение е осенило авторката. :)

  Затуй силно местно самоуправление с данъците да остават там и всеки да си решава проблемите. :)

  Само че никой не иска това - щото се губи контрола и НПО-тата няма къде да натискат и ще стане по-трудно и за тях. Затуй и управляващи и опозиция и НПО-та и разни други всички искат централизация.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 443 Неутрално

  София ли изпразни язовир Студена?

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Страхотно заглавие! За съжаление, не е заключение само за властта...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 759 Неутрално

  "Дъното е лъснало, но министрите могат да обядват спокойно. Борисов знае какво да прави при пожар."

  Министрите - галените деца на пожарникаря

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Ситуацията в Перник нагледно показва безхаберието на управниците!И сега хората страдат от лошото управление на Боце и Ко.!
  —цитат от коментар 2 на bat_plamen


  Не искам да защитавам Боце и Ко, но ние трябва да се научим че има МЕСТНА ВЛАСТ!!! Да търсим отговорност от тези които сме ИЗБРАЛИ ПРЯКО!!!!
  В и К дружествата са общински, почистването на пътищата на територията на общината е общинско задължение! Грижата за общинската болница също е грижа на общината, на училища, детски градини и ДКЦ -та също е общинска грижа.
  Научихме лесния начин, излизаме на жълтите павета и искаме всичко да ни реши Полит бюро на ГЕРБ И лично Първият Партиен и Държавен Ръководител, Дрогаря Борисов.
  Минаха 30 години, а ние без Живков си караме по Живковски.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Дъното лъсна отдавна .Вижте класациите на ЕС. Бай Х се уплаши от ,,винкело"

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Любопитно

  "На практика правим водопроводна система в движение"
  А защо я правите така? Нали сте планирали, платили 32 милиона и на всичкото отгоре е ясно от поне 3 години и половина какво е положението на язовира
  На практика ловите риба в мътна вода, а същата тази мътна вода я давате на перничани.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Данъците отиват при правителството. В местната власт не остават кой знае колко много пари. А то за всичко си требе кинти. И затва Баце отпуска сега 30 милиона за Перник.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  Власта/ГЕРБ/ кърпят, защото всичко им е постфактум.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Истината е може би по-тривиална - язовирът е източен, за да му се направи ремонт па-обичайния начин, след като парите за предишния ремонт (с водолази и без изтакане) са били откраднати.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Бойко оправя световните проблеми, безхаберниците, които е поставил из министерствата пък, въобще не се интересуват, ако няма пари за крадене.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Рядко се задават, толкова тъпи въпроси!!! :)))

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Нови водопроводи на Перник могат само да бъдат запушени с тинясалата дънна вода в язовира. Тези пари ако бяха вложени в сондаж,който да хване средно дълбоките води,които имат постоянен дебит щеше да е много по-добре,но когато тикви управляват положението е такова...

 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":
  Дерибейка, гледай като се навеждаш , да не изпадне и втората гънка от тиквата ти. За първата не се притеснявам, тя ти е да пазиш равновесие. Няма почивен ден за тъпите лафове.

  .

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#12] от "pet_fire":

  Няма друг начин при такова наследство, оставено от предишни управници!

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Весело

  Когато лъсне дъното или задните части?!

  klimentm
 25. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Весело

  революцията за сега се отлага, лилавите болшевики треба да чакат курнела да внесе вота на недоверие и тогава заедно с галева да излизат по площадите инак нема да стане.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Трябва да спре да ти тече ит чешмата тогава да започнеш да виждаш и решаваш проблема. По стара българска традиция! Чакаш докато не ти опре яйцето на задника ...

 27. 27 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Весело

  Когато лъсне дъното или задните части?!
  —цитат от коментар 24 на klimentm


  Че те на Ръдань отдавна лъснаха, ама не забележих нещо да се е променило от това - пак сте си под опашката на коня. Та трикчето с оголеното знаме може и да върви в дръгалефските джендър-среди, ама на избирателя му е през дедовия, къде си заголвате посраните дирници...

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3459 Весело

  Ние сме феномен ! Дъно няма.....така , че копането е излишно ! Може да се продължи с обяда.....

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Няма какво да се чудим.
  Пожарникар ни управлява и той това си знае - да гаси пожари.
  Това да помислиш, да предвидиш, да вземеш превантивни мерки....не Му е в стила.
  Друго си е да се метнеш на джипа, да провериш на място (има ли значение какво виждаш, разбираш и решаваш на коляно), малко "гъди-бъди" с местната простотия, с неизбежните подмазвачи и със слугинска журналистика ( за къде без нея) и...до нови срещи по следващите "пожарни" проблеми.

 30. 30 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Чиновниците от София,не чете ли статията?

 31. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Размърдва се и когато лъснат рублите, естественно в конвертируем вид. Не че на евро или долари отказват, но с рублите шега не бива. Корумпираш се или колабираш.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  За ГЕРБ мога да кажа само едно - ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА!!!!😡😡😡😡
  —цитат от коментар 32 на GreenBush


  Високо интелектуално автентично изказване! Каруцарите ряпа да ядат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz2":

  Такива стандарти на говорене зададе управляващата партия во главе с главния главанак. Я Ела тука Маро, е тука в калта е реалното. Ооо наборе, жив и здрав! Какво да очакваме тогава от форумните коментатори?

 38. 38 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#34] от "lz2":Такива стандарти на говорене зададе управляващата партия во главе с главния главанак. Я Ела тука Маро, е тука в калта е реалното. Ооо наборе, жив и здрав! Какво да очакваме тогава от форумните коментатори?
  —цитат от коментар 37 на uq


  Верно? А "гъз, ти си нашто знаме" и "кой си ти бе, бай х*й" дали не се доближават повече до цитирания словесен шедевр? Май вашият 'убавец с обратната захапка ги зададе, а?

 39. 39 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Какво ли не напомня безводието в Перник на по-старите хора. На мен ми припомни две историйки.

  Някъде по времето на кмета Янчулев София остана без вода. Пак някакъв почасов режим. Тогава ни убеждаваха, че потребяваме по 600 литра а човек на ден. Заедно с течовете, разбира се. Наскоро бях почнал работа в една уважавана агенция и се налагаше да обяснявам на чуждестранните си колеги ще няма вода в София, а те да си купуват туби и кофи.

  Една вечер предложих на един приятел от БНТ, който водеше много рейтингово предаване да дойде с екип у дома. Обещах му да събера от съседите бодони, кофи, туби и каквото там има и да складирам два тона и 400 литра вода в апартамента си, за да онагледим по телевизора колко вода харчи едно четиричленно семейство в София според управата.

  Моят приятел беше старо куче в телевизията и веднага отказа с разумното обяснение, че ако го направи, ще го уволнят. Сега се радва на пенсията си и гледа внуци. Може и да е забравил за това нескопосано предложение.

  Втората случка стана в Египет пак по това време. Уважаваната агенция за техническо сътрудничество ме пратих в Египет на семинар. Посетихме строителството на пречиствателна станция, която от мътилката на реката Нил ще прави питейна вода за град Гиза. Един почтен японски хидроинженер (казах почтен хидроинженер, японски) кротко ни обясняваше, че световната норма за потребеление е 130 литра вода на човек на ден. Нашата станция щяла има двойно по-голям капацитет, та да може град Гиза даже да се удвои и пак да няма проблеми с питейната вода. Представих си за момент каква би била реакцията на почтения хидро-японец, ако му кажа, че според софийския кмет аз потребявам по 600 литра на ден. Сигурно очичките му щаха да станат квадратни... Замълчах си, разбира се. От патриотизъм.

  Минаха години и същата агенция дойде да довърши пречиствателната станция в Бистрица, щото ние, виждате ли, нямаме хидроинженери и пари да си я довършим сами...

  Та така, перничани, не се подпирайте на винкело - използвайте го по предназначение.

 40. 40 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Блъскай Бойче ...мачкай с популизма поулистофилите ..скоро ще ти ядът и бай х*я ..

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#27] от "Karanikolov":

  Щом изберател държи Методиев за шлифера да стои жаден некупан и гладен!

  klimentm
 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Да напомним ли на ББ, че само преди седмица-две се изживяваше като инкасатора на държавата? Не ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1239 Весело

  Да напомним ли на ББ, че само преди седмица-две се изживяваше като инкасатора на държавата? Не ли?
  —цитат от коментар 42 на Николай Колев


  Не!

 44. 44 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#43] от "Santos":

  Няма мърдане на властта, Милчева....погледни сега некакъв концерт по БНТ за новата година....там некакви дъртаци, маричковци, лечевци, бивши борци за демокрация пеят песнички отпреди "демокрацията"...нема мърдане, казват ни нагло и точно в лицето, било каквото било....."студения резерв" е за нас....и вий, вий ....става въпрос за нас....вий сте идиоти....ЧНГ, Милчева......................................................................................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK