Изпитанията през 2020 г.: Брекзит и опасността от нова финансова криза

Фактът, че българският министър-председател е на власт почти 10 години, засилва влиянието му за взимане на решения както в Европа, така и извън Европа.

© правителствена пресслужба

Фактът, че българският министър-председател е на власт почти 10 години, засилва влиянието му за взимане на решения както в Европа, така и извън Европа.Политологът Иван Кръстев – ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена, даде прогнозата си за 2020 г. пред БНР.


Едва ли някой има еднозначен отговор, но това ще бъде ключова година. Ще има ключови избори в различни страни и специално изборът на президент в САЩ. Ще станат по-ясни определен тип развития, наблюдавани през последните две-три години.


През 2020 г. стават вече 10 години след финансовата криза и въпросът е дали ще наблюдаваме нов цикъл, дали светът ще влезе в нова икономическа криза. Има и конфликти – като този в Близкия изток – Иран и Ирак, които могат да променят света по драматичен начин.
Изборът на Доналд Тръмп беше израз на огромната поляризация на американското общество. В момента социологическите проучвания показват, че нежеланието на голяма част от демократите техните син или дъщеря да се оженят за син или дъщеря на републиканец е


по-голямо от разделението на католици и протестанти в края на 19-и век.


Става дума за едно общество, което е в скрита гражданска война със себе си. Въпросът е как може да бъде преодоляно това голямо разделение, което има и своите териториални измерения – голяма разлика между между големите метрополни градове, между източния и западния бряг, от една страна, и средните щати.


Кой ще бъде президент ще има изключително голямо значение за вътрешната политика на САЩ. А това ще има голямо значение и за икономическата политика, и за политиката на климатични промени, и особено за здравната политика.


С президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно. Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, е илюзия. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена. Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие.


Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка.


Нямам отговор на въпроса дали Тръмп ще стане отново президент и една от причините е, че в САЩ не е важно колко гласове ще вземеш на изборите, а в кои щати. В момента президентът има повече негатив, отколкото позитив, но въпросът е какво ще се случи в три или четири щата.


Психологически всички се умориха от Брекзит. Но въпросът е, че когато на 31 януари - предполагам, че това ще бъде факт, Великобритания официално препотвърди напускането си на ЕС, започват едни много тежки преговори между двете страни.


Тук е иронията на историята – ако си представите последните 50 години от 20 век, деколонизацията, Великобритания непрекъснато преговаря със свои бивши колонии за тяхната независимост. Е, в тези преговори, специално що се отнася до търговия, цялата експертиза е в Лондон, а това, което е от страна на тези новоосвободени държави, е желанието за суверенитет.


За първи път сега Великобритания ще се окаже в позицията на бившите си колонии.


Тъй като през последните 30 години всички търговски преговори са водени в Брюксел, понеже Европа има обща търговска политика, в момента Великобритания назначава 10 хиляди нови експерти в различни търговски сфери, за да може да има капацитета да преговаря с Европейския съюз.


Но, от друга страна, преговорите ще са изключително тежки и за Европейския съюз, защото ако досега той по-добре успяваше да удържа своето единство, сега преговорите ще са в различните сфери на икономиката, а там различните страни имат различни интереси и различни страхове. Потенциалът за разделение в рамките на тези търговски преговори ще бъде много по-силен. Проблемът е как, разделяйки се, Европа и Великобритания да запазят нормални отношения. Защото Островът не се премества географски по-далеч от Европа. Всички, които познават логиката и динамиката на разводите, знаят, че щастливият развод се случва рядко.


Ако погледнете как гласуват западноевропейците, ще видите не просто че консерваторите и зелените са представители на две различни идеологии, на две разични поколения. Хората, по-млади от 35-40 години, в много по-голяма степен са готови да гласуват за зелените партии. Хората над 55 години имат доверие на християндемократически, консервативни партии.


Големите коалиции в Европа все по-малко ще бъдат между социалдемократи и консерватори,


тъй като много от основните политически различия между консерватори и социалдемократи са размити, все повече това започва да става поколенческа коалиция.


В Германия имаме много силни очаквания, че следващата коалиция ще бъде между християндемократи и зелени. В последната година от управлението си Ангела Меркел ще трябва да направи по-ясно как ще изглежда Германия след Меркел. Има сериозна критика, че тя не позволява появата на нов силен лидер в рамките на собствената си партия, а и в страната, и това започва да създава определен тип несигурност.


Големият проблем на Европа е времето. До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 г. В този смисъл Меркел остава най-предсказуемият политически лидер.


Френският президент Еманюел Макрон има вярната интуиция, че много неща в Европа трябва да се променят, ако ЕС иска да остане конкурентен. Но две неща се оказват проблемни за желанието му да бъде лидер в Европейския съюз. Първо, и това е свързано с характера на френската президентска система,


Макрон като че ли си спестява времето, необходимо да обсъжда с другите европейски лидери


какво и как иска да постигне. Той много бързо декларира визии и инициативи и поставя останалите лидери напълно неподготвени за това, което иска. Това силно ограничава способността му да постига реални промени. Подобно на президента Тръмп той успява да промени разговора, но много трудно успява да го доведе до решенията, които иска.


За първи път го има усещането, че страни от проблемни региони има какво да кажат в рамките на европейската политика. Отвън България изглежда по-добре, отколкото отвътре, и една от причините е, че България не е от страните, които са създали проблеми на ЕС. Малките страни никога нямат потенциала да решат голям проблем, но те могат да дадат гледна точка, която отсъства в политиката на големите.


Много често отношенията между държавите са и отношения между техните лидери. В този смисъл фактът, че българският министър-председател е на власт почти 10 години, засилва влиянието му при взимане на решения както в Европа, така и извън Европа. Това може да бъде видяно и в Холандия, където премиерът Марк Рюте управлява от дълго време и това вероятно е една от причините той да е най-влиятелният европейски политически лидер извън Меркел и Макрон. Проблемът на малките страни е, че много често в тези страни хората знаят едно име.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  При всички случаи ЕС е най добре и бързо развиващата се общност ,въпреки слабия и нисък капацитет на избраниците в отделните европейски страни да управляват страните си и целия ЕС въпреки въведените критерии и процедури за избор.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2915 Весело

  Брекзит може да е изпитание !

  Ама е и забавление ...

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 329 Неутрално

  След Брекзит ще има разпадане на Великобритания !

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Европа престава да е приоритет. Много важно изречение. Въпреки обединението наречено ЕС, Европа се раздира от противоречия - икономически, политически, социални. САЩ продължават да я считат за свой послушен подчинен и пушечно месо в конфликта с Русия. Надявам се, това да се промени в близките десет години.

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Go to Hell UK . UK you have to pay that

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Малобританците масово и доброволно напуснаха Разума, сега ще страдат и ще си платят двойно!!!

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Чудя се какво ще разправят същите пророци, които днес предричат катастрофа за Британия, когато катастрофата не се случи.

  подпис
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван K":

  Не съм чел някъде, да се предвещават катастрофи и катаклизми покрай напускането на Великобритания. Ще има проблеми и за двете страни, това е повече от ясно. Ще има загуби и за двете страни. Великобритания реши да поеме едни загуби, в името на неясно бъдеще обещавано от някои техни политици. Разводът тече цивилизовано. Обединеното кралство ще си има достатъчно проблеми около Северна Ирландия и Шотландия. И преди много пъти съм казвал, че Великобритания реши, че преговорите с ЕС ще бъдат, като преговорите с бившите им колонии. Сега започнаха да разбират, че няма да е точно така. И в това ще се състои голямата им драма. Просто светлото имперско бъдеще което си представяха, няма да се случи. Трудно ще им бъде между САЩ, ЕС, Русия и Китай. Всички процеси около напускането на ЕС ще текат бавно и с години. Предполагам, че след 10-15 години, Великобритания отново ще се окаже в положението на изоставаща икономика в ЕС. Нещото, заради което са пожелали да влязат в ЕС преди 50 години. Просто бизнесът и търговията се промениха. Светът няма нужда от посредници в лицето на Великобритания. Никой не иска да плаща по-скъпо за преопаковани китайски или индийски стоки... И никой не храни сантименти към британската монархия...

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Пак ше има "борсов срив". Щото на борсата има сума ти фирми с изкуствено надута капитализация . Алчна,ненаядена измет.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Портрет на ЕС като техниката на Ван Гог :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван K":

  Предвиждаше се спадане на БВП с 4%. Това не е катастрофа. Въпросът е, какъв ще е растежът след това.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  И аз мисля, че "разводът тече цивилизовано." Не се търси "съдия," пред който страните да играят номера. Щом има преки преговори - значи е "ок." (И най-лошото споразумение е по-добро от най-добрата присъда.)
  Между другото 60% от разводите в Сингапур се решават с медиация.
  В Италия - понеже всички фирми са членове на регионалните камара, които са направили процедурата задължителна - също има висок процент на спорове (търговски), решени чрез медиация.

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Меркел не давала да се появи лидер? Че той какъв лидер ще е, ако "му дават." Виж Саркози как си стана въпреки усилията на Ширак.

  Никола Йорданов
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  ЕС е естествения съюзник на САЩ. Всички други са временни.

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Поредната пропаганда.
  В Европа се надигат сили, които не искат развитието и да продължава в същата посока.

  "Френският президент Еманюел Макрон има вярната интуиция,....."

  Макрон няма никаква интуиция. В страната му вече година протестират стотици хиляди души, вече три седмици страната е парализирана от национална стачка.
  Това , че нашите продажни медии споменават да това с половин уста, означава само, че са подлоги.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev":

  Готов ли си да заложиш пари на тази прогноза? Аз твърдя обратното и съм готов да сложа пари?

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  “ Малобританците масово и доброволно напуснаха Разума”
  ——
  Туй му викат “демокрация”, малкия... ма откъде да знеш, селския ви поп явно не играе белот с вашего брата.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#9] от "pavur":


  “ на борсата има сума ти фирми с изкуствено надута капитализация”
  ——
  Ха, туй интересно... На коя точно борса? И как тъй са надува изкуствено тая “капитализация”? Печатат допълнителни акции на същата цена или принуждават инвеститорите да купуват същите акции на по-висока цена? Или и двете?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  А пък туй по-горе било “анализ” ... на нещо си, предполагам. Боже, боже...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Не се вижда да има анализ на евентуална връзка между Брекзит и „нова финансова криза“. Това не е учудващо предвид на възможностите на И.Кръстев в политикономическата наука. Заглавието е подвеждащо, защото статията е посветена изцяло на обичайната област на автора - политическата психология, която в същност не е никаква наука. Предлага ни се традиционното политкоретно преливане от пусто в празно, което Кръстев практикува вече трето десетилетие. Пълна скука.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  сигурно не са го цитирали какато трябва. европа следва да е съючник на сащ, а не приоритет, така или иначе. не знам откъде отвън я гледа кръстев тая българия, но откъдето аз я гледам, пак отвън, не изглежда добре, каквото и да значи това. ключовото веротяно е по-добре отвътре, но вероятно в превод това означва че вън малко знаят или се интересуват за ситуяцията вътре. от моето отвън изглежда жалка и корумпирана. това, че бб от десет години е на власт не му е докарал от външна гледна точка нито едно решение, и той за съжаление, не е станал по-разговорлив на чужди езици и изглежда все още такъв какъвто е. да беше дал някакви примери вместо тия странни изявления.

 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нямам отговор на въпроса дали Тръмп ще стане отново президент

  ам за чиий заемаш станицата тогава?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#20] от "oii34567760":

  Утре, ако има облаци, ще вали, но ако няма, няма да вали. ;)

  Нищоказването на Кръстев ни е ясно. Но от агент на ДС, толкоз.

 24. 24 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 562 Неутрално

  През 2020 глобалистите ще продължават да губят, а нормалните хора ще продължават да печелят!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK