КТБ и съдът: един за всички и всички за един

КТБ и съдът: един за всички и всички за един

© Велко АнгеловБившият подуправител на БНБ и главен директор на "Банков надзор" по времето, когато бе поставена под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) - Нели Кордовска, е окончателно оневинена от Върховния административен съд (ВАС) за конфликт на интереси.


Тази новина от системата на правосъдието в последните дни на старата година отмина в информационния поток само с припомнянето какво е извършила Кордовска в последния ден преди поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г. А именно: На 19 юни 2014 г. тя изтегля от влог в КТБ 64 195 евро, а след четиригодишно разследване антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заключава, че това е станало в конфликт на интереси, тъй като тя е разполагала с вътрешната информация за състоянието на банката, което я поставя в привилегировано положение спрямо останалите вложители.


Софийският административен съд обаче отменя решението с мотив, че към оня момент имало достатъчно публична информация за състоянието на банката и Кордовска не е извършила нищо по-различно от останалите граждани, които също изтеглили парите си, без да разполагат със служебна информация на банката.
Върховният административен съд потвърждава решението на първата инстанция, посочвайки, че "няма доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че ден по-късно КТБ ще бъде поставена под особен надзор". И че изводите за нарушението й били направени от комисията "единствено на базата на предположения въз основа на разписани задължения в длъжностната характеристика на жалбоподателката и с оглед функциите й по заместване". (Цялото решение на съда - тук)


Разбираме ли какво всъщност ни казва съдът?


Че директорът в "Банков надзор" и изпълняващ функциите на подуправител на БНБ, която само след часове ще заседава, за да постави под специален надзор банката, в която от 18 юни действа надзорна инспекция именно от дирекцията на Кордовска, може да е била длъжна да има информация (според длъжностната й характеристика), но да е нямала такава информация де факто. И това го смятат върховни съдии! И го намират за основание да бъде отхвърлен конфликтът на интереси... Извън това, че подуправителят на БНБ е поставена наравно с другите граждани, които се втурнали да теглят парите си...


Не само оневиняване от съда, но


и никакъв морален укор от някой властник във финансовата система, нито от наследника на Иван Искров в БНБ


не застигна Кордовска - напротив, тя стана заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете, след като напусна БНБ.


Защо ме занимава Кордовска ли? Не, не ме занимава тя персонално.

Занимава ме


машината, планирана и конструирана така, че да няма отговорни


камо ли доказано виновни сред контролните органи и най-вече, и най-скандално - да няма отговорен от БНБ за разгрома и разграбването на една банка, колкото и спорно да е било нейното изграждане и укрепване. И тъй като отговорните за възхода й са същите фактори и лица, които впоследствие трябваше да изпълнят поръчението да я разгромят, машината за целта трябваше съответно да им гарантира недосегаемост.


А задачата бе неизпълнима, ако не бъде включен съдът в изпълнението й. И конкретно вездесъщият Върховен административен съд и лично неговият предишен председател - спомнете си решението от март 2015, с което петима върховни съдии начело с Георги Колев написаха


знаменателното решение, че акционерите на КТБ нямали правен интерес да бъдат страна в делото за отнемане на лиценза на банката


понеже банката се представлявала /вече/ от квесторите. Същите, назначени от БНБ, която е поискала вече... отнемането на лиценза. Съдът трябваше да вземе точно такова решение и никакво друго, защото без него не можеше да се тръгне към фалита на банката.


Така и Нели Кордовска трябваше да бъде оневинена, защото друго решение означаваше санкция за лице, което е било контролен орган, и то какъв само - в самата БНБ, щеше да развали планираната схема на привидно законната разправа с КТБ.


Не е случайно, че делото за разследването на грабежа, наблюдавано от прокурора Иван Гешев - вече главен прокурор, не потърси отговорност от нито един фактор, който е трябвало по длъжност да забележи състоянието на банката (ако е било тревожно, а нали казват, че е било, но пък те не знаели): точно този въпрос - за отговорността на контрола, е


голямото табу на прокуратурата по темата КТБ


Това табу трябва да удържи извън общественото внимание големия и всъщност основния въпрос: защо КТБ стана лоша едва след "сбиването" между собственика Цветан Василев и кредитополучателя и политически протектор на банката Делян Пеевски. Затова не буди въобще оптимизъм за разкриване на истината съдебното дело за "големия грабеж КТБ" с 18-те подсъдими, което тръгна в Специализирания съд и за което няма изгледи да приключи скоро. А това дело е отговорът на Гешев, че прокуратурата си е свършила работата.


КТБ бе спомената и от президента Румен Радев сред скандалните казуси, които трябва да бъдат задълбочено разследвани и изяснени, в изявлението му по повод подписването на указа за назначаването на Гешев за главен прокурор. Очевидно и за президента внесеното в съда дело не дава цялостен отговор на проблема - как стана възможно една банка до 17 юни 2014 да бъде стабилна и четвърта по значение, а на 20 юни да бъде поставена под специален надзор и да фалира и за активите й да се поведе свирепа война с брутални средства.


Всъщност оневиняването на Кордовска, както и делото за лиценза на КТБ от 2015 г., заслужават внимание, защото са детайли от машината, илюстрация на нейната същина и цел. Но и заради най-важния извод: Без свободни съдии разкриване на истина няма.


П. С. Каквито и реформи на съдебната система да се правят, каквито и промени на Конституцията да се гласуват, дори и нова да бъде написана, ако съдът избере или не удържи на натиска да служи на Машината, а не на правото и съвестта си, надежда всяка да оставим. Ето защо не мога да спестя имената на тримата върховни съдии - заради мотивите, с които написаха окончателно, че Кордовска не е била в конфликт на интереси, когато е изтеглила влога си. Мотиви, които не само скандализират, но дълбоко обиждат формалната логика: Румяна Папазова, Николай Гунчев, Десислава Стоева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Явно става, че решението не е внезапно и спонтанно предизвикано а е било взето предварително и е било известно на определен гръг хора в мутроландия.
  Толкова за КТБ и БНБ и правителството в момента на поставянето под особен надзор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Вашите колеги от в "Банкеръ" също имат възмутителна статия по темата. За огромно съжаление "Българският Енрон" т.е. казуса КТБ потъна в политическо-правните машинации на властеимащи ортаци /от Герб и ДПС/ и обективна истина там дълго време няма да излезе наяве, заради тоталната печатно медийна демагогия. За сведение след скандала "Енрон" на одиторската фирма "Артур Андерсен" и бе отнет лиценза, направиха се сериозни реформи в тоя корпоративен сектор за да се върне завърне доверието на инвеститорите. Аз се чудя с тая регулация, с тия регулаторни мижитурки кой ли ще инвестира акции на БФБ при предстоящото увеличение на капитала на ПИБ?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  Абдали и перачи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  То това не е за съд изобщо....елементарна етика си е....ако си шеф си правиш шефските гешефти и не се оправдаваш с извиненията на простосмъртните.

  Самият факт, че не си подава оставката след подобна изцепка - а откъдето и да го погледнем, законово или не - си е изцепка шеф на надзор да си изтегли спешно парите от банка 5 минути не преди, а даже СЛЕД затварянето й.

  Познавам хора, които загубиха милиони в КТБ.

  Уважавам ги защото макар те да си знаят какво им е било отвън нищо не показаха - не мрънкаха и не хукнаха да търсят връзки, или ако са, то поне аз не съм разбрал.

  Тази, "специалната" кака с нейните мижави пари и липсата на елементарен морал буди отвращение достойно за по-голямата част от политическата ни и управленска класа.

  Но както съм казвал много пъти - за всичко сме си виновни единствено и само ние.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Бившият финансов министър Дянков - невинен. БНБ и банковия надзор - невинни. ДАНС - невинна. Съдът в помощ на прокуратурата, тихо замете следите от грабежа. Единствените виновни останаха хората, които държаха парите си в КТБ (да са използвали друга банка). А, да не забравя, комунистите, фашистите, Путин и международното положение - те също са виновни.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":Абдали и перачи.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Често казано, ако се напъна ще инвестирам в една акция и ще съм с активна легитимация на акционер. И това решение на ВАС, заради липсата на правен интерес, ще го добутам до ВКС за да стане препирня за подведомдтвеност. Защото членственото правоотношение между акционер и Ад-то не е подведомствено на ВАС, за да ми определя правният интерес ВАС.
  Това е решението преди делото "Кордовска".
  Апропо къде е Иван Искров сега? :)

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#6] от "save_knforest":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Защо ме занимава Кордовска ли? Не, не ме занимава тя персонално.

  Занимава ме
  машината, планирана и конструирана така, че да няма отговорни..."

  - Ай по същество за МОРАЛА:
  "Гунев беше избран за шеф на "Банков надзор" точно преди година със 175 гласа в парламента. Тогава номинирането му от управителя на БНБ Иван Искров беше определено като


  изненада в банковия сектор


  тъй като се очакваше, че Румен Симеонов, заемал поста, ще продължи с втори мандат. Покрай избора на Гунев "Дневник" писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП, на което е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев обаче обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение (мандатът на Симеонов изтичаше на 15 юни 2013). Тогава и от БСП, и от ДПС отричаха избраният да е свързан с тях. От партията на Местан бяха коментирали пред "Капитал daily", че кандидатурата само е съгласувана с тях."
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/18/2325760_shefut_na_bankov_nadzor_v_bnb_cvetan_gunev_e/

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Често казано, ако се напъна ще инвестирам в една акция и ще съм с активна легитимация на акционер. И това решение на ВАС, заради липсата на правен интерес, ще го добутам до ВКС за да стане препирня за подведомдтвеност. Защото членственото правоотношение между акционер и Ад-то не е подведомствено на ВАС, за да ми определя правният интерес ВАС.
  Това е решението преди делото "Кордовска".
  Апропо къде е Иван Искров сега? :)
  —цитат от коментар 6 на save_knforest  До коментар [#6] от "save_knforest":

  - Апропо, Протестна мрежа имаха акции в КТБ, имаха и сигнал към прокуратурата.
  - Апропо, Искров след КТБ продаваше вино. Въпреки добрите отзиви за него и от ЕЦБ преди фалита на КТБ.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  "Софийският административен съд обаче отменя решението с мотив, че към оня момент имало достатъчно публична информация за състоянието на банката и Кордовска не е извършила нищо по-различно от останалите граждани, които също изтеглили парите си."

  Това и аз го помня- някои успяха да измъкнат партийните пари, други, които се водеха консултанти - собствени. Със сакове.
  С други думи, останалата гражданка К... не е по-виновна от останалите граждани К... и К....
  Така излиза! Щото го е постановил българският съд- малко строг, но много справедлив!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Христина Вучева за КТБ:
  "Ето как започва всичко. В някои ежедневници и сайтове около 13 юни 2014 г. и следващите дни, започват писания и твърдения за това, че се теглят пари от КТБ и там става нещо нередно. Хората, които не четяха тези вестници и сайтове не знаят за тези тревоги. Прояви на видима паника започват, след като се разчува, че специализирана полиция с качулки са нахлули в сградата на централния офис на банката.
  ...
  Следователно банка, която е поставена в специален надзор не е неплатежоспособна. За съжаление, това разбиране на съдържанието на ЗКИ, както и на смисъла на поставянето под специален надзор, не се познаваше и разбираше от повечето говорещи по медиите. Не беше трудно да се установи, че те не се интересуваха и не познаваха закона, но очевидно се ръководеха от нещо друго, защото от първия ден на сагата КТБ повтаряха, че тя трябва да бъде ликвидирана. Тези хора не проявяваха никакъв интерес, когато им се повтаряше, че така не се прави при банки с хиляди вложители, защото последиците за цялото общество са много тежки и разрушителни. ...
  В продължение на месеци банката се управлява от назначените от БНБ квестори. По закон те трябва да правят нещо за оздравяване на банката. Реално се вижда, че те не правят това. ..."
  http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4513024/

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Муравей Радев:
  " В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално


  92
  Иван Гешев е достоен човек с твърд характер

  Проф. Валери Димитров, ръководител катедра “Публичноправни науки“ в УНСС

  Проф. Валери Димитров, ръководител катедра "Публичноправни науки" в УНСС, коментира пред БНР избора на нов главен прокурор. Проф. Димитров е сред подкрепилите кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно.

  Контекстът, в който се разви изборът вчера, превръща ли го в избор на почти политическа фигура?

  "Не бих казал, че е избор на политическа фигура. Но главният прокурор е особена фигура и по никакъв начин не може да е като чеховия персонаж – дама приятна на всички във всяко отношение. Очевидно е, че той поради естеството на неговите правомощия, събира много негативизъм в обществото. Аз лично съм удовлетворен от избора. За мен това е един достоен човек с много твърд характер", заяви юристът.

  Според него Иван Гешев има значителна заслуга за разкриването на аферата КТБ.

  "Иван Гешев имаше смелостта да се подготви с едно безпрецедентно предизвикателство, да подготви обвинителен акт за тази уникална и безпрецедентна измама, организирана от човека, който в момента е в Белград. И мисля, че това е категорична негова заслуга. За мен това е доказателство, че той има корав гръбнак", допълни проф. Димитров.
  Няма подробен анализ за депозитите на Командира , дъщерите му , баща му , съпругата му , както и на партията , която създаде , след като "обърна гръб " на СДС - ДСБ!

 14. 14 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Прост народ - слаба държава. Не вярвам на нито една институция в това подобие на държавица. Не съветвам никого да държи средствата си в банки на тази територия. Всичко останало няма никакво значение.

 15. 15 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Прост народ - слаба държава. Не вярвам на нито една институция в това подобие на държавица. Не съветвам никого да държи средствата си в банки на тази територия. Всичко останало няма никакво значение.

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално


  « ..., защо КТБ стана лоша, едва след « сбиването « на собственика на банката Цветан Василев и кредитополучателят и политически протектор на банката Делян Пеевски ... «


  Тук е заровено кучето и от тук тръгва всичко останало . Имало ли е хора които са очаквали това « сбиване « и не е ли било то режисирано от сарайте и библиотечния ? Защо Иван Искров, Цацаров, Гешев и ДАНС не намериха достатъчно основания за сериозни и здрави обвинения които да издържат в съда ? Защо всички вкупом скочиха срещу един само Василев, дори Цацаров беше пуснал « червена бюлетина « до Интерпол за « издирването « на Василев, след като всички знаем, че е в Белград и спокойно дава интервюта ?
  В заключение :
  Цацаров, Гешев, Искров, Пеевски, ДАНС и още много, много хора от ТОЗИ кръг са ВЪТРЕ и сега остава САМО развитието на нещата по закона « Магнитски «, когато и да се случи това . В България КГБ-ДС мафията си има държава и всички отговорни и държавни институции работят за тази мафия .
  БАСИ ОТВРАТА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Любопитно

  До коментар [#11] от "plebs":

  "Прояви на видима паника започват, след като се разчува, че специализирана полиция с качулки са нахлули в сградата на централния офис на банката."

  И кой ги е пратил тези качулки в КТБ?

  Проблемът с КТБ е от началото на съществуването на банката, но бе крит докато КТБ обслужваше интересите на Пеевски. След като Пеевски и Василев се сдърпаха Пеевски нареди на "избрания от Баце Цацаров" да удари Цв. Василев и КТБ фалира! Фалитът бе неизбежен, но от Сараите решиха кога да фалират КТБ. И Пеевски е невинен, нали?

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  предлагам да си направим наддаване-по едно решение ,което е ясно какво ще е пишем веднага с дата и час.После следим решението и виждаме кой е познал.Няма да е никак трудно за повечето знакови решения.

 19. 19 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Лично за мен фалита на КТБ и последващите действия на държавните органи, коренно преобърнаха моето мнение за България. Оказа се страна, в коята БНБ, КФН и Прокуратура могат да действат като напълно мафиотски структури. И народ, който махва с ръка и не може да направи разлика м/у важно и маловажно и заради дребни придобивки е готов да остава арогантни крадци на едро на власт.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ruse_Island":

  Колега, виж #13! То има и хора, които обвиняват Иван Костов за КТБ! А не Борисов, който каза пред телевизиите, че не може да нареди изтегляне на парите на държавните банки от КТБ, защото ако го направи, КТБ ще фалира! Е, тези пари заминаха при Пеевски! Борисов награди Мавродиев с шефското място в ББР, където същият Мавродиев (проспал КТБ като шеф на КФН) расдава кредити на Вълка!

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  "Разбираме ли какво всъщност ни казва съдът?" - всеки разбира различно, няма нужда г-жа Валидимирова да ни казвате, какво да разбираме. Разбираме, че тя си тегли парите на 19-ти, а "в самото решение на Комисията е посочено, че КПКОНПИ е установила факта, че от 12 юни е налице засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ" - т.е седмица преди тя да изтегли парите започва вече засилено теглене на средства "от хиляди други физически и юридически лица" (т.е не единствено от служители в БНБ). Разбираме, че фактът на засилено теглене на депозити е бил „публично известен“. Кордовска може да е била длъжна, но да е нямала информация, която да я постави в конфликт на интереси. Узнаването следва да бъде доказано в съда. Съдът правилно припомня, че конфликтът на интереси предполага наличието на частен интерес и неизменно съпътстващата го облага, като тези обстоятелства трябва да бъдат установени по несъмнен начин към момента на извършване на преценката за конфликт на интереси. В общи линии Кордовска може и да е имала информация (служебна), може и да е била в конфликт на интереси, но без това да бъде доказано по безспорен начин (а в случая не са установени доказателства) то няма как да и се търси отговорност. Ако си беше изтеглила парите да речем на 5-ти а не на 19-ти може би това щеше да е доказателство (и то косвено) за това, че е имала предварително служебна информация, но тя действа в общи линии в последния момент.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":


  « ... Иван Гешев има значителни заслуги за разкриването на аферата КТБ ... «


  Въобще не си мильовски трол !
  Остава само да ми/ни обясниш тези « заслуги « на голия охльов, които аз НЕ виждам . Ако пък ми изредиш поименно виновните, осъдени и лежащи в затвора, благодарение на обвиненията на ГЕШЕВ - цена няма да имаш !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#16] от "niksan1":

  и сега остава САМО развитието на нещата по закона « Магнитски «, когато и да се случи това .
  —цитат от коментар 16 на niksan1


  Ала-бала е този магнитски. Какво му дреме на Пеевски че няма да го допускат да посети САЩ или ще му блокират средства на територията на САЩ. Наивна работа - Тръмп няма да ни реши проблемите.


 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":« ... Иван Гешев има значителни заслуги за разкриването на аферата КТБ ... «Въобще не си мильовски трол !Остава само да ми/ни обясниш тези « заслуги « на голия охльов, които аз НЕ виждам . Ако пък ми изредиш поименно виновните, осъдени и лежащи в затвора, благодарение на обвиненията на ГЕШЕВ - цена няма да имаш !
  —цитат от коментар 22 на niksan1


  Заслугите на Гешев (е радост) за разкриване на аферата КТБ е, че покри ролята на Пеевски в скандала! Това никак не е малко, колега!

 25. 25 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":

  Чл. 10. (1) Лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго.

  Госпожата е участвала в заседание, което е решавало отнемането на лиценза на банката часове след като си е изтеглила парите. Тази информация не беше публична, в това време Искров говореше че банката си е ОК. Очевидно се е възползвала от вътрешна информация в личен интерес.

  Иначе не е това теглене проблемът. Мафията открадна милиарди и ще го направи пак, защото нямаме механизъм за защита или възмездие.

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  също така удобно покрит остана и въпросът - как така парите на доста държавни дружества са държани на влог в КТБ!

  ясно е че гешефтурата няма нищо общо с Правото, а е по скоро нещо като право свинско черво.

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#16] от "niksan1":
  —цитат от коментар 23 на Whoops  Вероятно не знаеш, че Пеевски вече е наел не просто адвокат, а цяла адвокатска кантора в САЩ и се готви да се защитава . Какво му пука, ли ? Ами не фактът, че няма да посещава САЩ, а СТРАХЪТ, че може да бъде ударен посредством офшорните си сметки, защото правомощията на « Магнитски « касаят всички онези, които са злоупотребили дори с един американски цент.
  Запитай се, защо Пеевски наема адвокатска кантора в своя защита, ако не му пука ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Не само алогично, но и противоправно решение със скандални мотиви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":« ... Иван Гешев има значителни заслуги за разкриването на аферата КТБ ... «Въобще не си мильовски трол !Остава само да ми/ни обясниш тези « заслуги « на голия охльов, които аз НЕ виждам . Ако пък ми изредиш поименно виновните, осъдени и лежащи в затвора, благодарение на обвиненията на ГЕШЕВ - цена няма да имаш !
  —цитат от коментар 22 на niksan1


  Ще ти обясня , когато ти ми обясниш , но с документи , заслугите на костов , семейството му , приятелските му кръгове за "сполучливите , изгодни " за България приватизационни сделки ! както и защо Костов и фамилия са с влогове с преференциални лихви в КТБ , а кака тии Ленче си получавала пенсията в КТБ / по нейно обяснение - защото имало в Драгалевци клон на КТБ ????/ Ако го знаеш , моля посочи го !

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Весело

  Може би съдът, за да отсъди, че Кордовска не е в конфликт на интереси, понеже няма гаранция, че е била наясно със състоянието на банката, въпреки вменените ѝ задължения, се дължи на богатата информация, която няма как да не е стигнала до въпросния съд, за калинки, заемащи отговорни длъжности, които хал хабер си нямат от нищо.

 31. 31 Профил на army
  army
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "как стана възможно една банка до 17 юни 2014 да бъде стабилна и четвърта по значение, а на 20 юни да бъде поставена под специален надзор и да фалира и за активите й да се поведе свирепа война с брутални средства."

  ... това, което мога да констатирам е, че всичко беше въздух под налягане. В даден момент, всичко се очакваше да изтече, като се има предвид кой е собственика. Ама нали сме заблудени във всичко, за него беше по-лесно да е в затишие докато си оправи живота, а когато бомбаха избухне, и той ще изчезне. Е, така и стана.

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Управляват ни коалиции, които се припокриват донякъде: коалиция КТБ, коалиция АЕЦ Белене, газова коалиция и т.н.

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#19] от "Ruse_Island":

  "Лично за мен фалита на КТБ и последващите действия на държавните органи, коренно преобърнаха моето мнение за България. Оказа се страна, в коята БНБ, КФН и Прокуратура могат да действат като напълно мафиотски структури."

  Лично ти за себе си си много прав (както и всеки от нас). Но да ти напомня, че главният заподозрян Цв.Василев имаше много качествени консултанти, получили много качествени хонорари. Документирано и потвърдено в съда!
  Да си се замислял, колко от действията на въпросния заподозрян са подсказани и инициирани от тези консултанти?
  Или те са го консултирали само на коя дестинация да ходи да си харчи парите...

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  освен Муравей Радев, проф.Хритина Вучкова на няколко пъти, съвсем ясно обясни, че подобен казус с анка с проблеми е азгледан и разписан Закона за банковото дело и че се препоръчва спасяване, служебно назначаване на управител и това е най-икономичния от гледна точка на загуби и разхди вариант. Затварянето на банката извършено пло (според мен) умишлено груб начин, осен досегашните разходи е напълно възможно да бъдем осъдени от международен съд от акционерите и да платим още едни громни пари. Като прибавим и всичко открадното от активите, ще излезе, че на нас граждани ползващи услугите на коя да е банка и данъкоплатците. ще се бръкнем тройно (фонда за заемите до 100 000евро, кражби на активите и обезщетения за акционерите).
  Та има за какво да благодарим на бившия главен прокурор, а след някоя и друга година и на новия.

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#19] от "Ruse_Island":

  " Оказа се страна, в коята БНБ, КФН и Прокуратура могат да действат като напълно мафиотски структури."

  Що забравяш съда приятелю? Съдът , а не прокуратурата оправда въпросната безконфликтна.
  След като КПКОНПИ определи поведението й като конфликт на интереси...
  Как смяташ, дали прословутата атака срещу терасите имаше нещо общо с този безконфликтен конфликт?

 36. 36 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Пак лицето Костов виновен?!?И той лично е пошепнал на гавазите да не заключват портите1че лелята да влезе безпрепятствено и вземе кеша?!?Егаси Ентригата,то направо роман и филм става!

 37. 37 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#36] от "tedif":

  "Пак лицето Костов виновен?!?И той лично е пошепнал на гавазите да не заключват портите1че лелята да влезе безпрепятствено и вземе кеша?!?"

  Лицето Костов е бил само консултант- той може да прошепне нещо на ухото на когото трябва, но не и на гавазите. Сигурно последният , освен това, което ти предполагаш, е прошепнал на ухото на гавазите да пропускат и всички, които излизат със сакове в ранни зори!

 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "Каквито и реформи на съдебната система да се правят, каквито и промени на Конституцията да се гласуват, дори и нова да бъде написана, ако съдът избере или не удържи на натиска да служи на Машината, а не на правото и съвестта си, надежда всяка да оставим."

  Ей това е голямата истина. За съжаление най-логично е д се предположи, че надеждата трябва да се остави, както съм и направила.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Пеевски, с помощта на Цацаров срутиха една банка, а ние всички платихме сметката. Всичко е целенасочено и някой много добре си беше направил сметката.

 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дон Кихот":

  лицето костов не е само консултант

  http://www.ktbfiles.com/analizi/genezist-na-ktb/

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Кой знае защо пропусна най-големия виновник - Иван Костов!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":
  Оправдаването на Кордовска е абсолютно задължително, за да бъде поддържана тезата на Гешев (е радост), че виновни за краха на КТБ са само Цветан Василев и останалите мижитурки от обвинителния акт. Ако Кордовска беше призната за виновна, това щеше да легитимира версията, че КТБ се е случила при престъпното бездействие или дори съучастие на регулаторите, т.е. че държавата е опъвала чадър над грабежа.

 43. 43 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":

  Не предполагах, че Валери Димитров е такова жалко нищожество!

 44. 44 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":

  "В общи линии Кордовска може и да е имала информация (служебна), може и да е била в конфликт на интереси, но без това да бъде доказано по безспорен начин (а в случая не са установени доказателства)..."

  Доказателства?! Кой да установи доказателствата? Гешефт? Не ставайте смешен.

 45. 45 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  До коментар [#27] от "niksan1":

  "Запитай се, защо Пеевски наема адвокатска кантора в своя защита, ако не му пука ?"

  Интересна информация! Може би ще станем свидетели на колосално земетресение, ако рухне империята на Дебелян.

 46. 46 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Време е овчия народ да спре да гласува за Герб или пък да позволява,Герб да го лъже и фалшифицира изборите. Падне ли от власт тази мутренска партия в затвора трябва да отидат и Борисов и Пеевски,и Цацаров и новия главен прокурор Гешев,защото всички заедно вкараха държавния бюджет в тази банка ,направиха я четвъртата по големина банка в България и после я окрадоха и фалираха. Цацаров реши да вземе от банката компрометиращите ги документи като нахълта с полиция в нея,но остана неприятно изненадан,Цветан Василев ги бе взел със себе си и сега всички са като напикани мушката. Ако бяха чисти те отдавна щяха да докарат Цветан Василев в България с Европейска заповед на Интерпол. Защо не го докарват ли и защо се бави процесът ли? Защото не знаят какъв може да е крайния изход от него и за да са по-сигурни изчакват да мине давностния срок,в който по закон могат да бъдат обвинени в съучастие в грабежа... В България се хващат и съдят само малките престъпници,а истинските големи разбойници и престъпници,както се пее в една песен,"за милиони няма закони",тука става въпрос не за милиони,а за милиарди. Както се вижда и от това завършило дело в престъплението КТБ са замесени и правителство, и съд , прокуратура...Всеки е получил своя дял баницата КТБ. Най-наглото беше,че Борисов се опитваше своите мръсотии да прехвърли на Орешарски,който дори Герб не го оставиха един ден да управлява спокойно с платени протестъри,а дали им плащаха с откраднатите пари цяла година? Едва ли някога ще научим.

 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До # 25. Whoops Виж какви са законите на мафията винаги си оставят вратичка:"освен ако в специален закон е предвидено друго."
  Госпожата явно не е от простосмъртните и "съдът" я е поставил сигурно в някой "специален закон". Мръсни герберски мутри,винаги говорят за спазване буквата на закона... На кой закон? На направения закон от тях,защитаващ и оневиняващ престъпниците .

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Госпожо Владимирова, а кога ще има съд за тези, дето криминално атакуваха КТБ най-нагло пред очите на всички? Кога ще има съд за прас-прес, дето лееше помия срещу действаща системна банка, за висшите държавни институции, които съучастваха в тази атака? Това не е ли криминално престъпление, и то от най-тежките, навсякъде по света?

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  цялата ситуация е следствие на неспособността ни да изграждаме свободни и мислещи личностти, които имат и защитават ценности. характерът български е такъв - жалки мижитурки, които нямат никаква идея какво е етика или морал, камо ли да си защитават. това е видимо в цялото общество, и във всички области, просто полседиците в съдбната система са по-сериозни.

 50. 50 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":

  уууу чофката! уууу ньосо!

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  Кой обра банката все още не е ясно , но кои платиха е ясно ! И кои ще продължават в двете посоки е най-ясно !

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  В случая на Кордовска говорим за отвратителна наглост и безочие.

 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Лично за мен фалита на КТБ и последващите действия на държавните органи, коренно преобърнаха моето мнение за България. Оказа се страна, в коята БНБ, КФН и Прокуратура могат да действат като напълно мафиотски структури. И народ, който махва с ръка и не може да направи разлика м/у важно и маловажно и заради дребни придобивки е готов да остава арогантни крадци на едро на власт.
  —цитат от коментар 19 на Ruse_Island


  Точно!
  Мястото на такъв народ е точно там, където се намира сега - най-отзад, в последният вагон, не дори в последното купе, а до вратата на последната тоалетна!
  Когато лидерът на една държава съчетае образа на комуниста с образа на мафиота, мутрата и измамника, тази държава се превръща в територия!
  А народът който е допуснал това да се случи отива задължително най-отзад във влака...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  92Иван Гешев е достоен човек с твърд характерПроф. Валери Димитров, ръководител катедра “Публичноправни науки“ в УНССПроф. Валери Димитров, ръководител катедра "Публичноправни науки" в УНСС, коментира пред БНР избора на нов главен прокурор. Проф. Димитров е сред подкрепилите кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно. Контекстът, в който се разви изборът вчера, превръща ли го в избор на почти политическа фигура?"Не бих казал, че е избор на политическа фигура. Но главният прокурор е особена фигура и по никакъв начин не може да е като чеховия персонаж – дама приятна на всички във всяко отношение. Очевидно е, че той поради естеството на неговите правомощия, събира много негативизъм в обществото. Аз лично съм удовлетворен от избора. За мен това е един достоен човек с много твърд характер", заяви юристът.Според него Иван Гешев има значителна заслуга за разкриването на аферата КТБ."Иван Гешев имаше смелостта да се подготви с едно безпрецедентно предизвикателство, да подготви обвинителен акт за тази уникална и безпрецедентна измама, организирана от човека, който в момента е в Белград. И мисля, че това е категорична негова заслуга. За мен това е доказателство, че той има корав гръбнак", допълни проф. Димитров.Няма подробен анализ за депозитите на Командира , дъщерите му , баща му , съпругата му , както и на партията , която създаде , след като "обърна гръб " на СДС - ДСБ!
  —цитат от коментар 13 на doroteus


  Нарочно ли пропускаш Ахмед, Вежди, Прасето?

 55. 55 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Цветан Василев окраде КТБ в полза на глобалистите и сега го пазят в Сърбия. Съдът нищо не прави по въпроса!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 56. 56 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 533 Любопитно

  Госпожо Владимирова, а кога ще има съд за тези, дето криминално атакуваха КТБ най-нагло пред очите на всички? Кога ще има съд за прас-прес, дето лееше помия срещу действаща системна банка, за висшите държавни институции, които съучастваха в тази атака? Това не е ли криминално престъпление, и то от най-тежките, навсякъде по света?
  —цитат от коментар 48 на султана глаушева


  И `що питаш Бравопетя? Тя в какво качество да ти отговори? Просто чешем клавиатурата, а?

  Sic transit..
 57. 57 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Собственикът на банката успя да сътвори най-голямата финансова измама в историята на България, включително като се имат предвид и косвените щети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK